1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Invallen bij PGB fraudeurs

33 Reacties

De geldkraan wordt steeds verder dicht gedraaidDe fraude met Persoonsgebonden Budgetten (PGB’s) blijft een heet onderwerp. Vorig jaar werd er mee geschermd in de verkiezingsstrijd en er werd een meldpunt voor PGB fraude (en zorgfraude in het algemeen) opgericht door de PVV. Sinds januari zijn er ook speciale fraudeteams actief die namens het het ministerie samen met het Openbaar Ministerie de fraude met de PGB budgetten moeten opsporen en vervolgen. Het onderwerp blijft in het nieuws en zowel binnen als buiten de zorg lijken de gemoederen hoog op te lopen in de kampen voor en tegen het PGB.

We hebben hier al eens eerder geprobeerd aan te geven dat deze fraude met de Persoonsgebonden Budgetten soms plaats vindt in individuele gevallen waarin PGB-houders hun budget niet gebruiken waar het voor bedoeld is. Maar de grote fraude komt van criminele organisaties die optreden als malafide tussenpersonen. Zie een eerder artikel op de nieuwssite.

Dat beeld over waar de problemen met het PGB zitten, werd de afgelopen weken bevestigd in berichtgeving over diverse invallen en arrestaties: het zijn bureautjes gerund door een paar figuren die via allerlei schimmige constructies zo veel mogelijk geld verzamelen, verduisteren en witwassen.

Natuurlijk is het geen toeval dat de NOS mee mag bij een inval op een kantoor in Almere (zie hier het filmpje), in de week nadat een man in Apeldoorn is gearresteerd en dat er na afloop van die huiszoeking nog eens twee mensen worden opgepakt. Het is een publiciteitsstunt om ons te laten zien dat er aan dit probleem gewerkt wordt en we allemaal gerust kunnen zijn. Deze mediaberichten vertellen ongetwijfeld slechts de halve waarheid. Het zal ontzettend moeilijk blijven fraude op te sporen en te bewijzen, of het nou in de bankensector of de zorg is. Toch geeft het nieuws over deze arrestaties wel een aardig inkijkje in hoe die fraude in zijn werk gaat.

Ongeveer zo:

  1. Een crimineel bureau biedt aan om het Persoonsgebonden Budget voor een grote groep zorgvragers te regelen. Ze doen de aanvraag, de administratie en de uitbetalingen. Sommige van deze zorgvragers hebben ook daadwerkelijk recht op een PGB en zijn volstrekt ter goeder trouw, maar anderen misschien helemaal niet. In elk geval vraagt het ‘bureau’ meer geld aan dan eigenlijk nodig is door valse informatie te verstrekken over de rechthebbenden. Hierdoor lijkt het alsof er meer budget moet komen. Dit heet dus fraude.

  1. Dat extra geld verdwijnt dan in de zak van de eigenaar van het malafide bureau. Het gaat daarbij overigens niet altijd om extra geld; in sommige gevallen krijgen budgethouders simpelweg minder dan wat ze nodig (en waar ze recht op) hebben omdat het bureau ze kort. Er wordt zelfs melding gemaakt van budgethouders die hun pinpas moeten inleveren bij de tussenpersoon en dus niet eens meer zelf kunnen beschikken over hun geld. Aan de andere kant zijn sommige budgethouders ook zelf verdacht, als ze met het bureau afspreken dat ze een deel van het te veel aangevraagde budget mogen houden. Het Openbaar Ministerie zegt hier verder onderzoek naar te doen.

  1. Het geld wat op deze manier verduisterd is (net als via andere vormen van fraude, bijvoorbeeld met uitkeringen) moet op de een of andere manier worden witgewassen en voor de belasting verborgen worden gehouden. En omdat het niet om kinderachtige bedragen gaat, van tienduizenden euro’s tot miljoenen, probeert het Openbaar Ministerie naast een veroordeling van de fraudeurs tot celstraffen van maximaal zes jaar, ook dit geld terug te vorderen. Wellicht dat de in beslag genomen sieraden, BMW’s en contanten daar een steentje aan bij kunnen dragen.

Rotte appels

Zoals met alle fraude is het verstandig je te realiseren dat dit door een relatief kleine groep wordt gepleegd en er ook veel behulpzame tussenpersonen zijn die het voor een budgethouder mogelijk maken zijn of haar weg te vinden in het oerwoud aan regelgeving en verantwoordelijkheden. Maar als het PGB wil overleven als waardevol instrument om zorgvragers zelfbeschikking te geven over hun eigen leven, dan moeten de rotte appels er wel tussenuit worden gehaald. Laten we daarom hopen dat de berichten in de media geen afleidingsmanoeuvre waren maar een indicatie dat er serieus werkt van wordt gemaakt.

Ben jij wel eens door zo’n malafide bureau benaderd om de buit te delen? Of word je misschien juist heel goed geholpen door een tussenpersoon en zou je niet zonder kunnen? Ook als je wel eens opgelicht door zo’n criminele organisatie, horen we heel graag je verhaal. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

33 Reacties

  • Lia zei:

    Ja de fraude bij malafide bureau's moet natuurlijlk aangepakt worden
    Maar......waarom dit benadrukt wordt bij het PGB en niet bij de ZIN oa de PVV , VWS met een kort lijntje naar de media zorgt niet voor een draagvlak voor het PGB.
    Deze eenzijdige stemmingmakerij lijkt mij dan ook bewust het draagvlak voor het PGB om zeep te helpen.
    Terwijl de Erasmus Universiteit juist het PGB en het draagvlak daarvoor als oplossing ziet om de kosten in de zorg te beperken!
    Blijkbaar heeft de PVV geen vertrouwen in de burger!
    Mijns inziens is het om zeep helpen van het PGB ook de intentie van het uitvergroten van deze criminle intenties.

    Zelf ben ik een voorstander van een complete hervorming van de zorg.Kijk naar Noorwegen...met minder geld kwalitatief betere zorg vanwege de schaalverkleining.
    En weg met de klassiek psychiatrische denkbeelden....
    In mijn ogen eilanden van een totalitair regiem binnen onze democratie!

    Waarom hoor ik in de media nauwelijks iets over geldverslindende zorgaanbieders met oa een arrogante aanpak
    Van kwetsbare cliënten om me maar eufemistisch uit te drukken?
    Waarom worden de instituties wel vertrouwd terwijl deze ons in elk geval geen meerwaarde hebben geboden tegen torenhoge kosten?
    En wij kwaliteit van zorg leveren tegen een veel en veel lager PGB tarief met meerwaarde en ontwikkeling van de client?
    Dit is mijns inziens bewuste stemmingmakerij om het PGB in een kwaad daglicht te stellen.

    Wie hoor ik over de geldverslindende kosten van de inadequate zorg in instellingen?Zonder resultaat?
    Wat slechts leidt tot frustratie en geldverslindende klachten procedures.
    Geldverslindend klachten procedures tot aan het Regionale en Centrale Tuchtcollege toe , slechtfunctionerende collega psychiaters met een gebrek aan communicatie vaardigheden nee zelf als psychiater overgaan tot agressie tegen een client , deze de hand boven het hoofd houden?
    Waar geen advocaat zijn vingers aan wil branden uit ervaring!
    Wat weer lijdt tot meer kosten bij de inadequate psychiater voor de toekomst...

    Nee het is velenmale gemakkelijker voor VWS om deze bizarre situatie, die nietmeer vandeze tijd is zo te laten voortbestaan!,,
    Kost geen enkele moeite dit is verankerd en heeft het vertrouwen van de hoge heren en dames bestuurders ver
    verwijderd van de belangen van de client.
    Maar het zal zweetdruppels kosten van VWS om de zorg echt wezenlijk de hervormen om te komen tot een betere
    kwaliteit tegen een veel en veel lagere prijs.
    Daar is het goed verankerd PGB met draagvlak in de samenleving een oplossing voor.

  • Lia zei:

    Ja ook ik heb een PGB bureau afgewezen vanwege slechte kwaliteit en torenhoge rekeningen.
    inmiddels mag dit bureau de zorg via Zorglantoor wel leveren??
    De kwaliteitseisen van het zorgkantoor blijken lager te zijn dan de onze???

  • hanneke zei:

    in mijn kleine kring van particulieren met pgb voor begeleiding heb ik te veel gezien: pgb geld overmaken op eigen rekening 'omdat je een kind hebt met een probleem'. Dus het gebeurt niet alleen door bureau's. Ik weet dat lezers van deze site dit niet willen horen, maar het gebeurt wel naar mijn mening, en ik heb slechts met enkele tientallen ouders te maken gehad.

  • mirjam zei:

    Eerlijk gezegd ben ik het helemaal eens met het feit dat het PGB niet werkt!!
    Ik weet het, het is hier vloeken in de kerk......

    Ik zie heel veel fraude door gewoon particulieren die hun PGBbudget oneigenlijk gebruiken en voor kwalitatief goede zorg niet willen betalen!!
    Als zorgverlener wordt je op die manier uitgeknepen terwijl je niet eens een hoog uurtarief vraagt en de overheid betaalt dus voor nieuwe bankstellen, vakanties en de nieuwe garderobe!

    Als frauderen met het PGB op effectieve manier kan worden tegen gegaan prima!!! Dan ben ik helemaal voor!!! Maar dat is niet te doen.

    En zolang er nog zorgverleners rondlopen die genoegen blijven nemen met onderbetaling door particulieren en buro's wordt het er niet beter op met de fraude.

    Concurentie en vercommercialisering in de zorg vind ik hele slechte ideeen en zorgen zeker niet voor meer kwaliteit, eerder voor foute verkooppraatjes waarbij de client niet meer kan rekenen op juiste en objectieve informatie in de toch al vaak afhankelijke positie.

    Het zou al een stuk schelen als tarieven van zorgverleners wettelijk vastgelegd werden! Dan is het PGBbudget passend bij de zorgkosten!!
    Dan onderscheid je je als zorgverlener niet door prijs maar door kwaliteit!!!

  • Jan zei:

    Ik heb een paar vraagtekens bij het verhaal:

    Bureautjes die 'meer geld aanvragen' ... dit strookt absoluut niet met de werkelijkheid van de indicatiestelling door CIZ. Niet in mijn ervaring met CIZ Nijmegen iig. Ieder die anders beweert moet 't maar eens proberen. Ondersteunende diagnosestellingen door specialisten moeten altijd worden overlegd. Een telefoontje naar het CIZ zal je eerder een lagere indicatie opleveren dan een hogere als je niet uitkijkt.

    En die terugkerende "Miljoenen".... sorry hoor maar daar geloof ik echt geen bal van. Dan moet je als PGB bureautje werkelijk bij honderden cliënten geen zorg leveren maar wel het budget vangen, zonder dat er ook maar 1 lampje bij het zorgkantoor gaat branden. Die kopen regionaal uren in bij ZIN en dan zit daar ineens ergens voor miljoenen een gat???

    Dit soort verhalen verschijnen steeds in de media om mensen te verdelen, niks anders.

    Als er met een regeling iets niet goed uitwerkt in de praktijk ligt in eerste instantie de verantwoordelijkheid bij de beleidsmakers om dit te finetunen niet om verdeeldheid te zaaien en de boel stop te zetten.

  • Jan zei:

    Ik ben overigens ook best benieuwd naar de moneytrail in de ZIN van iemand met een ZZP 5 die 's morgens 0,5 uur krijgt en 's middags 2 x 0,25 uur, dus slechts 1 uur per dag!

    Wat gebeurt hier nou precies? Welke gedachte zit hierachter?
    Waarom überhaupt de indicatie ZZP 5 als je de zorg toch niet krijgt?
    Hoe verhoudt dit zich met de kwaliteitsnorm verantwoorde zorg thuis?
    Wat krijgt de ZIN instelling hiervoor?
    Is deze minderlevering een meewegende factor in de jaarlijkse aanbestedingsrondes met de zorgkantoren?
    Wordt ondermaatse zorg hier gestimuleerd als prikkel om minder uur gericht te werken?

    Een beetje transparantie in deze duistere wereld is ook geen overbodige luxe.

  • c kUIT zei:

    Ik heb in het verleden zeker bureaus afgewezen, omdat ik het niet vertrouwde. Laatst kreeg ik bijvoorbeeld een mail van een meneer die mij vertelde hele lieve Poolse en Tsjechische dames in dienst te hebben, die bij je in komen wonen in ruil voor zorg.

    Nee natuurlijk ben ik hier niet op in gegaan. Wie zegt mij dat deze lieve dames niet gedwongen worden om hier te werken? Wie zegt mij of deze lieve dames gekwalificeerde zorgverleners zijn? Wie verzekerd mij, dat mijn zelfstandigheid behouden blijft? Zo kan ik nog wel even doorgaan.

    Maar wat nog veel belangrijker is, ik zoek geen lieve dames, om mijn zorg te doen, ik zoek gekwalificeerde medewerkers.

    @Miriam ik weet niet wat jou uurtarief is. Ik weet ook niet wat voor diploma's je hebt? Maar om meteen maar te zeggen dat iedereen te laag uit wordt betaald en dat iedereen snoepreisjes maakt en nieuwe bankstellen koopt, vind ik erg kort door de bocht.

    Ik ben zelf budgethouder, als mensen bij mij solliciteren maken we prijs afspraken. Vind de sollicitant het geboden salaris te laag, gaat de deal niet door. Wat ik mij afvraag is, waar jij was bij de onderhandeling over de betaling? Of is het mopperen achteraf? Kortom hierin heb je als ZZPer ook je eigen verantwoording.

  • kees zei:

    fraude met PGB ik ben er mee eens dat dit vast gebeurd
    Fraude met zorg in nature gebeurd nooit, maar dat geloof ik geen sikken pit van, dat gebeurd ook, maar omdat het om instellingen gaat die papieren hebben gaan ze er van uit dat alles klopt.

    Ook al gaan ze niet professioneel met je om, je word beschouwd al niets kunnend, je mag blij wezen dat je mag komen.

    Ik wil er verder geen worden over vuil maken, maar toen ik zorg in natura om liet zetten naar PGB kwam ik na een zoek tocht op de juiste plek te recht, mijn eigen waarde heb ik hervonden,
    ik kon veel meer dan dat ze zeiden.

    Omdat PGB stinkt vinden zij wordt er geregeld gevraagd wie is die persoon.
    bijna elk jaar moet ik dat insturen, of deze persoon veranderd.

    Ik heb allang gezegd stuur elk jaar de overeenkomsten in,
    ook bij veranderingen, zodat het zorgkantoor ziet wat je doet
    Maar daar worden ze niet blij van, alleen insturen als er om gevraagd wordt, maar soms is het zo vaag wat wel en niet mag.
    In zorg in natura gingen ze met dagbesteding heel veel dingen doen wat je met PGB verboden is,
    zwemmen je moest wel een kleine bijdrage betalen maar toch gingen ze zwemmen, uitjes en nog veel meer, maar onder de paraplu van de zorg instelling, Ga daar ook maar eens kijken en stop nu maar eens met het gezeur over de PGB, ik voel mijn bijna een crimineel omdat ik pgb heb.

    heel duidelijk was als er gerommeld werd waren dat meestal instellingen
    die pgb beheren of foute aanvragen,
    maar zelden pgb houders die alles netjes doen.
    als bijvoorbeeld 1 procent het slecht doet sporen de andere 99 ook niet

  • angelique zei:

    ik heb juist een probleem dat ik geen loon uitbetaals krijg van mijn zorgvrager.
    ik heb meerdere keren gevraagd of ik het contract kan tekenen en ze hadden steeds een ander smoesje.
    tegen de tijd dat ze er niet meer onderuit konden hebben ze mij ontslagen.
    ik heb menzis en de gemeente benaderd en ik heb de zorgvrager een aangetekende brief gestuurd maar geen resultaat.
    de zorgvrager heeft mij wel 300 euro betaald via hun priverekening maar de rest(830 euro) heb ik nog steeds niet betaald gekregen terwijl ik er wel voor heb gewerkt
    waarom kan de menzis of degene die de indicatie bepaald mij hier niet bij helpen?

  • kees zei:

    een tip ga nooit werken als je geen contract getekend heb.
    je kan dan geen verhaal halen

    maar je kan dit wel melden bij het zorgkantoor, ze moet tocht de 300 verantwoorden en als ze geen contract heb, mag ze deze niet van het pgb betalen.

    ik zal ze zeker aangeven ook bij de politie voor oplichting
    het is niet zielig ook al is ze gehandicapt,
    dat ben ik ook maar las je misbruik maakt van personen ben je fout bezig.

    ik maak altijd in het contract op, bij stoppen door betalen 1 maand of 2 maanden.

  • bartje zei:

    @Angelique,

    Ik zou, net zoals Kees al aangeeft, aangifte doen. Maar ik vraag mij wel af of u daar wat mee bereikt. Als u niets op papier heeft staan.....

    Eerlijk gezegd vraag ik mij af of deze mensen wel een pgb budget hadden.

    Wij pgb houders moeten met contracten, urenbrieven, rekeningen en bankafschriften aan kunnen tonen wat en waaraan wij het budget besteden. Dus dat u al geen contract kreeg geeft mij dan al te denken.

    Hier in huis zijn eerst 1 of 2 gesprekken waarin we elkaar leren kennen en waarin aangegeven wordt wat voor werk en wat de daarvoor gevraagde/beschikbare uurloon is. En daarna komt het tekenen van het contract en daarna gaat men pas aan het werk.

  • kees zei:

    Nog een optie is deze persoon nog een keer te vragen
    en mede te delen dat je de volgende stappen onder neem

    eerste vraag waar heb je haar vandaan via nationale hulp gids ?

    Dan kan je haar als verdacht melden

    aangiften doen
    haar met naam en toenaam vermelden op de site dat ze niet betrouw baar is
    incl adres. ( aan haar de keuze )

    misschien zijn er nog meer personen die het slachtoffer zijn.
    plus wat stond er bij de beschrijving toen ze het geld overmaakte
    stond er bij wat je gedaan hebt voor werkzaamheden.
    factuur vermelding ed.

  • c kUIT zei:

    Angelique,
    Na 2 brieven kun je naast aangifte ook een incasso bureau inschakelen. Ik zou wel even informeren bij het juridisch loket. Want niet uitbetalen is gewoon not done.

  • Lia zei:

    Ja Angelique een smerige streek in je geleverd.
    Je hebt je les denk ik wel geleerd, ook kleinschalig en in een prive sfeer van vertrouwen behoren daar ook de zakelijke kanten bij.
    Zelf ben ik vertegenwoordiger van een budgethouder.
    Ook aan deze kant van het aanbieden van werk heb ik dit door ervaring geleerd.
    Nu is er een mooie situatie gecreëerd in de thuissituatie, vanwege het ontbreken aan passende zorg in natura.
    Goedkoper en met betere kwaliteit door meerdere psychiaters en het CCE erkend,
    Maar toch hebben wij als voorloper van goede zorg wat een budgethouder toch behoort te zijn, geen enkele erkenning en respect van het Zorgkantoor ontvangen laat staan van VWS.
    Neen zij willen liever bakken met geld langs de bestaande paden uitgeven???
    Dit is wel weer goedkoper omdat deze cliënten op straat kunnen zetten???
    Ook de wachtlijsten houden cliënten buiten de financien van het zorgkantoor of VWS.

  • A. zei:

    Wat 'handig' zeg, zo'n handleiding hoe pgb-fraude in z'n werk gaat. Je kunt dit ook niet plaatsen.

  • Johan zei:

    Ik vraag me soms af waarom sommige bureau's zoveel geld INHOUDEN terwijl het anderen zijn die het zware werk verrichten. Daar moet eens een onderzoek naar gedaan worden !
    Er zitten nette bureau's ertussen die wel goed betalen maar er zitten ook smerige bureau's ertussen die veel teveel geld voor zichzelf inhouden.
    Dit soort van uitbuiting gebeurt zowel in bij de hardwerkende HH-hulpen als bij de verpleging !

    Ik hoop dat de overheid vaste tarieven vaststelt voor deze bureau's want dit soort dingen kan niet!

  • alex zei:

    ik vraag mij af wat hier mee moet worden bereikt degene die willen frauderen vinden altijd wel een gaatje ondanks alle kontrole, ik ben zwaar gehandicapt en krijg pgb als ik de zorg via de thuiszorg zou krijgen ben ik het dubbele kwijt aan kosten, ik bespaar de gemeenschap veel geld ook heb ik meegemaakt dat de wijkverpleegkundige een maal per dag kwam hier een rekening presteerde van 120,00 euro en de hand niet uitstak zij stond er bij te kijken en liet mijn verzorger het werk doen, deze verpleegkundige hebben wij snel de deur gewezen want voor 3 kwatier toekijken is dit veel pgb geld

  • pgb-er zei:

    pgb was in oorspronkelijk bedoeld om van de beunhazerij van de zorgbureaus af te zijn die het leven van chronisch zieken meer verstoorden en verpesten dan vooruithielpen

    thuiszorbureaus zijn aasgieren
    die hun clienten de budgetten en de handen aan het bed o veel mogelijk benadelen

    er moet n wet komen dat geld voor de geindiceerde zorg ALLEEN AAN DE ZORG BESTEED MAG WORDEN EN AAN HELEMAAL NIKS ANDERS

    ik heb teveel gezien
    ze weten ieder gaatje te vinden en buiten alles en iedereen uit
    graaiend plunderen onder het mom van zorggeven
    BAH
    het lijkt onderhand meer op mensenhandel dan op zorgen voor mensen
    - kwetsbare en hulpbehoevenden mensen

  • Geo zei:

    Zodra de de bureau's over dienstjaren beginnen dan weet je al wat je te wachten staat. Ze declareren geen cent minder bij instanties etc. vanwege de korte dienstjaren van het personeel maar gewoon 100%. Maar betalen op hun beurt een stuk minder aan het personeel.
    Het geld dat overblijft gaat dus gewoon naar de leiding van zo'n bureau zonder dat men ervoor gewerkt heeft.
    Dat is dus hun truckje over zogenaamde dienstjaren cq zelfverrijking.
    Alsof wij ze niet doorhebben...
    Hoop dat dit truckje snel aangepakt wordt.

  • pgb-er zei:

    hallo gea en johan

    dat is nou wat ik mensenhandel noem
    grof geld verdienen aan het uitbuiten van mensen

    en waar ze zelf geen fluit voor doen

  • Cora Broersma zei:

    Je bent tegenwoordig klaar als je hulp nodig hebt!
    Er zijn helaas teveel mensen die er (gestolen)brood in zien.

    Er kunnen allerlei nieuwe systemen worden bedacht, om het betaalbaar te maken,maar zolang er niet goed wordt gecontroleerd,zijn er altijd mensen die misbruik maken van iemands afhankelijkheid.
    Het geld moet terechtkomen bij degene die WERKEN!!!, daar is het tenslotte voor bedoeld!
    Het moet zo worden dichtgespijkerd, dat fraude onmogelijk is, juist omdat dat geld uiteindelijk opgehoest moet worden door ons allemaal!

  • angelique zei:

    kees en bartje,ik denk toch dat ik aangifte ga doen
    ik heb dan wel geen contract kunnen tekenen maar heb nog wel meerdere smsjes waar in staat dat ik niet hoeft te tekenen en dat het goed komt en ik heb nog een huisleutel van hun.
    hoop dat het alsnog uit betaald word
    en nee gebeurd mij geen tweede keer(ben tegoed van vertrouwen) heb nu een pgb adres waar ik 3 dagen per week werk en wel gelijk een contract heb mogen tekenen.

  • hollyhobby zei:

    ik vind pgb een uitkomst ,de zorg is nu voor ons veel goedkoper dan officieele instellingen.
    het grote nadeel is dat veel zorgverleners het om de centen doen en zorg declareren die niet is geleverd.
    als je er wat van zegt en met ze stopt doen ze een melding bij bureau jeugdzorg om je terug te pakken.
    we hebben nu een super bureau en mens getroffen ,die heel veel goede zorg levert en alles volgens het boekje doet.
    zorgkantoor en regering heeft het helaas mogelijk gemaakt dat mensen zichzelf mogen uitbetalen.
    daar wordt veel misbruik van gemaakt.
    is immers zo dat het pgb er is om ouders met ziek kind te ontlasten.
    ik vind dat pgb moet blijven om mensen goede/goedkopere zorg te kunnen leveren en alleen zorg vergoed wordt die wordt uitbesteed aan goede hulpverleners . een instelling is 550 euro per dag of meer. nu is een weekend 400 euro en dag max 280 euro.een controle afspraak bij een chirurg is 700 euro voor 3 minuten,operatie 10.000 laten ze het daar anders aanpakken en op besparen.heel veel is gekort en uit basis pakket gehaald waardoor veel mensen zonder medicatie komen en daardoor meer zorg en begeleiding nodig hebben.

  • Cora Broersma zei:

    Ik zat nog even na te denken(doe ik soms ook).
    Er moeten ook veel meer sancties tegenover staan evt. geldboetes en niet zo'n klein beetje!, dan bedenken ze zich de volgende keer wel even.

    Iets wat hier niet mee te maken heeft, maar wel de aandacht verdient, is het stelen, want daar hebben we het toch eigenlijk over, door de zorg die je over de vloer krijgt.
    Ik heb dichtbij 2 gevallen meegemaakt, een van mijn moeder en ook bij mijn nicht met MS. We hebben gelukkig met de medewerking van de
    politie, iemand kunnen betrappen en ze is ontslagen,maar waar gaan we met z'n allen heen?, het gebeurt n.l. zeer regelmatig!
    Je moet niet oud of hulpbehoevend worden, want je hebt bij voorbaat al geen leven meer en daar heb je altijd je best voor gedaan!

  • noa zei:

    bestolen worden door je helpers je vertrouwenspersonen

    het is zo pijnlijk om te moeten ervaren
    de emotionele schade en de wonden zijn diep en groot
    en het is heel moeilijk te verwerken
    je vertrouwen is bij herhaling beschaamd
    je voelt je niet meer veilig in je eigen huis

    ik ben in mijn eigen huis bestolen door de mensen die ik zou moeten kunnen vertrouwen en dit 23 jaar lang
    door thuiszorghulpen door vrijwilligers en door particuliere pgb hulpen

    al met al in die tientallen jaren voor heel veel geld
    ook zijn er dierbare sieraden gestolen
    door hulpgevers die ik vertrouwde

    en alle dieven zijn ze er ongestrafd mee weggekomen

  • AnkhA zei:

    Goede dag, Natuurlijk moeten de rotte appel er tussen uit gehaald worden. Ik voel de behoefte om de hele andere kant weer te geven. Ik heb eeb dochter met het Syndroom van Down en al jaren laat ik me begeleiden door Janneke Heijstek van Mentionem. Beter had ik het niet kunnen treffen. Ze is uitermate zorgvuldig in haar doen en laten. Wanneer we haar nodig hebben en dat kan ook maandenlang of zelfs langer het geval zijn, dan is ze er en ervaar ik dat ze echt naast me staat. Door haar is het walhalla van de PGB-wereld te doen voor ons. Het is al intensief genoeg om een kind met een beperking te begeleiden op dagelijks niveau en mijn andere kind ook zo goed en voldoende mogelijk de aandacht te geven. Her wemelde soms in mijn hoofd bij de aanvraag van een PGB. Ik ben van A tot Z tevreden over haar. Haar zorgvuldigheid en integriteit staan voor mij hoog in de vaandel. Bedenk en weet dus dat er ook mensen zijn die anderen begeleiden in deze wereld die natuurlijk zichzelf in de gaten houden en zo volledig mogelijk naast je staan. Met vriendelijke Hartegroet, AnkhA www.besefinzicht.nl

  • gwehkamp zei:

    Tip:

    Schaf de mogelijkheid af, dat er een vast maandbedrag mag worden afgesproken zonder dat de uren verantwoord hoeven te worden.
    Dit maakt het mogelijk, dat een uur feitelijke zorg een heel hoog tarief oplevert.
    Harde PGB fraude is, dat er tegen betaling nauwelijks zorg is verleend.

    Indertijd was het uitdrukkelijk de bedoeling, dat mensen de keuze hadden tussen zelf doen en uitbesteden.
    Die keuze is er nog steeds.
    Wanneer dit niet meer de bedoeling is kan dit toch beperkt of verboden worden?

  • Sjanie zei:

    Dag allemaal.

    Waar ik wel moeite mee heb is dat er hoge budgetten worden aangevraagd voor bijv. de partner, een ouder of een thuiswonend kind.
    Eigenlijk is het idee dat je pgb krijgt om zorg in te kopen als de mantelzorgers het thuis niet meer aankunnen qua zorg en/of begeleiding.
    Vervolgens gaan ze dan naar zichzelf heel veel wegschrijven en of naar een thuiswonend kind. Ik heb voorbeelden te over dat er € 900.00 per maand gewoon via een omweg naar partner of thuiswonende kinderen geschreven wordt. Volgens mij is dit toch niet de bedoeling van.
    Wat ik wel oke vind is dat bijv. de moeder minder buiten de deur kan werken en betaald wordt uit het pgb, maar goed is dit altijd te controleren.
    Veel verbouwde huizen met sauna en bubbelbaden gezien onder het mom, goed voor de zorgvrager.
    Ook heb ik gezien dat een zorgvrager 4 zorgmomenten per dag zou moeten krijgen en eigenlijk sociaal en zorg 2x per dag tekort komt. Parter heeft dan als aanvulling een prachtig PGB pensioen.

    Nu heeft een mevrouw mn logo gebruikt om haar declaraties en verantwoording en zorgplan te sturen naar het zorgkantoor. Hier heb ik melding van gemaakt. Het is zeker niet waterdicht, en eigenlijk moeten we met zn allen wel melding maken van als we iets tegenkomen.

    Sjanie

  • pgb-er zei:

    sjanie

    ik ken ook verhalen van familie die alleen wil helpen als ze vet uit t pgb betaald worden

    bv n oude vrouw heeft hulp nodig dr volwassen uithuis wonende gezonde dochter krijgt n bijstand uitkering
    ze wil de moeder wel helpen als deze haar zwart betaald uit het pgb
    anders niet
    nou daar breekt mijn klomp van

    en wat te denken van al die op pgb aasende zorgboerderijen voor licht verstandlijk gehandicapten die als paddestoelen uit de grond schoten
    en waarbij de geldtekens in de ogen te lezen stonden
    met bovendien gratis hulpjes toe
    ik vind dit dubbel graaien


    jou logo gebruiken voor eigen declaraties van de pgbhouder dat zou ik niet toestaan als ik jou was

  • Roos zei:

    Citaat:
    "ik ken ook verhalen van familie die alleen wil helpen als ze vet uit t pgb betaald worden

    bv n oude vrouw heeft hulp nodig dr volwassen uithuis wonende gezonde dochter krijgt n bijstand uitkering
    ze wil de moeder wel helpen als deze haar zwart betaald uit het pgb".

    Dit kan niet aangezien moeder het PGB geld moet verantwoorden en belasting van PGB hulp moet opgeven via formulieren aan de belasting.
    Een heel vreemd verhaal dus.

  • kees zei:

    vet betalen uit PGB
    maar hier zijn bedragen voor vast gelegd.

    als ik naar dagbesteding ga en ze vragen bijvoorbeeld 230 per dag
    kan dat helemaal niet,

    dus vet betalen is onzin, je ben aan maximale bedragen gebonden.


    maar zorg in nature kan ook gerust meer vragen dan dat ze echt werken
    en dat kan wel eens om 5 uur per week gaan

    dit weet ik van mijn moeder die dit aangaf naar het Ciz dat dit niet klopte
    maar deze komen er altijd goed af, sorry vergeten door te geven.
    PGB ers worden gelijk als crimineel gezien.

  • bartje zei:

    Inderdaad Roos, een vreemd verhaal.
    Maar dat zijn dus vertelsels van mensen die denken ervan af te weten.

    Vorig jaar werd er over mij ook rond verteld dat ik wat gekocht had van het PGB budget.

    Ik heb diegene die dit rond vertelde de administratie van het budget laten zien. En hij moest met het schaamrood op de kaken toegeven dat hij fout zat.
    Want elke cent die uit het budget betaald werd/word zijn, hier in huis, te verantwoorden door zowel getekende urenbrieven als de loonbrieven van de SVB.

    Men gaat er gewoon van uit dat men geen ander geld heeft om wat te kunnen kopen.

  • pgb-er zei:

    hallo roos

    u vind mijn verhaal raar en niet kunnen

    ik heb dit uit de 1 ste hand
    en het is absoluut waar
    bovendien zijn er genoeg bijstands trekkers die hun bijverdiensten niet opgeven bij de bijstand'

    en waarom helpt de gezonde dochter dr hulpbehoevende moeder niet gewoon waar ze maar 5 minuten vandaan woont?
    ze word nb door de gemeenschap onderhouden en heeft verder niks te doen

    of vind u dat ook raar misschien???

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.