Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Blogs, Nieuws » artikel

Blog: Lachgas als nieuwste drug

2 Reacties

Het klinkt zo vrolijk, maar het laatste nieuws daarover is dat niet. Steeds meer scholieren gebruiken lachgas als nieuwste drug. Dat heeft een onderzoek van het Trimbos-instituut uitgewezen. Scholieren zien lachgas als een onschuldig iets, waardoor je in een lekkere roes komt.

Mijn klomp breekt wel vaker, maar nu toch echt wel… Lachgas, wordt dat niet door Amerikaanse vrouwen gebruikt tijdens de bevalling? Zodat ze minder last van de weeën hebben? Wordt lachgas niet gebruikt bij kinderen voor kleine operaties (denk aan amandelen knippen) en door de tandarts bij “grote” ingrepen? Lachgas is een verdovingsmiddel, maar wordt nu ook gebruikt als verdovend middel?

Lekkere roes, ammehoela! Scholieren (of anderen natuurlijk) die dat gas gebruiken hebben er maar kort lol van. Kort maar krachtig, maar de bij- en nawerkingen kunnen heel vervelend zijn. Lachgas is niet illegaal, kan gewoon op het internet worden besteld en de kinderen “lachen” wat af. En het kost helemaal niets… vergeleken bij ‘gewone drugs’. En een cracker en een stel ballonnen, om je het gas toe te dienen, die bestel je er gewoon bij! Er wordt geadverteerd mat lachgas, als zou je er heerlijk van gaan lachen, maar dat is nu net even niet zo. Een roes is iets anders dan een lekkere lachbui. Maar ja, weten die kids veel…

Meisjes gebruiken even vaak als jongens. Hoe ouder de jongeren zijn, des te meer lachgas ze gebruiken. Van de zestienjarige jongens op havo en vwo heeft 16% ervaring met lachgas, bij jongens van zestien tot achttien is dit liefst een kwart!

OK, je wordt er niet meteen een junk van, je gebruikt ook niet zo gemakkelijk te veel, maar er zijn genoeg jongeren die per avond enkele van die lachgaspatronen leegmaken! Hupsakee! Ook de waterpijp en de e-sigaret wordt zeer regelmatig gebruikt…

En wat doet de overheid? Staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid vindt het “heel mooi dat het de goede kant op gaat met de jeugd”. Hij doelt dan op de terugloop van het aantal jongeren dat blowt en drinkt. En ja, hij geeft toe dat er “nieuwigheden op de markt komen zoals lachgas en de e-sigaret. Dat moeten we goed in de gaten houden. Als dat uit de klauwen gaat lopen, grijpen we in.”

Voortvarend beleid, niet dan? Een kwart van de 16-18-jarigen op het vwo en de havo gebruikt lachgas, maar da’s niks om je ongerust over te maken…

Een kwart, kom op… ga lekker slapen Van Rijn! Tegen de tijd dat de SEH vol zit met jongeren die behoorlijk ziek worden van de nare bijwerkingen van lachgas, hoef je pas wakker te worden!

Uhm… lachgasroes >>> nare bijwerking als roes weg is >>> nieuw patroon lachgas >>> nog meer narigheid >>> nog een patroon>>> etc. >>> ALARM!
En wie mag er weer dweilen met de kraan open?

Juist. De zorgverleners, die hebben toch niets omhanden!

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.

2 Reacties »

 • Jelbert zei:

  Stel je bent jong en je zit op de VWO. Hoe ziet je toekomst er dan uit? Studeren, schulden maken, werkeloosheid. Een kwart van de jongeren is werkeloos. En dan ben je werkeloos en heb je een studie schuld. Ik ken jongeren die afgestudeerd zijn en voor stage tarief werken omdat er anders geen werk is. Als je te lang niet werkt heb je een gat in je CV en dat is lastig voor toekomstig werk. En natuurlijk ziet de wereld er niet echt rooskleurig uit. Oorlog hier oolog daar, IS rukt op, Bomaanslagen. Nou dat in nou echt een wereld waar ik groot in wil worden, niet dus.
  Dus wat doe je je probeerd het te negeren. Sex, drugs en alcohol is dan een geweldige uitweg. In de correspondent (online krant) staat een geweldig artikel over sexuele exessen in Amsterdam. Een beetje lachgas is er niets bij. Maar het is wel drugs en die alcohol is ook wel te krijgen, ook onder de 18.
  De boel dicht reguleren heeft ook geen zin. De hele tijd doemen er nieuwe drugs op. En natuurlijk weten de meeste mensen ook niet dat je in je keukenkastje stoffen hebt staan die, in voeldoende hoge dosis, voor drugs door kunnen gaan. Denk aan nootmuskaat (Ja die is al erg bekend). Maar ook dat hoge gras wat langs sloten staat. En zo zijn er nog wel anderen op te noemen. Naast lachgas wordt helium, en andere gassen, ook gebruikt. En dan zijn er ook nog magneetvelden en elektrostimulatie waar je je lichaam helemaal mee naar de maan kan helpen.
  Ok de lijst is lang. Je kan natuurlijk ook gewoon gaan mediteren maar zelfs daarvan kan je in een psychose raken, als je het goed fout doet.
  Voor een creatieve geest is er altijd dus wel wat te vinden. Dat kan je niet reguleren.
  Je zou middelen die niet heel erg nare bijwerkingen hebben gereguleerd op de markt kunnen brengen.
  Maar het beste, en moeilijkste, is het bieden van een toekomst.

 • Riët zei:

  Mijn zoon van net 23 is zwaar verslaafd geweest aan Speed en GHB. GHB, een bijzonder populaire drug in vooral landelijke gebieden. Makkelijk zelf te maken en dat gebeurt op grote schaal. Een goedkope drug maar levensgevaarlijk. In een paar weken tijd ben je zwaar verslaafd. Out gaan en door ambulance personeel van straat worden gehaald. Even worden opgelapt in het ziekenhuis en een paar uur later staan ze weer op straat. Op naar de volgende dosis. Verschrikkelijke psychoses en angst aanvallen. Om de 2 uur is een nieuwe dosis nodig. De afkickverschijnselen zijn bijzonder heftig en kunnen zelfs dodelijk zijn. Afkicken mag uitsluitend gebeuren onder medisch toezicht. Ze belanden in de criminaliteit, maar worden niet opgepakt omdat de politie niet het risico wil lopen dat ze dood gaan in een cel. Hiervoor zijn speciaal ingerichte cellen nodig en daarvan zijn er maar 2 in Zwolle. Die zijn voortdurend bezet.
  In 2015 is hij 3 keer opgenomen geweest in klinieken in Nederland. Lange wachtlijsten, maar zonder resultaat. In april 2016 is hij naar een kliniek in Zuid Afrika gegaan. Een enorm intensief traject van 2 maanden. We zagen een ander mens terugkomen. Hij is nu een week of zes weer in Nederland en heeft het nog erg zwaar. Een nieuwe woonplaats en weer een vrienden kring opbouwen. Naar meetings toe van de kliniek en naar bijeenkomsten van de NA. De kliniek zit in Breda, dus 3 uur heen en 3 uur terug reizen. De nazorg zou in noord-oost Nederland veel beter georganiseerd moeten zijn. Degenen die dit allemaal op hun geweten hebben en hier hun geld mee verdienen moeten bijzonder zwaar gestraft worden. Geen overtreding van de Opiumwet, maar poging tot zware mishandeling en doodslag. Dit zijn moordenaars die willens en wetens hun rotzooi verkopen aan kinderen.
  Dit is de enige manier om het vervaardigen en verhandelen van deze rommel tegen te gaan.