1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

PGB fraude of Krantenkoppenfraude?

54 Reacties

wijzende vingerHet stond er weer mooi op vorige week in De Telegraaf: ‘Enorme fraude met persoons-gebonden budget’. Voor wie alleen zulke koppen leest en niet verder denkt leek het onmiddellijk of al die PGB houders het er eens lekker van hebben genomen. Ook in de commentaren op deze site is dit onderwerp de laatste tijd veel besproken. En hoewel er soms nuance is, wordt ook hier regelmatig verwezen naar excessen in het gebruik van publiek geld of juist gedaan alsof de bestaande verspilling helemaal niet besproken mag worden. Maar in het rapport dat naar de kamer is gestuurd staat iets anders:

“Een neveneffect [van de fraude door zorgbureaus] is dat de pgb regeling in een kwaad daglicht kwam te staan, en de indruk kon ontstaan dat veel mensen met een pgb daarvan onterecht gebruik maken. Juist dat laatste is niet het geval; de overgrote meerderheid van de mensen met een pgb besteden dit aan de inkoop van de voor hen noodzakelijke zorg.”

Een open, eerlijke en beschaafde discussie komt de hele zorgsector ten goede. Zeker in een tijd waarin er veel verandert op het gebied van de langdurige zorg (in de AWBZ, de Wmo en met afschaffing van sommige functies) is het belangrijk om elkaar op de hoogte te houden, vragen te stellen en discussie te voeren. Maar daarbij moeten wel de juiste feiten worden gebruikt en moet iedereen zich ook proberen in te leven in de situatie van de ander. Daarom een aantal punten om in gedachte te houden in de storm die momenteel (voor de zoveelste keer) door de zorg blaast over fraude met het Persoonsgebonden Budget.

Overwegingen

  • Waar gaat dat beruchte rapport over?

De koppen suggereerden dat het gaat om fraude door PGB houders en dat is ook zeker aan de orde. Maar de tekst zelf gaat vooral over fraude door tussenpersonen. Uiteraard is ‘De PGB houder’ niet heilig maar het beeld dat de meeste mensen hebben gekregen uit de eerste berichtgeving dekt de lading niet. Dat tussenpersonen soms de boel belazeren is geen verrassing voor wie al langer meedraait. In het rapport komt naar voren dat sommige tussenpersonen een PGB aanvragen voor mensen die daar niets van af weten en dat geld dan zelf in hun zak steken. Anderen worden zelfs onder druk gezet om van een PGB gebruik te maken, zodat derden ze dat geld afhandig kunnen maken. De grootschalige fraude betreft dus vooral derden die profiteren van het systeem, echte PGB houders zijn hiervan het slachtoffer en niet dader.

  • Fraude komt overal en altijd voor

Tegenstanders van het PGB moeten niet net doen alsof een andere manier van het geld verdelen zonder risico’s is. Tegelijk zijn PGB houders mensen als ieder ander en zullen er dus ook figuren tussen zitten die misbruik maken van het systeem. Maar dat betekent niet dat het Persoonsgebonden Budget een garantie is voor fraude en een groot zorgkantoor (ahum) een efficiënte en eerlijke machine zal zijn. Laat ons niet lachen.

  • Het gaat om langdurig zieken

Soms lijkt het onderwerp van de discussie jammerlijk naar de achtergrond te verdwijnen. PGB houders worden voorgesteld als halve jet-setters die op kosten van de staat met een hele entourage aan de Turkse Riviera wijn drinken en zich volstoppen met dadels. Niets is minder waar. Het gaat hier om mensen van wie door de overheid, via een uitvoerige procedure, is vastgesteld dat ze langdurige zorg nodig hebben vanwege ziekte of een beperking.

  • Ook mensen met een AWBZ uitkering mogen menswaardig leven

Wie geld ontvangt voor zorg die hij of zij niet zelf kan betalen, heeft daar recht op. We leven gelukkig in een land waar je niet in de steek gelaten wordt als je iets overkomt waar je in je eentje geen antwoord op hebt. En dat je nou eenmaal ‘belastinggeld krijgt’ betekent natuurlijk niet dat je de rest van je leven dankbaar in een hoekje moet gaan zitten met een stapel droge boterhammen en een glas water. Ook (en misschien wel juist) langdurig zieken, gehandicapten en ouderen hebben recht op leuke momenten in hun leven. Een vakantie, een uitje, een hobby of een mooie tuin. Wie zijn wij om PGB houders een minimale menswaardigheid te misgunnen?

  • Regels moeten worden nageleefd

Misbruik raakt ons allemaal: De belastingbetaler, de PGB houder die zich netjes aan de regels houdt en iedereen die eigenlijk meer hulp nodig heeft dan er beschikbaar is. Daarom moeten we niet moeilijk doen over noodzakelijke regels en controles op het budget. Wie die regels overtreed benadeelt de rest en moet dus worden tegengehouden en zo nodig gestraft. Zo simpel is het.

  • Mogelijke oplossingen

De staatssecretaris heeft nu al twee mogelijke oplossingen voor ogen. Ten eerste moet er meer en vaker gecontroleerd worden. Hij wil dat minstens 20% van de PGB houders bezocht wordt om te zien of ze wel echt bestaan en het PGB nodig hebben, tegenover 5% die nu gecontroleerd wordt. Daar heeft de rechtmatige PGB houder dus niets van te vrezen. Een tweede oplossing zou de afschaffing van contante bedragen kunnen zijn en de invoering van een soort waardebonnen waarmee alleen zorg ingekocht kan worden. Die oplossing lijkt problematischer omdat de overheid dan toch weer gaat bepalen wat voor jou de beste zorg is.

Beschaving

Uiteindelijk is het van belang dat zo veel mogelijk mensen zich aan de regels houden zodat de zorg voor diegene die het echt nodig heeft, beschikbaar is en blijft. Dus fraude moet worden aangepakt. Maar de toon moet daarbij niet te scherp worden. We moeten ons goed realiseren dat het hier gaat om een groep mensen die hulp nodig hebben, niet mensen die er voor ‘kiezen’ om onder de AWBZ te vallen. Dus discussieer verder, laat ons weten wat er verbeterd kan worden en blijf bovenal beleefd.

54 Reacties

  • Herman van Moerkerk zei:

    Heel goed artikel. Verspreid het verder aub.

  • Judith de Vries zei:

    Fijn dat jullie dit bericht uit de krant nuanceren.

    Maar ik zie niet wat je kunt controleren door huisbezoek, want het lijkt mij dat iemand pas fraudeert op het moment dat de zorg verantwoord wordt.

    Op het moment dat de zorg gegeven wordt bestaat eventuele fraude nog niet.

  • moos van berkel zei:

    Ach waarom reageerde de Hulpgids niet op de berichten van Martens, Pols enz? Gemiste kans.

  • Astrid Blaauw zei:

    Ik ben blij dat ik niet met zorgburo's werk. Toen ik in het eerste jaar als PGB houdster een zorgburo wilde inschakelen hadden ze alleen maar belangstelling voor mijn budget en niet voor de zorg die ik nodig had want dat kwam later wel. Nee, eerst geld want dat was belangrijk. Vanaf dat punt heb ik zelfs alles geregeld want ik had snel in de gaten waar het omdraaide en dat was niet mijn zorg!

    De bonafide buro's daar gelaten want ook die bestaan!

  • issy zei:

    Goed artikel! Wanneer krijgen de instanties meer controles?
    Ik zat laatst als zorgverleenster bij een vergadering met Jeugdzorg. Daar waren 4!!!!medewerkers van Jeugdzorg aanwezig!!! 3 Daarvan hadden niets in te brengen!! Alleen maar om hun eigen portemonnee te spekken, en hoeveel kost dat wel niet? Uiteindelijk was ik nog degene die als freelancer de puntjes voor BJZ op de i zette, schandalig!!

  • Saskia zei:

    He he!

    Eindelijk weer een iets genuanceerdere en realistische kijk op de zaak. Ik wordt zo af en toe echt een beetje moe van alle negatieve berichtgeving of inderdaad het idee dat het daar niet over zou mogen gaan. Misbruik moet altijd bestraft worden ( indien opgemerkt) dus ook bij het PGB. Bovendien is het zo jammer dat het geen 'nieuws' is als er juist iemand heel succesvol gebruik maakt van het PGB.
    Ik stuur het door!

  • Marc* zei:

    Klinkt allemaal heel leuk en oprecht. De fraudeurs aanpakken.
    Echter als je melding maakt van fraude van zorginstellingen doet het zorgbureau opeens niets en in het geval van de WMO laat de gemeente hier ook alles liggen. Ik heb de afgelopen jaren met vier zorginstellingen te maken gehad ( via ZIN ). Waarvan drie naar mijn idee ( je met voorzichtig blijven) de zaak structureel flessen. En dat gaat het in twee gevallen van misbruik van mijn indicatie een met meer dan 80% van mijn indicatie( +/- € 15.000,- euro weg ) en een die met een drievoudige pen zijn rekening heeft geschreven en handelingen factureert die door een ander ( arts ) zijn gedaan of waar ik nooit gebruik van heb gemaakt. Bij een indicatie van HH2 voor huishoudelijke hulp sturen ze gewoon ongeschoolde op je pad maar declareren wel als HH2 bij de gemeente. Als je hiervan melding maakt moet je van de gemeente maar in gesprek gaan met de zorginstantie. Dit zelfde mag ik ervaren bij het zorgbureau. Kort door de bocht frauderen MAG als je een AWBZ instelling bent en zorg in natura verstrekt .



    Als het dan niet uit de lengte komt moet het maar uit de breedte komen dus het PGB maar weer eens aanpakken. Wat ik dacht, eigenlijk bij invoering al een bezuinigingsmaatregel was en nu dus als zonde bok en melk koe gezien wordt door de politiek.
    Ach, wil je iets afkunnen pakken moet je er eerst het publiek voor klaarstomen in dit geval naar mijn mening door stemmingmakerij. Nog even en we liggen weer met dertigen op een zaaltje weg privacy en zelfbeschikkingsrecht. En zo kan ik nog wel een boekwerk schrijven……….

  • René Regensburg zei:

    Ik ben ook zzp-er.
    Issy wat jij hier poneert heb ik ook ervaren en heb een tijdje terug nav berichten over het fraude verhaal via de tweet van Renske Leyten doorgemaild. Het PGB wordt momenteel in een kwaad daglicht gesteld terwijl juist in grote (zorg)instellingen het meervoudige aan onterechte declaraties plaatsvindt.
    Wanneer worden zij gescreend? Het zal wel moeilijk gaan want bij PGB heb je te maken met 1(zorgverlener) op 1(cliënt) situatie terwijl bij grote instellingen alles op één hoop wordt gegooid. Weet jij veel of bij cliënt A t/m Z het juiste aantal uren wordt geboden zoals door de instelling is gedeclareerd?
    Al die negatieve berichtgeving rondom PGB fraude moet eens een keer afgelopen zijn.

  • R&R zei:

    Ik heb me vreselijk geergerd aan de reacties op het artikel uit de telegraaf. Schrijf het maar toe aan beroepsmopperaars die geen verstand hebben. Vooraal de opmerkingen over dure en luxe spullen kopen van het pgb, dat kan helemaal niet....


    Maar goed een andere discussie is dat ik denk dat de mensen die afhankelijk zijn van bureaus om hun budget te beheren beter de zorg in natura kunnen krijgen. Zo hebben "de bureautjes" geen bestaansrecht meer en krijgen de mensen toch zorg.
    De mensen die zelf het pgb beheren, kopen zelf zorg in, daar is het pgb aanvankelijk voor opgezet. Degene die in een zorg situatie zitten kunnen op die manier hun zelfstandigheid behouden. Degenen die niet zelf de administratie en hun personeel kunnen regelen hoeven ook niet de zelfstandighied van een pgb te ervaren.

    Simpel en je pakt een hele groep maffioso bureautjes aan, het is altijd jammer voor de mensen die het wel goed doen, maar die komen ook wel weer terecht...

  • René Regensburg zei:

    Marc je hebt gelijk want jij als cliënt en ervaringsdeskundige hebt dit heel goed verwoord

  • sara de jong zei:

    Als houder van een pgb budget moet je regelmatig je uitgaven verantwoorden aan het zorgkantoor.
    Het bedrag dat je niet hebt uitgegeven/ verantwoordt moet je terugbetalen.
    Hoe kunnen budgethouders fraude plegen?

    Laat ze de directeuren, managers en bestuursleden van instellingen met een riant salaris eens tegen het licht houden.
    Dat is ook AWBZ geld.

    Zo wordt altijd de kleine man gepakt terwijl de grootverdieners niets te vrezen hebben.

  • Alida zei:

    "Soms lijkt het onderwerp van de discussie jammerlijk naar de achtergrond te verdwijnen. PGB houders worden voorgesteld als halve jet-setters die op kosten van de staat met een hele entourage aan de Turkse Riviera wijn drinken en zich volstoppen met dadels. "

    Mijn jongste zoon heeft een PGB gekregen via BJZ.Ikzelf heb een bijstandsuitkering, vooral omdat ik gezien de schooltijden van mijn zoon geen werk kan vinden. Er is al vastgesteld dat ik ten alle tijden beschikbaar moet zijn voor zoonlief als hij uit school komt. Op de tijdesn dat hij thuis is claimt hij door zijn gedrag het grootste deel van mijn tijd op. Kom dan nauwelijks meer toe aan de dingen die ook moeten, bv eten koken. Om mijn zorglast te verlichten mag ik voor een kleine 3 uur per week iemand in huis hebben die de jonge man bezig houd en tegelijk probeert zijn sociale ontwikkeling probeert te verbeteren. Zoals de meeste weten is een bijstandsuitkering geen vette pot, daarmee ben ik blij de gehele maand mijn kosten te kunnen betalen en kan eten.
    De PGB staat op een aparte rekening en wordt alleen gebruikt voor zorg voor mijn zoon en niets anders. Hoe groot de nood soms ook is.
    De berichtgevingen rond fraude drukken dan ook zwaar op mijn schouders, door de nieuwe maatregelen zou mijn zoon de PGB weleens geheel kwijt kunnen raken. Dat zou betekenen dat de zorgdruk op mij als alleenstaande ouder weer wordt vergroot en dat zijn sociale ontwikkeling alleen in beschermde omgeving als speciaal onderwijs en eventueel (als de artsen dat nodig vinden) in een therapie.
    Ook in de buurt zou het fijn zijn als hij met andere kinderen kan gaan spelen.
    Het is ook een vaststaand feit dat waar geld 'te halen' is, er gefraudeerd wordt.
    Mss een idee, terug naar de middeleeuwen?????? Terug naar ruilhandel??? Jij verzorgt (in mijn geval) voor mijn zoon gedurende ... en ik geef je een bord eten! In sommige gevallen zou dat niet eens zo slecht zijn. Maar er kleven wel erg veel nadelen aan in deze consumptie maatschappij.
    Er lijkt wel of er niet meer gekeken wordt dat een recht ook verantwoordelijkheid en verantwoording met zich meebrengt. Sommige mensen denken zelfs een recht te hebben om het recht opzich. Helaas de meeste rechten moet je verwerven. Ook de PGB, er zijn voldoende criteria om aan te voldoen voordat die wordt toegewezen.

  • Kampman zei:

    PGB is maar een klein onderdeel van de grote AWBZ zorg en de ZIN( zorg in natura) is daar mee vergeleken heel groot! Hoeveel misbruik en fraude daar wel niet gepleegd word en alles doen om de boel vol te houden en zorgen voor (dikke) budgetten en maar vangen en vangen en zorg dat geleverd word, is vaak ver onder de maat! Dus nu komt steeds het PGB en fraude in beeld maar het is maar net wat ze in het nieuws willen hebben. De grote wereld van ZIN daar worden miljoenen gefraudeerd maar die kunnen zich vaak prima indekken onder de mantel van verantwoorde en geaccepteerde zorg vanuit de overheid dus door de awbz erkenning ingedekt! Als dat eens op tafel kwam dan stelt het PGB niet veel meer voor. Tuurlijk moeten fraudeurs worden aangepakt mee eens maar het is vaak zo krom!

  • PGB-ER zei:

    HET PGB IS IN LEVEN GEROEPEN OM VAN DE ZORGBURO NATIGHEID AF TE ZIJN

    GEEF MENSEN ALLEEN EEN PGB ALS ZE DAT ZELF BEHEREN EN ZELF HUN ZORG INKOPEN BUITEN DIE BUROOS OM

  • Marieke zei:

    Zorg in natura, waar je nu gebruik van moet maken als je recht op zorg wordt toegekend, is niet echt een oplossing lijkt me. De PGB houder heeft dan helemaal geen controle meer over of het geld wel voor zijn zorg besteed wordt. Ik ben heel blij met mijn zzp-er en ik hoop dat mijn gemeente dat straks ook ziet als ik bij de wmo moet zijn voor de zorg.

  • minke zei:

    Ja dat klopt, van die zorg in natura, ik ken iemand met een zzp indicatie 6, waar ze 2 keer per een kwartiertje komen kijken.

  • Greetsche zei:

    Ik werk bij mijn moeder als h h.om het half jaar moeten we de hele ratteplan opsturen ter controle.terwijl ze maar een klein budget heeft.mijn moeder is een zorgweigeraar.Ik wil geen vreemde binnen en geen 10 handen aan mijn lijf ze is 82. Ik ben bij haar gaan werken omdat ik na 25 jaar thuiszorg rugklachten had.bij een thuiszorgorganisatie moest ik minstens 14 uur werken,ik was te oud,en moest avond en weekend diensten draaien in de zorg.Jullie willen niet weten hoeveel vragen opmerkingen en negatief commentaar er is gekomen doordat ik bij haar werkte.Dat ik haar douche als ze ziek is,medicijnen geef,steunkousen aantrek sachets vaak bij haar slaap,dat wordt dan gezien als mantelzorg.Mis.Mijn moeder is de moeilijkste client die ik ooit gehad heb.Dat zou ik geen andere hulp willen aandoen.Dit is dus de keerzijde van de medaille.Ik vind dat ik de maatschappij heel wat zorgkosten bespaard heb .Het p.g.b. Is toch zo bedacht dat mensen de zorg kunnen inkopen op die tijdstippen,de zorg en de verzorgende die een client nodig heeft?En geschoemelt wordt er overal vooral door mensen met een dikke auto en gladde praatjes.Daar moet je voor oppassen.Ik heb ze ook al aan mijn deur gehad.Toen ik zei kan ik kennismaken met mijn toekomstige cliënten,zou ze de contracten komen brengen en een gesprek regelen.Nooit meer wat van gehoord.

  • Moeder zei:

    Soms krijg ik het idee dat ik me als moeder van een gezin met autisme schuldig moet voelen dat ik hulp mag inkopen. Als ik afhankelijk moet worden van de aangeboden instanties waar ik niet verder kom als een buro, waar ik wekelijks aanwezig moet zijn om mijn verhaal te vertellen, dan kost dit tijd. Ik heb meer aan begeleiding die thuis op de vraag kan ingaan. Wie past op de een, als ik met de ander mijn niets betekende buro-afspraakjes moet aflopen. Het is voor mijn kids van belang dat ze een klik met hun begeleider hebben en geen opgelegde verbanden moeten nakomen. Het is fijn om zelf vertrouwde begeleiding in te kunnen kopen.
    Controleer beter, maar schuif niet alles onder 1 kam.

  • M.Hemmen-Karten zei:

    Goed artikel. Dank jullie wel voor de nuancering.

    Een PGB via een zorgbureau moet gewoon niet meer mogelijk zijn. Als de PGB houder niet zelf de zaken kan regelen, dan moet men gewoon van ZIN gebruikmaken. Het budget via een bonnensysteem uitdelen is klinklare onzin. Het bedrag wordt al op een aparte rekening gestort,, en met een controle op de zorgverleners en de uitgaven is eea goed dichtgetimmerd.

    Maar ja: dan moet men inderdaad uitgebreider controleren: Dus copie contract standaard naar zorgkantoor, alleen nota's van ZZP ers accepteren, en de overige salarisadministratie via SVB laten lopen, en standaard gegevens met belastingdienst matchen en controleren.

    Volgens mij ondervang je dan heel wat fraudeurs, en kan ik al PGB houder gewoon mijn geld krijgen en besteden, zonder een ingewikkeld bonnensysteem.

  • PGB-ER zei:

    VROEGER WAS HET ZO DAT OUDERS VOOR HUN KINDEREN ZORGDE EN KINDEREN VOOR HUN OUDERS

    NU IS ALLES VERZAAKELIJKT

    EN MOET ER OVERAL GELD VOOR OP TAFEL KOMEN

    EEN GEZONDE MIDDNWEG ZOU VEEL GELD BESPAREN EN MEER MENSELIJKHEID BRENGEN

  • Alida zei:

    @ moeder ....
    Heel herkenbaar dat je je bijna schuldig zal gaan voelen dat je deze zorg kan inkopen die je kind zo hard nodig heeft om uiteindelijk op eigen benen te gaan staan. Wat je aangeeft over de zorg via ZIN ben ik het voor het grootste deel wel eens. ik heb nu een par jaar ambulante begeleiding gehad en dat was wel heel doelgericht thuis werken aan .... Toch de dame die ik via PGB heb kunnen inkopen kan met de kinderen op een ander vlak heel veel meer bereiken. Zij zorgt voor dat beetje contact dat ze anders missen, zij leert hen op een andere manier spelen en daarbij toch de fantasie te stimuleren. Daarnaast us het zo fijn dat ik hiervoor geen oppas hoef te regelen,dat ik even niet hoef te zorgen en 100x hetzelfde herhalen zodat ik gewoon simpel eten kan gaan koken. Die 2-3 uur die zij bij ons is zijn voor een werkelijke ontlasting in zorg. Al blijft het belangrijkste dat ik mijn zoon zie groien in zijn ontwikkeling.

  • Annet Mos zei:

    Al dat gezeur over fraude....er wordt maar steeds geroepen maar er gebeurt te weinig. Niet lullen maar doen!! Het is zo makkelijk om het te voorkomen.
    Zorgvrager moet gewoon facturen overleggen. Tegelijkertijd moet zorgverlener worden gevraagd om facturen te overleggen. Stel eisen aan de zorgverlener zoals ingeschreven bij de kvk en een VAR-verklaring. Zorgverlener moet voldoen aan de vereiste diploma's: MBO of HBO-iw, verzorgende of verpleegkundige en misschien nog een paar. Zo kun je ook de kwaliteit waarborgen. Kan het simpeler?

    Ik ben in de 4 jaar dat ik als zzp 'er ben nog nooit gecontroleerd.
    Ik vind dat raar.

    Stel een meldpunt in.
    Dhr. Egbert Schroten, dominee, ethicus en vader van een zoon die in het Tepe-klooster van St. Philadelphia in Driebergen woonde en waarmee volgens zijn zeggen gesjoemeld is met zijn zzp is klokkenluider en is bezig met het oprichten van een werkgroep.
    Voor iedereen die wat wil melden: ik kan zijn adres en tel.nr. doorgeven. Dit geld ook voor mensen die in een instelling wonen of werken. Want daar gebeurt het net zo goed.

  • Annet Mos zei:

    Ik wil graag een e-mail bij nieuwe reacties en ik kan alleen op deze manier het hokje aanvinken, dus...negeer dit verder maar.

  • Marie zei:

    Helaas klopt het wel wat er in de krant staat. Ik werk zelf als zzp'er en heb een client die bij een zorgbureau zat. Zelf werk ik keurig netjes met factueren.Het was erg onduidelijk wat er werd verantwoord. Dat kreeg zowel hij als ik niet te zien. Er moest altijd een blanco verantwoordingsformulier worden ondertekend.Ik heb hem bij dit bureau weggehaald en doorgesluisd naar een bewindvoerder. Hij kan en mag zelf helaas niet zijn budget beheren.
    Ik heb mijn zorg wel geuit bij het zorgkantoor over dit bureautje. Helaas nooit wat van weer gehoord.

  • Ruud zei:

    pgb is voor de zieke,en met dit pgb zal de zieke een toekomst hebben.
    zoals ik lees alle info,word er alleen gegraaid.
    de ervaring van mij is vooruitgang van de client vanaf dat pgb gebeuren is gestart,2001.
    en er kan door partners vrije tijd ingekocht worden.
    waardoor overbelasting nihil is.
    dus toekomst heeft pgb wel.
    de controle was altijd goed gedaan, dus zo kan het ook.
    niet praten ,maar doen zoals de controle is.
    daar heeft elke zieke meer aan.

  • PGB-ER zei:

    HALLO ANNER MOS
    ik wil wel dat adres en/ of telnr van dat meldpunt

    want juist in de zorg en ook in de liefdadigheid komt men 100% weg met machtsmisbruik en crimineel gedrag en ook het misselijk gegraai aan de top moet stoppen

    nu krijgen de bejaarden de schuld van de hoge zorgkostenen de pgb-ers
    maar pak graaiers aan en stop de mogelijkheid tot zelfverrijking oftewel stop de mogelijkheid tot LEGALE DIEFSTAL

    want juist dat moet n halt toegeroepen worden

  • Annet Mos zei:

    Juist PGB 'er, en iedereen die niets doet en laat gebeuren is net zo schuldig.

    Het meldpunt is er nog niet, maar ik zal Dhr. Schroten vragen of je ook misstanden bij hem mag melde over PGB-gebruik.
    Ik wil het je laten weten zodra ik wat meer weet van hem maar dan moet je wel even je e-mailadres of doorgeven. Dan kan misschien hier, en als dat niet lukt naar www.hoofdharthanden.net. Zet dan in het mailtje nog even over wat het gaat, want ik krijg heel veel berichtjes.

  • PGB-ER zei:

    DANK JE ANNET MOS

    IK BENADER JE VIA HET HOOFDHARTHANDEN NET

    ik vraag me ook af wat het zorgkantoor doet met het geld van de vele niet geheel opgebruikte pgb budgetten waaronder die van mij

    ik heb cz er eens naar gevraagd die zeiden dat ze dat geld gebruiken voor mensen die meer pgb zorguren gebruikt hebben
    maar dat kan wettelijk dus gewoon helemaal niet

    ik heb het vermoeden dat ze dat geld gewoon zelf houden
    ipv van het in de oorspronkelijke landelijke pot terug te storten

    als iemand weet hoe dit zit graag n berichtje via deze ruimte

  • nogmaals moeder zei:

    Mijn kind heeft wegens klassiek autisme met DCD geen coordinatie van motorische handelingen en geen orientatie, maar wilde graag aanleren om zelfstandig naar school te fietsen.
    We kregen een PGB in natura voor een echte DRS. vanuit een erkende instelling van 91 euro per uur. Helaas kreeg ik van deze echte DRS. te horen dat ze echt niet met het kind mee gaat fietsen, ze wilde wel haar kostbare tijd gebruiken om taxivervoer aan te vragen.
    Dit is niet een manier om de gevraagde zelfredzaamheid te krijgen.
    Na 2 x zien was onze DRS. ziek, maar mochten we wel haar ziekengeld betalen. De instelling beloofde wel vervanging, maar die na een half jaar eens kwam opdagen.
    Toen hebben we met onze natura maar ingeschreven bij een andere instelling. We kregen een hoge factuur van deze inschrijving, maar nooit een begeleider gezien. Na telefonisch contact kregen we te horen dat we ingeschreven zijn, maar we op de wachtlijst staan van minimaal een jaar. In natura kleden ze je blijkbaar echt uit.
    Gelukkig is het PGB toen omgezet en konden we zelfstandig hulp inkopen, via opting-in kregen we pas echte hulp zonder kleine lettertjes.
    Een HBO student wilde graag meefietsen om haar studie te bekostigen. Binnen een maand kon mijn kind trots alleen de weg naar school vinden en dat voor 12 euro per uur. Mijn kind fiets nu al 4 jaar zelfstandig naar school en ik denk dat de overheid veel taxigeld heeft kunnen besparen. Duurkoop is niet altijd goedkoop!

  • Annet Mos zei:

    Ik heb net toestemming gekregen van Dhr. Schroten e.e.a. bekend te maken.
    Je kunt je klacht melden via [email protected]
    Ze hopen eind jan. een meldpunt opgericht te hebben.
    Meld je punt zo concreet mogelijk. Zij zullen buitengewoon behoedzaam met de info omgaan en zullen er nooit zonder toestemming mee naar buiten gaan.
    Deze info heb ik net ontvangen van Dhr. E. Schroten, prof. ethiek, te Driebergen.
    Meer info volgt, zo mogelijk op deze website

  • wunjo zei:

    Goed artikel!

    Fijn dat er nu een klachtenadres is! Proactief!

    Ik zie in deze pers-actie ook een overeenkomst met de voorgaande bezuinigingen op PGB. Ook toen werd er op deze wijze eerst "draagvlak" gecreëerd, waarna "plots" het idee ter berde kwam om te bezuinigen op PGB's. Erg laag, inspelen op onderbuikgevoelens bij de meerderheid van de bevolking die zich, wellicht terecht, tekortgedaan voelen.
    Blijkbaar spelen er in de achterkamertjes van pers en politiek dezelfde belangen. Deze zijn zo te zien niet echt gunstig voor het idee achter het PGB.

  • PGB-houder (50+) vanaf 2004 zei:

    Op zich een herkenbaar en duidelijk verhaal. Om vooral op de reactie daarop van Marc (6-12) te reageren: Wat mij al jaren zo buitengewoon verontrust is dat PGBhouders zo gekort worden o.a. omdat zij beschuldigd worden van fraude. Op zich voel ik me hierdoor niet persoonlijk aangesproken, maar ik begrijp niet waarom frauderende zorgverleners jarenlang hun gang kunnen gaan. Ik, mijn zoon en een vriendin hebben daarmee te maken gehad. Onze eerste PGB zorgverlener: Een Schade Bemiddeling en Adviesbureau, heb ik over jaar 2004 betrapt op onjuiste rekeningen: opeens 100,- per uur meer vragen, taken in rekening brengen die ze niet had gedaan, niet komen maar wel reiskosten in rekening brengen, wat op zich al niet mocht, valsheid in geschrifte. Ik en mijn zoon hebben dit gemeld bij het Zorgkantoor en het op de hoogte gehouden van de juridische procedures, verdagingen enz. omdat dit 2 rechtszaken zijn.geworden. Na ruim 3 jaar wachten op het vonnis hoefden mijn zoon en ik ruim 10.000,-- minder te betalen en de rechter betichtte dat bureau van slechte administratie. Echter die 3 jaar wachten op een vonnis leidde er toe dat wij zélf die frauderende zorgverlener moesten betalen, ( in totaal bijna 4000,- ) "omdat we te laat waren met verantwoording" volgens het Zorgkantoor (geheel op de hoogte van de juridische procedures). Er werd dus totaal niet gekeken naar de redenen van dat te laat zijn door geen enkele organisatie, want ook CIZ,
    3 gemeenten, politie, College van Zorgverzekeraars, Ministerie en Nat. Ombudsman lieten ons in de kou staan. Niemand interesseerde zich voor ons verhaal, noch voor de rechtszaken, noch voor de leugens en bedreigingen van die zorgverlener terwijl wij, zoals een goed PGB-er betaamt, terecht de rekeningen van dat bureau aan de kaak hadden gesteld. Mijn advocaat was kennelijk haar gezegde: Das je goed recht, vergeten, want een verweer tegen toch nog dat Bureau een paar duizend euro betalen kwam niet over haar lippen.

    In dezelfde tijd heeft die vrouw een vriendin (toen bijna 70 jaar) van mij in de PGB proberen te dwingen. Dat is niet gelukt doordat haar huishoudelijke hulp en ik dat doorhadden. Ook zij werd bedreigd. Door een deurwaarder naar haar toe te sturen met een rekening van 8000,- voor niets doen. Uit angst heeft mijn vriendin dat betaald.

    Dat bureau werkt gewoon door en wij; en alle PGB-houders door dat negativisme in de maatschappij; draaien op voor haar fraude.


    Het bevreemdt mij dan ook niet dat de fraude door zorgverleners blijft bestaan: De personen die het besturen, indiceren, besluiten en frauderen zullen daardoor niks in hun portemonnee missen, mensen die het geld écht nodig hebben wordt het afgepakt.

    Behalve het aanpakken van frauderende zorgverleners zouden bijv. ook veroorzakers van schade waardoor dus zorg aan slachtoffers nodig is, bijv. verkeersongelukken; financieel moeten bijdragen in de schade die zij -in behoorlijk wat gevallen bewust- hun slachtoffers en de maatschappij aandoen, i.p.v. hun slachtoffers de nodige zorg te onthouden en wát ze aan zorg krijgen toegewezen voor een groot deel zelf moeten betalen, en vaak jarenlang door blijvend letsel.

  • E.Wijngaard zei:

    Hoevaak ik niet gezegd heb en personen heb aangewezen die via een thuiszorg instelling patienten onder druk zetten en patientenrechten niet zijn nagekomen en nooit werd er geluisterd.
    Het zijn de patienten niet , maar instellingen die misbruik maken van het pgbgeld van de patient.
    Daarom blijf buiten de zogenaamde hulp van een thuiszorgbureau. Neem zelf iemand aan en doe de administratie zelf, of een vertrouwd persoon.
    Nooit een thuiszorg instelling, in 9 van de 10 gevallen zorgt het thuiszorgbureau voor zich zelf en de patient krijgt af en toe naar helemaal geen hulp in alle gevallen.
    Ik hoop dat de patient NIET GESTRAFT WORD , en dat thuiszorgbureaux verdwijnen. Zoals een taxichauffeur zei, die thuiszorgbureaux is BIG Business

  • Annet Mos zei:

    De Nederlandse mentaliteit is ook al jaren niet meer de mijne. Ik kan er woest om worden dat fraudeurs overal mee weg komen en de slachtoffers het maar uit moeten zoeken. Hoe duurder de salarissen, hoe meer en vaker er wordt gefraudeerd lijkt het wel.
    Dus mensen, nogmaals: hier klagen lost niets op. Wij denken er hetzelfde over. Maar ga naar [email protected]
    Daar kun je het MELDEN!!!!

  • Annet Mos zei:

    Ik zag dat deze site niet werkt. Daarom vermeld ik hier, met zijn toestemming, naam, adres en tel. van de oprichter.
    Dhr. Egbert Schroten
    Traay 239
    3972 EG Driebergen
    Tel.0343-514663 of 0613228584

  • pgb-ster zei:

    Ik ben al enige jaren pgb-houdster van mijn moeder. Ik heb ook niets met zorgburo's die voor je bemiddelen. Ik besteed de salarisadministratie uit aan het SVB, het Service Centrum van het PGB. Mocht je vragen of advies willen hebben over PGB, dan kun je altijd terecht bij deze Service Centrum. Ik heb hier goede ervaringen mee. Alle betalingen etcc. komen op papier te staan en kun je dit tevens bijsluiten bij de verantwoordingsformulieren die je 1x of meerdere keren moet overleggen aan de gemeente.

  • PGB-ER zei:

    ERVARINGEN MET DE AASGIEREN LEES ZORGBUROOS

    ik belde indertijd voor info naar diverse zorgburoos in eindhoven

    MAAR
    nee ze hadden geen ADUS 0,0 aandacht voor mijn vragen
    ZE HADDEN BOTWEG ALLEEN AANDACHT VOOR DE HOOGTE VAN MIJN BUDGET
    DAT WAS HUN ENIGE AANDACHTSPUNT EN BELANG


    EN DAT NOG VOORDAT IKZELF MAAR EEN VRAAGJE HAD KUNNEN STELLEN

    BOT EN GROFWEG METEEN NADAT IK MIJN NAAM HAD GEZEGD WAS DAT HUN ENIGE DWANGMATIGE INTERESSE

    OMDAT IK GEEN ZIN HAD OM AL BIJ VOORBAAT DE HOOGTE VAN MIJN BUDGET AAN ZE TE VERTELLEN WILDEN ZE GEEN ENKELE VRAAG VAN MIJ BEANTWOORDEN EN IK KREEG GEEN ENKELE INFO
    HEEL BOT EN INTIMIDEREND MACHTSMISBRUIK
    ONVOORSTELBAAR WAT N ZIEKMAKENDE AASGIERENMENTALITEIT

    IK KAN U DE NAMEN NOEMEN MAAR DE SLEUTEL WAS HET ERGSTE

    IK HEB VERDER MIJN PLAN ZONDER HULP VAN DIE BUROOS GETROKKEN

    IK WERK HET LIEFST MET STUDENTEN
    DAAR KUN JE VAN OPAAN -DIE DOEN HUN TAKEN GOED EN ZIJN PRETTIG IN HUIS
    DUS GEEN GEZEUR GEEN HUISVREDEBREUK GEEN BEUNHAZERIJ OF MACHTSMISBRUIK MEER IN MIJN HUIS

    DAT IS WEL ZO FIJN

    EN DAAR IS HET PGB OORSPRONKELIJK VOOR BEDOELD
    VOOR RESPECT EERLIJKHEID EN VREDE IN JE HUIS



    PAK FRAUDE IN DE ZORG AAN
    BEGIN BIJ DE AASGIEREN IN DE ZORG MN DE GROTE GRAAIERS EN DE FRAUDERENDE ZORGBUROOS

    MAAK N WET DAT ZORGGELD ALLEEN VOOR ZORG BESTEED MAG WORDEN
    HET ZAL HET HART TERUG BRENGEN IN DE ZORG
    EN DAT IS NODIG
    WANT ZORG ZONDER HART IS EN BLIJFT EEN AANFLUITING

    EN IS MENSONWAARDIG

  • Joyce zei:

    Nou, na mijn mening kan er eigenlijk weinig mis mee gaan met pgb.
    Je moet alles verantwoorden...dit kunnen ze makkelijk checken bij de hulpverleners of dit wel of niet klopt.
    SVb kan dit prima nakijken en ook verzorginshuizen, zorgboerderijen etc hebben toch rekeningen van de cliënten liggen.
    Waar ik het wel mee eens ben is, dat alles via de telefoon kan.
    Zorgkantoor en ciz kunnen de boel ook bij de client thuis beoordelen om te zien en horen wat deze wel en niet kan.
    Vaak gaat dit al alleen via de telefoon. Lekker makkelijk.
    Rekeningen straks via zorgkantoor? Lijkt mij dat dat een groot fiasco gaat worden en heel veel rekeningen te laat betaald zullen gaan worden.
    Of komt daar extra veel nieuw personeel voor. Extra kosten!! We moesten toch bezuinigen?

  • gwehkamp zei:

    "Rekeningen straks via zorgkantoor? Lijkt mij dat dat een groot fiasco gaat worden en heel veel rekeningen te laat betaald zullen gaan worden."

    De vorige keer duurde het twee jaar, voordat de SVB dit echt in de vingers had.

  • Jan zei:

    Iedereen heeft het slechts over de zorgkantoren, maar de grote fraudeurs zijn degenen die medicijnen als snoepjes voorschrijven met alle gevolgen van dien cq bijwerkingen en verslaving.
    De grootste kostenpost van de zorg zijn onnodige medicijnen.

    Gisteren nog op Tv, bloeddruk en cholesterolverlagende medicijnen worden vaak onnodig voorgeschreven. De enige die hieraan ''beter'' van wordt is de farmaceutische industrie en degenen die hieraan meewerken.

    Daarnaast worden heel veel medicijnen gewoon weggegooid in zorginstelleningen.

    Men heeft de gewoonte om met de vinger naar de kleine man te wijzen...

  • Madelein Holm zei:

    Beste redactie,

    Heel goed dat u uw best doet om zaken te verduidelijken. Inderdaad AWBZ is niet iets waar je graag voor kiest. Helaas staat er een storende fout in uw artikel. AWBZ wordt niet gefinancierd met belastinggeld maar met door ons allemaal ons hele leven lang verplicht betaalde verzekeringspremie. Juist dat is een groot onderscheid. De overheid verwart ons bewust en het is jammer dat u dat niet juist vermeldt of beter uitzoekt. Het door de overheid graaien uit de kas van de AWBZ, een volksverzekering, maakt dat er nu bezuinigd moet worden.
    Het is jammer dat u de overheid daarin steunt door de AWBZ financiering belastinggeld te noemen.

    Vriendelijke groeten
    Madelein Holm

  • Marcel zei:

    Ik wil er even op wijzen dat wie die onzin heeft afgedrukt niets van PGB weten. Fraude die door RTL nieuws werd voorgesteld en deze is in de praktijk onmogelijk. De uitgaven overzicht word ook aan de belastingdienst gegeven. Dus krijgen de medewerkers daarover een belasting aanslag.

    Nu worden er besluiten genomen die de zorgkosten wel een met zestig procent kunnen verhogen. Een verpleegkundig kost bij een thuiszorg en bij de zorgverzekering rond de negentig euro terwijl een derde met PGB betaald wast denk wat er gaat gebeuren velen leden zullen ontslag nemen en voor de hogere bedragen gaan werken. zestig procent duurder dus. Terwijl de zogenaamde fraude een fabel is. Personen die frauderen lopen via de belasting dienst of zorg kantoor tegen de lamp. De belastingdienst is in staat de fraudeurs aan te geven bij het zorg kantoor zodat deze controle kan instellen wat nu al gebeurd velen die gefraudeerd hebben. Zitten nu op de blaren.

  • Marcel zei:

    Nog even een opmerking het geld wat bij de PGB gefraudeerd zou worden, niet in verhouding staat wat er bij zorg instelling gefraudeerd wordt. Ja er worden uren geschreven die niet gedraaid worden. Neem een gesprek met een managers gerekend rond honderd en tier euro. Duurt het gesprek een uur? Maar het gaat bij de PGB over miljoen maar in de zorg om een miljard

  • Jan zei:

    Goed artikel,
    jammer dat mensen toch vaak de neiging hebben om een beschuldigende vinger naar elkaar te wijzen.

    Wil je wat doen aan de borreltafelpraat en na jaren werken in een grote thuiszorginstelling je eigen visie erop loslaten om echt goed zorg te verlenen dan kom je voor nogal wat bergen te staan.

    Je vormt een team, geeft de zorgverleners een vast contract en een goed salaris, dan heb je een raad van toezicht geïnstalleerd, een klachtencommissie, een cliëntenraad, een vertrouwenspersoon, een RI&E voor kleine instellingen, je hebt niks te maken met een indicatiestelling dat doet een onafhankelijk bureau, je verzekeringen, een accountant, branchevereniging, loonadministratie en een bedrijfsadviseur, je voldoet aan de HKZ normen, de PGB-administratie doen de budgethouders zelf, je maakt een overeenkomst, spreekt een uurtarief af zwart op wit(waar een loodgieter nog niet z'n nest voor uitkomt) je laat urenbriefjes ondertekenen, je bent verantwoordelijk voor alle soorten rare ongelukjes die je zorgverleners kunnen krijgen zodra ze voor de organisatie op pad zijn. Alle mensen waar je zorg verleent zijn door het zorgkantoor verplicht om een aparte bankrekening te openen, een ID en een contract met de bank te overleggen, 2 x per jaar een zorgleefplan te overleggen, 2 x per jaar de zorg te evalueren, 2 x per jaar de verantwoording in te dienen bij het zorgkantoor en 1 x per jaar bij de belastingdienst.
    Transparanter krijg je het echt niet, zo doen we allemaal naar eer en geweten ons best. Zo werkt de PGB wereld, door budgethouders en zorgverleners.

    En dan komen er nog verhalen over fraude, Per saldo wast zijn handen in onschuld en verwijst gelijk naar anderen i.p.v. het hele verhaal te debunken, gelukkig het ligt niet bij de budgethouders, het ligt bij de kleine bureautjes dat zijn de bozerikken.

    Is er nou niemand die op het idee komt dat deze verhalen af en toe zomaar met een bepaald achterliggend idee de wereld in worden geholpen. Verdeel en heers, we gaan allemaal lekker naar elkaar lopen wijzen, wie is de lachende derde?

    Bureautjes die je dwingen om je PGB af te staan zonder dat er zorg wordt geleverd? Sorry hoor, daar ben je toch zelf bij, of je wettelijke vertegenwoordiger en zelfs onder dwang?!?!? Dan ga je toch naar de politie, doe je toch ook als ze onder dwang je portemonnee pikken.
    Ik neem het met een grote korrel zout. Dan heb je als budgethouder niet echt goed je rechten en plichten begrepen.

    Wat je in de praktijk wel ziet in langdurige zorg is mensen met ZIN die nooit de uren krijgen volgens indicatie, wel 36 verschillende medewerkers per maand, een nachtzuster op een verpleeginstelling zonder diploma en zonder achterwacht, een zorgvraag die wij op ARBO technische gronden niet aan mogen nemen waar 3 ZZP'ers zo opduiken zonder dat het duidelijk is waar nu precies de verantwoordelijkheid ligt.

    Het is aan de politiek een goede oplossing voor deze prima regeling te bedenken, daar hebben ze voor geleerd en worden ze duur voor betaald.
    Als er via de politiek berichten over miljoenenfraudes in de pers komen met als enige doel een beetje schandalige stemmingmakerij dan is dat m.i. een brevet voor hun eigen onvermogen.

  • Pols zei:

    Zorgvragers via PGB zijn op dit moment beter af dan zorgvragers in natura.
    De zorginstellingen krijgen veel minder zorguren voor hun clienten.
    Alle zorgvragers krijgen opnieuw een intake en krijgen minder zorg. Sterker nog de zorgvragers moeten maar aanklampen bij hun kinderen,broers,zussen of buren.
    Dus het advies voor die mensen is dan : Vraag gewoon PGB aan en zorg vooral zelf voor een zorgverlener.

    Om fraude te voorkomen moet de zorgverlener zzp'er zijn en dus ingeschreven staan bij de KvK.
    De belastingdienst heeft anders geen vat op de inkomsten van de zorgverleners want zorgkantoren geven vaak de gemaakte uren niet door. alleen op deze manier komt de PGB niet in gevaar.

  • ank zei:

    Hallo
    IK ben het hellemaal eens froude word gepleegt door zorg instanties
    thuiszorg ,voor beeld ze doen hun werk nie kleden je uit
    als je dinngen vraag word er gezecht, nu moet ik gaan laten jouw met de rotsooi achter, komen je helpen vragen wat voor gaasje moet ik gebruiken drie keer geholpen nog vraggen, en maar schrijven. dit kost geld en jouw met de troep laten zitten, als ze daar eerst eens naag gingen kijkken
    dan hoef je niet als gehandicapte, achter de garaniums te ziten
    hier is het pgb niet voor bedoelt,

    in de krant stond een foto, van een jonge die in een tillift hing
    toch niet te geloven , ik vind dit mens onteerend

  • alberta zei:

    @ Pols..
    Ik weet niet hoe u er aan komt dat zorgvragers die PGB gebruiken meer uren geïndiceerd krijgen dan zorgvragers die het via de ZIN afnemen.
    PGB houders kunnen als zij voordelig zorg inkopen meer uren besteden, maar dat ligt aan het budget en niet aan de indicatie

    Ik weet dit omdat wij begonnen zijn met ZIN en nu de zorg afnemen via het PGB. Al 2 keer daarna geïndiceerd en telkens met moeite dezelfde indicatie gekregen. Mijn ervaring is eerder dat een instelling gemakkelijker een ruimere indicatie voor elkaar krijgt.

    Om fraude te voorkomen hoeven de zorgverleners echt geen zzpers te zijn, hoeven dus ook niet ingeschreven te staan bij de kamer van koophandel. Waar ikzelf wel op let is dat zij de goede papieren hebben. En wij hebben alleen mensen in dienst die uitbetaald worden via de SVB en die dus ook meteen de opting-in regeling toepassen. De belasting wordt dan dus meteen van het loon afgetrokken.

    Met het verantwoordingsformulier die in februari binnen moet zijn bij het zorgkantoor stuur je ook, voor de mensen waarvan nog geen belasting is ingehouden, een belastingformulier mee waarop staat wat die persoon dat jaar bij u heeft verdiend.

  • Pols zei:

    Alberts
    Ik moet even opmerken dat er geen eenduidigheid is over de toepassing van het PGB

  • Henk zei:

    @ank, iemand die routes rijdt in de zorg, krijgt een x-aantal minuten of uurtjes om mensen te helpen. Daarna moeten ze snel, snel naar een ander gaan, en die vindt ook dat het te snel gaat. Maar de zorgverleners kunnen hier niets aan doen, het beleid komt van bovenaf lees: overheid, bezuiniging.
    Er is gewoonweg niet genoeg geld om langer te blijven terwijl dit wel nodig is. Ken veel zorgverleners die onbetaald langer doorwerken, gewoon uit menselijkheid.
    Ik vind dat de overheid snel de hoofdzaken van de bijzaken moet gaan scheiden om de zorg betaalbaar te houden. Teveel handelaren willen van de zorggelden genieten. Ze bedenken elke dag weer iets anders om mensen afhankelijk te maken van hun producten.

  • Ruud zei:

    De ervaring is dat zorg instellingen,eerder begrip krijgen en uit stel.
    als je een nieuwe indicatie aanvraagd is het ineens minder uren voor de zelfde zorg,
    Waarom is dit,de ervaring is zo als ondervinding daarvan.
    begrijp dit niet,client is daar dupe van.
    en die snapt dit helemaal niet meer.

  • PGB-ER zei:

    ZORGBURO S EN ZORGINSTELLINGEN KRIJGEN HEEL VEEL GELD VOOR DE ZORG VAN HUN CLIENTEN

    ZE KUNNEN DAAR MEE DOEN WAT ZE WILLEN

    ZORGBURO EN INSTELLINGEN WORDEN NIET GECONTROLEERD

    ZO WERKT DE OVERHEID ZELF MISBRUIK VAN ZORGGELD DOOR DEZE ZORGBUROO S EN INSTELLINGEN IN DE HAND

    GEWOON IN DE VORM VAN LEGALE DIEFSTAL EIGENEN ZE HET GELD ZICHZELF TOE EN KOMEN DAAR NOG MEE WEG OOK

    VAN HET ZORGGELD WORDEN DE MISSELIJK MAKENDE HOGE SALIRISSEN VAN DE GRAAIENDE TOP BETAALD
    DIE GRAAIENDE MANAGERS ZIJN DE SCHULD VAN DE ZORGKOSTEN DIE DE PAN UITRIJZEN EN NIET DE OUDJES DIE WEGKWIJNEN DOOR DE ZIELEIGE VERSCHRAALDE ZORG

    DIE GRAAIERS ZORGEN VOOR MENSONWAARDIGE UITGEKLEDE BEJAARDEHULP
    DIE GRAAIERS ZORGEN VOOR DE VERSCHRALING AAN HET BED EN ONDERBETALING VAN DE ZORGGEVERS AAN BED

    MAAR ZELF BEDELEN ZE ZICH MET BUITENSPORIGE VETTE SALARISSEN EN BEHANGEN ZICH MET GOUD IPV VAN MENSWAARDIGE ZORG TE VERLENEN
    EN IPV FATSOENLIJKE SALARISSEN SCHOLING EN BEGELEIDING TE GEVEN AAN ZORGVERLENERS IN HET WERKVELD

    DIE GRAAIERS IN DE ZORG ZORGEN ALLEEN VOOR ZICHZELF TEN KOSTTE VAN DE HULPBEHOEVENDE

    IEDEREEN WEET DAT EN NIEMAND DOET WAT

    ZIJ ZORGEN VOOR N ARMZALIGE 3DE WERELDZORG IN NEDERLAND WAAR IEDEREEN ZICH BLAUW AAN BETAALD

    DIT IS INGEDEKTE DUS LEGALE FRAUDE VAN ZORGGELD

    ER MOET N WET KOMEN DAT ZORGGELD ALLEEN AAN ZORG UITGEGEVEN MAG WORDEN

    EN ZEKER NIET AAN GOUDEN SALARISSEN EN KAPITALE MILJOENEN GEBOUWEN
    WAAR ZE HUN ZORGBEHOEFTIGEN IN LATEN CREPEREN

    GRAAIEN IS STELEN VAN KWETSBARE AFHANKELIJKE MENSEN EN DAT VALT M.I.ONDER HUISELIJK GEWELD

    STOP DEZE LAGALE DIEFSTAL VAN GEMEENSCHAPSGELD

  • Truus zei:

    Het hoort hier niet maar toch ..het artikel over het keurmerk kan ik niet meer vinden.. is het NBEC het keurmerk van per saldo .. ik kan er niet uitkomen ..

  • Jos zei:

    @Truus, bedoel je soms dit?

    https://www.nationalehulpgids.nl/nieuws/per-saldo-lanceert-pgb-keurmerk/

  • Truus zei:

    @ Jos : ja bedoelde ik :-), maar ik zie nergens de naam van het keurmerk :-( en dat zocht ik eigenlijk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.