Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Blogs, Nieuws » artikel

Zzp’er kan leidinggevende nog wel wat leren

Als ik later groot ben, dan…. eh… wil ik….zzp’er worden!
Zou het? Nog niet, vermoed ik, maar het zal niet lang meer duren of kinderen weten duvels goed hoe belangrijk zzp’ers zijn voor onze samenleving en hoe zij de economie op gang houden. Nu al wordt er langzaam maar zeker meer waarde aan deze belangrijke beroepsgroep toegekend, en die waarde zal alleen maar groeien.
Ga maar na: een zzp’er doet werk waar hij of zij echt zin in heeft. De minder leuke aspecten van het werk kan hij zelfs laten liggen, als hij zou willen. Niet voor niets werken zzp’ers met veel plezier meer uren per week dan de werknemer en zijn ze ook in groten getale bereid langer door te werken na hun pensionering…
De gemiddelde leidinggevende zou nog wel eens een en ander van zzp’ers kunnen leren. Wie zegt dat mensen in een team allemaal hetzelfde moeten doen en volgens dezelfde regels moeten werken? Als de één liever avonddienst draait en de ander liever dagdienst, dan is dat toch zó geregeld? Als de één liever stofzuigt en de ander liever vloeren mopt, dan is dat toch ook zo geregeld? Bij ons wel, tenminste… Manlief stofzuigt, ik trek met de emmer en mop achter hem aan. Stofzuigen, heb ik een broertje dood aan!
Als nou iedereen eens doet waar hij goed in is, en lol in heeft… wel binnen het team waarin hij werkt, maar toch. Zou je dan als leidinggevende nog wel tegen al die stralende bekkies kunnen, of moet er een zonnebril aan te pas komen? Blije werknemers presteren beter, zijn minder vaak ziek en gaan ‘an extra mile’ voor hun werk.
Zzp’ers houden er niet van in een keurslijf te worden gewrongen, maar ze willen best een paar weken invallen voor iemand die langdurig is uitgeschakeld. Als zo’n invallende zzp’er – waar de staatssecretaris van Financiën niets op tegen heeft, zolang die maar niet als een werknemer wordt behandeld – nou al invallend datgene doet waar hij goed in is, kunnen de bijkomende taken wel door de collega’s worden opgevangen, toch? En daarna freewheelt de zzp’er weer vrolijk verder!
En vergis je niet; zzp’ers buffelen aardig door, per week, per maand, per jaar, en na hun wettelijke pensionering. Ik denk dat menig leidinggevende jaloers is op de opdrachtgevers voor wie ze werken. Tip voor die leidinggevenden: zorg dat je teamleden, of je afdeling, net zo happy worden als de doorsnee zzp’er. Daar heeft iedereen baat bij en de lucht op het werk klaart op als een zomerse dag na een mals regenbuitje!

About Elisabeth Taverne

Elisabeth is vaste redacteur van de Nationale Hulpgids. Ze schrijft over dingen die haar opvallen in de (gezondheids)zorg en onderwerpen die daar in brede zin aan zijn gerelateerd.