Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Witte werkster, zwarte werkster – de voordelen van ‘wit’

16 Reacties

huishoudelijke zorg

Een huishoudelijke hulp die wit werkt, ook wel witte werkster genoemd, is geen alledaags verschijnsel. Meer dan twee derde van de hulpen of werksters werkt zwart, en zij hoeven dan geen loonbelasting en sociale premies af te dragen. Degenen voor wie zij werken hoeven dat evenmin. Lange tijd werkte die regeling tot veler tevredenheid.

De regering heeft geprobeerd de zwarte werkster te “witten”. Een paar jaar lang werd de witte werkster gesubsidieerd, zodat zij (meestal een vrouw) betaalbaar bleef voor de particulier. Die subsidieregeling is al een tijdje gestopt. En dus vervallen veel mensen weer in de zwarte regeling, terwijl er veel voor de witte regeling is te zeggen.

Voordelen witte werkster
Voor een luttel bedrag van €12,50 per uur kun je al een witte werkster aannemen. Werkt zij op minder dan drie dagen in de week bij je, dan hoef je geen lasten af te dragen aan de overheid. Dit is geregeld in de Regeling Dienstverlening aan Huis. De witte werkster is zelf verantwoordelijk voor belastingaangifte.

>Met een witte werkster kun je harde afspraken maken en die ook op papier zetten. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn, en blijven onaangename verrassingen uit. Als je hulp in huis wordt geregeld via een Pgb contract moet je in elk geval een zorgopdracht geven.

Een witte werkster is vaak verzekerd tegen Ziektewet en Werkloosheid bij het UWV. Niet verplicht, zij kan als kleine zelfstandige zo’n verzekering afsluiten. Jij hoeft geen ontslagvergunning aan te vragen als je de samenwerking met de hulp wilt beëindigen, wel moet je een opzegtermijn in acht nemen. Dat is alleen maar netjes, trouwens.

Natuurlijk heeft het huren van een zwarte werkster ook zo zijn voordelen. Lager uurtarief, een krappe arbeidsmarkt bijvoorbeeld. Maar er is altijd het risico dat je tegen de lamp loopt en de boetes liegen er niet om. Voor haar niet, voor jou evenmin. Dus reken maar uit wat je wilt!

Een witte werkster kun je gratis en gemakkelijk vinden op de Nationale Hulpgids.

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.

16 Reacties »

 • Heleen zei:

  We is weinig risico dat je tegen de lamp loopt als zwarte werkster zoals jullie dit noemen. Ik ken iemand die dit werk op deze manier al 30 jaar doet zonder enige boete of belastingaanslag.

 • pgb zei:

  ja iemand die wit wil werken als huishoudelijke hulp is moeilijk te vinden

  ik ken meer dan genoeg vrouwen die hun aanrechtsudidie niet kwijt wilde raken en dau ALLEEN zwart willen werken!!!!!!

  daar is in de 16 jaar dat ik pgb heb onvoorstelbaar veel van mijn schaarse energie in gaan zitten
  voor mij verspilde energie
  want ik kan alleen witte hulpen inhuren

  en al die uitkeringstrekkers die ooit ns arbeidsongeschikt zijn verklaard en als zwarte werksters een heel maandsalaris erbij verdienen
  jw komt ze heel erg vaak tegen in de praktijk

  en ze zien zwartwerken niet eens als sociale diefstal

  en dat is het wel
  zwart loont dus in de praktijk

 • Astrid Blaauw zei:

  Ik huur via mijn PGB tot grote tevredenheid een “witte werkster” in voor het luttele bedrag van 16,50 euro per uur. Zij zitten door heel Nederland! Ik vind het heerlijk dat ik door mijn ziekte (M.S.) gewoon in bed kan blijven liggen en haar volledig kan vertrouwen dat mijn huisje gesopt wordt. Hulde aan dit bedrijf dat redelijke prijzen hanteert!

 • suus zei:

  suus zei
  ik ben zo een witte werkster, die dus bij mensen met een pgb budget werkt.
  daar heb ik zelf voor gekozen omdat ik het zeer leuk vind om voor mensen iets te kunnen betekenen,dat geeft mij voldoening. Alleen wat schets mijn verbazing het uurloon voor mij, wordt ieder jaar minder.
  Voorbeeld ik begon voor 217 euro per maand, waar ik dus zelf alles nog van af moet dragen en verzekeren,dit word nu per nov.2012 terugebracht naar 150 euro per maand.Dit op een paar gezinnen in de week,dan geef je per jaar toch heel veel euro toe.
  Dan is de stelling wit of zwart ook niet altijd redelijk vinden jullie wel?
  je gaat zo zwart toch in de hand werken, of zie ik dit nu verkeerd.Dus voor mij geen hulde aan het bedrijf van PGB die haalt bij mij de snoepjes en koekjes van de kinderen uit de kast, Door deze bezuiniging
  En van mij word verlangd netjes en goed te werken,dat doe ik dan ook ,maar blijf dan van mijn centjes af!!!

 • Heleen zei:

  Suus, ik weet niet wat je uurloon is, maar het is niet eerlijk als jij steeds minder krijgt. Hou voor jezelf een basisuurloon aan waar je niet onder gaat zitten. Ook voor je collega’s!

 • jani zei:

  suus, niemand kan verwachten dat een ander ”goed werk” blijft verrichten als de ander niet ervoor wenst te betalen, sta voor je recht!

  HH-werk wordt vaak onderschat, terwijl dit het lichaam op den duur sloopt!
  Er zijn mensen die dag in dag uit minstens drie huizen moeten poetsen om een minimum inkomen te verwerven, terwijl anderen niets anders doen dan deze harde werkers, die echt WERKEN voor hun geld, UITBUITEN!

 • Keesje zei:

  Wie kaviaar eist, zal voor kaviaar moeten betalen.
  Wie in een jaguar(auto) eist, zal voor een jaguar moeten betalen.
  Wil je dat niet, ben je een ordinaire dief.

 • alberta zei:

  De vergoeding voor de huishoudelijke hulp is per gemeente verschillend. Op het moment moeten ook de gemeentes bezuinigen en daarom wordt er op de uurvergoeding voor mensen met huishoudelijke hulp via een pgb gekort. En als je de pech hebt om in een gemeente te werken waar de vergoeding al erg laag is. Ja, dan………………
  Als je dus een basis uurloon aanhoudt kan het wezen dat je minder uren kunt gaan werken.

 • suus zei:

  Suus zei
  Ja dat is waar gemeentes moeten ook bezuinigen,Maar als ik morgen naar de gemeente ga naar loket burgerzaken,en ik zeg die dames dat ze in moeten leveren op hun salaris dat zullen ze ook niet zo leuk vinden.
  en dat de uurvergoeding per gemeente verschillend is,ook zoiets raars
  elke gemeente krijgt hetzelfde bedrag vergoed door de SVB
  of je nu in bernheze.oss of een andere gemeente woont.
  Het is net hoe gaan ze ermee om??

 • alberta zei:

  Suus, wat bedoel jij ermee dat elke gemeente hetzelfde bedrag krijgt van de SVB. De SVB (Sociale Verzekerings Bank)betalen de lonen uit aan de hulpverleensters en dat alleen als de gemeente een contract met de SVB heeft. Deze lonen worden van de rekening van de budgethouders gehaald. En de SVB betaald die lonen ook alleen maar uit als ook de budgethouder een contract, uitbesteding administratie, met hen heeft afgesloten.

  Elke gemeente krijgt een bedrag van het rijk (VWS) om te besteden aan de totale WMO en daar gaat elke gemeente anders mee om. De ene zal het volledig besteden aan de WMO, huisaanpassingen, rolstoelen, taxibus, huishoudelijke hulp e.d. En daarvan een ruime of krappe aanbesteding aangaan met een thuiszorg organisatie. En daarna gaan zij vaak pas beslissen wat bij hen de vergoeding voor huishoudelijke hulp zal zijn. Maar er zijn blijkbaar ook gemeentes die daar een andere begroting kloppend mee maken. Zij zijn namelijk niet verplicht het aan de WMO te besteden.
  Ik hoor verhalen dat men, om de bezuinigingen aan te kunnen, minder gaan indiceren.
  En als volgend jaar de begeleiding en kortdurend verblijf naar de WMO gaan, wordt ook dat een willekeur.
  Het is zeker niet leuk om loon in te moeten leveren, en ik sta daar ook niet achter, maar als wij budgethouders minder vergoed krijgen dan kunnen wij ook niet meer betalen.

 • Nel zei:

  alberta, Gemeenten zijn wel verplicht om gelden die expliciet bedoeld zijn voor iets, om het ook daarvoor te gebruiken!
  Doet de gemeente dit niet dan mag men hiertegen bezwaar maken!
  Verder vraag ik me af wat de gemeenten die op deze gelden bezuinigen met dat geld doen???

  Budgethouders mogen niet hieronder lijden en ook niet de schuld van dit ‘beleid’ krijgen.
  Vraag me af waarom de ene gemeente het wel doet zoals het hoort en de ander niet…
  Het gaat hier om miljoenen. Alles moet transparant zijn voor het volk.

 • alberta zei:

  Nel, ik hoop dat jij gelijk hebt.
  Ik weet dat het budget voor begeleiding niet geoormerkt wordt. Dit betekend dat men dit geld voor andere doelen kan gaan gebruiken. Ik kan het niet zo gauw vinden maar volgens mij was het geld voor Huishoudelijke hulp ook niet geoormerkt.

 • José zei:

  Men werkt het “zwart”werken zelf in de hand. Het HH werk wordt niet gewaardeerd door overheid, gemeenten en veel mensen. Men vindt het minderwaardig en de h.hulpen verdienen bijna niets. IK heb jaren als ZZPer gewerkt bij mensen met een PGB. Veel particulieren vinden het bedrag teveel wat een ZZPer krijgt uitbetaald. Als alle kosten, vakantiegeld, reiskosten,verzekeringen en belastingen eraf zijn, blijft er maar weinig over. Mensen realiseren zich dat niet. Het werk is ook niet altijd fijn, wel zwaar en soms vies. Dit wordt normaal gevonden dat een werkster het gewoon doet. Je wordt niet als mens bekeken maar echt als werkster, en vooral door mensen die zelf mooie baantjes hebben en een HH “zwart”betalen, vaak nog geen € 10,00 per uur. Gelukkig heb ik bij fijne gezinnen gewerkt en werd ook gewaardeerd. Als de gemeenten steeds minder gaan betalen, zullen er steeds meer mensen zwart werken, niet alleen in de huishouding maar ook begeleiding en andere beroepen. Ik zou tegen alle HH willen zeggen, “kom op voor je geld, je bent het waard. Je werkt er hard genoeg voor”. Het wordt tijd dat men eens anders aan gaat kijken tegen dit werk.

 • h.klompemaker zei:

  Uit de markt gehaald na jaren ervaring..door de allesopetende bankiers !! zo zie ik het..nu doen hoogopgeleiden mijn praktijkwerk..
  waar ik gewoon keigoed in was..wie weet kun je het beter als je een
  boekje hebt gelezen..de opleidimg die je nu moet hebben is weer een geldtrekmiddel..ik heb geprocedeerd..tegn contractfraude..maar het was een schijnprocedure mijns inziens..

 • Dick zei:

  Samen Zorgen voor Elkaar is een regionale zorginstelling in het Westerkwartier en Noordenveld ( zuidwest Groningen en noordwest Drenthe). Wij faciliteren huishoudelijke hulp via de wettelijke regeling dienstverlening aan huis ( “witte werkster”). Onze huishoudelijke hulpen ontvangen nu 13,25 euro per uur. We zouden graag de huishoudelijke hulpen 16 euro per uur willen betalen ( kostprijs hulp in de cao vvt, max FWG10), maar zorginstellingen met personeel in loondienst worden bevoordeeld door de overheid, onder meer via de 10 euro per uur huishoudelijke hulptoelage en daarnaast kunnen cliënten met een laag inkomen geen beroep doen op financiele compensatie van gemeenten ( als het aan de landelijke overheid ligt). Daarom is geen sprake van vrije marktwerking en zijn we niet in staat om meer aan de hulpen te betalen dan 13,25 euro per uur!

 • Linda zei:

  Wij willen graag wat geven wat ze toe komt maar dat gaat niet .
  Wij zitten met een klein pensioen kan nog net de vaste laste
  betalen.
  Daar kom bij dat de pensioen niet om hoog gaan
  Maar wel alles duurder word .

  hoe zo Wij inwoners van Nederland
  Hebben het goed velen met ons staan er slecht voor .
  Zeker die de wereld hebben geholpen met de weder op bouw.