Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

WHO bindt de strijd aan met transvetten

transvetEen bericht naar mijn hart; en ook zo goed voor het hart! De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) wil dat binnen vijf jaar alle transvetten uit voeding en voedingsmiddelen zijn verdwenen. Heel goed, WHO. Alleen tikkeltje laat, maar alla, kijken we niet naar…

In mijn leven en dat van degenen die ik liefheb, komen al enkele jaren niet of nauwelijks meer transvetten voor. Ik zeg nauwelijks, want een likje mayo of ketchup bij de frietjes kan ik mijn kleinkinderen moeilijk weigeren… manlief evenmin. Die vindt trouwens dat ik niet roomser dan de paus moet zijn.

Transvetten zijn kunstmatige vetten die de industrie gebruikt voor allerlei producten uit het schap van de supermarkt. Margarine (hoewel al veel minder) pindakaas, gemengde oliën, broodsmeersels, fast food, patat en veel in de lekkere sfeer: cakes, taart, koekjes, crackers, chips, popcorn en diepvries eten en drinken.

Uh… wat kun je dan nog wel eten? De rest… zou je zeggen. Maar ook in natuurlijke producten als melk, boter en kaas (ja, logisch, allemaal van de koe) komen transvetten voor. Die zijn natuurlijk en minder eng voor ons lichaam. Al een jaar of drie wordt er bij ons alleen nog biologische pindakaas gegeten, roomboter gesmeerd, als er al gesmeerd wordt, en eten wij zelden meer kant-en-klaar maaltijden. Want ik stuitte toen op het gevaar van transvetten, ben natuurlijk verder gaan snuffelen en kwam tot de conclusie dat ik een groot deel van die vetten heel goed kon vermijden.

Wat doen transvetten in kwalijke zin? Ze verhogen de kans op diabetes type 2, een beroerte en hartziekten. Zaken waar je beter niets mee te maken kunt hebben. En dus heeft de WHO nu het initiatief genomen, genaamd ‘Replace’, om de transvetten uit te bannen. Replace geeft landen handvatten om wetten op te stellen waarmee de vetten worden verboden. Op die manier zouden de transvetten dus in 2023 verdwenen moeten zijn uit onze voeding.

Wéér een stapje verder in de opvatting van Hippocrates: Laat voeding uw medicijn zijn. Gezond voedsel, met voldoende vezels en proteïnen, doen wonderen voor ons lijf, waardoor we veel minder medicijnen nodig zouden hebben. Maar zo ver zijn we helaas nog lang niet… Daar is wel iets meer voor nodig dan een initiatief dat Replace heeft!

About Elisabeth Taverne

Elisabeth is vaste redacteur van de Nationale Hulpgids. Ze schrijft over dingen die haar opvallen in de (gezondheids)zorg en onderwerpen die daar in brede zin aan zijn gerelateerd.