1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Zorgkantoren verdwijnen, AWBZ niet naar verzekeraars

19 Reacties

thuiszorg budgetUit de analyse van het CPB van de politieke programma's, blijkt dat vrijwel alle partijen de zorgkantoren en de zorgverzekeraars buiten de AWBZ willen houden. Alleen de PVV en de SP willen de zorgkantoren behouden. In dit nieuwe hoofdstuk rondom de AWBZ lijkt de rol van de verzekeraars uitgespeeld. De gemeenten gaan in de toekomst over de langdurige zorg.

Lobby gemeenten

PvdA, D66, CDA, SGP en GroenLinks willen dat de gemeenten de langdurige zorg (AWBZ) gaan uitvoeren. Het lijkt er dan ook op dat de lobby die de gemeenten hebben ingezet zijn vruchten afwerpt.

In het rapport stelt het CPB dat het onderbrengen van de AWBZ bij de zorgverzekeraars ook geen bezuiniging oplevert. Dit was juist het argument om de afgelopen drie jaar toe te werken naar het afschaffen van de zorgkantoren. En vervolgens de langdurige zorg onder te brengen bij de zorgverzekeraars.

Geen recht meer op zorg

Nu veel partijen het plan hebben om de uitvoering van de langdurige zorg naar de gemeente over te hevelen, wordt de positie van zorgvragers slechter. Veel partijen zijn namelijk van plan om het recht op de langdurige zorg om te zetten in een voorziening. Dat zou kunnen betekenen dat minder zorgvragers zorg zouden kunnen krijgen. Ook kunnen zorgvragers dan het recht op zorg niet meer opeisen en hebben maar te wachten tot de zorg beschikbaar komt. Er zouden dan wachtlijsten kunnen ontstaan en als de de gemeente besluit geen zorg aan te bieden, kan de zorgvrager niet naar de rechter.

Onzekerheid

Met het schrappen van het recht op zorg, ontstaat er opnieuw veel onzekerheid voor zorgvragers. Elke stelselwijziging gaat gepaard met onjuiste informatie, verkeerde beslissingen en trage processen. En wanneer de invoering van de Wmo een voorbode was voor deze nieuwe regeling, zal zeker de eerste paar jaar veel van de zorgvragers veel geduld worden gevraagd.

19 Reacties

  • Tweets die vermelden Zorgkantoren verdwijnen, AWBZ niet naar verzekeraars – Thuiszorg Nieuws -- Topsy.com zei:

    [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Lidy Derksen en Lidy Derksen, Thuiszorgnieuws.nl. Thuiszorgnieuws.nl heeft gezegd: Zorgkantoren verdwijnen, AWBZ niet naar verzekeraars http://bit.ly/ciiYcR [...]

  • bewust zei:

    Mijn God na 4 jaar WMO heeft de gemeente het hier nog niet eens voor elkaar dat ze weten wat onde de WMO valt of onder de bijzondere bijstand en wordt je nog steeds heen en weer gestuurd! (of toch vanwege voorbedachte bezuinigingsopzet dat ze je zo lang mogelijk heen en weer sturen?)
    Laat ze maar 1 wetje veranderen daar in Den Haag en wel deze :
    Bij euthanasie dat het geen ondraaglijk lijden hoeft te zijn , maar ondraaglijk leven! Kun je ons gelijk (op)ruimen. Bovendien de zorgvragers zijn niert zo duur echter wel de ambtenarij eromheen, en al die bureautjes van zogenaamde zorg die hun personeel(vaak ongeschoold) voor een boutjan laat pezen ook nog onverzekerd en de bonussen en de winst in hun eigen zak steken.
    Het stemmenm is zo voor langdurig zieken met pgb dus zo gekozen sp of pvv dus schijnbaar....
    Ja en tuurlijk ziet de gemeenten hun(ongeschoolde) werklozen aandeel weer minderen, kunnen ze die weer ons in de maag splitsen, en de ambtenaartjes kunnen dan ook weer blijven zitten op hun draaistoeltje...
    Om te janken en kotsen dit beleid!

  • Kim zei:

    Wat een ontzettend triest en slecht idee is dit, op vele fronten. Ook onze gemeente heeft er heel lang over gedaan om de WMO naar behoren uit te voeren. Laat staan als ze dit er ook nog bij krijgen. Waar blijven alle banen van de zorgkantoren? Nu met de WMO is er veel ongelijkheid binnen Nederland. In de ene gemeente krijg je wel een aangepaste bakfiets vergoed, in de andere alleen de aanpassingen. Heb je een aangepaste woning nodig, dan mag je hopen dat je in een jonge gemeente woont, want in de onze zijn er teveel senioren die de pot WMO al hebben leeg gesnoept. Aldus de WMO consulente. Dus hoe zal dat gaan als de AWBZ naar de gemeenten gaat? Hoe worden de gelden verdeelt? Heb je pech als je in een grote gemeente woont en heb je geluk als je in een kleine gemeente met weinig inwoners woont?
    Heeft men zich ooit gerealiseerd dat het veranderen van dit enorme AWBZ systeem ENORM veel geld gaat kosten? Hoezo bezuinigen? Ik hou mijn hard vast...

  • Ron zei:

    Ik denk dat gemeenten er jaren voor nodig hebben om zich hierop voor te bereiden.En, ik moet er niet aan denken naar Sociale Zaken te moeten voor een AWBZ-aanvraag zorg!!!Van die zelfingenomen gemeenteambtenaren voor je neus (ben er zelf ook een geweest,dus weet het).

    Ik sta zeer wantrouwig tegenover deze plannen, en denk dat dit veel verdriet,stress zal geven, en vooral het welzijn van de gehandicapte in de weg zal staan.

  • mw van der meulen zei:

    Hm, in onze gemeente willen ze de WMOreserves, die zijn opgebouwd o.a. om de vergrijzingsproblematiek op te vangen, nu gebruiken om een groengordel aan te leggen..... dat gaat dus ook gebeuren dan met AWBZgelden...? En degenen voor wie het geld bestemd is, die kunnen vanwege hun beperkingen niet van die groengordel genieten, omdat voor het compenseren van die beperkingen dan helaas geen geld meer in het laatje is.

  • Ad zei:

    De toekomst zal ons leren dat dit land in vele opzichten en in op vele onderdelen en wetgeving, zoals o.a de AWBZ volledig naar de knoppen zal worden geholpen door de politiek en de ambtenarij.
    En maar blijven "polderen" dames en heren politici.
    Dat ze in "Den Haag" voor wat betreft de sociale zekerheid in dit land, op een andere planeet denken te wonen wisten we al. Maar dat ze door de voorgestelde plannen het gehele stelsel en de hulpbehoevenden - ouderen, zieken en gehandicpten- helemaal in de put kieperen, daar maakt men geen woorden over. Als ze hun pluche stoelen maar warm kunnen houden. Men kan duidelijk zien wat de deregulering van de WMO naar de gemeenten voor grove misstanden heeft teweeggebracht. Het wachten is nu op de "definitieve klap" voor het sociale zorgstelsel....... Te treurig voor woorden indien deze plannen doorgang vinden.

  • Jolanda zei:

    Met ongeloof en grote schrik zit ik dit te lezen, ik kan wel janken bij het idee alleen al!
    Heb eeb autistishe zoon en merk nu de bezuinigengen al, doordat hij van klasse 4 naar klasse 1 is gegaag door het CIZ.
    Nu zien we al achteruitgang, straks is alles voor niets geweest als dit door gaat.
    Het is in en in triest!
    Het enige voordeel is, dat ik nu gelijk weet waar ik op ga stemmen straks.

  • Chantal zei:

    Help!
    Hoe krijgen we zo veel mogelijk mensen uit AWBZ....

  • Kindervreugd zei:

    Inmiddels vraag ik mij sterk af als zorgverlener en als moeder van een volwassen zoon met een ASS stoornis, zwakbegaafdheid en NLD of we nog om zwakken in de samenleving geven of dat het uitkleden van deze mensen, die niet kunnen helpen dat ze afhankelijk zijn van anderen, nog telt in deze samenleving. De keiharde mentaliteit van de recht van de sterkste gaat dus zegenvieren. Met andere woorden de gemeentelijke ambtenarij zal zegenvieren door mensen de zorg zoveel mogelijk te laten verlopen via reguliere zorginstellingen en de waarde van mensen af te pakken om geen PGB meer af te geven. Zo worden deze mensen als schaakstukken weggezet en raad eens.... De sterkste partij overwint..... Geweldig.... We beteugelen de zorg door mensen met een handicap of onvermogen letterlijk buiten de maatschappij te zetten. Gemeente doe je best!!!! Zorg vooral dat je geen hart meer hebt voor je medemens. Wees blij dat jezelf niet hoeft te worden beoordeeld. Wat een geluk! Overheid waar bent u mee bezig??? Bezuinigen en mensen hun baan te laten verliezen met alle gevolgen van dien!!!!!

  • samira zei:

    wat is het standpunt van de vvd hierin? ik dacht dat hun juist het pgb wilden verankeren in de wet?

  • Roos zei:

    Samira zie:
    De belangenvereniging van mantelzorgers, Mezzo, heeft de politieke partijen 5 vragen gesteld over hun visie op mantelzorg. Uit de stemwijzer blijkt dat alle partijen meer aandacht willen voor de mantelzorgers. Op dit punt onderscheiden zij zich niet fundamenteel. Alleen bij de laatste vraag – hoe zorgt uw partij ervoor mantelzorgers niet het slachtoffer worden van de bezuinigingen in de zorg – zijn er wezenlijke verschillen.

    De VVD vraagt ook aan mantelzorgers om hun steentje bij te dragen aan de besparingen. Groenlinks en de PvdA willen vooral de sterkste financiële schouders laten inleveren. Ook wanneer het de schouders van mantelzorgers zijn. De SP en de PVV willen helemaal niet bezuinigen op zorg of mantelzorg en de Christenunie wil 100 miljoen extra investeren in mantelzorg.

    Langdurige zorg en pgb
    Alle partijen zetten in op behoud of zelfs uitbouw van het persoonsgebonden budget, blijkt uit de stemwijzer van Per Saldo . Zowel de PvdA als de SGP willen af van de vele instanties waar zorgvragers mee te maken hebben. Zij willen één loket voor het stellen van de indicatie en het aanvragen van zorg, WAJONG en andere tegemoetkomingen. Opvallend is opnieuw dat zowel de PVV en de SP niet willen bezuinigen op de zorg, terwijl de VVD de zorg betaalbaar wil houden met bezuinigingen.

  • janine zei:

    wat een ramp van een voorstel ! Nu moeten we weten dat de politieke partijen zelf vooral uit politici met baantjes bestaan. Willen die zich nu ook al met ziekten gaan bemoeien? En dan de baas spelen over artsen en verzorgings- en verpleeghuizen, met een zak overheidsgeld in hun portefeuille. Wat een betutteling. Hiermee worden de patienten in een klap afhankelijke zorgenkindjes en wie het meest klaagt en het best bekend is in het systeem valt de meeste hulp toe. En dan ook nog eens de bureaucratie terugdringen, zodat er nogmeer gelegenheid is voor willekeur (b.v. je eigen familie in de gemeente of geloofsgenoten voortrekken)vanuit een machtspositie. Het argument dat je soms hoort dat de mensen uit de eigen gemeente beter in de gemeente zelf beoordeeld (lees: gestigmatiseerd) kunnen worden, snijdt geen hout; is juist een tegenargument.
    Politici zijn na een paar jaar vertrokken nog voordat ze goed zijn ingewerkt. En die moeten dan de baas spelen ook over de ambtenaren die er al jaren zitten. Plus de rechtsongelijkheid tussen de verschillende gemeenten! Hoe dom kan een politieke partij zijn ! De zorgverzekeraars hebben veel meer ervaring met de markt en werken bovendien bedrijfsmatiger. Ik werk zelf al 20 jaar in de zorg.
    Je kunt beter wat is verbeteren i.p.v. alles door de war gooien.

  • Atie zei:

    Dit is inderdaad een ramp! Wij hebben twee kinderen met een ASS, één van hen is afhankelijk van een zelfstandig begeleide woonvorm en dus van de AWBZ,als dit via de gemeente geregeld gaat worden zie ik de donkere wolk van de bureaucratie al hangen, het is nu al z'on toe-stand om de goede zorg te krijgen en een goed ZZP te krijgen,je moet echt van goeden huize zijn, om het door te hebben! Deze jongeren zijn afhankelijk van de juiste begeleiding, anders wordt hun leven een hel, depressie ligt vlak om de hoek! Ons andere kind heeft nèt een PGB en dat is haar redding om gepaste zorg te krijgen, zonder dit PGB zouden wij er als familie onderdoor gaan!
    alsjeblieft, laat dit niet gebeuren!Er is al zoveel gekort in de zorg!! Ik ben zelf ook werkzaam in de zorg in de uurtjes die ik over heb!

  • Tiny zei:

    Mensen met een beperking worden op deze manier steeds verder op zichzelf terug gegooid. Tot nu toe kan de gemeente nog niet eens iets aanbieden als het gaat om participatie van mensen met een stoornis. Inspraak zonder inzicht- uitspraak zonder uitzicht!

  • marc leenders zei:

    Zeer slecht idee, de WMO is een rommeltje, ze leiden aan besluiteloosheid kunnen het werk niet aan en geven het geld verkeerd uit, daarnaast hebben ze geen dossier kennis en kunnen ze ook niet eens Nederlands schrijven. Als ik een voorziening aanvraag die ik zelf kan maken voor 300.00 EU krijg ik het niet laat ik een offerte schrijven met de hoofdprijs van 3500.00 EU komt het wel, zo word door de WMO bezuinigd.

    Ook is de WMO discriminerend elke gemeente kan zelf bepalen, waardoor je in de een gemeente wel geholpen word en in de ander niet. Wil je hiervoor een klacht indienen bij de WGB (Wet Gelijke Behandeling) kan dit niet over overheden kun je namelijk geen klacht indienen volgens de wet discrimineren ze niet!!!!!!

    Moet iemand die een progressieve ziekte heeft ook nog geduld hebben voor de voorzieningen komen, of komen ze na de begrafenis!!!
    Het duurt nu al veel te lang voor er hulp opgang komt.

    Wat ik ook zeer storend vindt is dat de mantelzorger die vaak al overbelast is en aan het einde van zijn latijn, nog meer zorg moet gaan leveren of financieel uitgemolken word, professionele zorg kost minimaal 25.00 EU en de mantelzorger word begroot op een economische waarde van 8.00 EU terwijl hij/zei hetzelfde werk doen of nog veel meer

    WMO is niet Wet Maatschappelijke Ondersteuning, iedereen meedoen aan de maatschappij
    WMO is Wet Maakt Onmogelijk, om nog mee te doen aan de maatschappij

  • wendy zei:

    Wees volgende keer wat voorzichtiger met uitspraken als:" ze kunnen geen nederlands schrijven"......in je eigen stuk staan nl. ook min. 3 spellingsfouten van ww-vormen.....
    Op de inhoud heb je gelijk!!!

  • Henk zei:

    Laten ze maar de farmaceutische industrie maar aanpakken. Deze praat mensen "ziekten" in, om handel te drijven. En wie erin trapt wordt een klant waaraan verdient kan worden. Het is toch van de gekken dat niemand, dus geen enkel politicus de farmaceutische industrie aan durft te pakken. Nee, men lijkt zelfs mee te werken. Want zodra de farmaceutische industrie een kik geeft over een of andere "virus" worden er miljoenen in deze industrie gepompt.
    Aan zieke mensen valt er een hoopt te verdienen door bepaalde zakenmensen.

    http://video.google.com/videoplay?docid=-5047459246477922963#

  • Marlene zei:

    Het lijkt mer geen goed idee de gelden voor begeleiding ed naar de gemeente.
    Nu weet je nog wat je krijgt aan geld, als de gemeente mijn kind moet inschalen dan zal ze de helft minder krijgen. willekeur.
    Want men geeft ook gemeenschapsgeld uit aan straten en andere zaken.
    En verder hoe is het gesteld met de privacy.
    Ik weet dat "mijn"gemeente daar niet goed mee omspring. Mensen die zo het archief in kunnen en bij je dossier kunnen. Niet iedereen hoeft te weten wat mijn kind heeft.
    Indien het nodig ids wordt het verteld anders niet.
    Ik ben het er mee eens dat de gemeente niets goeds kan aanbieden. ik wil zelf zeggenschap houden over wie ik inhuur en niet verplicht naar een bepaalde (gecontracteerde) zorgboerderij moeten.

  • mw.jacques zei:

    Ben toch zo bang voor de toekomst. Nu kan en doe ik alles maar ben wel 71 jaar. Wat te doen als me iets overkomt? Heb kinderen noch familie...In onze gemeente is men toch al niet scheutig...Betekent dat isolement als het moment daar is...Iemand wilde een huis kopen maar de man van het gezin was invalide en de vergunning werd niet verstrekt want meneer zou toch eens een hulpvrager kunnen worden. Het is kil en koud en aan de oudere mens wordt gewoon niet gedacht, heb er gewoon nachtmerries van.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.