Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Gemeenten bezuinigen op Wmo

11 Reacties

Uit onderzoek van Thuiszorgnieuws blijkt, dat verschillende gemeenten de komende jaren flink moeten gaan bezuinigen op de Wmo. Dit betekent minder geld voor huishoudelijke hulp, hulpmiddelen, scootmobielen en woningaanpassingen.

De afgelopen weken ging het vooral over het ministerie van VWS dat wil bezuinigingen op de langdurige zorg. Maar gemeenten als Doetinchem, Giessenlanden en Gennep, laten nu ook al weten te willen gaan bezuinigen op de Wmo.

De gemeenten krijgen minder geld van het rijk. Dit terwijl er steeds meer aanvragen van burgers binnenkomen voor ondersteuning. Dit wordt mede veroorzaakt doordat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. De extra kosten voor deze zorgvrager komen voor rekening van de gemeente. Terwijl een zorgvrager in een verzorgingshuis de gemeenten nauwelijks iets kost.

Bovengenoemde gemeenten vormen de voorhoede, want naar verwachting zullen andere gemeenten volgen. Uit een rapport van ambtenaren van grote steden het volgende citaat:

Zodra we een tegenvaller in onze gezondheid ervaren verwachten we direct een goede oplossing op maat, waarbij de kwaliteit hoogstaand is en de prijs laag. Een onrealistisch verwachtingspatroon.  Soms
realiseren mensen zich niet (…) dat het krijgen van reuma of dementie net zo bij het leven horen als het
krijgen van kinderen. (…)Mensen zijn geneigd tot ‘claimgedrag’ (‘ik heb er toch recht op!’) zonder dat zij bij zichzelf te rade gaan of er andere mogelijke oplossingen denkbaar zijn.

Deze gemeentelijke topambtenaren willen dus minder ondersteuning gaan leveren. Hoe de bezuinigingen precies vorm gaan krijgen zal in de loop van het jaar duidelijk worden.

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.

11 Reacties »

 • R.M. de la Porte zei:

  In Amerika is men een inhaalslag aan het maken van een cynische maatschappij richting een menselijke maatschappij die zorg heeft voor haar burgers. Daar hoort dan ook een goed zorgstelsel bij. Nederland lijkt inmiddels een tegengestelde beweging te maken. De overheid praat over meedoen, compenseringsbeginsel (WMO), maatschappelijke participatie en kijkt inmiddels alleen maar naar de korte termijn kosten. Wij werken met veel mensen en gezinnen in meervoudige probleemstituaties, veroorzaakt door een mix van (verstandelijke) beperkingen en psychiatrie. Bezuinig je op WMO en AWBZ zonder je verstand erbij te gebruiken dan gaan die mensen de staat uiteindelijk veel meer geld kosten. Langer wachten met hulp / zorg / ingrijpen levert uiteindelijk op dat duurdere zorg ingezet moet worden. Daarbij ga ik dan nog even voorbij aan al het onnodig menselijk leed dat een direct gevolg is. Begin 1900 is het leveren van zorg gestart vanuit liefdadigheid (kerk). Inmiddels is het een onafhankelijk recht (inderdaad!) waardoor mensen volgens een gelijkheidsprincipe een vergelijkbare uitgangspositie hebben. Als je dat als maatschappij wil dan moet je de kosten daar ook voor willen dragen, niet alleen maar mooie woorden. Dat betekent dat ander (prestigieuze?) doelen moeten wijken. Uiteindelijk: een maatschappij kun je afrekenen op de wijze waarop zij voor haar zwakkeren zorgt. Willen wij als maatschappij streeds cynischer en asocialer worden?

 • a.wulms zei:

  Nederland is een verzorgingsstaat maar nu er steeds meer hulpbehoevende mensen bij komen willen ze de verantwoordelijkheid naar de burgers zelf verschuiven., dit is op zich geen slecht idee maar doe het dan anders niet door het af te schaffen of te bezuinigingen maar er iets nieuws voor terug te brengen. voor degene die echt zorg nodig hebben en echt niet anders kunnen moet Nederland een verzorgingsstaat blijven want een opname in een verzorgingshuis kost veel meer dan thuis blijven wonen met hulp. Aan de ene kant kost het minder doordat er minder mensen worden opgenomen terwijl de andere kant meer gaat kosten voor degene die thuis blijven wonen met zorg, We zijn allemaal verplicht verzekerd tegen ziektekosten hier in Nederland, misschien een idee om je tegen thuiszorghulp/zorg te gaan verzekeren zodat hulp gewaarborgd word als je later oud bent en misschien hulpbehoevend wordt,zodoende kunnen deze zorgkosten uit de awbz geschrapt worden, dit zou mee genomen kunnen worden in je huidige ziektekostenpolis waarvoor je dan een apart premie gaat betalen, zoals we voor alles hier een premie moeten betalen en hiermee ook rechten mee verwerven en zorg voor later gegarandeerd blijft en op een sociale betaalbare manier gegeven kan worden.De premie zou ik dan inkomensafhankelijk maken.Nederland moet gewoon een andere koers gaan varen want zorg zal altijd nodig zijn en moet voor iedereen toegankelijk zijn die het nodig heeft,Maar of Nederland een verzorgingsstaat moet blijven zoals die nu is ? rijst mij de vraag of dit wel betaalbaar is in deze huidige vorm want altijd maar bezuinigen en er niets voor in de plaats krijgen en burgers aan hun lot over laten die hulpbehoevend of gehandicapt zijn is ook geen oplossing maar asociaal voor een land als Nederland !!
  a.wulms

 • BW&C zei:

  Als mensen om wat voor een reden hulp nodig hebben krijgen ze en hebben ze het zwaar. Een beperking is geen keuze, dat overkomt iemand. Dan maar hopen dat ik geen gebrek krijg. Er is zeker geld te halen in de zorg maar dan van de overhead aan kosten in grote organisaties naar meer “handen aan het bed” naar het primaire proces!!

 • Tonja zei:

  Gemeenten zouden moeten bezuinigen op geldverslindende en geldverspillende prestige projecten ! Er wordt maar gebouwd en gebouwd, terwijl er overal leegstaande panden staan die men aan de straatstenen niet kwijt kan. Het is een schandalige ontwikkeling.

 • petra zei:

  De tekorten in de zorg zouden zeer snel minder worden, indien men ook de hogere salarissen (vanaf 33000) zou belasten voor zvw, want nu betalen alleen de lagere inkomens de verplichte extra bijdrage maar degenen die veel meer zouden aanbrengen niet.
  en volgens de gegevens zijn er heel veel mensen met een hoger inkomen per jaar

 • Arno zei:

  het word in Nederland steeds gekker. Er is in de zorg makkelijk te bezuinigen als er maar goed word nagedacht. waarom moeten directies van de grote geld versindende instanties ver boven de balkendennorm verdienen??? Als er moet worden bezuinigd zet dan per gemeente een of twee amtenaren extra in die de zorg cordineren en stap af van die zakkenvullers!

 • marc leenders zei:

  De ambtenaren van de WMO denken haal het hier maar weg!!!! Voor ze op ons salaris gaan bezuinigen.

  Het is een schande dat dit gebeurt, je betaald je hele leven verzekering en als je deze dan nodig hebt krijg je niets.

  Schuif die gehandicapte maar aan de kant, de mantelzorger maakt je ook nog financieel aansprakelijk, we hebben het goed geregeld hier.

  Ambtenaren krijgen bij ontslag een vette bonus mee of wachtgeld, bezuinig hier maar op en op hun arbeids voorwaarden, want als het om productiviteit gaat sluiten ze de rij volgens mij.
  Groet marc

 • Rienie zei:

  Ik sluit me volkomen aan bij wat Arno zegt…

  De thuiszorgorganisaties vullen hun zakken terwijl de mensen die het echte werk moeten leveren steeds moesten inleveren. Afgelopen jaar is er eindelijk weer wat bijgekomen na ruim 2 jaar zwaar onderbetaald te zijn geweest (door de belachelijk lage inschrijvingen van de thuiszorgorganisaties, door de marktwerking). Als je bij elke gemeente een paar extra mensen inzet die bijvoorbeeld de PGB’s regelen voor de mensen die dat niet zelf kunnen dan haal je heel wat strijkstokken en zakkenvullers van de markt. Of zoals Arno aangeeft “laat de gemeente zelf de zorg coördineren”.

 • claudia zei:

  Bezuinigingen daar is het enige waar de grote mannen hier over spreken ik ben toevallig iemand die afhankelijk is van de wmo heb een zoontje van 9 met de ongeneeselijke ziekte van HUNTINGTON heb net een gevecht van 2,5 jaar gehad moest uiteindelijk voor de rechtbank gaan .Ik heb gewonnen van de gemeente en krijg nu de woningaanpassing waar we voor moeten hebben vechten verzorg hem thuis 24 uur per dag . Ik doe het met liefde maar ik heb de wmo nodig voor z n elektrische rolstoel , spraak computer , speciale fiets , woningaanpassing enz .

  Laat ze goddorie zich doodschamen en zich maar is verplaatsen in iemand z n schoenen dan praten ze wel anders .

  Maar neej de bezuinigingen op het voetbal neej dat hoeft dat mag effe wat gaan kosten .

  Er hoord niet bezuinigd te worden in de zorg , school of andere belangrijke dingen maar denk eerder op het loon van de mensen die ver boven ons staan .

  Dit moest ik even kwijt

  groetjes claudia

 • Mieke zei:

  Ik kan het woord “zorgzame samenleving” niet meer verdragen…

  Rolstoelganger door miskleunen van die samenleving

 • Bezuiniging Wmo (deel 2) – Thuiszorg Nieuws zei:

  […] dit moment moeten al veel gemeenten bezuinigen op de Wmo, waaruit de huishoudelijke zorg wordt betaald. Nu is bekend geworden dat er nog eens 200 […]