Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:

Interessant artikel?

Deel het via:

Home » categorie Nieuws » artikel

Zomers haar – hoe hou je dat mooi?

3 Reacties

Parasol op strandDe zomer is al aardig op weg in Nederland en met dit heerlijke weer willen we er graag op ons best uitzien. De vrouwen werken aan benen en tenen (nagellak) en elke mogelijkheid om op een terrasje neer te strijken wordt aangegrepen. Ons haar moet er dan natuurlijk op zijn mooist uitzien!

Mooi, gezond haar glanst en voelt zacht aan, is sterk en breekt niet snel. Gezond haar heeft geen gespleten punten en valt niet overmatig uit. Als je je haar vaak heet föhnt of met de hete stylingtang bewerkt, wordt het ouder en minder mooi. Dat geldt eveneens voor agressieve stylingproducten en chemische behandelingen van je haar. Allemaal no-no’s als je je haar gezond wilt houden.

50 à 60 haren per dag

Aan natuurlijk ouder wordend haar, dus zonder invloed van buitenaf, kunnen we niet zoveel doen. Behalve het optimaal verzorgen. Iedereen verliest 50 à 60 haren per dag. In de lege haarzakjes groeien daarna gewoon weer nieuwe haren. Dat voel je als je letterlijk tegen je haren instrijkt. De ‘stoppeltjes’ die je dan voelt, zijn je nieuwe haren.

Hoewel het erfelijk is bepaald hoe hard je haar groeit, kun je over het algemeen stellen dat een haar per maand 1,25 cm groeit. Zo’n cyclus van een nieuwe haar, groeien, uitvallen en nieuw haar aanmaken gebeurt maar een aantal keer in iemands leven. Als je door je cycli heen raakt, word je langzaamaan kaal. Bij de een is dat vroeger dan bij de ander… Mannen zijn doorgaans eerder kaal dan vrouwen. Een kwestie van een mannelijk geslachtshormoon.

Verzorgde hoofdhuid

Door gezonde voeding, voldoende rust en elke dag genoeg water in je lijf kun je je haar gezond houden. Ook moet je zorgen voor een gezonde hoofdhuid. Zink, ijzer en de vitamines A, B, C en E zijn mineralen en vitamines die goed zijn voor je hoofdhuid en dus ook voor je haar.

Er bestaan geen wondermiddeltjes om je haar tot een gezonde bos krullen om te toveren. Wel verzorgende producten die je een beetje helpen. Vooral in de zomer is het van belang dat je haarproducten ook de uv-stralen van de zon tegenhouden. Ga je zwemmen in zee, dan moet je helemaal goed voor je haren zorgen, net als voor je huid trouwens. Het zeezout kan je haren behoorlijk ‘touwig’ laten aanvoelen. Dat kan leuk staan op de vakantiefoto (we hebben veel zon!), maar is niet flatterend bij kaarslicht.

Je kan zelf een hoop doen met goede voeding en gezond leven, dus hieronder geven wij nog even de Top 10 voedingstips voor gezond haar

Top 10 voeding voor gezond haar

Tip 1: Zalm
Deze vis zit vol met omega-3 vetzuren, vitamine B-12 en ijzer. Omega-3 vetzuren zijn nodig ter ondersteuning van een gezonde hoofdhuid.

Tip 2: Donkergroene groenten (spinazie, broccoli etc)
Bron van Vitamine A en C, wat je lichaam nodig heeft om talg aan te maken. En talg is de natuurlijke conditioner van je lichaam.

Tip 3: Bonen
Bruine en zwarte bonen en linzen (een soort peulvrucht) zijn een belangrijk onderdeel van een gezond haardieet, omdat ze veel proteïnen leveren.

Tip 4: Noten
Bevorderen dik en glanzend haar. Bevatten vetzuren en zink.

Tip 5: Gevogelte
Leveren hoge kwaliteit proteïnen, een belangrijke voedingsstof voor gezond haar.

Tip 6: Eieren
Eieren zijn één van beste proteïnebronnen die je kunt vinden.

Tip 7: Granen
Brood met een hoog percentage volkoren zorgen voor een gezonde dosis zink, ijzer en Vitamine B.

Tip 8: Oesters
Je haar wordt hier blij van (net als je libido), omdat het vol zit met zink, een krachtige antioxidant.

Tip 9: Magere melkproducten
Melk en yoghurt leveren calcium, een belangrijk ingrediënt voor de haargroei.

Tip 10: Wortels
Vitamine A krijg je binnen door op wortels te knagen.

Dus let op dat je, naast dat lekker witbiertje, af en toe een van bovenstaande voedingsmiddelen binnenkrijgt en je haar kan niet meer stuk!

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.

3 Reacties »

 • smul smulders zei:

  En vergeet niet om het bier en de eieren ook OP je hoofd te gebruiken ☺

 • Mia zei:

  Beste Smul, hoe gebruik je dat bier en of die eieren dan op je haar? wellicht heb je er veel ervaring mee? alleszins dank voor de tip en voor je reactie!

 • smul smulders zei:

  Na het wassen met bier naspoelen.

  Geklutst ei als masker geloof ik, maar dat heb ik noout gedaan. Kan me wel herinneren dat ik lang lang geleden ei-shampoo had. Die was ook geel, en vrij romig.

  En even Googlen he…