1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Zelfstandigen hebben meer duidelijkheid PGB nodig

9 Reacties

Luchtbellen in het waterVolgens FNV Zelfstandigen hebben zelfstandige ondernemers in de thuiszorg meer duidelijkheid nodig over het PGB. FNV Zelfstandigen is belangenbehartiger van ruim 14.000 zzp'ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg.

Om die reden heeft de organisatie een brief geschreven aan Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten. Om AWBZ zorg te kunnen aanbieden zullen zelfstandig ondernemers straks moeten samenwerken met zorgkantoren. FNV Zelfstandigen verwacht dat het voor zorgondernemers moeilijker wordt om zorg in natura te verlenen omdat zorgkantoren veel voorwaarden opleggen. Bovendien zal de regeldruk voor zelfstandig ondernemers sterk toenemen. De belangenorganisatie pleit dan ook voor duidelijker aanwijzingen. Het gaat dan onder meer om de manier waarop  zelfstandig ondernemers het zorgkantoor kunnen contacteren en aan welke eisen ze precies moeten voldoen.

Veranderingen en vooral haperingen rond het PGB leidden ook in 2010 al tot problemen voor veel zelfstandige ondernemers. Toen ging het erom dat zij plotseling veel werk kwijtraakten. Gedurende een half jaar kregen zij toen geen nieuwe klanten meer binnen. Een onduidelijke situatie rond de nieuwe plannen van het kabinet zou de zelfstandigen opnieuw nodeloos onder druk zetten.

9 Reacties

  • Ad zei:

    Kan iemand mij vertellen wat nu het verschil is in het verlenen van zorg door een zelfstandige als zzp-er of iemand die "gewoon" op b.v. urenbasis in loondienst van een zorgvrager is.? Een zzp-er kan toch m.i. meerdere zorgvragers zorg verlenen en deze een declaratie (zonder BTW uiteraard) zenden. De zzp-er ontvangt de beloning bruto en draagt in het volgende jaar de premies en belastingen af. Wat maakt het ZZP-er zijnde zo aantrekkelijk schijnbaar.?
    Daarnaast vraag ik mij af of de zorgkantoren (straks de verzekeraars)de komende jaren zitten te wachten op de grote aantallen individuele ZZP-ers die om een contract gaan vragen. Lijkt mij dat dat een enorme admnistratieve romslomp met zich zal brengen.
    Wanneer ik mij in de administratie van een ZZP-er verdiep op deze site en de antoorden op de vragen, dan blijkt dat het zijn vn een ZZP-er nagal wat met zich brengt aan regels en voorwaarden en fiscale regels. Het lijkt mij dat je als ZZP-er er echt voor moet gaan anders gaat het niet goed....
    Maar ik kan het verkeerd hebben.

  • Robby van Lankveld zei:

    Het grote voordeel van een ZZP'er is dat er geen werkgeverslasten betaald hoeven te worden zoals pensioengeld en werknemersverzekeringen. Er is géén overhead van administratie en managment en er hoeft niet geïnvesteerd te worden in cursussen en opleidingen en dure software tbv AWBZ registratie.
    Nadeel is dat veel ZZP'ers niet beseffen dat (als ze geen dure aov afgesloten hebben) als ze ziek of (tijdelijk)arbeidsongeschikt raken ze aan de bedelstaf komen.

    De volgende stap is inmiddels gaande:

    álles laten doen door vrijwilligers en mantelzorgers...

  • Ineke Gorter zei:

    Ten aanzien van het leveren van zorg met het PGB, is een ZZP'er voor de client in veel opzichten fijner. Deze hoeft er geen "werkgeversrompslomp" op na te houden, alleen de facturen uit het PGB te betalen. Daarnaast kan de client zelf kiezen wie de zorg verleent, terwijl je bij zorg in natura moet afwachten of er een klik is en toegespitste kennis en ervaring. We weten allemaal hoe belangrijk het intermenselijk contact is, zeker als je zorg of begeleiding nodig hebt.

    Maar goed, als het PGB afgeschaft wordt, weten we niet wat bijvoorbeeld gemeenten zullen eisen t.a.v. het zelf kiezen van een zorgverlener. Dat er meer duidelijkheid nodig is lijkt mij zeker ook, maar iedereen wacht nu af hoe het er echt uit komt te zien.

    Ik verwacht dat niet veel ZZP'ers zitten te springen om zich aan te sluiten bij een zorgkantoor of thuiszorgorganisatie. Teveel rompslopmp inderdaad en het is niet voor niets dat ZZP'ers zelfstandig willen werken. Maar als je bedrijf rondom het verlenen van zorg is opgebouwd, dan zijn we dus mooi de klos en hebben we andere keuzes te maken. Never a dull moment....

  • Margret Houdijk zei:

    PGB is gestart om de zoeg te verbeteren. Het werd gepreseneerd als verbetering in e zorg( passend) en had als bijkomstigheid een flinke bezuiniging.
    Ik weet dat bezuinigen echt een punt was: Ik werkte via een Stichting in een gezin waarbij deze stichting vanuit het PGB werd betaald. Praktisch gezien wa shet dus zorg in natura. Na een tijd ging ik zelfstandig werken. Op verzoek van de client bleef ik in dit gezin. Ik vroeg een uurloon waarbij ik netto meer overhield dan via die stichting. tot mijn verbazing kon ik inees bijna twee keer zoveel uren per week ingezet worden... M.a.w. de Stichting vroeg naast mijn salaris ongever het zelfde bedrag als overheadkosten.
    Vanwege bovenstaande had PGB noit gebruikt mogen worden om stichtingen in te "huren".
    Dezelfde client ging later via een Stiching op basis van PGb begeleid zelfstandig wonen. Voor het bedrag dat als PGB kwam kon dat geregeld worden.Binnen korte tijd na start van het begeleid wonen had deze Stichting een nieuwe veel hogere indicatie "geregeld"
    Daarom vind ik het noodzakelijk dat er goede controle is op indicaties; ook als er zorg in natura is.
    Onlangs zag ik een advertentie op PZN waarbij voor en 3 jarig kind dat drie dagen in de week naar een kindercentrum gaat een zorgverlener die af en toe iets leuk doet met het kind en daarnaast huihoudelijk werk verricht..... Dat roept vragen op. Wat is dat voor een indicatie? PGB besteden aan huishoduelijk werk? Volgens mij kan dat niet.
    Te snappen valt dat door dit bovenstaande geluiden mensen PGB willen afschaffen.Het ligt echter niet aan de PGB, maar welke ruimte krijgen mensen om er zorg voor in te kopen.
    Ik werk sind 2001 als zelfstandige op basis van PGb in gezinnen. Ik heb er mijn baan voor opgezegd. Ik weet dat ik meer ruimte zorg op maat te verlenen. Ik stel het zorgplan op en voor de plannen zelf uit.Er zijn veel mensen die hun leven/ bestaan hebben omgegooid om letterlijk en figuurlijk, vaak vanuit idealisme, soms vanuit zakelijk inzicht( om er snel veel ged aante verdienen) hulpverlening op basis van PGB geleverd wordt. Soms,niet in mijn geval, is dat gegaan met enorme financiele investeringen. Gaat de regering deze mensen schadeloos stellen? Ik verlies mijn werk zo goed als zeker. Ik zal weer ander werk vinden, maar de zorg niet meer kunnen verlenen op de manier die ik nu kan doen. Dat is echt zonde!!
    Ik neem het de mensen die "misbuik" hebben gemaakt kwalijk!

  • Alona zei:

    Geachte heer/mevrouw van de Zorggroep,


    Hoe moet ik beginnen de PGB zorg, AWBZ, Zorg en Natura en ZZP, graag wil ik weten waar kan ik kontact opnemen op deze Zorg. Graag en antwoord daarvan.
    Vriendelijke Groten,
    Marit
    Tel. 0649930424

  • Alona zei:

    Wil ik een hulp vragen voor deze Zorggroep en budget houder van de PGB zorg

  • hanneke zei:

    Het grote voordeel van zzp-er zijn, terugkomend op het verhaal van Ad, is dat je zelf kan bepalen hoeveel uren je werkt en wanneer. Als je in dienst bent ben je verplicht dat aantal uren te werken en liever ook niet meer dan dat. Voor sommige mensen komt dat niet altijd goed uit. Verder kun je makkelijk afspraken maken hoe de client zijn zorg indeeld, op welk tijdstip etc. Als je in dienst bent krijg je zoveel minuten voor een douchebeurt, zoveel voor een injectie en ga zomaar door. Zoals je misschien weet is een douchebeurt geven bij een parkinson of AlS, MS client heel anders dan bij een demente bejaarde. Dat is op papier niet terug te vinden want overal zijn regeltjes voor. Dus mensen met een PGB bepalen zelf hoeveel tijd ze ervoor willen uittrekken en besteden. Een groot voordeel naar beide kanten toe dus. Jammer dat de goede onder de kwade moeten lijden als alles doorgaat zoals de regering voorstelt.

  • Marjon zei:

    Waarom ZZP ers zo heel goed zijn voor mensen die hulp via een PGB regelen?. Ik heb, naast een aantal andere klachten, conversie. Daardoor ben ik elke dag voor mijn verzorger een "verrassingspakketje". De ene dag loop ik bijna gewoon; een andere dag heb ik feestbenen, en ziet het lopen er niet uit,en gaat het allemaal heel moeizaam; weer een andere dag lijkt alles gewoon, maar krijg ik in de badkamer een wegraking, of een ernstige schudbui; en soms wil het lijf helemaal niet, en wordt ik op bed geholpen. De tijd die mijn verzorgers nodig hebben voor persoonlijke verzorging varieert daardoor van een half uur tot soms wel twee uur. Kom daar maar eens mee aan bij de zorg in natura: binnen de kortste tijd moest mijn zorgindicatie maar aangepast worden: altijd op bed wassen, en douchen met hulp van twee personen!!!! Dat leverde een groot probleem op, want ik heb wel een verhoogd bed, maar geen hoog-laag bed, en onze badkamer is niet berekend op drie personen in een douchehoek. Dus kon ik geen zorg geleverd krijgen tenzij we een grote verbouwing zouden regelen.... daar was ons huis echt niet geschikt voor, dus daar was terecht geen toestemming voor te krijgen. We hadden zelf overigens ook geen enkele financiele mogelijkheid om de noodzakelijke aanvullende eigen kosten te bekostigen. Bovendien zouden we apart moeten gaan slapen, en daar voelden we nog minder voor. Mijn zorg is dus omgezet in een PGB, en inmiddels heb ik een aantal verzorgers, die mij helpen op de manier die de vorm van de dag aangeeft, zonder last van, of problemen te hebben met mijn bed of doucheruimte. Ik ben gewoon bang dat de `belofte` van de overheid dat in speciale gevallen de bestaande hulp gewoon kan blijven niets anders is dan een achterbakse manier om hele goede verzorgers via onwerkbare contractsituatie in te lijven bij de zorginstanties. Als ze niet tekenen, blijken ze ineens toch niet goedkoper, of beter geschikt te zijn.... In mijn optiek een hele foute manier om meer handen aan het bed bij zorg in natura te krijgen.

  • Osteo zei:

    Ik regel mijn iegen PGB, maar dan via de SVB. Dwz. het geld van het zorgkantoor wordt maandelijks op mijn special pgb rekening overgemaakt en de SVB haalt er weer een bedrag af wat zij aan mijn hulpverleners overmaakt, met aftrek van alle sociale lasten plus een salarisstrook. Geen problemen en rekenkunsten. Dit doe ik zo al jaren en bevalt prima. De SVB rekent daar ook geen kosten voor.
    Een aanrader van mijn kant.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.