1. Ingelogd blijven
 2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

PGB zucht onder bezuinigingen

105 Reacties

LuchtbelHet PGB dat mensen met een beperking zoveel zelfstandigheid kan geven, dreigt haast te bezwijken onder de bezuinigingen. Zowel van AWBZ- als van WMO-zijde wordt de voorziening onder vuur genomen.

In totaal krijgen de PGB-houders te maken met ruim 1 miljard  aan bezuinigingen. Daar komt bij dat het kabinet gaat snijden in de tegemoetkomingen wtcg. Daardoor krijgen gehandicapten en chronisch zieken het extra hard te verduren. Voor hen telt erg zwaar dat  er steeds meer een beroep wordt gedaan op eigen bijdragen. De bezuinigingen op het PGB  zijn zo ongeveer de nekslag voor de financiële ruimte die er bij deze groep is. Dat komt mede doordat er al geruime tijd op deze voorziening wordt bezuinigd. Zo was er begin vorig jaar ook al sprake van een forse bezuinigingsgolf.

De bezuinigingen op het PGB zorgen ervoor dat er steeds meer een beroep gedaan moet worden op de mantelzorg maar ook die bezwijkt al haast onder de last. Bovendien verdwijnt het voordeel van de PGB voor velen omdat zij niet meer zelfstandig kunnen wonen. Het zijn de bittere vruchten van de bezuinigingswoede die een doelstelling van 18 miljard met de natte vinger heeft bepaald. Dat is des te wranger nu het kabinet het PGB tot recht wil maken. De grote vraag wordt "recht waarop"?

105 Reacties

 • keramiekje zei:

  Ik snap er werkelijk niets meer van, waarom er nu alweer bezuinigd moet worden op het PGB. En dan ook nog eens een keertje snijden in de WTCG??? Dat ze eerst eens het WTCG toegankelijk maken voor de mensen waar het echt voor is. En niet zoals nu gebeurd, dat mensen die een operatie ondergaan hebben, fysiotherapie gehad hebben etc, dus kortstondig ziek geweest zijn in aanmerking komen voor de tegemoetkoming van de WTCG. Als ze dit eerst eens aanpakken, moet je zien hoeveel geld er dan overblijft.

  Daarnaast, moet er een stop komen op de dure zorgorganisaties. Het personeel verdient bijna niets, maar er wordt wel bijna het dubbele aanbetaald dan wat ze iemand betalen die een pgb heeft. Overheadskosten noemen ze dat dan zo mooi. Maar in werkelijkheid worden er dure gebouwen neergezet, veel te veel managers ingeschakeld. Personeel moet met een dure keycard/mobile telefoon rondlopen en bij elke cliënt inscannen dat hij/zij er geweest is. En idem dito als ze weer weg gaan. Dit alles kost geld veel geld.

  Ik weet dat er bij de zorginstellingen ook bezuinigd moet worden, maar niet zoveel als bij het PGB. Waarom denkt deze regering nu alweer dat er geld ingeleverd moet gaan worden over de ruggen van de chronisch zieken/gehandicapten en ouderen.
  Ga eens minder geld uitgeven aan die europese unie. Nederland een van de kleinste landen betaald een van de hoogste bijdragen aan de EU.

  De vorige regering bedenkt iets en de volgende regering gaat het weer netjes allemaal afbreken en zo zal het altijd blijven gaan.

  De mantelzorgers kunnen dit werk er absoluut niet bij gaan doen. Ze lopen nu al op hun tenen. Vele mantelzorgers haken af, worden ziek of zien het allemaal niet meer zitten. Worden zelf ziek en zo komen er steeds meer zieken en gehandicapten bij.

  Wordt eens wakker regering en zorg dat wij chronisch zieken en gehandicapten ook een waardig leven kunnen of kunnen blijven leven. Want niemand van ons heeft er om gevraagd om ons leven als chronisch zieke of gehandicapte te leven. Wij waren ook liever gezond en toch willen wij net zoals alle andere, ondanks onze ziekte of handicap, een volwaardig leven kunnen leven.

 • Jan zei:

  http://www.krapuul.nl/blog/35707/de-minister-president-van-alle-nederlanders-als-je-het-geld-hebt/


  Kijk eens naar het 2e filmpje. Een boze Rutte die roept dat het VVD het PGB heeft ingevoerd, VVD vecht voor PGB en PGB in huidige staat wordt niet aangetast.

  Ik begin het met de dag steeds minder te begrijpen waarom het halve land met deze doortrapte leugenaar wegloopt.

  BAH!!!!!

 • Linda Brouwer zei:

  Schandalig, dit wordt waarschijnlijk bepaald door mensen die nog nooit in onze schoenen hebben gestaan...
  Vele zullen gedwongen opgenomen moeten worden in instellingen, alsof dat zo goedkoop is!!!!!!

 • Jan zei:

  Met de bezuinigingen op PGB belemmert de regering ook de normale gang van mijn cliënten naar mijn kleinschalige particuliere zorgonderneming.(En met ons 100-en in het land)
  Dus de eerste liberale premier van Nederland mengt zich ook in het vrije ondernemerschap en ontneemt chronisch zieken en mensen met een beperking de keuzevrijheid voor hun zorg.

  Mijn notitie hierover:
  Nieuws

  De zomer is vroeg ingevallen dit jaar, wij weten niet of het verband houdt met het gebruikelijke jaarlijkse geneuzel van de polititek over het PGB.

  Net gezien op het nieuws, mensen met een beperking, chronisch zieken, psychiatrische patienten en gehandicapten kunnen wat onze huidige VVD/CDA coalitie betreft nu echt de boom in, PVV gedoogt van harte.
  Wij feliciteren het kabinet met het behoud van de hypotheekrente aftrek.
  Nieuws
  29 april 2011

  Om bovenstaande reactie te verduidelijken, er is een totaal zorgbudget van ca. 74 miljard euro, vorig jaar werd 27 miljard gereserveerd voor uitvoering van de AWBZ wet en 2,7 miljard werd gebruikt voor PGB’s.

  Wij begrijpen dat het geld niet tot in de hemel groeit en dat er kostenbewust met de zorg moet worden omgegaan.

  PGB – houdt mensen langer thuis, ontlast een groot deel van de AWBZ, zorgt voor creative oplossingen en activeert de directe omgeving van de budgethouders, deze budgethouders nemen normaal deel aan het maatschappelijk verkeer, het biedt in de kern een realistische oplossing van personeelstekorten in de zorg omdat het meer mensen op kleine schaal erbij kan betrekken, realiseert hele directe zorg op maat met super resultaten en de budgetten liggen 25% lager dan de budgetten die aan de grote instellingen worden uitgekeerd.
  Keerzijde – de regeling is niet helemaal waterdicht en gevoelig voor misbruik.
  Wat ons verbaast is dat iedere keer weer de oplossing van het begrotingstekort in de zorg wordt gezocht in maatregelen omtrent het PGB, geen woord over de farmaceutische industrie, geen woord over de algemeen bekende verhalen over de managementlagen in de grote instellingen, geen woord over exorbitante salarissen in de zorg, geen woord over gebouwen beheer, geen woord over het opdringen van hele dure bijscholingen aan de éne kant en verkwisten van kennis, materialen en personeel aan de andere kant. Nee wij hebben de indruk dat de makkelijkste groep er uit wordt gepikt.

  Nee, het bijstellen van de hypotheek rente aftrek zal niet het probleem van de zorg oplossen maar er zou intussen wel eens een gebaar van de polititek moeten komen dat er daadwerkelijk vanuit alle lagen van de bevolking wordt meegedaan om onze welvaartstaat op een acceptabel niveau te houden.

 • margreet zei:

  Het is mij een volstrekt raadsel waarom er op de PGB's bezuinigd wordt, terwijl het uiteindelijke gevolg is, dat mensen die nu nog zelfstandig kunnen blijven wonen, of kinderen die thuis kunnen blijven wonen, straks noodgedwongen in een zorginstelling geplaatst moet worden. De kosten daarvan zijn vele, vele malen hoger dan een individueel PGB.
  Uiteindelijk wordt er dus niet bezuinigd, maar veel meer uitgegeven !
  Aan mindere kwaliteit van zorg ook nog, want financiën worden in zorginstellingen zoals boven al beschreven voornamelijk uitgegeven aan gebouwen en dure managementlagen, met managers met exorbitante salarissen. Zeker niet aan kwalitatief goede zorg.

  Waarom wordt er niet eens flink gesneden in het aantal managers in de zorg en hun salarissen ??

 • frank zei:

  de VVD en CDA plus PVV etc.verkopen ons een grote bezuinigingsleugen, dit rechts neoliberale beleid komt voort vanuit de lissabonagenda.
  Er is sprake van een stuitende verrijking aan de ''bovenkant'' en toenemende verpaupering aan de kwetsbare ''onderkant'' van deze kap. maatschappij.
  De FEITEN : de 8% rijkste huishoudens, dan zijn er bijna 700.000 hebben een vermogen van bijna 700 miljard, Als we die 8% eens belasten met 3% vermogensbelasting dan levert dat jaarlijks al ruim 18 miljard op, Dit is precies het bedrag dat het kapitalistenkabinet Rutte en c.s.over ons aan bezuinigingsmaatregelen uitstorten .daarnaast kunnen we onze Multi nationals in ons land aanspreken op het jaarlijks aan 16 miljard ontduiken van de belasting. Dit is winst waar de werkende klasse voor heeft gezwoegd en die aandeelhouders in hun zak steken, we leven in een aandeelhouderseconomie.
  Vorig was het ''crisis'' toch..? De totale nettowinst van de 25 grootste bedrijven steeg in 2010 met 163%, dit werd niet geinvesteerd in onze maatschappij, nee, deze winst bedroeg 39 miljard en kwam ten bate aan de aandeelhouders die schaamteloos hun hand ophouden.Dit is het asociale beleid van Rutte. onze nachtmerrie.
  Wanneer worden mensen een keer wakker, ook onze massamedia probeert het volk dagelijks te hersenspoelen ,en onthoudt hen deze harde feiten die ik hier opteken !!

 • its me zei:

  ongelooflijk dat er weer op ons wordt bezuinigd, ik zie de bui al weer hangen ,nog minder goede zorg in kunnen kopen en het is juist wat keramiekje zegt over zorg instellingen. mijn zorg instelling ( Verder heb ik ook pgb)verleent meestal 3 uur hulp maar als ik de rek.van het cak zie wordt er 6.5 uur gedeclareerd!!!!!!!!! hoe kan dat toch?ja juist zo wordt de zorg onbetaalbaar laten ze het maar eens bij de managers weghalen inplaats van bij de chronisch zieken.

 • coco zei:

  beste its
  je moet ook geen zorg nemen van een zorginstelling
  neem iemand die rechtstreeks voor je werkt,via pgb zoek zorg
  dan betaal je alleen aan de persoon en niet aan een zorginstelling,die er ook weer aan wil verdienen

 • Jan zei:

  Beste Coco,

  heb je gedeeltelijk gelijk in maar een klein beetje kort door de bocht.
  Iemand die rechtstreeks voor je werkt kan ziek worden, je moet je afdrachten doen, de administratie wordt iets gecompliceerder. En ik vind persoonlijk best een goed discussiepunt of iedereen van de regeling gebruik mag maken of alleen de mensen die er helemaal geen moeite mee hebben om dit allemaal te regelen.
  Ja, wij willen inderdaad ook best iets verdienen en daar werken we ook hard voor, we lopen volledig werkgeversrisico, arbo / bekwaam bevoegdheids vraagstuken / verzekeringen, schade, arbeidsongeschiktheid, vakantiedagen, pensioenpremie, ziekte, vervangend personeel noem maar op. En dan zit je onder de streep een beetje op bijstandsniveau met 2 kindjes, maar je bent wel vrij en onderneemt met je hart, dat is heel wat waard!!

 • Jan zei:

  Voor de goede orde in aanvulling op bovenstaande ik vind dus dat iedereen in aanmerking mag komen voor deze regeling en niet alleen de mensen die goed de weggetjes weten en goed wegwijs kunnen in de papierkraam.

 • its me zei:

  beste coco,
  ik moet wel hulp van die insteling want inderdaad als er een ziek wordt heb ik geen vervanging op korte termijn. ik begrijp ook best dat instellingen meer kosten hebben en meoten berekenen dan particulieren maar ik vroeg me eigenlijk wel af hoe het kan dat er bij de cak.meer uren wordt berekend als dat ik in werkelijkheid hulp heb ontvangen. Ik denk dat ik het cak maar eens bel.

 • Jan zei:

  beste Its,

  Het CAK en de gemeenten lopen inderdaad soms niet hand in hand.
  Ik heb ook bij een cliënt meegemaakt dat de eigen bijdrage van het CAK werd verhoogd en een half jaar later werd de PGB van de gemeente met terugwerkende kracht ineens verhoogd. Hou goed in de gaten !

 • Jan zei:

  Beste Its,

  De PGB voor gemeentelijke WMO zijn ook niet bijster hoog hoor, zijn zo al 25% lager dan de ZIN.
  Het kan dus best zijn dat je bijv. geindiceerd bent voor 4 uur, je krijgt een eigen bijdrage voor 4 uur, maar voor het budget kan je maar 2 uur inkopen ( bij onze gemeente bijv. is het budget voor een uur iets van 14 euro, daar kan ik geen personeel een heel uur, wit, voor inzetten)

 • Marjon zei:

  Beste Its,

  Als je minder zorg krijgt dan er gedeclareerd wordt, is dat niet correct.
  Daar zou je melding van moeten maken.Ik weet helaas niet hoe die wegen gaan, maar contact opnemen met de zorginstelling om bezwaar te maken tegen dit verschil zou misschien een start zijn?

 • berta zei:

  @its me ,
  Als ik jou was zou ik de instelling bellen. Zij zullen wel met de nodige verhalen komen over formulieren, medicijnen en indicatie aanvragen. Maar dat kan nooit 3.5 uur in de week zijn. Want ik neem aan dat het per week was dat men teveel rekend. En als het per 4 weken is, dan is het ook nog teveel. Zelf heb ik dit namelijk ook een paar jaar geleden meegemaakt en toen heb ik terugbetaling van het CAK gehad. Ik moest toen namelijk de eigen bijdrage per uur betalen. En ik heb het toen via de thuiszorgorganisatie geregeld. Ik had toen nog geen PV PGB.

  En ja de bezuinigingen; Ik vindt het schandalig dat wij er weer voor opdraaien. En ik kan zeggen dat het in een verpleeghuis niet echt een pretje is. Mijn man is daar namelijk bijna een jaar in opgenomen geweest. Dus wij weten wel hoe het daar gaat. Hij moest heel vaak op zijn beurt wachten voor een verschoning. Ik heb een keer mee gemaakt dat hij zeker 3 uur met een natte broek in zijn stoel heeft gezeten. Hij was al nat toen ik kwam en hij werd pas 's avonds toen hij in bed gelegd werd verzchoond. Ook hebben ze hem een keer 's middag vergeten weer uit bed te halen. En toen ik 's avonds op bezoek kwam hadden ze geen tijd meer om dat alsnog te doen. Want men waren met 3 verzorgenden bezig om 30 mensen op tijd in bed te krijgen. Want daar wordt dus in de instellingen op bezuinigd, de handen aan het bed. En echt niet op de managers.

 • keramiekje zei:

  Ik heb PGB van gemeente en AWBZ. Ik heb mijn vaste mensen en bij ziekte of vakantie heb ik invallers.
  En Jan ik vind zeker dat iedereen van deze regeling gebruik moet kunnen maken.
  De administratie hoeft ook helemaal niet zo moeilijk te zijn. Als je alleen hulp via de gemeente krijgt, ligt het aan de gemeente of je dit zelf moet regelen of dat je het mag uitbesteden aan de SVB
  Mijn hele salarisadministratie is uitbesteedt aan de SVB. Want zo gauw als je AWBZ hulp nodig hebt kan dit.
  Zij regelen alles voor je, ook als je hulpverlener onverhoopt langer dan 1 jaar ziek is of zwanger is.
  Pfff en laten we over de eigenbijdrage maar helemaal niet beginnen, want dat is gewoon een grote puinhoop.

 • coco zei:

  beste jan

  hoezo de administratie gecompliceerder????
  de svb doet de administratie geheel kosteloos
  en je kan een tweede persoon nemen voor vervanging bij ziekte en vakantie
  je hoef echt niet de weggetjes te weten of goed te zijn in de papierkraam

 • keramiekje zei:

  @its me,

  Als je bij de zorginstelling geen gehoor krijgt, neem dan contact op met het CAK. Je kunt dan aangeven dat je al met de zorginstelling hebt gesproken, maar niet verder komt. Ook kun je aantonen (als het goed is) dat je minder hulp per week hebt dan wat de zorginstelling declareert. Ze kunnen niet anders dan dit dan terug draaien en je teveel betaalde eigenbijdrage terug te geven.

 • berta zei:

  @ its me,

  Ik neem tenminste aan dat het AWBZ hulp is want de WMO is bij elke gemeente weer anders geregeld. Bij ons in de gemeente krijg je te horen wat voor uren men indiceerd. Is de indicatie b.v. 4 uur dan wordt ook de eigen bijdrage berekend over 4 uur.

 • keramiekje zei:

  @coco,

  Ben het helemaal met je eens

 • its me zei:

  deze uren berekening gaat over de awbz zorg in" zin" dus moet de zorg instelling de juiste uren opgeven die ze aan mij hebben besteed, de hulp verl. zegt dus dat ik het zo moet zien dat ze administratie van mij hebben en reiskosten enz enz. maar volgens mij mogen ze daar nooit 3 uur per week voor rekenen .
  ik ga in ieder geval weer met die mensen op kantoor bellen en als ik onbevredigend ant woord krijg ga ik me bij het CAK vervoegen.

 • berta zei:

  Wij regelen ook alles via de SVB. Lekker makkelijk.
  In principe zou ik het zelf kunnen want ik heb een financiéle/administratieve opleiding. Maar als het even niet goed met met mij gaat, moet het ook doorlopen dus........

  Maar, zoals het jaren geleden was. Voordat men de budgetten zelf in beheer kreeg, vond ik het nog gemakkelijker. Toen had ik namelijk al een PGB voor huishoudelijke hulp via, toen nog, de AWBZ. Toen had de SVB het geld onder hun beheer.

 • coco zei:

  dank je keramiekje

  ik heb voor een zorginstelling gewerkt,mijn baas heeft zich verrijkt aan het pgb van onze zorgvragers
  terwijl wij hard aan het werk waren en hij aan ons verdiende heeft hij al deze hulpbehoefende mensen gewoon opgelicht
  het is uitgekomen omdat mensen argwanened werden,deze mensen en ook wij ,als personeel hebben aangifte gedaan tegen deze baas
  op staande voet ontslag genomen,bijna het voltallige personeel en om onze mensjes niet zonder hulp te laten zitten hebben wij onze klantjes meegenomen
  die betalen ons nu rechtstreeks via de svb van hun pgb,zonder tussenkomst van een zorginstelling
  de svb doet echt veel,heel de administratie en al je telefonische vragen worden correct beantwoord
  al mijn klantjes hebben een tweede 0 uren contract met iemand voor als ik ziek ben of tijdens vakantie
  dit werkt prima,mensen doen hun eigen verantwoording en niemand nog die hun kan oplichten

 • keramiekje zei:

  @its me,

  De hulpverlener van jou zit fout met haar uitleg. De zorginstelling krijgt juist meer geld voor de uren die bij jou gewerkt worden, hier zit de administratie etc. in.
  Als jij maar 3 uur hulp krijgt mogen ze ook niet meer uren berekenen.
  Ik zou dit inderdaad met de zorginstelling zelf opnemen en niet met de hulpverlener, want die weet echt niet hoe het zit.
  En als je hier ook geen gehoor vind, inderdaad via het CAK spelen. Ik weet niet of je lid bent van Per Saldo, anders zou ik daar ook contact mee opnemen.

 • mandy zei:

  Alweer bezuinigingen?
  Ik heb altijd begrepen dat als mensen thuis hulp krijgen dit goedkoper is dan opgenomen te worden in een verpleeghuis....
  Daar lijkt het naar toe te gaan...dit is echter onhaalbaar...is namelijk duurder en daarbij zijn er wachtlijsten en geen plek, er zouden dan meer huizen gebouwd moeten worden...allemaal duurder...gooi alle hoge piefen van hun plek en meer handen en geld aan het bed....dan is iedereen blij, zeker met het lage salaris wat je al ontvangt als verplegend personeel...

 • mandy zei:

  Oh trouwens ik heb diepe respect voor alle mantelzorgers, dit is echt niet gemakkelijk en zwaar!!!!

 • geert zei:

  ja ja er zijn managers bij instellingen van de zorg met gigantische salarissen rijden in dure auto's of laten zich rijden . bezitten een dure skybox bij een voetbalclub. de regering gaat op dure snoepreisjes . dure gemeentegebouwen worden uit de grond gestampt, recepties ga maar door je zou een lijst met wel honderden dingen kunnen opnoemen. maar de zorg moet er onder lijden . EN HOE!!!!! men . rutte laat uw verstand en hart spreken en het gevoel van hoe help ik deze patienten.

 • frank zei:

  wat was het item ook al weer ??
  dat je zorg kapotbezuinigd wordt , dat beleid vloeit voort vanuit rechts neo liberale dogma's terwijl er geld genoeg is,
  zie mijn relaas bovenstaand !

 • Jan zei:

  Beste Coco,

  Jammer dat je een slechte ervaring hebt gehad, dat zal inderdaad heel vervelend zijn geweest. Zulk soort figuren heeft niemand wat aan.
  Ik zie alleen niet zo goed in dat dit een reden is om alle zorginstellingen over één kam te scheren en als een soort oplichters neer te zetten. Ik zei "het wordt iets gecompliceerder" in de zin van...met een factuur van een instelling is je verantwoording zo klaar, of je doet het met SVB of helemaal zelf... whatever.
  Ik kom in ieder geval in onze praktijk regelmatig mensen tegen die helemaal niet de weg weten maar die zelf over hun zorg willen beslissen en die daarbij graag geholpen willen worden, o ja, doe ik helemaal kosteloos in de hoop dat ze ons aardig vinden en een uurtje verzorging kopen van hun eigen budget. Het budgetbeheer en de verantwoording doen ze allemaal lekker zelf daar blijven wij helemaal buiten, niet meer en niet minder.

 • Kindervreugd zei:

  Jammer dat het altijd om de zorg betaald uit het PGB gaat. Misschien realiseerd de politiek niet dat als PGB wordt wegbezuinigd er een
  grote toename zal komen in ZIN waardoor een grote toestroom volgt
  naar opnamens in instellingen en gekwalificeerd personeel niet meer aan te leveren is. Mensen met een beperking worden weer afhankelijk gemaakt van zorg waar ze niet meer voor kunnen kiezen en de gezinnen die nu goed lopen omdat er gekwalificeerd personeel aanwezig is zullen
  met minimale middelen zich moeten redden met als gevolg.... Overbelasting van ouders,gezinnen die uiteen vallen en de dure zorg van instellingen, de toename van wachtlijsten en.... helaas maar wel waar... Toename van criminaliteit......enz.
  Ik zou de politiek een hart onder de riem willen steken: Bezint eer ge
  begint. U zult ontdekken dat deze grove bezuinigingen het begin van het einde is. Zeg straks niet als politicus: WIJ ZIJN NIET GEWAARSCHUWD!

 • Ad zei:

  Beste kindervreugd,

  Ben het geheel met je standpunt en uiteenzetting eens.
  Heb het al meerdere keren op diverse sites aangegeven wat de toekomstige gevolgen van dit beleid zijn of zullen worden.
  ALLE Nedelanders snappen dit, behalve de politici in Den Haag want die gaan alleen voor de korte "pluchr termijn"....
  Straks komen er weer onderzoeken (we moeten ons toch bezighoudn hé)hoe het allemal is kunnen gebeuren en wie "de schuldige ook weer was" (barbertje moet dan weer hangen)......

 • kees zei:

  Ik vind Rutte een grote oplichter
  De VVD kijkt gewoon naar gezonde personen en niet naar mensen met een beperking.
  Je mag er gewoon niet zijn, net als of je zelf gekozen heb voor je beperking of situatie.
  Mijn wao is niet verhoogd met de koopkracht, mijn invalide tijd uitkering is al lang niet meer verhoogd
  De kosten stijgen de uitkering niet, straks ook mijn pgb er aan.
  IK weet een partij die niet licht en dat is de SGP
  hun ja is ja. de rest passen hun programma gewoon aan.
  Ook de PVDA Water Bos was daar goed in.

  Je mag het wel niet zeggen maar jaren geleden was er ook een die mensen met een beperking af maakte, dit gebeurd nog niet maar hoe lang zal het nog duren.
  De nederlandse vlag mag je niet in brand steken, maar de vvd vlag wel

  Ik word echt misselijk van de vvd

 • Bekx zei:

  Een korte termijn oplossing van de regering, bedacht door personen zonder een beperking. Uiteindelijk gaat deze bezuiniging de overheid veel meer geld kosten op langere termijn; mensen met een beperking krijgen geen goede aansluitende hulpverlening, dagbesteding wordt afgepakt, talenten gaan verloren, met het resultaat meer opnamens en "drop outs" in het verschiet.
  Dat er bezuinigd moet worden, is overduidelijk, de manier waarop is schandelijk en vooral niet participerend!
  De oplossing zou moeten liggen in betere controles, overheadkosten terugdringen, lagen uit een organisatie wegbezuinigingen, vastgoed kopen minder gemakkelijk maken voor instellingen.
  Schijnbaar allemaal minder easy to do, dan een ordinaire doelstelling, om de gelden weg te halen bij de mensen met een beperking, zij al tegen wil en dank zorgafhankelijk zijn.
  De eigen regie wat zij hebben, het mee draaien in de ( aangepaste )maatschappij wat mogelijk werd gemaakt door de samenwerking met diverse PGB hulpverleners, jaren samen aangewerkt....wordt in 1 klap met deze maatregel weggeblazen!

 • Jan zei:

  Beste Bekx, roerend mee eens!

 • zorghh zei:

  Het is voor de HH-hulp vervelend om steeds weer, keer op keer de PGB-houder erop te moeten wijzen dat hij/zij verzuimd heeft te betalen voor de HH-zorg.

 • frank zei:

  Al te veel wordt uit het oog verloren dat er zich een totale verbouwing van het kapitalisme met een menselijk/sociaal gezicht voltrekt.
  Het gaat alsmaar over ''bezuinigingen''..
  maar mensen,het gaat hier om HERVORMINGEN . Zij die verblind zijn door vulgair kapitalisme zien dat niet.De hervormingsvloedgolf binnen het kapitalisme is de laatste veldslag,dan is de kapitalistische nachtwakerstaat een feit.
  zie boven, mijn eerdere weergave.. er is geld genoeg hoor voor een goed sociaal stelsel etc.

 • coco zei:

  beste frank

  nogmaals aub,maar dan graag in begrijpelijk nederlands

 • zorghh zei:

  Ik wil een betere systeem voor de PGB, omdat de veel werknemers die via PGB werken vaak te lang moeten wachten op HUN geld, waar ze voor GEWERKT hebben! En, owee als je er wat van zegt.
  Er zijn mensen die maandenlang op hun geld moeten wachten, dit is niet normaal. De vaste lasten moeten ook betaald worden en kunnen niet maandenlang wachten...
  Het feit dat dit systeem gefaald is, heeft men (PGB-houders) aan zichzelf te danken.

 • Roos zei:

  @zorghh,

  Ik lees veel verhalen maar u bent toch een van de weinige met loonachterstand.
  Ik kan ook ontslag nemen, dat staat u vrij.
  Waarom werkt u maanden zonder loon te ontvangen?

  Hier worden alle zorgverleners maandelijks betaald.
  Een keer per maand trek ik een avond uit om alles na te kijken, te verwerken in mijn boekhouding en over te boeken.

  Wij zijn heel erg blij met onze goede en zorgzame, bekwame zorgverleners!
  En blij met de vrijheid en mogelijkheden van PGB want instellingen leveren de zorg zoals die in hun systeem past en niet bij de behoefte van de zorgvrager.....op tijden dat hulp gewenst is.

  Was het berichtje bedoeld als stemmingsmakkerij?

 • zorghh zei:

  @ Roos,

  Het staat me vrij om ontslag te nemen, daar ben ik mij van bewust. Maar we hebben het hier over gemeenschapsgeld. Er zijn nou eenmaal mensen die ineens stoppen met de betalingen, of hun zorgverleners aan het lijntje houden, dat hebben de zorgverleners zelf niet in de hand.
  En ja, na maanden aan het lijntje te zijn gehouden heb ik de zaak overgedragen aan de zorgverzekeraar.
  Stemmingmakerij is het zeker niet, niet iedereen kan een PGB beheren.
  De verleiding is groot om het geld voor andere zaken te gebruiken, dan waarvoor het bestemd is!

  Er wordt eens hoogtijd om OOK aan de zorgverlener/hulp te denken. In plaats van altijd maar ikke ikke ikkke, wij wij wij, ons ons ons, we we we etc.
  Zoals bieden van hulp op de "gewenste tijden" hebben zorgverleners ook recht om betaling op de door hun gewenste tijden!
  En het is dus geen kwestie van, bevalt het je niet dan moet je maar oprotten ofzo...
  Het blijft gemeenschapsgeld waar zieke en niet zieke mensen, premies voor afdragen!

 • Roos zei:

  De controlle is der mate dat het onmogelijk is PGB geld aan andere zaken te gebruiken.
  Het kan wel, maar dan word de controlle afgekeurd.
  Ik zie daar dus geen enkel probleem.
  Er zin contracten, daarin staan de afspraken.
  Het zorgkantoor contoleerd de rekeningen, facturen en uren boekhouding die de clienten zelf bijhouden.

  Wel heb ik in al die jaren mee gemaakt dat een zorgverlener was vergeten een factuur te sturen. In mijn boekhouding kon ik zien wanneer en hoelang hij gewerkt had, maar hij was er niet voor betaald.
  Dus zo kan het ook, wij zijn allemaal menselijk en maken fouten.

  En een onwillige client weegt zeker niet op tegen alle goed willende en tevreden PGB houders en hun zorgverleners.
  Maar één negetief berichtje word wel in de media breed uitgemeten.....

 • zorghh zei:

  @Roos,

  Het zorgkantoor condoleert de rekeningen, facturen en uren boekhouding die de cliënten zelf bijhouden, ACHTERAF!
  Dus, nadat het kwaad al geschiedt is!

  En, het gaat heus niet om een enkel "onwillige" cliënt, maar om meerdere.
  Pas wanneer ze geconfronteerd worden met instanties die het geld terug eisen willen ze dan halsoverkop de lonen betalen. Breek me de bek niet open!

 • frank zei:

  Speciaal voor Coco,en andere belangstellenden,
  ..zie bovenstaande uiteenzettingen..
  zoals feitelijk weergegeven zijn de winsten in 2010 spectaculair gestegen,ook voor dit jaar wordt een spectaculaire groei verwacht.
  brn CPB. (mmar sterk achterblijvende investeringen )
  Wat herstelt zijn dus de winsten,de aandelenkoersen,de bonussen,en de topinkomens. Wie daarvan profiteren zijn de aandeelhouders,en andere kapitaalbezitters. Wie daar voor opdraaien :iedereen met een inkomen uit arbeid, nog veel meer de mensen die op een uitkering aangewezen zijn en nog sterker diegenen die ook ZORG behoeven.
  En waar leidt dit naartoe ? naar een versterking van de tweedeling in deze maatschappij en naar nieuwe financiele zeepbellen. (zie de crisis in de VS, Griekenland, Ierland )en .. het meest verontrustende van dit hele ''herstel'' .Alle factoren die de afgelopen jaren geleid hebben tot de grootste kapitalistische crisis sinds de dertiger jaren zijn in dit herstel"" versterkt aanwezig !!!
  Begrijp je dit Coco ??
  Het bestaan van ons sociale/zorg stelsel was in feite niet meer dan een afgedwongen garantie tegen kapitalistische conjunctuurschommelingen,uitbuiting en willekeur.
  Een terugtredende overheid, het ontstane machtsvacuum wordt ingenomen doorkapitaalkrachtigen met winststreven..
  Eigenlijk zou de controle over de maatschappelijke rijkdom ontrokken moeten worden aan de kaste geprivilegieerden die er nu beslag op legt, vind je ook niet Coco ??
  of moet ik straks nog meer gaan uitleggen, was iedereen maar zo politiek onderlegt, dan zaten we nu niet zo met de gebakken peren..
  kortom er is geln genoeg, maar ..door politieke keuzen wordt de zorg e.d.kapot''bezuinigd''

 • coco zei:

  @frank

  dankje wel voor je begrijpelijke uitleg
  nu is het een en ander duidelijk
  enne.......ik ben het volkomen met je eens

  groetjes coco

 • keramiekje zei:

  @zorghh

  Ik ga jou absoluut niet de bek openbreken. Want daar komt schijnbaar niet veel positiefs uit.

  Waarom ben je zo aanvallend naar de pgb houders. Jij hebt een slechte ervaring met betalingen, daar kunnen de andere pgb-houders die wel altijd correct op tijd betalen niets aan doen.

  Ook doe je ons (gehandicapten en chronisch zieken) voorkomen als zeer hebberige personen.
  Wij komen alleen maar op voor ons recht om mee te kunnen draaien in deze wereld, waar over zieken en gehandicapten heen gewalst wordt alsof dit de gewoonste zaak van de wereld is.

  Hoe denk jij dat een zorgverzekering van te voren moet gaan controleren???
  En zo eenvoudig is de controlle niet, zoals jij denkt. Er wordt niet alleen gecontroleerd op dat gene wat de pgb-houder invult. Maar ook via de uren briefjes die jij zelf als hulpverlener moet ondertekenen.
  De bankafschriften waar het geld naar toe gaat en ga zo maar door.

  Ik wil niet zeggen dat er nooit een rotte appel er tussen zit, waar het niet goed gaat. Maar als eenmaal duidelijk is dat het geld ergens anders voor gebruikt wordt dan waar het voor bedoelt is (zorg in kopen) dan krijgen deze mensen ook geen PGB meer.

  Voor de rest sluit ik mij helemaal aan bij Roos

 • keramiekje zei:

  @frank

  Ik las net pas alle berichten van gisteren en ben blij met je tweede uitleg. Want nu snap ik wat je bedoeld.

 • coco zei:

  keramiek
  goed gezegt keramiek,zorghh is wel erg argwanend en aanvallend
  ik persoonlijk heb alleen maar goede ervaringen met mijn pgb houders....
  gewoon duidelijke afspraken maken
  net zo duidelijk als die tweede uitleg van frank hahahahahahahahha

 • zorghh zei:

  @keramiekje

  keramiekje denkt dat de overheid en zorgverzekeraars zomaar tegen de PGB zijn, niet waar? Wat ben jij toch naïef!

  Weet van gevallen waar zorgverleners jarenlang gratis hebben zitten poetsen zonder een cent hiervoor te hebben gekregen!!!
  De zorgvrager had wel HH-WMO geld gekregen van de gemeente, maar hield dit stil voor de zorgverleners die 24uurs-dienst (verpleging/verzorging/HH-werk) deden.
  Pas toen men aan de bel trok, kwam de aap uit de mauw.
  Natuurlijk was de zorgvrager zich er "niet van bewust"...
  Maar ze was zich genoeg van bewust om er geld voor aan te vragen bij de gemeente, dat wel weer, en ook om het al die tijd te verzwijgen voor de mensen die haar verzorgden. Walgelijk gewoon.

  De een verpest het voor de ander. Zo zijn er tig van zulke gevallen.
  De goede daargelaten.

 • keramiekje zei:

  Zorghh, ga ergens anders de site verpesten met je negatieve gedrag.

  En jammer voor jou maar ik ben niet naief. Ik werk voor cliëntenorganisaties en voor de WMO (ja ook wij kunnen werken) Ik kom op de eerste plaats zelf uit de zorg en volgens mij heb jij een heel verkeerde baan gekozen.
  En hou op met die onzin verhalen, want de controlle is er en je kunt niet jarenlang dit geheim houden.

 • zorghh zei:

  @keramiekje,

  Je hebt er ZELF naar gevraagd!
  Controle, ja, maar niet overal hetzelfde.
  Er zijn zorgverleners die met terugwerkende kracht geld terug hebben gekregen. De waarheid is hard, keramiekje!

 • coco zei:

  wie is er nou naief????
  ik kan me niet voorstellen dat iemand jarenlang voor niets loopt te poetsen,dat is pas naief..........
  maar deze site gaat hier niet over hoor zorghh,dezesite gaat over de bezuinigingen van het pgb,niet of de mensen nu wel of niet betalen
  wel bij de les blijven heeeeeeee

 • zorghh zei:

  @coco,

  Jij snapt er zo te zien, er niks van!
  Iemand die 24uurs zorg krijgt heeft niet altijd uren voor HH-werk.
  Vaak wordt dit uit goedheid meegenomen door de zorgverleners, wat ook gebeurd is. Dus, schoonmaken, al heeft men geen uren ervoor.

  Maar, wie geld aanvraagt voor HH-werk (over de ruggen van goedwillige zorgverleners)is verplicht om dat gemeenschapsgeld ook te besteden waarvoor het BEDOELD is!
  Het is te gek voor woorden dat iemand over de rug van goedwillige zijn zakken probeert te vullen. Snapie, Mooi!

  Wie is nu niet bij de les?
  Zolang jij blijft posten blijf ik reageren. Niet leuk, he?
  Wen er maar aan.:)

 • coco zei:

  @zorghh

  dan ben ik de wijste en zeg niks meer,uit jou komt inderdaad niets positiefs

 • zorghh zei:

  @coco,

  Dus coco, als iemand uit goedheid jouw huis voor jou schoonmaakt, en jij vraagt geld via de gemeentelijk WMO voor HH-werk, dan ben je verplicht om dat geld ook daarvoor te gebruiken.
  Je mag goedwillige zorgverleners niet gebruiken, om jouw zakken te vullen, zonder dat ze het weten.
  Helaas zijn er OOK negatieve dingen, al wil jij dat liever niet weten.

  Veel zorgverleners doen meer dan waarvoor ze betaald worden.
  En dat weet onze coco best wel !!!

 • De redactie zei:

  Ik denk dat @zorghh inderdaad wel een beetje buiten de paden van het thema treedt... het gaat hier om bezuinigingen waar PGB-houders onder te lijden hebben, niet om de verhouding PGB-houder-zorgverlener

 • zorghh zei:

  Aan beide kanten wordt er geleden door de PGB.

 • geert zei:

  lieve mensen wat zitten jullie toch te zaniken. schrijf een brief naar de regering. en zeg HELP MENSEN DIE niet VOORZICHZELF KUNNEN ZORGEN. denken ze nou echt dat de echte zieken de boel in de maling nemen. kom nou!!!!!!! ik kan alleen maar vragen HELP!!!!!!!!

 • coco zei:

  ik ben het helemaal met geert eens,echt zieke mensen nemen de boel niet in de maling,mijn pbg houders voor wie ik werk zijn alleen maar dankbaar en denken er niet aan om hun zakken te vullen,zij willen maar 1 ding en dat is een dragelijk leven
  ik begrijp dat zorghh gefrustreerd is,maar zij moet zich wel aan het thema houden en niet mensen gaan zitten afzeiken,ik ben blij dat de redactie ingreep en ik vind dat plan om een brief naar de regering te schrijven van geert nog eens niet zo slecht.
  bezunigen op de pgb is een bezuining op een bezuinigingsegel

 • keramiekje zei:

  Ik ben ontzettend blij met mijn 4 hulpverleners en de invallers.

  Ik vind het dan ook altijd heel erg moeilijk als weer eens een indicatie ronde en nu weer bezuinigingsronde op het PGB komt.

  Ze weten allemaal, dat hun uren en loon afhankelijk zijn van wat een zorgkantoor of gemeente en nu weer de overheid beslist.
  Elke keer een diepe zucht als alles bij het oude blijft.. Maar nu weten we al eigenlijk bijna zeker dat het niet bij het oude gaat blijven.

  Geert en Coco een brief heel goed idee, maar hoe ga je zoiets aanpakken???

 • coco zei:

  tja keramiekje,dat weet ik ook niet precies
  misschien moeten we dat eens aan frank vragen
  die kent mooie woorden,misschien heeft hij een idee

 • Bekx zei:

  De discussie over de bezuinigen, waar omtzettend veel mensen door geraakt worden die wel goedwillend zijn. En een beroep doen op het probleem oplossend vermogen van elkaar wordt niet echt meer gedaan omdat er 1 persoon gefrusteerd is over zijn eigen gang van zaken!
  Laten we teruggaan naar de kern van de zaak, s.v.p.

 • Bekx zei:

  http://petities.nl/petitie/maak-de-zorg-thuis-en-in-pgb-wooninitiatieven-niet-kapot--2

 • coco zei:

  @ bekx

  dank je wel bekx,ik heb inmiddels de petitie ondertekent
  een heel goed initatief

 • zorghh zei:

  @Bekx,

  Net zoals anderen ''gefrustreerd'' raken als hun rechten vertrapt worden, vind je niet? Draait dan alles om een bepaalde groep dan? Is de andere groep nergens meer goed voor dan? A
  Als de andere groep wat zegt (zijn mening en ervaring) noemt de andere groep het gefrustreerd en gezeik. Nou nou, het is maar goed dat iedereen dit kan lezen.
  Een beetje respect voor zorgverleners is op z'n plaats. Een medaille heeft twee kanten. Zorgverleners zijn geen slaven!

 • De redactie zei:

  zorghh als u steeds de confrontatie blijft zoeken in plaats van inhoudelijk te reageren, ga ik uw reacties verwijderen

 • zorghh zei:

  Mag een ander wel blijven beledigen en provoceren? Dacht het niet!

 • De redactie zei:

  U kent mijn mening... zorghh

 • Henk zei:

  En weer bezuinigingen bij het pgb.
  We weten inmiddels hoe de regering over zieke, oude en gehandicapte
  mensen denkt.
  Ze hebben het lef nog net niet om het te zeggen, maar ze zien deze
  mensen het liefst op het kerkhof liggen, want ze zijn toch niet meer
  nuttig voor de samenleving.
  En dan heb ik het vooral over die zakkenvullers van de vvd.
  Nu weten we allemaal dat de mensen schande spreken bij verhoging van
  ziektekostenpremies, benzine, etc, en iedereen betaald maar gewoon
  en het leven gaat weer verder, en de regering maar lachen.
  Dat moet maar eens afgelopen zijn.
  Ik wil het volgende voorstellen,
  Als we nu eens allemaal naar Den Haag gaan om actie te voeren, en dan
  niet alleen vanwege de verdere bezuinigingen, maar ook om die 3%
  terug te halen die ze dit jaar van ons gejat hebben.
  Want als we nu niets doen hebben we straks helemaal geen pgb meer.
  Ik hoop op positieve reacties,want samen sta je veel sterker.

 • Bekx zei:

  Henk een goed initiatief, ik verwacht dat Per Saldo de belangenvereniging van de PGB houders wel t.z.t. tot actie over zullen gaan. We zouden met zijn alle aan kunnen sluiten?
  Teken de petitie a.u.b.

  http://petities.nl/petitie/maak-de-zorg-thuis-en-in-pgb-wooninitiatieven-niet-kapot--2

 • keramiekje zei:

  @Bekx
  Ik heb al 5mnd geleden deze petitie ondertekend. Ik hoop dat er nog velen deze petitie willen ondertekenen. Zal nog maar eens een rondje versturen naar de mensen in mijn adressenbestand.

  @Henk,
  Naar Den Haag gaan om aktie te voeren is altijd een goed idee. Maar jammer genoeg zal ik daar nooit bij kunnen zijn en met mij ook vele anderen die deze reis gewoon niet kunnen maken.
  En dat frustreerd best wel. Je wilt zo graag mee doen, maar je lichaam laat het gewoon niet toe.
  Maar nogmaals ik vind het een goed plan en daarbij zoveel mogelijk mensen bereiken om de petitie te tekenen, zodat ze in Den Haag ook een flink pak met handtekeningen krijgen.

 • Henk zei:

  Dag lieve pgbers ik probeer al de hele avond een handtekking te plaatse maar lukt mijn krijg steeds e-mail in gebruik.
  wie kam mijn daar bij helpen

  want het is belangrijk

 • keramiekje zei:

  @henk,

  Ik denk dat je dan al de petitie getekend heb.
  Deze melding krijg je dan nl ook.

 • frank zei:

  Beste Coco, en anderen,
  als je het huidige kabinet benadert middels petities e.d. zoek dan ook de publiciteit, doe 't samen met de enige sociaal democratische partij die nog opkomt voor de arme onderkant van deze maatschappij, dat is eigenlijk alleen nog de SP, die de laatste 10 jaar behoorlijk naar het midden van het politieke spectrum is gegleden en helaas niet een harde confrontatie durft aan te gaan met dit Rutte kabinet, maar goed..
  Publiciteit ...daar kan men nog gevoelig voor zijn gezien het de electorale belangen..
  Nee, niet bij de Pvda (de Pvvda..), zij is in de jaren 90 al gezwicht voor het neo-liberalisme, hadden geen sociaal program meer, braken onder Kok/Bolkenstein het sociaal stelsel al aF, kOK ZEI NOG NA Z'N eerste ambstermijn dat zij hun ideologische veren al van zich af hadden geschud..ja, daar gaat ie weer, zal Coco denken hahaha
  Wist je trouwens dat ik altijd heel goed voor m'n hulpverleners zorgde, ze kregen taart, ijs, vruchtendranken etc. leuke mailtjes, maar dit betroffen dan wel vrouwen hahaha
  groetjes,

 • keramiekje zei:

  @Frank,

  Hier hoef je niet bij de SP aan te kloppen, want ze zijn tegen het PGB. Een PGB is volgens de SP niet nodig, want er is ZIN en de mensen moeten elkaar maar helpen. Treurig maar waar. De wethouder die hier over welzijn gaat is een SPer, en je wilt niet weten hoeveel gesprekken wij al met hem gehad hebben over het PGB.

 • frank zei:

  Beste Keramiekje,

  misschien kun je hier wat meer over vertellen,
  en ook wb die sp wethouder,
  de fractievoorzitster van de sp hier in mijn woonplaats zet zich echt in voor mensen die er slecht voorstaan en o ook mbt de WMO die inPGb vorm kan worden verstrekt.
  hoop op nog wat info.
  ik zelf stem trouwens op de partij vd dieren haha

 • Bekx zei:

  Of ZIN een passende oplossing is? Word wakker SP!
  Dikwijls sluit de persoon / het antwoord op de hulpvraag niet aan bij de persoon die zorgafhankelijk is.
  ZIN is overigens duurdere zorg dan PGB. ( zie overhead, management, dure gebouwen e.d. )

  Laat de mensen eigen regie behouden, zodat ze wel goede aansluitende zorg / begeleiding krijgen, op momenten waarin zij geholpen willen worden. Dit levert zijn bijdrage aan de motivatie en participerend bezig zijn.

 • coco zei:

  beste frank
  ik dacht toevallig niet,daar gaat hij weer ,want toevallig kon ik je deze keer goed volgen,ben gelukkig niet blond hahahahahahahah
  ik dacht wel ,ijs,taart,vruchtensapjes!!!!!!! voor deze frank wil ik wel werken,hij heeft niet alleen verstand van zaken en is goed in iets voor de tweede keer uitleggen,maat is ook nog eens gastvrij met zijn ijs en sapjes

 • keramiekje zei:

  @Frank,
  Wat het PGB aangaat, krijg je bij de wethouder precies alles wat binnen de regels valt, niet meer en niet minder.
  Neem nou bv het uurtarief. Daar wordt gekeken wat een Alpha helpende per uur verdient minus een aftrek zodat je net op het minimumloon uitkomt. Dat is dan het bedrag wat je als pgber als uurtarief krijgt. En dan is er nog het aparte tarief voor HH1 en voor thuishulpen die ingeschreven staan bij de KvK en een BIGnr. hebben.
  We hebben gepraat als brugman, dat mensen met een PGB, ook extra kosten hebben als ze iemand in dienst moeten nemen. Echter dat is praten tegen een betonnen muur. Als PGBer heb je geen extra personeelskosten en huisvestingskosten (overhead) en daarom vinden ze het ook niet nodig dat er het zelfde uurtarief komt als bij ZIN.

  Het is dat het een verplichting is dat ze de mensen zeggen dat ze keuzevrijheid hebben tussen ZIN en PGB. Er wordt eerst altijd gepraat over ZIN en daarna wordt het PGB nog even aangehaald.

  Ik heb zelfs toendertijd nog een mail gestuurd naar Marijnissen, dat onze gemeente niet openstaat voor het PGB. (Heb geen antwoord terug gehad van Marijnissen, die was toen net ziek geworden, maar van Agnes Kant?? Sorry, maar ben niet zo goed in namen)
  Het antwoord dat ik toen terug kreeg, daar vielen je de schoenen van uit.

  De SP staat niet achter het PGB, ze vinden dat een PGB niet nodig moet zijn en dat de mensen elkaar onderling kunnen helpen. Op mijn vraag waarom men dan wel achter ZIN staat, kwam het antwoord, dat dat eigenlijk ook niet nodig moest zijn. Maar daar werken gediplomeerde krachten!!!!!

  We moeten terug naar vroeger dat men nog voor elkaar zorgt, zonder dat er iets tegenover moet staan. Er wordt hier even voor het gemak aan voorbij gegaan dat we nu in een heel andere tijd leven.

  Precies zoals Agnes Kant er in staat/stond, zo staat onze wethouder er ook in.
  Hij doet wat hij verplicht is om te doen en daar houdt het mee op. Hij is wel altijd bereidt om mee te doen, met bv. toegankelijkheidsdagen. Gaat dan ook in de rolstoel zitten en blijft er ook echt in zitten. Loopt met een verdonkerde bril op. En ga zo maar door. Hij snapt dan ook de problemen die je als gehandicapte tegenkomt en zegt alle medewerking toe.

  Maar het PGB schijnt echt het stokpaardje van de SP te zijn en ze willen dit gewoon weg niet.
  Ik zal proberen of ik de mail nog vind met de antwoorden van de SP.

  Als je nog iets weten wilt, dan hoor ik dat graag.

 • Ad zei:

  Voor diegene die "Den Haag" respectieveijk de woordvoeders van de diverse politieke partijen willen "bombarderen" met hun bezorgde en persoonlijke situatie in hun mails, heb ik hier voor hen de volgende adressen van deze dames/heren:
  Woordvoerders PGB en AWBZ:
  [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]

  Zend ze je mail en uit je bezorgdheid.....
  Succes,
  Ad.

  P.s.: Ik zelf, budgethouder en veel zorg- en begeleiding behoevend, ben vandaag thuis gekomen na een (mid)weekje Center Parcs samen met mijn beide zorgverleensters en beiden hun kind. Dit "uitstapje" heb ik privé betaald met als doel de uiting van respect en waardering voor het werk en de grote inzet wat ze allemaal voor mij doen. We hebben een geweldige fijne week gehad en hebben genoten. Zo kan het dus ook.!!! Zeker voor herhaling vatbaar......

 • Ad zei:

  Voor de goede orde en nadere info: hierbij de personen bij de desbetreffende partijen geplaatst.
  Renske Leijten Sp

  Agnes Wolbert Pvda

  Esme Wiegman-van Meppelen Scheppink Christen Unie

  Tamara venrooij- van Ark VVD

  Linda Voortman Groen Links

  Pia Dijkstra D66

  Sabine Uitslag en Margreet Smilde CDA

  Cees van der Staaij en Dhr E. Dijkgraaf SGP

  Fleur Agema PVV

 • Peeters zei:

  Beste mensen,

  Met belangstelling heb ik de bovenstaande discussie gevolgd. Op het gevaar af dat ik een aantal dingen herhaal die al gezegd zijn, wil ik toch mijn mening geven.

  Allereerst het beleid van de overheid:
  Het is duidelijk dat bezuinigen op het PGB tot een verschuiving gaat leiden richting de geinstitutionaliseerde zorg. Het doel van de overheid lijkt te zijn om meer zorg bij de mantelzorgers neer te leggen. Een blik op de huidige en toekomstige bevolkingsopbouw leert echter dat de vergrijzing in de komende jaren alleen nog maar zal toenemen, waardoor mantelzorg steeds moeilijker in te vullen zal zijn en op termijn onhaalbaar zal blijken, althans, in de omvang die de overheid voor ogen lijkt te hebben.
  Wat ik mis in de uitlatingen van de overheid is een heldere analyse van de effecten (financiëel)die deze verschuiving op termijn met zich meebrengt. Ook van het CPB kan ik geen stukken vinden die hierop betrekking hebben. Zonder uit te zoeken wat de verschuiving ons gaat kosten, kun je geen uitspraken doen over wat je nu precies bezuinigt, anders dan het budget dat je op korte termijn (ca 5 jaar, net langer dan een verkiezingsperiode) schrapt. Zonder dat je een totaalbeeld van de zorg ontwikkelt, waarin ook dit soort effecten worden beschouwd, is het onmogelijk om een gedegen kostenbeheersing op lange termijn tot stand te brengen.
  Het gaat dus blijkbaar om de korte termijn bij de overheid en - alle mooie woorden ten spijt - uiteindelijk om het winnen van het electoraat.
  Behalve dat totaal niet aangetoond wordt dat deze bezuiniging op termijn zinvol is, breekt zij ook met een maatschappelijke trend die door de overheid al jaren gestimuleerd wordt: houd de zorgbehoevenden zo lang mogelijk thuis. Deze trend wordt vooral ingegeven door de aandacht voor welzijn van deze doelgroep en het opbouwen van een meer evenwichtige (woon)samenlevingsopbouw. Toegegeven, de overheid doet het ook om de mantelzorg te bevorderen en daarmee de kosten van het zorgstelsel te beperken, maar professionele hulpt blijft nodig. Het is vreemd dat - door de bezuiniging op het PGB - een gewenste trend moeilijker te ontwikkelen zal zijn. Mantelzorg binnen het instituut zal een stuk ingewikkelder worden vrees ik.

  Is het PGB dan zo'n slecht systeem?
  Natuurlijk, er zullen PGB houders zijn die het PGB geld op een verkeerde manier uitgeven, of slecht uitbetalen. Iedere tak van sport kent zijn rotte appels, dat zal hier niet anders zijn.
  In de eerste plaats moet echter worden opgemerkt dat platte bezuiniging dit probleem niet aanpakt. Verhoudingsgewijs zal er niets veranderen aan het percentage PGB houders dat de zaak flest. Een grote groep wordt hier afgerekend op een beperkt aantal rotte appels.

  Zo zullen er zorgverleners zijn - zoals hierboven vermeld - die slecht of laat betaald worden. Dat is echter iets waar iedere ondernemer die factureert mee te maken heeft. Vervelend, maar de doelgroep is hierin waarschijnlijk niet anders dan de gemiddelde klant die op factuur koopt. Het is daarmee geen steekhoudend pleidooi om op het PGB te bezuinigen.

  Controle vindt achteraf plaats, lees ik hierboven, en dat zou een fout in het systeem zijn. Echter, hoe zouden we het anders moeten doen? Alle uitgaven tevoren aanvragen en goed laten keuren? Bedenk eens wat dat moet gaan kosten. Achteraf controleren en sactioneren (dat mag wellicht wel wat strakker dan) is niet alleen de enige pragmatische oplossing, het is ook een rechtbeginsel. Er zijn maar weinig strafbare feiten in ons rechtssysteem, waarvan ook de voorbereiding als strafbaar feit is opgenomen. Plat gezegd: U krijgt ook geen bekeuring omdat u wellicht vandaag ergens te hard gaat rijden. Als u speelt met de gedachte om de boel op te lichten is dat niet strafbaar, dat wordt het pas als u het werkelijk doet. Laten we met deze doelgroep niet anders omgaan dan de standaard die we in de rest van de maatschappij hanteren.

  Verder lees ik hierboven een uitwisseling, waarbij een zorgverlener zich bijna moet verontschuldigen dat hij iets verdient aan het verlenen van zorg. Ik begrijp niet waarom er soms zo tegen zorgverleners wordt aangekeken. Als u uw schoenen laat repareren moet u dat ook gewoon betalen en zelfs aan alles wat u iedere dag eet - een eerste levensbehoefte - heeft iemand iets verdiend. Laten we blij zijn dat de zorgverlening in de afgelopen eeuwen een ontwikkeling heeft doorgemaakt van "vrijwillig" en "roeping" naar professionele en goed opgeleide krachten. U wil tenslotte de best mogelijke kwaliteit in de verleende zorg. Het is een beroep, het is logisch dat ervoor betaald moet worden.

  Tenslotte kun je je afvragen of zorg in de vorm van ZIN ook niet leidt tot het oneigenlijk uitgeven van zorggelden. Weliswaar gebeurt dat dan niet door degene die recht heeft op de zorg, maar gezonde vraagtekens bij de overhead in instellingen is op zijn plaats.

  Al met al is het PGB helemaal geen slecht systeem. Het sluit aan bij de maatschappelijke trends van zo lang mogelijk in de eigen thuissituatie blijven en de keuzevrijheid van de hulpvrager t.a.v. de inkoop van zorg. Bovendien is in de PGB situatie meer ruimte voor de individuele hulpvraag en aansluiting daarop. In instellingen is het vermijden van de "one size fits all" situatie veel moeilijker, omdat daar (overigens ook vaak als gevolg van financiële druk) schaalvergrotingsvoordelen moeten worden gehaald.
  Tenslotte ben ik ervan overtuigd dat de kleine PGB bureaus (eenmanszaken of net iets groter) veel minder overhead in rekening brengen dan welke zorginstelling dan ook. Meer geld komt zo ten goede aan het verlenen van zorg, en daar ging het om.

  Waar zit het geld dan wel?
  Het bedrijfsleven heeft sinds een flink aantal jaren een redelijk oor gevonden bij de overheid waar het gaat om de roep om deregulering. Minder regeltjes, minder administratieve last, want - zo redeneert het bedrijfsleven terecht - administratieve last draagt niets bij aan het primaire proces en benadeelt daardoor de economische positie van het bedrijf aantast.
  Vergelijk dat maar eens met de zorg. Een aantal maanden geleden heb ik tijdens een werkbezoek gezien wat er binnen een instelling voor verstandelijk gehandicapten door de werkvloer allemaal geadministreerd moet worden. De administratielast in de zorg is absurd hoog en wordt veelal zover mogelijk naar de werkvloer gedrukt. Ook heb ik instellingen gezien waar de urenverantwoording van de werknemers tot drie keer toe moet worden overgetypt (!) voordat het in de systemen terecht komt. Daar valt een hoop te bezuinigen.
  Deregulering heeft daarnaast het voordeel dat er minder managers, administrateurs, etc. nodig zijn om het allemaal weer te controleren en rapporteren. Dat geldt ook aan de zijde van het ministerie van VWS.
  Organisaties zouden platter kunnen, waardoor management lagen geschrapt kunnen worden.
  Dan het feit dat veel instellingen hun eigen vastgoed aankopen. Buiten dat dit een beslag legt op het werkkapitaal, dat in de toekomst hard nodig gaat zijn om nieuwe initiatieven te ontwikkelen in de zorg zelf, heeft het nog een aantal negatieve gevolgen:
  Huren kost ook geld, dat is waar, maar behalve de kosten van het gebouw zelf draaien de instellingen nu ook op voor de kosten van het beheer. Dit betekent vaak dat ze eigen functionarissen in dienst hebben die zich met het beheer van gebouwen een aanpalende zaken bezig houden. Let wel, dit wordt ook met AWBZ geld betaald! Een gebouw dat je huurt wordt ook beheerd, en dat zie je terug in de huurprijs, maar een vastgoedbeheerder met een groot aantal gebouwen kan dit (door schaalvoordeel) wel goedkoper doen, nog los van het feit dat daar de deskundigheid vaak groter is, het is tenslotte hun core business. Betkent niet dat je als zorginstelling niemand meer nodig hebt op dat vlak, je moet tenslotte ook overleggen met de externe beheerder, maar het hoeft geen hele afdeling meer te zijn.

  Klopt, het gaat in het bovenstaande alleen om bezuinigingen in instellingen, dat raakt het PGB niet. Maar ik heb ook een lans gebroken om bij bezuinigingen de gezondheidszorg als geheel te beschouwen, en daar te bezuinigen waar dat het meest verantwoord is. Naar mijn mening is dat op plaatsen waar het de directe zorg aan de doelgroep(en) zo min mogelijk raakt.

  --Peter

 • keramiekje zei:

  Beste Ad,

  Ik ken al die mensen die jij opschrijft niet. Heb er nog nooit van gehoord. Je schrijft de partijen er bij, maar ik weet niet waar ze thuis horen. Zijn deze uit jou gemeente???

 • Ad zei:

  Beste Keramiekje,

  Mag ik je uit je droom helpen.? Alle polieke partijen in Den Haag hebben een woordvoerder die verantwoordelijk is/zijn voor o.m. de volksgezondheid in dit land. Dus zij discuseren met de Minster en/of de Staatsecretaris over o.a. het PGB, de Wajomg, de BJZ enz. In feite zijn zij de "vertalers" van het standpunt van de politieke partij op een bepaald gebied. Ik heb deze mails gekregen via Per Saldo.
  Kijk maar eens naar de debatten in de Tweede kamer over het PGB. Dan zie je al deze mensen namens hun partij vragen stellen aan de Regering c.q. de Minister van VWS.
  Wanneer je op één van de mail adressen klikt kun je hen rechtstreeks een mail zenden. Die komt dan op het secretariaat van de desbetreffende partij terecht en krijg je een antwoord en zienswijze van die artij en eventueel krijg je een antwoord van de persoon zelf. Van mevrouw Agema ende PVV heb ik na herhaalde verzoeken NIMMER een antwoord ontvangen op mijn mails..
  Probeer maar eens...
  groetjes,
  Ad.

 • keramiekje zei:

  Ad hartstikke bedankt voor de uitleg. Ik wist dit echt niet, vandaar dan ook mijn vraag. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik je bericht wat boven de namen stond niet eens gezien had. Heb schijnbaar een tweede bril nodig.
  Heel mooi, wat je gedaan hebt om met je hulpverleners 1 weekje naar Center Parcs te gaan.
  Op deze manier kan ik mijn waardering naar mijn hulpverleners niet uiten, maar iedereen doet het op zijn eigen manier. En als alle partijen tevreden zijn, dan is dat het allerbelangrijkste.
  En ik zal zeker nogmaals een mail sturen naar de woordvoerder van de partijen, om te kijken hoe men staat ten opzichte van het PGB. De vorige mail die ik toen naar de SP gestuurd heb (jaren geleden) had ik namens de Cliëntenraad Gehandicapten van onze gemeente gestuurd. Wie weet is er ook binnen de SP het een en ander verandert, maar eigenlijk geloof ik dat niet.
  Nogmaals bedankt.

 • Henk zei:

  Hallo Ad ik heb 1keer antwoordt gekregen .
  En dat antwoord was de pvv zal niet bezuinige op het pgbers.
  Maar zie daar het gebeurt toch.

 • Ad zei:

  Goede morgen,
  Ik zag gisteren bij P&W (Pauw en Witteman)een leuke discussie met Wouter Bos over de geloofwaardigheid van de politiek......
  Hij zei: "Je kunt de kiezer wel beloftes doen, maar die zijn er om naderhand consessies te kunnen doen bij de vorming van een kabinet."
  Dus m.a.w.: We "lijmen" eerst de kiezer en dan zien we wel waar we uitkomen...". Zo werkt dus de politiek....het is maar dat je het weet en waarom stem je dan nog als je van tevoren weet dat je beduveld wordt.?
  Pim Fortuin zei ooit: "Ik zeg wat ik denk en doe wat ik zeg."
  Mooie woorden, maar in de praktijk komt daar in de politiek niets van terecht, want zodra de dames en heren op het pluche in Den Haag zitten zijn ze ons, de ouderen, zieken en gehandicapten allang vergeten...
  Valt het jullie ook zo op de TV op dat zodra de landelijke politici in allerlei praat- en consumentenprogramma's om reactie gevraagd worden, ze zo "mooi" naar de mond van de aanwezigen of de intevieuwster praten. Over betrokkenheid met de zaak gesproken. Bij het verlaten van de studio weten ze al niet meer wat ze hebben gezegd.....
  Ik ga nu de studie van het Centraal Plan Buro (CPB) maar eens doornemen, met wat die voor ideeen aandragen naar het kabinet....
  Ik heb er weinig vertrouwen in, gelet op het bezuinigingsbeleid van dit kabinet. We zuchten wat af....

 • Bekx zei:

  Helder goed verhaal, Peter!

 • Ad zei:

  Hallo keramiekje,

  Voor zover je nog niet voldoende geinformeerd bent over de te verwachten bezuinigings ontwikkelingen v.w.b. het PGB gebeuren, heb ik hierbij een link naar een internet bladzijde waarop de directrice van Per Saldo haar ideeen hierover uiteenzet. Zij heeft ook meegewerkt aan de studie van het CPB inzake het PGB en heeft daarop haar reactie gegeven.
  Wanneer je op de blz. op de in rode kleur aangegeven teksten klikt, dan kom je verder in andere onderwerpen.
  Hier de link: http://www.zorgvisie.nl/Financien/Per-Saldo-elimineer-oneigenlijk-gebruik-pgb.htm
  Succes met lezen en ik verneem je reactie wel....
  groeten,
  Ad.

 • keramiekje zei:

  Hallo Ad,

  Bedankt voor de link, zal het zeker gaan lezen en mijn reactie zul je dan ook nog te lezen krijgen.

  groetjes keramiekje

 • saskia vermeer zei:

  wordt tijd voor een landelijke opstand tegen deze bloedzuigende regering die alvorens het bezuinigen alweer geld uitgeeft ik ben wswer en t interesseert ze niet of de wswers omkomen van de honger of gelijkgesteld worden met werkelozen bah er moet wat gebeuren want anders gaat dit land tenonder aan de rottigheid,grijp en graaipolitiek van deze corrupte en aanzichzelfdenkende regering waarin de kon.familie niets meer heeft te vertellen hoezo koninkrijk?????

 • Roos zei:

  Toekomst PGB
  Toch lijkt het PGB flink onder druk te staan. Er wordt te veel geld uitgegeven in de zorg, ook de langdurige zorg. De staatssecretaris heeft aangegeven dat zij de toegang tot PGB verder wil beperkne. Op welke wijze wordt bekend gemaakt als de visiebrief over de langdurige zorg naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Mogelijk wordt de toegang tot extramurale begeleiding groep, individueel en kortdurend verblijf in de toekomst alleen via ZIN mogelijk. Dat betekent nog al wat voor mensen die nu een PGB hebben om de zorg te realiseren. Via deze website wordt u op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen.

  Zie het hele artikel:
  http://www.naar-keuze.nl/Nieuws/1189

 • coco zei:

  @roos
  en wat denk je van alle mensen die voor mensen met pgb werken,die zijn dan gelijk zonder werk
  zo werkt de regering alleen maar het zwart werken in de hand

 • Roos zei:

  @coco
  Juist, toenemende werklooheid.
  Een flink aantal zorgverleners zullen noodgedwongen ontslagen worden omdat PHB houders geen PGB meer ontvangen.
  Geen PGB, geen hulp..

  Wie word daar nu beter van?
  Het betreft een onbetrouwbare overheid.
  De ZZP er kan niet vertrouwen op de overheid die tijdens het spel de spelregels veranderen....

  Er is ook en artikel over de "onbetrouwbare overheid"
  Totaal geen visi heeft het huidige beleid, het zorgt enkel voor onrust bij zowel de hulpverleners als zorgvragers.

 • De redactie zei:

  Ik vraag me af of er onder de reageerders een aantal mensen zit dat bereid is om een goed verhaal te vertellen over van achteruitgang van de kwaliteit van kleven door de bezuinigingen. Zo ja, meld je aan via de e-mail van tzn SVP

 • Henk zei:

  Via een pgb valt er weinig zwart te werken daar heb je te veel controlen .
  Ze moeten niet ons pgbers niet in zwart daglicht plaatsen.
  Ik wil wat zeggen over de achteruitgang dat weten we allemaal daar valt niets meer over te vertellen het is tijd dat we wat doen.
  niet allen de pgbers maar ook de mensen die voor ons werken.
  want die zijn straks hun baan kwijt.
  er moet toch een manier zijn om naar den-haag te gaan velen van ons kunnen zelf niet maar je kunt het wel aan iemand anders vragen.
  en per saldo moet dit organiseren zij hebben de middelen om dit doen.

 • keramiekje zei:

  Beste Redactie,

  Aan wie zouden de mensen als ze reageren hun verhaal dan vertellen?
  Misschien dat u toch even wat meer hierover kunt schrijven?

  Mvg,
  Keramiekje

 • Henk zei:

  Wat moeten ze nog meer vertellen wat hier al staat gescheven.En dan heb je ook nog mantelzorg als ze die mensen een vaste baan geven is de werkloosheid ook voor een groot deel op gelost Met 250euro is ook een lachertje We hebben ook nog eigenwaarden En dan heb je de vrijwiligers goed dat ze er zijn maar er is een probleem onze regering lacht zich kapot hoe meer vrijwiligers dest te meer wordt er bezuinigt we kunnen wel blijven vertellen maar dat lost niets op.
  Ik zal deze berichten blijven lezen maar geef maar voor mijn hoeft allemaal niet meer kijk uit naar een sombere toekomst
  Ik wens iedereen veel sterkte toe voor de toekomst

 • coco zei:

  nou henk,jij bent wel erg somber

 • keramiekje zei:

  @Henk,
  Ik vind ook dat je wel erg somber reageert. Kijk wij lezen dit, maar niet iedereen krijgt dit onder ogen. Ik heb een reactie gehad van de redactie en de plannen zijn erg goed vind ik persoonlijk.
  Ik hoop dan ook echt dat mensen die hier zo'n goede verhalen geschreven of gereageerd hebben, contact zullen opnemen met de recactie.

 • Ad zei:

  De denkwijze van henk kan ik me wel enigszins voorstellen. Ik lees dagelijks via mijn "favorieten" op mijn PC diverse reacties van diverse deskundigen, patienten- en belangenverenigingen. Daarnaast ook die van de vakbonden en de regering. Als je alles nader beschouwd zou -en daar koerst dit kabinet graag op aan- n.l. de grootste zorg voor gehandicapten in handen stellen van de mantelzorgers en vrijwilligers - om de zorgkosten te reduceren. Let op: het gaat dit kabinet alleen en uitsluitend om DE KNIKKERS en NIET om het WELZIJN van de bevolking....
  Niet voor niets gaan ze een bestuursakkoord aan met de gemeenten en leggen deze TEGELIJK een BEZUINIING op van 1,2 miljard Euro.
  De consequentie weet ik nu al: de gemeenten (zie de site van de beleidsmedewerkers van de gemeenten met hun voornemens) gaan volop bezuinigen op de "voorzieningen" (zijn gunsten...) en zullen trachten om de mantelzorg alleen maar te bevorderen (lees= "in de watten te leggen" bij hun inwoners). Een van de gevolgen zal bv. zijn dat ze meteen een "vermogenstoets" bij de zorgvragers gaan invoeren, gelijk als bij de vervoersvoorziening in de WMO ( bv. bij een inkomen van meer dan 1,2 x het minimum inkomen krijg je geen enkele vervoersvergoeding meer, want dan wordt dit beschouwd als een voorliggende ofwel gebruikelijke voorziening!!). Dan moet je je vervoer als oudere of gehandicapte maar zelf bekostigen.!! Fijn als je "net over deze grens zit"...
  Er zijn nog veel meer overwegingen en feiten te noemen die de toekomst voor zieken, ouderen en gehandicapten onzeker en/of slechter maken... Let maar eens op indien dit kabinet in de Eeerst kamer op 23 meei a.s. bij de 1e Kamer verkiezingen per ongeluk de meerderheid haalt. Dan zijn de rapen echt gaar want dan kunnen ze alle bezuigingsvoorstellen "er doorheen jagen"...
  Conclusie: Voorzichtigheid is geboden en eerst zien en dan geloven.
  Daarom heb ik respect voor de -ondanks de teneur- de denkwijze van Henk...

 • Roos zei:

  Bestuursakkoord: roep uw gemeente op tegen te stemmen!
  Mail een vriendEr bestaat grote ongerustheid over het bestuursakkoord. Ook Platform VG maakt zich zorgen: voor mensen met een verstandelijke beperking heeft het goedkeuren van dit bestuursakkoord een aantal grote (negatieve) gevolgen. Een briefactie moet er toe leiden dat gemeenten het huidige bestuursakkoord verwerpen. PhiladelphiaSupport (als lidorganisatie van Platform VG) brengt u dit bericht onder de aandacht. We roepen onze leden op een brief te sturen naar hun gemeenten.

  Het bestuurakkoord bevat de afspraken tussen rijk en gemeenten over de uitvoering van het kabinetsbeleid, inclusief de financiering. Volgens het akkoord zullen gemeenten een aantal taken overnemen van het rijk (decentralisatie). Dat kan gunstig zijn, maar de voorwaarden waaronder de gemeenten dit beleid moeten uitvoeren, baart velen zorgen. In het voorliggende akkoord betekent het ook: meer taken met minder geld.

  Zorg
  Mensen met een verstandelijke beperking zonder ZZP-indicatie (zzp=zorgzwaartepakket), zullen voor begeleiding voortaan moeten aankloppen bij de gemeenten via de Wmo. De Wmo kent echter geen zorgplicht, alleen een compensatieplicht. En dat is voor Platform VG onacceptabel. Dat leidt tot grote verschillen: in de ene gemeente zijn bepaalde vormen van begeleiding mogelijk, in een andere niet. Voor kleinere gemeenten is het bijna ondoenlijk om voldoende deskundigheid in huis te hebben om de complexe zorg goed uit te voeren. Platform VG vreest bovendien dat door de bezuinigingen (de gemeenten ontvangen 5 % minder geld dan de huidige zorg-aanbieders die begeleiding leveren zoals dagbesteding) ook de kwaliteit van zorg wordt aangetast.

  Werk
  Behalve het samenvoegen van regelingen rondom werk en inkomen, verandert er ook veel in de toegankelijkheid van regelingen. Alle Wajongers zullen worden herkeurd en een aantal van hen zal na herkeuring aan het werk moeten. Veel van de huidige Wajongers zullen geconfronteerd worden met een lagere uitkering. Toekomstige jongeren met een arbeidshandicap zullen nauwelijks in aanmerking komen voor een uitkering omdat ze thuis- of samen-wonen. En door de drastische beperking van het aantal sociale werkvoorziening (Wsw), wordt beschut werken voor toekomstige Wsw-ers bijna onmogelijk. Daarbij komt dat de bijstand aangescherpt wordt en er ook bezuinigd wordt op de re-integratiebudgetten, waarmee mensen aan het werk kunnen worden geholpen.

  De visie van het kabinet is dat door deze maatregelen meer mensen in het reguliere arbeidsproces terechtkomen. Platform VG vraagt zich af of deze ambitie van het kabinet kan worden waargemaakt.

  Brief aan gemeenten
  Op 8 juni vindt de ledenvergadering van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) plaats. Dan wordt het bestuursakkoord in stemming gebracht. De colleges van gemeenten bepalen of zij voor- of tegen het akkoord zijn. Platform VG roept de achterban op om gemeenten (via een motie in de gemeenteraad) tegen het akkoord te laten stemmen. Dit akkoord is niet goed is voor mensen met een verstandelijke beperking. Een voorbeeldbrief aan gemeenteraadsleden en wethouders kunt u hier downloaden.

  De brieven en het artikel zijn hier te vinden:
  http://www.philadelphiasupport.nl/nieuws/view/237/bestuursakkoord-roep-uw-gemeente-op-tegen-te-stemmen.html

  Stuur de link gerust door!!!

 • Elcare zei:

  Frank jouw oplossingen gelezen en opgeslagen.

  Wat je schrijft ;
  De FEITEN : de 8% rijkste huishoudens, dan zijn er bijna 700.000 hebben een vermogen van bijna 700 miljard, Als we die 8% eens belasten met 3% vermogensbelasting dan levert dat jaarlijks al ruim 18 miljard op, Dit is precies het bedrag dat het kapitalistenkabinet Rutte en c.s.over ons aan bezuinigingsmaatregelen uitstorten

  Hoeveel vermogen is dat wel niet per rijk gezin aan vermogen?
  Even geen reken machine bij de hand.

  Vanavond weer met verbazing op het nieuws van 20,00 gehoord hoeveel er gefraudeerd in de vastgoed wereld.
  Er werd uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat.

 • Nene zei:

  De vijf mensen die voor me werken verliezen hun inkomsten als ik mijn PGB kwijtraak. Hoeveel werklozen erbij is dat alles bij elkaar?
  En voor mij houdt het leven gewoon op want deze mensen maken het mogelijk voor mij om te overleven.
  Ik begrijp nu voor het eerst waarom mensen zelfmoordaanslagen plegen.
  Zo'n wanhoop en machteloosheid.

 • Ramona zei:

  Nog meer bezuinigingen op de gezondheidzorg, ik snap er niets meer van.
  Eerst op de PBG, ik schrok er van! De mensen hebben juist PGB nodig om aan de goede zorg te komen om zelfstandig te kunnen blijven wonen etc. Autistisch mannetje op het nieuws met zijn moeder.Moeder wilt geen lerares voor haar zoontje worden,maar gewoon moeder zijn. Zoontje gaat naar zorgboederij, is daar helemaal zich zelf. Mag dit dan ook niet meer????
  De rijken krijgen nu alleen dus de mogelijkheid voor dit soort zorg en begeleiding.
  Vandaag hoorde ik bezuiniging op de tolkentelefoon, deze is gratis, nu moet de zorg er voor gaan betalen!!!!! Duurt het nog langer voordat er een diagnose gestelt kan worden en kunnen wij. van de zorg, nog meer met handen en voeten werk gaan raden wat er mankeert aan een allochtone zorgvrager die geen Nederlands spreekt!
  Wat een stel idioten daar zeg! Zelf hebben ze er waarschijnlijk niet mee te maken totdat dat wel gebeurt en dan wordt het weer terug getrokken.....

  hoop dat we hier met z'n allen wat tegen kunnen doen... ben bang van niet.

 • Henk zei:

  PER SALDOGoedemorgen beste pgbers dag des oordeels .
  Ik hoop dat er ook nog een menselijke kant in de politiek zit
  Want we worden gezien als slachtvee die wel en die niet
  Ze zeggen het niet hard op maar ze zien ons liever in een KIST en het liefst zo snel mogelijk.
  En dan over tolktelefoon wordt het niet eens tijd dat ze Nederlands leren .
  Als wij in het buitenland zijn moeten wij ons ook aanpassen of de taal leren.
  En PER SALDO waaneer worden jullie wakker.
  Er moet altijd een plan van aanpak zijn voor je gaat onderhandelen.
  Er staat hier veel op het spel gezinnen die nood gedwongen uit elkaar moeten.
  Vele ontslagen mensen die je al jaren kent die voor je zorgen.
  En wat wilt de SP het liefst vrijwillers elke dag iemand anders aan je bed.
  En ja het gaat alleen maar om de KNIKKERS.
  Al wat opgebouwt is wordt in een klap weg gegooit.
  En dan moet je een mail sturen waarom ze weeten allang hoe de vork in de steel zit en denk je nu echt dat ze dat lezen echt niet.
  En PER SALDO jullie banen staan ook op het spel.
  het wordt tijd voor aktie niet lullen maar doen roep de mensen op om naar DEN-HAAG te gaan niet alleen de zieke maar ons personeel voor hun staat ook veel op het spel.
  Lieve pgbers ik hoop dat het vandaag goed uit pakt voor ons maar ik heb mijn twijfels.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.