1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Pgb-houders ontvangen 'dreigbrief' zorgverzekeraars

36 Reacties

Man strijkt over zijn hoofd vanwege ene probleemPgb-houders zullen een brief ontvangen van hun zorgverzekeraars waarin aangegeven wordt dat zij geen pgb meer krijgen in 2016 als zij niet snel reageren. De zorgverzekeraars willen dat pgb-houders met een overgangsrecht binnen twee weken een aanvraag indienen waarin zij aangeven dat ze het nieuwe pgb willen ontvangen. De brieven worden deze week verstuurd. Dat meldt Per Saldo.

Binnen twee weken reageren dus. Per Saldo vindt deze termijn veel te kort, en heeft daarom geprotesteerd bij de zorgverzekeraars. Naast de korte termijn in de brief van de zorgverzekeraars, is Per Saldo ook niet bepaald gediend van de dreigende taal in de brief.

Een voorbeeld van die dreigende taal is dat budgethouders geen pgb meer krijgen per 1 januari 2016 als de aanvraag niet binnen die twee weken is ingediend. Zorgverzekeraars zouden pgb-houders juist moeten informeren over de mogelijkheden, vindt Per Saldo. Zo zou het mogelijk moeten zijn om een nieuwe datum af te spreken wanneer de pgb-houders de deadline niet redden. Per Saldo raadt pgb-houders dan ook aan om hun zorgverzekeraar te bellen om een nieuwe datum af te spreken. De belangenvereniging vindt de termijn te kort omdat de belangenvereniging bang is dat niet alle pgb-houders op tijd een afspraak kunnen maken met hun wijkverpleegkundige voor een herindicatie, waardoor de gehele aanvraag te laat binnen is. Een oplossing, volgens Per Saldo, zou kunnen zijn om alvast het persoonlijke deel op te sturen, en het verpleegkundige deel later op te sturen. Op die manier weet de zorgverzekeraar alvast dat de aanvraag van de pgb-houder eraan komt.

36 Reacties

  • Hannie zei:

    Tjonge... Je zou maar op vakantie zijn net als die brief op de mat valt...

  • roos zei:

    dit kan gewoonweg niet. ikk rijg steeds meer het gevoel bij gemeenten en zorgverzekeraars dat ze mensen die ziek zijn weg willen hebben. En of daar nog tegenop te boxen valt door mensen die ziek zijn is mijn grote twijfel. Diegene met weinig mensen om zich heen of deskunige zullen door de mand vallen. en dat is nu juist zo onrechtvaardig. gelijkwaardigheid is een groot goed van onze democratie. en ieder recht op gezondheid en welzijn. Het raakt mijn hart zo diep van binnen. soms zijn de vechtlust van menig ziek mens niet meer waard. het gaat m cijfers. Demotiverend. en alles draait om geld. live mensen als ik een strohalm had zou ik helpen. Afschuwelijk. .

  • Peet zei:

    Zorgverzekeraars moeten zich SCHAMEN om al hun miljarden die ze in kas hebben. Geld dat bedoeld is om ZIEKE mensen zorg te bieden. Bah!

  • Peet zei:

    Nog even en de zorgverzekeraars gaan ons wijsmaken dat het geld (miljarden) ''verdampt'' is. Vraag me af sinds wanneer geld kon ''verdampen.''
    Als ik een euro op tafel leg kan het niet verdampen tenzij het gestolen wordt...

  • Jacob zei:

    Ik wil ook wel even reageren op de wijze waarop zorgverzekeraars werken.
    De deadline is zeer belangrijk voor hun. In december 2014 heb ik het verzoek gekregen alles op te sturen van het laatste half jaar.
    Bijna 300 kopieën heb ik opgestuurd. Ja hoor, na 7,5 maand reactie.
    Opnieuw vragen beantwoorden en alles moet weer binnen 2 weken teruggestuurd worden. Door de vakantie kon ik dat niet redden.
    Ik heb ze opgebeld en ook een brief gestuurd waarin ik de datum genoemd heb dat ze de stukken zouden hebben. Wat denk je, er valt een rekening op de mat met het verzoek ruim 28000 euro terug te storten. We zijn behoorlijk van slag geweest vanwege deze onmenselijke werkwijze. De zaak is nog in behandeling en er is natuurlijk bezwaar aangetekend.

  • Mieke zei:

    Dag allen,
    Ik begrijp helemaal niets van de paniek rondom de ZvW. Hebben wij dan zo'n prima zorgverzekeraar? DSW is de naam. Top ervaring met de PGB aanvragen. Volgens mij mogen wij dan ook de handen dicht knijpen als ik alles zo lees en hoor dat wij bij de DSW verzekerd zijn!

  • Margriet Doornbos zei:

    Ik snap er helemaal NIETS meer van. Wij hebben dit jaar een brief ontvangen dat de WLZ tot eind 2016 gehandhaafd blijft, begrijp ik goed dat we deze nu weer opnieuw moeten aanvragen?

  • ik zei:

    Een voorbeeld van een slecht beleid en onkundig personeel.
    Als ze hun werk goed hadden gedaan hadden ze deze brief al veel eerder in dit jaar"in een vriendelijke versie"kunnen versturen. Nu moet alles op het laatst en is de klant de klos. Toppunt van onkunde!!!

  • Irene zei:

    Ook wij hebben de nieuwe indicatie van het CIZ al binnen voor 2016. Soms heb ik ook wel het idee dat er paniek berichten rond gaan.

  • Astrid Jansen zei:

    Margriet Doornbos: de WLZ gaat via het zorgkantoor niet via de ziektekostenverzekering.

    Irene: het CIZ indiceert voor de WLZ, de wijkverpleging indiceert voor de ziektekostenverzekeraar. Dit gaat over de ZVW geïndiceerd door de wijkverpleging en betaald door de ziektekostenverzekeraar.

    Het is dus wel degelijk een zorgwekkend bericht en geen paniek bericht.

  • th. tuitel zei:

    In de tweede wereldoorlog was er een heerser, die af wilde van alle, gehandicapten en nutteloze ouderen, etc.en daar een mooi plan voor had bedacht...!!!

    Gaan wij nu ook in Nederland die kant uit ?? Het is om je letterlijk en figuurlijk dood te schamen.

  • Babs zei:

    beste mensen,

    voor een ouder echtpaar van 88 en 85 jaar oud waren we WEL op tijd met de aanvraag bij Menzis.
    maar vandaag kwam het bericht dat het PGB is afgewezen......
    het lijkt vooral een ontmoedigingsbeleid.
    we gaan bezwaar maken want de voorwaarden waaraan moest worden voldaan waren voor een deel WEL van toepassing.
    toch werd het PGB afgewezen.

  • Irene zei:

    Oke Astrid dan heb ik het totaal verkeerd gelezen/ begrepen.
    Excuus!

    Maar 1 ding is zeker, het is triest allemaal.

  • Cees Hageraats zei:

    Per Saldo moet hevig protesteren bij VWS ipv van mee te werken om dit in orde te maken om al half aan te vragen Iedereen moet in bezwaar gaan tegen deze eisen op korte termijn.

  • rex zei:

    tegenwoordig zijn mensen SCHULDIG aan ziek en arm zijn.

    hoera voor het liberalisme en die verrader van een Samson.

    eb die uitbuiter van een RUKKEr.

  • Ria Walter zei:

    Het systeem klopt zowiezo niet jer krijgt een budget zeg 11.000 en je kan maar bij de zorgverzekeraar indienen 620 per maand dat is dus 12 x 620= 7440 euro waar blijft de rest van mijn budget. Ik had buurtzorg maar die heb ik moeten opzeggen
    vroegen 59,50 euro per uur maar ik krijg maar 20 euro per uur uitbetaald zelf bij leggen 39 euro dus buurtzorg opgezegd zelf naar zzp gezocht.
    Dus het hele systeem klopt niet.

  • Pgb-houders ontvangen 'dreigbrief' zorgverzekeraars | www.supportmagazine.nl zei:

    [...] (Bron: Nationale Hulpgids) [...]

  • Eveline zei:

    Beste redactie,

    Zelf heb ik een PGB van de gemeente.
    Heb nog geen enkel idee hoe mijn situatie in 2016 zal zijn en ook niet of dit bericht op mijn situatie slaat. Geen bericht over ontvangen. Het is verwarrend dat er hier over 'PGB' wordt geschreven zonder verdere toelichting om welk(e) PGB('s) het gaat. Ik raad u aan in berichtgeving rond PGB's steeds aan te geven over welk(e) PGB('S) het bericht gaat.

    mvr gr

  • karin zei:

    Heb dagelijks met deze zaken te doen. Op dit moment is vooral CZ een probleem. Alle door de verpleegkundige gestelde indicaties worden afgewezen. CZ wil gewoon geen mensen met PGB. Zij willen de macht die ze hebben behouden. Dat terwijl volgens de wet, mensen RECHT hebben op PGB. Het mag officieel niet geweigerd worden.
    Het is in en in triest wat ik dagelijks aan de telefoon te horen krijg.

  • Wilma zei:

    Wij zijn bij Zorg en Zekerheid keurig ingelicht toen het PGB over ging naar de zorgverzekeraar. In september de wijkverpleegkundige uitgenodigd na telefonisch contact met Z&Z, die heeft de indicatie in orde gemaakt, wij de rest van de papieren en van de week viel de goedkeuring op de deurmat. Hier geen klachten dus behalve dat de hoogte van het budget nog niet bekend is.
    Sterkte allemaal met het PGB gedoe.

  • jan welling zei:

    Het is een schande hoe wij chronisch gehandicapten worden behandeld. Ik ben reeds 20 jaar Parkinson patiënt, en gelukkig kan ik nog typen (met een vinger).
    Ik zou graag mijn restje energie willen besteden aan fijne dingen. De PGB administratie Vreet alle energie weg.. Honderden kopieën per jaar en eindeloos gewauwel over en weer.. Het eisenpakket is erg zwaar teneinde hulp te kunnen behouden. Ik vind het een mensonterende situatie.. Stel je voor dat je digibeet bent, wat dan? Iedere keer met de "billen bloot" bij de PGB WMO en De CZ. (AWBZ)
    Ik, met mijn, AOW'tje kom er bekaaid vanaf. Verleden jaar kon ik mijn mantel zorgster nog een welkom kado'tje geven van € 200,00, er was een vrijgesteld bedrag dat ik kon aanwenden aan kopien en inktpatronen. Er was nog een wTCG uitkering. ALLEMAAL GESCHRAPT> .. gevolg? ik liep al bij de voedselbank en nu moet ik droog brood eten. ARBEIT MACHT FREI.. Ik KAN niet meer werken en voel mijn leven de afgrond in gaan. Danke Fur de zorgzame maatschappij!! We have outlived our usefullness...... Kijk naar de film "Solemn Green" van Charles Heston. Schande Nederland!! Tik dan vooral de Chinezen op hun vingers op hun mensenrechten schendingen,, Laten ze N.B. hun eigen volk vallen!!

  • Hannah zei:

    Beste mensen,

    Eén van mijn begeleidsters doet samen met mij de administratie. Vorig jaar deden we dat af en toe, daarna konden we nog iets leuks doen, bijv. wandelen of samen koffie drinken.
    Dit jaar, vanaf januari zijn we dankzij de overheid alleen elke week de drie uur dat ze komt met administratie bezig geweest. Vaak was dat ook niet genoeg, laat staan dat we tijd om nog iets anders te doen. Alleen veel stressen.
    Mijn tijd met haar, die ik nodig heb om beter te kunnen functioneren met mijn ziekte is mij afgenomen. Maar de uren "bureauwerk" die we nu hebben dankzij de overheid moet ik wel vanuit het PGB betalen.
    Vaak was ik ziek van de stress en de onzekerheid-dat je nooit weet of je je PGB mag houden of hoeveel. Dat er steeds maar weer naar papieren en bewijzen werd gevraagd ook als ze die al hadden. Dat ik 1200 euro moet terugbetalen en we weten niet waarom. Dat ik vast 100 euro per maand moet afbetalen van mijn WAJONG hoewel we bezwaar hebben aangetekend. Hoewel ik nu al niet rondkom.
    Nu is mijn begeleidster zelf ziek aan het worden door de stress. Ze heeft meer cliënten met dezelfde problemen of erger, en met haar goede hart kan ze die niet eenvoudig vergeten als naar huis gaat.
    Er is ons alleen leed aangedaan, ons mensen die zorg zouden moeten krijgen, omdat we het toch al zo zwaar hebben. Er is ons leed aangedaan door hun eigen zakken vullende bureaucraten.
    Beste mensen, denk daaraan, als u weer gaat stemmen.

  • Paul Stolwijk zei:

    Raadsel: wie is de volgende staatssecretaris die opstapt ? Afgekort is zijn naam VR. Drie keer raden !!

  • Piet zei:

    Zorgerkervaars hebben nog nooit zoveel geld verdiend. Hoe zou dat nou komen? Alles draait om het oppotten van geld, tegenwoordig.
    Volgend jaar gaat de zorgpremie weer omhoog! Katching voor de zorgverzekeraars.
    Tijd om het ziekenfonds weer te herintroduceren.
    Vroeger betaalde men zo'n 30 gulden per maand en kreeg bijna alles vergoed, zelfs de tandarts!

  • Àlex zei:

    Ik zou zeggen ga allemaal naar dsw zorgverzekering deze zorgverzekeraar behandeld de mensen goed

  • Pieter zei:

    Jawel... de zoveelste boute regeling, door onze zogenaamde "zorg"-verzekeraars. Nou... haal dat zorg er maar voor weg. Het geeft juist extra zorg en onrust zul je bedoelen.
    Alsof wij het zijn, die dit allemaal hebben uitgevonden en of er ook maar iemand blij mee is, met dit noodzakelijke kwaad, wat men heden ten dage noemt,... een pgb, om te MOETEN gaan. Alsof er ook maar iemand blij mee is, dat dit uberhaubt nodig is. Er voor kiest bejaard te moeten zijn of ziek.
    Men douwt ons van alles door de strot en dan moeten mensen er zelf maar weer achteraan toffelen, om iets gedaan te krijgen. Ondertussen lachen ze daar in Den Haag zich de breuk, hoe alles geregeld is, voor ons, in de toekomst. Ik mag het niet zeggen, maar hoe komt het toch dat ik zelfs eraan zit te denken, om van te voren maar liever een strop om de hals te doen, om deze klinkklare bureaucratische rompslomp maar niet in- en door te hoeven en mee te hoeven maken?
    Ik lag van de week in het ziekenhuis en dacht er plots aan. Zo van... wat ben ik blij dat ik geholpen wordt, maar aan de andere kant, waarvoor nog eigenlijk? Want, welke toekomst gaan we met z' n allen in, als een ambtenaar op het gemeentehuis straks voor je beslist, wat er wel en niet met je gebeuren moet? En dat allemaal voor de centen. Het is gewoon onmenselijk, zo met onze zorg voor mensen om te gaan. En die dit allemaal maar regelen tegenwoordig en dit systeem maar blijven verdedigen, ik heb er geen enkele rekenschap en respect meer op! Ze lijken wel stapelgek tegenwoordig.

    En wees nu eerlijk, als je nu goed oplet... is dat niet met alles zo?

  • Manders zei:

    Ik zie ook niet waar de bezuiniging zit ,waar eerst 1 bureau je indicatie verzorgde CIZ en de geld verstrekker cz had een bedrag voor verschillende zorg . Nu moeten vele mensen je met je gezin lijsten invullen ,zie dit eens als vier personen zorg nodig hebben. Vele mensen die beslissen wat je wel en niet kunt. Hoezo betutteling?
    En dan nog de regels die niet goed op papier staan kun je als pgb,er geen bezwaar maken. Vooral gemeente's zijn hier goed in. Als pgb,er kon je met je volledige budget inkopen zoals jij voelde wat goed was nu is alles weer in vakjes gezet ,waarom ergens een hoog geleerd iemand vragen en duur betalen als we juist voorheen heel goed keuzes konden maken wat goed voor ons was , ook een verrassend geheel belangrijk gegeven vaak gin g er geld terug naar cz nu wordt alles opgemaakt. En we moeten alles accepteren hoe de zorgverzekeraar nu met ons omgaat want het heeft vooral nu bij vele een gevangen gevoel hoe ze met ons omgaan . Men moet altijd maar weer vechten om je recht op zorg te behouden en je gaat ook steeds het gevecht met jezelf aan ,boos dat jij niet kunt wat een gezond iemand wel kan en mensen die je nog helpen zijn heel dun bezaaid want die hebben het allemaal druk met hun luxe en waar zijn die mensen die wij geholpen hebben toen hun het moeilijk hadden ,ik heb dat met groot plezier gedaan,en nooit met de vinger gewezen en nu iets terug doen ,maar ja ik zwijg maar verder. Vraag me als laatste af wanneer komt het zover dat we een pulletje krijgen als we te duur voor de maatschappij worden.

  • roos zei:

    ik denk dat ik je begrijp. En voel het iedere dag. En zoek al een jaar lang naar wegen waarmee ik verder kan
    En dat laatste is moeilijk. Als je ziek bent zoals jij en menig een heb je genoeg aan jezelf om steeds maar weer op te krabbelen. en dan is een gevoel van veiligheid vertrouwen zo belangrijk. In deze tijd van gemeente enz pleeg je binnen de regels van alles bijna fraude als je geneest de goede weg in gaat enz. tegenwoordig heb je hulp nodig om de onzekerheid van gemeente enz te overleven. En dat is niet leven. prima dat er bezuinigd moet worden. Echter het is meer dan dat het is controle. En dat is mijn grote zorg. Ik wens je van diep uit mijn hart sterkte. Ik maak me ernstig bezorgd over wat er afgenomen wordt binnen een zeer korte tijd waar jaren aan gewerkt is. Gemeente is niet aardig niet leuk . het is een verhoor zowat. Het kan mij niet schelen hoe iemand geneest. Mij maakt het uit wat werkt en iemand weer vooruit kan. Want mensen zoals jij ziijn belangrijk die naast hun ziekte ook nog gewoon mens zijn met kwaliteiten En dat begrijpt de gemeente echt niet. Echter ik sta achter je en blijf gaan en blijf er voor gaan. liefs

  • Hannah zei:

    Aan Pieter:

    Ik vind het heel erg voor je dat je je zo voelt. En ik ken het gevoel.
    Ik ben jarenlang met niets anders bezig geweest dan te proberen het hoofd boven water te houden. Het PGB heeft geholpen mijn leven leefbaarder te maken. Nu lijkt het erop alsof de overheid me kopje onder wil douwen.
    Maar laten we niet het werk vóór hun doen. Jij en ik zijn er niet voor niets. We hebben evenveel recht om te bestaan als wie dan ook, misschien wel meer dan harteloze bureaucraten die over zieken en zwakkeren heenlopen.
    We hebben een stem, en die heb jij zojuist laten horen. Ik hoop dat je dat blijft doen.
    Hou je taai.

  • roos zei:

    ik ken hetzelfde gevoel. vorige week dacht ik doe alles weg wat ik met pgb opgebouwd heb. ik zei ik heb 3/4 been opgebouwd had nog 1/4 nodig en dan loop ik. Er is een groot gat gevallen. Laten we mekaar steunen om dat te blijven behouden. Het is een hard gevecht tegen bureaucratie . Het is alsof we vechten tegen om voor onszelf een mooie toekomst te hebben. Waarbij je niet je ziekte bent maar een mens die wat te bieden heeft. En daar geloof ik in. Het niet gehoord worden. de schreeuw. Die op een gegeven moment niemand meer hoort. kom op ik ga ook door pieter en hannah. Hoeveel tranen er nu ook over mij wangen gaan zoals bij velen die er ook zo voor staan. Laten we mekaar steunen in wat pgb ons gegeven heeft en er is meer bereikt dan alleen maar fraude . We zijn mens . En Veel meer. liefs

  • roos zei:

    absoluut een waar verhaal. mooi geschreven. en ja na al onze inzet met pgb . zorg voor kwalitatieve goede zorg enz alsof het altijd makkelijk was. de verantwoordelijkheid de controls. Ik denk dat zieke mensen met pgb meer gecontroleerd werden op inkopen van goede zorg dan welke zorginstelling dan ook.Controles enz. de verantwoordelijkheid lag veel hoger dan nu bij gemeente of bij bzorginstellingen. Ik was dankbaar voor mijn budget en voor deskunidge zorg . Ook niet makkelijk om te zoeken. De verantwoordelijkheden die ik droeg tav pgb is meer dan alle telefonisten op en biij de gemeente wordt af en toe als een crmineel behandeld . VRESELIJK . KOM OP ZEG IK HEB EN BUDGET. BETAAL CAK EN dan zeggen ze kan je omgeving je niet helpen of wie dan ook . Ik heb en budget mevrouw . ik bel netjes hoe het zit het is geen uitkering het is gewoon geld voor zorg. Stel je voor dat ik naar een ziekenhuis moet of huisarts. WORDT BETAALD. die zegt toch ook niet niet kan je buurvrouw niet iets doen .

  • Eva van Meegen zei:

    Wat ik wil zeggen na het lezen van die reactie"s schaamteloos het wordt tijd dat alle zorgverzekeraars eens goed gaan nadenken waar ze mee bezig zijn.
    Voor een ieder is het beter dat er een nieuw beleid wordt gevoerd,zo niet dan is er maar een oplossing de macht aanpakken.Want als je zo met mensen om gaat met een beperking of ziekte dan is er heel veel mis.Bureaucratie........dat kan anders op een eenvoudige manier en mensen niet met zoveel papieren verrassen.
    Verander de wereld en begin bij jezelf voor een menswaardig bestaan.

    MVRGR Eva.

  • Wil zei:

    Goedemorgen mensen ,

    Vandaag de CZ opgebeld, en mij werd verteld dat ze liever hebben dat allebei de brieven van de nieuwe indicatie in een keer opgestuurd worden .
    En ook dat het niet erg was dat mijn rapport later klaar is als 7 november .
    Dus iets later insturen is niet erg .
    Dit stelt mij weer gerust en andere misschien ook .

  • raam zei:

    wat n walgelijke uitbuiters
    ver beneden peil ook
    met hun dreigtaal

  • mitta zei:

    Gewoon niet reageren op de dreig brieven van de zorgverzekeraars, en zoniet een advocaat in de hand nemen. Het geld komt niet van hun .

  • The zei:

    Waar kan men zich inschrijven voor de nieuwe zorgverzekering van Buurtzorg? Hoop dat het al mogelijk is want de andere zorgverzekeraars hebben '' een potje van gemaakt.''

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.