1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Vrijstelling BTW

11 Reacties

Er blijkt veel onduidelijkheid te zijn over wanneer zzp’ers in de thuiszorg BTW moeten betalen en wanneer niet. Wanneer is er sprake van vrijstelling en wanneer niet?

Vaststaat dat niet alleen de Zzp’er slecht weet waar hij of zij aan toe is. Een rondje bellen langs de Belastingdienst, het ministerie van VWS en de Kamer van Koophandel leverde niets op. Geen van de medewerkers kon de prangende vraag beantwoorden; pas na meerdere telefoontjes met de Belastingdienst en het raadplegen van enkele deskundigen kon Thuiszorgnieuws de balans opmaken.

Criteria

Voor vrijstelling gelden de volgende criteria:

  • Als de Zzp’er BIG-geregistreerd is, krijgt deze vrijstelling wanneer het geïndiceerde zorg betreft.
  • Als de Zzp’er BIG-geregistreerd is, krijgt deze vrijstelling wanneer het acute zorg betreft.
  • Als de Zzp’er niet BIG-geregistreerd is krijgt deze vrijstelling wanneer het geïndiceerde zorg betreft. Let op, want de Belastingdienst kan een heel enkele keer vragen om een verklaring. Deze verklaring kan opgevraagd worden bij de cliënt. Volgens Bart van Tongeren van de Belastingdienst gebeurt dit echter zelden.

Extra Zorg en Vrijstelling

Voor alle bovengenoemde situaties geldt dat wanneer er een aanvulling op de geïndiceerde zorg wordt geleverd, deze ook is vrijgesteld van de BTW. Dit geldt uiteraard alleen voor een aanvullende zorg voor een cliënt waarvoor er al geïndiceerde zorg wordt geleverd. En ook alleen voor de duur van de geïndiceerde zorg.

Om het wat eenvoudiger te zeggen: Levert een zorgaanbieder verpleging en daarnaast ook nog wat - niet geïndiceerde - diensten, dan zijn deze extra diensten ook vrijgesteld van de BTW.

In alle andere gevallen is men een BTW tarief van 19% verschuldigd aan de belastingdienst.

Tot slot kan het ook nog zo zijn dat de zorgaanbieder wordt vrijgesteld van BTW door middel van de kleine ondernemersregeling. Dit is het geval wanneer een zorgaanbieder weinig opdrachten heeft (en dus weinig omzet).

Wij zullen nog terugkomen op Zzp’ers die werken voor bemiddelingsbureaus, uitzendbureaus en zorgbureaus. Kijk voor meer informatie op de site van de belastingdienst.

11 Reacties

  • Paul zei:

    Glas helder de uitleg. En als je even door klikt naar de linken van de belastingdienst dan is het allemaal zo klaar als een klontje.
    Bedankt Annelies en Bart.

  • Tweets die vermelden Vrijstelling BTW – Thuiszorg Nieuws -- Topsy.com zei:

    [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Thuiszorgnieuws.nl, Ria Smid-(zorg)coach. Ria Smid-(zorg)coach heeft gezegd: ZZP, BTW, PGB? Hoe zit dat nou? Lees er meer over op ... http://ning.it/cezni7 [...]

  • jaime van huisstede zei:

    Mocht je geindiceerde zorg leveren, maar maak je ook gebruik van een werkruimte voor de te leveren zorg (buiten het woonhuis), dan gebruik je een stuk ontroerend goed. Diensten welke hier worden geleverd kunnen dan wel BTW verplicht zijn.

  • Toos zei:

    Eerlijk gezegd begrijp ik het nog steeds niet. Als ik iemand begeleid (ondersteunende en activerende begeleiding) waar PGB voor is toegekend moet ik dan wel of geen btw betalen?

  • peter zei:

    Er moet gewoon een DUIDELIJKE regel komen zodat eenieder weet waar hij aan toe is. Want zoals het NU gaat is net als een speld in een hooiberg zoeken, je komt er gewoonweg er niet uit, je vind niet waar je naar op zoek bent.

    Dus, maak landelijk een norm of regel die voor eenieder geldt en die voor eenieder duidelijk te volgen en te begrijpen is.

  • Bernadet zei:

    Hallo Toos,

    Voor personen met een PGB hoef je géén BTW te betalen.
    Deze personen hebben namelijk een indicatie.

  • Evelien zei:

    Nou voor mij is het ook nog onduidelijk.

    Ik heb 6 clienten die allemaal een pgb hebben. Voor deze mensen betaal ik altijd al jaren belasting!

    De vraag die bij mij op kwam bij het lezen van het eerste stukje informatie: Hoe kan zorg NIET geindiceerd zijn als mijn clienten een pgb hebben?
    Met een pgb ben je altijd geindiceerd lijkt mij.

    In mijn geval, als ik een zzp'er wordt, krijg ik dus voor alle clienten (allemaal pgbers) een vrijstelling op de belasting!?
    Volgende vraag: Wat wordt bedoelt met belasting? De loonheffting die ik nu maandelijk ongeveer met 30% van mijn loon betaal?

    Alvast bedankt voor het antwoorden!

  • Karin zei:

    Ik vind het een erg heldere text. Ik ben hier zelf al een hele tijd zoekende in. De belasting dienst zegt het een en bijvoorbeeld PerSaldo zegt weer wat anders. Zo wil de belastingdienst dat er in de administratie liefst het indicatiebesluit of een andere bewijslast wordt opgenomen dat het gaat om het leveren van geïndiceerde zorg. Tevens begreep ik van hen dat het niet per definitie is dat iemand die een PGB ontvangt geïndiceerde zorg ontvangt. Zo zou bij de zorg aan iemand die bijvoorbeeld voor persoonlijke verzorging een PGB indicatie heeft en er wordt begeleiding geleverd, WEL Btw moeten worden afgedragen, omdat het hier niet geïndiceerde zorg betreft.

    @ Evelien, het gaat dus om de 19% btw, niet om de inkomstenbelasting.

    Heeft iemand hier verder ervaring mee met wat betreft de bewijslast. Wat kan er in de administratie worden opgenomen. De Belasting vraagt het indicatiebesluit, maar PerSaldo geeft aan dat dit inbreuk is op de privacy.

  • A de Laat zei:

    Hoop dat de onderstaand de tekst v..b. de BTW toepassing duidelijk is:
    "Koopt u als budgethouder zorg, hulp of begeleiding in bij vrij gevestigde hulpverleners, freelancers, organisaties of instellingen, dan mogen zij u geen omzetbelasting (btw) in rekening brengen. Dat is zo geregeld in het Belastingplan 2007, waarbij de Wet Omzetbelasting is aangepast.

    De vrijstelling geldt voor alle zorgfuncties waar u een persoonsgebonden budget kunt krijgen op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), namelijk persoonlijke verzorging, verpleging, ondersteunende begeleiding en activerende begeleiding. Ook tijdelijk verblijf is vrijgesteld van btw, op grond van een oudere regeling (waarbij elk verblijf op grond van de AWBZ is vrijgesteld van btw). De vrijstelling geldt ook voor huishoudelijke zorg die u inkoopt met een persoonsgebonden budget dat u van de gemeente krijgt op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

    Voor alle aanbieders
    Het maakt voor de btw vrijstelling niet uit wie de diensten aanbiedt. Dat kan een bedrijf of instelling zijn, maar ook een zelfstandig ondernemer (zoals een zorgboer) of een freelancer. Het maakt ook niet uit waar de diensten worden aangeboden, bij u thuis of ergens anders.

    Niet voor bemiddeling en administratie
    De btw vrijstelling geldt niet voor bemiddelingskosten of voor administratieve diensten. Over die ondersteuning moet wel btw berekend worden.

    Niet op de hoogte
    Helaas blijken veel zorgverleners en hun belastingadviseurs niet op de hoogte te zijn van deze nieuwe regeling. Ze willen u daarom alsnog btw in rekening brengen. Dat is onjuist. Per Saldo adviseert budgethouders in dat geval om van de facturen van deze zorgverleners exclusief btw te betalen, dus na aftrek van het vermelde btw bedrag. Factureert de zorgverlener één bedrag zonder btw specificatie, ga dan goed na of het bedrag overeenkomt met het bedrag dat u in de zorgovereenkomst exclusief btw bent overeengekomen.

    Meer informatie
    Mocht uw hulpverlener discussie krijgen met zijn belastinginspecteur over de btw vrijstelling, dan kunt u hem wijzen op de letterlijke tekst van de wetswijziging, te vinden in het Belastingplan 2007, pagina 14, onderdeel F.

    Voor de duidelijkheid hir een uitreksel uit het belastingplan:
    "Uittreksel uit het Belastingplan 2007:
    Pagina 14 :

    F. Artikel 11, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:
    1. In onderdeel g, onder 2°, wordt “de diensten bestaande in thuiszorg als bedoeld in artikel 15 van het Besluit zorgaanspraken bijzondere ziektekostenverzekering, verleend aan personen ten behoeve van wie in een besluit overeenkomstig § 6 van het Zorgindicatiebesluit is vastgelegd dat ze op die zorg zijn aangewezen” vervangen door:

    de diensten, bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdelen a tot en met e, en h, van het Besluit zorgaanspraken AWBZ, verleend aan personen ten behoeve van wie in een indicatiebesluit op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten is vastgelegd dat ze op de in die onderdelen bedoelde zorg zijn aangewezen, alsmede huishoudelijke verzorging, bedoeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning, verleend aan personen ten behoeve van wie ingevolge die wet vaststaat dat ze op die verzorging zijn aangewezen.
    2. In onderdeel r wordt “gebezigd” vervangen door: gebruikt.

    Hoop dat het nu duidelijk is......
    Groet,
    Ad.

  • Connect werk zei:

    Zie onderstaande tekst van de BD:


    "Vrijstelling voor zorg, huishoudelijke hulp en kraamzorg
    AWBZ-zorgdiensten en huishoudelijke verzorging, zoals bedoeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zijn vrijgesteld van btw.

    Het gaat bijvoorbeeld om diensten voor personen met:

    •een lichamelijke of psychische aandoening
    •een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap
    •een psychosociaal probleem
    Voorbeelden van vrijgestelde diensten
    •persoonlijke verzorging van personen die niet zelfredzaam zijn
    •huishoudelijke hulp
    •bevordering van zelfredzaamheid
    •het uitlenen van verpleegartikelen voor een lichamelijke aandoening of beperking voor maximaal 26 weken

    Indicatie
    Voor de AWBZ-zorg moet de persoon aan wie u de zorg verleent een indicatiebesluit hebben van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De aanspraak op Wmo-zorg moet de gemeente hebben goedgekeurd. AWBZ- of Wmo-zorg wordt voor een aantal uren per dag of week en voor een bepaalde periode toegewezen. Koopt de klant meer zorg bij u in dan toegewezen? Dan is ook die zorg vrijgesteld, als die van dezelfde soort is en u die zorg verstrekt binnen de periode waarvoor de zorg is toegewezen.

    Kraamzorg
    Commerciële en niet-commerciële kraamzorg is vrijgesteld van btw.

    Welke AWBZ-diensten?
    De AWBZ-diensten die zijn vrijgesteld staan genoemd in het 'Besluit zorgaanspraken AWBZ', artikel 2, 1e lid a tot en met e en h. U vindt dit besluit op www.wetten.nl."

  • Sas zei:

    Moeilijker kunnen ze het niet maken...

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.