Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Vergrijzing niet hoofdoorzaak stijgende zorgkosten

8 Reacties

Boomkruin tegen achtergrond van blauwe luchtVolgens de consultants van Bureau Berenschot is de stijging van de zorgkosten niet in de eerste plaats te wijten aan de vergrijzing. Een belangrijker oorzaak zou volgens hen zijn het loslaten van de budgetfinanciering en de invoering van het boter-bij-de-visbeleid.

Beide ontwikkelingen hebben plaatsgehad tijdens het tijdperk “Els Borst”. Over de stijging van de kosten wordt de laatste tijd veel gespeculeerd maar Berenschot lijkt nu wel twee belangrijke oorzaken te noemen, die grotendeels losstaan van de groei van het aantal gebruikers. In een aantal gevallen wordt ook gewerkt aan een vermindering van de topsalarissen. Zo gaat Medisch Spectrum Twente de grens voor het maximale inkomen aanpassen aan de Balkendenorm. Die ligt op 190.000 euro per jaar. Topman Herre Kingma verdient op het ogenblik 274.000 euro per jaar en daarnaast heeft hij een auto van de zaak.

Zorgondernemer Hans van Putten vond het in juli al heel goed mogelijk om een half miljard euro te bezuinigen op zorgorganisaties. Hij vond het onbegrijpelijk dat juist deze instellingen worden ontzien. Zo maakte hij duidelijk dat grote zorginstellingen zo’n drie tot vier keer zoveel geld uitgeven aan een cliënt als kleinschalige wooninitiatieven. De medische en paramedische behandelaars in tehuizen soeperen vaak onnodig veel geld op, zo meende hij.

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.

8 Reacties »

 • Wiske zei:

  Wat wordt bedoeld met “budgetfinanciering” en “het boter-bij-de-visbeleid”?

 • De redactie zei:

  Het ‘boter bij de vis’-beleid houdt in dat alle feitelijk geleverde zorg in aanmerking komt voor financiering, maar alleen als die zorg binnen het verstrekkingenpakket valt. Budgetfinanciering betekent dat voor alles een vast omlijnd bedrag is vastgesteld, genormeerd en wel…

 • Edwin zei:

  En wat dacht u dan van de specialisten salarissen? In Nederland liggen deze een factor 2 a 3 hoger in vergelijking met buurland Duitsland. En dat moeten alle Nederlanders betalen door middel van een veel te dure zorgverzekering.

 • Irma Slomp zei:

  Ik deel de mening van Hans wel. Bezuinigen bij grote instelling is mogelijk.

  Dat zij zoveel kosten hebben voor medische en paramedisch personeel komt omdat ze worden ingehuurd naar aantal zorgvragers en niet naar aantal zorgvragen!!!
  Het is toch een rare constructie dat een bewoner van een huis meebetaald uit zijn budget aan diensten waar hij/zij nooit gebruik van maakt. Beter zijn budget besteden aan de zorg die hij wel nodig heeft. En is daar dan tijdelijk medisch of paramedisch personeel bij nodig dan kan die voor die tijd worden ingezet.

 • ewmgaard zei:

  Het te dure zorgsysteem, komt niet door patienten, maar de zorgtop is te zwaar, net als een bedrijf als de top te zwaar is financieel, gaat de zaak failliet.
  De patienten krijgen misschien 7% van al het geld wat beschikbaar word gesteld.
  De rest is grotendeels verkapte werkelozen, dat scheelt de regering weer ww uitkering.
  Vroeger hadden we een WIJKVERPLEEGSTER, die meeleefde met de patienten, nu niet meer, Nu hebben we managers en directieleden, die praten over meerwaarde van de patienten, dat houdt in dat de patient vooral niets mag kosten alleen betalen.
  Mensen word wakker, onze zorginstellingen gaan ten onder aan specialisten en topmanagers en veel banen die niets te maken hebben met de zorg. Er word vaak geopereerd, zonder dat het nodig is, medicijnen worden gebruikt voor de gevolgen weg te halen, waardoor de nodige bijverschijnselen ontstaan na een aantal weken.
  Het is om te huilen, ik kan man en paard noemen, hoe het geld van de patient misbruikt word. het is om te huilen.
  Wij gaan dan ook de geschiedenis in als de slagers vanm de operatiekamer.
  Behalve uitzonderingen, die ik ook met man en paard kan noemen.
  Nog altijd is de thuiszorg het goedkoopste en zeker niet de zorginstelling waar geld van de patien misbruikt word.

 • Roos zei:

  Verstandelijk gehandicapte moet Philadelphia uit
  Zorginstelling Philadelphia dreigt een verstandelijk gehandicapte patiënt uit z’n appartement in het Jozefklooster in Driebergen te zetten. Aanleiding is een conflict tussen Philadelphia en de ouders van de 37-jarige man.

  De ouders zeggen dat de rekening die de ouders hebben gekregen van de zorginstelling van geen kant klopt. Philadelphia wil volgens hen dat ze ook betalen voor zorg die niet geleverd wordt. Van die ruzie is hun geadopteerde zoon nu de dupe, zeggen ze.

  SPECIALIST
  De ouders hebben een een specialist ingehuurd die deskundig is in de handicap van hun zoon en volgens hen is de behandeling succesvol. Philadelphia rekent echter toch kosten voor zorg die de zoon daardoor niet meer nodig heeft, zonder die zorg daadwerkelijk te verlenen. Als de rekening niet wordt betaald, moet de zoon met ingang van 25 augustus het appartement verlaten.

  Omdat de ouders de rekening alleen kunnen betalen als ze besparen op de zorg van de specialist, hebben ze een kort geding aangespannen. Dat dient dinsdagmorgen. Uiteindelijk zal daar besloten worden hoe lang hun zoon nog bij Philadelphia woont. Dat hij er vertrekt staat voor henzelf inmiddels ook vast.

  Bron: RTV Utrecht

  Het is bij de rechter geweest en toch grijpt NIEMAND in.

  “Philadelphia rekent echter toch kosten voor zorg die de zoon daardoor niet meer nodig heeft, zonder die zorg daadwerkelijk te verlenen.”

  Eindconclusie:
  Schikking in conflict Philadelphia en gehandicapte
  De verstandelijk beperkte man die uit zijn appartement in het Jozefklooster in Driebergen gezet dreigde te worden, mag daar tot 1 januari blijven wonen op laste van een dwangsom van 100 euro per dag dat hij er langer verblijft. Dat zijn de ouders van de man en zorginstelling Philadelphia overeengekomen, meldt RTV Utrecht.

  De zorginstelling en de ouders van de 37-jarige man hadden een conflict over de betaling van de behandeling. De ouders hebben een specialist ingehuurd die deskundig is in de handicap van hun zoon en deze behandeling zou succesvol verlopen. Philadelphia blijft kosten rekenen voor zorg die de zoon hierdoor niet meer nodig heeft, zonder die zorg daadwerkelijk te verlenen, schrijft RTV Utrecht. De man zou eerst per 25 augustus het appartement moeten verlaten als de ouders de rekening niet zouden betalen.

  Kort geding
  De ouders hadden een kort geding aangespannen dat dinsdagmorgen zou dienen, omdat ze de rekening alleen kunnen betalen als ze besparen op de zorg van de specialist. Philadelphia was eerst akkoord gegaan met een externe behandeling, maar daar kwam de zorginstelling later op terug. Het zou te duur zijn.

  De familie van de man heeft er vertrouwen in dat ze een nieuw onderkomen voor hem gaan vinden. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft aangegeven de familie te helpen.

  Opheldering
  De Socialistische Partij (SP) in de Tweede Kamer liet eerder weten opheldering te willen van minister Schippers van Volksgezondheid over de kwestie.

  Bron: http://www.skipr.nl / http://www.rtvutrecht.nl

  Philadelphia word niet terecht gewezen, hoeft niet terug te betalen…
  Eerlijk?
  En daar gaan de kosten naar toe!
  En de eigen bijdrage’s omhoog en omhoog…

 • arno zei:

  Lang leve de thuiszorg.
  De zorginstellingen zijn ontzettend duur. Ik vind het vreemd dat er nooit maar dan ook nooit er vragen over de kosten van de zorginstellingen gesteld worden door de overheid etc.
  De hiërarchie is daar zeer groot incl. bijbehorende salarissen voor het vergaderen 5 dagen per week.

  Maar ja, het is een ingewikkelde kwestie als men er zelf (indirect) aan verdient. En zo blijven deze kosten onder de pet.

 • ewmgaard zei:

  Inderdaad is het vreemd dat er geen vragen zijn over de kosten en salarissen van zorginstellingen en inderdaad zijn er 5 complete middagen dat er vergaderd word, ik moet zeggen, dat het er gezellig uit ziet koffie en alles zit er bij. Makkelijk verdiend die uren en schrik niet er zitten topsalarissen tussen.
  En alweer schijnt er een patient verstandelijk gehandicapt de dupe te zijn.
  Triest, en dan de rekeningen te moeten betalen zonder dat er zorg verleent is. IK heb hetzelfde meegemaakt in Breda
  In het buitenland is het beter en goedkoper.
  ewm