Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Kinderen weer naar school – 13 tips

Kinderen weer naar school, ouders aan het werk, iedereen weer in het normale ritme! Het gewone leven begint weer en dat stemt altijd weer treurig.

Dus hoe maak je van die overgang iets leuks en goeds?

Wij hebben 13 tips op een rijtje gezet om de verandering makkelijker te maken. 

Kinderen weer naar school, onze tips:

 • Sluit de vakantie af met een speciale dag of een speciaal etentje. Betrek de kinderen hierbij en laat ze meehelpen om dit moment speciaal te maken. Zo sta je nog één keer beswust stil bij de heerlijke vakantie die jullie hadden. Het is zo veel eenvoudiger om te begrijpen dat de vakantie nu echt is afgelopen.
 • In de vakantie zijn de regels voor kinderen allemaal wat ondergeschikt. Lekker laat opblijven hoort daar ook bij, zeker als het zp warm is! In de laatste vakantieweek breng je de bedtijd stapje voor stapje terug tot de normale tijd, zo wennen ze er langzaam aan. De start van het nieuwe schooljaar kost veel energie; ze zullen alles slaap goed kunnen gebruiken.
 • Geen vakantie meer en weer in het gewone ritme, dat is weer wennen! Praat erover met je kinderen, verzin verhaaltjes over school em zing liedjes erover. Probeer het ze te laten inbeelden, wat er leuk is en wat minder leuk. Hoe de nieuwe juf of meester heet en wie er allemaal in de nieuwe klas zitten.
 • Maak het onderwerp ‘school’ leuker door ze een aantal prettige doelen te stellen. Probeer de aandacht te vestigen op de voordelen van school; wat willen ze leren? Welke vriendjes gaan ze maken of weer elke dag zien? Dat ze al echt groot en slim worden!
 • Probeer te regelen dat er klasgenootjes blijven eten voordat de school weer begint. Hierdoor went het kind al weer aan de sociale contacten en krijgt het zin om alle kinderen weer te zien.
 • Ga met je kinderen nieuwe schoolspullen kopen. Laat je kinderen vrij bij het kiezen van zijn of haar eigen rugtas, agenda en broodtrommel.
 • Maak een kalender met het aantal nog te slapen nachtjes voordat school weer begint. Dat geeft je kind duidelijkheid.
 • Een nieuw schooljaar is hét tijdstip in te bespreken hoe je met regels het leven wat makkelijker kunt maken voor iedereen. Wie smeert de boterhammen, hoe laat naar bed, wie kiest de kleding uit. Laat ze hier over meedenken.
 • Neem de planning door om het nieuwe ritme onder de knie te krijgen: wie heeft wanneer voetbal, schoolzwemmen, tennis, pianoles etc. Hang het op een zichtbare plek op.
 • Doe het de eerste week na de vakantie rustig aan. Weinig afspraken en activiteiten naast school. Je kind moet waarschijnlijk echt weer even wennen aan het schoolleven en zal moe zijn. Probeer daarom ook echt tijd vrij te houden om bij te komen. Laat de weekenden ook even leeg.
 • Maak je niet te druk over het feit dat ze niet meteen goed in het oude ritme zitten, maar maak duidelijke afspraken. Ligt je kind om 8 uur nog klaarwakker in bed omdat het in de vakantie 10 uur werd? Spreek dan af dat je kind niet hoeft te slapen, maar wel naar de kamer gaat. Zo komt je kind tot rust en uiteindelijk zal hij ook wel weer in het oude ritme komen.
 • Niet alleen je kinderen, maar ook jij moet weer wennen aan het ‘normale’ ritme. Geef ook jezelf tijd en rust om weer terug te rollen in de regelmaat van school.
 • Zet de klokken in huis 5 minuten voor de daadwerkelijke tijd. Dat maakt het voor de kinderen (en jezelf!) net wat makkelijker om op tijd te komen.

Met deze tips hopen we jullie te helpen met de overgang naar het ‘normale’ leven. Hebben jullie nog tips, laat ze hieronder achter!

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.