1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Tarieven Begeleiding, Verzorging en Verpleging

43 Reacties

Hand aan het werk met rekenmachientjeVorige week hadden we het over de tarieven voor schoonmaken, administratief werk en losse klusjes. In de zorg, begeleiding en verpleging geldt iets ander. Dat heeft niet te maken met het onderwaarderen van schoonmakers en andere hulpen maar met de markt en controle door de overheid. Sommige zorg vereist nou eenmaal meer investeringen, bijzondere kwaliteiten en langdurige scholing. Het is de wet van vraag en aanbod, beschikbaarheid van geld en man/vrouw kracht, gecombineerd met de wens de zorg en hulpverlening eerlijk en betrouwbaar te houden.

Zo zal een verpleegster niet alleen een verplichte opleiding moeten hebben gevolgd, ze moet blijven bijscholen. En een begeleider heeft meer administratie kosten omdat hij uit een PGB betaald wordt of misschien moet hij veel reizen met zijn eigen auto. Zo zijn er meer voorbeelden te bedenken van redenen waarom sommige beroepen aan meer regels moeten voldoen of bijzondere kwaliteiten vereisen. Dit wil niet zeggen dat werk in die beroepen netto altijd beter betaalt en al helemaal niet dat we de rest van het werk minder waarderen (buiten het geld dan).

Maximumtarieven

Als je zorg aanbied onder de AWBZ, mag je niet zo veel vragen als je zelf wil. De Nederlandse Zorg Authoriteit (NZA) is de instantie die hier over gaat en voor bepaalde prestaties (vormen van hulp of zorg) maximumtarieven vaststelt. Ze doen dat jaarlijks en publiceren dan nogal moeilijk te doorgronden lijsten op hun website. Deze maximum tarieven staan een lager tarief natuurlijk niet in de weg. Het staat de zorgverlener vrij om minder te vragen, waardoor de hulpvrager ook op prijs iets te kiezen heeft. Dat betekent niet dat je bodemprijzen moet gaan vragen want dan neemt niemand je meer serieus. En het is ook niet de bedoeling dat zzp’ers in de zorg elkaar kapot concurreren.

Het komt er op neer dat je voor eenvoudige begeleiding (dat wil zeggen zonder bijzonderheden, niemand wil beweren dat het werk makkelijk is) in 2013 maximaal een uurtarief van € 53,29 mag vragen. Voor persoonlijke verzorging is dat € 49,45 en voor verpleging € 73,88. Deze tarieven zijn voor jouw als zorgaanbieder nog exclusief BTW, hou daar dus rekening mee als je voor jezelf probeert uit te maken wat je nodig hebt aan inkomsten. De volledige lijst met maximumtarieven is hier te vinden.

De cliënt

Wat je mag vragen is een ding maar wat je kan vragen is een ander. Zelfs mensen die een ruim Persoonsgebonden Budget krijgen moeten keuzes maken in welke zorg ze in kunnen kopen. Dat betekent dat ze wel twee keer na zullen denken voordat ze hogere tarieven accepteren, hoe goed je misschien ook bent. Het is daarom verstandig om naast de maximumbedragen, ook eens te kijken naar de budgetten die een PGB houder ter beschikking heeft.

Als je dan weet voor welke functies je cliënt een PGB krijgt, kan je beter inschatten wat diegene voor jouw werk kan betalen. De budgetten kun je vinden op de website van het College voor zorgverzekeringen. Op onze eigen site hebben we voor 2012 een handige uitleg geplaatst met de uurtarieven die er zo ongeveer bij horen. Hetzelfde geldt nog steeds in het nieuwe jaar, alleen de tarieven zijn anders: https://www.nationalehulpgids.nl/pgb/pgb-tarieven.html#weektarief.

Let op

Soms is het een goed idee eerst te onderzoeken wat je collega’s (of concurrenten) in jouw vakgebied vragen. Als in je regio voor bepaalde functies of prestaties heel veel aanbieders zijn, of bemiddelingsbureaus die hun diensten aanbieden en een lagere prijs rekenen, drukt dat de ‘marktprijs’. Daarnaast doe je misschien wel meerdere dingen voor je cliënt  met meerdere soorten tarieven. Dan is het handiger om een vast uurtarief af te spreken, onafhankelijk van wat je precies op welk moment doet. Anders wordt het rekenwerk erg ingewikkeld.

En als je een keer voor een paar uur wordt ingehuurd vraag je een hoger uurloon dan als je jaren lang twee dagen per week vast bij iemand thuis komt. In dat geval heb je vanzelfsprekend veel meer zekerheid en hoef je per uur minder te verdienen. Voor nacht/avondwerk, in het weekend en op feestdagen kan je zonder probleem een toeslag vragen. Hetzelfde geldt voor noodoproepen, veel korte losse zorgmomenten op een dag of juist voor extra lange dagen.

Tenslotte geldt nog een laatste belangrijke factor die je tarieven bepaald: hoe goed kan je onderhandelen? Ben je gehaaid en haal je het onderste uit de kan of praat je liever niet over geld en laat je over je heen lopen? Hopelijk zit je tactiek ergens in het midden.

43 Reacties

  • gwehkamp zei:

    " Deze tarieven zijn voor jouw als zorgaanbieder nog exclusief BTW"

    Over wanneer wel en geen BTW per 1-1-2013 bestaat nogal wat onduidelijkheid.

  • ineke damhuis zei:

    In de gezondheidszorg wordt geen btw gerekend!
    Uurloon als zzper is bruto of bij meerdere dagen achter elkaar bij de zelfde zorgaanbieder is deze verplicht je in loondienst te nemen en wordt het uurloon netto.

    ik schrik enorm van de hoge uurlonen die gevraagd worden ik werk zelf al 13 jaar in de pgb wereld.De marktwerking heeft er mogelijk aan bijgedragen dat de tarieven zo hoog zijn geworden De client bepaald het uurloon op basis van zijn budget hoe lager het uurloon hoe meer zorg hij kan inkopen!
    een laag uurloon bv.€20,00 voor ondersteunende begeleiding zegt niets over de kwaliteit net zo min als een hoger uurloon
    Geen wonder dat de AWBZ kosten enorm oplopen met deze uurtarieven.
    vriendelijke groet
    ineke damhuis

  • Alice zei:

    ''Als je dan weet voor welke functies je cliënt een PGB krijgt, kan je beter inschatten wat diegene voor jouw werk kan betalen.''

    Pardon? Bij mij krijgt een hulpverlener dus GEEN inzicht van de hoogte van het budget. Die fout heb ik ooit een keer gemaakt. Die hulpverlener schreef meteen een plan waarbij zij het hele bedrag opmaakte. Hoezo, de regie uit handen nemen.

    Als je in de supermarkt iets koopt, heeft iets een vaste prijs. Wie als pgb-houder meer geld te besteden heeft, hoeft niet meer te betalen. Als je als budgethouder geld overhoudt aan het einde van de rit, kan dat weer terug in de grote AWBZ-pot. Dan is er weer meer geld te verdelen voor andere mensen die ook een pgb nodig hebben. En dat hoeft dan niet naar (te) hoge uurlonen van bepaalde hulpverleners te gaan.

    Trouwens de goede hulpverleners niet te na gesproken. Want velen werken voor een erg laag loon en doen geweldig werk!

  • patricia bloem zei:

    Goede middag,

    De reactie van Alice sluit ik me bij aan, wij zorgen er met elkaar zelf voor dat de kosten in de gezondheidszorg de pan uit reizen. Ik heb hier de vorige keer al op gereageerd ik werk dus voor iemand met een pgb en ik heb een uurloon van 15,euro hier ben ik tevreden mee,en de rest kan terug naar het zorg kantoor. Als we in iedere bedrijfs tak zulke enorme uurlonen gaan vragen maak je het werk kapot (ongezond). Zo zullen er veel mensen ontslagen worden en krijg je op die manier de rekening gepresenteerd. Degene voor wie ik werk is tevreden met wat ik aan werkzaam heden verricht,er zijn afspraken waar beide partijen zich zo goed en kwaad mogelijk aan houden.

    Ik wens ieder een fijne dag,en hoop dat we er met z`n allen uit komen.

  • Adrie zei:

    BTW hoef je als ZZP niet te betalen en/of in rekening te brengen als het puur en alleen om zorg gaat.Verleen je echter bv hulp bij de administratie van een client of vervoer je iemand in je eigen auto tegen betaling dan ben je wel BTW verschuldigd. Om nog even in te haken op de wat sommige vinden "Hoge tarieven" Er is een "Beschikking tarieven van de Nederlandse Zorg Autoriteit" (de overheid) waarin duidelijk de tarieven worden weergegeven zoals maximaal wordt vast gesteld. In deze tarieven zitten de kosten voor bv de thuiszorg organisatie (bureaukosten) , de BTW en de kosten van de zorgverlener in vaste dienst. Als je dit goed bekijkt ben je per saldo met een ZZP zorgverlener goedkoper uit , al vraagt hij/zij tussen de 20 en 40 euro bruto. Ook zij betalen belasting/sociale lasten, vervoer etc en moeten daarnaast ook nog eens investeren in eigen ziekteverzuim - beroepsverzekeringen - scholing - administratie - investering etc. Daardoor verdwijnt er al meer als 60% van dat ( HOGE ) uurloon.
    Dus vergist u zich niet in het tarief van de ZZP'r ze zijn echt goedkoper dan een thuiszorg organisatie of wat dan ook.
    Sinds 2004 werk ik al als zelfstandige in de zorg en tot grote tevredenheid van mijn clienten en hun familie's alsmede de organisatie's waarvoor ik diensten verricht.

  • Herma zei:

    @Ineke; ik schrik zelf vaak van de lage uurtarieven die zorgverleners rekenen.
    Jij mag mij uitleggen hoe jij van 20,- bruto per uur rond kunt komen. Als je 30u per week declarabel werkt (en 10 niet-declarabel, administratie, reistijd e.d.), betekent dit dat je op maandbasis 2400,- bruto/bruto omzet. Hier moet je al je kosten van betalen: vervoer, schade/aansprakelijkheidsverzekeringen, telefoon, nascholing, arbeidsongeschiktheidverzekering, pensioenpremie en reserveringen voor ziekte en vakantiedagen. Trek voor deze kosten gerust 700,- af (nog krap genomen).
    Over de 1700,- die resteert moet je nog belasting betalen. Hou je grofweg 1400,- over, terwijl je daarbij niet verzekerd bent tegen inkomensderving door ziekte of werkeloosheid. Je werkt dus fulltime voor een minimumloon, terwijl je ondertussen ondernemersrisico loopt.
    Je moet het maar willen.

    De oplossing voor de hoge kosten in de zorg ligt niet in het voor een minimumloon laten werken van mensen die daadwerkelijk zorg leveren, maar o.a. in het verwijderen van overbodige poepdure overhead in de zorg.

    Marktwerking zorgt overigens voor lagere tarieven door onderlinge concurrentie. Trouwens; niet een laag tarief geeft de doorslag, maar kwaliteit is mijn ervaring.

  • Pim van der Most zei:

    Wat zijn de mensen die hierboven het hebben over uurloon ietwat kort door de bocht aan het gaan.

    Uurloon verondersteld loondienst en daarmee veel minder risico, kosten en dus een (veel) lagere vergoeding voor diensten.
    Als je als ondernemer bij iemand komt (waar het voornamelijk om gaat in dit stuk) heb je wel veel kosten, veel risico, en daarmee een hoger tarief.
    Dat u dat liever niet wilt betalen staat u uiteraard vrij. Maar bedenk wel dat het hogere tarief vaak wel staat voor goede kwaliteit.
    Er mag toch verwacht worden dat hulpverleners ook goed voor zichzelf zorgen, want anders kunnen ze dat niet voor mensen die hulp nodig hebben.

    Gezien de pittige opleidingen die nodig zijn en de grote hoeveelheid bijscholing voor professionele zorgverleners is een tarief dat rond de 40 euro schommelt echt wel gerechtvaardigd.

    En zoals hierboven ook al aangetoond door Herma is het zeker niet zo dat deze tarieven leiden tot dure zorg. De zorg aan het bed is maar een klein deel van het totale kostenplaatje. Een flink deel is overhead, controle, management, beleidsontwikkeling en bijsturing op veel fronten. Ondernemers zijn aantoonbaar veel goedkoper dan vergelijkbare zorg vanuit instellingen. Als ik u was zou ik dus uw zegeningen tellen dat er zoveel mensen hard werken voor een beperkt tarief. Het zou best eens kunnen zijn dat dit in de komende jaren flink gaat veranderen in negatieve zin.
    Met vriendelijke groet,

    Pim van der Most
    MostCare

  • asjemenou zei:

    Ik ben het 100% met Alice eens, als hulpvrager. Ik heb een budget, bedoeld voor een vrij brede begeleiding, waaronder ook het organiseren van ruim 10 jaar achterstallig leesvoer en allerlei belangrijke (ook medische) paperassen en soms nog niet betaalde rekeningen e.d. Als er dan iemand zich meld voor dat begeleiden, wil weten wat mijn budget is (en ik, impulsiveling die iedereen vertrouwt, dat dus spontaan vertel) vervolgens blijkt alleen te willen organizen en verder niet te begeleiden, alhoewel zij daarvoor juist is opgeleid, en dan daarvoor minimaal €45,= wil vangen 'omdat dit onderling met collega's is afgesproken'.... Sorry! Maar dit klopt niet. Organizen valt volgend jaar echt onder de WMO, en die betaalt veel minder dan de AWBZ.
    Daarbij mag een ZZP'er maximaal 75% verdienen van wat de instellingen vragen, dat komt neer voor jullie op €30,- all in per uur.

    Voor Herma: probeer als je een vast aantal uren bij iemand werkt via een vast maandsalaris te werken, dan kun je ook pensioen opbouwen, waaraan het PGB meebetaalt. Dat kan echter alleen bij een vast maandloon en als de betalingen lopen via de SVB. Die houden dan alles in en jullie hebben geen administratie tijdverlies meer! Ook reiskosten kunnen los verrekend worden via de SVB en dan zijn ze ook belastignvrij.

    Werk via de SVB: makkelijk voor iedereen en voordeliger voor heel Nederland. IK heb ook ZZP'ers gewoon via de SVB in dienst gehad.

  • asjemenou zei:

    Beste Pim,


    ik heb dus de ervaring dat mensen als ZZP'er meer willen verdienen dan wat de instelligen mij gevraagd hebben. Mensen die via instellingen werken moeten eigenlijk hun inkomsten delen met een heel iemand uit de overhead, doordat die daar schrikbarend groot is. Ik heb mensen op sollicitatie gehad die ruim 150% wilden vangen van wat de instellingen vragen. Puur omdat dit onderling was afgesproken. Maar onderlinge prijsafspraken zijn in heel Europa echt verboden, ook voor begeleiders!

  • Pim van der Most zei:

    En terugkomend op de onduidelijkheid met betrekking tot het wel of niet rekenen van BTW is er recent (eindelijk) duidelijkheid gekomen.
    Als u werkt bij instelling of ziekenhuis dient u per 2013 21% BTW te rekenen over uw diensten.
    Als u bij mensen thuis komt of direct werkt bij hen is dezelfde dienstverlening BTW vrijgesteld. Althans, voor dit jaar.

    Let wel dat u voor deze vrijstelling een indicatiebesluit/ budgettoewijzing dient te kunnen overleggen en deze dus NODIG HEEFT VOOR UW ADMINISTRATIE. Indien u hier niet over beschikt rekent de belastingdienst u alsnog 21% BTW over uw verleende uren, plus boetes en rente.

    Let dus op beste concullegea, het kan u in grote financiële problemen brengen!

  • Pim van der Most zei:

    @Asjemenou

    U heeft het faliekant mis als u denkt dat er een maximum is van 75% wat een ondernemer mag verdienen. Er word voor mensen die Zorg in Natura leveren slechts 75% van het tarief welke instellingen ontvangen uitgekeerd vanwege dat zij niet de overhead en kosten voor gebouwen hebben. Maar die tarieven zijn gebaseerd op de maximum tarieven genoemd in het bovenstaande stuk!

    Wat betreft uw indicatiebesluit, die zult u moeten delen met uw hulpverlener als u besluit met hem of haar in zee te gaan, omdat deze dit weer moet kunnen overleggen bij de belastingdienst. Maar alleen hoeft u dat te doen als u echt akkoord gaat met de voorwaarden en niet vooraf, tijdens het kennismakingsgesprek of voor dat er contracten zijn getekend.
    Met vriendelijke groet,

    Pim van der Most
    MostCare

  • Maartje zei:

    @Pim Ik hoop toch dat dat niet klopt! Dat de belastingdienst het indicatiebesluit van een cliënt kan vragen. Waar is de privacy dan nog??

  • Praktijk Moens zei:

    Beste mensen,

    Denk u nu werkelijk dat je voor circa € 10,- €15,- kwalitatieve zorg kan leveren. U vergeet dat de zorgverlener ook zijn belastingen, scholingen, keuringen etc, moet betalen.
    Stel dat je voor € 15,- netto zorg gaat leveren, hou je nog een netto loon over van € 7,50/u, dit bestaat niet.
    Zoals het artikel in deze nieuwsbrief vertelt, is dit juiste en eerlijke manier van betalen. Anders kan u net zo goed het buurmeisje uitnodigen voor uw kwalitatieve zorg. Het geld wat u denk uit te sparen moet u tenslotte terugbetalen aan het zorgkantoor. DAAROM BESTE MENSEN BLIJF WEL OBJECTIEF HIERMEE BEN U VERZEKER VAN DE JUISTE ZORG.

  • bartje zei:

    Ik schrik van de tarieven die hier genoemd worden.

    Mijn man heeft een indicatie voor PV Klasse 6. dat is 13 tot 15.9 uur per week. Daarbij hoort een CVZ tarief van 21504 euro.

    Hij gebruikt 14 uur in de week. Als wij dan die 49.45 euro, die in het artikel genoemd wordt, per uur zouden betalen hebben wij niet genoeg aan het budget. Want dan kom ik op ;
    14 x 49.45 = 692.30 per week en dat maal 52 = 35966.60 euro. Dan zou ik dus 14495.60 euro uit eigen zak moeten betalen. Dat hebben wij niet en wij betalen al veel eigen bijdrage aan het CAK.

    Wij betalen nu 27.50 euro per uur dat maal 14 is 385.00 per week. En dat maal 52 weken is 20020. Wij hebben dus genoeg aan het budget en is er extra verzorging nodig (wat wel eens gebeurt)dan is er ook nog wat budget om dat te betalen.

  • Marianne van Cadsand zei:

    Vorig jaar een cliënt richting wooninitiatief begeleid. De nieuwe begeleiding van een Riagg declareerde hiervoor (met instemming van Zorgkantoor) 85 euro per uur.
    Zelfs dure PGB-hulp is dus goedkoop voor de staat.

    Ik ben overigens zo'n dure begeleidster. Ik zou mezelf dan ook voor sommige begeleiding niet aanraden om in te huren (bijv. oppas, mee boodschappen doen). Maar heb je expertise nodig, dan ben ik mijn loon waard.

    Ik vind het goed dat er hulp in soorten en maten is. Het betekent voor de budgethouder vrijheid te kiezen wat past.

    Wat Pim zegt over belastingdienst die het indicatiebesluit kan opvragen: dat is bij mij ook zo. Ik moet de belastingdienst kunnen aantonen dat ik van btw vrijgestelde zorg verleen. Ik heb besloten deze pas op te vragen wanneer de belastingdienst mij daadwerkelijk zou vragen deze te overleggen.

  • anoniem zei:

    Weet iemand waar ik de info kan vinden over btw en de indicatiebesluiten die opgevraagd kunnen worden?

  • Marianne van Cadsand zei:

    Hallo Anoniem,

    dat geïndiceerde zorg vrijgesteld is van btw staat op allerhande websites (o.a. per saldo).

    Als eenmanszaak heb ik een brief ontvangen van de belastingdienst die mij zegt dat ik de indicatiebesluiten moet kunnen tonen als bewijs dat ik van btw-vrijgestelde zorg lever. Ben niet tegengekomen dat dit ergens anders te lezen is.

  • anoniem zei:

    Marianne,

    Dank je. Ik weet inderdaad dat geïndiceerde zorg vrijgesteld is. Dat heeft de belastingdienst ook voor mij zwart-op-wit gezet (in rapportage n.a.v. huisbezoek toen ik net gestart was).
    Maar ik heb dus niet zo'n brief gekregen die jij wel gekregen hebt. Vreemd zeg.
    Maar goed om te weten dat dit zo is. Dan ga ik voor de zekerheid de indicatiebesluiten verzamelen.

  • Adrie zei:

    Ik werk regelmatig voor thuiszorg en tehuizen als ZZP'r , dus als ik het goed begrijp zou ik voor de belstingdienst nu van alle mensen die ik in die situatie's een indicatiebesluit moeten hebben. Het wordt steeds gekker. Ga zelf maar eens even de belastingdienst bellen voor info.

  • anoniem zei:

    Adrie, is dat inhuur door de thuiszorgorgaisatie en tehuizen? Dan geldt denk ik die 21% btw en is er dus (voor die diensten) geen sprake van vrijstelling. En dan heb je dus ook niet het indicatiebesluit nodig.

  • WAM van Loenen zei:

    Ik werf zo nu en dan pgb zorg voor mijn dochter. Mensen die het max vragen leg ik meestal meteen terzijde. Deze hoofdprijs die ze vragen gaat 9 van de 10 keer niet samen met liefde voor hun werk.
    Ik vind het niet kunnen dat een pgb zorgverlener tegen de tarieven van een instelling aanschurkt. Ze hebben nauwelijks overheadkosten. Het is in de mode om in zoweinig mogelijk uren zo rijk mogelijk te worden. Er zijn nog heel goede zorgverleners te vinden (thuiszorg beg-PV-VP)voor minder dan € 30/uur.

  • Marianne van Cadsand zei:

    Collega's,

    over indicatiebesluiten kunnen overleggen aan de belastingdienst: ik zou dit alleen ter harte nemen als je persoonlijk hierom gevraagd wordt (ik heb er een keurige brief over ontvangen).

  • harde werker zei:

    Ik vind dit een lastige discussie. Het lijkt of iemand die in de zorg werkt al gauw als afzetter wordt gezien, wanneer deze meer als 20 euro per uur verdient. het kan toch niet waar zijn dat je voor een minimum uurloon moet werken, omdat mensen verwachten dat je in de zorg gaat omdat je graag anderen helpt?
    Ik zit te overwegen om na 20 jaar voor diverse instellingen te hebben gewerkt. Ik werk nu bijna 3 jaar voor mijn huidige werkgever en mijn contract wordt op economische gronden niet verlengd en dus niet omgezet in een vast dienstverband. Daar sta ik dan, bijna 50 jaar met een goed opleiding (HBO) en een rugtas vol ervaring. De vraag rijst dan, opnieuw solliciteren en weer de onzekerheid van een tijdelijk contract of nu doorpakken en voor mezelf beginnen. Ik wil minimaal hetzelfde netto overhouden als bij een dienstverband,maar moet wel daaroverheen een bedrag voor de onkosten (verzekeringen, bijscholing, reservering bij ziekte en vakantie, enz, ) en het het ondernemersrisico meerekenen.
    Nu verdien ik ongeveer 16 euro netto per uur in loondienst.
    Ik verwacht dat als je dit doorrekent, zeker op een bedrag tussen de 30 en 40 euro per uur uitkomt. Dat lijkt voor een zorgvrager misschien veel, maar is denk ik wel een marktcomfort bedrag.

  • Adrie zei:

    @WAM v Loenen.
    Ik ben al 43 jaar zorgvelener in hart en nieren, waarvan nu 9 jaar als zelfstandige.Ik heb hier bewust voor gekozen omdat ik de mensen dan beter kan verzorgen dan in loondienst waarbij elke minuut wordt afgemeten en dit tot volle tevredenheid van die mensen die ik in die tijd heb verzorgt.Heeft u er enig idee van wat een zelfstandig zorgverlener netto overhoudt van € 30,-- bruto? Iemand in loondienst heeft weinig kosten maar een ZZP'r heeft veel kosten. Belasting-Socialelasten-Studiekosten voor bijscholing-reiskosten-Kledingkosten-Beroepsverzekeringen-materialen om mijn werk te kunnen uitoefenen etc etc Wat dacht u dat mijn boekhouder kost die elk jaar de jaarrekening moet opmaken voor de belasting. In tegenstelling tot iemand in loondienst bouw ik geen pensioen op , mag ik dan ook nog iets voor mijn oude dag reserveren? Ik vindt u wel erg kort door de bocht om te stellen dat wij te duur zijn. Als professional heb ik mij aan een heleboel regels te houden welke geld kosten. Als ik alle onkosten van deze € 30,-- af trek hou ik daar netto ca € 13,-- aan over.Vindt u dit een hoog loon? Ik denk dat u hiervoor niet bij een werkgever zou gaan werken. Zeker niet als je hiervoor hebt geleerd en nog steeds scholing volgt om in je vak bij te blijven.Het probleem is vaak dat mensen geen benul hebben , van hetgene waarover zij willen meepraten.
    Ik zou u wel eens willen uitnodigen om een dagje mee te lopen, waarbij ik u dan ook eens de andere kant van het ZZP'r zijn kan laten zien. Ik denk dat mede ook andere zzp'rs in de zorg het met mij eens zijn dat veel mensen voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Als u weet dat een instelling voor PV € 49,45 per uur mag rekenen, ik maar 75% daarvan , dan ben ik met een bruto tarief van € 32,-- echt niet duur want ik zou volgens de richtlijnen van de Nederlands Zorgautoriteit € 37,-- mogen rekenen.
    Ik hoop dat uw goedkope zorgverlener u dezelfde zorg kan verlenen als de professionals, ik kan dit in iedergeval niet en met mij vele college niet.U bent mogelijk straks beter af als u een werkloze ongeschoolde aan uw bed krijgt zoals de minister het wil.

  • Adrie zei:

    @Anoniem
    Ik heb bij de belastingdienst geinformeerd en als je voor thuiszorg en/of instellingen werkt waar mensen worden verzorgd welke een indicatie hebben en de instelling is er een die niet als doel heeft winst te maken, dan hoef je geen BTW aan deze instellingen te factureren. Veelal zijn dat Stichtingen.

  • anoniem zei:

    @Adrie: ik neem aan dat dat dan klopt. Ik was afgegaan op het antwoord van Pim v.d. Most van 14.53 uur, maar volgens de belastingdienst zit het dus anders in elkaar.

  • anoniem zei:

    @Marianne: ik ben het op zich wel met je eens. Ik schat in dat de kans klein is dat de belastingdienst daadwerkelijk om die indicatiebesluiten gaat vragen.
    In mijn geval, en gezien de doelgroep waar ik mee werk, ga ik toch het zekere voor het onzekere nemen. Stel dat ik in 2015 een controle krijg over 2013, dan heb ik liever alles met weinig moeite nu compleet dan dat ik tegen die tijd erg veel moeite moet doen om oud-cliënten te traceren en dan ook nog eens die indicatiebesluiten te krijgen (met een grote kans dat die onvindbaar/weggegooid zijn).
    Wel jammer dat de belastingdienst niet gewoon de zorgovereenkomsten accepteert....

  • anoniem zei:

    Nog even een stukje uit het bericht van Pim vd Most van 14.53 uur geknipt:

    "Als u werkt bij instelling of ziekenhuis dient u per 2013 21% BTW te rekenen over uw diensten."

    Is het misschien zo dat dit alleen geldt voor verpleegkundigen? Dat haal ik namelijk uit deze informatie: http://www.zzp-nederland.nl/nieuws/84833-btw-in-de-zorg-in-2013

    Weet iemand hoe dit zit?

  • Jeroen zei:

    Ik verwacht dat ZZP’ers die deze Balkenendenorm voor AWBZ zorg hanteren een lesje in marktwerking gaan krijgen. Voor een zorgvrager is het dan namelijk veel interessanter om de PGB thuiszorg bij bijv. een Osira in te kopen. Die bieden namelijk continuïteit. Bovendien zijn er tal van goede kleine thuiszorgorganisaties die veel lagere tarieven hanteren dan deze maximum tarieven. ZZP’ers moeten wel naar het concurrentieveld kijken. En ook naar de maatschappelijke situatie zoals bezuinigingen budget, zorg, algemeen. Verder is het goed om te realiseren dat deze MAXIMUM tarieven nogal afwijken van de GEMIDDELDE tarieven over 2011. Voor PV 67% hoger, voor VP 52% hoger, en voor begeleiding 47% hoger. (zie https://www.nationalehulpgids.nl/pgb/pgb-tarieven.html) Ik heb de indruk dat deze maximum tarieven vooral zijn bedoeld om zelfverrijking door gemeenschapsgeld te voorkomen, niet als adviesprijs voor ZZP’ers.

  • pgb-er zei:

    wie is degene die dit verhaal heeft geschreven?

    en wat is zijn /haar belang?

    en waarom staat dat er niet gewoon bij??

  • WAM van Loenen zei:

    Op Persoonlijke Verzorging, Verpleging, Begeleiding zit geen btw.

    Hulpverleners die vet boven modaal willen verdienen zorgen er voor dat de pgb houder het met minder uren zorg zal moeten doen. Vervolgens ben je dan aangewezen op mantelzorg die er niet is of waar je iemand zwaar mee overbelast.

    Gelukkig heeft mijn mcg dochter PV, VP en Beg van hulpverleners die het, behalve voor een alleszinds redelijk tarief, vooral ook met hun hart doen.

    WAM van Loenen.

  • anoniem zei:

    @WAM van Loenen:

    erg jammer dat u mensen die een hoger tarief hanteren wegzet als dat ze geen hart voor hun werk hebben. Er zijn mensen geweest die uitgelegd hebben hoe een tarief is opgebouwd, maar blijkbaar gelooft u die niet.

    Dat er mensen zijn die het voor minder doen is hun keuze, maar dat betekent niet per definitie dat een hoger tarief tot gevolg heeft dat mantelzorg overbelast wordt.

    Ik werk zelf met hart en ziel met een zware doelgroep. Ik ben buiten werktijd (ook in het weekend) bereikbaar en ga naar ze toe als het nodig is. Bovendien heb ik altijd max. 1 cliënt vrijwillig begeleid die door regelgeving buiten de boot valt en niet terecht kan bij ZiN en niet in aanmerking komt voor een pgb. Om maar aan te geven dat ik het niet alleen voor het geld doe.

    Ik heb dus wel een wat hoger tarief. En nee, ik verdien niet vet boven modaal. Ik heb alle kosten die al door anderen genoemd zijn. Bovendien kan ik nooit 8 uur per dag declarabel werken.

    Mijn doelgroep (schulden, verslaving, agressie, uitkeringen) maakt veel maatschappelijke kosten. Mijn begeleiding is er ook op gericht die te verminderen. Door een combinatie van opleiding en werkervaring op hbo en universitair niveau en uiteenlopende aanvullende specialisaties kan ik begeleiding+ bieden. Minder uren begeleiding en de begeleiding die ik bied is effectiever.

    Mijn begeleiding is goedkoper dan ZiN en elk jaar gaat er behoorlijk wat pgb terug naar het zorgkantoor, want niet nodig. Wel geïndiceerd dus, maar niet nodig. Toch belast ik geen enkele mantelzorger en zijn mijn cliënten zeer tevreden.

    Ondanks effectievere en goedkopere begeleiding van een zware doelgroep moet ik toch afbouwen. Nieuwe aanmeldingen kan ik namelijk niet oppakken, want pgb's worden niet meer afgegeven.

  • anoniem zei:

    aanvulling op mijn bericht van 10.18 uur:

    Mijn begeleiding is er op gericht dat ik bij een cliënt mijn begeleiding afbouw zodra het mogelijk is. Ook al zou er nog voor bijv. 3 jaar pgb zijn en is dat makkelijk geld verdienen. Dat doe ik niet.

    Echt, ik word zo moe van zo'n opmerking van WAM van Loenen:
    "Het is in de mode om in zo weinig mogelijk uren zo rijk mogelijk te worden."

  • Jeroen zei:

    Ik denk dat er zorgverleners zijn die na het lezen van dit artikel de maximum tarieven als norm willen gaan hanteren. En dat is een probleem omdat die maximum tarieven fors hoger zijn dan de gemiddelde tarieven over 2011. Voor PV 67% hoger, voor VP 52% hoger, en voor begeleiding 47% hoger. Je zou verwachten dat de gemiddelde prijzen in 2013 hooguit een paar procent hoger liggen ivm inflatiecorrectie (hoewel de PGB budgetten daar niet voor zijn aangepast, en in veel gevallen zelfs zijn gekort). Dit artikel is vanuit een zorgverleners perspectief geschreven. Van de Nationale Hulpgids had ik een neutralere opstelling verwacht.

  • Marianne van Cadsand zei:

    Van Loenen: u hebt een heel verkeerd beeld van de inkomsten van een ZZP-er. De netto inkomsten zijn niet zo hoog.
    Bij een baas krijg je reistijd vergoed, pensioen wordt opgebouwd, de baas faciliteert het op peil houden van vakkennis, registratie bij een beroepsvereniging, vervangt de printer als die stuk is, baas betaalt door als je ziek bent, de boekhouding wordt gedaan, en ga zo maar door. Een ZZP-er betaalt veel zaken uit het bruto uurloon.

    Het is prima om een hulpverlener te hebben die het er wat bij doet en niet al deze onkosten heeft. Maar dat kan niet iedereen zich veroorloven, en bovendien vinden niet alle hulpverleners dit niet het kwaliteitsniveau wat ze willen aanbieden.

    Ik ben zowel ZZP-er als moeder/mentor van budgethouders. Kan beide kanten van de medaille zien. Ik gun de hulpverleners van mijn uitwonende jongvolwassen kinderen een fatsoenlijk loon. In verhouding met hun onkosten.

  • bartje zei:

    Ik sluit mij bij Jeroen aan.
    Ik dacht dat de Nationale hulpgids als ondersteuning van de PGB houder was. Maar door dit artikel twijfel ik daar nu aan.

    Ik heb op 14 februari om 22:21 al geschreven dat wij hier in huis niet de verzorging rondkrijgen als wij deze tarieven moeten hanteren.

    En daarbij, als in 2015 PV en Begeleiding overgaan naar de WMO hoe zullen dan de tarieven voor een PGB budget zijn? Als men het uberhaupt nog als een PGB kan krijgen?

    Ik weet nog van een paar jaar geleden toen de HH naar de WMO ging. De vergoeding voor het PGB was in mijn gemeente een stuk lager dan via de AWBZ en daarbij kwam ook nog een lagere indicatie.

  • Jeroen zei:

    @bartje asjemenou gaf goed advies. Zorgverleners in loondienst nemen via de SVB. Loon indicatie via http://www.loonwijzer.nl Nadelen voor de werknemer, zoals geen interne opleiding, worden ruimschoots goed gemaakt omdat het werk in een gemiddeld verpleeghuis veel zwaarder is dan bij een particulier. Dan kom je een heel eind met je budget.

  • bartje zei:

    @ Jeroen.

    Dat stel ik, eerlijk gezegd, al als een vereiste. De uitbetaling via de SVB met daarbij de aftrekking van de opting-in (belasting).

    Ik heb namelijk al een keer meegemaakt dat een zorgverlener ineens ontslag nam puur omdat zij, na een jaar werken, veel belasting moest betalen omdat zij er geen rekening mee had gehouden dat dit nog aan de belastingdienst betaald moest worden.

    Wij hebben alleen zorgverleners in dienst via de 3 daagse regeling.

  • WAM van Loenen zei:

    Over declerabel werken c.q. werkgelegenheid: Ik lees in een van de artikelen: 'Ondanks effectievere en goedkopere begeleiding van een zware doelgroep moet ik toch afbouwen. Nieuwe aanmeldingen kan ik namelijk niet oppakken, want pgb’s worden niet meer afgegeven'.

    Als dat de praktijk is dan is dat een slechte zaak. Vanaf 1 januari j.l. zouden er, naast ZZP's, gewoon nog AWBZ functies en klassen indicaties afgegeven gaan worden met mogelijkheid voor nog steeds een pgb. Daar heeft bijv. PerSaldo zich hard voor gemaakt. Je moet nu wel een Zorgplan en motivatie schrijven over het waarom van een pgb.

    Na 2015 komt er waarschijnlijk weer thuiszorg bij. Chronisch zieken, gehandicapten , ouderen krijgen minder snel toegeng tot Verblijf en moeten thuis verzorgd worden. Essentieel wordt de (pgb)ruimten die gemeenten hierin gaan bieden. Daar tegenover staat dat mensen met wel een AWBZ indicaties dat gaan krijgen op grond van zeer zware zorg / permanent toezicht en het is de vraag of men daar thuis nog voor wil kiezen met eigen zorgverleners.

  • anoniem zei:

    @WAM van Loenen:

    Ik was niet helemaal duidelijk in mijn bericht. Er worden inderdaad nog wel pgb's afgegeven voor zover ik weet, maar ik zit met de 10-uursgrens. De indicaties van mijn doelgroep zitten daaronder en dus is er voor nieuwe aanvragers geen recht op een pgb. Dus ik iets anders doen.

  • Dietske van Maanen zei:

    Als alle thuiszorg door ZZP-ers werd verricht zouden we meer zorg kunnen leveren voor hetzelfde geld. Zpp-ers kunnen vanaf 1 januari 2013 zelfstandig AWBZ-zorg in natura leveren en factureren aan het zorgkantoor zonder btw.
    Geen onnodige kosten voor overhead.

  • Geon zei:

    Wat ik niet begrijp is, de overheid wil dat iedereen zijn eigen inkomsten verdient. Maar dezelfde overheid bedenkt allerlei regels om mensen het werken onmogelijk te maken, vooral in de zorg.
    Een zorgbestuurder die zo'n 200.000 euro per jaar verdient, kan minstens 20 mensen aan een baan helpen met dat geld.
    Ik begrijp niet waarom sommige mensen zulke astronomische bedragen moeten verdienen terwijl het anderen zijn die het zware werk doen.

  • pgb-er zei:

    hallo geon

    dat heet legaal diefstal

    de graaiende rijken veroorzaken de crisis en de armen moeten er voor boeten

    zo is dat ook in de zorg

    ze stelen zorggeld

    en dat kan legaal blijkbaar

    door deze zieke geesten verdwijnt ons gezamelijk opgebracht zorggeld

    ten kostte van de mensen in bed en aan bed

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.