1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Bijscholing; vermoeiend en moeilijk of waardevol en leuk?

8 Reacties

Man kijkt door lensIn tegenstelling tot werknemers, hebben zelfstandigen in de zorg niet gegarandeerd een netwerk om zich heen van mensen met ze van gedachten kunnen wisselen over hun werk. Een collega tegen wie je even kan uitblazen na een zware ochtend, opbouwende kritiek van het hoofd van je afdeling of een flauwe grap van de receptioniste die je met een glimlach het weekend in stuurt. ZZP’ers in de zorg hebben die luxe niet. Natuurlijk kun je met collega’s bespreken wat je doet, heb je contact met je cliënten en kan het soms juist fijn zijn om je eigen plan te trekken. Maar er is geen dagelijkse structuur waaraan je jezelf kan toetsen.

Dat is een van de redenen waarom we in de nabije toekomst een aantal aanpassingen willen doen op de site van Nationale Hulpgids: we denken dat er behoefte is aan meer en gestructureerder onderling contact in de gemeenschap. In de komende weken gaan we onderzoeken op welke manier we dat het beste zouden kunnen doen en vooral, waar jullie het meeste behoefte aan hebben. Hou de site dus goed in de gaten voor nieuws over de plannen en enquetes waarin in je je stem kan laten horen.

Bijscholing

Een van de manieren waarop je meer controle kan krijgen over de kwaliteit van je werk, is het volgen van opfriscursussen, je aanmelden voor een opleiding of congressen afstruinen op zoek naar nieuwe inzichten. Kortom: bijscholing. Helaas heb je daar weinig tijd voor, kost het geld en ben je juist voor jezelf begonnen om de handen uit de mouwen te steken in plaats van eeuwig te luisteren naar hoe anderen vinden dat het hoort.

10 Tips

Om je op weg te helpen daarom 10 tips voor wie bijscholing overweegt:

  1. Wat wil je leren?

Het lijkt een open deur maar wel de belangrijkste van allemaal: denk na over wat je kan verbeteren. Wil je je activiteiten uitbreiden met een nieuwe functie? Doe je nu vooral begeleiding maar je wil ook verzorging aan gaan bieden? Of wil je vooral een nog betere hulp worden?

  1. Een deel werken, een deel leren

Wie wil overstappen naar een baan als zelfstandige in de zorg kan een traject kiezen waarin je een deel van je tijd een opleiding volgt en een ander deel meteen begint met werken. Het voordeel is dat je praktijkervaring opdoet en dat je onmiddellijk begint met geld verdienen. Wel zo prettig als je al een hele carriere achter de rug hebt.

  1. Online/ offline?

Heel veel cursussen kun je online volgen. Dat is makkelijk, meestal goedkoper en het scheelt tijd. Aan de andere kant mis je dan wel het persoonlijke contact. Je doet het dan weer zelf en moet jezelf motiveren. Sommige opleidingen, met name op het gebied van verpleging, kun je niet (volledig) online doen.

  1. Hoe kies ik een instituut?

Als je hebt besloten dat je het liefste een ‘live’ cursus wil volgen, dan is de belangrijkste vraag waar je woont. De meeste aanbieders zijn lokaal of regionaal georiënteerd  Een opleiding bij jou in de buurt heeft het bijkomende voordeel dat je meteen je netwerk uit kan breiden en lokale oplossingen kan vinden voor de problemen waar je tegen aan loopt. Kijk ook eens of er een Universitair Medisch Centrum bij jou in de buurt is die cursussen aanbiedt.

  1. Kwaliteit van de opleiding

Als je een onafhankelijk instituut vindt, ga dan na of dat instituut goed bekend staat. In veel gevallen geven beroepsorganisaties een soort keurmerk aan opleidingen in hun vakgebied. Er is ook een algemeen keurmerk voor opleidingen in de verpleging en verzorging: http://www.kwaliteitsregistervenv.nl/.

  1. Hoe kies ik een onderwerp?

De diverse aanbieders hebben lijsten op hun website staan met de beschikbare cursussen en opleidingen. Dus nadat je hebt nagedacht over wat je zelf wil bereiken met deze bijscholing, kun je de cursus vinden die het beste bij je past. Twijfel je? Bel de aanbieders op en vergelijk!

  1. Wat heb je eraan?

Naast de voldoening die je haalt uit het afronden van een cursus of opleiding, en het feit dat je beroep interessanter wordt, kun je ook meer werk krijgen tegen een hoger uurtarief als je beter opgeleid bent. In advertenties kun je vermelden wat je aan bijscholing hebt gedaan en als hulpvragers dan moeten kiezen tussen jou en een hulp die niet blijk heeft gegeven van professioneel initiatief, maak jij een grotere kans op de opdracht. Zo simpel is het soms.

  1. Ik heb het te druk

Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste reden om niet aan bijscholing te beginnen, een gebrek aan tijd is. Daar valt niet veel tegenin te brengen. Maar op de lange termijn zul je er misschien wel tijd mee winnen. Als je minder tijd aan het vinden van nieuwe cliënten hoeft te besteden, of efficiënter werkt, betaalt de tijdsinvestering zich op den duur terug.

  1. Is het moeilijk?

Ook dat hangt er van af. Als je doel is om verpleegkundige te worden terwijl je nu nog in de landbouw werkt, dan kun je je borst nat maken. Maar er zijn ook cursussen die weinig tijd kosten en je volledig in je eigen tempo kan doen. En alles wat daar tussen zit. Hier is wederom belangrijk: formuleer een helder doel voor jezelf voordat je kiest.

  1. Is het leuk?

Meer kennis opdoen maakt je werk leuker. Maar de opleiding of cursus zelf kan ook heel leuk zijn. Je komt in contact met anderen die werkzaam zijn of zijn geweest in jouw sector, met wie je ervaringen kan delen en van wie je tips kan krijgen over hoe de dingen makkelijker of beter kunnen. Zelfs als je alleen een online cursus doet, heb je meestal wel de mogelijkheid feedback te krijgen of berichten uit te wisselen met andere cursisten.

8 Reacties

  • Natasja zei:

    Hallo,

    Het stuk hierboven sluit precies aan bij waar ik op al een poosje m'n hoofd over breek.
    Sinds vorig jaar Juli werk ik als zelfstandige in de zorg.
    Op zich heb ik voldoende werk, maar moet er erg veel moeite voor doen en is het elke keer weer spannend of ik m'n agenda gevuld krijg.
    In verpleeg en verzorgingstehuizen is het al gebruikelijk om ook zzp-ers in te zetten, de gehandicaptenzorg is (nog) niet zo ver.
    Ik heb een SPW-4 opleiding en merk dat ik een stuk minder opdrachten bezit dan mijn collega zzp-ers die een verzorgende IG, of verpleegkundige achtergrond hebben.
    Nu ben ik al een poos voornemens een opleiding in die richting te gaan volgen om een bredere doelgroep te kunnen bereiken.
    Een opleiding vinden is het probleem niet, maar na van alles geprobeerd te hebben is het me nog steeds niet gelukt een werk/leerplek te vinden.
    Een cursus injecteren, bloedsuiker prikken, sondevoeding toedienen enz..lijken leuk, maar hebben geen toegevoegde waarde voor bv. de vvt-sector.

    Heeft er iemand het zelfde probleem (gehad) of zijn er mensen die met mij mee zouden willen denken hier een oplossing voor te vinden?

    Groetjes, Natasja

  • Loes Kompier zei:

    Beste Natasja,

    Ik herken me volledig in je stukje, met name het vinden van een werk/leerplek. Ik werk ook als zelfstandige in de zorg, maar als je een aanvullende opleiding wil doen is deze of ontzettend duur (maar wel kort en vaak in het weekend) of te lang. Je kunt trouwens niet rondkomen van werken op een stageadres en dat vaak voor twee a drie jaar! Of je moet een uitkering aanvragen en dat wil ik niet! Ook heb ik schriftelijke mogelijkheid overwogen, maar dan zit je inderdaad met het vinden van een stageplek, omdat instellingen vaak werken met vaste "opleidïngsinstituten". Is het inderdaad niet mogelijk om een goede aanvullende cursus te doen, betaalbaar en praktisch gericht met erkend diploma en een stageplek voor een dag per week. Ik ben benieuwd welke opleiding in dit "gat" springt.

    Groet,

    Loes.

  • Lieke schepens zei:

    Hoi,

    Ook ik werk als zzper in de zorg. Ben in bezitvan diploms vpk maar omdat ik altijd in de gehandicaptenzorg heb gewerkt ben ik niet meer bekwaam en dus werk ik nu als verzorgendr en dan voornamelijk in de thuiszorg omdat jammer genoeg de instellingen in de gehandicapten sector weinig gebruik maken van zzpers.
    Nu weet ik wel dat in mijn omgeving een zieke huis ligt die cursussen geeft geheel op vraag wat jij wil leren. Je kringt dan theorie om thuis te leren en de praktijk en toetsen in het ziekenhuis. Natuurlijk hangt daar een aardig kostenplaatje aan vast! Gr lieke

  • Lieke schepens zei:

    Sorry voor de vele typfouten maar ik moet nog wennen aan mijn nieuwe gsm :)

  • Resi zei:

    Prima artikel, maar wat ik mis het kostenplaatje. Als zzp-er moet je alle bijscholingscursussen zelf betalen. Dit is wel weer belasting aftrekbaar. Maar geaccrediteerde bijscholingen hebben prijzen van gem. 50,-- tot 350,-- Plus de reistijd en tijd dat ik niet kan werken en voor vervanging moet zorgen. Daar moet ik heel wat uurtjes voor werken om 2 punten bij te kunnen schrijven in mijn kwaliteitsregister.

  • natasja zei:

    LOES:
    Ik heb op dit moment misschien DE oplossing gevonden om toch het papiertje verzorgende IG te halen.

    https://www.hetzorgdiploma.nl/verzorgende-ig.html

    Een bemiddelingsbureau gaat er achteraan dat ik via 1 van hun relaties een werk/leerplek kan krijgen, zodat ik de verpleegtechnische handelingen kan laten aftekenen.
    1 november is er Tiel een informatie avond wat betreft het zorgdiploma, daarna weet ik zelf ook weer meer.

    LIEKE:
    Ik weet dat er eigenlijk geen werk is voor zelfstandigen in de gehandicaptenzorg, uit jou verhaal maak ik op dat het er wel is, maar weinig...heb jij een tip voor mij?

  • Annet Mos zei:

    Als zzp 'er vind ik ervaring een hele belangrijke.
    Ik ben van oorsprong z-verpleegkundige maar ik werk nu ook veel bij senioren in de thuissituatie. Bovendien is er ook wel genoeg vraag naar begeleiding. Ik geef altijd wel meteen duidelijk aan bij cliënten dat ik wel bevoegd ben maar niet (meer) bekwaam, maar dat ik me wel kan bijscholen op een bepaald gebied mocht dat nodig zijn.

    Niet alles hoeft veel te kosten.
    Op het gebied van palliatieve zorg en dementie, attitude enz. is er heel veel te leren en worden er regelmatig workshops gegeven. Je moet wel bereid zijn om erin te investeren. Meld je bijv. aan bij forums. Via via komt je een heleboel te weten. Het kost tijd maar dat netwerken e.d. hoort gewoon bij je werk als zzp 'er en de tijd kun je doorberekenen in je tarief.

  • Annet Mos zei:

    p.s. GRATIS workshops

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.