1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

PGB mag weer binnenkort maar niet voor iedereen

38 Reacties

WegversmallingWie zorg nodig heeft en die het liefste zelf inkoopt, kan vanaf 1 januari weer een beroep doen op de voorziening. Het kabinet heft de stop op aanvragen vanaf die datum op.

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van vandaag. Dat betekent niet dat het nieuwe kabinet een enorme stormloop op het PGB mogelijk gaat maken. Integendeel, de staatssecretaris is van plan het aantal aanvragen zwaar binnen de perken te houden. Ze wil de PGB in de toekomst  stevig en solide houden. Dat betekent dat de bestedingen in de voorziening niet de kans krijgen de pan uit te rijzen. Wat houdt dat in? Onder meer dat budgethouders met een verblijfsindcatie die thuis of in een kleinschalige voorziening wonen geen PGB meer ontvangen.

Het gaat om een korting van 7350 euro per jaar. Die bezuiniging gaat in op 1 januari van het volgend jaar. Mensen die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben of schulden, krijgen vanaf diezelfde datum geen PGB meer. Dat geldt ook voor degenen die zorgintensieve hulp nodig hebben in een beschermde omgeving. Daar zijn dus veel mensen bij die uitgebreide verpleegkundige of medische hulp ontvangen.

Vanaf 2014 wordt de PGB een recht maar om dat financieel controleerbaar te houden, is wel een heel degelijk harnas nodig. Het lijkt erop dat het PGB een moeilijk bereikbaar of exclusief recht gaat worden.

.

38 Reacties

  • keramiekje zei:

    Snapt iemand het bovenstaande??
    Volgens mij is er een stuk tekst weg

  • Roos zei:

    Versobering PGB
    Terug naar overzicht30-11-2010
    Per 1 januari 2011 worden weer nieuwe persoonsgebonden budgetten (pgb's) toegekend. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS heeft besloten de stop op de pgb's op te heffen. Daarmee kunnen 10.000 mensen die nu op een wachtlijst voor een pgb staan vanaf 1 januari worden geholpen. In 2011 stelt het kabinet daartoe € 350 miljoen extra beschikbaar. Het totale pgb-budget komt daarmee volgend jaar uit € 2,716 miljoen.
    Zij schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

    De stop kan alleen worden opgeheven als er tegelijkertijd ook maatregelen worden genomen die leiden tot een meer solide en toekomstvaste pgb-regeling. Deze maatregelen zijn nodig, omdat bij voortzetting van de huidige groei van de uitgaven de pgb-regeling financieel onhoudbaar wordt. In 2011 neemt zij daartoe een eerste stap.

    Zoals al eerder aangegeven krijgen mensen zonder een vaste verblijfplaats en/of schulden vanaf 2011 geen pgb mee. Nu al kunnen zorgkantoren een pgb weigeren te verstrekken bij financiële problemen.Ook wordt uit oogpunt van verantwoorde zorg aan een specifieke groep cliënten die behandeling in een beschermde setting nodig hebben geen pgb meer verstrekt. Het gaat bijvoorbeeld om licht verstandelijk gehandicapten met sterke gedragsproblemen. Voor deze mensen is zorg in natura aangewezen.

    De aanpak van fraude met pgb-middelen is een grote prioriteit voor de staatssecretaris. Het lijkt erop dat de pgb-regeling misbruik aantrekt. Hierdoor wordt het draagvlak voor de pgb’s aangetast. Op dit moment is een breed samengestelde commissie bezig om hiervoor voorstellen te ontwikkelen die begin 2011 op tafel liggen. Mocht het nodig zijn dan zal de staatssecretaris in de huidige uitvoeringspraktijk ingrijpen.

    In 2007 zijn de zogenaamde zorgzwaartepakketten (zzp's) ingevoerd. Voor ruim 13.000 mensen die een pgb hebben op basis van een verblijfsindicatie is tot en met 2011 een budgetgarantie gegeven omdat zij door de invoering van de zzp’s een lager pgb zouden krijgen. Met ingang van volgend jaar wordt voor nieuwe budgethouders met een verblijfsindicatie de bekostiging gelijkgetrokken met de zorg in natura. De staatssecretaris kiest voor een zorgvuldig meerjarig overgangstraject voor de bestaande budgethouders. Voor hen zal het budget vanaf 2012 stapsgewijs afnemen. De budgetgarantie zal in zijn geheel in 2014 zijn afgebouwd. De staatssecretaris blijft oog houden voor de gevolgen van dit besluit. In 2011 verandert er voor deze pgb-houders niets. De staatssecretaris brengt begin 2011 de gevolgen bij individuele budgethouders die er substantieel op achteruit gaan en kleinschalige wooninitiatieven die met het pgb worden betaald in kaart om zonodig aanvullende maatregelen te treffen.

    Dit kabinet wil het wettelijk recht op een persoonsgebonden budget vastleggen. De staatssecretaris zal een wetsvoorstel daartoe zo spoedig mogelijk indienen.

    bron: ministerie VWS

  • keramiekje zei:

    @Roos,
    Dank je wel Roos

  • De redactie zei:

    Keramiekje, wat mis je?

  • keramiekje zei:

    Bij de 2de alinea wordt een zin afgebroken waardoor het hele verhaal nogal erg wazig overkomt.

    "Wa houdt dat in? Onder meer dat budgethouders met een verblijfsindcatie die thuis of in een kleinschalige voorziening wonen, in. H"

    Hierboven kun je zien, dat er echt nog iets achter hoort.

    Vandaar dat ik heel blij was dat Roos het hele stuk neergezet heeft.

  • De redactie zei:

    Keramiekje, Oef...dat was een foutje....mag niet weer gebeuren! Dank je...

  • Riemer zei:

    Er zitten wel erg veel taalfouten in dit bericht.

  • Herma zei:

    Ik heb een vraag: Hebben deze beleidsregels ook betrekking op al lopende indicaties?

  • Jaqium zei:

    Het is niet te accepteren dat het mensen treft in kleinere instellingen en die afhankelijk zijn van 24 uur zorg. Er moet snel een goed beleid komen voor hen die daar het meest voor in aanmerking komen.

  • Els zei:

    Dus als ik het goed begrijp krijgen mensen die vanaf 1 januari 2011 een zzp aanvragen, deze niet meer in PGB maar alleen in ZIN?

  • miranda zei:

    Ik moet lachen om budgetgarantie.
    Kreeg laatst een brief over 3 % korting op het budget.
    Ook mensen met een budgetgarantie kregen dit.
    Budgetgarantie, een wassen neus.

  • Natja zei:

    Ik ben een beetje een leek in dit soort dingen. Mijn dochter woont thuis en heeft PGB tijdelijk verblijf. Ik vraag me nu dus af wat wordt bedoeld met budgethouders met een verblijfsindicatie die thuis wonen.Valt daar mijn dochter nu ook onder? Krijgt zij zo geen PGB meer voor de logeerweekenden?

  • Tamara Wijbenga zei:

    De vraag van Natja sluit ik me bij aan. Im mei 2011 moet ik voor een herindicatie voor mijn twee kinderen die een zorgboerderij bezoeken uit hun PGB. Als blijkt dat dit niet meer mogelijk is dan heeft het hele PGB voor mij geen hulp meer. Ik heb twee kinderen met een ASS en ik redt het doordat mijn kinderen eens in de vier weken uit logeren mogen van het PBG. (ontlasting voor mij)Ik moet dit dan ook door gaan geven aan de logeer opvang dat er geen PGB meer is na mei 2011.

    Als dit verdwijnt....

    Ik wacht de reactie af en hoop dat iemand hierop kan antwoorden.

  • Anne zei:

    Hallo Tamara,


    Wanneer je geen PGB meer krijgt vraag dan ZIN aan. Zo kun je waarschijnlijk als nog de opvang voor je kinderen doorgang laten vinden.

  • Tamara Wijbenga zei:

    MMmhh dat is natuurlijk ook mogelijk.
    Ga dit zeker in gedachte houden. Anders misschien toch maar kijken of de her-indicatie dit jaar nog kan plaats vinden. TV wordt nu nog wel afgegeven voor volgend jaar!!

    Bedankt voor de tip!

    Groeten Tamara

  • henk zei:

    Heb een zelfde vraag als Herma, hebben deze beleidsregels ook betrekking op bestaande indicatie's en worden die wel toegepast bij herindicatie?
    Verder vind ik het triest dat mensen met schulden niet meer in aanmerking komen voor een PGB. Als je bekijkt dat veel cliënten met een psychiatrisch ziekte beeld door alle toestanden in de schulden zijn gekomen.

    groet henk

  • h de vries zei:

    SCHANDE

  • Saskia zei:

    Verblijfsindicatie geldt voor zorgzwaartepakketten (zzp) en niet voor tijdelijk verblijf.
    Budget garantie heeft niets te maken met de 3% regeling. Die regeling geldt voor alle budgetten.
    Nieuwe budgethouders met verblijfsindicatie krijgen PGB die in verhouding gelijk is aan ZIN. Bestaande budgethouders met verblijfsindicatie behouden hoger PGB, dat wordt afgebouwd naar een bekostiging gelijk aan ZIN, vanaf 2012 tot 2014.

    Saskia

  • Reinier zei:

    Ik heb zelf pdd-nos en heb op dit moment een zzp voor als het mis gaat. Dit omdat veel pgb instellingen eisen dat als je je inschrijft al een zzp hebt.

    Autisme (pdd-nos) wordt soms wel is in 1 zin met gedragsproblemen genoemd. Betekend dat dus voor iedereen met Autisme dat ze geen aanspraak meer kunnen maken op een PGB? Of is dit enkel voor mensen met een licht verstandelijk beperking in combinatie met zware gedragsproblemen.

    Ook al zal dit enkel voor mensen met een licht verstandelijke beperking gelden blijft dit vette discriminatie.

    Zelf heb ik alleen de diagnose pdd-nos.

    Of het nou gaat om logeren voor het ontlasten van ouders/ cliënt zelf, of om hulp al dan niet met een combinatie van een ZZP, van al deze doelgroepen hebben de meeste mensen de hulp via PGB zeer hard nodig.

    Waarom zouden mensen (misschien)in die laatste genoemde groepen ineens geen keuzevrijheid meer mogen hebben in het kopen van verantwoordelijke AWBZ zorg.

    Dit klinkt mij hetzelfde als dat Marokkanen of andere groepen waarvan SOMMIGE voor grote problemen zorgen geen kinderen meer mogen opvoeden enkel omdat een klein deel van deze groep alles verziekt.

    Per definitie mensen bepaalde rechten ontnemen vanwege vooroordelen kan je niet anders dan onder het woord vette discriminatie gooien.

    En wat ik helemaal idioot vind, i.p.v. mensen met schulden die een PGB hebben te beschermen door een regel te maken dat een PGB nooit in beslag mag genomen worden door schuldeisers worden deze mensen die het al moeilijk hebben van hun keuze vrijheid ontnomen.

    Voor de duidelijkheid, ik heb zelf GEEN schulden, maar toch zijn dit typische stinkende vvd achtige maatregelen.

    Beetje oftopic, maar toch goed om extra aan te geven:
    Als je heel erg goed tussen de regels door leest van de plannen van deze partij dan zijn er slaven die niets te zeggen hebben en mensen.

    VVD: mensen met een onzichtbare arbeidsbeperking geen recht meer op normaal salaris, werkgever mag onderbetalen plus dat een werkgever nog is geld extra krijgt voor het aannemen voor een minachtige slaaf met een "lichte/ onzichtbare handicap. Dus de werkgever mag onderbetalen EN krijgt een bonus voor een arbeidsgehandicapte die buiten de wajong gaat vallen.

    Dus over een tijdje voor heel wat mensen GEEN fatsoenlijke (keuze vrijheid voor)zorg meer en een vooruitzicht van een heel leven lang zware armoede.

    Gaan we dit met zijn alle in Nederland dit pikken?

  • ina zei:

    Het is al jaren duidelijk, dat de overheid grote woorden heeft over "zelfredzaamheid", "eigen regie", "eigen verantwoordelijkheid", maar in de praktijk steeds meer de kant opgaat van bescherming van instellingen, door steeds meer uit het pgb over te hevelen naar zin.
    En wat de fraude betreft: het blijkt bijna altijd te gaan over "zorgbemiddelaars" die aanbieden het budget te beheren en vervolgens met de buit er vandoor gaan. Daardoor zijn de budgethouders vaak dubbel de dupe: ze kunnen de benodigde zorg niet inkopen en moeten ook nog eens het budget terugbetalen.
    De zogenaamde bezuinigingen op pgb, met alle mooie drogredenen, zijn uitsluitend bedoeld om het overschot in zin op te kunnen heffen. Als de schotten tussen hulp via pgb en zin worden weggehaald, zal blijken, dat pgb uiteindelijk veel goedkoper is en efficiënter. In feite wil de overheid helemaal geen "eigen regie", "eigen verantwoordelijkheid" etc. voor mensen met een beperking.
    Feit is wel, dat de overheid in mijn geval waarschijnlijk wel zal krijgen wat zij wil: door de zgn. bezuinigingen wordt het voor mij onmogelijk nog langer zelfstandig te wonen.

  • agnes wulms zei:

    Niet te geloven allemaal wat hier gebeurt !!
    is dit nu echt wat nederland gestemd heeft ??? rechts ??
    Is dit nu echt wat het nederlandse volk wil ??

    PGB protest in tweede kamer op 15 december a.s de kamercommissie volksgezondheid spreekt met de staatssecretaris van 14.00 tot 17.00 uur over haar maatregelen uit de pgb brief. Een kritisch debat is gebaat met een volle plubliekstribune !!

    Dus laat van je horen !!
    dit is de enigste manier om van ons te laten horen en voor al degene die zorgafhankelijk zijn en zelf keuzes willen blijven maken wat voor zorg ze willen !!! ZIN of PGB al wat voor beperkingen je hebt !!het moet een keuzevrijheid blijven !! voeren ze eerst een zorgzwaartepakket in om het nu maar gelijk af te schaffen voor degene die zij denken die krijgen dat niet meer ???? hebben ze wel enig idee wat een opname betekend en waar ze nog niet eens een personeelsbezetting voor hebben ?? Ze mogen blij zijn dat ze zelf gezond zijn en niet afhankelijk van zorg zijn, Dit kan echt niet !!!

    gr.A.wulms
    comfortzorg weert

    gr.

  • Jolanda zei:

    Deze beleidsplannen zijn waanzinnig te noemen. Absoluut niet passend in het eerder uitgesproken overheidsbeleid dat we ervoor ZORG dragen dat bijvoorbeeld ouderen zolang mogelijk zelfstandig moeten kunnen blijven wonen. Voor een lang en aangenaam leven en om de zorgkosten laag te houden.
    De keuzevrijheid tussen ZIN en PGB moeten blijven bestaan. Kortom een ordinaire bezuinigingsmaatregel waarmede de zorgkosten alleen maar gaan oplopen. Hopelijk denkt men hier nog eens goed over na voordat het definitieve besluit is genomen.

  • roza zei:

    Hallo,
    Ik weet niet wat ik van al die plannen moet denken.
    Mijn activerende begeleiding/ therapie is wegbezuinigd, heb een
    zzp met enkel woonbegeleiding en zit nog in een rechtszaak verwikkeld
    tegen deze indicatie sinds 2008.

    Mijn wereld wordt kleiner, mijn draagkracht ook,en als ik de plannen
    lees, weet ik niet hoe mijn leven er over een jaar uit zal zien.

    Is er iemand die weet hoe je daar weer mee om kunt gaan?
    Ik wil niet meer worden opgenomenen in een instelling komen te wonen.

    Roza

  • geert zei:

    heeft men bij de hoge pieten wel enig idee wat eeb zwaar psyg. patient doormaakt en in een hele andere wereld leeft? wij geven hem 24 uur persoonlijke begeleiding om hem een leefbaar leven te geven. en ik hoop voor alle patienten die afhankelijk zijn van een p.g.b om op dit te reageren tegen deze regering die het zo goed weten. en ik gun niemand en dan ook niemand deze ziekte toe. en ik vraag de regering om heel goed na te denken waar4 zij mee bezig zijn. er zijn zoveel manieren om te bezuinigen maar doe het niet over de rug van deze patienten. zorg goed voor hen a.u.b

  • henk zei:

    De PVV had voor de verkiezingen van alles beloofd. De zorg zou verbeterd worden etc.
    Veel mensen hadden daarom op de PVV gestemd. Maar, zie nu waar de PVV voor staat. Je hoort niets anders dan "wij (PVV) zijn Israel". Nationale problemen worden aan de kant geschoven voor buitenlandse. En wij, maar denken dat wij ze daar hebben gezet om voor ONZE belangen op te komen...

  • geert zei:

    of het nou de pvv is ik weet het niet , het is de hele regering bij elkaar. ze leven allemaal langs elkaar heen. eigenlijk moet rutte eens op pad gaan bij deze patienten en zelf kijken hoe het daar gaat. en laat hij zijn mensen uit de kamer meenemen ik denk dat hij een maand onderweg zou zijn als hij deze ellende en zieken mensen ziet. en dan pas weet wat er echt aan de hand is. en natuurlijk zijn er allerlei kleine kantoortjes die ook ever de rug van patienten hun zakken vullen en dat is zeer zeker niet goed. maar dat weten wij allemaal. liefde en goede verzorgen is nr. 1

  • Annie zei:

    Nog even over de PVV; het verbaast me erg dat mensen op neo-liberale en recht-extremistische partijen stemmen en dan verwachten dat er beleid komt dat gericht is op zwakke groepen in de samenleving.
    Volgende keer stemmen op een partij met een sociaal karakter is het devies.

  • keramiekje zei:

    @Annie, het ligt echt niet alleen aan de PVV hoor. Op dit moment is er geen enkele partij waar ik op zou willen stemmen.
    De chronisch zieken, gehandicapten en ouderen staat bij niemand hoog in het vaandel. En niemand is voor het PGB, ze willen gewoon niet inzien, dat een PGB in feite goedkoper is dan ZIN

  • Roos zei:

    Keramiekje,

    Gehandicapten en ouderen hebben helaas geen "waarde"
    Zo voel ik het althans.....

    Ik heb steeds meer het gevoel dat "men" liever heeft dat "wij" er niet meer zijn.
    Ik krijg het gevoel een parasiet te zijn......

    Toch geef ik en mijn gezin nog steeds veel, maar het lijkt weinig waarde te hebben.
    Begin mij ook te schamen dat mijn gezin een beroep doet op AWBZ zorg.

  • jos zei:

    @Roos, je hoeft je nergens voor te schamen. Weet jij wie zich moeten schamen? Degenen die voor de verkiezingen dingen beloven om stemmen te winnen maar wanneer de buit binnen is zich niet aan hun woord houden en vriendjes politiek voeren!

    En een parasiet ben je zeker niet. Ik vind zulke uitspraken heel erg, het zegt al genoeg hoe mensen zich voelen door het beleid van anderen.
    Waardeloos zijn degenen die ons vertrouwen te grabbel hebben gegooid.

    Jarenlang ging het goed met de zorg, totdat iemand dacht het wiel opnieuw te hebben uitgevonden, met alle gevolgen van dien voor mensen die daarvan ''afhankelijk'' zijn. Jammer dat zieke mensen niet de kracht hebben om te staken, ofwel?

  • Jos zei:

    De Staatssecretaris zit met de berekening van de verhouding tussen PGB en ZIN er volgens mij helemaal naast.
    Om een voorbeeld te geven: iemand met een ZZP VG 05 (incl. DA en zonder vervoer, zie woont in een wooninitiatief krijgt € 196,79 p/d in PGB.

    Voor dezelfde VG-er wordt in een ZIN-instelling minimaal € 228,97 p/d ontvangen. Dit bedrag is opgebouwd uit:
    ZZP VG 05: € 188,93
    Verblijfscomponent: € 26,01
    Kapitaallasten: € 12,65
    Vervoerskosten: € 1,38
    Totaal: € 228,97
    Indien deze VG-er in een PGB-initiatief kan blijven wonen, scheelt dat de overheid op jaarbasis: € 11745,70 aan uitgaven t.o.v. een ZIN-instelling.
    Indien deze VG-er ook nog valt in een bijzondere categorie, b.v. epilepsie, dan komt er nog een dagelijks tarief van tussen de €39,60 en €86,43 bij.
    In een ding heeft de staatssecretaris dus gelijk. Het verschil tussen PGB en ZION is te groot, MAAR DAN WEL IN HET NADEEL VAN DE PGB-er!!

  • RONNIE VAN RODIJNEN zei:

    even voor alle duidelyk heid met het geld van de pgb mag je alleen beceleiding in kopen dus geen mooije cd kopen of een avondje stappen er word ook eerst gekeken hoe veel hulp je nodig hebt de een die neer hulp nodig heeft krygt ook neer pgb dan een ander ik vind wel dat alle mensen met een verstandelyke beperking in de pgb moet kunen ook moeten we af dat mensen met een beperking beceleiding moeten blyven houden dus niet minder beceleiding of helen maal niet neer dat is fout zonigen mensen met een beperking zien beceleiding als een 2 de vader of moeder beste mensen laaten we samen werken aan een goede zorg voor mensen met een beperking en ik hoop dat kabinet rutte hier ook zyn steentje aan by wil dragen

  • Natasja zei:

    Tja, wat kan ik hier nog op aanvullen? Alles wordt eigenlijk al gezegd. Echter zie ik vaak het onderwerp fraude in diverse blogs, zoals ook hier weer eens vermeld dat het PGB fraude gevoelig is.

    Nu weet ik natuurlijk niet de exacte cijfers maar zoals ze bij mij "bekend" zijn als we praten over fraude in de zorg, blijkt dat er in het PGB aanzienlijk minder wordt gefraudeerd dan in de ZiN zorg.
    Mijn oren klapperen regelmatig als ik weer eens verneem hoe hoog de fraude in de ZiN is ten aanzien van het PGB. Zeg dat er jaarlijks ongeveer 1 miljoen wordt gefraudeerd met het PGB, daar tegenover staat ongeveer 80 miljoen in de Zinzorg!!!! Nogmaals ik kan de bedragen natuurlijk niet weerleggen, behalve dat ik dit zeker geloof. Zelf werkzaam geweest in een zorginstelling en wat ik daar heb gezien is te schandelijk voor woorden!!! Niet alleen het declareren van zorg die niet geleverd wordt maar ook de zorg zelf!!!

    Ik wil dit graag volledig in kaart gaan zetten en ben aan het zoeken naar betrouwbare informatie om de overheid hun ogen eens uit te wassen en hen rond de oren te "meppen". Het lijkt wel of in ZiN alles wordt "uitgedoofd" wat ongewenst gedrag is.

  • ina zei:

    @natasja,
    Het zou fijn zijn als dit eens duidelijk zou worden gemaakt. Laatst hoorde ik ook van een zorginstelling die ZiN verleent, dat de cliënt een verklaring moest tekenen dat hij 4 uur per week begeleiding kreeg, terwijl hij maximaal een half uur per week iemand ziet.
    Daarnaast vraag ik me af hoeveel fraude budgethouders bij de huidige indicatiestelling nog kunnen plegen. De inzet is om sowieso een lagere indicatie af te geven dan noodzakelijk is, dus als de zorg wordt ingekocht zal over het algemeen het budget niet of nauwelijks toereikend zijn.

    Ook heb ik gehoord/gelezen dat het gebruikelijk zou zijn dat bij een PGB-aanvraag in principe een klasse lager wordt geïndiceerd dan bij een ZIN-aanvraag, omdat PGB efficiënter werkt en daardoor in minder uren dezelfde zorg kan leveren. Ook is het tarief voor PGB lager dan voor ZIN,omdat er vanuit wordt gegaan dat bij PGB veel minder overhead gemoeid is.
    Volgens mij is er helemaal geen probleem met PGB-uitgaven als de overheid bereid zou zijn het AWBZ-budget in zijn geheel te bekijken in plaats van te splitsen in ZIN en PGB. Inzet van PGB gaat nu eenmaal ten koste van inzet van ZIN en dat is voor de zorginstellingen geen goed bericht. Door de kunstmatige scheiding, alleen op grond van wijze van financiering, in stand te houden blijft het voor de overheid mogelijk de uiteindelijke regie over de zorg te houden. Maar goed, waarom betere kwaliteit voor een lagere prijs promoten als het voor slechtere kwaliteit en duurder kan?

  • Roos zei:

    Wij hadden het er gisteren nog over, hoe moeilijk onze situatie is, met een zorgverleenster.
    De kosten van de ziektekostenverzekering
    De eigen bijdrage
    De niet vergoede medicijnen enz......

    Wij kwamen al snel tot de conclusie dat de overheid het PGB kapot aan het maken is.
    De vergoeding dagdelen groep a 57,00€, dat is een lachertje!!!!!!
    Daar kan mijn man niet naar toe voor dat bedrag en een vergoeding voor vervoer krijgen wij ook al niet terwijl het toch enkele reis 33 km is.
    Hoe moeten wij dat betalen?????

    Voor het eerst sinds lange tijd zie ik het niet meer zitten.
    Toekomst hadden wij al niet, maar onze kinderen misschien nog wel...
    Maar ook die toekomst vrees ik.

    Autisme is niet zichtbaar, kon je het maar zien.
    Al die jaren vechten tegen voor oordelen dat zoon lief zo brutaal en ondeugend was.....
    Toch loopt hij nu stage, en ze zijn erg tevreden over hem.
    Maar hij zal nooit zelfstandig kunnen wonen!!!!!!!
    Daar zal hij altijd begeleiding bij nodig hebben.

  • Tamara Wijbenga zei:

    9 december wordt het in de kamer besproken. Per Saldo roept ons op om een petitie te ondertekenen, mag ook anoniem.
    Nodig iedereen uit die wil tekenen via de mail door deze link te sturen.

    http://petities.nl/petitie/maak-de-zorg-thuis-en-in-pgb-wooninitiatieven-niet-kapot--2


    Iedere handtekening die digitaal gezet wordt kan het verschil maken!

    Groet

    Tamara

  • Roos zei:

    Tamara, al getekend!
    En via de mail doorgestuurd naar vrienden en kennissen.
    Plaats de link ook maar op Face-book en Hyves en andere fora.

    Mensen die zelf niet in de zorg werken en zelf geen zorg afnemen hebben namelijk geen idee wat er speelt!!!!!!!!

    Natasje, goed initiatief!
    Ik hoop dat jij die beerput kan opeleggen want dan is de druk van het "fraude" gevoelige PGB af!

    Hé, ik heb weer moed om door te gaan, oplossingen te verzinnen voor onze uitzichtsloze situatie met dank aan jullie!!!

    Dank je wel.

  • ina zei:

    Ik begrijp maar niet hoe een PGB fraude-gevoelig kan zijn. De tarieven zijn vrij laag en de hoogte van het PGB is gebaseerd op de indicatie van benodigde zorg, vaak ook nog eens verminderd met een aantal uren "gebruikelijke zorg". Dus gaat het PGB op aan de inkoop van zorg.
    Dus kan volgens mij fraude eigenlijk alleen maar bestaan als de indicatie niet goed is, of ben ik nu te simpel?

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.