1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Pgb-maatregel levert niets op

34 Reacties

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS). © anpStaatssecretaris Veldhuijzen van Zanten wist het zeker: bezuinigen op het persoonsgebonden budget zou de schatkist 900 miljoen opleveren. "Ach welnee", reageerde belangenvereniging Per Saldo. "Die maatregelen gaan ervoor zorgen dat de AWBZ in 2015 zo'n 400 miljoen meer zal gaan kosten." Erg verwarrend, vonden de oppositiepartijen en ze vroegen het Centraal Planbureau (CPB) om alles, inclusief de alternatieve voorstellen van Per Saldo, eens door te rekenen. Meest opvallende conclusie: de voorgestelde maatregelen leveren niets op en gaan veel banen in de zorg kosten.

Door de maatregel, zo valt te lezen in de op 8 september gepubliceerde CPB-notitie, gaat het zorgaanbod totaal veranderen. De betaalde mantelzorg, waar nu een groot deel van het pgb aan besteed wordt, zal bijvoorbeeld bijna helemaal verdwijnen. Dat verlies aan arbeidsplaatsen wordt volgens het CPB maar voor de helft opgevangen doordat er meer professionele zorg komt. Uiteindelijk komt het neer op een verlies van 8000 banen. En dat is inclusief de in het regeerakkoord aangekondigde 12.000 extra banen in de zorg.

Niet alleen de oppositiepartijen reageren geschrokken op het nieuws. Zo wil VVD-kamerlid Tamara Venrooy dat de staatsecretaris zo snel mogelijk tekst en uitleg komt geven aan de Kamer. Wat Angelique van Dam, directeur van de Chronisch zieken en Gehandicapten raad (CG-raad) betreft, is er maar één conclusie mogelijk: "Het kabinet heeft zich rijk gerekend met de bezuinigingen op het pgb. Met dit rapport in handen, moeten de bezuinigingsplannen van tafel worden geveegd."

De notitie van het CPB vind je hier.

De eerste reacties uit de Kamer lees je hier.

34 Reacties

  • Marcel zei:

    De zorg kan best goedkoper maar er spelen te veel belangen en de gene die te veel zijn hebben het voor het vertellen je eigen baan weg bezuinigen doe je niet. We hebben landen in EU waar een collectieve zorgverzekering bestaat en de gezondheidskosten ook lager zijn. Maar er spelen hier te veel belangen er zijn mensen die verdien hieraan en ja als je het dan nog voor het vertellen hebt. Dan ga je niet opzoek naar de juiste oplossing maar na de gene waarvan je veel financieel gewin kunt halen.

  • Wim zei:

    Zei beslissen iets in een paar minuten waar heel veel mensen al bijna een half jaar niet meer van kunnen slapen.
    Mensen en de zorg voor deze mensen interesseert ze gewoon helemaal niks,anders waren ze wel met iets menselijks gekomen.Dus als we weer eens moeten gaan stemmen dan weten we ook waar we aan toe zijn en op wie we moeten gaan stemmen.
    WAARDELOOS EN NIET MENSENLIJK ZIJN ZE.

  • asjemenou zei:

    Wel, als de winst nilhil zou zijn, dan zou het alleen erg zijn voor ons, gehandicapten en families. Maar de winst zou niet nihil worden... het zou een groot verlies zijn, aangezien ZIN heel veel duurder is dan het PGB en daardoor zou het heel Nederland gaan raken in de portemonnee....

  • Karen zei:

    Ik ben heel erg blij dat er eindelijk inzicht komt in de daadwerkelijke gevolgen van het grotendeels afschaffen van het PGB. Daar zit de oplossing namelijk helemaal niet, en dat was al lang bekend. We kunnen een boekje open doen over waar de gaten zitten in de zorg, waar instanties zichzelf verrijken en welke belachelijke bedragen uitgegeven worden aan overbodige afspraken en bureaucratie. Ik hoop van harte dat het PGB toch blijft bestaan, ik met de vertrouwde hulp mijn dochter thuis kan blijven verzorgen. We duimen voor een goede afloop.

  • Barbera zei:

    Ze hebben het wel lekker makkelijk de mensen die over zulke belangrijke dingen beslissen. Zelf zwemmen ze in het geld dus hebben geen besef hoe het voor mensen is die het wel nodig hebben. En dus lekker makkelijk om te zeggen dat wij het geld in moeten leveren. Misschien ze zelf maar wat inleveren? Ze kunnen vast wel een beetje missen..

  • Esther zei:

    Ik ben erg blij met de uitkomst, nu moet Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten het ook nog accepteren dat zij een fout heeft begaan!! Wanneer zij denkt dat ze er goed aan doet, dan gaan we nog als chronisch zieken en gehandicapten de bietenbrug op.

    Wat een geluk dat de oppositiepartijen het Centraal Planbureau (CPB)vroeg om opheldering.

    Zal het nu allemaal met een sisser aflopen, nadat ik maanden mij toch wel opgelaten heb gevoeld of het PGB voor mijn 100% afhankelijke en niet zelfredzame zoon zou blijven bestaan.

  • Yesica zei:

    Het is een wereldwijde "trend" om ouderen, mensen in een uitkering, zieken en gehandicapten hoe kan ik dit netjes zeggen, minder te bedelen omdat ze door heel veel mensen gezien worden als een "last" en zeker met de wereldwijde recessie, gezien worden als een aanslag op de portemonnee van de "normale (?), werkende" mens, de zogenaamd productieve mens. Maar de ervaren "last" zit niet alleen in het geld wat naar deze mensen toegaat, het gaat veel dieper maar het "geld" wordt gebruikt om een ander doel van deze zogenaamde "last" te verlichten. De "normale" mensen die deze "last" ervaren hebben zelf niet door waar ze voor gebruikt worden. Wat zou de wereld een verschrikkelijke plaats worden met alleen maar dezelfde "normale" mensen en geen plaats meer voor ieder uniek individu.

    Laat hij of zij die het leest (hoort) begrijpen wat hiermee bedoeld wordt.

    Wordt wakker Nederland!

    Yesica.

  • susanne zei:

    dit was te verwachten maar aan de andere kant ken ik zeker 10 mensen met pgb voor kind met adhd waarvan ik het vrij vaak normale zorg vind die ik ook heb voor mijn eigen kinderen.
    Maar die op die manier wel een inkomen vergaren uit een pgb. En ook gewoon zeggen waarom zou ik gaan werken als pgb me ook 1500 in maand betaald, dat verdien ik niet met een reguliere baan.
    Voor ernstig gehandicapten of mensen met veel zorg vind ik het anders

  • Lian zei:

    Ik vrees met vreze dat het geen afstel meer kan worden. Eerder deze week las ik in zorgvisie dat er al een convenant getekend is over de besteding van de 8 miljoen "die vrijkomt" door het afschaffen van PGB voor mensen zonder verblijfsindicatie. Ik heb nog gereageerd dat de huid al(weer) werd verkocht voordat de beer geschoten was..... maar in dat soort gremia klinkt de stem van de belangenbehartiger toch niet echt door. Ik hoop natuurlijk wel dat dit inderdaad een kentering is. Ik heb meegewerkt aan diverse interviews en forums om de stem van de onzichtbare zorgvragers en (thuis)zorgers te laten horen. Ik heb begrepen dat het een groep is die de staatssecretaris niet kende, maar waar ze inmiddels niet meer omheen kan. We mogen ook best een beetje trots zijn op onszelf. Petje af voor Per Saldo. Een soort van 1 - 0 in gelijk. Al zal er natuurlijk nooit sprake kunnen zijn van "gelijkspel". Wij mensen met makke of mantelzorgers van mensen met makke beginnen altijd op achterstand. Mijn medeleven gaat uit naar al die PGB zorgvragers die in de stress deze afschuwelijke zomer hebben door moeten maken. Wat er ook hierna gebeurd, afstel, versobering van de maatregel of niets, ik voel me rechtenloos. Laat ze gauw dat VN verdrag voor de rechten van de mens onderschrijven zodat dat gevoel wat minder wordt en we ergens op terug kunnen vallen.

  • sandra zei:

    Als dit geen reden is om op te stappen! Weg met die persoon, een mens kan ik haar
    Niet noemen. Kan mijn dochter nu toch thuis blijven wonen ?

  • Anna zei:

    "CPB: Bezuingsplan pgb haalt beoogde doel wél

    Het kabinet komt met de geplande bezuiniging op het persoonsgebonden budget (pgb) wél in de buurt van de geplande 900 miljoen euro. De vermindering van het aantal pgb's levert een besparing van 600 miljoen op, maar als gevolg van een aantal meevallers in de zorg komt het kabinet toch in de buurt van de beoogde 900 miljoen.

    Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) donderdag laten weten in een reactie op de doorrekening van het bezuinigingsplan, meldt de NOS."

    http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Laatste-24-uur/315965/CPB-Bezuingsplan-pgb-haalt-beoogde-doel-wel.htm

  • Ad zei:

    Zo zie je maar weer hoe "het Spel" (ja, met een Hoofdletter!) in dit land in de politiek wordt gespeeld. Het CPB is gewoon een speelbal van/tussen de politieke partijen en het kabinet. Wellicht zijn er vanmorgen op kantoor van het CPB harde woorden gewisseld met VWS. Ze zijn "gemangeld" en nu MOETEN ze van VWS hun uitgesproken bevindingen relativeren en terug draaien.
    Vergelijk deze situatie maar met de uitspraak van Hillen i.h.k.v. de Afghanistan missie. Ook daarover zei Rutte: "Hij (Hillen) heeft het niet zo bedoeld te zeggen en heeft een gewijzigde verklaring laten uitbrengen....
    Het maakt de zaak alleen maar nog onduidelijker. Wat zouden die "meevallers" in de zorg zijn? Wat wordt er er nu uit de hoed getoverd.??? Of is het naar het doel/uitkomst praten van het CBP.?
    Ben erg benieuwd naar het debat t.z.t. waarin de Staatsecretaris met de billen bloot moet. Maar waarschijnlijker zal het resultaat zijn dat ondanks de vele woorden straks de onzekerheid over het PGB blijft en de voornemens (bezuinigingen) toch doorgaan. Links of rechtsom denk je toch niet dat dit kabinet zich door de oppositie laat ringeloren.? De stappen naar de bezuiningen en de akten van overeenkomst zijn reeds getekend tussen de ZIN partijen.
    We wachten af...

  • Lian zei:

    oeps ja, foutje 800 miljoen ipv 8....

    Lian

  • Jan zei:

    Susanne,

    zulk soort reacties "ik ken wel 10 mensen bla bla" zijn behoorlijk ongenuanceerd en richten veel schade aan, zeker voor die mensen waar je je dan weer wel zorgen om maakt. Als je niet inhoudelijk op de hoogte bent over een zorgdossier kan je geen conclusies trekken en zomaar op internet kieperen.

    Overigens bij ons moeten alle PGB-houders aan het zorgkantoor facturen en zorgleefplannen overhandigen ter controle.

    "Zomaar 1500 euro per maand krijgen"......sorry hoor, niet bij het zorgkantoor in onze regio en niet bij ons CIZ......

  • Roos zei:

    Ja, een typisch broodje aap verhaal van Susanne....

  • miranda zei:

    Heb vaak het gevoel dat er op diverse forums mensen zitten die alleen maar stennis willen maken.
    Met alleen maar adhd (erg genoeg)krijg je geen groot budget.
    Te doen alsof ouders zich verrijken ten koste van hun kind, vreselijk.
    Suzanne , schaam je.
    Help deze mensen liever ipv het nagatieve te voeden.

  • Marga zei:

    Zo dan, in deze notitie staat precies wat ik van te voren al had aangegeven! Ook ik heb meegewerkt aan forums en enquetes met vragen over hoe ik het voor mij zelf in zie als ik geen PGB meer zou hebben. En wat ik denk dat er met mij zou gebeuren via ZIN.

    Ja, er kan zeker bezuinigd worden op het PGB. Maar NIET op deze manier! En mensen (=politiek)...., onthoud wel dat het hier om MENSEN gaat! Het gaat ook om belangrijke lichamelijke zorg! Denk aan de onrust die hierdoor wordt veroorzaakt!

    En nu moeten de juiste mensen nog effe WAKKER WORDEN!

    Luister naar Per Saldo! Wat zij al niet hebben gedaan, sinds deze plannen bekend zijn geworden. En PGB houders, laat van je horen!

  • sandra bijl zei:

    hadden ze dit niet eerst kunnen verzinnen voor ze de hele boel op zijn kop zetten!!!! het werd door iedereen al gezegd en na een hoop mensen in de stress te laten schieten komen ze nu met dit rapport wat wij allemaal al lang wisten............

  • sandra bijl zei:

    o ja en voor susanne,
    zo makkelijk als jij het beschrijft is het nooit geweest,het ciz is niet geverig met indicatie ,heb zelf een dochter met down en al zeven jaar lang moet ik ieder jaar weer een indicatie krijgen die redelijk aansluit op haar behoefte!!!!! gebruikelijke zorg zoals jij die noemt word zelfs bij een downkindje meegenomen en word er verwacht dat een kind van tien niet alleen kan buitenspelen!!! dus susanne als je weer wat roept over makkelijk te verkrijgen pgb vraag eerst eens na bij mensen hoe dat allemaal in zijn werk gaat en als ik mocht kiezen tussen 1000 euro bij een baas of een kind met een handicap dan koos ik voor het eerste!!!

  • Anne zei:

    Ik geloof dat Mevrouw Veldhuijzen van Zanten inmiddels zelf uit haar (zelfopgeblazen) luchtballon gevallen is!

    Het gaat niet alleen om de belofte dat de huidige PGB houders de zorg die ze nu hebben zullen behouden, het gaat ook om de belofte dat er eigen regie mogelijk is.
    Ik heb meegewerkt aan een onderzoek van Per Saldo, waarbij mijn zorgvraag werd voorgelegd aan een grote thuiszorginstelling in mijn regio. En ondanks dat zij alleszins bereid waren om mee te denken en best innovatief bezig zijn, kunnen ze mij niet garanderen dat ik mijn eigen regie kan behouden. welliswaar zou ik best voor 7 uur 's morgens uit bed en bij PV geholpen kunnen worden, maar NIET door de twee mensen die ik zelf heb uitgekozen. Ik ben dan overgeleverd aan een ambulant team van 15 wisselende personen. Daarbij komt dan de zorgvraag van mijn zoon die ook weer door iedere dag iemand anders (anders dan degene die mij helpt, want die zijn niet gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen) geholpen zou moeten worden. Opgeteld bij elkaar kom ik in het ergste geval dan aan zeker 32 verschillende hulpverleners per week (meegeteld dat deze thuiszorgorganisatie geen huishoudelijke hulp kan bieden en ik daar dus ook weer iemand anders voor nodig heb) waar we nu niet meer dan 4 personen wekelijks over de vloer hebben! Weg eigen regie dus!

    En dan blijkt er uit het rapport van het CPB ook nog dat er 20.000 mensen hun baan verliezen. Terwijl er vanuit de regering de garantie is gegeven dat er 12.00 EXTRA handen aan het bed zouden komen. Om dit te compenseren volstaat ons kabinet niet met die 12.000 handen aan het bed die ze nu per convenant hebben vastgelegd, maar moeten ze ook voor de 20.000 mensen die hun baan verliezen nog 'even' wat gaan regelen. Als je de kosten bij elkaar telt voor die 20.000 mensen die hun werk kwijtraken vlieg je echt vet in de min en heb je het dus niet meer over een besparing maar over een extra kostenpost.
    Tenslotte: als gehandicapte overgeleverd zijn aan een instelling voor ZIN, gesteld dat de toestroom naar die instellingen per 2014 gigantisch zal zijn en men dan ook - met alle welwillendheid van dien- die zorg voor 7 uur niet kan garanderen, betekent dat nog meer verlies van banen, want welke werkgever zit er te wachten op een werknemer met handicap die uren te laat komt of eerder weg moet vanwege de ingeplande zorg? Geen enkele denk ik zo! Ook werkgevers kennen grenzen. En dat stukje verlies van banen en instroom in uitkeringen is in het verhaal van het CPB nog niet eens meegeteld!

    Ik kan alleen maar en nog steeds concluderen dat de plannen om het PGB grotendeels af te schaffen niet alleen op persoonlijk niveau desastreus zijn maar ook op sociaal-economisch niveau!

  • Jan zei:

    Ik verbaas me na vandaag helaas weer over de ongemeen felle reacties richting de regeling PGB en mensen die er gebruik van maken of anderszinds betrokken zijn.
    Veel mensen praten over via via kennissen, buren en ook over enorme bedragen, deze mensen hebben duidelijk totaal geen ruk met de praktijk te maken, ik weet ook niet wat hen teweeg brengt dit zo te veroordelen.

    Hier zit een ongekende zwartmakerij achter en een totaal onredelijke boosheid.
    Ik heb al meerdere keren hier gezegd voor fraudes in de zorgwereld zijn bevoegde instanties ter controle, en neem van mij aan die doen hun werk met verve. Alsof er met andere regelingen nooit iets misgaat?

    Je kan van links tot rechts met elkaar van mening verschillen over de besteding van gemeensschapgeld en daar is ook niks mis mee maar dit raakt vele mensen fysiek, dit onderwerp doet velen ongekend pijn en de onzekerheid die dit vele mensen geeft staat niet in verhouding tot een stukje koopkracht wat de meesten van ons door de crisis moeten inleveren.

    En het vreemde is er mag ogenschijnlijk onbeperkt geld in de zorg in natura pot worden gestort, geen vraagtekens, niks noppie, hier gaat iets van 26 miljard in om en als je op sterven ligt en je vraagt of ze voor 10 uur willen komen om je te wassen dan kan het niet?

    Ik kan het soms echt niet meer volgen.

  • Chris zei:

    Deze mevr.van Zanten Veldhuijzen heeft iets gehoord over fraude bij het PGb en schrapt 90% van de PGB houders. het CPB vertelt een ander verhaal maar nee de PGB houders zijn fraude plegers. Dat het beter kan is tot daar aan toe maar om te beweren dat een groot deel van de PGB houders rotzooien met hun PGB mee is zeer kwalijk te noemen.
    Elk half jaar moeten we verantwoording afleggen en wat ik mij afvraag wat de zorgkantoren doen met deze verantwordingsformulieten. Ik heb het gevoel dat er weinig mee gedaan wordt want anders zouden ze in Den Haag weten dat de PGB houders voor het grote deel eerlijk met hun PGB om gaan.wat er nu gebeurt is dat er veel ontslagen komen en veel mensen die hulp nodig hebben in de problemen komen.En het gaat meer geld kosten. Ik snap er helemaal niets meer van.

  • Roos zei:

    Helaas heeft ze boter op d'r kop.......

    Staatssecretaris houdt vast aan plannen met pgb Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) houdt vast aan haar plannen voor het persoonsgebonden budget (pgb). Volgens haar toont het rapport van het Centraal Planbureau (CPB) “onomstotelijk” aan dat de groei van het pgb zonder ingrijpen onbetaalbaar wordt.

    Cijfers CPB
    Volgens donderdag naar buiten gekomen cijfers van het CPB bespaart het kabinet echter minder dan gedacht met de herziening van het pgb waarmee mensen zorg kunnen inkopen. Volgens Veldhuijzen van Zanten zijn de geplande maatregelen goed. “En die maatregelen zijn nodig.” Ze zegt het CPB-onderzoek als ondersteuning van haar beleid te zien.

    Oplossing
    Veldhuijzen van Zanten wijst erop dat de CPB-berekeningen aantonen dat de kabinetsplannen een oplossing bieden voor de financiële problemen bij het pgb. Het rapport laat volgens haar ook zien dat de overgang van een persoonsgebonden budget naar meer thuiszorg geen extra kosten oplevert.

    Belofte
    Veldhuijzen van Zanten weerlegt de veronderstelling van het CPB dat de uitkomsten anders zullen zijn als ze haar belofte waarmaakt om mensen goede zorg te garanderen. “Ik streef naar gepast gebruik en goede zorg. Samen met de aanbieders, het veld en de mensen die het aangaat zoeken we naar innovatieve en creatieve oplossingen. Daar zijn we mee bezig”, aldus de staatssecretaris. (ANP)

  • Jan zei:

    Roos,

    wat betreft die laatste belofte, hier regionaal heeft het zorgkantoor op 1 augustus(!)jl. al de deuren gesloten voor nieuwe aanbieders tot en met 2013!!
    Kan je lullen als brugman, daar kom je op dit moment niet tussen.

    En zelfs al houden ze een kiertje open dan bombarderen ze met zo'n ontzettende lijst aan voorwaarden alle innovatieve en creatieve oplossingen terug naar het stenen tijdperk en mag je alleen meedoen als je hetzelfde werkt als de ZIN instelling waar je juist een beetje tegenwicht aan wilde bieden.

    Het gaat helemaal nergens meer over.

  • Jan zei:

    Net nog even nieuwsuur zitten kijken..... Dus als ik het goed begrijp heeft de oppositie het CPB opdracht gegeven om de kabinetsplannen door te rekenen. De staats zegt nu ze hebben niet goed gerekend want ze hebben geen rekening met de verdere uitwerking van de plannen gehouden???

    Ja, sorry beste mensen, ik kan hier geen chocola van maken... heeft het CPB nou wel of geen plannen doorgerekend, hoe kan je iets doorrekenen wat nog niet bekend is, sjongejonge wat een wartaal, is toch geen touw meer aan vast te knopen.......Maar het gaat maar over 120.000 levens.

    Ik wil volgende week wel eens wat pit in het debat zien...eindelijk.

  • Patricia zei:

    Op zich is het natuurlijk niet verwonderlijk dat de staatssecretaris de zaak probeert te sussen door erop te wijzen dat de oppositie het CPB heeft gevraagd de plannen door te rekenen. Dat staat immers met grote letters op de voorpagina van de notitie, en het komt nu eenmaal niet vaak voor dat de regering en de oppositie het eens zijn.

    Maar of dat nu meteen, zoals de staatssecretaris insinueert, betekent dat de cijfers gekleurd zijn, vraag ik me af. Zelf zegt het CPB dit over hoe ze tot de conclusies zijn gekomen: "In deze notitie gaat het CPB primair in op de financiële gevolgen van het kabinetsplan. Eerst schetsen we de berekening die VWS maakte, dan de berekening van Per Saldo. Dan volgt de berekening die het CPB zelf mede op basis van hun berekeningen heeft gemaakt. Voor de vergelijkbaarheid hanteren we voor alle drie hetzelfde rekenschema."

  • Jan zei:

    Het is inderdaad logisch dat coalitie en oppositie tegenover elkaar staan en elk de berekeningen waarschijnlijk in hun voordeel zullen opleuken.

    Bottomline vind ik dat het hele verhaal zo ongelofelijk gekunsteld overkomt en dat hele verhaal te belangrijk is om op zo'n manier mee om te gaan.
    De hele gang van zaken weerspiegelt een disrespect naar alle betrokkenen, het veld, universitaire experts op het gebied, rekeninstituten maar bovenal zorgvragers en zorgaanbieders worden consequent zwart gemaakt en in hun hemd gezet. Dit maakt een normale discussie en opstellen van een normaal beleid allemaal niet makkelijker.

    Dat er in de zorg veranderingen mogelijk zijn en nodig dat weten we allemaal, laat daar dan ook alle partijen door hun vertegenwoordiging een bijdrage aan leveren. Nu worden er een aantal stelselmatig buiten het kliekje gehouden.

  • Patricia zei:

    @Jan: De sociale zekerheid zoals wij die kennen, is eigenlijk een verworvenheid van de laatste 50 jaar. Voor die tijd leefden heel veel mensen in uiterst kommervolle omstandigheden - eigenlijk was er maar een relatief kleine groep die nergens last van had.

    Die verworvenheid lijkt weer te worden afgebroken, nu de sociale zekerheid (en het pgb is ook een vorm van sociale zekerheid) steeds vaker wordt afgeserveerd als linkse hobby. De arrogantie waarmee dat wordt gedaan, is misschien nog wel het zorgelijkst van alles.

    In de Middeleeuwen had je ook een piepkleine en machtige bovenklasse en een enorm grote en machteloze onderklasse. En zo heel lang geleden is dat allemaal niet - 50 jaar zijn zo voorbij.

  • Jan zei:

    Patricia, inderdaad en evenzo zorgelijk dat een kleine meerderheid van de kiezers het er blijkbaar mee eens is, dus ook een groot deel van die midden- en onderklasse....nee, die hebben echt goed nagedacht in het stemhokje.

  • Patricia zei:

    Je hebt gelijk Jan, in het stemhokje is de solidariteit helaas vaak ver te zoeken. Hoe ging het aftelrijmpje ook alweer?

    "Toen ze voor de asielzoekers kwamen, hield ik mijn mond. Ik ben immers geen asielzoeker. Toen kwamen ze voor de uitkeringsrechtigden en weer hield ik mijn mond, want ik heb helemaal geen uitkering. Daarna kwamen ze voor de budgethouders en ik bemoeide me er niet mee, omdat ik geen budgethouder ben. En nu ze voor mij komen, is er niemand meer over die me helpen kan."

  • Mario zei:

    susanne zei:
    dit was te verwachten maar aan de andere kant ken ik zeker 10 mensen met pgb voor kind met adhd waarvan ik het vrij vaak normale zorg vind die ik ook heb voor mijn eigen kinderen.
    Maar die op die manier wel een inkomen vergaren uit een pgb. En ook gewoon zeggen waarom zou ik gaan werken als pgb me ook 1500 in maand betaald, dat verdien ik niet met een reguliere baan.
    Voor ernstig gehandicapten of mensen met veel zorg vind ik het anders
    .# 8 september 2011 at 14:30

    @ Susanne, heb je je eigenlijk wel eens afgevraagd waarom het met die kinderen zo goed gaat met wat jij onder "normale zorg" verstaat? Hoogstwaarschijnlijk omdat een ouder mede dankzij het inkomen uit het pgb niet hoeven te werken en dus de tijd en de ruimte hebben om ze goed te begeleiden. Heb je daar wel es over nagedacht?? Moet je es doen.. en dan het alternatief daartegenover zetten. Kinderen met zo'n stoornis en dan werkende ouders.. te veel verschillende leefomgevingen, school, thuis, opvang.. Wordt een gekkehuis. Moet je opletten, gaat iedereen weer roepen "dat ze daar toch niet voor bedenken zodat één van die ouders thuis kan zijn voor het kind.." Duh!!

  • aly zei:

    Suzanne wat een dom gepraat.Als jij 10 mensen weet waarom geef je dit dan niet door aan het zorgkantoor Ergens een beetje jaloers? Heus een handicap is echt geen lolletje,je mag de mijne 6 weken lenen.Kun je zien hoeveel je "verdient"met een PGB.Weet dat je de handicap van onze zoon ook nog wel mag lenen hoor.

  • maria zei:

    halo suzane ja dat is weer net als jij die niet weet wat gehandicapte mensen zijn en wat voor zorgen we daar over hebben als ouders we gaan er zelf onder door hebben onze kinderen net als al die andere gehandicapte ook niet om gevraagt dat ze zo ter wereld kwamen.en 1500 euro de damens die wij hadden waren duurder zal het bedrag maar niet typen en dan in een keer niets meer geen hulp geen geld en daar zitten we dan met ons handen in ons haar.en maar wacht lijsten want ze moeten maar geplaats worden in een instelling daar hebben wij als ouders ons kind niet voor op de wereld gebracht maar ik hoop dat wat er gisteren hier gebeurden dat het ook bij die staat secretaris gebeurt als ze ten minste getrouwt is dat haar mannetje ook neer vald voor haar ogen net als wat hier gebeurde dacht mij man vald gisteren dood neer waar mij gehandicapte dochter bij was.mooi is dit nederland nee ze vullen hun eigen zakken net als die oude minister mvr verhoeven van vorige kabinet zij kreeg voor haar man pgb schrik niet 3000euro per maand omdat haar man de ziekte van parkison had en dat boven een hele grote in komen en wij moeten het met een bij staand uit kering doen.dat noemen ze hier in den haag normen en waarde.

  • geert zei:

    normen en waarden zijn bij mevr. veldh. van zanten ook zeer ver te zoeken. zelfs deze mevr. moet tocht weten hoe er met geld wordt omgesprongen en zij moet ook zeer zeker weten hoe de zakken gevuld worden bij de hoge ppieten in de zorg. maar ik denk dat wij niets in hebben te brengen. ik bid god dat dit goed mag aflopen want heel veel patienten komen dan verkeerd terecht en dan de spanningen die het meebrengt in het gezin. hier gaan wij mentaal en geestelijk aan kapot.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.