1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Vitamine D voorkomt geen griep

10 Reacties

griep

Ook een rijtje potjes in de keuken of badkamer met daarin voedingssupplementen als vitamine C, D, visolie, magnesium en wat al niet?

Je doet je best gezond te blijven, zodat je de stress van alledag aan kunt. Maar afgezien van het feit dat veel van deze supplementen uit een laboratorium komen en niets meer met natuurlijke voeding van doen hebben, blijkt nu dat vitamine D niet helpt om ziektes te voorkomen. Dat staat te lezen in de British Medical Journal van vorige week.

Da’s even schrikken… dacht je goed bezig te zijn door in de maanden met een R wat extra’s naar binnen te werken om de afwezigheid van de zon te compenseren, stelt het niets voor! Een beetje slikken voor Jan-met-de-korte-naam…

Vitamine D is iets wat we allemaal broodnodig hebben.

Dankzij de zon maakt ons lichaam zijn eigen vitamine D aan. De vitamine is essentieel voor goede tanden, botten en spieren. Een tekort daarvan leidt tot broze botten bij ouderen bijvoorbeeld. Liters melk drinken vanwege het calcium weegt daar niet tegen op.

Veel mensen slikken vitamine D ook om de winter gezond door te komen.

Vaak naast vitamine C, ook al zo gezond voor de mens. Daar kun je niet genoeg van binnen krijgen, en het fijne is dat je het teveel aan vitamine C gewoon uit plast. Mooi geregeld. Het nieuws dat vitamine D niets doet tegen griep, griepachtige ziektes en koorts zal voor veel mensen als ‘slecht nieuws’ worden ervaren. In elk geval voor de producenten daarvan. Of voor producenten die zo’n beetje het hele alfabet in één potje proppen.

Hier past een woord over gezonde voeding.

Ook al is onze voeding gedegradeerd tot ‘vulling’. Dat wat in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog vreselijk gezond was, stelt nu niets meer voor. Zozeer wordt al het voedsel geraffineerd, bewerkt, ingrediënten er in, ingrediënten er uit. Maar er zijn nog steeds producten waarmee niet al te veel wordt geknoeid. En waar in verschillende hoeveelheden vitamine D zit. In vis bijvoorbeeld, en dan vooral vette vis zoals haring, zalm en makreel. In vlees zit ook vitamine D, net als in eieren en roomboter. Maar in de laatste drie zit stukken minder dan in vette vis. Die spant echt de kroon.

In Nederland mag sinds 2007 vitamine D worden toegevoegd aan margarine en halvarine, maar als je op Facebook/YouTube ooit een filmpje hebt gezien over de bereiding van dat spul hoef je nooit meer! Ook zuivelproducten mogen worden verrijkt met Vitamine D, zoals yoghurt en kwark en peutermelk.

Het is dus beter om vette vis, een eitje en roomboter te consumeren, dan pillen te slikken.

Maar voor jonge kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een donkere huidskleur die van nature minder vitamine D produceren, is extra vitamine D in de vorm van een supplement wel aan te bevelen. De producenten hoeven dus nog niet te wanhopen. En wij? Wij eten gewoon regelmatig bovengenoemde producten, waarbij net als bij alcohol geldt: geniet, maar nuttig met mate!

10 Reacties

  • Gwen zei:

    Vitamine D neem je niet zozeer om geen griep te krijgen, maar om tekorten in je lichaam te voorkomen en op te heffen. Vitamine D is verantwoordelijk voor veel processen in het lichaam. Wanneer daar tekorten van ontstaan kan het lichaam minder goed functioneren. Je kan zelfs ernstige psychische problemen zoals depressie ontwikkelen en grote problemen met je weerstand en schildklier oplopen wanneer de tekorten langere tijd aanhouden.

    De normaalwaarden die in Nederland worden gehanteerd zijn zelfs veel te laag bepaald. Je hebt netaan genoeg als de normaalwaarde in je bloed boven de 115 zit en dan nog is heel persoonlijk met welke waarde je het beste functioneert. Bijvoorbeeld ikzelf functioneer het beste met waarden tussen de 125 en 140 (hoger is nooit gemeten).

    In het buitenland zoals Noorwegen worden mensen met psychische en vage gezondheidsklachten vaak als eerste onderzocht op tekorten aan vitaminen en minderalen. Zelfs in de psychiatrie begint men eerst met dergelijk onderzoek en het geven van suppletie voor naar psychofarmaca zoals antidepressiva wordt ggrepen.
    Vrijwel altijd is dan sprake van (grote) tekorten aan vitamine D. Dat kan wordn verklaard uit dat in Noorwegen relatief weinig zonuren zijn en mensen vaak hun huid bedekken. Daarnaast is het gehalte vitamine D in groente en fruit (overal ter wereld vanwge de glastuinbouw en gebruik bestrijdingsmiddelen) met gemiddeld 98% gedaald de laatste 10 jaar.

    Wanneer mensen die (ernstig) ziek waren werden gesuppleerd met vitamine D doormiddel van stootkuren en hoge onerhoudsdoseringen dan verdwenen meestel in relatief korte tijd 1-3 maanden de klachten volledig. In het bloed was dan te zien dat de waarde was genormaliseerd.

    Bij met name stress kan het vitamine D gehalte dramatisch dalen, waardoor het belangrijk is om in stressvolle periodes in je leven Vitamine D bij te nemen. Zeker als je klachten als neerslachtigheid, veel huilen en radeloosheid ontwikkeld. Dat wijst ook vaak op tekorten aan Vitamine D.

    Jammer dat het artikel gebruik van vitamine D ontraadt en ik ben benieuwd naar de onderbouwing hiervoor. Van belang is juist dat de gehalts vitamine D goed op peil zijn om allerlei klachten en problemen te verhelpen en te voorkomen.

  • asjemenou zei:

    Als een mens ouderwets biologisch eet, zonder zooi uit zakjes, flesjes en potjes erbij, dan is dat echt net zo gezond als 100 jaar geleden.
    Vanwege een enorme botontkalking slik ik vit. D als medicijn, vit C krijg ik heel veel binnen en van vit B blijkt de normaalwaarde 25 te zijn terwijl mijn bloedspiegel op 113 zit.
    Het enige is vis... pfff... ik krijg het niet echt voor elkaar om voldoende vis te eten en dus nuttig ik al wat jaren weer levertraan en tot nu toe ook zalmolie vanwege behoorlijk en verspreid n-ah, maar dat wordt te duur...
    Is visolie net zo goed als zalmolie? Wat is het verschil?

  • Christine zei:

    Eens met wat Gwen in haar reactie hierboven(of hieronder) schrijft! En wat een vreemd artikel is dit, eerst schrijft u dit:
    een beetje slikken voor Jan-met-de-korte-naam…

    En vervolgens dit:

    Maar voor jonge kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een donkere huidskleur die van nature minder vitamine D produceren, is extra vitamine D in de vorm van een supplement wel aan te bevelen.
    Daar zou het dan wel bij helpen?

    Midden in de zomer had ik, als blanke vrouw die elke dag buiten kwam, een vitamine D tekort en dus niet behorend tot de risicogroep. Ik heb wel reuma ontwikkeld, als gevolg van???

    Slik dus braaf vitamine D en ben ook veel minder vaak ziek in de winter. Onze voeding bevat allang niet meer alle vitamines die er vroeger inzaten.

  • M. Hofker zei:

    Mijn man en ik zijn ruim 86 jaar. we roken niet en gebruiken geen alcohol
    we eten afwisselend, vis, vlees, eieren, fruit en groenten, bonen, rijst en
    havermout pap, koffie, thee en melk.Vanaf 70 jaar en sinds een hersens infarct en beperkingen en niet veel buiten komen,nemen we dagelijks vitamine A tot Z,
    en C- D-E-B12- foliumzuur- zalmolie- zink-ijzer- teunisbloem-magnesium-kurkuma.
    Toch zijn we wel eens grieperig of verkouden, ondanks de griep prik.
    Ik weet, het klinkt absurd en denk dat je ook zonder die aanvullende vitamine
    en gezonde voeding. gezond kan zijn.Dat waren wij ook, we hadden een caravan in De Rijp N.H en waren altijd op het water met een kleine roeiboot. Maar gelukkig zijn we geestelijk goed en zijn we blij met het gebruik van de laptop.

  • Corrie Smit zei:

    Misschien moet iedereen eens ophouden om maar te roepen wat wel en niet goed voor je is. Dat weten mensen best zelf.
    Maar zolang we er allemaal het hardst om willen schreeuwen wat je moet slikken of drinken of juist niet dan zie je door de bomen het bos niet meer. En in die fase van de tijd zitten we nu. Iedereen schreeuwt maar en vergeet om goed naar jezelf of naar je naaste te kijken en luisteren. Daar schiet je veel meer mee op.

  • Oma Corry zei:

    Wat een negatief (beetje sarcastisch) artikel is dat.
    Alsof wij voldoende binnen zouden krijgen uit onze normale voeding. Die is door overbemesting al lang niet meer zoals vroeger!
    Verder ben ik het HELEMAAl eens met Gwen.

  • Fransien zei:

    Onlangs hoorde ik van een verpleegkundige welke gevaren er zitten aan een te veel van bepaalde vitamines slikken. Te weinig is ook niet goed. Geen lichaam is hetzelfde, eet hetzelfde en leeft onder dezelfde omstandigheden.Iedereen zou eigenlijk precies moeten weten wat hij/zij tekort komt en dat aanvullen, bij voorkeur d.m.v. voeding en zonodig d.m.v.supplementen. Misschien zou iedereen dat twee keer per jaar moeten kunnen laten controleren via de huisarts en zouden op die manier veel ziektes of klachten voorkomen kunnen worden?

  • Libbe zei:

    Ik ben het met Gwen eens vit D kan bij somberheid en depressies ondersteuning bieden om het te voorkomen en mede te behandelen net als visolie. Zie boek uw brein als medicijn en ook op de site van integrale psychiatrie.
    Heb vit D spiegels van 120 mensen gecontroleerd 80% zat onder de 50 min spiegel met 10 of 20 umg per dag gingen ze naar spiegel 60 70 maar veel hadden ook meer nodig vele ervoeren dat ze boost aan energie kregen zeker bij de start.
    Maar vitC en D lijkt nuttig evenals selenium maar multi vit. dagelijks met veel Vit B kan tegen gesteld effect geven dus kritische blijven slikken en goede voeding gebruiken.
    Mijn indruk is dat medicatie industrie en ook de vereniging tegen kwakzalverij tegen gas geeft uit angst voor markt verlies.

  • asjemenou zei:

    Beste Libbe,
    ik zou toch wel heel graag onderscheid gemaakt zien tussen de industrie en de vereniging tegen kwakzalverij.
    Is dat voor u een pot nat, vertrouw ik uw verhaal helaas niet.

  • Jildau zei:

    VitD

    Sinds 3 jaar wordt mijn bloed 2 x per jaar geprikt op Kalium. Calsium VitD enz enz

    Winter , eind Februari en de tweede in de zonnige periode Eind Augustus

    Mijn oude huisarts wilde niks horen over VitD, B6, Kalium, VitK

    In het kennismakingsgesprek met de nieuwe jongerenhuisarts,
    Was een van mijn eerste vraag over het prikken van o.a. VitD
    Motivatie VitD wordt wel de zon- vitamine genoemd.

    We zijn nu 3 jaar verder , de eerste meting was 47 en nu is mijn depot in de zonnige periode 125!

    De huisarts schrijft me 2 x 800Iu per dag voor

    Ik slik op eigen verantwoording er 1x capsule van 2000iu
    Magnesium Citrate voor de nacht (goede opname -/spieren,bot).

    Sommigen houden geen VitD vast in een depot.....

    Terwijl anderen een goed gemiddelde hebben zonder toevoeging!

    ( via internet kun je heel veel goede voorlichting vinden, mijn advies koop niet zomaar een potje vitamine of en mineralen
    wees kieskeurig ).

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.