1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Personeelstekorten Thuiszorg in Zomer

49 Reacties

werkdruk thuiszorgOok deze zomer blijken er weer enorme tekorten aan personeel te zijn tijdens de zomermaanden. De onderbezetting is een jaarlijks terugkerend probleem, waar maar geen oplossing voor lijkt te komen.

Belangenvereniging voor verpleegkundigen NU'91 heeft nu zelfs een meldpunt in het leven geroepen. Zij waren namelijk na de laatste zomer bezig met mogelijk oplossingen voor dit probleem. Tot op heden echter zonder resultaat.

De gevolgen van de onderbezetting zijn dat dezelfde zorg moet worden geleverd met hetzelfde aantal personen. In enkele gevallen worden wel vakantiekrachten ingezet, maar vaak zijn deze krachten niet goed opgeleid.

Hierdoor worden de achterblijvers zwaarder belast en krijgen de zorgvragers minder of minder goede zorg. Oplossingen voor dit probleem zou het spreiden van vakanties en het inhuren van meer gekwalificeerde vakantiekrachten zijn.

Thuiszorgnieuws is benieuwd hoe ZZP'ers voor vervanging zorgen tijdens de vakantie en of lezers van Thuiszorgnieuws ook te kampen hebben met minder uren zorg in de vakantieperiode. Laat je reactie achter onder dit bericht.

49 Reacties

  • Tweets die vermelden Personeelstekorten Thuiszorg in Zomer – Thuiszorg Nieuws -- Topsy.com zei:

    [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Dennis Gerlings, Thuiszorgnieuws.nl. Thuiszorgnieuws.nl heeft gezegd: Personeelstekorten Thuiszorg in Zomer http://bit.ly/dcOTdH [...]

  • keramiekje zei:

    Het tekort van personeel in de thuiszorg bestaat al jaren. Dit is mede een van de redenen dat ik overgestapt ben naar een PGB.
    Waarom wordt er bij de thuiszorg de vakantie niet geregeld zoals bij alle andere bedrijven. Een aantal personen mag op vakantie, met kinderen t/m middelbare school hebben voorrang en daarna komen de volgende personen aan de beurt.
    Maar nee, bij de thuiszorg, mag iedereen gaan wanneer die wilt, en dat is verkeerd.
    Er worden vakantiewerkers aangetrokken die niet weten wat voor of achter is.
    Het probleem ligt bij de zorginstanties die dit niet goed regelen.
    Dat ze eens gaan rond kijken bij andere bedrijven, dan zullen ze zien dat het daar heel anders geregeld is en dat de werkdruk wel verhoogd wordt, maar niet zo extreem als in de thuiszorg.
    De zorginstanties zouden hier hun personeel een groot plezier mee doen, maar en vooral hun klanten.

  • Wim Jaegers zei:

    Ze willen allemaal tegelijk op vakantie,en met kinderen zit je gewoon aan die 6 weken vakantie vast.Maar dan kunnen ze nog genoeg schuiven,maar dat is meestal het probleem.
    Ze moeten gewoon streng zijn net als in andere sectoren waar dat ook helemaal niet kan.Een fabriek sluit 3 weken of draait door,maar dan moeten anderen die weken gewoon iets harder werken en beter hun best doen.En als je dan alsmaar loopt te zeuren dat je het druk hebt,dan schiet het voor niemand op.Kom op schouders eronder en gewoon goede zorg verlenen,en zoals Keranmiekje zegt een PGB dan regel je zelf de zaken en de plannig dan loopt er niks in de soep.
    Je moet de zorgverleners dan allemaal vragen wat hun wensen en voorkeuren zijn,en dan ga je aan het plannen.En dan in de vakantie tijd zullen andere de ontstane gaten toch op moeten vullen.Zorg gaat nu eenmaal 24 uur en 7 dagen in de week door,en als je daar niet in mee kunt gaan moet je een ander beroep kiezen.

  • Henk zei:

    [Zorg gaat nu eenmaal 24 uur en 7 dagen in de week door,en als je daar niet in mee kunt gaan moet je een ander beroep kiezen.]

    Nou nou, Wim Jaegers, een beetje begrip mag ook, vind jezelf niet?
    De zorg gaat 24 uur door maar zorgverlenders hebben ook een prive leven. In instellingen is men ook vrij op vakantie te gaan wanneer men dit wenst. Ik ben juist blij dat er mensen er zijn die willen invallen, denk daar maar eens overna. Een beetje meer dankbaarheid en begrip is op z'n plaats! De zorg is voor, en van, ons ALLEMAAL.

  • keramiekje zei:

    @Henk

    In instellingen is men ook vrij op vakantie te gaan wanneer men dit wenst.

    Dit klopt niet. Misschien de instelling die jij kent, maar normaal gesproken moet je in december al kenbaar maken wanneer je graag zomer vakantie wilt hebben.
    Als je geluk hebt, krijg je hem en anders niet.

    Niet alleen zorgverleners hebben een priveleven, maar de mantelzorger, de hulpbehoevende en de vrijwilliger ook. Maar dat wordt door de thuiszorginstellingen aan de kant geschoven.

    Ik weet dat er in 24 jaar nog niets is verandert en dat ze met hetzelfde probleem blijven zitten ipv hier nu eindelijk eens echt iets aan te doen.

    Kijk naar alle bedrijven, daar moet men ook van te voren kenbaar maken wanneer men op vakantie wilt. We leven in een 24 uurs economie en het wordt tijd dat de thuiszorg zich hier ook eens aan aanpast.

    Jij hebt schijnbaar geen problemen met de vakantie, dan kan ik je wel zeggen dat je een van de weinige bent.

  • Henk zei:

    keramiekje, hebben ze je dan laten zitten? Ik dacht het niet. Weet jij wel hoeveel uitzendkrachten worden ingehuurd voor zorginstellingen rond deze tijd, je wilt het niet weten.
    Trouwens thuiszorgorganisaties zijn qua personeelsbezetting veel kleiner dan grote zorginstellingen en hebben ook veel minder geld!
    Ik ben de inval-zorgverleners wel dankbaar, dankbaar dat ze tijd vrij willen maken om in te vallen om anderen te helpen!
    Zorgverleners kunnen ook ziek worden etc.etc. De zorg is van, en voor, ons ALLEMAAL, dus ook van de zorgverleners!
    Ze moeten op vakantie kunnen gaan wanneer ze dat wensen, daarom zijn er uitzendbureaus. Probeer invallers meer te waarderen in plaats van alsmaar te klagen. Als ik zoveel te klagen had, dan had ik alles van mijn eigen portemonnee betaald, dan was ik zeker van "mijn personeel".

  • keramiekje zei:

    @Henk
    keramiekje, hebben ze je dan laten zitten? Ik dacht het niet.

    Nou ik dacht het van wel. Hoe kun jij nu weten of ik wel of geen hulp heb. Wie ben jij om daar over te oordelen. Zelfs mensen van in de 80 krijgen geen hulp. Sorry mevr./meneer, het is vakantieperiode we kunnen u vandaag geen hulp sturen.

    Je kent mij niet, weet niet wat ik doe en hoeveel klachten ik binnen krijg.
    Misschien kun jij mij vertellen wat het verschil is met de mensen die in de thuiszorg werken of een ander beroep, waar ze zich wel aan de vakantieregeling moeten houden???

    En ik klaag niet, ik heb heeel goed personeel. En ben heel blij voor je dat je zo een goed gevulde portemonee hebt.
    Er zijn zoveel mensen die dit niet hebben en die deze vakantie voor de zoveelste keer zonder personeel zitten.

  • Henk zei:

    [Er worden vakantiewerkers aangetrokken die niet weten wat voor of achter is]

    keramiekje, hieruit maak ik uit dat jij niet tevreden bent met de invallers/vakantiewerkers. Ik zeg nogmaals wees dankbaar, en je mag dat ook laten merken aan de invallers/vakantiewerkers!
    De zorg is een collectieve verzekering voor, en van ons ALLEMAAL. De collectieve zorg is geen prive-eigendom of prive-bezit.
    Ik heb ook niet veel geld en ben daarom zeer tevreden met de mensen die bereid zijn mij te helpen, want uit eigen portemonnee kan ik het niet bekostigen.

    En mochten ze je hebben laten zitten, dan moet je gewoon naar een andere bureau gaan!

    Maar hecht je niet teveel aan dezelfde gezichten want de zorgverleners hebben ook hun priveleven etc.etc.
    Ik ben wel dankbaar dat ze tijd voor mij vrij willen maken, ik heb niets te klagen. Ik zal ook nooit een zorgverlener afsnauwen ofzo. ik probeer het ook van de andere kant te bekijken.

  • keramiekje zei:

    @Henk,

    Hier mij laatste reactie en dan stop ik op jou te reageren. Jij blijft maar hetzelfde roepen over invallers en vakantiekrachten. Helaas is dit niet bij iedere thuiszorg het geval.

    Ik heb een PGB en ik heb invallers. Mijn personeel werkt heel graag hier.
    Daarnaast nogmaals je weet niet wat ik doe en kunt daarom ook niet constant jou stelling blijven gebruiken.

    Heel veel klachten worden door mij en de mensen die hieraan meewerken doorgespeeld.
    Thuiszorg is een bedrijf, net als alle andere bedrijven en hebben zich hier dan ook aan te passen door goede en adequate zorg te leveren. Dit gebeurt echter niet!!!!!

    En mensen afsnauwen?????? Hoe kom je daar nu weer bij. Ik help de mensen en snauw niemand af. Jij bazeert alles op jou eigen ervaringen en dat is prima. Alleen heb ik meer ervaringen van mijzelf en van de andere mensen en dat nogmaals is ook een van de redenen dat ik voor PGB gekozen heb.

    En nogmaals, wij hebben ook een prive leven, net zoals de zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers.

  • Henk zei:

    ''keramiekje'', niet zo breekbaar wezen, chill.

  • Wim Jaegers zei:

    Keramiekje ik moet je gelijk geven.
    En of je nu zorgvrager zorgverlener of budgethouder of weet ik wat je ook bent.De zorg voor de mensen moet gewoon doorgaan,en bij vele mensen kunnen ze met (vakantie) werkers aan komen.
    Maar bij mij en vele anderen kunnen ze helaas niets komen doen.Bij mij hebben zelf ervaren verpleegkundige weken nodig om te weten hoe mijn lichaam overal op reageert,dus jammer genoeg moeten er mensen komen die al verschillende keren zijn geweest om te weten hoe alles in elkaar zit.
    Kijk steunkousen aantrekken kunnen ze bijna allemaal,maar er komt veel meer kijken in de zorg.En de mensen die hier komen weten allemaal wat ze moeten doen,en zijn ook al dikwijls geweest.Dus zonder dat ik iedere keer hoef te vertellen hoe alles in elkaar zit.Ze zeggen zelf het is goed dat er iedere keer maar een paar dagen tussen zit,anders weten ze veel dingen al niet meer of handelen ze verkeerd.Dus vakantie krachten komen hier echt niet binnen.

  • Annemie Delissen zei:

    Nou voor er een gevecht ontstaat: Ik ben ZZP-er, Zelfstandige, Ik heb mijn vaste clienten en wordt betaald uit hun PGB. En 'bij mij/ ons is alles is mogelijk. Natuurlijk heb ik wel gezorgd voor een team waarmee ik kan samenwerken ook ZZP-ers. Dit team is er niet zomaar gekomen, er moeten wel de goede kwaliteiten inzitten. Op mijn collega ZZP-ers kan ik zo nodig een beroep doen, o.a. in vakantietijd. Wij hebben alle kwaliteiten die wij in de praktijk nodig hebben en kunnen dus voor elkaar waarnemen en invallen. Het enige wat dan wel zo is dat er een beroep gedaan wordt op je flexibiliteit. Wil alles zo veel mogelijk normaal door gaan moet je wat in de tijden schuiven maar dit altijd in overleg met de client. We dragen aan elkaar duidelijk en goed over zodat de client er geen hinder van ondervind.

    Nu is het getrubbel met de PGB stop (ramp voor ZZP-er) en zeker ook voor diegene die nu net naar huis zou willen en wil kiezen voor een PGB! Zelf je zorgverlener kiezen met de kwaliteiten die de client wil! Dit moet toch echt verankert worden in de Nederlandse wet. Waar is de keuze vrijheid?? Wij, ZZP-ers worden ook weerhouden om werk aan te nemen, zorg te leveren!

    En dan hebben de grote thuiszorginstellingen, moeite met Planning en Afspraken maken en nakomen!!! Snappen ze niet, je ziet deze tijden toch aankomen!!

    Dan kunnen wij, ZZP-ers wel klaarstaan om zorg te leveren!! Anders zijn wij te duur!!Ik kan er een boek over schrijven maar daar zijn we niet mee geholpen, nu niet tenminste!Die grotere instellingen sturen dan vervanging, maar wat! Dikwijls zijn dit lagere niveau's, client merkt het toch niet want zijn allang blij dat er iemand komt! Maar de rekening die ze nadien krijgen, jaaaaaa da's wel de prijs! En die kwaliteit is dan in een keer niet zo hard nodig!. Laat daar vooral maar niet over praten!

    Dan zijn 'wij'ZZP-ers wel goed om op te draven en als kan voor zeer weinig! Nee instellingen en ministerie VWS, laat de ZZP-er eens meer aan bod, zeker weten dat clienten tevredener zijn en al die managers... op de kruiwagen! Die besparen ons veel handdrukken!

    Ik denk dat iedereen het best af zou zijn met een PGB, de ZZP-er die ze zelf uitkiezen en een verdere Hasta la vista!

    De ZZP-er gaat tussendoor wel eens op vakantie! Heeft plezier in het werk dus da's niet zo heel hard nodig!

    Dus alle clienten: Haal vrolijkheid in huis! met een clubke gezellige mensen maak je het leven een stuk aangenamer!

  • AAA zei:

    Ik heb een aantal keer gesolliciteerd bij thuiszorg, maar krijg steeds niets terug en dat terwijl ik de hele zomer beschikbaar was!

  • keramiekje zei:

    Hallo Annemie,

    Waarom zou er een gevecht onstaan met jou verhaal?
    Als je met een team samenwerkt en als jij op vakantie gaat, neem ik aan dat jou vervanger/ster met jou meeloopt zodat die persoon weet wat en hoe alles gebeuren moet.

    En dat is nou net het probleem met de thuiszorg, daar komt gewoon iedere dag iemand anders. Vandaag weer een verhaal te horen gekregen van iemand die in de thuiszorg werkt, dat een mevr. de dag van te voren haar tabletten niet gekregen had omdat de vervangster ze niet kon vind!!!!!

    Ieder bedrijf en dus ook de thuiszorg, weten dat de vakantie periode eraan komt. Maar de thuiszorg verrekt het om aan vakantiespreiding te doen. Wil je op vakantie dan ga je toch zeker, we sturen wel vakantiewerkers en dan krijg je bv het bovenstaande.

    In alle andere bedrijven kan dit niet en wordt er aan vakantie spreiding gedaan.
    En dit is wat Henk maar niet wilt snappen.

    Ik heb hele fijne mensen om mij heen, die mij de hele dag door helpen en vervangers als iemand ziek wordt. Hier is een en al vrolijkheid, maar jammer genoeg voor heeel veeeeel andere mensen die zorg in natura hebben is de vrolijkheid ver te zoeken.

  • Henk zei:

    Wim Jaegers, in plaats van goede afspraken te maken met jouw zorgverleners te maken, zit je constant te mopperen over de vakantiekrachten die bereid zijn om anderen (jou) te helpen.
    Ik ken invallers die na een 24-uursdienst gewoon doorgaan met de wijkdienst en soms zelfs wel drie 24-uursdiensten achter elkaar doen om zo de zorgverlening te continueren. Je wilt niet weten hoe hard deze mensen werken om alles draaiend te houden.

    Jij moet zelf goede afspraken maken met jouw team van zorgverleners!
    Waarom gaan ze allemaal tegelijk met vakantie?
    Waarom kunnen ze hun vakantie niet speiden?
    Heeft het misschien niet met jezelf te maken?

    Zorgverleners werken keihard voor weinig geld. Sommige mensen doen alsof zorgverleners geen mensen van vlees en bloed zijn, maar robotten. Het is nooit goed genoeg, klagen lijkt wel een trend, de laatste tijd. Ikke ikke en de rest maar stikken...

    Gelukkig heb ik wel begrip voor mijn zorgverleners. Ik gun ze hun vakantie zoals ZIJ dat wensen, mag het? Eens per jaar moet dat wel kunnen, na alles wat ze voor mij doen!

  • caroliwen zei:

    Gelukkig is de zorg die ik nodig heb niet zo gespecialiseerd en heb ik haast nooit problemen in de zomermaanden. Ik heb al bijna 20 jaar thuiszorg en altijd vervangende hulp gehad in de zomer. Ik heb wel genoegen moeten nemen met vakantiekrachten en dat zijn vaak jonge meisjes en/of jongens, ik zelf heb daar geen problemen mee, als ze het werk minder doen dan ik gewend ben door mijn vaste hulp neem ik daar genoegen mee, ik ben al blij dat er iemand komt. Maar ik hoor ook verhalen dat mensen liever niet de vakantiekrachten hebben en gewoon willen dat hun vaste hulpverlener blijft komen. Ik vind dat niet kunnen, iedereen heeft recht op vakantie en dat begrip moet je ook kunnen opbrengen als client. Het is maar een paar weken op een jaar dat je zorg iets minder is, dat moet toch kunnen. Het is geven en nemen van beide kanten, dat is mijn mening...

  • keramiekje zei:

    @ Henk,

    En nu schrijf je precies het probleem wat in de thuiszorg speelt.

    Waarom gaan ze allemaal tegelijk met vakantie?
    Waarom kunnen ze hun vakantie niet speiden?
    Heeft het misschien niet met jezelf te maken?

    Jij meet met 2 maten.

  • keramiekje zei:

    @caroliwen

    Ik ben heel blij voor je dat je geen gespecialiseerde hulp nodig hebt.
    Als je dat wel nodig zou hebben, zou je niet blij zijn.
    Als de verzorging die je nodig hebt en waar goede kennis van zaken belangrijk is, zou je ook niet happy zijn.
    Als wonden niet verzorgt worden, of medicijnen niet gegeven kunnen worden, wat doe je dan....

    Tuurlijk heeft iedereen recht op zijn of haar vakantie, maar het moet gewoon goed verdeelt worden.

    Vakantie moet gespreidt worden, zoals overal, dan waren er veel minder problemen.

  • Henk zei:

    keramiekje, ik dacht dat je niet meer wilde reageren?

    Maar goed. Begrijpend lezen is ook niet jou sterkste kant. De vragen die ik aan Wim stelde, stelde ik n.a.v. wat Wim zelf geschreven had. Nu duidelijk? # 22 juli 2010 at 12:16

    Hierop had ik gisteren ook gereageerd:
    ''[Er worden vakantiewerkers aangetrokken die niet weten wat voor of achter is]''
    Door keramiekje zelf geschreven, # 21 juli 2010 at 12:40

    En als jij jezelf zo belangrijk vindt waarom lost jij de problemen niet via de juiste wegen en kanalen op, i.p.v. hier constant te lopen klagen over zorgverleners die anderen in tijd van nood wel willen helpen?

    Gelukkig ben ik niet zo extreem veeleisend zoals jij.
    Ik meet niet met 2 maten, nee. Ik meet met de menselijke maat. En dat is een maat van begrip voor beide partijen in plaats van een ego-maat.

    Trouwens, jij lijkt me een zeer moeilijk persoon in omgang. Ik heb best medelijden met jouw zorgverleners/invallers/vakantiekrachten.

  • joanne zei:

    t'Verbaast me de laatste jaren al uitermate om het feit dat via een bemiddelingsbureau de thuiszorginstanties personeel probeert te krijgen ,soms zie ik complete dagdiensten gedurende enkele weken.voorbij rollen op mijn computerscherm
    Er zijn ZZP-ers die daarop afgaan, waarvan sommigen niet weten dat het geen PGB klienten zijn en dat de gewerkte uren dus niet bijdragen aan aan het vereiste aantal uren die een ZZP-er per jaar moet halen om als ZZP er aangemerkt te worden.Een bemiddelingsbureau kan ook nooit informatie verstrekken over de zorg en de klient, zodat de ZZP-er niet weet of het werk bij hem/haar past.
    Verder betaalt de thuiszorgbureau soms 3x zoveel voor zo,n(gekwalificeerde )kracht .Wat een geldverspilling, terwijl door een betere verdeling van de vakantieweken onder eigen personeel een oplossing zou kunnen zijn. De thuiszorgbureau's willen geld besparen door niet gekwalificeerde krachten aan te nemen, en door het hele jaar eigen personeel geen vaste aan te bieden ,maar vooral veel oproepkrachten ,die er uiteraard voor passen in enorme drukte te gaan werken, of te gaan werken als het warnm is. Vaak zijn de klienten zo chagrijnig geworden door elke dag weer andere mensen te zien,waar ze niet s mee kunnen bespreken inzake hun zorg en zorgen.
    Het si een schandelijk beleidvan van de thuiszorginstellingen ,inclusief de bemiddelingsbureau. Het gaat al lang niet meer bij hen over het welzijn van de mensen ,maar over geld.

  • vermeijzorg zei:

    Door goed overzicht te hebben en te behouden hoeveel zorgverleners en zorgvragers je hebt kun je een percentace van beide hanteren om zo je personeel in te zetten zodat je genoeg zorgverleners hebt. Heb je teveel zorgvragers met te weinig zorgverleners dan is het beter om geen zorgvragers aan te nemen. Dit gebeurt namelijk wel bij awbz aanvragen. Er wordt maar aangenomen om geld binnen te krijgen maar rekening houden wat de consequenties verder zijn is er niet meer bij, helaas.Daardoor wordt de gezonheidzorg duur en heeft het pgb daar gevolgen van.

  • Patricia zei:

    Ik werk bij een grote organisatie in Oost Groningen
    Bij ons werken vakantiehulpen die geen enkele ervaring hebben en moeten nu het werk van een verzorgende doen, ook IG-er
    Het kunstje wordt ze even snel geleerd en doe maar
    Ik vind het een grof schandaal, en wij moeten onze mond houden wordt er gezegd door onze manager
    U zou eens onderzoek moeten doen naar deze zaken, een wit jasje aan en het lijkt net echt
    Ik heb besloten om te gaan solliciteren naar een kleine organisatie die vergeleken bij ons Top zorg levert.
    Clienten hoor je daar ook over, bij .... zou dat nooit gebeuren.
    Hopelijk komen er nog meer kleine organisaties want dan gaat de kwaliteit van zorg omhoog
    Nu kan die kleine organisatie ook al die ontevreden mensen niet overnemen, dat is onmogelijk

  • keramiekje zei:

    Hallo Patricia

    Ik vind dit ook een grof schandaal en je kunt altijd alleen maar hopen dat er geen fouten gemaakt worden. En natuurlijk moet je je mond houden, want stel je voor dat dit naar buiten komt.

    De Cliënt is de dupe en vooral die cliënten die niet meer voor zich zelf kunnen opkomen.

    Het is jammer dat niet iedereen er zo over denkt hier.

    Ik wens je heel veel succes met het solliciteren en hoop voor je dat je bij een betere organisatie terecht komt die de zorg levert ook in de vakantietijd die de mensen nodig hebben.

  • Henk zei:

    @keramiekje, wil jij beweren dat vakantiehulpen mogen spuiten, wonden verzorgen, en medicijnen uitzetten en geven? haha, jij bent erug grappig!
    Het einige wat vakantiehulpen mogen doen is eten uitdelen en helpen met eten geven, wandeling maken en huishoudelijk werk.

    Een verpleegkundige in opleiding mag wel bij wet bepaalde handelingen verrichten. Maar ja, jij kijkt op iedereen neer. Iedereen is in jouw ogen een 'hulpje' ongeacht hun opleiding.

    Maar goed, wat let je om misstanden te melden? Waarom doe je dat dan niet als jij daar zo zeker van bent?

  • keramiekje zei:

    @Henk,

    Bemoei je eens met anderen dan constant met mij.
    Ik verlaag mij niet tot de hatelijkheden van jou.

  • Henk zei:

    @keramiekje, wie is het eerst ermee begonnen?
    # 21 juli 2010 at 17:24

  • Miranda zei:

    Ik lees altijd graag de nieuwsbrief en de reacties, maar vind dit geharrewar en geruzie belachelijk.
    Iedereen heeft zijn eigen mening over dit onderwerp.
    Respecteer dit en maak anderen niet belachelijk hierom.

  • keramiekje zei:

    Hoi Miranda,

    Je hebt helemaal gelijk, sorry.
    Het is juist de bedoeling om van gedachten te wisselen, maar dan wel op een normale manier.

  • joanne zei:

    Ik lees vele misstanden in voorgaande brieven . Iemand ,die van zijn/haar manager te horen krijgt 'mondje dicht !'of iemand die ziet dat er voorbehouden handelingen plaatsvinden door een niet gekwalificeerd persoon, zou -eventueel anoniem - de leidinggevenden en/of,het thuiszorgbureau kunnen aanklagen bij een klachtencommissie.O.i.d. Ervan uitgaande dat wij allemaal niet willen dat de mensen in gevaar kunnen komen.
    Of duur betaalde, goede zorg mislopen, het is te gek voor woorden, dat de klient rekening moet houden met de 'vakantietijd'. Het bureau is verplicht goede zorg te leveren, elkde dag dat de patient daar een indicatie voor heeft.
    Verder erger ik me aan het op elkaar reageren van enkele personen. Dat doet deze zaak, waar onderzoek naar verricht gaat worden ,geen goed.

  • keramiekje zei:

    Hallo Joanne

    En dit is waarom ik mij de hele tijd afvraag. Waarom het niet lukt om de werkgeversorganisaties en de politiek er van te overtuigen dat het echt noodzakelijk is om aan vakantiespreiding te doen. En wat de laatste 2 regels betreft, daar wil ik mij nogmaals voor verontschuldigen.

  • bewust zei:

    De "thuiszorg"heeft mij ook naar t pgb "gejaagd"...de zorg van telkens anderen en in de vakanties idd ongekwalificeerd personeel..die werkelijk niet eens hun eigen kamer (konden) poetsen..en maar theelleuten en roken, shagggies waar ze ook nog om vroegen..verder moest ik toch evenveel betalen voor dit soort flutvacantie hulp net zoveel als voor diegene die wel haar diploma`s had..Stak t thuiszorgburo nattuurlijk in eigen zak, goeie (bij)verdiensten die vacanties zo op deze manier voor die bureaus..
    Ik neem gewoon geen hhh meer wanneer ze op vakantie zijn. 3 weken in de rommel zitten is vervelend, maar weegt niet op tegen de gigastress die die thuiszorghulpies me komen brengen, en t huishouden zelf ook niet echt ten goede komt...Overigens laten ze jullie ook zoveel eigen risico betalen bij schade omdat ze hun personeel (onvoldoende) of niet verzekerd hebben?? omdat dat tè duur zou zijn. Ook dat deed mij besluiten dat ik ze niet meer wil..Ik vind dat die thuiszorg bureaus hun personeel behoort te verzekeren, en dat de klant daar geen hoog eigen risico voor hoort te betalen, hun willen dat eiegen risico dus moet t thuiszorgbuireau opdraaien voor dat eigen risico in mijn optiek..Idd ik krijg bij hen (thuiszorgbureau(s)het gevoel dat t niet meer om de zorgvrager, hun werknemers gaat maar grof gezegd alleen nog om geld...En zulke lui die hun mensen op deze manier uitbuiten
    daar doe ik niet meer aan mee... Sory voor t volgende maar ik kreeg t gevoel erbij alsof t pooiers waren(thuiszorgbureau) met n stel zorghoeren in dienst die uitgebuit werden, door ze bij ons zo te werk te stellen...Dus vandaar nu ZZPer, freelancers of iemand met een eigen dienstverband, die niet voor n thuiszorgbureau werken iig!...

  • bewust zei:

    ps ik had t thuiszorg bureau wel gevraagd minder te mogen betalen voor de veel jongere en ongekwalificeerde hulp, maar moest dan toch evenveel betalen...Hen ook aangesproken over t eigen risico en dat ik vond dat hun personeel verzekerd hoorde te zijn..echter zonder resultaat..Misschien zou hier landelijk ook eens naar gekeken moeten worden, dat ze verplicht al hun personeel moeten verzekeren, zonder eiegen risico voor hun klant(en).!!!

  • keramiekje zei:

    Hallo Bewust,

    Als je een PGB hebt, dan heb je toch ook een eigen risico? Ik tenminste wel, niet hoog, maar het is er wel.

  • bewust zei:

    @keramiekje Ja dat klopt, maar om te beginnen niet zo hoog en ook met n maximum per jaar en bij dat thuiszorgbureau was t 150 en 250 ueris per gebeurtenis zonder maximum...bovendien kun je hierover zelf afspraken maken met de zorgleverenden wie wat wanneer en hoeveel voor opdraait..dat kan bij zo`n bureau niet..En aangezien ik mijn hulpen finacieel niet zo uitkleedt als die thuiszorgbureaus is dat natuurlijk ook makkelijker te regelen...Mijn hulp ZZPer is trouwens zelf ook verzekerd.Overigens deze sloopt ook niet zoveel als die van dat thuiszorgbureau dat scheelt ook :))

  • Yvette zei:

    Ik werk als wijkverpleegkundige bij een thuiszorgorganisatie regio Eindhoven. Wij lossen de vakantie altijd binnen het eigen team op. We werken in de weken die we geen vakantie nemen meeruren. Wij voelen ons met het hele team verantwoordelijk voor onze zorg; ook uitval door ziekte vangen we zelf op.
    Bij complexe zorg is het m.i. aan de leidinggevende om voldoene ingewerkte flexkrachten te hebben om het zorgnetwerk passend te maken. Ik vind ook niet dat je hier uitzendkrachten op te zetten. Dit is voor zowel de cliënt als zorgverlener niet prettig.

  • Wim Jaegers zei:

    Hallo allemaal nog 1 keer reageer ik hierop.
    En ik kan zeggen dat ik het met iedereen hier eens ben,maar Henk die moest eens een paar weken in mijn plaats gezeten hebben toen wij nog ZIN hadden.Ik wil echt helemaal niemand hier zwart maken,maar wat Henk verteld klopt gewoon helemaal niet.En ik weet wettelijk heeft hij helemaal gelijk helemaal.Maar in de praktijk gebeurt het zeker niet zo,integendeel zelfs.
    En ik wil de vakantie hulpen ook helemaal niet in een hoekje drukken,ze krijgen gewoon meestal niet de kans om het goed te doen en of te leren bij zorgvragers.En ik heb al eerder gezegd in de vakantietijd moet de rest gewoon wat langer en harder werken om het allemaal goed te laten verlopen.Het is net wat Yvette zegt je moet in de vakantie tijd gewoon wat meer doen,en de leidinggevende moeten daar ook de kans voor geven dat er genoeg ingewerkte krachten zijn die het over kunnen nemen als de vakantietijd begint.
    Maar ik heb een vermoeden dat Henk ook een kantoor baantje heeft bij een thuiszorg bureau en ook iedereen maar naar de mensen toe stuurt.Misschien wel tot poetshulpen toe zoals wel gebeurd soms.Ik zeg soms want ze doen dat maar heel zelden maar het gebeurd.
    Ik heb het ook vergeleken met het bedrijfsleven,en dat is het ook.Een bedrijfssector alleen dan ZORG,en dat ik dan toevallig veel zorg nodig heb daar heb ik ook niet om gevraagd.
    En het is hier altijd gemoedelijk gezellig een vrolijke muziekje (rock ballads)op de achtergrond dus gezellig kunnen wij het niet maken.Maar ik heb een mooie website voor Henk en dat is helemaal niet verkeerd bedoelt integendeel zelf.Het is voor iedereen in de zorg heel goed om te lezen.http://www.dwarslaesie.nl/

    En omdat er toch gemiddeld 400 per jaar bij komen in Nederland,weten ze in de thuiszorg en niet te vergeten in ziekenhuizen heel weinig vanaf.Ik heb vorig jaar 5 weken in het ziekenhuis gelegen waarvan 4 weken op de IC.En op de IC was het heel goed geregeld,maar daar hoefde ik alleen maar te liggen (en zorgen dat ik niet dood ging) met hun hulp.Dus daar hoefde er ook niet veel met mij te gebeuren,maar toen ik op een kamer alleen kwam te liggen was het fouten boel.Mijn vrouw moest mij daar komen verzorgen,niet met alles maar wel met de specialistische dingen die nu eenmaal voorkomen als je een dwarslaesie hebt.En iedere dwarslaesie is ook weer anders,dus die mijn lichaam kennen weten daar ook perfect mee om te gaan.Dus vakantie krachten wil ik helemaal niet aan bed hebben.En de volgende keer als ik nog eens in een ziekenhuis terecht kom,dan komen gewoon mijn eigen verpleegkundige mij verzorgen.Ik kan met een PGB aan mijn lijf laten werken die ik wil.
    Nee ik weet zeker dat Henk het ook goed bedoeld,en we zitten hier ook niet om elkaar zwart te maken.Maar je moet jezelf ook eens verplaatsen in iemand die gewoon hulp nodig heeft,die ze bij de thuiszorg GELUKKIG niet veel hoeven te leveren.
    En als je goed gaat lezen op de website die ik hier op heb gezet,dan zul je er zeker ook achter komen dat bijna iedere dwarslaesie anders is.T6 en T6 dat klinkt het zelfde maar kan in de praktijk zoveel anders zijn,dus ook veel andere zorg nodig.Je hebt mensen met een laesie die veel zelf kunnen,maar ook heel veel die bijna overal mee geholpen moeten worden.Ik zou het ook graag heel anders zien,maar het is zoals het is.En daarom moet je er ook je schouders onder zetten,en nog eruit halen wat erin zit en zeker je hooft niet laten hangen omdat je voor je leven aan een rolstoel gebonden bent en van andere mensen afhankelijk.Maar dan moet je wel goede mensen om je heen hebben,anders wil je heel graag dat het leven niet meer de moeite waard is.Ik hoop dat dit voor iedereen duidelijk is,en dat de website zeker gelezen wordt !!

    Wim.

  • Roos zei:

    Personeels tekort is van alle tijd.
    Toen ik 19 jaar gelden van mijn dochter ben bevallen, direkt na de Kerst was er geen kraamzorg beschikbaar.
    Twee keer per dag kwam er héél even een hele lieve kraamverzorgster.

    Ik stoor mij aan de verharding, de "zoek het maar uit mentaliteit" en op alle vlakken is deze aanwezig.
    Denk maar aan het compitent gericht leren.............

  • bewust zei:

    @Roos, Ja daar ben ik t mee eens, de zorg is idd verhard geworden.Het gaat over de rug van de zorgverleensters en de inzet is dus geld en de cliënten...voor dat soort zakkenvullers! `T gekke is dat ze ook n hoop zorgmijders(vindt je t gek...) hebben en die gaan ze weer proberen aan zorg te helpen hihiih
    Waar ik me ook heel boos over kan maken dat is dat er meteen gevraagd wordt, hoeveel uren ik heb en ook dat wanneer ze aanbieden hhhulp , dat ik verplicht wordt ook de andere indicaties bij hun in te kopen anders geen hhhulp. Het gaat ze dus om de begeleidings/persoonlijke verzorgings/verpleegkundige uren want die leveren veel meer op! Nou ben ik inmiddels ook niet meer op mijn mondje gevallen en laat ze dus ook duidelijk weten dat ze die uren dan ook niet krijgen want dat ze hhhulp aanbieden en als je er om komt dan niet willen geven omdat ze andere indicaties willen invulllen. Zegt mij genoeg over de instelling of hulpverleentster...
    T pijnlijkste is dat ik toch afhankelijk ben van hulp en zal blijven , dat t niet zomaar voor even is . dat maakt t in mijn gevoel zo ontzettend gevangen zitten soms met zulke verhardde vervelende hulp(instanties).En hoogstwaarschijnlijk weten die instanties dat ook daarom blijven ze doen wat ze doen denk ik..Echter ik zit liever zonder als met n slechte hulp en neem daar dan ook wel de consequenties voor, dan maar weer verder zoeken, maar ellendige instellingen wipte ik, met n rotgang , want dat geeft 100x meer stress ellende en sjagerijn.

  • Hanneke zei:

    Ik ben een jaar geleden afgestudeerd aan de HBO V en wilde toen als verpleegkundige in de vakantie werken bij de thuiszorg. Ik werd een ochtend ingewerkt, daarna mocht ik het zelf opknappen. Ik vond het heel moeilijk en vervelend dat ik geen goede zorg kon bieden als pas afgestudeerde verpleegkundige. Dus ik ben gestopt. Ik vond de samenwerking met die organisatie erg slecht en kreeg te horen dat ik in mijn eigen tijd meer kon worden ingewerkt. Dus afgezien van dat het een moeilijke periode is voor de zorg in het algemeen, kunnen instellingen er zelf ook wat aan doen dat er goed gekwalificeerd en ingewerkt personeel rondloopt.

  • bewust zei:

    @Hanneke Met alle respect en zeker ook dat je gestopt bent omdat je geen goede zorg kon bieden toen..maar ik denk dat juist pas afgestudeerden eigenlijk ook niet in zo`n drukke periode in kunnen vallen, tIs n hectische tijd voor iedereen en wanneer je daar nog niet aan gewend bent is dat ook geen doen.Neemt niet weg dat t schandalig is dat instellingen zo mensen in t diepe blijven gooien, hoe draaien we gemotiveerde mensen hun nek om, zodat ze stoppen, ziektewet in moeten of afhaken..Schandalig en dat alleen omdat de kassa van de baasjes moeten blijven rinkelen en verder interesseert het hun dus niet...Kortom er moet t NODIGE veranderen in de ZORG, want die is door en door ziek en verrot aan t worden.


    Overigens wat wordt er met deze reacties bevindingen gedaan???
    Hoop niet dat dit alleen gebruikt wordt door ZZPers üit te horen"en daar als thuiszorginstelling weer mee aan de voordeel haal te gaan.
    Maar Misschien wil Den Haag onderhand eens wakker worden en maatregelen gaan treffen want t duurt al jaren zo, weinig verbetering.Of iedereen alleen als ZZPer gaan werken zijn ze zo uitgescheten die kantoorbazen met stropdas en bonus, hoe moeten die dan hun broek op gaan houden, met dr vette auto,kast van huis en uitgavenpatroon ven hier tot 3 vakantiehuizen verder?Want ja ècht werken in de zorg das te vermoeiend voor ze daar gebruiken ze jou zorgverleners voor...

  • Wim zei:

    Helemaal eens met Hanneke en bewust,zo zit de zorg in elkaar helaas.
    Ik ben zelf budgethouder,dus sinds 5 jaar zelfs heel afhankelijk van zorg.Kom zelf uit de wereld waar handel werd gedreven,en ik weet heel goed wil je een bedrijf instand houden moet er geld verdiend worden.
    Maar in de zorg kan ontzettend veel geld bespaart worden,en zeker als je kijkt naar de grote zorgverleners.
    Als je hun kantoren ziet de directie de managers overal hebben ze die zitten,ze kunnen wel gaan bezuinigen.Maar waar gaan ze dat doen,juist bij de mensen die aan bed staan te werken.Die er voor gezorgd hebben dat het bedrijf (want dat is het) bleef draaien.Daar gaan ze op korten en bezuinigen,je moet eens kijken naar de kleine zorgverleners.Ze leven goed personeel,hebben 1 man als directeur 1 of 2 op de planning wat mensen op de administratie en de rest handen aan bed.
    En zo kan er ook zorg geleverd worden en dan pas is het geld ook besteed aan zorg,en niet aan managers in dikke lease bakken en een zonnebank kleurtje.En een van 8 tot 5 baantje is er in de zorg helaas niet,maar dat moeten ze begrijpen als je met mensen te maken hebben die 24 uur per dag leven gelukkig en zorg nodig hebben.

    Zorgvrager Wim.

  • bewust zei:

    @Wim , 1 geluk hebben we...er moet nu ècht bezuinigd worden en zùlke zullen de dans neem ik aan dan ècht nìet meer gaan ontspringen! Van mij mogen ze alle zorgbureaus opdoeken want wanneer ze geen zorgPLICHT hebben, pakken ze toch alleen de krenten uit de pap!
    Als t 2ledig gaat werken , geen uitkering en zorg alleen te verlenen als zzper of freelancer, dan mogen ze t geld in dr eigen zak houden dus beter voor de werker en goedkoper voor de maatschappij. Geen grote kantoorpanden.. En weet je dan zal er ook veel minder ziekteverzuim zijn, want dan kost t hen zelf geld...Mond tot mondreclame doet de rest neem ik aan...Op wèlke termijn?? Misschien moeten we eerst ècht tot op de bodem zitten..
    Vroeger kon 1 hoofdzuister n hele afdeling runnen,met alle verantwoordelijkheid... tegenwoordig hebben ze managers en planners en voor- en nawerkers, daarna komen we bij t evalueren, maar uiteindelijk na veel geouwehoer wat klauwen met geld kost, de hamvraag wie kunnen we de schuld geven...ipv hoe nemen we verantwoordelijkheid!!!
    Daarom zeg ik mensen als`t mogelijk is kies n pgb en huur mensen in zònder dit soort zakkenvullende instellingen, dan houden wij de zorgprijzen zuiverder en veel goedkoper!!!Waardoor anderen ook niet op wachtlijsten blijven staan voor zorg!(hoop dat Klink die lijst niet laat bestaan !)

  • Wim zei:

    Ik durf het ook gerust te melden omdat ik ook budgethouder ben weet ik ook de prijzen die ze rekenen.
    Ik noem ze niet bij naam,maar het gaat over een hele grote zorg verlenen in het zuid-oosten van Nederland,en een kleine zorgverlener die alleen zorg verleend aan mensen met een PGB.
    Die grote oplichter rekent voor verpleging 62 euro per uur !!
    En dat zorgbureau die met mensen met een PGB werkt 43 euro per uur !!

    Dus die 19 euro per uur zijn voor die stopdassen die geen zak uitvreten.En nog niet weten hoe ze een achterwerk moeten wassen,en de mensen het liefste de hele dag in hun eigen rommel laten liggen.
    Schandelijk is de zorg geregeld,en dan willen ze op PGB's gaan korten.
    WIE IS ER NU GEK in Nederland??

  • bewust zei:

    @Wim, Ja Wim maar dat is òòk de verantwoordelijkheid vàn de PGBer(s) zèlf!!Je moet zèlf met n pgb relatief verantwoorde zorg inkopen.
    Daar vind ik dan ook bijhoren dat je rondkijkt wat anderen kosten en je daarover zelf ook onderhandeld..Maar misschien zouden ze de uurtarieven aan n maximum moeten gaan koppelen, dan is t zo over met de pret voor dàt soort uitzuigende zakkenvullers!!
    Misschien hier n meldingspunt voor prijzen die hulpverleners hanteren gaan opzetten?? Zodat de mensen kunnen zien wie wat hanteert aan prijzen!!

  • Keramiekje zei:

    @wim en @bewust

    Ik vind € 43,- per uur nog altijd heel veel geld. Dit verdient mijn zorgverlener niet en ook de zorgverlener van het bureautje niet.
    Ik hou mij vast aan de prijzen die Per Saldo als richtlijnen aangeeft en je zult ook met je budget moeten uitkomen. Ik reken altijd uit hoeveel budget ik krijg en dat delen door de uren zorg die ik nodig heb. Zo kom je op een bepaald bedrag uit. Doordat ze allemaal wit werken en meer dan 4 dgn per week moeten er ook nog eens werkgeverslasten betaald worden. De werkgeverslasten trek ik ook van het budget af en zo kom je dan op het maandloon uit. De SVB doet de salarisadministratie, want anders wordt het veel te ingewikkeld. Maar de verpleegkundige verdient echt geen € 43,- per uur.

  • Wim zei:

    Ik stelde ook maar een gemiddeld zorg bureau voor,de mensen die ik aan neem hebben ook hele andere prijzen.Maar ik gaf het maar als voorbeeld hoe het in de zorg gesteld is met de kosten die mensen ooit maken.En die voor ZIN betaald wordt,in dat gebeurd dan veel door de overheid.
    En ik werk op dezelfde manier als jij,kijk voor de gemiddelde prijs ook regelmatig op de website van Per Saldo en weet echt wel wat er allemaal te koop is.En er wordt dan 3 Euro geteld en de verpleegkundige houd er zelf 13,40 aan over.En de rest verdwijnt aan de overheid en aan het zorgbureau.Maar ik werk ook met het SVB en daar gebeurd het allemaal correct,en ik kom zelf niet voor verassingen te staan.

  • Wim zei:

    43 Euro bedoel ik in plaats van 3.En de ZIN gebeurd meestal in het begin dat je uit gerevalideerd bent en thuis komt en nergens van af weet.Je moet dan ook nog een verschrikkele hoge eigenbijdrage betalen aan het CAK.Maar ik zeg al je weet nergens van,en dan ga je jezelf eens goed orienteren op de markt.En dan komt een PGB tevoor schijn,waar ze in mijn revalidatie tijd nooit over gesproken hadden.Dat moet maatschappelijk werk eigenlijk doen,maar die hadden wel andere belangrijker dingen aan hun hooft KOFFIE DRINKEN tenminste waar ik 10 maanden geweest ben.

  • Keramiekje zei:

    @Wim,

    Ik snap het.
    Er wordt veel te weinig voorlichting gegeven over het PGB.
    Maar ook zouden ze moeten stoppen met een PGB te geven waar men dan als nog via de zorginstelling zorg inkoopt. Dit is veel duurder en eigenlijk niet waar het originele PGB voor bedoelt is. Deze mensen krijgen een hoger PGB, omdat ze via de zorginstelling zorg inkopen. Als je toch via de zorginstelling zorg inkoopt, hoef je in feite geen PGB te hebben.
    Ik las vandaag dat er steeds meer ZZPers bijstand gaan aanvragen, terwijl als ze de PGB's goed zouden verdelen dit niet nodig zou zijn.

  • Wim zei:

    @Keramiekje,

    De maatschappelijk werkster heeft ook haar excuus aangeboden dat ze ons er helemaal niets over verteld had in mijn revalidatie tijd.
    Het was een hele grote nalatigheid geweest gaf ze toe,maar na 1 jaar ZIN zijn wij via omwegen toch er achter gekomen dat er meer was dan ZIN.Ik en mijn familie hadden nog nooit om zorg verlegen gezeten dus wij wisten echt nergens van.
    De hele familie is gelukkig altijd gezond geweest en nooit niks gehad in de hele familie niet gelukkig.En toen was ik aan de beurt 5 jaar gelden,en het enige waar ik verstand van had dat waren motoren.Die kende ik van top tot teen,maar van de zorg wist ik echt helemaal niets.
    Maar sinds die tijd,en zeker omdat ik het hard nodig had door diverse omstandigheden ben ik mijzelf daar steeds meer in gaan verdiepen.
    En er zodoende ook steeds mee vanaf weet,en veel volg en zeker via Per Saldo goed op de hoogt probeer te blijven wat er allemaal speelt.En het is net wat jij zegt als je via een zorginstellig zorg in koopt hoef en zou je zelfs helemaal geen PGB mogen hebben.
    Daar zit en hoort al alles bij,tenminste dat hoort zo.Op dit moment durven ze al geld te vragen voor gewoonen alldaagse dingen die ze zien als extra's.
    Een extra rolletje toilet papier weer 50 Euro cent en noem zo maar op.Je zult maar oud worden in de verzorgingsstaat Nederland,ik ben het nooit eens met meneer Wilders maar hij heeft gelijk als hij zegt dat ze het in de gevangenis beter hebben dan in een verzorgingshuis.Het is te gek om los te lopen zoals ze daar met de mensen omgaan.Ik heb tegen mijn vrouw eerlijk gezegd dat als zei er niet meer is,en ik nog wel ik daar nooit terecht wil komen.En zolang mogelijk met een PGB thuis wil blijven wonen.En als dat niet meer kan,dan weet ik wat er gaat gebeuren maar daar kom ik nooit.Ze verzorgen de gewoonen mensen zonder beperking nog maar half laat staan mensen die rolstoel gebonden zijn en vanaf de borst niets meer voelen.
    Dan weet ik wat ik moet doen,maar ik hoop dat het nog heel lang duurt ik heb het zo ondanks alles goed naar mijn zin hier.Maar ik heb de zorg dan gelukkig goed geregeld,en hele goede mensen in dienst die ik zelf uitgezocht en geselecteerd heb.Ze kunnen altijd met de verzorging een paar dagen met mijn vrouw meedraaien.Die kan alles ook de verpleegkundige dingen,en staat ze ons aan en kan ze het werk aan dan kan en mag ze komen en zijn wij er heel blij mee.
    En die mensen die hier komen,willen ook niet weg integendeel zelfs.En wij zijn er ontzettend blij mee,en zuinig op.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.