Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

‘Bescherming tegen niet-ingeënt kind is nodig’

36 Reacties

Huilende babyKinderen van ouders die hen doelbewust niet laten vaccineren tegen kinderziekten, moeten geweigerd kunnen worden door crèches. Oudervereniging BOinK zegt dit naar aanleiding van een Haagse baby die doodziek is geworden. De baby kwam bij Estro Kinderopvang in aanraking met een bewust niet-ingeënt kind met mazelen.

Als kinderen veertien maanden oud zijn, worden zij ingeënt tegen onder andere mazelen. De baby die besmet raakte, was pas acht maanden oud. In de Volkskrant (15-03-2014) vertelde de moeder dat zij heeft gevreesd voor het leven van haar kind, dat in het ziekenhuis aan de zuurstof, sondevoeding en antibiotica moest. ‘Ik ben nooit boos geweest op het kind’, zegt ze. ‘Maar ik ben wel geïrriteerd over de ouders die hebben besloten het niet in te enten. Met als gevolg dat mijn kind doodziek is geworden.’

Kinderen kunnen ernstig ziek worden en zelfs overlijden aan mazelen. Boink, vertegenwoordiger van ouders in de kinderopvang, pleit daarom voor het kunnen weigeren van kinderen die niet ingeënt zijn. ‘Als iemand het recht heeft zijn kind niet in te enten, heb ik als ouder ook het recht mijn baby niet aan dat risico bloot te stellen’, stelt Jellesma van BOinK in de Volkskrant. De Brancheorganisatie Kinderopvang geeft aan dat deze kinderen niet geweigerd mogen worden door de crèche, omdat het niet wettelijk verplicht is om je kind te laten vaccineren.

Inmiddels is er in Den Haag een uitbraak van mazelen geconstateerd. Volgens NRC Handelsblad (17-03-2014) zijn er twee volwassenen en veertien kinderen besmet. De kinderen zijn voornamelijk jonger dan veertien maanden.

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.

36 Reacties »

 • Linda zei:

  Naar mijn mening is dit niet te handhaven in een westerse maatschappij. Dat er kinderen doelbewust niet ingeënt worden. Ze brengen andere kinderen en volwassenen in gevaar. Zoiets breid zich uit als een olievlek zoals nu in Den Haag. Onverantwoord. Hoeveel doden moeten er vallen voordat de wet aangepast wordt? Ik geef toe dat er al zoveel dingen wettelijk zijn geregeld, maar ik wil niet de ouder zijn van een kind die een ander kind aansteekt en overlijd daardoor. De kans dat dat gebeurd is best hoog te noemen. Wil ik niet op mijn geweten hebben.

 • Freddie Peschen zei:

  Even vraagje,

  Hoezo, kan het zo gevaarlijk zijn als iedereen gevaccineerd is???

  Lijkt mij weer een storm in een glas water, of de vaccin van de RIVM deugen niet en dan is het een reden te meer om niet te vaccineren.

 • Antonia zei:

  Ik denk dat mensen zich meer in het wel of niet vaccineren moeten verdiepen.het is allemaal niet zo zwart wit en de media weet n hoop angst te zaaien.

  Er gaan jaarlijks ook heel veel kinderen dood na vaccinaties, en als je weet wat er echt in zit in die
  Prikjes dan wil je er misschien nog wel eens over nadenken.

  Er zijn veel dingen waar kinderen dood vsn kunnen gaan. Autos , landbouwgif, luchtvervuiling etc .
  Dat zou ik ook wel weg willen hebben maar niet alles past zich aan mijn wensen aan.

  De suggestie of dat beeld dat wordt geschetst van ouders die ” fout” zijn of niet goed voor andere kinderen vindt ik ronduit storend. ( wanneer ze niet vaccineren)
  Er is een vrije keuze , respect daarvoor.

 • naomi zei:

  Het kindje van 8 maanden heeft dus de mazelen overal kunnen oplopen.. nu in het kinderdagverblijf..
  Ik ben blij dat er in Nederland goede zorg is voor kindjes als dit kindje van 8 maanden die helaas de mazelen zo heftig doormaakte! Hoe verging het het andere kindje? Hoe oud was deze en heeft die de ziekte ook zo zwaar doorstaan? Of mild want dat kan namelijk ook.. hoe dan ook zij beide kinderen nu voor hun hele leven immuun voor deze ziekte anders dan alle andere wel gevaccineerde kindjes die zich meerdere keren moeten “boosten”

  Daarnaast voor alle ouders met kindjes ouder dan 14 maanden die wel geënt zijn de vraag; Waarom vaccineer je?
  en als je daar antwoord op geeft.. Waarom ben je dan bang dat een ongevaccineerd kind je aansteekt? Je kind is toch gevaccineerd dus immuun volgens jullie?

  Ik ervaar dit soort teksten als bangmakerij, het word tijd dat ouders gaan vragen; joh wat zit er eigenlijk in vaccins?? Want daar wordt ik banger van!!

 • Joselien zei:

  Ik ben echt zwaar onder de indruk…… 14 kinderen ziek?
  Ik woon in een klein dorpje in de Alblasserwaard. Een aantal maanden geleden hadden wij hier een uitbraak. Een groot aantal niet ingeënte kinderen kregen de mazelen. Incl de juf van de school. Wat waren ze ziek maar gelukkig allen weer beter. Een gezin met 10 kinderen,allen ziek. Laat dus wel zien hoe besmettelijk de mazelen zijn en laten we inderdaad zo wijs zijn om deze niet ingeënte kinderen niet in contact te laten komen met de hele jonge kinderen zoals op een crèche gebeurt.

 • Willem zei:

  Uit meerdere reacties hier blijkt dat het kennelijk erg moeilijk is om goed te lezen. Het kindje dat nu ziek is geworden was pas 8 maanden oud en om die reden dus nog niet ingeent….dan kan ze dus ook niet beschermd zijn tegen de mazelen (behalve als ze er al eerder mee in aanraking is geweest en dus antistoffen heeft weten te produceren).Ik denk dus ook dat deze mevrouw echt een punt heeft. Het kan niet zo zijn dat er mensen doodziek worden (en dat geldt ook voor de kinderen die niet ingeent worden uit wat voor overtuiging dan ook) terwijl de moderne medische verworvenheden ons in staat stellen dat te voorkomen.

 • Angela zei:

  Mijn 3 kinderen zijn na iedere vaccinatie ontzettend ziek geweest. Ik denk dat ik, nu 20-25 jaar later, een andere keuze gemaakt zou hebben. In ieder geval niet meer de BMR vaccinatie.
  Wat ik graag zou willen weten hoe het met de kinderen gaat die onlangs mazelen hebben gehad. Het zou mij niet verbazen als deze kinderen een positieve verandering in gedrag en sterker in hun weerstand en uithoudingsvermogen geworden zijn. Zou interessant zijn om daar eens naar te kijken.

 • Harriët zei:

  Waarom wordt een kind ziek? Het is niet alleen de besmetting met een virus of bacterie die je ziek maakt, het heeft ook te maken met je weerstand. Waarom werd dit kindje zo doodziek? En was dit het enige kindje in de crèche wat onder de 14 maanden was? Waarom is de rest niet ziek geworden?

  Als je ziet wat kinderen tegenwoordig te eten krijgen en hoeveel stress ze al te verduren krijgen dan zou ik daar eerder naar kijken dan naar het gevaar van ziek worden door een niet gevaccineerd kind. Ik heb mijn kinderen bewust niet laten enten, als ze goed gezond zijn kunnen ze deze ziektes prima doormaken. En deze ziektes hebben een functie!

  Alleen ziek zijn is bij ons uit de maatschappij gearrangeerd, hoort er niet meer bij. We moeten, blij gelukkig, slank en gezond zijn, dan tel je mee en ziek zijn is o zo lastig (voor wie en wat is de reden??)
  Leren luisteren naar je lichaam of een ziekte doormaken en kijken welke ballast je daarna kwijt bent, en in het geval van kinderen hoe goed dit is voor hun immuun systeem, daar hoor je de meeste mensen niet over.

  En er is pas sinds kort een registratie voor complicaties na vaccinaties. Hoe veel kinderen worden er ziek na vaccinatie en overlijden aan complicaties? Niemand weet het, maar geloof me, het zijn er veel meer dan we denken! Alleen de huisarts die het kind behandelt of doorstuurt heeft dit tot voor kort nooit ergens kunnen melden.
  En de stoffen die als hulpmiddel gebruikt worden bij een vaccinatie zijn ronduit slecht!

 • Linda zei:

  Nu wordt er gesuggereerd dat kinderen niet zo sterk zouden zijn na een vaccinatie, grootste onzin. Je bent sterk vanaf de geboorte of niet sterk, daar doet een vaccinatie niets aan, als je dus zwakker bent valt een vaccinatie ook niet goed uit en andersom. Wanneer je borstvoeding geeft is een kind ook opgewassen tegen allerlei ziektes, borstvoeding geven langer dan een half jaar of kolven.

 • Janine zei:

  Wat een eenzijdig artikel, mijn nekharen gaan hiervan overeind staan. Ik heb er bewust voor gekozen om mijn kinderen niet te laten volspuiten met gif en ik denk dat iedere ouder die keuze zou maken wanneer ze meer over het onderwerp weten. Ik zou een ieder graag willen doorverwijzen naar http://www.vaccinvrij.nl oa deze informatie heeft mijn ogen geopend.

  En om even op het baby verhaal terug te komen; een vrouw die de mazelen heeft doorgemaakt geeft antistoffen mee aan haar baby, waardoor deze iig het eerste jaar is beschermd tegen mazelen. Dus als iedereen weer gewoon de mazelen zou krijgen ben je van dat hele gezeur af. Daarnaast bevat borstvoeding ook antistoffen en zorgt borstvoeding voor een betere weerstand en daardoor een milder veloop van de ziekte.
  Onze zieke overheid heeft zelf dit probleem gecreëerd, alleen maar voor geld, want hoeveel geld denk je dat er omgaat in de farmaceutische industrie?!

  Maarja, we willen alles moderne stijl. Ziekzijn en borstvoeding horen hier helaas niet meer bij. Liever proppen we onze kinderen vol met ‘prikjes’ (het klinkt zo onschuldig) en kunstvoeding en ons maar afvragen waarom er zo’n grote stijging is van kinderkanker (en alle vormen van kanker) en gedragstoornissen en weet ik het wat voor aandoeningen allemaal.

  Mensen word wakker!

 • Marianne zei:

  Je kunt je dus heel terecht gaan afvragen of vaccineren wel beschermt.

 • Frank zei:

  Vroeger bleven de sterksten overleven, ik had een moeder die nergens
  tegen ingeent was en zij was nooit ziek, dit ”systeem” heb ik geeerft,
  ben nooit ziek, geen griep, leef gezond, was topsporter en ga nog 4 maal wekelijks een stuk hardlopen en ben 55 jaar,no problem,.
  doch.. het westerse ras is gedegeneerd, en niet meer bestand tegen allerlei virussen en ziekten, kwalen (75 % van de hartpatienten heeft dit te wijten aan zijn ongezonde leefstijl en voor 50% doet dit opgeld tav kankerpatienten)..de weerstand van veel kleine kinderen is thans gering, en derhalve is preventief inenten opportuun te achten.
  Kinderen worden helaas gedwongen tot een passief leven, in de schoolbanken, voornamelijk gericht op het cognitieve, en gaat van zijn gevoel reeds op jonge leeftijd in zijn/haar hoofd zitten..abject en infaam, gaa buiten spelen zou ik zeggen, beweeg en bouw je weerstand op.

 • Arjan zei:

  Wat een bangnamerij is dit weer! Waarom wordt er niet verteld dat er vele, vele kinderen juist ziek worden van deze vaccins? Op deze manier worden er al decennia of langer systematisch dingen er door gedrukt. En voor wie? Gebruik maken van de angst, wederom. En wij makke schapen geloven 1 artikel?
  Waarschijnlijk weer een lobby van de farmaceutische industrie, die de hele zorg al zo’n beetje in hun macht hebben.
  Mensen ga zelf op onderzoek uit! Kijk inderdaad naar b.v. de link die Janine hierboven erop heeft gezet!
  Ook bij mij gaan de nekharen overeind staan bij het zien van zo’n eenzijdig artikel.

 • Ernst-Jan zei:

  Mijn kind is altijd ingeënt voor alles. Toch kreeg ze kinkhoest. De reden was toen volgens de huisarts dat het vaccin niet werkzaam was.
  Het heeft mij laten nadenken over de zin en onzin rond dit soort vraagstukken.

  Wij leven in een tijd waarin alles lijkt te kunnen. We denken dat alles oplosbaar is en niets ons kapot kan maken. Dat is natuurlijk onzin. Een kind dat doodziek wordt, jouw kind, is een drama en dat wil je niet. Dat is een natuurlijke reactie en versterkt door de tijd waarin we leven. Helaas zijn we sterfelijk. En dat is een goed ding. Het zorgt voor de broodnodige vernieuwing. Dat gebeurt bij alle levende wezens. Ik vraag me wel eens af of de mensheid wel zoveel beter af is nu. Wij doen werkelijk alles om onszelf onsterfelijk te maken. We worden heel oud. Maar wat schieten we daar feitelijk mee op. Na je 55ste is werk vinden lastig geworden. Steeds meer werk wordt door robots gedaan. We gaan dus gezellig achter de geraniums zitten met zijn allen. En om de resterende tijd achter de geraniums te kunnen zitten hebben we een ongelooflijke (eigenlijk onbetaalbare) hoeveelheid geld uitgegeven.

  Laten we eens gewoon met beide benen op de grond gaan staan en accepteren dat er dingen gebeuren die we niet willen maar wel gewoon heel natuurlijk zijn. We worden ziek soms en gaan dood, allemaal. De een eerder dan de ander. Het is wat het is en we moeten niet denken dat we zomaar anderen de schuld kunnen geven hiervan. Daarvoor is leven veel te complex.

  Dood gaan is niet leuk maar zo gewoon, ook voor sommige van onze kinderen. Het leven is keihard. Leer er mee leven!

 • naomi zei:

  Beste Willem,

  waar lees jij dat iemand de tekst niet goed gelezen heeft? Ik zie dit nergens terug, ja dat jij misschien de reacties niet helemaal goed begrijpt?

 • Wilja zei:

  Ik heb mijn kinderen alleen in laten enten met DTP ( geen Kinkhoest, want dat werkte toen ook al niet) en verder niks……ze hebben gewoon mazelen gehad en rode hond ook…..worden ze sterker van….
  Destijds wist ik niet beter of dan was het gevolg dat ze NIET naar een creche mochten…..want net als bij paarden…..als je aan wedstrijden doet of met meer in een stal staat MOET je ze in laten enten of je mag niet meedoen…..wij deden dus niet mee met de creche en regelden andere soorten van oppas…..met minder kindjes……nooit problemen gehad met wat dan ook…..

 • Hilke zei:

  Ik persoonlijk vind voor alle zienswijzen iets te zeggen.
  Ik heb wel bewust gekozen bij mijn beide dochters om te laten vaccineren omdat hoewel ik ook geloof enerzijds dat bepaalde middelen niet nodig zijn, ik het mezelf het ook niet zou vergeven als mijn kind het wel zou krijgen en ik had er niets aan gedaan terwijl ik wel de keuze wel had. Mijn tweede dochter heeft haar eerste 2 jaar in haar leven wel een verzwakt systeem gehad, 2 maal een week beademing etc in het ziekenhuis gelegen ivm een RSvirus. Zij zat toen op een kinderdagverblijf en was 1 week daar, 3 weken ziek en zo door. Ik heb zelf gekozen voor andere opvang (gastouder) om dit te voorkomen. Nu gaat het ruim een jaar goed en nu haar systeem weer aangesterkt is ben ik om eerlijk te zijn wel blij dat zij als baby niet in contact is gekomen met een kind met mazelen.

  Ik zeg niet dat het verkeerd is om wel of niet te vaccineren, ikzelf ben echter wel van mening dat openheid hierover en keuze hierin (wel of niet toelaten binnen opvang) ook een keuze moet zijn voor ouders zelf. Wat mij betreft moeten kinderopvang zelf de vrijheid krijgen een standpunt hierover in moeten nemen en dit bij ouders bekend maken.

 • petra zei:

  Onze dochter heeft na een vaccinatie drie keer een hartstilstand gehad, na vele onderzoeken is duidelijk geworden dat dit kwam door de vaccinaties, voor ons reden genoeg om niet meer te vaccineren. IK vind dat ieder een vrije keuze hier in moet hebben

 • jeroen zei:

  zou iedereen even moeten zien

  HSM TV dialoog ‘De Waarheid over Vaccinaties’ 3 uur COMPLEET

 • Irene Maat zei:

  Wat ben ik blij dat ik dat niet meer hoef, het steeds maar aanhoren dat je een soort van misdadiger bent als je je kind niet inent. Terwijl je heel veel nadenk-en uitzoekwerk verzet hebt om de voor jou goede beslissing te nemen wordt je als onverantwoordelijk neergezet. Mijn kind dat niet ingeent is is gelukkig groot en sterk geworden, degene die wel (gedeeltelijk) ingeent is overigens ook.En mijn niet ingeente kleinkind loopt in ieder geval niet het risico op de vele ‘bijwerkingen’ die meestal erger zijn dan de kinderziekte zelf .
  Dat mensen eisen dat jij je nog heel kleine kindje vol laat pompen met grote hoeveelheden giftige stoffen die onvoldoende onderzocht zijn en soms niet eens de bescherming bieden die ze claimen vind ik wel stuitend. Zij zijn ook niet verplicht om hun kind niet in te enten, laat de ander dan ook de vrijheid. Omdat zij denken dat hun kind dan gevaar loopt moet jij jouw kind gevaar laten lopen….beetje krom toch? Terwijl er tegenwoordig heel veel goede en onderbouwde informatie over voor-en nadelen te vinden is.
  Maar er speelt nog iets anders, nl. dat de meeste mensen niet meer de tijd kunnen/willen nemen om hun zieke kind rustig thuis te houden en te verzorgen, zodat het na de doorgemaakte en goed begeleide ziekte weer sterker verder kan. Economische argumenten dus, die spelen helaas een grote rol, dat vind ik heel erg.

 • Marc Casteelen van Eeden zei:

  Een aantal vragen, die ik mij stel: zijn de kinderen van nu zwakker dan toen ik nog kind was? Ik heb de bof, mazelen en rode hond en meer gehad…..niks aan overgehouden.

  Volgende vraag is waarom iemand zijn/haar kind van 8 maanden naar een crèche doet? Waarom zou je kinderen willen als je er de tijd niet voor kunt/wilt vrijmaken?

  Ten derde maakt het in het laatste geval niet uit of de mede-baby’s wel of niet zijn ingeënt. Een net ingeënt kind is net zo ‘gevaarlijk’ voor zo’n klein droppie.

  Bovendien is volgens mij het consultatiebureau de grootste ziektehaard van Nederland…..denk daar maar eens over na, al die ziektekiemen, die daar bewust ingespoten worden en rondvliegen…. ik ga voor geen goud met mijn kind daar nog naar binnen.

  Ik ben erg blij om te lezen, dat er veel verstandige mensen zijn. Gezien de meeste reacties.

  Mensen, hou van de puurheid van je kind, bescherm het, koester het, stop met het opzettelijk vervuilen door allerlei ziektekiemen in te spuiten.
  Ik ben 1x bij de consultatie-arts geweest en toen ik kritische vragen ging stellen over de redenen voor inenting, kon zij niets anders meer vertellen, dan dat het inentingsprogramma goedkoper was dan incidentele behandelingen van extreem ziek geworden kinderen. Met andere woorden, uw kind wordt enkel en alleen ingeënt vanuit economisch perspectief. En niet omdat het zo goed is voor uw kind. Als zo meteen blijkt, dat inenting te duur wordt, dan is dat zo 1, 2, 3 huppekee de deur uit gegooid.

  En als je dat nu in je achterhoofd houdt, lees dan het bericht nog eens en zie, tot wat voor kolder en uitwassen dit leidt….

 • Ernst-Jan zei:

  Leven wij wel in een vrije wereld waarin we zelf bewust keuzes mogen maken? Is er iemand die tegen ons zegt “weet u wat de risico’s zijn van vaccineren van uw jonge baby”?

  Ik denk het niet. Deze wereld gaat over belangen, aandeelhouders en economische groei. Niet over hoe je persoonlijk in het leven staat en je eigen persoonlijk gemaakte weloverwogen keuzes maakt.

  Inenten is risicovol. Men zegt dat het risico aanvaardbaar is. Of dat echt zo is blijkt als het misgaat. Gelukkig gaat het ook met het merendeel van de niet gevaccineerde kinderen heel erg goed.

  Maak dus je eigen keus en sta daar voor.

 • meike zei:

  http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/Feiten_en_fabels_over_mazelen_en_vaccinatie

  Hier staat veel info op over mazelen.
  100% garantie krijgen we helaas niet in het leven. We kunnen wel respect hebben voor de keuzes die iedereen maakt, of je het er nu mee eens ben of niet.
  Kinderen weigeren op een chreche vind ik echt te ver gaan.

 • Tanja zei:

  Iedereen verdedigt hier het wel/niet inenten, maar waar het eigenlijk om gaat is het wel/niet blootstellen van andermans kinderen aan jouw keuze. Als jij een weloverwogen keuze hebt gemaakt om niet in te enten: prima! Maar je kan die keuze niet voor de baby van een ander maken die nog niet ingeënt kán worden.

  @Marc: De keuze om (een aantal dagen) te werken en daarom je baby naar de crèche te brengen lijkt mij een prima keuze. Of heb je liever dat moeder de vrouw thuis blijft?

 • Hester Nicolaij zei:

  Zo simpel ligt het niet: vaccineren doet ook lang neit altijd goed!
  Ik begeleid een jongetje dat door vaccinatie volledig autistisch is geworden, dus die kant is er wel degelijk ook! En hij is zeker niet het enige, uitzonderingsgeval. Als je je een beetje in vaccinatie verdiept, dan merk je dat er heel veel mis kan gaan en is gegaan. Dus heb ik zeker veel begrip voor de ouders die hun kinderen niet vaccineren. Maar wat mij betreft mogen de ouders, die hun kind niet bij deze niet-gevaccineerde kinderen in de buurt willen hebben, ze zeker uit de buurt proberen te houden (door een andere kdv te kiezen); eigen vrije keuze. Je kunt niet van de ander verlangen dat hij of zij hun kind vaccineren; dan tast je de vrijheid van keuze van een ander aan, ook al meen jij dat dat het beste zou zijn…
  Sinds lange tijd ligt er al het advies van de WHO om je kind niet te laten vaccineren als het niet goed in zijn/haar vel zit; om de kans op ernstige schade (autistme, mentale retardatie) te voorkomen…!

  Hartelijke groet,

  Hester Nicolaij

 • Ernst-Jan zei:

  Ik vind ook dat de media nogal eenzijdig reageren op de keuze om niet te vaccineren. Het wordt vaak afgedaan als een “bibelbelt” standpunt dat alleen door domme mensen en hun geloof wordt gepredikt. Dit standpunt wordt dan door experts (in dienst van de overheid en de farmaceutische industrie) bekrachtigd en het gevaar ervan onderstreept.

  Laten we ons niet gek laten maken door dit soort berichten behalve misschien rond de stelling “domme mensen uit de bibelbelt” wat natuurlijk erg generaliserend is.

  Verdiep je in de voors en tegens en maak op basis daarvan je keus. Laat je vooral ook niet aanpraten dat je een foute keus hebt gemaakt. Draag de verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt. Discussie is prima, veroordelen op basis van die keus onzinnig!

 • Marc Casteelen van Eeden zei:

  @Tanja: Wij lossen het samen op. Hebben bewust gekozen minder te werken, minder geld te verdienen, minder groot huis te willen, minder grote auto, etc. minder bezig te zijn met meer …..
  Ik snap, dat het geen alledaagse keuze is, maar ik gun het iedereen, de rust, ontspanning als je dat materiële loslaat….. dan wordt o.a. je kind ineens duizend keer mooier en begrijpelijker….

  Tevens verdwijnt de angst om mijn kind ‘bloot te stellen’ aan de wereld, zoals het volgens mij gewoon hoort. Als ik van tevoren ga bedenken wat mijn kind eventueel kan gebeuren, dan komt ze nooit meer buiten en ga ik schreeuwen van angst, dat alles en iedereen in de omgeving van mijn kind een potentieel gevaar is…. en ik weet zeker, dat als er iets gebeurt, ik dan ook zeker weten een schuldige kan vinden om de vinger op te wijzen…..

  Maar nee, ik kies ervoor mijn kind en mijzelf te vertrouwen, dat het gewoon goed gaat. En als er dan toch iets gebeurt, dan kies ik ervoor niet te gaan wijzen, maar het eventuele leed te dragen. Geloof me, ik heb het genoeg mogen testen in mijn leven. En het blijft makkelijker het leed te dragen dan te gaan wijzen in angst en wrok…. hoe moeilijk het ook is weerstand te bieden aan die neiging …. 🙂

 • mar zei:

  er gaan ook kinderen dood aan het vacineren
  of houden er levenslang blijvende schade aan over

  respect voor de de keuze van n ander is hier wel op zn plaats

  anders denkenden dan de farmaceutische industrie vind ik heel gezond

 • Ernst-Jan zei:

  @Marc,

  Helemaal mijn idee ook! Zo heb ik mijn dochter groot gebracht en het is een heerlijk kind die, inmiddels 20 en studerend, haar eigen weg gaat. Ze heeft de wereld mogen ontdekken en daar goed gebruik van gemaakt. Ze doet wat ze zelf wil en is een verantwoordelijk burger die haar eigen boontjes dopt en sociaal en positief in het leven staat.

  Ik ben heel anders groot geworden. Het heeft gemaakt dat ik heel veel heb moeten leren voor ik me vrij en lekker kon voelen.

  Een vrije wereld kan op deze manier ontstaan. Alles begint namelijk met nieuw leven en hoe wij dat nieuwe leven ondersteunen in het worden van verantwoordelijke mensen die echt vrije keuzes maken.

 • Marc Casteelen van Eeden zei:

  @Ernst-Jan

  Amen en wat zal je genieten om je dochter zo te mogen zien….. mooi!

 • Jannes Koetsier, arts zei:

  Jellesma van Boink weet niet hoe het zit en concludeert zo maar wat.
  Gevaccineerde kinderen kunnen al of niet met zelf zichtbare mazelen andere kinderen besmetten, dus wel besmettelijk zijn. Dit is wetenschappelijk bewezen. Conclusie: het zieke kind van 8 mnd kan door alle andere kinderen aldaar besmet zijn net als het niet gevaccineerde kind.
  Dat vaccins altijd bescherming bieden, is trouwens een fabel. Wil je meer weten, kijk dan eens op vaccinvrij.nl

 • AnkhA zei:

  Het is duidelijk dat er heel wat los komt. Niet elk artikel krijgt zoveel reacties. 25 Jaar geleden voelde ik dat ik mijn zoon niet moest inenten. Ik ben voor onverantwoorde moeder uitgemaakt. Vreemd genoeg is de hype nog steeds dat we alles kunnen voorkomen met vaccinaties. Het zegevieren van de ‘gewone’ geneeskundige overstijgt blijkbaar nog steeds de realiteit: Niet voor niets is ‘alternatieve therapie’ zo op gang gekomen. Velen sterven door onwetendheid als een ziekte alleen symptomatisch beken worden. De blunders staan niet in de kranten, worden niet zo overduidelijk gepubliceerd als wanneer ‘alternatieve therapie’ niet het gewenste resultaat heeft. We zijn zo verdomde bang om te leven, dat we liever overleven, ons laten indoctrineren door eenzijdige informatie. Wat we ECHT zouden moeten weten, kom je met veeeel geduld en moeite achter. Wat voor schijnwereld leven wij? Hoe lang wordt dit nog opgehouden? Stel je voor de we de feiten voorgeschoteld krijgen? Stel je voor dat we met z’n ALLEN wakker worden in plaats van dat we maar aannemen dat wat de media, de medische wereld enzovoorts ons doen willen laten geloven ook AAN TE NEMEN als waarheid. Je aansluiten bij de massa blijkt nog altijd de veilige weg te zijn. Je eigen pad vervolgen geeft blijkbaar meer problemen. Het zou andersom moeten zijn. Ziekte staat ergens voor. In mijn ogen leiden we in grote getalen nog aan Volksziekte nummer éém: Ego. Je beter voordoen dan een ander. De ander het idee geven dat jij het beter doet, doordat jij het doet zoals de meesten het doet. Als meer dan de helft van de wereld witte rijst eet, ga je mij dan ook vertellen dat dat gezonder is dan zoals de natuur die ons voorschoteld; bruine rijst? Als we dan toch denken god te zijn, laten we ons dan zo gedragen. Dat wordt de hoogste tijd.

 • L olivier zei:

  als een kind is ingeent tegen een ziekte dan is dat zodat het kind immun is voor de ziekte.. dus kun je er gevoeglijk van uitgaan dat de ziekte geen vat meer zal hebben op het kind.
  hoe vreemd dat het ingeente kind dan dus toich wel de ziekte krijgt waar het is tegen ingeent.
  en hoe nodig was dan de inenting in de eerste plaats

 • Corina zei:

  Inentingen zijn uitgevonden omdat er dik geld mee wordt verdiend. Het systeem in de gezondheidszorg is helaas zeer corupt.

 • Joris zei:

  http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/Feiten_en_fabels_over_mazelen_en_vaccinatie

  Gewoon dit lezen. Na het lezen van de reacties betreurt mij het intellect van de gemiddelde Nederlander. Ik beschouw het als kindermishandeling om een kind om jouw ongegronde redeneringen niet in te enten.

 • Ernst-Jan zei:

  Het blijft een interessant onderwerp.

  Inenten of niet zou een eigen keus moeten blijven in mijn ogen. Mensen wegzetten als onverantwoord als ze vinden dat inenten niet moet vind ik niet kunnen.

  Waarom zijn we zo bang voor de kans dat er iets mis gaat. Help mijn kind wordt ziek en kan daar wel eens aan dood gaan. Ja dat kan. We kunnen niet alles voorkomen. Sterker nog het is echt heel normaal.

  Laten we elkaars keus gaan respecteren in plaats van mensen afwijzen omdat ze niet doen wat een ander als “normaal” ziet.

  Ik ben kind van een arts. Ik heb veel kinderziektes gehad en ook ingeënt tegen wat toen kon. Ook heb ik zelf een kind. Die is ingeënt. Toch heeft zij ook kinderziektes gehad waarvoor ze geënt was.

  De laatste jaren denken we heel erg na over inenten en medicatie. We doen alleen wat strikt nodig is. Dat betekend dat we vrijwel niets meer doen op dat vlak.Geen enting voor baarmoederproblemen, geen antibiotica behalve als het strikt noodzakelijk is en nadat is vastgesteld of het de goeie is, enz.

  Mijn huisarts weet het al heel goed. “Ik kan je er wat voor geven maar zou dat in jouw geval niet doen. Ik verwacht dat het vanzelf over gaat.”