1. Ingelogd blijven
 2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Minder huishoudelijke hulp via gemeente

49 Reacties

162491396_6f0a2cb201_b Foto: Flickr/lorentey (CC)

Negen van de tien grootste gemeenten uit Nederland gaan vanwege de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) bezuinigen op huishoudelijke hulp. Alleen Den Haag doet dat niet, de hofstad maakt juist geld vrij om alle bezuinigingen in de zorg op te vangen. Dat blijkt uit analyse van de coalitieakkoorden van de tien grootste steden door Binnenlands Bestuur. “Omdat wij het belangrijk vinden dat ouderen en gehandicapten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen”, aldus het Haagse bestuur.

Gemeenten krijgen een veel kleiner potje voor huishoudelijke hulp: de budgetten voor deze hulp worden namelijk vanuit het Rijk met 32 procent gekort. Hoe de gemeenten omgaan met deze korting mogen zij zelf bepalen: ze kunnen minder uren schoonmaakhulp toekennen per inwoner of het pakket voor huishoudelijke hulp uitkleden. Boodschappen doen en strijken worden in dat uitgeklede pakket helemaal niet meer vergoed, voor deze huishoudelijke klussen moet de hulpvrager dan voortaan zelf iets proberen regelen, bijvoorbeeld met vrijwilligers of door het zelf te betalen.

Den Haag trekt als enige gemeente eenmalig negen miljoen euro, en structureel zes miljoen euro uit ter verzachting van onder andere deze korting, en de andere bezuinigingen in de zorg. Amsterdam maakt eenmalig tien miljoen euro vrij, maar daar blijft het dan ook wel echt bij. In de coalitieakkoorden van de andere steden wordt niet gesproken over verzachting van de budgetkorting.

De bezuinigingen in de zorg lijken steeds krommer te worden. Enerzijds zou het goed zijn voor de kas als mensen langer thuis blijven wonen, er kan dan namelijk bespaard worden op verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Anderzijds wordt dit lastiger als er steeds minder geld wordt vrijgemaakt voor de ondersteuning die nodig is om thuis te blijven wonen.

49 Reacties

 • de heer jw hagen zei:

  we worden een derde land als dit zo door gaat de heer jw hagen

 • Paul Stolwijk zei:

  "Oh, Oh, Den Haag, mijn stad achter de duinen"

  The place to be ! Stad van vrede en recht=recht op thuiszorg. Ben ik blij dat ik hier woon.

  Kabinet denkt dat we in de vorige eeuw leven waar mensen nog naar elkaar omkeken en elkaar hielpen. Nu willen vele mensen hun naasten en buren helpen maar onder economische druk zijn vele mannen en vrouwen gedwongen te werken en hebben ze geen tijd voor mantelzorg. en als ze dat doen worden ze snel overbelast: zie eerdere artikelen oer dit onderwerp van de Hulpgids, en dan vallen de mantelzorgers door burnout uit het arbeidsproces en dat kost ook geld !

 • Willem J. zei:

  En zo blijkt men bij de transitie van zorgtaken naar de gemeenten één belangrijk ding over het hoofd te hebben gezien. Niet alleen de taken worden over de gemeenten verspreid, ook de daarbij behorende overhead.
  Die overhead lijkt nu een waterhoofd te worden, waardoor méér geld besteed gaat worden aan ambtenarij, dan aan zorg. Drie keer raden wie hiervoor de prijs betaalt. Misschien moeten de rijks- en gemeente-overheden hun huiswerk nog maar eens over doen.

 • Irma zei:

  Het blijkt inderdaad goed voor het huishoudboekje van de staat, mensen gedwongen zo lang mogelijk thuis laten wonen. Gewoon korten op het budget en dan blijkt het inderdaad goedkoper...triester, eenzamer en mensonwaardig. Nog nooit heeft iemand in het verleden gedacht, jip vandaag ga ik heerlijk in een instelling wonen. Pure noodzaak en niets anders.
  Mantelzorg is alleen maar moeilijker geworden doordat families niet meer in elkaars nabijheid wonen, de sociale samenhang sterk verminderd is( buren zijn of onverstaanbaar of groeten zelfs niet eens) en de crisis doet mensen uitzien naar alle vormen van betaald werk.
  Het blijft nu willekeur van gemeentes waar ze voor kiezen en dan te bedenken dat deze willekeur altijd maar duurt tot aan de volgende verkiezingen.
  Een oplossing is, kiezen voor anti-liberaal beleid en dus stemmen voor een goede sociale politieke partij.

 • Anne Alferink zei:

  Het is bijna niet te geloven, dat ons wereldwijd geprezen, zo zorgvuldig en zorgzaam opgebouwd zorgsysteem zo systematisch wordt afgebroken,
  Dat zo weinigen beseffen dat dit zoveel meer gaat kosten dan de bezuinigingen opleveren, als het allemaal weer moet worden opgebouwd..
  Want uiteindelijk gaat dit allemaal niet werken.
  Er staan bij activiteitencentra zorgverleners alleen voor groepen van 6 tot 8 meervoudig beperkte mensen die verschoond, gevoerd, medicijnen gegeven en beziggehouden moeten worden.
  Die mensen moeten toch ook naar het toilet kunnen gaan?
  En in de thuiszorg worden er ouderen niet meer gedoucht omdat er volgens de zorgverleenster te weinig tijd voor zou zijn.
  Het blijkt steeds vaker dat er enorm veel geld en energie wordt verspild op andere gebieden waar door betere controle veel efficiënter op kan worden bezuinigd.
  En dat deze regering als een stelletje jonge honden zoveel schade kan aanrichten op humanitair gebied, waarbij gemeenten staatntoe te kijken en zelfs nog ergere maatregelen ter bezuiniging treffen.
  Uiteindelijk wordt de put weer pas gedempt als het kalf verdronken is.
  Hoe is het mogelijk dat we het zover laten komen?

 • Louis de Wit zei:

  Zolang wij nog steeds heel veel geld moeten betalen aan al die zakkenvullers die zich de positie van manager, toezichthouder, commissaris en bestuurder etc. hebben geven is er geen geld meer voor zorg. Dank zij de privatisering en marktwerking is er helaas ruim baan gegeven aan deze gewetenloze mensen.

 • Jenny zei:

  Waar dit allemaal naartoe moet gaan in Nederland weet ik niet.
  Het vertrouwen wordt erg op de proef gesteld.
  -Wij burgers betalen belasting over belasting over belasting en grote bedrijven worden naar Nederland gehaald omdat het voor hun een belastingparadijzen blijkt te zijn .
  -gepensioneerden worden volgend jaar gekort en dat is nu ook de groep die gepakt wordt met het korten van huishoudelijke hulp.
  Gevolg: of ze vervuilen ,of ze gaan toch maar zelf op die trap staan om de ramen te zemen en komen daarbij mogelijk ten val ?!
  -rest van Nederland gaat ook meer zorgpremie betalen volgend jaar,aan diezelfde zorgverzekeraars die steeds rijker worden ?!
  En wat ik nog het vreemds van alles vind: we staan massaal op de barricades omdat Zwarte Piet niet meer mag , maar alle veranderingen in gezondheidszorg moeten we voor lief nemen ??

 • Irma zei:

  Niet meer stemmen op de huidige politieke partijen die het nu voor het zeggen hebben dat is het enige antwoord!!!!

 • Jenny zei:

  Als het zo makkelijk zou zijn Irma zou dat fijn zijn !

 • Margreet zei:

  Waar moet dat naartoe als je geen familie hebt. Ze geven liever geld aan 3e wereld landen.

 • Marijke zei:

  Marijke,

  Ben het mee eens met de Margeet,
  Ik heb nog niets gehoord, maar dat kan nog gebeuren.
  Ik ben alleenstaand.

 • asjemenou zei:

  "We" (zonder mij ;-))hebben helaas voor de VVD gekozen en het is bekend dat dit dan de gevolgen zijn. Zo was het 50 jaar geleden en zo zal het over 50 jaar nog zijn. Dus zorg dat de volgende keer de VVD klein blijft. En dat ene geode partij groot wordt.
  Nu ben ik het ermee eens, dat er teveel door thuiszorg werd gedaan en het is een feit dat ik in mijn omgeving veel bejaardenhulp heb gezien die vooral als gezelschapsdame fungeerden en niet om te werken.
  Zelf heb ik al behoorlijk veel uren thuiszorg sinds 1992, puur omdat ik dingen niet mag en niet kan en een volkomen gebrek aan energie heb.
  Hulploos betekent dat het hier een zwijnenstal wordt en dat ik helaas mijn allergisch astma terug heb gekregen. Pech nou!
  Maar ik blijf hopen!! Ondanks!!

 • anneke zei:

  Leg me uit. verzorgingstehuizen gaan dicht. mensen moeten langer thuis blijven wonen. dit kan alleen met hulp in de huishouding, verzorging en eventueel boodschappen doen omdat ze dit zelf niet kunnen!
  Maar hier gaat men ook op bezuinigen of vrijwilligers moeten dit overnemen. weer vele mensen werkloos, ouderen worden aan hun lot overgelaten door zelf maar op zoek te gaan naar hulp. zwartwerkers worden weer door hen aangenomen. Nederland waar ben je mee bezig!!!!!

 • Margreet zei:

  ik krijg op 7 november te horen wat er in mijn geval gaat veranderen.Ik kan nergens op terug vallen. Geen familie, buren hebben alleen tijd voor zichzelf.Vrijwilligers moeilijk te vinden als hh hulp. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

 • Helena Delissen zei:

  Jawel, er is één manier om te bezuinigen! Alle ouderen gaan bij het gebouw van hun verzekeraar op de stoep zitten en allen beginnen met een hongerstaking. De hoge Pieten hoeven dan alleen nog maar te dweilen, als je begrijpt wat ik bedoel.

 • Henk zei:

  Ik heb al eerder gedacht dan men de titel WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) beter kon wijzigen in WMA (Wet Maatschappelijke Afbraak) want daar is men toch mee bezig.

 • Margreet zei:

  Helemaal eens met Henk. Schandalig is het.

 • Bianca zei:

  Geld is belangrijk. Zorgen voor mensen niet. We leven in een tijd waarin veel dingen bij mensen die zorg nodig hebben schandalig misgaan. Met soms zelf dodelijk afloop.
  Belachelijk!

 • Bob Bruijn zei:

  Het is toch logisch dat juist de gemeenten bezuinigen op de voorzieningen voor thuishulp, vervoer, middelen?Bedenk dat de vette salarissen en bonussen van de directeuren en managers van zorginstellingen toch ook betaald moeten worden? Frappant dat de kosten voor salarissen, bonussen EN DE UITSTAPJES niet openbaar worden gemaakt. Daar wordt beslist niet op gekort. En dan zijn ze nog beledigd als je het "zakkenvullers" noemt. Maar het ministerie betaalt en subsidieert gewoon door. Ga maar lekker slapen. Inderdaad Henk, het is een maatschappij geworden met de naam: WMA, Wet Maatschappelijke Afbraak. Ik zou het W.M.N.S.A. "Wet Maatschappelijke EN Sociale Afbraak".Maar dit is al jaren aan de gang en de jongere generatie doet er niets aan. Ook velen van hun ouders zijn straks de klos. Ach, ik ben 75 jaar, dus het zal mijn tijd wel dienen.Een "participatie" maatschappij noemt de koning dat, zo ook het parlement met vette salarissen en een royale onkosten vergoedingen. Ja ja Nederland, "let op zaak". Maar er komt een tijd dat de wal het schip keert.

 • Bob Bruijn zei:

  Sorry, het moet zijn "Let op UW zaak"

 • Margreet zei:

  Ik ben nog maar 61 en ga echt niet naar een verzorgingshuis. Te gek om maar over na te denken. Dan maar weer terug naar PGB als die mogelijkheid wel blijft.

 • José zei:

  Het is inderdaad schandelijk gesteld met de Nederlandse zorg. dit komt geheel en alleen door alle maatregelen die deze(VVD)regering oplegd. Ze breken inderdaad ons hele sociale, financiële en maatschappelijke leven af. Het een heeft het andere tot gevolg. De overheid leeft in een sprookjeswereld, maar dan een slecht sprookje voor het gewone volk,een mooi sprookje voor henzelf en een mooi aanzicht in Brussel. Hoe moeten al die ouderen en zorgbehoeftige mensen het gaan doen zonder huishoudelijke hulp of minder hulp? De overheid hoeft niet te denken aan vrijwilligerswerk. De meeste mensen werken al met twee personen in een gezin en hebben daarnaast de zorg voor eigen kinderen en/ of ouders. Voor buren is dan al geen plekje meer om in het oog te houden. Ik werk al jaren in de huishoudelijke zorg (PGB) en in die jaren werd er telkens iets van de uren afgesnoept door de overheid. Alles moet nu in veel minder tijd gebeuren. Je hebt vaak tijd tekort. Om overal alles een goede beurt te geven is vaak geen tijd.Konden de zaken maar eens omgedraaid worden en de mensen van onze regering eens dit werk moeten laten doen, of in een huis wonen waar het nooit helemaal op orde is. Misschien beseffen ze dan wat het is en dat het anders moet in Nederland. Ik heb nooit VVD gestemd en zal het ook nooit doen. Laat de SP of een andere sociale partij maar eens aan de leiding komen. Maar ik ben bang dat de meesten weer VVD stemmen, omdat niemand nadenkt in dit land.

 • Sylvia zei:

  Ja het is erg zorg wekkend in dit land ouderen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen.Alleen de zorg thuis word je ook steets meer ontnomen en dan komt alles bij de kinderen terecht.
  Schamen moeten ze zich in de tweedekamer om daar op te blijven bezuinigen.
  Wacht maar tot zij zo oud zijn dan zouden zij ook deze hulp op prijs stellen?

 • Johan zei:

  Dit is geen beleid. dit is willekeur en riekt raar rechts ongelijkheid .ik denk dat de w.o.z. Wel zal stijgen maar dat zijn we inmiddels wel gewend van dit VVD beleid .

 • pgb-er zei:

  het is voor heel mensen en ouderen in de zorg [met een laag inkomen] al heel lang de derde wereld in nederland

  als je moet kiezen tussen geld voor eten of geld voor noodzakelijk zorg
  dan is dat de 3 de wereld in nederland

  en dat speelt al jaaren

 • marian zei:

  Het wordt hier steeds gekker, ik ben in 1994 gediagnoticeerd met het syndroom van Ehlers-danlos .Ik heb alle aanpassingen gekregen, omdat ik dit niet wist ben ik met zware pijnstillers doorgegaan en heb mijn lichaam nog verder kapot gemaakt, vandaar aale aanpassingen en de juiste hulp hh pv vp ondersteunende begeleiding, wat na 5 jaar stop werd gezet, zonder al deze hulp kom ik in een verzorgingshuis terechtwat nog veel meer kost, omdat mijn man met pensioen ging werd er verwacht dat hij de hh op zich ging nemen,. Zoals bij vele ziekte's heeft dit ook een zware psychische belasting voor hem en voor mij. onze kinderen hebben dezelde aandoening dus kunnen mij ook niet helpen.Het type dat ik heb is ernstig alle hartkleppen lekken bloedvaten zijn fragiel huid ook al en als dank voor meer dan 40 jaar werken krijgt mijn man nu nog meer in zijn schoot geholpen ,zin is zelfs nog veel duurder dan de hulp die ik nu heb. Ik heb er geen woorden meer voor, je kunt maar beter scheiden, kost de staat nog meer en heeft de naaste ook nog een eigen leven.

 • Bob zei:

  Helaas is of zijn de ouderenbonden niet machtig genoeg. MAAR.....de vakbonden hebben kracht en macht. Helaas, zij komen alleen op voor de werkenden en eisen alleen maar hogere lonen en salarissen. Het zou de vakbonden sieren om eens groots in actie te komen voor hen die dat niet meer kunnen en met name voor de zieken en vooral de ouderen die geen vuist meer kunnen maken tegen de afbraak van ons sociale stelsel. Ten tijde van het communisme was het ook niet altijd rozengeur en maneschijn,maar er was veel minder sociale ongelijkheid en de maatschappij was socialer dankzij een "sociaal regeringsbeleid".Zelfs de AOW wordt gesloopt en de ouderen worden gewaarschuwd voor nog meer kortingen. Je moet nu al jaren je hand ophouden voor toeslagen, maar ondertussen wordt de zorg gesloopt door de academische bestuurders,de onbenullen en gaan de premies en eigen bijdragen omhoog. Zo ook wordt de huursector gesloopt door hen die riant wonen en met riante salarissen de zorg,de huishoudster en de tuinman makkelijk kunnen betalen.Waarom zoveel VVD stemmers? Om te stelen van de ouderen en sociaal zwakkeren, ter meerdere glorie van hun eigen bezit. Immers ook het grotere onroerendgoed is in handen van VVders en VVD bankiers. Wanneer wordt de "gewone burger eens wakker? Hoelang pikken "de leden" van de bonden dit nog?

 • pgb-er zei:

  rijken zijn alleen rijk geworden door te profiteren van het geld en /of de arbeid van de armere medemens

  dat was vroeger zo en dat is nog zo


  de rijken hebben zich handig verrijkt aan zeg maar gerust de gewone doorsnee werkende en kopende burger

  eigenlijk vind ik dit gewoon misbruik maken van je machtspositie want het gaat duidelijk ten kostte van je medemens

  de rijken en de graaiers moeten zich schamen in dit land
  door hun is deze crisis ontstaan die de gewone en armere burger moet bekopen

 • Lex Fauser zei:

  Helemaal mee eens wat velen hier schrijven.
  Ik ben chronisch ziek, ben 50 jaar en wil echt (nog) NIET in een verzorgingstehuis gaan wonen hoor!
  Nee, ik wil graag in mijn eigen huis blijven wonen, maar heb wel dat extra huishoudelijk hulp nodig.
  De vraag is NU echter: KRIJG IK NOG WEL PGB-GELD DAARVOOR...???
  Of moet ik DAT uit eigen zak gaan betalen?!
  Uhm... van een WWB-uitkering!?
  Waar is dit idiote kabinet mee bezig??
  Beste mensen, tolereren en accepteren we DIT kabinet RUTTE NOG???
  Nee toch? WE willen toch allemaal een sociale en menswaardige maatschappij! Waar de RIJKEN NIET RIJKER WORDEN! En WAAR DE ARMEN NIET ARMER WORDEN!
  Irma heeft hier gelijk, beste mensen: STEM OP DE SP, dan wordt er i.i.g. NIET BEZUINIGT IN DE ZORG!!!

 • Margreet zei:

  Ik zit in het zelfde schuitje Lex. Ik heb dan wel geen PGB meer maar wel hh hulp van TSN

 • leonie zei:

  hoi allemaal

  ben bij de thuiszorg aan het werk vooral nachtdiensten en als zzper 24uursdiensten
  het is gewoon te triest voor woorden wat er nu in de zorg gebeurd
  nederland komt er nog wel achter wat ze hiermee doen
  de h.h hulp is zo belangrijk voor allen die het nodig hebben.
  maar ja degeen die deze wetten maken of bedenken die hebben idd zoveel geld dat ze van alles en iedereen kunnen inkopen/huren.

 • Margreet zei:

  Helemaal eens met Leonie

 • Bob zei:

  Gezien in Nieuwsuur: Er zijn door vele gemeenten MILJOENEN beschikbaar gesteld om externen in te huren. Waarom? Omdat die onbenullen en z.g.n. "academisch geschoolden", dat noemt zich ambtenaar,er geen bal van begrijpen. Die moet je ook niet scholen, je moet dure bureaus inhuren. De gemeenschap betaalt immers alles via de gemeentelijke belastingen.Daar ligt die ambtenaar echt niet wakker van hoor. Die worden beloond voor hun onbenul.Voor de thuiszorg medewerkers is er dus NOG MINDER GELD BESCHIKBAAR. Hoe kan het gaan in Nederland.

 • Margreet zei:

  Het word met de dag gekker.Vraag me af waarom de PGB wel blijft bestaan met al die fraudes

 • Lex Fauser zei:

  Helemaal mee eens, Leonie, Bob en Margreet!
  Ik heb van een goede vriend (die ook huishoudelijke hulp krijgt i.v.m. zijn visuele handicap) gehoord dat er in de (zijn) thuiszorg vele hoge piefen zitten, waar dan NIET in bezuinigd wordt. En hij (en ik ook) vraagt zich af of het wel nodig is dat daar zo veel hoge piefen zitten...?!?! Wat doen die daar allemaal voor werk? Ik vind dat ze op dat soort plekken, bij de RIJKEN dus (!) kunnen bezuinigen, en ook veel meer! Dan kan DAT GELD naar die takken in de zorg waar het het hardst nodig is: bij de chronisch zieken, gehandicapten en ouderen die juist dat extra (h.h.)hulp hard nodighebben!!!
  En degenen die deze idiote bezuinigen in de ZORG geregeld hebben en verzonnen hebben, zijn niet alleen RIJK en kunnen alle zorg die ze maar wensen gemakkelijk uit eigen zak betalen... Nee, vaak zijn ze NIET eens ZIEK en hebben geen flauw benul hoe het is om én ziek te zijn, én zo weinig inkomen te hebben, én dan NU ook nog geconfronteerd te worden met extra hoge zorgkosten en deze idiote bezuinigen in de ZORG!!!
  Tja en nogmaals: STEM OP DE SP!!!
  Ik ben al jaren lid en blijf op ze vertrouwen!

  Margreet, wat is TSN?? En wilt u mij vertellen waarom u DAAR h.h.hulp hebt gekregen? En waarom u dan GEEN PGB-geld meer krijgt, of daar GEEN recht meer op hebt? Hoor dat graag van u, want wie weet heb ik DAAR wat aan. Bij voorbaat dank voor uw (jullie) reactie!

 • Margreet zei:

  TSN is een prof instelling waar ik mijn hh hulp van krijg. Daar heeft de WMO voor gezorgd. PGB krijg ik niet meer omdat die persoon niet goed schoon maakte en ik te lief was om er wat van te zeggen werd er gezegd.

 • Lex Fauser zei:

  Bedankt Margreet voor uw uitleg over TSN! Als ik het/u goed begrijp heeft u vanuit de WMO hh hulp gekregen van die professionele instelling TSN.
  En ik heb dan begrepen dat de WMO van de gemeente is, klopt dat?
  Of is dat vanuit de AWBZ?
  Ik vraag dit omdat ik dus een uitkering van de gemeente heb (een WWB-uitkering) en ik me afvraag of chronische zieken, e.d. met een gewone WWB-uitkering nog wel recht hebben op PGB (voor hh hulp in het bijzonder) vanuit die WMO (als die van de gemeente is).
  En zo NEE, of ik dan vanuit mijn gemeente dan WEL recht heb op hh hulp van die TSN (als die ook landelijk opereert?!).
  Mocht u hier meer over weten, mogelijk uit eigen ervaring, dan hoor ik dat nog graag van u.
  Bvd!

  Uw reden waarom u GEEN PGB-geld meer krijgt vind ik eerlijk gezegd vreemd.
  Wanneer u NIET tevreden bent over een bepaalde PGB-hulp, dan kunt u toch ZELF een andere hulp uitzoeken?
  Of waren ze vanuit de zorg-indicatie-kantoor dan zo streng dat ze u GEEN PGB-hulp meer toevertrouwde?
  Wanneer u hier iets meer over kwijtwilt, dan hoor ik dat ook graag, al begrijp en respecteer ik uw privacy hoor.
  Of als er ANDERE LEZERS hier op de site zijn die meer weten over zulke (rare) regeltjes?
  Dan hoor ik dat (ook) graag.
  Bvd.
  Tja, ik heb hier dan nog geen verstand van, en wil/moet binnenkort PGB aanvragen en zien of ik daar (volgens dit artikel waar we allemaal op reageren!) NOG WEL RECHT OP HEB......?!
  Dus alle info hierover is van harte welkom!
  Bvd!

 • Margreet zei:

  WMO van de gemeente ja.Ik heb ook een uitkering van de gemeente. Ik wil er op deze site verder niet over uitwijden. De PGBer maakte niet goed schoon en daar had ik wad over moeten zeggen. vandaar dat ze zeiden dat ik te lief was om te zegen dat ze niet goed schoonmaakte. Dat heeft niets met toevertrouwen te maken.Als er nu niet goed schoon gemaakt word kunnen ze de instelling (TSN) erop aanspreken en hoef ik dat niet te doen.

 • will zei:

  Ik werk als huishoudelijke hulp en ik vind het echt terecht dat er gekort word op huishoudelijke hulp.

  Er zijn heel veel ouderen die kunnen echt prima zelf afstoffen(bukken hoeft niet als ze een plumeau gebruiken. (gelijk goed voor hun beweging).
  Er bestaat ook zoiets als een robotstofzuiger.
  Boodschappen kan je al laten bezorgen.

  Er word meestal een half uur koffie gedronken,omdat ze willen praten.

  Ik vind het belangrijkste dat de douche en de toilet gedaan word,en het huis stofuigen af en toe de ramen en 1 keer per jaar de keuken alles helemaal goed.
  Mensen met laminaat kunnen ook zelf met een wisser de vloer bijhouden(dat doet mijn oma van 90 jaar ook. Ze heeft de hele dag de tijd.

  Voor sommige ouderen is de hulp te vanzelfsprekend en doen ze zelf helemaal niks. Ik vind dat heel onlogisch,want ze kunnen echt nog wel wat!

 • Margreet zei:

  Beste Wil,

  Hoe kunt u nu oordelen over iemand anders als u die persoon helemaal niet kent.

 • mar zei:

  voor will
  ik zou jou niet graag in mijn huis willen
  liefdevol kom je absoluut niet over -integendeel

 • pgb-er zei:

  will
  je praat kil en afstandelijk over ZE
  alsof ZE niks zijn voor jou
  inplaats van mensen met n hart en met gevoel en behoeftes

 • Lex Fauser zei:

  Voor Margreet:
  Bedankt voor uw verdere uitleg, en ik begrijp het dat u daar niet verder over wilt uitwijden op deze site hoor.
  Erg mooi i.i.g. dat u nu via die TSN WEL hh hulp krijgt.

  Voor Will:
  Ik begrijp echt NIET dat u, als zelf hh hulp zijnde nota bene, zo iets kan schrijven......?!?!
  Ik ben het roerend eens met hoe de anderen op uw bericht hebben gereageerd hoor.
  Kijk, natuurlijk is het op zich goed als ouderen zoveel mogelijk dingen zelf kunnen, niet voor de bezuinigingen, maar voor hun zelf en hun gezondheid (i.d.d. voldoende beweging is GEZOND EN VOOR IEDEREEN!)
  Maar dan moet hun gezondheid dat wel toe kunnen laten.
  Ik ben i.i.g. blij dat er zoiets bestaat als PGB, dan kun je én de juiste hulp krijgen die je nodighebt, én je eigen hulp "kopen" die jij goedvindt en waarmee je een goede klik hebt.
  En DAT mogen ze nooit gaan inkorten en zeker NOOIT afschaffen.
  Ik ben nu bezig met de voor mij juiste PGB-hulp vinden, en dat wordt er i.i.g. een die zijn/haar werk goed doet (dus NIET een half uur gezellig koffie drinken!) en ook goed om kan gaan met mijn beperkingen, gevoelens en behoeftes.
  Dat gaat me zeker lukken, nu het recht nog krijgen op (voldoende) PGB-geld en dito zorg.

 • Margreet zei:

  Nu nog wel ja, maar wat gaat er gebeuren na 01-01-2015. Ik heb ook al gehoord dat mensen ie nu 5 uur hulp hebben en straks maar 2 uur meer krijgen.

 • Op tijd bericht krijgen zei:

  Wordt de PGB per 1-1-'15 ingeperkt? Is het niet zo dat elke Gemeente dat zelf bepaalt? Laat het dan wel zo zijn, dat het juiste bericht de PGB-klant nu snel zal bereiken. Immers ook de huish.hulp e.d. zal graag willen weten hoe dat per 1 januari allemaal moet met de afspraken. Houdt dat in dat bij drastische bezuinigingen van de Gemeenten er dus ook méér huishoudelijke hulpen zonder werk of weinig werk komen te zitten en eventuele WW-uitkeringen !!!!!!daarvoor in de plaats moet worden betaald! wat is dit voor een rekenarij! Of moeten de werkloze hh hulpen met hun uitkering dan vrijwillegers werk gaan doen bij dezelfde adressen van voorheen. Graag Gemeenten van Nederland op tijd Uw budgetten gereed en sociaal in de gemeenschap uitgedragen. Laat als er sprake is van inkorten ook elke gemeente/ambtenaar eerlijk op dezelfde lijn gaan staan om in zijn inkomen gekort te worden, zonder mokken. We zijn toch in de recessie= Wat is dat ook weer! Terug naar af..... Waarom wil iedereen maar de verwende gast zijn door de welvaart van weleer.....als daar NU een teruggang is. Zegt de Regering dat de recessie over is en er weer een OPGANG is naar....welvaart. Waarom moeten de te verzorgen bevolkingsgenoten dan terug naar af.... Laat die de goede voorstander is van eerlijk delen opstaan en ga achter DIE aan!

 • Margreet zei:

  Ik word op 07-11-2014 op de hoogte gesteld wat er gaat gebeuren.

 • Lex Fauser zei:

  Helemaal mee eens, Op tijd bericht krijgen.
  Naar mijn idee mogen de Gemeenten (vanaf 1-1-2015 zeker) ieder voor zich dan gaan bepalen WAAR/VOOR WAT ze gaan inkorten.
  En als dat zo is, dan heb je nooit een landelijke, rechtlijnige regel, en ben je als PGB-hulp én hulpvrager afhankelijk van in WELKE gemeente je woont.
  Dat is al te krom voor woorden, laat staan dat er i.d.d. dan door de vele bezuinigen straks NIET ALLEEN veel hulpvragers ZONDER PGB-hulp komen te zitten. Maar ook veel PGB-hulpen WERKELOOS worden.
  En i.d.d. of DAT niet een heleboel GELD kost......!!!
  Naar mijn idee creëer je juist MEER werk door GEEN banen af te schaffen.
  En is dat beter voor de economie......?!
  Zoals ik al eerder hier berichte, je kunt heel gemakkelijk bij de hoge piefen, de rijken, bezuinigen.

  Margreet, ook IK heb van een vriendin (die krijgt al jaren PGB en heeft zelfs een contract tot 2025 (!), maar zij krijgt dan PGB vanuit de AWBZ) gehoord dat ze vanaf NU wat MINDER GELD krijgt voor PGB-hulp.
  Echter, zij klaagt daar NIET over, daar ze nog ruim voldoende OVER houdt. M.a.w.: ze had eigenlijk TE VEEL UREN PGB-hulp en DITO GELD.
  Daarnaast ben ik wel heel benieuwd wat JIJ op 7-11-2014 te horen krijgt hoor......
  Ik (en mogelijk meerderen op deze site) zal het mooi vinden als u DIE INFORMATIE HIER OP DEZE SITE/FORUM zou willen zetten.
  Voor mij is het NU even afwachten of ik recht krijg op voldoende PGB, en dan ben ik ook benieuwd of ze die aantal uren al VOOR 1-1-2015 gaan inkorten. Onder het mom van: het is nog maar een paar maanden VOOR 1-1-2015.
  Ik houd u/jullie via HIER wel op de hoogte daarvan, als ik tegen die tijd nog kan reageren op DIT forum.

 • Bob zei:

  Beste Lex Fauser. Je schrijft erg veel,geen probleem hoor, maar "INkorten" doe je b.v. gordijnen of een pantalon. Succes

 • Lex Fauser zei:

  Beste Bob,

  Ik neem aan dat iedereen hier wel weet dat ik met dat INkorten KORTEN OP bedoel, niet?!
  Een schrijf/typefoutje is menselijk, toch?
  Maar toch bedankt voor mij daarop te wijzen, daarom reageer ik nog even op uw bericht.
  Bedankt overigens voor uw succeswens!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.