Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Kinderen die niet naar school gaan

1 Reactie

Verveeld kijkend jongetjeHet lijkt haast onmogelijk maar er zijn in Nederland elk jaar nog zo’n 2500 kinderen die niet naar school gaan. Niet omdat ze niet willen maar omdat de scholen niet willen.

Daar lijkt het in elk geval op uit te draaien. De Nationale Ombudsman heeft enkele tientallen meldingen kregen van ouders of verzorgers van kinderen die ” thuis zitten”. ” Dat heeft te maken met hun psychische aandoening of gedragsproblemen. Die zijn vaak voldoende om geen plaats te kunnen vinden op een school”, maakt woordvoerster Marjon Sieben didelijk.

” We gaan nu onderzoeken welke rol scholen en andere instellingen spelen bij het thuiszitten van deze kinderen.” Het kwalijke van de zaak is dat ouders of verzorgers door het ” thuiszitten” ┬ámet een zware taak zitten opgezadeld en dat kinderen niet het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben.

Het onderzoek richt zich dus niet op de kinderen maar wel op alle instellingen en organisaties waarmee de kinderen te maken hebben. ” Vaak gaat het om kinderen met autistische aandoeningen en in elk geval sociale problemen”, zegt Sieben. Er zitten ook kinderen tussen die uiterst agressief zijn tegen anderen.

Voor het merendeel gaat het vooral om leerplichtige kinderen die qua leeftijd op het voortgezet onderwijs thuishoren. Tegen het eind vandit jaar hoopt de Ombudsman klaar te zijn met het onderzoek.

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.

1 Reactie »

  • gwehkamp zei:

    Tip: Bureau leerplicht zou alle ziekmeldingen, die langer dan drie weken duren moeten natrekken.
    Veel “lastige” kinderen worden ziek gemeld. Vervolgens gaat daar niemand achteraan en is het ook niemands “zaak” meer.