1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Lezersblog: Belastinggeld

42 Reacties

thuiszorg budgetBij deze zou ik me graag aan u voorstellen omdat ik in de toekomst vaker van me zal laten horen via een blog op deze site.

Lambert Martens is de naam, 49 jaren jong, en ik werk als zzp’er. Ik ben geboren in Kerkrade (zuid Limburg) alwaar ik op zes jarige leeftijd een ongeluk kreeg. Ik ben daardoor rechts spastisch en heb een klein spraakgebrek.

Sinds 1995 woon ik samen in het mooie Bunnik, onder de rook van Utrecht. We hebben een eigen huis en een PGB voor huishoudelijke hulp. Het PGB is indertijd (2009) op mijn naam aangevraagd omdat ik toen in een uitkeringssituatie zat

Er kwam een mevrouw langs om te kijken hoe we leefden. Ze vroeg of ik het zelf wilde regelen (PGB) of dat ik zorg in natura wilde krijgen. Ik heb toen gekozen voor het PGB, iets waar ik nooit spijt van heb gekregen.

Nu bepaal ik zelf wanneer, hoe en wat er schoon gemaakt wordt in mijn huis; ik ben de regisseur. Bij zorg in natura (ZiN) moet je aan allerlei eisen voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld thuis zijn als de hulp er is. Ik werk op basis van vertrouwen met  mensen!

Verantwoording

Er zijn in de loop der jaren verschillende huishoudelijke hulpen bij ons in huis geweest. De ene beter dan de andere. De meeste hulpen vroegen bij de intake of het zwart (zonder bon/ rekening) kon maar dat gaat niet en daar zou ik ook niet aan meewerken. Je krijgt gemeenschapsgeld om dingen die je niet zelf kunt, te compenseren. Met dat geld moet je niet gaan marchanderen.

In de gemeente Bunnik wordt ook daadwerkelijk gecontroleerd of de uitgaven terecht zijn en het PGB dus verantwoord wordt uitgegeven. Ik zeg dat op deze manier omdat ik in mijn werk, als administratieondersteuner PGB-gelden van privépersonen, weet dat sommige gemeentes nooit of slechts steekproefsgewijs controleren.

Ik vind dat een kwalijke zaak. Het gaat om uw en mijn belastinggeld.

Ben je het met me eens dat controle er gewoon bij hoort? Weet je of er in jouw gemeente gecontroleerd wordt? Heb je een positieve of negatieve ervaring met zo’n controle? Ik hoor graag van jullie.

42 Reacties

  • Judith de Vries zei:

    Ja, ik ben het met je eens dat controle erbij hoort.

    Als gemeenten niet controleren werkt dat zwart werken in de hand.
    De volgende stap is dat gemeenten hun tarieven gaan afstemmen op deze feitelijke situatie.
    Daar hebben de hulp en de budgethouder geen belang bij, allen de gemeente heeft daar belang bij, want dan gaan de tarieven omlaag.

  • Monique zei:

    Hoi Lambert,

    Wat mij betreft zou er veel meer gecontroleerd moeten worden op het PGB.
    Ik ben ruim 2 jaar na het overlijden van mijn ouders geconfronteerd met een bedrag van € 160.000,-- aan onterecht betaalde PGB-gelden omdat de contactpersoon ( familielid ) "vergeten" was te melden aan het Zorgkantoor dat beide ouders overleden waren. Nu, bijna 5 jaar na hun overlijden worden wij als erfgenamen nog steeds geconfronteerd met deurwaarders en rechtszaken. Wat mij betreft komt de administratieve afhandeling verplicht in handen van kundige mensen die wellicht ook weer onder toezicht staan.

  • mariet mentink zei:

    hallo lambert, ook ik heb pgb al sinds 2003 omdat ik a.g.v. polio gehandicapt ben. Ook ik wil geen zorg in natura omdat die niet op de vraag kunnen inspelen, zeker als je nog werk en erg actief ben.
    ik ben ook voor controlle, maar dan niet door het WMO-kantoor. Ik lig al sinds 2010 in de clinche met dit bureau. Er zouden "willekeurige selecties" zijn voor intensieve controlles. Echter de willekeur is voor mij ver zoek. Ik ben al vanaf 2010 ieder half jaar uitgekozen voor zo"n willekeurige intensieve controlle. Alleen diegene die de controlle uitvoert is n.m.m. niet goed op de hoogte van de WMO-verordening van onze gemeente. Hij citeert artikelen vanuit deze WMO-verordening die niet bestaan!! Blijft volhouden dat er geen reiskosten mag worden betaald en zo, terwijl dit wel mag en er al vanuit de gemeente diverse malen dit is gecommuniceerd. Ik op dit moment een dagtaak heb aan dit WMO-kantoor dat pretendeert een onafhankelijke organisatie te zijn, ingehuurd door de gemeente. Echter de kwaliteit en comminicatie capaciteiten zijn ver zoek.
    Als er gecontroleerd moet worden, buiten dat er ieder half jaar een verantwoording wordt gevraagd, vind ik goed maar laat dat door de ambtenaren van de gemeente zelf doen. Nu wordt er zelfs gesuggereerd dat de SVB die de betalingen doet en ik de zaak aan het oplichten zijn, terwijl de administratie perfect in orde is.
    Dus wel controleren maar dan door een goede organisatie en niet steeds bij dezelfde mensen die het al jaren goed doen!.

  • tiny zei:

    Hallo,

    Bij mij ontstaat er verwarring m.b.t. het zwart werken....

    Naar mijn idee dien je met de verantwoording van het PGB ook de persoonsgegevens van je zorgverleners (incl. BSN)en het totaal betaalde bedrag op te geven, en aan het einde van het jaar een jaaropgaveformulier voor de belastingdienst in te dienen.

    Wanneer je hieraan voldoet lijkt het mij dat het zorgkantoor deze gegevens doorstuurt naar de belastingdienst, die op hun beurt de gegevens weer dienen te koppelen aan de zorgverleners zodat zij over het verdiende geld hun belastingen moeten afdragen.

    Zie ik nu iets over het hoofd of heb ik de vraag niet goed begrepen??

  • Marieke zei:

    Ik ben ook absoluut van mening dat er veel te weinig gecontroleerd wordt op PGB.
    In de omgeving worden er vakanties van betaald, jaarabonnementen gekocht voor pretparken en/of een andere (lees:nieuwe) auto gekocht.
    Dineetjes ,leuke dagtripjes en ga zo maar door.
    In veel van bovenstaande gevallen is het zo dat de ouders zich als zorgverlener hebben gecontracteerd.
    Hiermee krijgen ze geld,omdat ze factureren bij hun kind.
    En van dit geld kunnen ze dus bovenstaande doen.
    Ik ben vreselijk boos op het feit dat dit zo maar kan!
    Zorgkantoor erkend dat dit een groot probleem is maar zegt er niets tegen te kunnen doen,omdat ouders zich nu eenmaal als begeleider kunnen laten contracteren door hun kind.
    Kortom... zonder er maar iets voor hoeven te doen (zorgkantoor zegt: wij kunnen onmogelijk controles uitvoeren of de werkzaamheden wel echt plaatsvinden) hebben ze er vaak een fulltime-salaris bij!
    Dus in deze situaties... CONTROLE EN BIJHOUDEN WAT JE TIJDENS JE BEGELEIDING DOET, WAT ZIJN JE LEERPUNTEN, WAAR WERK JE AAN.

  • Andrea zei:

    Het zou niet nodig moeten zijn, maar blijkbaar is dat wel het geval voor sommigen. En ja ik ben het met Tiny eens, ook als PGB verantwoorder, vul je (kan digitaal) de gegevens van de "werknemer" in die overigens ook zelf verantwoordelijk blijft. Bijzonder verhaal van Monique trouwens,het GBAsysteem zou toch zo in elkaar moeten zitten, dat naar boven komt bij instanties (SVB/CAK/CIZ), dat persoon overleden is nog voordat PGB medewerker zijn verantwoording doet...

  • tiny zei:

    Marieke,

    weet je ECHT ZEKER dat ouders het geld besteden aan dergelijke extravagante luxe zaken??
    (Het lijkt me dat wanneer ouders full-time de verzorging en/of begeleiding voor hun zorgkind op zich nemen dat ze daarnaast ook nog niet eens een regeliere baan hebben zodat de zoals jij schrijft: "een fulltime salaris bij hebben", maar misschien bedoel je mensen die om de een of andere reden een uitkering hebben)

    In dat geval heb je volgens mij een meldplicht, dit is pure diefstal van gemeenschapsgeld!!!


    Besef wel dat controle ook enorm veel geld kost en bureaucratie in de hand werkt.

  • Luus zei:

    Nou volgens mij zijn er ook ouders die heel wat anders met het pgb geld doen, ( wat niet voor het kind is maar voor hun zelf)die hebben zeker een extra salaris bij!!

    Dus controle is echt wel noodzakelijk!!

  • Chris zei:

    Sluit mij aan bij de opmerking van Marieke . Als de controle faalt worden de goeden de dupe en wordt er straks onevenredig gekort op het PGB .
    Wij hebben geen PGB maar zorg in nature. , thuiszorg in de ochtend en avond . De revalidatie arts adviseerde ook PGB en merkte op : daar kun je lekker van op vakantie .
    Ook hoorde ik van een stel die samen een week naar Parijs waren geweest en een verpleegkundige mee hadden genomen à 200 euro per dag voor de verzorging , betaald uit het PGB , ik bedoel maar .

  • minke zei:

    ik ben het eens met controle Lambert. Ik heb het in onze gemeente nog niet mee gemaakt.Stede broec Noord Holland. Zelf ben ik moeder van een zorgintensieve dochter. Ik wil n.a.v. bovenstaande berichten even aangeven dat er ook ouders zijn die alles tot op de cent kunnen verantwoorden en hier heel voorzichtig mee zijn. Wij hebben onszelf nog nooit uitbetaald(ik ben gestopte met werken vanwege de zorg van mijn dochter dus dit is juist een grote financiele zorg), en zijn superblij met het PGB waardoor wij onze dochter kunnen stimuleren en ons gezin kunnen ontlasten!Ik had even behoefte aan een positief bericht hierover, dus plaats ik het mijne ;)
    Hartelijke Groet,

  • Nathalie zei:

    Hallo Lambert,

    Jazeker, ik ben ook echt voor de controles. Ik werk als zzp-er en ik heb alles dicht getimmerd. Dat wil zeggen, ik kan aan de zorgvrager mijn papieren laten zien, dipoloma's, id-kaart, stuur normale facturen, ben ingeschreven bij de kvk, de bedragen worden bruto over gemaakt naar een zakelijke rekening en elk voorjaar regelt mijn belastingadviseur de IB-aangifte. De PGB houder kan bij een controle door het Zorgkantoor gewoon mijn facturen overleggen. Normaal toch?

    Toch hoor ik soms nog andere verhalen. Ik heb bijvoorbeeld een vrijstelling van BTW van de belastingdienst, dus mensen met PGB hoeven geen BTW te betalen aan mij. Het blijkt dat sommige 'hulpverleners' dit wel berekenen aan hun cliënten! Dat noem ik diefstal.

  • Roos zei:

    Marieke, dat word ook wel framing genoemd.
    Chapeau!
    Gooi maar weer een de fraude stok in het hoederhok!!!

    Chris:
    "Ook hoorde ik van een stel die samen een week naar Parijs waren geweest en een verpleegkundige mee hadden genomen à 200 euro per dag voor de verzorging , betaald uit het PGB , ik bedoel maar"

    Ook zo een onwaarschijnlijk verhaal.....
    Maar het klopt, je kan en mag op vakantie met jouw verpleegkundige!!!!!
    De reis betaal je zelf!!!!
    De verpleging gaat via PGB...
    Helemaal niets verkeerd aan.

    Word altijd héél erg misselijk van deze jalouzie verhalen...
    Ik hoorde.....Ik hoorde...Tsss, alleen dat al.
    Jeetje....
    Man, kom met feiten!


    Echt, deze jaloezie vind ik zo vreselijk misselijkmakend.
    Ik begin hier woest van te worden.

    Ga liever daadwerkelijk kijken in deze gezinnen die zogenaamd, auto's vakantie's enz kopen van PGB geld ...
    Geef mij de feiten zwart op wit.
    Dan pas hecht ik waarde aan deze verhalen.

    En tot die tijd....
    "Er was eens een gezinnnetje dat ging ..."
    Vul zelf maar in schrijvers Grimmm

  • asjemenou zei:

    Beste mensen,
    de blog gaat over de WMO, de reacties over de AWBZ en dat is dus per definitie appels met peren vergelijken. In de AWBZ is zwart werken niet mogelijk, bij WMO gelden helaas wel!
    Ons Service Bureau Gemeenten blijkt ervan uit te gaan dat mensen niet 100% eerlijk omgaan met de budgets en als dan blijkt dat iemand dat wel doet, is men zeer verbaasd en reageert daar eigenlijk stiekem (dat wel) erg positief op.
    Lastig blijft het en ik zal blij zijn als die WMO budgets gestald kunen worden bij de SVB.

    Want, grapje, een budget telt niet mee als inkomen, maar wel als vermogen. Het mag als schuld worden opgegeven om dat te ondervangen hahaha... minus bijna € 3000,= als 'normaal gedachte schuld (die iederen dus zal hebben)' dus alleen wanneer mensen een budget hebben van meer dan €12000,= valt er iets af te trekken, de rest telt gewoon wel mee als vermogen. En dan kan het gebeuren dat je net € 1,= boven bepaalde grenzen komt!

  • T. zei:

    Ik vindt je voorstel nogal dom.
    Je schrijft dat je op basis van vertrouwen graag omgaat met mensen.

    Waarom moet er dan gecontroleerd worden....
    alles wordt al zo vredelijk gecontroleerd...

    Laat ieder zijn/haar verantwoordelijkhied nemen, naar eer en geweten.
    En bemoei je niet als anderen daar een
    eigen kijk op hebben.
    Zker geen controle uitvoeren.

    sorry
    ik vindt je oproep onzin.

  • Marieke zei:

    @ Roos .....
    DEZE VERHALEN ZIJN FEITEN!!!!

    Ik heb er zelf middenin gezeten,daardoor ook het zorgkantoor ingeschakeld.
    Heeft dus geen bal met jaloezie te maken!!
    Het gaat idd ten koste van de gezinnen waarvoor het PGB is bedoeld. Het is een prachtig systeem waarin mensen eigen regie behouden,maar het is fraude-gevoelig,op bepaalde punten.
    De mensen waar ik over praat,hebben gewoon beide een baan,kind zit thuis ,overdag alleen, en toch kunnen ze gewoon de uren factureren uit het PGB en hebben dus idd een EXTRA maandsalaris van zo'n 2300 euro (bruto) per maand extra er ff bij.

    Kijk, en dat maakt mij nou razend!

  • Chris zei:

    Beste Roos ,
    Ik ben het volledig eens met Marieke , de verhalen zijn helaas feiten !
    Je schrijft hier niet met naam en toenaam , maar ...er was eens .....zoals jij schrijft , is helaas werkelijkheid waar de goeden onder moeten lijden en dat is het punt .
    Maar de verhalen van Grimm leiden af dus ik zou je die zeker niet ontraden .
    Ik ben arts en ben hier helaas vaak tegenaan gelopen en als ik zeg controle zou goed zijn dan zeg ik dat in het kader van het voort bestaan van het PGB in de hoop dat de goeden niet zullen lijden onder de slechten .

  • peter zei:

    Ik denk dat Roos aan struisvogel politiek doet , Ik heb het niet mee gemaakt dus bestaat het niet gedachte.. Ik heb zelf een stichting en de hoeveelheid geld wat ik nog moet krijgen van div. mensen, kan je toch een mooie nieuwe middenklasse auto voor kopen .. kan je zeggen, ben je stom geweest .. het zal.. te sociaal wel .. je mag factureren achteraf ,en als er dan niet betaald gaat worden . omdat ze het geld aan andere dingen versnoept hebben .. heb je pech .. want ook met naam en toenaam hoef je niet aan te komen bij het zorgkantoor .. teveel werk joh die contole..

  • Anne zei:

    Er wordt zoveel gepraat over het pgb. Kijk men wel naar de reguliere thuiszorg, waar er behoorlijk wordt gefraudeerd? Al bij het aanvragen van zorg bij het CIZ vragen de thuiszorgorganisatie meer zorg aan dan nodig is. Hoe vaak klagen cliënten niet dat zij onvoldoende zorg krijgen, of dat de cliënt zichzelf kan wassen en aankleden, maar dat er toch gedeclareerd wordt door de thuiszorg.Alleen al omdat zij er zijn geweest.
    Ik heb als verpleegkundige 3x meegemaakt dat mensen die hulpbehoevend zijn, mij na het verkrijgen van het budget niet hebben uitbetaald en het budget voor privédoeleinden gebruikten. Een van hen heeft er zelfs flink vakantie mee gehouden in het buitenland en durfde na controle van het zorgkantoor en het terug moeten betalen van pgb-geld te zeggen dat ik geen of onvoldoende zorg heb verleend. Dat terwijl ik er niet meer werkte.
    Ik heb ook gewerkt voor een meervoudig gehandicapte jonge dame die volledig hulpbehoevend was. Haar moeder moest heel veel bij springen, wel wekelijks. Zij coördineerde de zorg en andere zaken. Soms verleende ze ook zelf zorg als er geen hulp was.Ging ze later naar haar werk, of kwam ze naar haar werk, in de avond en weekends. Moeder had haar zelf ook op de loonlijst gezet. Ze had een full time baan. Alle betalingen ging via het SVB. Ik heb nooit een keer gedacht dat het onterecht was dat zij ook geld ontving vanuit het pgb. Ze deed immers heel veel voor haar dochter wat eigenlijk niet in geld uit te drukken was. Deed ze dat niet dan was haar dochter reeds lang in een instelling terecht gekomen, waar de zorg veel duurder is. Ik heb dus zowel goede ervaring met het pgb als slechte ervaring. Het pgb vind ik een goede alternatief voor ZIN. Zelf leveren ik het liefst ZIN, wat nu het geval is voor ZZPers, vanwege de ervaringen dat clienten als ze eenmaal het budget op hun rekening gestort krijgen, opeens geen zorg meer willen.

  • Anja zei:

    Ik denk dat er heel veel goede en helaas ook minder goeie dingen gebeuren met het PGB. Ik ben zelf gastouder voor o.a. kinderen met een beperking. Het is jammer dat er mensen zijn die het PGB als makkelijk geld zien. Maar ik weet ook dat schijn soms bedriegd. Ik ken iemand die op het eerste oog het geld niet helemaal voor de juiste dingen lijkt te gebruiken, je vraagt je in het begin zelfs af of die persoon het wel echt nodig heeft. Maar naar mate ik de persoon leerde kennen, zag ik dat het van zijn oog punt uit, eigenlijk allemaal erg logisch was/is. En ik denk dat controles niet helpen, kost alleen maar weer geld. Ik heb de controles mee gemaakt voor het gastouder zijn en ik vind het eerlijk gezegd: pure geld verspilling en lach wekkend. Ik denk dat we, ook al staat het idee me tegen, gewoon moeten accepteren dat er altijd mensen blijven, die .. wat voor uitkering van geld het ook is, er misbruik van maken. HELAAS!!!!!!

  • Robyn zei:

    Dag Dhr. Martens,

    Fijn dat er ruimte is om hierover te praten. Er zijn altijd zoveel vragen. Bedankt dat je ons hierin wil helpen. Ik leer veel van alle opmerkingen.

    mvg. Robyn

  • Annet Mos zei:

    PGB zou worden afgeschaft omdat het te fraudegevoelig zou zijn.

    Regering: handel daar dan ook naar en controleer! Zelfs dan blijft een PGB nog stukken goedkoper dan een thuiszorg via een grote organisatie (gemiddeld ongeveer de helft). Verschil is dat de mensen de rekening van de reguliere thuiszorg niet zien. Deze gaat rechtstreeks naar de zorgverzekeraar.

    Mensen: als je weet dat er gefraudeerd wordt: meld dit direct bij het zorgkantoor, anders ben je medeplichtig.

  • peter zei:

    Gewoon weer terug naar het oude systeem... zorg leveren , factuur indienen . en uitbetalen door de SVB.. het is ook ontzettend moeilijk als je al niet hoog scoort in de maatschappij.. ineens 10 0f 20 duizend euro op je rekening gestort krijgt.

  • fatou zei:

    Toch wil ik graag ook mijn verhaal hier kwijt.
    Vind controle zelfs heel erg nodig en roep dit al 1,5 jaar.
    Heb gewerkt met een invalide man die jaarlijks een PGB budget kreeg van 55.000 euro en nog een vergoeding die via de Gemeente liep.
    Van het PGB betaalde hij zijn vaste hulp,en had hierbij nog een jongere hulp,en het vriendje van de jonge meid werkte tijdelijk als tuinman voor hem,en of het nog niet genoeg was,kreeg hij 1 morgen in de week ook nog iemand van de thuiszorg,en 3maal in de week de fysiotherapeut aan huis. Er waren morgens dat we met 4 personen s+morgens in huis waren om zijn huis schoon te maken.
    Dit is van de zotte,wetend dat er vele gehandycapte mensen zijn die geen hulp krijgen. Maar wat ik het ergste vind,endaarom controle nodig is. Deze persoon handelde in Merkkleding,parfum,goud,schoenen,leren jassen,en zelfs wiet wat hij vana de apotheek kreeg werd doorverkocht.Hij had Marocaanse klanten die hij onder druk zette en dwong om spullen van hem af te nemen,maar trok zelf aan het kortste eind.Begin dit jaar stonden ze hem op te wachten ( persoon zit in rolstoel en liet zijn 2 hondjes uit )en sloegen hem in elkaar en namen al zijn gouden sieraden af,en zijn portemonee met inhoud. En kreeg een koekje van eigen deeg.Hij was een vreselijk persoon en zat met zijn vingers aan zijn jongere hulp als ik even niet keek. Mij gaat het er om, als er gecontroleerd word wat er met een PGB budget word gedaan dan kan al al deze zwartte handel niet meer,en ook niet dat hij zoveel hulpen in huis heeft.Verschillende instanties hebben me aangeraden om als klokkenluider te spelen,maar ik durfde dit niet,want ik zelf zal aan het kortste end trekken,en wie weet wat hij me aal laat doen. Hier pas ik voor !

  • Henriëtte van Shaick zei:

    Er zijn ouders die een hele grote zorg neer moeten zetten ivm het handicap van hun kinderen. Ik ken een moeder met 2 verstandelijk gehandicapte kinderen.
    Ze zei een keer : "Het liefst had ik het pgb geld in het water willen gooien als ik 2 gezonde kinderen had gehad. Dat ik wel de kinderen daardoor thuis kan laten wonen doet mijn moederhart zoveel goed."
    Wil iemand ruilen met haar ????
    Nooit weg zonder de kinderen mee te nemen ook al zijn ze al 15 jaar.
    Nooit een terrasje kunnen nemen met je gezin omdat je kind niet tegen de drukte kan ?
    Wie wil ruilen als je daardoor maar heel weinig uren buitenshuis kunt werken.
    Zij verdient een lintje maar ontvangt deze nooit

  • angel zei:

    ik heb een zoon met adhd laag iq en odd nooit iets voor gehad dit terwijl ik hem toch heel veel heb moeten begelijden hij is inmiddels 18 en heeft werk gelukkig gaat het nu redelijk goed daarbij heb ik nog een zoontje met spina daarvoor krijg ik pgb voor uit te besteden en mag hiervan niet mezelf betalen dat is voor de verpleging voor de begelijding verzorging krijg ik ook niets terwijl ik dus in deze situatie niet kan werken als zijn klas gaat zwemmen moet ik mee want hij is rolstoel afhankelijk als ze een of andere viering hebben moet ik erbij zijn als ze een schoolreisje hebben moet ik erbij zijn als ze bosdag hebben moet ik erbij zijn als ze moet ik nog even doorgaan ik zou hiervoor heel graag pgb krijgen omdat mij het water aan de lippen staat en nee ik heb geen uitkering maar een man die werkt voot het minium loon en als ik dan hoor dat andere ouders dit allemaal krijgen voel ik me toch wel heel erg achteruit gezet maar ik ben wel blij voor deze mensen ik weet namelijk hoe de situatie is als je het niet krijgt

  • Roos zei:

    Voor alle "goeden" onder ons:
    http://www.sien.nl/news/item/379/kosten-begeleiding-tijdens-uitstapjes-vakanties-etc#.UKYnBBtOSpA.twitter

    Daarom begrijp ik dus echt niet dat je kan frauderen.
    Controlle is er nu al, en geeft mij heel veel papier werk.
    -uren staat bijhouden p.p-per zorgvelener
    -loon boeken-overboeken

    Bij intensieve controlle moet ik alle het papierwerk, copieeren en opsturen...
    Sta je daar met heel jouw handel in de Super, weinig ruimte (lees geen)
    Doodsbang om ergens een papiertje te laten liggen, kwijt te raken.

    Ik heb een bloedhekel aan de achterdocht die er heerst ivm PGB.
    Na onderzoek is er ook gebleken dat het niet de PGB houders zijn die zo frauderen maar de zorgbureautje. Het gaat om nog geen 3% fraude.
    97% word dus correct besteed!

    De hetze PGB heb ik nooit begrepen en zal ik nooit begrijpen.
    Voor mijn man en kinderen zal er in de toekomst ook geen PGB meer zijn.
    Fijn, dat geeft mij tenminste rust...
    Geen administratie meer!!!

    Of ze nog de juiste hulp gaan krijgen?
    Verwacht ik niet.
    Zeker niet met alle bezuinigingen....wantrouwen en een niet functionerende WMO.

    Maar ik ben er voor ze, gratis en voor niets.
    Zoals al zovele jaren.
    Nooit geen cent voor al het "werk" gezien.

    Gistern mijn eerst schouderklopje gekregen!!

    "Zonder u zou uw zoon nooit zover gekomen zijn"
    Thanks.
    Maar dankzij PGB-goede hulpverleners en zijn eiegn doorzettingsvermogen heeft onze zoon de ovderstap van SVO naar regulier onderwijs gemaakt, neemt hij rijlessen en is hij na een 1/2 jaar al te goed voor zijn huidige woonvorm!!!!

  • Marga zei:

    "Het" PGB zou vanuit de WMO anders moeten heten dan vanuit de AWBZ. Bij alle verhalen die ik tot nu toe gehoord heb over PGB-fraude, betrof het vrijwel altijd de HH, BI of BG.

    Een PGB voor PV en VP via het zorgkantoor moet je zo zorgvuldig verantwoorden, dat frauderen nauwelijks mogelijk is. Ja, als de administratie is uitbesteedt; dan is fraude wel mogelijk door iets teveel uren te noteren en bemiddelingskosten e.d. te rekenen. Maar dat wordt dan ook vaak bewust gedaan. De medewerkers van zo'n bureau moeten ook betaald worden.

    Als we eens ophouden met alle wantrouwen naar elkaar en dat kleine percentage fraude op de koop toe nemen, zijn we waarschijnlijk goedkoper uit, dan nu met alle bureaucratie er omheen.

    Veel van de verhalen, ook wat ik hier lees, zijn niet meer dan dat: jaloerse verhalen. Bedenk dat ouders die hun kind 24/7 begeleiden, hiervoor "PGB-salaris" ontvangen. Luus, wat ze dan verder met dat "salaris" doen, kom ik toch ook niet bij u controleren?
    Het doet me erg denken aan "15 miljoen mensen" van Fluitsma en van Tijn: "Waar betaalt ie nou z'n huur van?". Iemand met een beperking mag blijkbaar niet uit, op vakantie of iets leuks kopen. Die moet alleen zielig zijn!

    Mijn man heeft een zware vorm van MS en krijgt een PGB voor PV van het zorgkantoor uit de AWBZ. Een van de 5 verzorgenden ben ik zelf. Ik stuur hem keurig een nota voor ca 10 uur per week, die hij van zijn PGB rekening overmaakt naar mijn rekening. Daar moet dan nog belasting af (het is inkomen). Daarna is het van mij/ons. Het gaat niemand iets aan wat wij daar verder mee doen: of het in de extra, niet meer vergoedde zorgmiddelen gaat zitten, in de hypotheek of in een etentje buiten de deur. Onze zaak!

    Het feit dat ik vrijwillig mijn baan gehalveerd heb om er als mantelzorger (bovenop de PV, net als Angel hierboven) voor hem te kunnen zijn, daarna werd weggereorganiseerd en nu dus 70% van een halve baan heb, is net zo goed mijn zaak.

    Zonder het AWBZ-PGB zouden we de zorg aan huis niet kunnen betalen en zou ik instorten/hij naar een tehuis. Dat bleek wel toen ik m'n arm brak.
    Toen kreeg hij HH via de WMO (zijn mantelzorger was immers uitgevallen!). Ik had toen het huis kunnen laten vervuilen en van het geld op stap kunnen gaan, zou je denken. Dat is dan jouw keus. Nou, mooi niet. Er werd wel degelijk gecontroleerd. En terecht: je krijgt het niet voor de grap.

    Kortom, controle is er en is terecht; bureaucratie is er teveel en is veel te duur.
    Hou nou allemaal eens op met al die jaloerse verhalen over zogenaamde fraude. Ik zou er wat voor geven als ik gewoon kon werken en mijn man niet ziek was. Iedere ontvanger zal het met de moeder in het verhaal van Henriette hierboven eens zijn: liever geen PGB en gezonde kinderen!

    En Roos: schouderklopje van mij hoor!

  • Roos zei:

    Marga, Thanks!!!
    En jij boft met jouw WMO!!!
    "Toen kreeg hij HH via de WMO (zijn mantelzorger was immers uitgevallen!). Ik had toen het huis kunnen laten vervuilen en van het geld op stap kunnen gaan, zou je denken. Dat is dan jouw keus. Nou, mooi niet. Er werd wel degelijk gecontroleerd. En terecht: je krijgt het niet voor de grap."

    Toen ik als mantelzorger van 2 kinderen en echtgenoot uitviel ivm schouderoperatie kregen wij te horen dat mijn man en kinderen de huishoudelijke taken moesten doen............

    Ik vroeg alleen maar een paar uurtjes huishoudelijke hulp.

    Ik huil niet gauw, maar ik ben huilend weggegaan.
    1x is mijn schoonzusje komen helpen, ze moest enkele reis 1 uur rijden.
    Ze werkt zelf ook nog 3 dagen in de zorg. Ik ben haar heel erg dankbaar.
    Wij zijn een paar keer wezen eten bij mijn schoonouders van 85 jaar, ik kon tenslotte moeilijk koken.

    Het is vervuild, dat wat ik kon, deed ik met mijn linker arm...
    Dus ik verwaht niets van de WMO, nu niet en nooit niet.
    Niet in mijn gemeente.

  • Eliane zei:

    De vraag betreft hier hoe verschillende gemeentes het PGB voor de Wmo controleren. Wij hebben zo'n PGB voor huishoudelijke hulp. De reden doet niet terzake. Bij onze gemeente is de controle hierop nog strenger dan de controle die het zorgkantoor uitvoert bij de AWBZ.
    Elk jaar moet ik voor elke periode van 4 weken een urenstaat insturen, die zowel door ons als door onze hulp wordt ondertekend, de kopieën van alle betalingsbewijzen dat we het geld ook daadwerkelijk betalen (terwijl dat via de SVB loopt), de beschikkingen van het CAK voor de eigen bijdrage en de betalingsbewijzen van de eigen bijdrage.
    Het waanzinnige hierbij is dat de eigen bijdrage die we aan het CAK betalen hoger is dan het PGB voor de huishoudelijke hulp. De enige reden waarom we dat wel aanhouden is dat we dan minder eigen bijdrage betalen voor de AWBZ. En als je door afronden van het tarief in een jaar 5 euro overhoudt, mag je dat gewoon terug betalen.
    De overige verhalen laat ik voor rekening van degenen die dat geplaatst hebben en die krijgen van mij niet eens een reactie. Iedereen die werkelijk afhankelijk is van zorg weet dat dit onzin verhalen zijn en dat veel mensen door het nieuwe kabinetsbeleid door dit soort framing driedubbel en dwars gepakt worden. En dan gaat het niet om de 1000 euro per jaar die mensen niet van Rutte krijgen, maar om een veelvoud daarvan.

  • wil zei:

    Beste Luitjes,

    Reageer niet op een blog als je geen verstand van zaken hebt, en gebruik geen grote woorden als je het niet kan verantwoorden, want op lulkoek verhalen zitten we niet te wachten. Maar een ding wil ik wel even kwijt, maakt mij niet uit wat voor handicap je hebt maar je kan wel de hele dag werken of hebt een eigen zaak maar waarom kan je dan niet je eigen huis schoon maken, sorry hoor dat kan er bij mij niet in.
    En als je eigen bijdrage per maand hoger is dan het PGB, nou dan heb je nogal wat in kas, heb je dat hele PGB niet nodig en kan een ander die het wel nodig heeft het misschien wel krijgen.

  • Marga zei:

    Beste Wil,

    Ook voor jou geldt: oordeel niet zo snel. Werk aan de telefoon of achter de computer is ook werk. Dat betekent nog niet dat je fysiek in staat bent om vanuit een rolstoel te stofzuigen, ramen zemen, badkamer schrobben, de was draaien, strijken, etc, etc.

  • Jan zei:

    Hulp moet geboden worden waar het nodig is. Maar er zijn enkelen die van deze zorgverleners een soort van dienstmeisjes maken.
    Zo heb ik gevallen meegemaakt van cliënten die zorgverleners voor elk wissewasje even naar de supermarkt stuurden, soms wel 3 keer op een dag.
    En owee, als men wat van zegt, dan huren ze wel een ander, in via PGB natuurlijk. Sommigen eisen zelfs een zorgverlener met een auto om zo gratis overal naartoe gereden te kunnen worden, op kosten van de zorgverlener uiteraard.

    De zorgverleners worden vaak niet behandelt zoals het hoort, over chantage gesproken. De cliënt heeft vaak teveel macht over zorgverleners, de verhouding is soms helemaal scheef gegroeid.

    Gelukkig is niet iedereen hetzelfde.

  • maria zei:

    Een pgb-houder die een huishoudelijke hulp in dienst neemt, wordt daarmee werkgever. Voor de werksituatie bestaat een arbo-regeling, bedoeld om de werknemer te beschermen. Deze regels zijn er niet voor de huishoudelijke hulpen in prive-situaties. Zij zijn vogelvrij.
    Ik ben het eens met de voorgaande spreker (Jan). Veel pgb-houders hebben vaak zelf problemen, van welke aard dan ook en kunnen de positie van werkgever niet aan en buiten de hulp uit.
    Wat ook een punt van aandacht verdient, is het feit dat de huishoudelijke hulp belastingplichtig is, terwijl daar niets tegenover staat aan sociaal vangnet of uitkering bij ziekte/werkloosheid.

  • HP zei:

    Er moet duidelijke regels komen v.w.b. zorgverlener - cliënt.
    Er zijn cliënten die de uren laat gebruiken om zelfs de tuin en vijver schoon te maken terwijl dit niet de bedoeling is.
    De cliënt weet dat er een lange rij werklozen er is die zit te springen om werk/eigen inkomen. Met deze wetenschap gaat de cliënt soms te ver in het geven van opdrachten omdat hij/zij weet dat iemand die geld nodig heeft niet durft te protesteren, en er is genoeg aanbod.
    Sommigen cliënten incl. familieleden zitten regelmatig en ongevraagd foto's van de zorgverlener te maken zonder toestemming van de zorgverlener. Leuk voor facebook zeggen ze dan. Van portretrecht en Arbowet hebben ze nooit gehoord en het kan ze ook niks schelen, men is ''werkgever.''
    Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet.

  • Roos zei:

    Beste HP,
    Citaat:
    Er zijn cliënten die de uren laat gebruiken om zelfs de tuin en vijver schoon te maken terwijl dit niet de bedoeling is.

    En wie moet het dan doen.
    Ik weet dat er enkel schoonhemaakt mag worden in de woning, dat er niet geschrobt mag worden enz
    Maar toch, ik vraag mij vaak af wie dan de andere klussen gaat doen?

    Als ik hier uitval ligt echt alles op zijn gat!
    Je kan een woning toch niet laten onder komen?
    En vaak is er weinig of geen inkomen....dus dat is probleem nr 2.

    Ik merk toch dat er hier een zwart-witte kijk op de zaken is.
    Werkgevers die niet deugen, werknemers die niet deugen...ieder van zijn eigen kant uit belicht.

    De zorgverleners die bij ons komen of kwamen zijn wij intens dankbaar voor hun goede zorg, ze kregen via PGb hun loon.
    En zelf heb ik de zaken ook nooit zo zwart-wit gezien als hier beschreven............
    Wel heb ik dergelijke zaken met ze besproken, en ook zij herkennen dit beeld niet.......

    Laten wij beginnen waar alle ellende begonnen is, de politiek en zjn bezuinigingen, regeldrift.
    Zorgverleners willen hulpbehoevende mensen graag op een goede manier helpen, echt de regels en bezuinigingen laten dit niet meer toe.
    De druk is te hoog!

  • Huis zei:

    @Roos, wat dacht je van een tuinman ofzo?
    Ken zeer arme mensen die niet genoeg geld hebben, bijstand etc, maar ze zoeken wel een andere oplossing hiervoor.
    Trouwens, verschillende gemeenten hebben een gemeentelijke klusjesdienst voor mensen met een lage inkomen.

    Op het moment dat je de zorguren gaat gebruiken om de klusjesman en de tuinman en weet ik veel te betalen ben je bezig de zorg aan het af te breken.
    Hierdoor kan de patiënt zonder armen en benen niet meer geholpen worden met wassen!
    Prioriteiten moeten gesteld worden om zo eenieder die net als Roos RECHT op zorg heeft dit ook te kunnen aanbieden!
    Dit hoort bij onze sociaal stelsel.

  • Roos zei:

    Huis, heel goed punt!!
    Ken zeer arme mensen die niet genoeg geld hebben, bijstand etc, maar ze zoeken wel een andere oplossing hiervoor.

    Met een socoaal netwerkt, ja.
    Maar zonder, zoals veel psygiatrische patienten?
    Een duidelijke afbakening zal zeker helpen in deze.
    Maar een opgeruimde en schoon huis en tuin is net zo belangrijk als een douch.
    Het een kan niet zonder het ander!!

    Maar dan komen de gemeentelijke verschillen weer.
    Gelukkig is on onze gemeente een dergelijk programma.
    Men kan 1 uur hulp kopen a 5€. De klus mag niet langer duren dan 2 uurtjes.
    Dus tuinonderhoud kan je aardig afdekken.
    Maar niet alle gemeenten hebben dit.....

  • Anne zei:

    De controles op het PGB vanuit de WMO (huishoudelijke zorg, maar ook PGB voor de aanschaf van hulpmiddelen!) is zeer verschillend per gemeente! In mijn gemeente wordt er op de PGB's alleen steekproefsgewijs gecontroleerd. Voor de huishoudelijke zorg heb ik nog nooit een contole gehad, voor de aanschaf van een hulpmiddel heb ik wel een keer een controle gehad, toen viel ik binnen de steekproef. geen probleem, want ik heb altijd alles netjes op orde.
    Van cliënten weet ik dat zij soms voor hun PGB vanuit de WMO iedere maand of zelfs iedere 4 weken moeten verantwoorden!
    Het is dus niet zo dat er te weinig controle op is, maar iedere gemeente hanteert haar eigen regels. De ene hele stenge, de andere wat lossere. Wat ik zelf nogal absurd vind is dat ik ooit geld overhield aan het eind van een kalenderjaar van mijn PGB voor huishoudelijke zorg, ik had de zorg goedkoper in kunnen kopen dan wat er geindiceerd was, en dat ik dat netjes meldde aan mijn gemeente en dat er toen ontzettend moeilijk werd gedaan over de terugbetaling! Ik kreeg zelfs te horen dat ik het niet persé had hoeven melden en dat ik niet verplicht was om het terug te betalen. nu ik het eenmaal wel gemeld had kreeg ik echter een nogal onaardige brief dat ik het geld per direct moest storten, 'wegens het onjuist besteden van PGB gelden" HUH??? Ik had geprobeerd zo zuinig mogelijk te zijn met het PGB geld, het is immers gemeenschapsgeld! En nu werd ik er zelfs ineens van beschuldigd dat ik het onjuist besteed zou hebben?? Ik heb het dus netjes overgemaakt, maar wel bezwaar gemaakt tegen die zinssnede in de brief en netjes een betalingsoverzicht met urenstaatje opgestuurd om aan te tonen dat ik het juist heel netjes besteed had, zo netjes dat er nog iets van over was!. Nooit meer een reactie op gekregen, ook geen excuses voor de aanteiging!

  • Anne zei:

    @ Wil m.b.t. je opmerking: "maakt mij niet uit wat voor handicap je hebt maar je kan wel de hele dag werken of hebt een eigen zaak maar waarom kan je dan niet je eigen huis schoon maken, sorry hoor dat kan er bij mij niet in".

    Ik vind dit nogal kort door de bocht! Ik ben volledig rolstoelgebonden door 3 chronische aandoeningen en kan dus geen huishoudelijk werk doen maar ik kan wel als therapeut en ambulant begeleidster werken en dat doe ik als ZZP'er. Ik zet mijn ervaring en expertise in om andere mensen te helpen d.m.v. gesprekken en methodieken, ik schrijf verslagen en evaluaties t.b.v. instanties en andere zorgverleners en doe dat op de computer (met pen kan ik niet schrijven), daarnaast voed ik in mijn eentje drie kinderen op waarvan er eentje autistisch is en veel extra zorg en begeleiding nodig heeft. Een deel van die zorg besteed ik uit aan externe zorgverleners, maar een deel van de begeleiding doe ik zelf. Waarom? Omdat dat nu iets is dat ik wél kan met mijn beperkingen en vanuit mijn rolstoel. Ik zou zeggen: wees blij dat ik werk doe dat ik kan en daarmee mijn eigen broek op kan houden en dus niet afhankelijk ben van een uitkering (= gemeenschapsgeld). Dat daarnaast ook mijn huis schoon moet zijn, de was gewassen moet worden etc. en dat ik dat zonder hulp nooit zou redden is nu eenmaal een feit. Ik zit niet voor niets in een rolstoel en doe wat binnen mijn mogelijkheden ligt zoveel mogelijk zelf, naast dus de fulltime zorg voor 3 kinderen (meer dan fulltime zelfs) en een bijna fulltime baan.

  • Erik zei:

    @Anne, als je zuinig met het zorggeld omgaat en er blijft geld over, dan is het heel logisch dat je dat geld wat overgebleven is gewoon terug moet storten. Het is wel jammer, want ik heb een idee dat je jou zorgverleners te weinig betaald hebt, anders had je geen geld overgehouden. Het kan ook zijn dat jou indicatie te hoog was...

    Ik vind dat de overheid precies op papier moet zetten wat er per uur aan een zorgverlener betaald moet worden. Dus gewoon betalen wat de overheid voorschrijft. Zorgverleners tevreden cliënten tevreden.

    En het woordje ''hulp'' gebruik ik bewust niet.

  • Anne zei:

    @ Erik: Ik heb ook niet gezegd dat het niet logisch is dat je overgebleven geld moet terugstorten, maar mijn gemeente zelf vond het blijkbaar onlogisch! Ik vind het meer dan logisch zelfs.
    Verder: ik betaal mijn zorgverleners helemaal niet te weinig, maar ik vind het absurd om een bedrag van 17,50 bruto (dat is het bedrag dat ik van de WMO krijg voor de indicatie HH2) ga betalen aan een meisje van 19. Ik heb ook een huishoudelijke hulp van in de 40 en die betaal ik wel dat bedrag. Verder ben ik in dat jaar ook een tijdje opgenomen geweest, waarbij ik dus in die weken geen hulp nodig had en dus was er geld over. Niet dat het je eigenlijk iets aangaat, maar zo kunnen er dus omstandigheden zijn waardoor je je budget niet geheel opmaakt. En als je dat dan vrijwillig terug wilt betalen (wat ik dus zeker logisch vind) dan wordt je dat eerst bijna onmogelijk gemaakt en krijg je daarna een soort dreigbrief dat je je budget verkeerd besteed zou hebben (in mijn brief dat ik het bedrag dat over was terug wilde betalen heb ik ook precies uitgelegd waardoor ik budget over had overigens!)

  • BW zei:

    @Anne, ik neem aan dat je maximaal zo'n 4 uur per week zorg krijgt. Dat is per maand zo'n 280 euro als het niet minder is.
    Iemand van 19 heeft ook rekeningen die betaald moeten worden, zoals studie, telefoonrekening, huur, auto (?) etc.
    Ik vind het niet eerlijk dat iemand die even hard werkt, bij jou minder geld krijgt dan een ander. Vooral omdat het overheidsgeld is en geen CAO er is in dit geval.

    Als het jou eigen geld was dan kon ik mij iets bij voorstellen.
    Maar in dit geval doe je een ander tekort vanwege zijn leeftijd omdat je van uitgaat dat iemand van 19 ''geen geld'' nodig heeft. Misschien MOET deze persoon wel werken om de ouders te steunen.
    Bruto 280 euro per maand, waarvan belastinggeld nog van af moet is helemaal geen vetpot.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.