Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Gastblog: 10 dingen die je moet weten over hooggevoelige jongeren

16 Reacties

Hooggevoelige jongeren kunnen aansluiting met de samenleving missen en stress in de gezinssituatie ervaren. Ouders willen allemaal hun gevoelige zoon/dochter begrijpen of liever: accepteren. Het voelt zo goed om op één lijn te liggen met je kind(eren).

Hieronder volgt daarom een verzameling van 10 tips die je kunnen helpen om beter te communiceren, meer te begrijpen en samen een gelukkiger, meer gebalanceerd leven te leiden. Deze tips zijn uiteraard ook handig voor begeleiders, broers/zussen, leraren… En ga zo maar door!

1. Hooggevoelige jongeren voelen vaak dat ze niet alleen zijn voordat ze gaan slapen.

Als ze alleen op hun kamer zijn voordat ze gaan slapen, dan horen, zien en voelen jongeren dingen die ouders niet mee krijgen (tenzij je zelf ook hooggevoelig bent). Wanneer ze jou vertellen dat ze het gevoel hebben dat ze niet alleen zijn, dat er iets of iemand in hun kamer is, geloof ze en toon begrip.

2. Hooggevoelige jongeren kunnen iemands slechte of negatieve energie (emoties) direct overnemen

Als ze iemand tegenkomen of bij iemand in de kamer komen die negatieve energieën/emoties bij zich heeft, kan de gevoelige jongere de negatieve energieën en emoties overnemen (mits ze zichzelf daarvoor afkunnen sluiten, dit is te leren). Ze slaan dan per direct om van vrolijk naar chagrijnig, vaak lijkt niemand te weten waarom.

3. Hooggevoelige jongeren zijn extreem intuïtief

Ze weten wat er speelt, wie er gestrest is, waar angsten voor zijn. Dit is een mooie gave die gevoelige jongeren hebben. Wees als ouder zijnde eerlijk tegen je kind als er iets is, hun intuïtie vertelt dat er iets gaande is, zeg dus niet dat er niks aan de hand is.

4. Hooggevoelige jongeren denken dat ze niet geaccepteerd worden

Gevoelige jongeren hebben moeite om te uiten wat ze kunnen en dat ze hooggevoelig zijn, dit gebeurt vaak in een omgeving waar verwacht wordt dat dit niet geaccepteerd wordt. Verwacht wordt dat vrienden je raar vinden en je niet meer in je omgeving kan zijn als je jezelf uit.

5. Hooggevoelige jongeren hebben behoefte aan ruimte

Gevoelige jongeren hebben behoefde om zichzelf te ontdekken, fouten te maken en hun ideeën te kunnen nastreven zonder tegengehouden te worden. Ze willen zich ontwikkelen in hun zelf gekozen richting, niet die van een leraar of ouder, waar volgens hen geld te verdienen is over zoveel jaar.

6. Hooggevoelige jongeren worden te vaak overprikkeld door hun omgeving

Gevoelige jongeren slaan de hele dag prikkelingen op van school, medestudenten, collega’s, werk, verkeer, media, ouders, noem het maar op. Er wordt van ze verwacht dat ze alle informatie die gegeven wordt, opslaan. Vaak is dit te veel en leidt dit tot chaos in het hoofd van de jongere, wat kan leiden tot een depressie en/of burn-out.

7. Hooggevoelige jongeren hebben elke dag tijd nodig om tot zichzelf te komen

Door de hoge prikkels van de dag hebben de gevoelige jongeren tijd nodig om deze prikkels te laten gaan, hun lichaam en geest rust te geven en zo weer terug te keren naar zichzelf zonder alle invloeden van buiten af.

8. Hooggevoelige jongeren voelen zich anders en niet begrepen, maar vinden zichzelf hetzelfde

Gevoelige jongeren voelen zich anders, anders in de zin van dat ze het idee hebben dat anderen niet alles snappen wat zij wel snappen. Ze hebben het idee dat mensen raar tegen ze doen en dat ze niet serieus genomen worden.

9. Hooggevoelige jongeren hebben moeite met structuren van het leven

Gevoelige jongeren zien vaak het nut niet in van structuren, dat ze dingen moeten en dat ervan uitgegaan wordt dat ze dingen uit zichzelf doen. Ze hebben moeite met de culturen, gewoontes en structuren die de mensheid ontwikkeld heeft door de eeuwen heen. Ze zijn op zoek naar hun eigen structuren, culturen en gewoontes.

10. Hooggevoelige jongeren hebben een onafhankelijke geest

Onafhankelijk; ze denken niet in hokjes. Er zijn altijd oplossingen en alles is mogelijk. Echt alles is mogelijk, en als iemand het ooit eerder heeft gedaan, dan kunnen zij het ook. Anything is possible if you just believe.

Ik heb hierboven alvast 10 tips opgesteld, maar ik weet zeker dat we wel op de 20 komen als ook jij meedenkt. En dan ben ik dus heel benieuwd… Wat jij met ons wilt delen? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder!

About Maurice Kok

Ik heb door mijn gevoeligheid moeite gehad met mijn jeugd en de structuren van het "gewone" leven. Door mijn ervaringsdeskundigheid en afgeronde HBO-diploma, kwam ik op het idee om hier iets mee te doen. Persoonlijke Jongerenhulp heb ik opgericht en ik ben gevoelige jongeren die vastlopen met hun emoties en de structuren van het leven gaan helpen. Ik geloof dat iedereen zich kan voelen zoals hij/zij wil. En dat iedereen zijn droom kan waar maken. Sommige jongeren hebben alleen een handje nodig en die kan ik ze bieden.

16 Reacties »

 • Jose zei:

  Vanaf mijn geboorte ben ik Hoog Gevoelig of noemen we het ook paranormaal? In ieder geval is het mij uiteindelijk gelukt om van mijn “zwakste” kant of punt, mijn “sterkste” kant of punt te maken. Inmiddels heb ik mijn HBO diploma voor paranormaal therapeut al enige tijd. En is heeft mijn hoog gevoeligheid al heel wat voordeel opgeleverd. Er komen regelmatig hoog gevoelige mensen in mijn praktijk die ik mag helpen en waar ik zelf ontdekte leermethodes mee deel.Ook heb ik 7 jaar in het onderwijs gewerkt waar ik heel veel bijzondere hoog gevoelige kinderen mocht begeleiden in hun groei neer “volwassenheid”. De meeste nieuwe Tijdskinderen zijn hoog gevoelig en dat geldt voor alle leeftijden.

 • Willy zei:

  Het is best lastig als je hooggevoelig bent ,mijn tip voor familie,leraren en hulpverleners is:Laat hoog gevoeligen in hun waarde door ze te respecteren,ze in hun waarde te laten die vaak niet jou waarden zijn.Alleen dan kun je tot elkaar komen,anders kunnen hoog gevoeligen zich heel alleen en eenzaam voelen,op school en thuis en zelfs in een therapie met een hulpverlener.Dus wees eenzaamheid en depressie een stapje voor en denk niet dat jij alle wijsheid in pacht hebt leef en laat leven,hoe goed je het ook bedoelt.

 • asjemenou zei:

  “2. Hooggevoelige jongeren kunnen iemands slechte of negatieve energie (emoties) direct overnemen, mits ze zichzelf daarvoor afkunnen sluiten”
  U bedoelt ‘tenzij ze zich….’

  Heel sterk heb ik de indruk dat hier hoogbegaafd en hooggevoelig soms wat door elkaar gehaald worden. Beide zijn prachtig, mits met elkaar in balans!

  Is iemand meer begaafd dan gevoelig, dan zou het kunnen neigen -denk ik- naar autisme, is iemand meer gevoelig dan begaafd, dan ligt een neurose op de loer.
  Probeer dus mens in balans te krijgen.

 • Mirjam zei:

  het is zo fijn dat er nu zonder blaam over geschreven wordt!
  Ik ben zelf hooggevoelig, maar wist ik veel… ben nu 58 jaar en door schade en schande wijs geworden. Ik heb altijd geweigerd mezelf een etiket te geven; gelukkig maar. Soms was het wel crisis en overleven, maar steeds meer bloeit er wat, omdat het heden ten dage veel meer geaccepteerd wordt, en: sterker nog: veel meer gewaardeerd, want er schuilt een kracht in de hooggevoeligheid die goud waard is!
  Ook in mijn werk. Gelukkig ben ik bij mijn eigenwijze deel gebleven, en heb die onbeschrijfbare gevoelens kunnen uiten middels muziek en verf.
  Ik help nu kinderen, jongeren en volwassenen dit ook zonder blokkeringen te doen, en vind dat echt heel fijn…hier wordt ik zelf ook gelukkiger van.
  Ik schilder met ze om de werking van kleuren te voelen bv, boetseer om de aardekracht te voelen, ga de natuur in om rustig te worden en “thuis” te komen, of we spelen piano, djembee, of wat ook.
  Wie interesse in mij heeft kan eens op de site van Hartistiek kijken.
  (Hartistiek: kunstzinnig uiten vanuit je HART!)
  Veel moed en creativiteit gewenst!
  Mirjam

 • hetty van veen zei:

  Overprikkeling is een probleem voor iedereen die hooggevoelig is. Als je jong bent kun je de neiging hebben om dit gevaar van overprikkeling te onderschatten dan wel te negeren, omdat het belangrijker voor je kan zijn om mee te doen met leeftijdgenoten. Onder jongeren is het heel normaal om 24/7 open te staan voor prikkels van buitenaf door alle informatie- en communicatie mogelijkheden waar ze gebruik van maken.
  Daarnaast wordt het door jongeren normaal gevonden om bloot te staan aan extreme prikkels, zoals je die ervaart in een dicht opeen gepakte menigte of onder invloed van (zeer) luide muziek, zoals in het uitgaansleven, concerten en festivals.
  Als hooggevoelige moeder van drie idem dochters raad ik aan om de prikkels die je tot je laat komen zoveel mogelijk te doseren. (Niet ieder berichtje hoeft direct beantwoord te worden en zet je mobiel uit om jezelf op te laden) Geef jezelf regelmatig ‘vrij-af’ van de wereld om je heen om weer tot jezelf te komen. Accepteer dat je van overprikkeling vermoeider raakt dan leeftijdgenoten die niet hoog gevoelig zijn en gun jezelf de rust die je nodig hebt.
  Hettyhug.

 • Kristiane zei:

  Het heeft lang geduurd voordat ik mijn kwaliteiten in kaart kon brengen, accepteren en uiteindelijk als levenskwaliteit kon inzetten in mijn werk. Het is een grote kracht om hoogggevoeligheid bewust in te kunnen en mogen zetten. Nu haal ik er veel voldoening uit en het komt ten goede aan mijn cliënten, met name dementerenden in de zorg.
  Zich afsluiten kost heel veel energie en is zeker niet aan te raden. Beter minder uren werken en rust nemen, tot jezelf komen, dan raak je niet uitgeput.

 • pgb-er zei:

  hooggevoelig is een gave
  hoogintelligent is ook een gave

  maar beiden zijn totaal verschillend

 • pgb-er zei:

  ps
  aanvulling op mijn vorige reactie
  net zoals verstand en intuitie verschillend zijn
  het zijn gewoon de 2 kanten van het menselijk bewustzijn
  je kunt verstandig zijn in verschillende gradaties
  en je kunt gevoelig zijn in verschillende gradaties
  elke graditie is normaal
  tenminste als je meet met de menselijke maat

 • Maurice (author) zei:

  Bedankt voor alle aanvullingen op mijn blog!
  Als je het fijn vind en je ziet iets in een connectie met mij.
  Voeg me dan toe op linked in, ik zou de uitnodiging accepteren.

  Groet,

  Maurice

 • Maurice (author) zei:

  Jose, Para’normaal’ is niet echt hoe ik het zelf wil noemen. Niemand is normaal en iedereen is uniek, dus zou eigenlijk iedereen paranormaal zijn.
  Fijn dat je er jouw sterkste kant van hebt gemaakt, en super dat je andere hoog gevoelige helpt om op het pad naar zichzelf te bewandelen.

  Over het afsluiten en veel prikkels waar hoog gevoelige jongeren aan bloot gesteld worden, dit is inderdaad voor hoog gevoelige een probleem.
  Je wordt er soms letterlijk en figuurlijk gek van, het mee omgaan en afsluiten dat alleen jij in jouw energieveld kan komen is juist wat een hoog gevoelige jongere kan leren. Dit is ook waar een hoog gevoelige jongere behoefde aan heeft, en dit hoeft niet veel energie te kosten maar kan je zelfs een veel energie opleveren. Bloot staan aan prikkels kost een hoog gevoelige juist veel energie en heeft dan moeite om bij zichzelf te blijven. En zoals Hetty en Kristiane al aan gaven is het heel belangrijk om tot jezelf te komen en te luisteren naar jezelf (dit geld overigens voor iedereen).

  Hoog gevoelige in hun waarde laten is inderdaad belangrijk Willy,

  Wil je tips om beter om te kunnen gaan met hoog gevoelige jongeren? Kijk dan even op mijn website

 • Astrid zei:

  Hoi ik ben er sinds kleine 10 achter dat ik ook hooggevoelig ben. ik ben nu 42. Wat ik graag nog zou willen leren is om mijzelf af te sluiten van negatieve prikkels, ikzelf krijg het echt niet voor elkaar!

 • pgb-er zei:

  atrid en anderen
  BESCHERMING
  je kunt altijd en overal engel michael vragen jou energetisch te beschermen
  deze engel is de krachigste beschermer die er is
  kinderen kunnen dit ook doen
  je hoeft zijn bescherming alleen maar te vragen
  want n engel dringt zich en zijn hulp nooit op

  nl als je je afsluit voor negatieve energie sluit je je ook af voor positieve energie

  goed voor jezelf zorgen is voldoende rustpunten creeeren en zorgen voor voldoende prikkelverwerking

 • pgb-er zei:

  wat is normaal
  is dat wat heerst dus de macht heeft?
  of is dat iedereen zichzelf laten zijn zoals ie is

  nl als de menselijke maat de norm is dan is uniek zijn normaal
  en dus de normaalste zaak van de wereld

  want ieder levend wezen is anders en nooit hetzelfde
  de natuur herhaald zichzelf nooit en is ieder seconde vernieuwend
  ook ieder mens is anders dus uniek
  er is nooit eerder zo iemand geweest zoals jij bent
  en er zal ook nooit zo iemand zijn zoals jij bent

  als je moet voldoen aan de norm van n ander vind ik dat niet normaal maar inperkend en buitensluitend

  ik vind het dus normaal dat iedereen zichzelf is -mag en kan zijn
  en ik wens iedereen de sociale ruimte toe waarin ie zichzelf mag en kan zijn

 • Maurice (author) zei:

  Hallo Astrid,

  Mijn doelgroep is gevoelige jongeren en hun gezin. Ik werk ook met ouders van de jongere om ze het één en ander te leren.
  Een bescherm engel zoals PGB-er aangeeft is fijn iedereen heeft ze en iedereen kan ze vragen om hulp, alleen de kracht zit in jezelf.

  Je mag als je het fijn vind mij een persoonlijk bericht doen op Maurice@persoonlijkejongerenhulp.nl

  Dan kunnen wij in privé even verder praten over wat er mogelijk is en wat je precies wilt bereiken.

  Maurice

 • Judith Maesen zei:

  In het verleden heb ik ook visualisaties e.d. gebruikt om me af te schermen. Inmiddels heb ik geleerd dat ik me niet hoef te beschermen en nergens last van hoef te hebben. De truc is: alles te accepteren precies zoals het is. Niet dat me dit altijd lukt hoor, maar steeds beter. Alle energie laat ik nu door me heen gaan. Er is geen energie van mij of van jou. Het enige waar ik last van kan hebben is wanneer ik besluit om iets niet te willen ervaren. Zolang ik besluit alles volledig te ervaren precies zoals het is, heb ik nergens last van.Niet mentaal, niet emotioneel, niet lichamelijk. Geef je over aan alles wat is…steeds weer opnieuw…en ervaar het wonder…
  Heel veel liefs,
  Judith

 • pgb-er zei:

  hallo judith
  helder en goed verwoord