1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Pgb-noodscenario in werking

59 Reacties

Klok met opschrift deadlineDe Sociale Verzekeringsbank heeft afgelopen week het noodscenario uitgeroepen voor de uitbetaling van de pgb’s. Dit betekent dat zorgvragers wel alvast budget krijgen, ook als de gegevens nog niet volledig zijn, maar later pas gecontroleerd worden. Dit heeft de SVB gedaan om te voorkomen dat de zorgverlening in het geding komt. 'Voor ons staat de continuïteit van zorg voorop. Daarom hebben we besloten vrijdag het terugvalscenario in te laten gaan. Dat betekent dat iedere budgethouder gegarandeerd budget krijgt, ook al zijn de gegevens nog niet bekend bij ons. Wij controleren dan achteraf of alles in orde is', aldus de SVB.

Sinds dit jaar is de SVB verantwoordelijk voor de betaling van de zorgverleners met het budget van de zorgvragers. Hier heeft de SVB de persoonlijke gegevens en contracten van de zorgvragers voor nodig, die aangeleverd dienden te worden door de gemeenten.

De Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG) waarschuwden haar leden hier al eerder voor. Zij en VWS riepen alle gemeenten op om hun toekenningsberichten zo snel mogelijk aan te leveren bij de SVB, maar dit is dus niet op tijd gebeurd. Nog 68 gemeenten moeten de informatie aanleveren, omdat zij nog niet klaar zijn met de keukentafelgesprekken.

De SVB zal op 27 januari de vaste maandlonen uitbetalen, en de declaraties van gewerkte uren worden vanaf februari uitbetaald.

59 Reacties

  • zjef naaijkens zei:

    Ik begrijp het niet. Er is toch een overgangsrecht in 2015? En onze deelnemers hebben van ons een contract gekregen dat ze naar de svb moesten sturen, niet naar de gemeente.
    En als bij controle achteraf blijkt dat er iets niet in orde is, wie is dan de pineut? De PGB-er of de zorgverlener? Of is het een niet-terugvorderbaar voorschot?

    Zjef

  • patricia zei:

    Klinkt prachtig maar wat als je na een maand bellen en meerdere malen alles opsturen nog niet bekend bent bij de svb?? wat moet ik mijn zorgverleners zeggen!???

  • Davien zei:

    Ja ik sluit me aan bij wat Patricia zegt
    Bij mij liep alles NET eindelijk goed.. Krijgen we nu weer dat gedoe??

  • Bertje zei:

    Lekker gedoe, ik ben pissed off!
    Ik beheer al 5 jaar het pgb van mijn zoon die zelfstandig woont met hulp. Gaat super overigens!
    Hij heeft een ZZPGGZ20C indicatie. Ik heb nergens bericht van gekregen ( nog van de SVB, nog van het zorgkantoor, nog van de gemeente) en online in de algemene info ( zo blijkt na lang puzzelen) dat deze indicatie naar de gemeente zou zijn gegaan. Zorgkantoor en SVB bevestigen dit. Echter... de gemeente weet van niks. Is vrij bot in uitspraak dat ze de nota's niet zo maar gaan betalen. Zij bepalen welke zorgaanbieder. Ik had toch echt begrepen dat ook in 2015 een PGB mogelijk zou blijven indien de zorgovereenkomst netjes is en aan de regels voldoet. De zorgorganisatie is geen amateur, nl de RIBW.
    Overigens heeft deze gemeente veel wmo consulenten in dienst die van toeten nog blazen blijken te weten en me aanvankelijk naar zorgkantoor en svb terug wilden sturen.
    Kortom, onzekerheid over wie de nota van januari nu gaat betalen?! plus de daar op volgenden!!)

  • judith zei:

    En wat gebeurd er met facturen van ZZPers?? SVB heeft mij in oktober verteld dat ze die binnen 5 dagen na ontvangst uitbetalen... Een client heeft in september alle gegevens verstuurd en kan nog steeds de gegevens niet inzien op mijnsvb en dus geen facturen opvoeren...

  • Mariel zei:

    Het is fijn dat mensen die gebonden zijn aan hun pgb budget deze kunnen blijven gebruiken zodat Hulp niet stop wordt gezet. Alleen wat wanneer er na controle toch iets niet in orde blijkt te zijn? Dienen deze mensen dan alsnog zelf op te draaien voor de gemaakte kosten? Of is hier een meer gangbaare oplossinig voor?

  • van Bruggen zei:

    Wij hadden vorige week ook nog niks gehoord. Maandag een telefoontje naar de gemeente Bergen op Zoom. Hij was daar niet bekend, maar ze gingen het uitzoeken. De volgende dag een telefoontje dat ze hem gevonden hadden en dat de bedragen netjes waren overgemaakt naar de SVB. De herindicatie moest 2 april geregeld zijn en we hebben gisteren al een gesprek met de gemeente gehad. Zo kan het dus ook. Je moet er alleen wel zelf achteraan maar dan is het (bij onze gemeente) snel geregeld. Ze hadden ook een stormloop verwacht, maar die bleef uit. Misschien is dat ons geluk geweest. Nu wachten op de uiteindelijke beslissing.

  • Bertje zei:

    van Bruggen dat is fantastisch!
    Maar dit is wat ik al jaren roep! straks moet ik gaan kijken in welke gemeente ik het best kan gaan wonen om de beste zorg voor mijn zoon te realiseren.
    De gemeente waar hij nu woont heeft maar liefst 5 WMO mensen ( kleine plattelandsgemeente) die geen van allen bereikbaar zijn als je met een vraag zit. Ze hebben zo vreselijk druk!
    Ik wordt dan ook geirriteerd te woord gestaan met in de eerste instantie de opmerking dat niet zij maar zorgkantoor en svb de aangewezen instanties zijn. Wat dus niet zo is. na veel over en weer gediscussieer heb ik ze zo ver gekregen dat ze het nu gaan uitzoeken. Maar reden tot veel vertrouwen heb ik niet. Bij de SVB kun je pas terecht ( zoals je terecht opmerkt) als de gemeente gemeente toestemming verleend voor PGB en dus zoals gezegd de bedragen aan de SVB overmaakt. Ik durf het er nu niet op te gokken bij de SVB gebruik te maken van het PGB noodscenario. Stel je voor dat de gemeente besluit nee te zeggen op de een of andere manier.

    ps wordt nu net gebeld door 1 van de mensen van de gemeente om mijn vraag te checken... "nee ja dan had ze het wel goed begrepen, was ook aan t zoeken op internet en liep tegen dezelfde feiten aan als ik, dus tja ook even geen antwoord voor me... Ik heb haar succes gewenst bij het uitzoeken! ( GRRRRRRRRRRRRRRRR hoezo deskundigheid bij de gemeente) Iemand nog suggesties?

  • Marielle zei:

    Het is een groot drama, niets loopt zoals het moet.
    Ik beheer al ruim 5 jaar het PGB voor mijn zoon...heeft altijd vlekkeloos gelopen en alle instanties zijn altijd keurig betaald.
    Nu loopt het via het SVB....nou ja zeg maar loopt niet. Dan hebben ze de zorgovereenkomsten niet ontvangen, dan zouden bijlagen ontbreken enz. (alles was keurig en volledig opgestuurd) ...telefonisch zijn ze onbereikbaar.
    Dan de gemeente maar gebeld....sorry mevrouw wij kunnen niets doen, daarvoor moet u het SVB hebben.
    En nu? Over 2 weken vallen de nota's op de mat van de zorginstellingen....nota's die nergens in te dienen zijn omdat het SVB de boel niet voor elkaar heeft en de zorgovereenkomsten niet heeft verwerkt (sterker nog we kregen gisteren wederom het verzoek om dan maar nieuwe zorgovereenkomsten in te laten vullen)...ok...deze moeten dan verwerkt worden (4 a 5 weken voor ze in behandeling genomen worden), vervolgens gechecked worden bij de gemeente...volgt er goedkeuring dan krijg ik bericht dat de facturen via DIGID kunnen worden ingediend en volgt betaling na goedkeuring binnen 14 dagen. laten we er vanuit gaan dat het nu een keer goed gaat dan zijn we dus minimaal 2 maanden verder. Daat betekend dat ik de zorgverleners 3 maanden niet kan betalen. En wat als ze het stiekem niet goed keuren? Ik kan zelf onmogelijk de kosten voor deze zorg ophoesten.
    Conclusie: het is een grote rotzooi en ze zijn veel te laten begonnen met de veranderingen door te voeren.

  • stefanie zei:

    Mijn client werd eerst verteld dat de factuur voor de verzorging naar de zorgverzekeraar moest. Zij zouden dan het geld naar mijn cliënt overmaken en zij vervolgens naar mij.
    Nu werd ze afgelopen dinsdag gebelt door de svb. Ze hoefde niets in te sturen. Niet naar svb en niet naar zorgverzekeraar want het ging om een vast aantal uren per maand.
    Betalingen zouden eenmalig verlaat zijn. Namelijk op 6 februari.
    Wat hierboven beschreven staat is dus weer anders dan dat de svb in hun telefoongesprek aangaf.

    Daarnaast wacht ik al twee weken op antwoord op een mail die ik verzonden heb naar de svb aangaande factuur. Wat en hoe moet ik deze opstellen om aan alle eisen te voldoen.
    (Had diverse pogingen gedaan tot telefonisch contact maar verwezen mij steeds naar email)

  • Sandra zei:

    Wat een gedoe om SVB persoonlijk te spreken te krijgen.
    Continue standaard mailtjes van bevestiging ontvangst mail,
    niet van de papieren zélf...Telefonisch: onbereikbaar !
    Is een gekkenhuis daar !

  • Hanna zei:

    SWT (sociaal wijkteam) stuurt een brief met een verkeerd bedrag en een ontbrekende indicatie. Gemeente (sociale loket) gebeld: ze gaan t uitzoeken. Vervolgens door Kinderbescherming (!) gebeld, kennelijk omdat ik tegen de telefoniste had gezegd dat de indicatie door Jeugdzorg was gesteld. Jeugdzorg verwijst naar Zorgkantoor. Zorgkantoor zegt alles naar de gemeente gestuurd te hebben. Telefoniste onder druk gezet om me door te verbinden met SWT. Zou daags erna door teamleider worden teruggebeld, maar waarschijnlijk heb ik (!?!) een rekenfout gemaakt. Ik beheer al 8 jaar foutloos het PBG van mijn zoon en dochter, die inmiddels 18 is. Word niet teruggebeld dus mail zelf achterhaald (@gemeente-waar-ik-woon.nl), om schriftelijke reactie gevraagd en ultimatum gesteld. Toch weer telefoontje op voicemail van teamleider SWT: zij hebben geen brief en "de gemeente" is verantwoordelijk?!? Ik niet begrijpen: zij zijn toch als SWT verantwoordelijk voor alles rondom het PGB. Wederom ultimatum gesteld: juridische stappen en de media. Uiteindelijk, 14 dagen na 1e telefoontje, slapeloze nachten en vele mails verder: de juiste bedragen en indicaties in een brief door de bus. Veel geld en moeite gekost. Waar kan ik mijn rekening als moeder/budgethouder declareren?

  • Natascha zei:

    Bij mij is alles in orde. De gemeente heeft toestemming gegeven. Mijn zorgovereenkomsten staan er correct in. Heb een filmpje gekeken hoe of ik een rekening moet indienen. Aan de rechterkant staat een kolom en daar moet ik dan drukken bij declaratie indienen. Echter kan ik niets indienen, want juist dat stukje tekst staat er niet in. Dan maar aan de linkerkant op rekeningen drukken. Dus ik dat maar gedaan. Wat staat er dan doodleuk. "U kunt geen rekeningen indienen want u heeft geen zorgovereenkomsten". Deze staan echter wel netjes vermeld.
    Dus maar weer bellen. Krijg alle SVB kantoren van Nederland aan de lijn, behalve Utrecht. En na 14 dagen krijg ik eindelijk een mail terug. Ze gaan intern een mail sturen naar de desbetreffende afdeling, want dit was een computerstoring. Ondertussen zijn we bijna een maand verder. Kan nog steeds niets indienen en moet de rekening maar opsturen of mailen. Nou, als ze daar net zo zorgvuldig mee omgaan als met de rest dan hoop ik dat het aankomt of dat de mail over 14 dagen verwerkt wordt en ondertussen wordt mijn haar steeds grijzer en grijzer en valt de eerste aanmaning zo in mijn brievenbus.

  • patries zei:

    nou hier ook zo ik heb de svb wel te pakken gekregen maar weten van niks ja paieren waren binnen maar ze wisten niet naar wie ze het moesten sturen en waar het geld vandaan kwam ik zeg jeetjuh word er doodmoe van ik ben toch de vertegenwoordiger dan hadden jullie mijn toch op de hoogte kunnen brengen ja sorry krijg je dan nou gelukkig 1 oplettend iemand die onze naam op google heefd opgezocht dus deze mevrouw van de gemeente heeft wel haar werk gedaan ipv de svb bedankt hoor!!!

  • Cathy zei:

    Het is zo, dat de PGB-houder het geld normaal op zijn/haar rekening krijgt, dus die kan de zorgverlener gewoon betalen.
    Mocht er achteraf iets fout zijn, dan is de PGB-houder natuurlijk verantwoordelijk.

  • JuliA zei:

    bovenstaand allemaal heel herkenbaar, e-mails worden zelfs na 3 weken niet beantwoord. Ik zat ook met de vraag wat te doen met de factuur van de zorgverlener. Op 20 januari geprobeerd te bellen met Utrecht en werd verbonden met Amstelveen. Deze bood aan een terugbelafspraak te maken en ben gisteren, 21januari, gebeld door een kundig medewerker van de SVB in Utrecht. Dus hulde! Moet wel even afwachten of alles nu goed verloopt!

  • ineke zei:

    Ik heb vanochtend weer gebeld met de SVB. Ik werk voor iemand,als huishoudelijke hulp, begeleidster en verzorging. Van het WMO hebben we een indicatie tot eind maart en van het CIZ ook Van de WMO bericht gekregen dat er tot 31 maart een budget gereserveerd is en ook van de SVB voor de begeleiding.
    Maar ik heb nog steeds geen duidelijkheid over de betaling. Ik werk voor een vast aantal uren per week en kreeg een maandloon. Nu zou de SVB dus per 1 januari gaan uitbetalen op rekeningnr van de zorgverlener(mij dus). Maar vachtend gevraagd of er al iets meer duidelijk was of de contracten goed waren, bleek ik na lang zoeken wel in het systeem te zitten, maar er was nog geen bevestiging, ze hadden het nog niet bekeken. Dat was begin oktober dat ik het zorgcontract had opgestuurd. Ze vonden het vreemd dat ik nog steeds niks gehoord had, maar dat ging vasr volgende week gebeuren...... En er werd wel geld uitbetaald, volgens de noodregeling. Maar nu is het mij niet duidelijk of dat geld gestort wordt op de rekening van de budgethouder of die van mij. Voor de verzorging, moet ik naar het IZZ elke maand na afloop een urenstaatje inleveren, waarna zij het geld storten op de rekening van mijn cliënt, die mij dan weer moet uitbetalen. Nu had ze een 1, dat betekent 0/1.9 uur per week. En ik werk voor de verzorging op momenten dat ze me vraagt, met douchen, aankleden, maar ook 's avonds, als ze bijvoorbeeld misselijk en naar is na een epileptische aanval. Dus niet altijd elke week de volle uren, maar soms vaak ook meer, als het nodig is. Nu moet je bij de IZZ een staatje invullen, per 10 minuten hulp. En ik heb geen idee hoe ik dat dan moet doen, een gemiddelde tijd aangeven? Ook dat soort vragen is moeilijk een antwoord op te vinden, en mijn cliënt vind het allemaal zo ingewikkeld en wordt er zo nerveus en naar van dat ik hier dus thuis uren zit uit te zoeken en te bellen en te rekenen.....en het zou allemaal beter en makkelijker en overzichtelijker worden??????

  • stefanie zei:

    @ineke
    ik zou even nog een x goed navragen of je wel een factuur moet sturen voor de verzorging naar de zorgverzekeraar.
    Volgens de svb namelijk niet.
    Ik zit als zorgverlener namelijk met hetzelfde. Ik geef verzorging, huishoudelijke hulp en begeleiding aan 1 cliënt.
    Mag alles op 1 factuur opgesplitst? (Volgens zorgverzekeraar mag alleen de zorg op hun factuur, maar svb zegt dat er geen factuur naar zorgverzekeraar hoeft??)
    Hoe wil de svb dan de factuur, want dat hangt weer samen met of de zorgverzekeraar nou wel of geen factuur wil :-/
    Of heeft de svb geen factuur nodig omdat het bij de bovengenoemde cliënt vaste uren per maand zijn?

    En voor welke datum moeten de urendeclaraties ingediend zijn als het gaat om wisselende uren?

    Het zal toch niet zo worden dat ik straks op 3 momenten in de maand een beetje betaald krijg ipv alles in een keer?


    Grrrr om gek van te worden. Het is namelijk niet zo dat ik en putje heb waar ik het geld uit kan scheppen.

  • Anita zei:

    Maar mijn zorgverlener en ik.werken met urembriefjes/declareren..
    Dan krijgt ze geld.van.januari pas eind.feb.uitbetad is.mij.verteld door pgb service centrum.
    Mijn.zorgveelener heeft naast uren voor mij een uitkering. Dit kan men toch.niet maken!!
    Hoe kan ik dit oplossen??

  • stefanie en Mathias zei:

    Hallo, wij zijn 2 filmmakers en willen graag in contact komen met mensen zoals jullie die kunnen vertellen over de transitie in de zorg.
    Wij zijn zelf ook heel lang werkzaam geweest in de zorg, ik in de pschiatrie en als wijkverpleegkundige, Mathias als maatschappelijk werker.
    Wie van jullie zou je verhaal voor de camera durven en willen vertellen?
    Als ik zo de reakties lees zou ik zelf heel graag in contact willen komen met Bertje en met Marielle. We willen hier graag een mooie documentaire over maken, en jullie zouden ons er erg mee helpen.
    Wij hopen graag van jullie te horen.
    Mijn email adres is [email protected]

  • stefanie zei:

    Eind Februari? En wat doen de zorgverleners in de tussentijd?
    Ik heb vier cliënten waarvan maar 1 met vaste uren. Dat betekend dus dat mijn rekeningen maar een maand moeten blijven liggen. Of dat we een maand geen boodschappen doen?
    Heel apart dit. Helemaal omdat de svb dus verschillende dingen zeggen. Zouden ze het zelf wel weten?

  • kees zei:

    Advies stuur alles per post in.
    Mijn stukken zijn diverse keren gemaild en niet aangekomen.
    Oorzaak mail box te vol.

    Gisteren alles op de post gedaan, vandaag gebeld dat het ingevoerd werd.

    Overgangsrecht. je houd recht op je op je indicatie, Maar de zorgaanbieders zijn ze niet duidelijk over.
    Ook had ik 6 uur dagbesteding die moet naar 8 uur, anders mag het max tarief niet zeggen ze.

  • stefanie zei:

    @cathy de pgb houder krijgt niets meer op zijn/haar rekening. Dit om het minder fraude gevoeliger te maken.
    Zij kunnen dus de zorgverleners niet zelf uit pgb betalen. Dat doet dus de svb... of niet..... of te laat.... of verkeerd bedrag.

    Ik hoop voor de pgb houders dat ze hun belofte nakomen anders zullen veel zorgverleners stoppen met hun werkzaamheden vrees ik.

  • ineke zei:

    Ook ik zit met het probleem dat ik mijn vaste lasten moet betalen. Ik heb één vaste cliënt, waar ik 9 uren per week ben, 5 uur huishouding, 2 uur begeleiding, en 2 uur voor verzorging.
    Natuurlijk kan ik mijn cliënt niet in de steek laten, daar denk ik niet eens aan. En gelukkig heb ik een partner die wat kan opvangen, maar het blijft heel vervelend. Zeker omdat je ook al 10 procent gekort wordt door de zorgverzekeraar, en de indicatie aangepast is vorig jaar waardoor ik wel hetzelfde werk blijf doen, maar minder uitbetaald krijg.
    Ik heb al een aantal giften en andere verplichtingen moeten aanpassen, en nog gaat het heel krap worden. Mijn clïent heeft een kwaadaardige tumor in de hersenen, veel last van epilepsie, halfzijdige verlamming, en door de tumor, niet meer goed praten, en concentreren. We zijn enorm op elkaar ingespeeld en we snappen elkaar. Dan laat je zo iemand toch niet vallen omdat er geen geld is? Het kost heel veel van jezelf, maar het ergste vind ik de onzekerheid of er wel geld blijft voor deze groep mensen. Want ook ik moet mijn geld verdienen, en zal dan minder bij de cliënt kunnen zijn en niet meer gelijk er naar toe gaan als er wat is. Dat maakt het allemaal heel onzeker, niet alleen voor mezelf, maar zeker ook voor de cliënt.

  • Ageya Melse zei:

    Wat wordt ik treurig hiervan! IK ben zorgverlener en mijn 3 clienten hebben allen ruim van te voren de contracten opgestuurd. Bij een ben ik van begeleider naar huishoudelijk hulp omgetoverd en bij de ander andersom. Bij de een kan ik niet uitbetaald worden. enkel een hele maand later en de ander is zo vriendelijk van zijn eigen spaargeld voor te schieten. Dan bij mijn grootste client zal het binnen 5 dagen uitbetaald worden? Ik maak me zo een zorgen. Toen ik zelf een PG beheerde voor een van mijn clienten ging het altijd al zo vreselijk mis. Bv grote bedragen met 4 nullen gestort op de verkeerde rekening van een totaal onbekende en ik daar maar over bellen en horen "Het is gestort" Na 3 w ging men eindelijk mijn suggestie van "Is het ms op de verkeerde rekening gestort?" na en ... was dat inderdaad zo. Omdat nu elke PGhouder ervvan verdacht wordt een boef te zijn gaat de SVB het nu beter doen? Dat kunnen ze niet, ze konden al niet vcontroleren, hoezo dan wel dit allemaal regelen? Het blijkt al uit deze en voorgaande posts. Terwijl ik enkel in de 20 jaar dat ik voor mensen met een PGB werk altijd zo integere mensen en situaties tegen gekomen ben. Spannend beroep hoor..zorgverlener!

  • Cathy zei:

    Ik zou toch iedereen willen verzoeken om het artikel goed te lezen.
    Dat bespaart veel vragen.

  • José zei:

    Als ik dit zo hoor zijn er veel problemen. Ik heb zelf bij iemand gewerkt in 2014, die als proef al, via gemeente en SVB, de rekeningen van mij en andere hulpverleners van haar (9 totaal) door stuurde via mail. Het verliep allemaal vrij goed. De rekeningen moesten hier en daar wat aangepast worden, maar de betalingen verliepen toen vrij vlot. De rekeningen dienden voor de 5de van de nieuwe maand binnen te zijn bij de SVB, daarna werd het geld ook vrij snel gestort op mijn rekening. Hoop dat het nu ook goed gaat. Ik heb van mijn cliënten nog niets vernomen over onvolledige zorgovereenkomsten of onvolledige gegevens. Hoop op een goede afloop voor iedereen. Het blijft een grote overgang voor alle betrokkenen. Op papier zal het plan wel goed zijn geweest, maar de praktijk is toch een heel ander geval.
    Regering hou op met al die nieuwe , domme plannen. Het hele land is dadelijk de kluts kwijt. En de Patiënten en cliënten die zorg het hardste nodig hebbeb zijn de allergrootste verliezers.

  • pauline zei:

    pfff ik word hier wel moe en treurig van zeg.....Ik ben al jaren in de zorg als zelfstandiger, maar heb nu minder clienten omdat sommige mensen ineens geen PGB meer krijgen en nu wordt de al gehele uitbetaling ook ineens erg ingewikkeld....moet ik van lucht leven of iets??? En de mensen die zorg nodig hebben gaan zitten wachten op hun zogenaamde buren die dan wel hulp zullen verlenen..Leuk zorgzaam land woon ik toch in en wat een fantastisch beroep heb ik toch :-( Geloof dat die zorgstaat nu echt wel om zeep geholpen is bij al deze beslissingen, en dan te bedenken dat we pas in het begin van het jaar zijn!!!!

  • José zei:

    Inderdaad Pauline, het is nu geen zorgstaat meer, maar een bezorgde staat. Niemand weet waar het einde is met deze regering. Stem dus allemaal niet meer VVD en PvdA, het brengt ons alleen maar ellende. Ze zullen nog wel meer doorvoeren wat nergens op slaat.
    President Obama wil in de VS een goed zorgstelsel verwezenlijken, (zoals het hier is geweest) en hier draaien ze het goede zorgstelsel "de nek"om. Hoe raar kan het zijn. Misschien waren kleine aanpassingen wel nodig, maar dit slaat nergens op. De enige die er beter van wordt is de Staatskas. Het is ook niet alleen omdat er fraude gepleegd werd met PGB, maar alles moest gewoon volgens de regering op de schop. Alleen omdat er geld nodig was . Geld dat zij weer verkwanselen, op wat voor manier dan ook. Het zal hun (regering) een zorg zijn.
    Hoop dat ze die zorg nooit zelf nodig hebben.

  • ineke zei:

    Cathy,

    je raadt aan om toch vooral het artikel te lezen. Volgens mij heb ik dat gedaan maar ik zit nog steeds met vragen. Kun jij mijn vragen beantwoorden n.a.v. het artikel? Misschien dat ik het dan wel begrijp!

  • Linda zei:

    Dit probleem is hier ook aan de oorden.
    Onze hulp krijg ook pas half Februari haar loon .
    Plus dat ik al twee keer naar de S V B Bank
    De Gegevens heb door gegeven en nota benen .
    Samen met hun heb in gevuld word er dood leuk gezegd.
    Het is on lees baar .
    Ik vraag mei af wie wie de boel bedot.
    Hier word niemand vrolijk van .
    Heb al spijt dat ik toe gestemd heb om via de S V B Bank te doen .

  • Gerhard zei:

    Wat een hopeloze toestand in dit land
    eigenlijk moeten wij zowel het kabinet als de gemeente buitenspel zetten
    stelletje ongelooflijke onduidelijke types
    dan weer zo ..dan weer zus...
    Niet te bevatten ..niet te geloven
    Men neemt ons niet eens serieus ..zien ons blijkbaar als last aan hun been/hoofd
    waarom moeten wij alles aantonen telkens en krijgen wij niet een persoonlijke brief
    met wat in ons eigen geval er gedaan moet worden hoe en waar en waarom en wanneer.
    Lijkt wel bewust zoals ze hier mede rommelen..

  • stefanie zei:

    @cathy ik vraag me ook af welke antwoorden ik moet vinden in dat artikel?
    Ik geloof nooit dat zoals jij zegt dat de pgb-houder straks aansprakelijk is voor betalingen gedaan aan zorgverleners door de svb. Zij weten immers niet hoe het zit met hun zorgovereenkomsten.

    Ik vrees dus wanneer er onterechte betalingen gedaan worden en er geld terug moet de zorgverlener de sjaak is.
    Of dat het overgebleven budget slinkt vd pgb houder.

    Inmiddels is er al wel wat meer te vinden op de site van de svb. Alleen niet de antwoorden op mijn vragen.

  • Leva zei:

    Ook voor ons is het kommer en kwel vanaf september. Mijn zoon (31) heeft ZZP GGZ 4C al vanaf 2007. Bij de herindicatie tot 2027 wat dus uiteindelijk niets voorstelt. PGB heeft hij vanaf 2003! Al die jaren is altijd netjes verlopen. Heb ook veel geinvesteerd in cursussen, workshops etc. van Per Saldo. Urenlang in de trein gezeten hoezeer ik mij ook in allerhand bochten moest wringen. En nu.....ik ben totaal de weg kwijt en weet niet hoe alles werkt. Alles 8x verstuurd naar de SVB: geupload, per mail, per post en nog 'zien' ze de contracten niet m.u.v. een contract die ik echter gelijktijdig met de andere 4 contracten heb verstuurd. Twee zorgverleners worden notabene al jarenlang via opting in betaald door de SVB. Telefoneren is zinloos, krijg zelfs adviezen die niet kloppen blijkt achteraf. Gelukkig woon ik in een gemeente met SP als grootste. De SP wordt vaak belachelijk gemaakt door die dieven in Den Haag, maar ik ben maar wat blij dat ze in mijn stad al een aantal jaren de grootste zijn. Ik kreeg een heel fijne, warm antwoord van het WMO loket met cc naar de wethouder. Ze gaan er persoonlijk achteraan omdat ze het budget al naar de SVB hebben overgemaakt en maken ook melding hiervan bij het ministerie. Punt is dat SVB niet overweg kan met ZZP's. Die zien alleen maar al die verschillende zorgfunkties en vergeten dat a: het een pakket is en b: dat het overgangsrecht van toepassing is inclusief de vrijheid hoe je het PGB wilt besteden in dit overgangsjaar. Dus niet binnen het ZZP voor VP en PV naar de ziektekostenverzekering zoals de SVB mij voorspiegelde. Heb net Halve Zoolstra van de VVD horen uitleggen dat de VVD zich toelegt op het beperken van administratieve rompslomp in de zorg en dat dit kostenbesparend zou zijn. Nou...daar merk ik dus niets van. Ik meen gisteren in nieuwsuur gehoord te hebben dat het trekkingsrecht via de SVB het rijk jaarlijks 15 miljoen kost. Hadden ze het gelaten zoals het was, is het m.i. toch goedkoper. Komt nog bij dat het vorige jaar al die controles, huisbezoeken zijn geweest en voor wie en wat..?

  • Leva zei:

    @Jose Ik kan mij wel voorstellen dat het bij de mensen die meegedaan hebben aan de 'proef trekkingsrecht' alles goed verlopen is. De SVB had toen alle tijd en aandacht, maar nu...je kunt het hen niet kwalijk nemen dat alles zo in de soep draait. Het komt door dit kabinet die alles in een keer doorduwt en daarnaast blijft zeggen dat 'alles goed gaat'. Met de miljonairsbelasting nemen ze alle tijd om die erdoor te krijgen. Van de VVD had ik dit beleid wel verwacht, maar echt teleurgesteld ben ik in de PvdA...stelletje slapjanussen, salonsocialisten..bah!
    Belangrijk is wel om klachten officieel te melden http://www.ggznieuws.nl/home/bij-welk-zorgmeldpunt-kan-ik-terecht/?utm_source=GGZNieuws.nl+nieuwsbrief&utm_campaign=fb71402d48-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_4edea43ae0-fb71402d48-164461053

    Zeker nu ons leed wordt ondergesneeuwd door aanslagen en het gedoe rondom de euro. Melden en de volgende keer toch stemmen op een andere politieke partij. Er verandert anders niets, komen we zelfs van kwaad tot erger.

  • Cécile zei:

    Kosten van dit hele circus om fraude op te sporen en oneigenlijk gebruik van het PGB tegen te gaan: dit jaar 15 miljoen, en in het volgende jaar 29 miljoen. Ja ja gewoon een verkapte maatregel om weer controle uit te oefenen over PGB houders (want dan weet de regering of ze het geld wel besteden aan waar ze het voor krijgen) en over z.z.p.-ers (jij bent niet in een loonhokje te vatten, dus je zult wel frauderen met je z.z.p.-schap)

  • pw vogelzang zei:

    Het is een mooie rotzooi ik weet nog van niks
    ik maak geBruik van huishoudelijke hulp,persoonl.verz.en verpleging omdat mijn vrouw ms heeft en zelf maar een arm kan gebruiken wegens een kappotte schouder en fit alles via de pgb het beviel goed alleen hoe het nu word is een?

  • ilva zei:

    Hier is het ook niet anders, we zijn eind december net verhuisd naar een ouderinitiatief. Het oude zorgkantoor wilde eerst niet meewerken met informatie naar het nieuwe zorgkantoor door te sturen. Per Saldo erachter gezet en toen kon het ineens wel. Nu heeft mijn dochter twee maandloners in dienst. Doordat het oude zorgkantoor niet heeft meegewerkt is er niks voor 1 januari ingestuurd want ook de zorgcontracten die we persoonlijk hadden gebracht bij het zorgkantoor waren kwijt?????????? Nu alles opnieuw moeten inleveren ja in Januari 2015 alles per MijnPGB en mail ook naar de SVB.Iedere dag aan de telefoon, de een is nog onkundiger dan de ander. Je moet ze alle antwoorden zelf voorkouwen. Dan worden er twee zorgverleners niet betaald. Kunnen die dan ergers een nooduitkering krijgen, want het noodscenario gaat ook niet goed, voor de meesten die door dit soort geintjes en niet gehoord worden nu helemaal aan de kant staan. Want ja nota's niet in te dienen. SVB niet bereikbaar of geen deskundigheid. De zorg gaat gewoon door want die stopt echt niet omdat het bij de SVB niet goed gaat. De bedenker van dit alles en die de wet erdoor heeft gekregen krijgt die ook dit soort shit. Nee hij krijgt gewoon zijn salaris einde van de maand, en vele zorgverleners, budgethouders worden helemaal gek gemaakt en erger nog wie betaald voor hen de huur, boodschappen en noem maar op??? Tja een groter vraagteken is er op dit moment niet voor de mensen die dit betreft en aangaat. Roeien met de riemen die je hebt zeggen ze dan, en laten je keihard vallen en de dagen zijn gevuld met bellen, zorgen maken opkomen voor degene die de zorg nodig heeft en dan ook nog proberen rustig te blijven aan de telefoon, want ja de SVB medewerker kan er ook niks aan doen zoals ze zo mooi al een aantal keer gezegd hebben.

  • ineke zei:

    Ik doe de verzorging voor mijn cliént, al naar gelang ze dit nodig heeft.
    Van de AWBZ was daar een uurloon voor, van 0/1.9 uur. Nu moet ik dit gaan declareren bij de ziektenkostenverzekering, en dan in stukjes van 5 minuten.
    Iemand enig idee hoe ik nu moet declareren? Ik kan natuurlijk 22 x 5 minuten doen, omdat dat het maximale is van wat er vergoed werd via de AWBZ. Maar in de praktijk ben ik er vaak door de week voor allerlei dingen, en soms als ze zich niet goed voelt, wel een paar uur achter elkaar.
    graag advies/info

  • bertje zei:

    Ik overweeg mijn vraag dusdanig te gaan formuleren dat het een wob verzoek is. De gemeente dient dan in de wettelijke termijn te reageren, zo niet zijn ze verplicht te betalen. Kan ik met dat bedrag in ieder geval de zorgverlener betalen....

  • Cathy zei:

    Hier zijn veel antwoorden te vinden

    http://www.pgb.nl/nieuws-over-het-pgb/nieuws/actueel/hoe-gaat-svb-de-eerste-betalingen-doen#anchor1345121154

  • Greetsche zei:

    Wij hebben nu al drie keer een zorgovereenkomst gestuurd,de eerste keer was de overeenkomst niet meer geldig,de tweede keer was de nieuwe overeenkomst niet goed ingevuld het moest een familie overeenkomst zijn??? S.v.b zei dat ze een blanco overeenkomst ingesloten hadden,niet dus een kopie van de tweede overeenkomst.De kopie verbeterd,niet goed,ze zullen binnen vijf werkdagen een nieuwe overeenkomst sturen dit is dus een week geleden, Een geval van kennietwaarzijn.Bij de gemeente werken ze niet met een familieovereenkomst volgend jaar misschien.Dusssss wij rekenen nog niet op declaraties wil zwijgen over uitbetaling.

  • Bezorgd pffff zei:

    ingelogd svb:

    - wlz budgethouder mist van 1 zorgverlener de loonstrook, wordt dus niet uitbetaald?
    - gemeente indicaties bij twee budgethouders geen loonstroken aanwezig

    Conclusie: dus er worden maar 4 zorgverleners betaald ipv 12 daar er 8 loonstroken niet zijn aangemaakt. Mag ik dit nu concluderen?

    Morgen weer svb bellen grrrrrrr en daarna de gemeente en morgenavond kunnen er vragen gesteld worden bij de gemeenteraad dus we worden weer bezig gehouden grrrr

  • klaske zei:

    ben al een maand bezig met de gemeente tytsjerksteradiel, kan maar niet de juiste personen aan de telefoon krijgen die me hulp bieden en er klopt nog het een en ander niet.
    vreselijk kastje naar de muur

  • Wilco zei:

    Ik ben zorgverlener voor 4 budgethouders. Ik heb vandaag, op 29 januari 2015, ontdekt geen loon van al mijn budgethouders via de SVB te hebben ontvangen. Dit terwijl alle 'SVB contractadministratie' met het nodige vlieg en stuntwerk tijdig op orde was.
    Mijn budgethouders weten van niets, hebben geen bericht hierover ontvangen. Ik zit dus nu zonder enige waarschuwing zonder loon en ik vrees dat ik niet de enige ben.
    Als ik hierdoor bepaalde vaste lasten niet kan betalen krijg ik ongetwijfeld een boete, terwijl de oorzaak hiervan niet bij mij ligt.
    Bedankt mevrouw Schippers!

  • pw vogelzang zei:

    Heb het loon keurig op de 27 jan ontvangen en ook de loonstrook

  • ineke zei:

    Nou, maar weer een vraag, in de hoop dat jullie meedenken,.......

    Ik werk voor een cliënt, en ben hulp in de huishouding, begeleiding en verzorging.

    Ik heb in september vorig jaar het zorgcontract naar de SVB gestuurd. Kreeg later een vraag om het opnieuw te doen om dat de uren niet duidelijk waren.
    Later in november ook nog een wijziging gestuurd, omdat er een aanpassing in de uren was.
    Niks meer gehoord.......
    Vanaf 1 januari ben ik al aan het bellen met de SVB, tenminste als je er naar lang wachten tussendoor komt......
    Inmiddels weet ik dat mijn gegevens in de computer te vinden zijn, maar dat er nog niets mee gedaan is.
    Volgens degene die ik aan de telefoon had, zou ivm het noodscenario, geld worden overgemaakt naar de budgethouder.
    Dit is tot nu toe nog niet gebeurd........
    Vandaag gebeld met de gemeente, omdat de indicatie van mijn cliént voor HH op 30 maart verloopt. Hiervoor moet dus een verlenging komen. Daar wordt volgende week een afspraak over gemaakt.Ik vertelde ook dat de indicatie voor begeleiding en verzorging ook rond die tijd verloopt. Van het IZZ heb ik begrepen dat er geen indicatie meer nodig is en dat er gewoon een declaratie opgestuurd kan worden.
    Dus vroeg ik aan degene van de gemeente of ik voor de verlenging van de indicatie voor begeleiding ook bij de gemeente moest zijn, omdat dit nu samen met HH onder de WMO valt.
    Ze wist zelf nog niet of de begeleiding ook onder hun indicatie ging vallen of dat ik daarvoor toch zou moeten bellen met de CIZ.
    Gelukkig zegde ze me toe dat ze dat ging uitzoeken.
    Maar nu, eind van de maand en ik moet mijn vaste lasten gaan betalen en ik heb 0,00000 binnen gekregen.
    Ik krijg normaal een maandloon, een gedeelte van de WMO, en een gedeelte van het zorgkantoor.
    Moet ik nu weer bellen met de SVB, of naar de WMO en Zorgkantoor gaan, omdat het over een overbruggingsperiode gaat.

    En waar moet ik de komende tijd van leven? Het is het enige inkomen dat ik heb, en kan dus helemaal niks.

  • stefanie zei:

    De svb heeft vorige week mijn cliënt gebelt. Zij hebben toen aangegeven dat geld eenmalig op 6 feb zou zijn bij mij (hulpverlener dus)
    Vandaag is de loonstrook binnen gekomen. Dus heb voor deze cliënt nog goede hoop.
    let wel het betreft hier om een vast aantal uren per maand.

    bij mijn andere cliënten gaat het om variërende uren, daarover is niets duidelijk. Vandaag met de vertegenwoordiger vd budgethouder samen in mijn pgb zitten kijken hoe we de uren moeten declareren.
    Voor haar ene dochter konden we de factuur wel uploaden. Maar voor de andere dochter stonden geen hulpverleners geregistreerd :-/

  • Anton te Riele zei:

    Ja, ja:

    Ik ben nog steeds in onzekerheid over het budget.
    Ik heb 1000 brieven ontvangen van de driehoeksverhouding Agis/Gemeente/SVB
    maar weet nog niet waar ik aan toe ben.

    De zorg wordt duurder, dat kan ik nu wel begrijpen.
    De CIZ indiceert, De Agis Beheerd en de SVB betaald nadat de gemeente de goedkeuring heeft gegeven!!!! en dat moet goedkoper worden!!

    Als PGB budgethouder ben je bij voorbaat een fraudeur, tenzij het tegendeel is bewezen. Ik voel mij aardig aangetast in mijn integriteit.

    Ik beheer al 12 jaar het budget voor mijn MG dochter van 12, behoord eigenlijk in de VG08 maar volgens een telefoondame van het CIZ kon zij "door de tel. lijn" zien dat mijn dochter niet gehandicapt genoeg was dus VG05. Voor dit bedrag kan ze niet permanent gaan wonen.
    Papieren binnen gekregen nadat de bezwaartermijn was verstreken (ook handig) dus nu maar wachten op de reactie over de Her-indicatie aanvraag.

    Bedankt regering voor deze wijzigingen

  • bouwina zei:

    Hallo,
    Ook mijn dochter heeft al zo1n tien jaar PGB ik beheerde alles en ben zelf door de controle heen gekomen!!!!!Alles was netjes bijgewerkt. Nu gaat het via de gemeente?niemand kan mij helpen bij de gemeente over het vrij-besteed-baar bedrag, ik hoor daar niemand over.... het is geld waar wij de postzegels,eventuele reiskosten enzo van mogen betalen,waar blijft dat geld nu? dat is toch zo`n €300,00 op jaar basis.De gemeente weet niet waar ik het over heb,kan iemand mij vertellen hoe dat zit en idd verder is het ook een grote puinzooi, toen ik het zelf deed werden de zorgverleners keurig op tijd betaald en nu??? Jammer dat dot zo moet allemaal..

  • Leva zei:

    Is het vrij te besteden bedrag afhankelijk van wat de gemeente bepaalt hierover? Bij mij zie ik op Mijn PGB dat er 100,- is om op te nemen hiervoor. Maar het is voor mij niet duidelijk hoe het in elkaar steekt. Voorheen was dat nl een hoger bedrag omdat de hoogte gerelateerd is/was aan de hoogte van het PGB en 100,- is hiervan dus maar een schijntje. De 2 zorgverleners die een vast maandloon (betaling hiervan liep/loopt via opting-in door de SVB) zijn inmiddels betaald door SVB. Van de 5 zorgverleners heb ik van 2 bericht van de S V B. Op Mijn PGB zie ik dat 4 zorgverleners zijn geaccordeerd door de gemeente. Straks maar weer fotoos maken van mijn gegevens op deze site. Het verandert met de dag en dan heb ik tenminste bewijzen.

  • ineke zei:

    Wat is het uurloon voor verzorging, dat jullie opgeven bij de zorgverzekeraar?
    Ik kreeg voor 0/1.9 uur een bedrag van 27 euro.
    Bij de zorgverzekeraar moet ik een staat invullen per 5 minuten. Moet ik dan dat bedrag van 27 euro delen door ongeveer 2 uur?

  • Cathy zei:

    Ineke

    1,9 uur is 114 minuten Dus € 27,00 : 114 x 5 = € 1,18 per 5 minuten

  • ineke zei:

    Dank je Cathy, dat had ik ook wel berekend. Maar mijn vraag is eigenlijk of ik het dan zo mag declareren. Want juist om dat de marge van tijd zo groot is, voor hetzelfde bedrag. Soms ben ik er maar een half uur, maar ook wel eens 3 of meer uur per week. Maar dat hief elkaar wel op met het vaste bedrag van 27 euro per week.
    Vandaar dat ik vroeg hoe jullie dat doen.

  • Koert zei:

    wil net de gewerkte uren van januari voor alle zorgverleners doorgeven via Mijn PGB en staan alle zorgverleners er niet in waardoor ik de uren nu niet kan declareren.
    alle zorgovereenkomsten vorig jaar september op verzoek van SVB opgestuurd en nu nog niet verwerkt!!!!!!!!
    hoe lang hebben ze nodig om alles op orde te krijgen??? maar wel alle budgetten worden op hun rekening gestort en lekker rente trekken.
    wordt hier pisnijdig van

  • bouke zei:

    voor iedereen is het vrij besteedbaar bedrag verschillend het hangt af van je indicatie maar dan nog waar is dat geld?? en wanneer krijgen wij dat om iets voor onze zorgverleners te betalen...het gaat maar om een relatief klein bedrag maar goed het gaat om het idee...
    ik hoor het wel het is een grote rommel...en dat om een paar fraudeurs...hadden ze alles meteen via het SVB gedaan was er geen vuiltje aan de lucht gewest maar de regering moest zo nodig iedereen een bedrag geven ook mensen met een beperking....mensen die moeite hebben om met geld om te gaan krijgen honderden euro`s op een rekening is het raar dat het dan fout gaat???

  • Jacqueline zei:

    Bel je met SvB, omdat ze van een dagdeel 8 uren hebben gemaakt ipv 4 uren (met gevolg dat mijn zorgverlener de helft krijgt!): kom je eerst in Breda uit, dan in Roermond etcetera, en Utrecht??? dat is zeker van de kaart geveegd.
    Tjonge, zelfs geen goede telefooncentrale hebben ze...tuurlijk overbelast, maar je kunt niet eens in de wacht komen. Wat moet je hier nou mee? Pisnijdig idd en dan heb ik het niet eens over telefoonkosten,portokosten, de tijd die je erin stopt, de druk door de algemene opinie gevoed vanuit de overheid dat pgb houders frauderen etc_
    Ben overigens blij dat ik niet bij de SvB werk....

  • Florentine zei:

    het fraudeverhaal is oud nieuws. Het controle systeem heeft nooit gedeugd. Nu het pgb vanuit vier verschillende richtingen betaald gaat worden zal de transparantie er niet beter op worden.

    Dat laat onverlet dat de huidige achterstallige betalingen onaanvaardbaar zijn. Maar hier konden we op wachten. Zij die dit soort politieke beslissingen nemen, weten niets van de realiteit. Tot ze zelf een zieke moeder of vader krijgen...

    De gemeente schakelt nu weer allerlei bureautjes in waar voormalig ciz medewerkers worden ingehuurd en die thuis kunnen inloggen, om de indicatie stelling die ook weer hopeloos achterloopt, in te lopen. Nb het ciz is eerst uitgedund en komt nu dus via de achterdeur weer binnen

  • Florentine zei:

    Vervolg: en tot slot de zorgverlener die dus nu op zijn/haar geld moet wachten. Met een gemompeld excuus van de minister als pleister op de wonde...

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.