1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Gemeenten gebruiken online veiling voor goedkope thuiszorg

23 Reacties

Foto: Flickr/SeniorLiving.Org (CC)

Via een online veiling laten gemeenten thuiszorgorganisaties tegen elkaar onderbieden, om zo goedkoop mogelijk thuiszorg in te kunnen kopen. Minstens 35 gemeenten doen het op deze manier. De Volkskrant meldt donderdag dat werkgevers en werknemers kritisch zijn. De internetveilingen zouden ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg.

Zorgaanbieders kunnen zien wat concurrenten bieden per cliënt. Als zij hier weer onder gaan zitten, blijft de veiling langer open om zo anderen de kans te geven nog minder te bieden. Automatisch een lager bod uitbrengen dan de concurrent is ook een mogelijkheid van de veilingwebsite. Critici geven aan dat sommige gemeenten hierdoor zo goedkoop hun zorg inkopen, dat het onmogelijk is voor die bedrijven om hun personeel conform cao te betalen. Zij zijn bang dat de bedrijven die de veiling winnen, studenten of ZZP’ers inzetten tegen een laag uurloon. Dit zal de kwaliteit van de zorg niet ten goede komen.

Stipter, de ontwikkelaar van de internetveiling, spreekt de kritiek tegen. Er kan namelijk ook op kwaliteit geselecteerd worden en gemeenten kunnen bepaalde zorgbedrijven uitsluiten van de competitie. Feit blijft wel dat het Rijk 40% wil bezuinigen op de thuiszorg, en gemeenten dit moeten gaan uitvoeren. Zorg selecteren op prijs lijkt daarbij de meest voor de hand liggende optie.

Abvakabo FNV geeft aan deze ontwikkeling stuitend en zorgwekkend te vinden. ‘Kwetsbare ouderen zijn niet geschikt om digitaal te veilen. Dit is respectloos, maar brengt ook de kwaliteit van zorg in gevaar. Abvakabo FNV pleit voor het stoppen met aanbesteden in de zorg. Het veilen van ouderen zou direct verboden moeten worden’, stelt de vakbond in een persbericht dat donderdagochtend verstuurd is.

23 Reacties

  • Kar zei:

    Wist niet wat ik las vanmorgen! Straks gaan mensen uit het Oostblok het werk voor 3-4 euro per uur overnemen. We kunnen niet concurreren met deze mensen omdat we veel meer vaste lasten hebben. Lasten die we opgebouwd hadden vóór de crises. We hadden geen van allen de crises zien aankomen. Ik vind deze manier van concurrentie gewoon schandalig, degene die dit bedacht heeft moet maar zelf proberen om ervan te leven. Regels zijn makkelijk te maken zolang ze niet voor de bedenkers gelden.
    Gaan we straks ook het Internet afstruinen op de allergoedkoopste huisarts, chirurg, tandarts etc.?
    De zorg is onbetaalbaar geworden door dure medische apparatuur en onnodige medicatie die voorgeschreven worden om de farmacie te vriend te houden. En de farmacie subsidieert heel veel, cirkel is rond.

  • moon zei:

    Ik denk Kar dat je gelijk heb en dat we deze kant opgaan! In ons gezin worden we dubbel geraakt, want mijn man is vrachtwagen chauffeur(ZELFDE VERHAAL)IN DEZE SECTOR) en ik ben zzper. Bedrijven kiezen toch helaas voor het goedkoopste maar maken zo wel onze eigen economie nog meer kapot, straks is het echt onherstelbaar!!Er wordt niet meer gekeken naar de kwaliteit...ik vraag me dan wel eens af wanneer de overheid echt eens gaat handelen en ons nederland gaat beschermen voor deze wolf in schaapkleding EU boevenacties!!

  • mike zei:

    Hee wat een geweldige manier om te bezuinigen op de overheid. Voortaan als je solliciteerd naar een nieuwe positie bij de overheid moet je een bod doen naar hoeveel je minimaal wilt verdienen. De persoon met het laagste bod krijgt de baan.
    En dan om direct tot bezuineging te komen laten we het zelfde gelden voor iedereen die nog geen vast contract heeft bij de overheid. Dus tegen de tijd dat je voor verlenging van je contract gaat doe je een bod naar je loon. Als er andere gegadigden zijn die minder bieden krijgen die jou baan.
    Nou zijn we gelijk van dat begrotings tekort af. En het is nou toch niet zo dat die ambtenaren zo veel nuttig werk doen ofzo. En echt geschoold hoef je er ook niet voor te zijn. Vooral als je ziet wat voor een plannen ze bedenken.

  • Marianne van der Woerd zei:

    Eigenlijk geld dit voor alle mensen die in de zorg werken!
    Je moet in een kwartier tijd iemand gewassen eten en de kamer schoongemaakt hebben. De gemeentes gaan ons de oudere koopwaar aanbieden! De vraag is zouden ze zelf als ze ziek zijn dit op deze manier ook willen. Dat ze zelf binnen 2 minuten bij hun huisarts of specialist weer buiten staan, met misschien wel; een verkeerde diagnose. Ik heb 40 jaar al in de zorg gewerkt, mijn laatste contract is 1 oktober 2013 niet verlengt. Het is schandalig hoe de politiek in Nederland met oude en zieken mensen omgaan.

  • Mariëlle zei:

    Beste mensen (ook van de Volkskrant en de Abvakabo FNV),

    Los van wat je hiervan vindt, maar dit is GEEN nieuws. Dit systeem bestaat al meerdere jaren in veel gemeenten.

  • henny zei:

    Nou Marielle volgens mij voor het huishoudelijk werk wel. maar niet voor de verzorging en/ of verpleging. En dat is wat ze nu willen gaan doen omdat ook de verzorging van de thuiszorg naar de WMO gaat ipv AWBZ.

  • Mariëlle zei:

    @henny: dat klopt. Maar mijn opmerking is bedoeld voor de hevig verontwaardigde Abvakabo die nu wakker lijkt te worden terwijl dit systeem als sinds 2007 bestaat. Ook in de huishoudelijke zorg is het al een kwalijke zaak als dit alleen op prijs wordt ingekocht en niet op kwaliteit.

  • Henk Klok zei:

    Persoonlijk heb ik moeite met de stelling "Zij (de critici)zijn bang dat de bedrijven die de veiling winnen, studenten of ZZP’ers inzetten tegen een laag uurloon. Dit zal de kwaliteit van de zorg niet ten goede komen". Alsof ZZP-ers niet vakkundig zijn of slechter opgeleid of minder betrokkenheid tonen tijdens het leveren van zorg.
    Is het probleem niet juist de megalomanie waarmee bestuurders van "grote" organisaties hun focus te veel richten op omzetgrootte, vele bestuurlijke lagen, dure panden, hoge vergoedingen en meer zijn gericht op het strelen van het eigen(narcistische)ego?
    Leuk of niet leuk maar m.i. zouden alle kosten die niet direct gericht zijn het eigenlijke doel,het leveren van zorg aan zorgbehoeftigen,opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden. Dan blijft er volgens mij genoeg over om meer(noodzakelijke) tijd aan de patiënt te besteden wat zowel prettig is voor de hulpbehoeftige als de hulpverlener. De kwaliteit van de zorg wordt meer aangetast door de gehanteerde systemen van de grotere zorginstellingen, waarbij de zorg wordt opgeknipt in tijdseenheden en deelactiviteiten die met de stopwatch in de hand moet worden bewaakt, dan door de inzet van ZZP-ers.

  • Glenda zei:

    Verplegend Nederland is al een tijd bezig met uitverkoop. Allerlei ZZP’ers bieden zich aan met zorg voor een tarief tussen de 15 en 25 euro per uur. Wanneer je vindt dat je beroep geen waarde heeft zal men niet bereid zijn hiervoor te betalen. Ik vind het een schandalige ontwikkeling. Marktwerking wordt het genoemd. De loodgieter komt niet eens voor 15euro voorrijden. De kwaliteit van zorg moet optimaal zijn maar ho, ho, iets eraan verdienen en een pensioen opbouwen is door een groep van ZZP’ers die ons beroep omlaag halen niet mogelijk. Ook hier moet iets aan gedaan worden. Ik hoop dat men niet alleen op het Malieveld gaan demonstreren maar zich ook gaan bundelen om zelf de Thuiszorg op te eisen bij de Gemeenten. We zijn de ten slotte de personen die de cliënten kennen. We leveren goede zorg.
    Daar tegenover moet een eerlijk salaris staan. Vorm een netwerk en bied dat waar wij goed in zijn. Stuur een mail maar je gemeente. Het is verkiezingstijd.

  • Jannie zei:

    @Glenda welke ZZPer's ''halen jou beroep omlaag?''
    ZZPérs in de verpleging zijn gediplomeerd, bevoegd en bekwaam om zorg te bieden. Zonder diploma kan niemand in de verpleging werken.
    Schandalige ontwikkeling is de manier hoe de hoge Pieten collega's in loondienst uitbuiten. De een verdient 50++ per uur terwijl de ander 13 euro per uur verdient voor hetzelfde werk!
    Geen wonder dat men als ZZPér gaat werken.

  • Ilse zei:

    @Glenda, hoezo allerlei ZZP-ers bieden zich aan? Mag dat soms niet van jou? Mogen deze mensen hun eigen inkomsten niet verdienen? Jij werkt toch ook?
    Hoe moet de ZZP-er in jouw ogen dan eruit zien? En hoe kom je eraan dat ZZP-ers geen waarde hechten aan hun beroep? Weet jij waar zorginstellingen hun personeel vandaan halen wanneer iedereen in de zomer met vakantie is, of met de feestdagen ineens ziek is? Over het leveren van goede zorg gesproken, kuch.

  • janne zei:

    De zorg in zijn algemeenheid is zo'n ontzettend fijn beroep. Maar nu er meer energie gaat naar het regelen van zaken door alle onrust die er heerst,dan dat er energie overblijft voor de client vraag ik me steeds vaker af of ik niet beter kan stoppen met het werk. ik denk namelijk dat ik veel meer goeds voor de medemens kan betekenen door er maar "vrijwillig" naar toe te gaan en er werkelijk voor de ander te ZIJN.
    Lang is het motto geweest dat je moet doen waar je goed in bent. Waar ik minder goed in ben is het regelen van zaken. Anders had ik jaren geleden wel een kantoor baan genomen. Gewoon kunnen werken is er niet meer bij helaas.

  • Teeja kanters zei:

    Waar kan ik die inschrijfveilingen vinden. Ik wil eerst zien waar het over gaat voordat ik een mening vorm.

  • zorgmiep zei:

    Nederland is ons kapot aan het bezuinigen
    Ik werk in de thuiszorg en heb dus ook mijn ontslag gekregen vandaag, ja er moet 40 procent bezuinigd worden dus ik ben te duur de laatste binnenkomer bla bla, ook de cliënten die ik had moeten inleveren. Gewoon kort door de bocht u krijgt geen hulp meer het potje is minder geworden, of u hulp wordt gekort van 5 uur naar 2 en een half uur!!!!
    Wat hebben mensen daar nou aan?
    Ik ben deze week en volgende week bij mijn laatste cliënten om mede te delen dat ik niet meer kom, ja ook lekker mag het nog zelf uit gaan leggen ook!!!!!!! Mensen overstuur tot huilen toe, zo moet ik ze achter laten, dat doet me pijn maar ik kan ze ook echt niet voor niks gaan helpen hoe graag ik dat ook zou willen, ik kan mijn onkosten ook niet van niks betalen , weet nu al niet hoe ik dat straks moet gaan doen. Dus dubbel, we worden allemaal geraakt, snappen ze dan niet dat er honderden ww,ers bij komen moet toch ook betaald worden????
    En ja mijn man is ook vrachtwagen chauffeur ook in die sector is het doffe ellende al die Roemenen die hier komen, en dan ook nog maar 75.00 euro aan het ziekenfonds hoeven te betalen zonder eigen RISICO ook zijn baan staat op de tocht. we zijn voor de gein eens langs transport bedrijven gereden het stikt er van de buitenlandse kentekens die daar in dienst zijn, de vakantie parken zitten vol gepropt met buitenlanders er komen hier busjes voorbij vol buitenlanders die naar hun werk worden gebracht. ik MOEST altijd zelf op mijn werk zien te komen voor hun wordt ook nog alles zo goedkoop mogelijk geregeld, SCHANDE. Dus hier ook erg nijpend 3 dubbel ik mijn man en de cliënten. BEDANKT DEN HAAG!!!!!! Blijf maar voor sinterklaas spelen

  • zorgmiep zei:

    Glenda wat is er mis met ZZP-ers ?? Kunnen die niet werken?
    En lezen de mensen hier wel de nieuwsbrief waar het over gaat?
    Er staat hier DUIDELIJK dat ook de gemeente aan het veilen is de welke zorginstelling is het goedkoopst? Kun je dan nog kwaliteit leveren, zoals ik al eerder aangaf bij onze instantie gaat het als volgt zoals vorig jaar ook al en nu weer nogmaals een keer meer cliënten minder uren harder werken, dus je kunt in MINDER TIJD NIET MEER geven dat is toch waardeloos welke instantie je ook hebt. En dit is NIET al jaren zo hier is het dit jaar pas nieuw voor de huishoudelijke thuiszorg. Ben zelf aanwezig geweest bij de vergadering op gemeentehuis, waar ze de uitleg deden , gewoon minder voor IEDEREEN!!!! Waarop ik gereageerd heb, jullie zijn wel lekker makkelijk schuif het financiele kaartje maar door naar de ww zijn wij er van af.
    Maar daar zitten de bureau kontzitters niet mee , is hun hachie niet.

  • Linda zei:

    Wanneer wordt er eens geluisterd door de juiste personen, het is echt niet normaal, iedereen steekt zijn kop in het zand om niemand te horen die geraakt worden in de maatschappij door die bezuinigingen. Er zal heus wel bezuinigd moeten worden maar doe dat dan op de goede manier en niet op een manier waar we niet meer uitkomen, we zitten op deze manier in een neerwaartse spiraal. Theoretisch is alles makkelijk bedacht, waar nog hoge salarissen voor betaald worden ook, waarvoor?, voor het ziek maken van Nederland? je moet er tussen staan om te weten en voelen hoe het gaat, maar dan nog, zij kunnen dat gevoel, mededogen niet opbrengen, dat is met alles zo. Laat de regering of gemeente maar zelf eens meedraaien op een dag van wijkverpleging, of andere zorg, in de hoop dat ze er gevoelsmatig iets van oppikken. De verkeerde mensen doen dit beslissen.

  • Louis de Wit zei:

    Goedkoop is duurkoop zeker in de thuiszorg. Als eerst de dure overhead zou kunnen verdwijnen zou zorg in zijn algemeen betaalbaar en op maat kunnen worden. Als de gemeenten nu eerst beginnen om hun overbodige duren top te decimeren zal er veel geld over blijven voor goede zorg.

  • WAM van Loenen zei:

    In het beleid welke de landelijke overheid momenteel ontwikkeld is nog iets menselijks te ontdekken. Gemeenten echter zijn keiharde bedrijven geworden waarin het alleen om de euro's gaat.

  • Louis Bervoets zei:

    Wij zien zeker een oplossing in een BiG-Noaberschap waarbij je in je eigen stad zorgt voor centrale zorgcentra vanuit de wijk zelf ... dichter bij de mens. Een zorgcentrum va nde bewoners en hulpverleners zelf.

  • Henk zei:

    @Louis Bervoets, Er wordt van alles bedacht om een soort van monopolie binnen de zorg te creëren. "Wij zijn beter dan iedereen, wij verlenen de beste hulp." Politici hebben het alleen maar over Buurtzorg alsof er geen andere bureaus er zijn die goed werk leveren...
    Verscheidenheid moet er zijn, niet iedereen wil bij dezelfde baas werken, anderen mogen ook aan de zorg verdienen we betalen allemaal belasting, of niet?
    Ps,die zogenaamde zorgcentra komst klauwen vol geld, al die hulpverleners gaan niet vrijwillig zitten praten over wie wel of geen zorg mag krijgen. Het geld dat naar de cliënten moet blijft alweer ergens hangen.

  • j dekkers zei:

    hoe zou het nu toch komen dat de werkeloosheid stijgt???
    Verzorgingshuizen sluiten/ouderen langer (in vaak onveilige)thuis situatie maar....thuis zorgers ontslagen.
    Sociale werk voorziening /dag besteding en oudere dag opvang gaan op de schop.Hoe komt het toch de de werkeloosheid stijgt.
    Ik met mijn simpele verstand zie wel een oorzaak.

  • Arnold de Man zei:

    Baggerjournalistiek?
    Het gaat weer helemaal nergens over. "straks kunnen ze de cao lonen niet meer betalen en huren ze nono's!" Kenmerk van een cao is, dat het een gegarandeerd loon geeft. En voor zorgonderaannemerschap (de verinhuuring)bestaan ook al strenge kwaliteitseisen. Verder slaat het nergens op dat huurlingen door de oproerkraaiende vakbondsomroepers worden weggezet als amoebe's. Laat die arbeidersvertegenwoordigers eerst zelf maar eens met goeie voorstellen komen om normaal te verdienen als wmo-zorgwerknemer voordat ze weer achter de pers aanhijgen omdat ze weer niks beters te melden hebben.
    Journalistiek wordt door de vakbroeders en zusters inmiddels nog nauwelijks informerend bedreven. Als je zo nodig het volk een stem wil geven, moet je eerst maar eens stoppen om die met sensatiezucht en onvolledige berichten te manipuleren. Adverteerders staan niet in de rij voor knip- en plak papegaaien. Geen enkele doelgroep trouwens.

  • Louis Bervoets zei:

    @Henk ... ik denk dat je het mechanisme niet begrepen hebt. Monopolistisch? BiG-Noaberschap is van de zorgverleners zelf, dus hoezo dat er iets blijft hangen aan de strijkstok. BiG-N is hun eigen strijkstok.Waarin ook de wijkbewoners in participeren. Ik denk dat de zorginstellingen inderdaad zich zorgen mogen maken, hoe divers dit ook mag zijn. er wordt niets afgeroomd van de hulpverlener werkzaam op de vloer. Of dit nu WMO of AWBZ is waar het geld vandaan komt. Één Triodos bankrekening in dit geval voor alle Groningers. Waar het geld over de wijk verdeeld wordt en gaat naar daar waar het het hoogst nodig is. Waar gezinnen met kinderen onder de armoedegrens leven. Ouderen vereenzamen en zichzelf niet goed kunnen verzorgen. Mensen die verzorging nodig hebben hoeven zich geen zorgen maken over de zorg in welke vorm en vanuit welk pot dan ook ze krijgen (professionele) hulp daar waar dat nodig is. Aangezien hulpverleners beseffen dat BiG-N ook van hunzelf is. Zullen ze loyaal zijn en omdat ze BiG-N ook als hun eigendom zien ... hun geld ... werken vanuit en met plezier, gaan ze er vanzelf meer tijd aan besteden, dan nodig is, omdat ze weten waarvoor ze het doen! En ze hoeven dan niet overal geld voor te hebben. BiG-N geeft zekerheid, stabiliteit en is duurzaam voor een goed perspectief voor iedereen naar de toekomst toe en genieten nu!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.