1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Van Rijn nu wel positief tegenover verplichte mantelzorg

72 Reacties

BoemerangZorgorganisatie de Vierstroom in Gouda wil dat er minimaal vier uur per maand geholpen wordt door familieleden en kennissen. Verplichten mag niet, dus spreekt de organisatie van een “morele verplichting”. Mantelzorgers moeten bijvoorbeeld koffiezetten, spelletjes spelen of wandelen met de bewoner. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) gaf deze week aan dat deze ‘verplichte mantelzorg’ goed in zijn beleid past.

Opmerkelijk is dat Van Rijn in mei 2013 de uitspraak deed dat gemeenten niet de mogelijkheid moeten krijgen om mantelzorg af te dwingen van familie of bekenden. “Als je dingen verplicht, gaat het vaak niet werken”, zei hij tegen De Telegraaf. Aanleiding voor deze uitspraak waren de vragen van De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), welke gingen over ‘doorzettingsmacht van gemeenten’. De VNG vroeg om regulering vanuit de overheid om gemeenten de mogelijkheid te geven om familieleden en buren mantelzorg uit te laten voeren bij langdurige zorg voor zieken. Van Rijn zag toen niets in dat plan: “Je kunt niet iemand de toegang tot zorg ontzeggen”.

Overigens zegt bestuurder Jeroen van den Oever van De Vierstroom tegen Nationale Zorggids dat er geen sprake is van verplichting van mantelzorg. Het weigeren van cliënten op basis van het niet nakomen van de mantelzorg is verboden. “Dat is vastgelegd in het zorgcontract met zorgverzekeraars, zij hebben zorgplicht voor hun premiebetalers”, aldus Den Oever. Als dit contract wordt aangepast en daarin een passage verschijnt over mantelzorg, dan is het volgens Den Oever wel mogelijk om cliënten te weigeren. Zou dit de toekomst van onze ouderenzorg zijn?

72 Reacties

  • Martin zei:

    Vind het een prima plan, maar gaan daarmee geen banen verloren? Ik neem aan dat het verblijf dan ook goedkoper wordt, aangezien mensen er vrijwillig gaan werken.

  • Carolien van Poecke zei:

    Verplichte mantelzorg, bezorgt mij om verschillende redenen de kriebels:
    1. Ik moet er niet aan denken te worden verzorgd, door iemand die dat niet graag/met liefde uit zichzelf doet, maar die moet.
    2. Mantelzorg is juist voor dat extra. Als mantelzorgers een deel van de gewone zorg over moeten nemen, komt dat extra, dat het leven net wat prettiger maakt al gauw in de knel.Vaak doen mantelzorgers al zo veel.
    3. Ik vind dat mensen recht hebben op zorg en niet voor alle zorg dankbaar moeten zijn. Je wilt niet altijd de mensen in je omgeving dankbaar moeten zijn.
    4. Er wordt nu ingezet op gemeentes, die "dichtbij" de cliënt (wat een woord) staan. Dat doet mij denken aan zo'n 40 jaar geleden. Door ziekte kon ik niet voor mijn gezin zorgen en hebben (mijn man en kinderen en als ik thuis was, ik ook) bij mijn ouders ingewoond. Daarna kon ik na een ziekenhuis opname naar huis, maar had nog wel gezinshulp nodig. Die kregen wij niet, omdat men zei: "Wij weten, dat jullie het toch wel in de familie op kunnen lossen." en dat nadat we het dus al een jaar zelf hadden opgelost. Mij beangstigt dit hele gedoe dus.

  • Marja Elling zei:

    Er zijn zoveel mensen, ook met de juiste opleidingen in de zorg. Die op dit moment zonder werk zitten, graag aan het werk willen. Moeten nu hun hand ophouden voor een uitkering.

    Is er geen constructie te bedenken, dat deze mensen deze taken vervullen en niet de mantelzorgers en vrijwilligers?

    Volgens mij is het helemaal niet goed om steeds meer vrijwilligers, mantelzorgers te vragen! Wanneer de instellingen dit zelf niet kunnen bekostigen, want daar gaat het dan tenslotte om. Laat het dan betaald worden uit de uitkeringspot en dat de betreffende zorginstelling dit misschien aanvult met een bonus of zoiets??? Zodat het ook aantrekkelijk wordt voor deze mensen dat ze niet alleen voor hun uitkering werken maar hiervoor ook een bonus ontvangen.

    Door deze vrijwillgers en mantelzorgers creëren we steeds meer werkloosheid!!

    Graag jullie reactie en ideeën!

    Met hartelijke groet,

    Marja Elling

  • Esther zei:

    Ja,er gaan banen mee verloren er is geen geld voor inval dus wordt er vaak gedraaid met een vrijwilliger en begeleider of zelfs; stagiaire en begeleider (Dit gebeurd al vaak in de gehandicaptensector)
    Ik vind het wel fijn als er meer contact is met familie voor de bewoners want die missen ze vaak.

  • M. Goddijn zei:

    Op zich ben ik tegen al dat vrijwilligerswerk, terwijl er veel mensen een uitkering hebben en/of geen werk hebben, die dat werk tegen loon zouden kunnen doen. De uitkering kan de overheid dan in zijn zak houden en daarmee hun budget vergroten om bv. bij de zorg meer mensen te kunnen betrekken bij daadwerkelijke zorg.

    Mantelzorg zou inderdaad iets extra's moeten zijn en niet voor bestaande en noodzakelijke banen/zorg.

  • joviool zei:

    onze dichtsbijzijnde familie woont 90 km verderop.
    allen niet in bezit van auto
    ik kan en wil daarvan niet verwachten dat ze dagelijks mij komen verzorgen. bij mijn laatste operatie kreeg ik van de gemeente een indicatie om mijn zoontje naar school te brengen en weer op te halen.
    thuiszorg kon daar GEEN gehoor aan geven.
    wmo gezocht op gemeente huis ,in de woon wijk en gebeld met directeur school.
    dit alles zonder resultaat.
    taxi inzetten was te duur.
    gevolg dat ik met 40 nietjes in mijn buik (van boven tot onder open geweest,zware operatie) op de fiets mijn zoontje zelf naar school moest brengen en weer ophalen.
    zo voor de hand liggend is mantelzorg dus helemaal niet.
    gemeente raalte heeft geen wmo meer en alles moet door buren of familie worden opgelost??? zou me dood schamen als ik door familie gewassen zou moeten worden.
    daarnaast hebben ze een druk eigen leven.
    ik zeg dus slecht plan.

  • Mischa zei:

    Verplichten lijkt mij geen goed idee, stimuleren van mantelzorg wel.

  • Saar zei:

    Elke client situatie is anders.In sommige gevallen is er al uit morele of vrijwillige plicht mantelzorg die aanvullend is op de reguliere zorg.Verplicht stellen van mantelzorg is niet in alle situaties mogelijk vanwege tal van redenen die ik hier niet allemaal zal beschrijven.Inventarisatie van de mogelijkheden per client lijk mij dus een vereiste ipv kort door de bocht stellen dat iemand geen zorg krijgt als mantelzorg niet meewerkt!

  • ria zei:

    Ik ben het helemaal met M Goddijn eens.

  • Ine Hutten zei:

    Zorg moet men aan gediplomeerde verzorgers overlaten. Aandacht, vooral positieve aandacht, is naar mijn mening altijd gewenst en daar heb je alleen een goed hart voor nodig.

  • Ton Bout zei:

    Ik ben het volledig met Marja Elling eens; laat mensen die werkloos thuis zitten, met ervaring en opleiding in de zorg, dit werk doen i.p.v.
    vrijwilligers. Hoe goedkoop wil je het hebben. Met een beetje creatief denken en vooral goede wil kom je al een heel eind. Een beschaving valt immers af te lezen, met hoe een land met de zwakkeren van de samenleving omgaat.

  • miranda zei:

    Dit is weer een kans om te bezuinigen.
    Mensen die voorheen 3 a 4 uur per week thuiszorg kregen , krijgen nu maar 1, 5 uur.
    Alles word steeds minder, mensen worden overal afgescheept.
    Mijn moeder woont sinds een jaar in een verpleeghuis.
    Na jaren thuis geholpen te hebben is het een verademing om nu alleen nog op bezoek te hoeven komen, de was te hoeven doen , kleren voor haar te kopen, en de administratie van haar te verzorgen.
    Ik werk, heb een gezin met schoolgaande kinderen.
    Ik heb bij de zorginstelling aangegeven dat men mij kan vragen bij uitstapjes of andere uitjes, maar kan geen vaste dag per week.
    De meeste kinderen van verpleeghuisbewoners doen al zoveel, dat de tijd om leuke dingen te doen, of gewoon even rustig bij je ouder zitten er al bij inschiet.
    Dan ook nog verplicht van alles gaan doen?
    Dit schiet bij mij in het verkeerde keelgat.

  • A. ten Napel zei:

    Joviool ik lees jouw verhaal met stijgende verbazing. Ik heb zelf eens een ongeluk gehad en toen waren er allerlei lieve moeders van klasgenootjes die met liefde mijn kinderen kwamen brengen en halen. En ik help op mijn beurt ook regelmatig andere ouders uit de brand.

  • Nathalie zei:

    Het is omdat ik gediplomeerd verzorgende ben en al vanaf mij 15e niet beter weet, met veel werkervaring betaald en of onbetaald in verschillende instellingen werk.
    Voornamelijk psychogeriatrie en Als mantelzorger, werk ik als 33 jarige dan nu een zeven jaar. Er nu tegen aanloop dit eens los te laten en gaan accepteren dat het anders kan en je dit niet moet willen. Er hoort voor jou gezorgd te worden door familie en niet andersom. Zelf een leven opbouwen en niet geleefd worden is een harde waarheid en een feit als ik hiermee door zou gaan. Ik raad men ten eerste aan om voor jezelf te kiezen. Tevens stevig in je schoenen moet staan, volwassen bent en dus genoeg ontwikkelt om uberhaubt te doen kiezen voor een opleiding in de zorg.
    15 jaar een kind kan de was doen? Stel die vraag maar aan u zelf.
    Dan heb ik het nog niet eens over de onregelmatige diensten, volwassen mensen met beperkingen zowel lichamelijk wassen, aankleden, in en uit bed, voeden, afleggen, nazorg, familiezorg etc etc..
    Ik denk dat men er geen weet van heeft, te linkshandig zijn, als ze dit moeten doen voor naasten.
    Baby poep vind men al vies laat staan een broek vol volwassen poep en vergeet niet dat ze kunnen smeren he...:-) Verplichten nooit dat gaat tegen de natuur in.

  • Wilma zei:

    Mantelzorg mag nooit verplicht worden. Stel dat de relatie niet goed is of dat je geen buren hebt die dit willen doen of je kan er niet goed mee opschieten. Of je kinderen wonen ver weg in het buitenland of zijn zelf ziek. Waar blijf je met het gevoel van de cliënt om niet afhankelijk te hoeven zijn. Veel mensen willen liever van een instelling zorg omdat ze dan dingen durven te vragen en zich niet tot last voelen. Tegen eigen familie of kennissen durft men dat niet goed omdat ze allang blij zijn dat ze worden geholpen.
    Volgens mij gaat het ook irritatie wekken. Dat wil niet zeggen dat ik tegen vrijwilligers ben. Deze zijn hard nodig. voor dat boodschapje, wandeling etc.
    Maar familie of kennissen lijkt mij geen goed plan.

  • anna zei:

    We praten over 4 uur PER MAAND!!Er zijn ouderen die verkommeren en eenzaam zijn! Het betreft geen zorg maar recreatieve bezigheden. Het zou geen verplichting moeten zijn maar een morele verantwoordelijkheid die ieder voelt t.o.v. de medemens, je ouders, kinderen en verdere familie. het lijkt alsof iedereen in geld denkt en verantwoordelijkheden afschuift onder het mom van te druk enz. In de Turkse en Indonesische cultuur worden ouderen gerespecteerd en over het algemeen tot de dood verzorgd. Er is een totale verarming bezig. Is de crisis een voordeel? Worden we met ons neus op de feiten gedrukt? Ben overigens absoluut geen VVD stemmer.

  • Ute zei:

    op het moment zit ik dus met deze "morele verplichting". Ben uit het vak, goed opgeleid, maar met vervroegd pensioen.Hoor ik over een buurvrouw van 85 die iemand nodig heeft om haar boodschappen te bezorgen.Kleine moeite dacht ik en ging ik bij haar langs. Trof ik een wel keurige, maar desondanks enigszins verwaarloosd oudere dame aan, die heel wat meer hulp nodig heeft. Thuiszorg komt maar moeilijk op gang, ook heeft ze moeite om hulp te vragen überhaupt en zo kwam dus over jaren van het een het andere. Een val, een kwaaltje. en schaamte over haar hulpbehoevendheid. Werd uitgenodigd aanwezig te zijn bij het gesprek met de coördinator, werd gezegd "maar u hoeft zich niet verplicht te voelen, hoor". Ik vroeg verbaasd: "en dan? Hoe moet het met haar, als niemand te vinden is die het boodschappen doet, of die mij vervangt als ik niet kan? Hoe moet het met haar persoonlijke verzorging als er niemand voor te vinden is?" Maar dat is toch niet u probleem.
    We wonen in een flat met rond 190 bewoners- en ik ben de enige die zich "moreel verplicht" voelt?
    En wat betreft de banen die door vrijwilligerswerk geschrapt worden- ik zie het eerder zo dat de gaten die door bezuinigingen vallen probeert worden met vrijwilligers en mantelzorgers op te vullen. Maar er zijn zo veel mensen die echt gewoon niemand meer hebben, vrienden nog familie. Hoe moet het met hun?

  • bob bruijn zei:

    Het is heel simpel, De zakkenvullers aan directeuren en managers moeten en zullen hun doel halen door hun zakken zoveel mogelijk te vullen. Bedrijven vertrekken uit Nederland, de sociale sector wordt afgebroken. Welvarend Nederland? Vergeet het maar, dat is verleden tijd. Maar het gaat ons wel steeds meer geld kosten. De solidariteit is verdwenen en dat weet ook de overheid die vertegenwoordigd wordt door een stelletje, academische onbenullen met een royaal salaris die weinig last hebben van de krimp.Maar "de Nederlander" slaapt en komt dus niet meer in verzet. Mijn tijd zal het wel dienen als 74 jarige. Helaas maak ik nu de sloop al mee van ons moeizaam opgebouwd sociaal stelsel. Zelfs op een pensioen van 145,= euro per maand moest ik 7,= euro inleveren, terwijl de zakkenvullers tonnen tot miljoenen in hun zak steken. Dat heet stelen van de armen. Het wordt tijd dat er in Nederland weer een knokploeg opstaat en het witte boorden tuig aanpakt.

  • Leon Soons zei:

    In de discussie moeten om te beginnen de juiste woorden worden gebruikt. Onder mantelzorgers wordt iedereen verstaan die vrijwillig een bijdrage levert in de zorg aan mensen. Het gaat er nu steeds meer om dat gezinsleden en directe familie op enigerlei wijze verplicht wordt om bij te dragen aan de zorg van m.n. ouders maar ook eventueel kinderen en/of andere familie. Met het zgn. keukentafel-gesprek zou in kaart moeten worden gebracht welke mantelzorg voor iemand mogelijk is. Dat is op zichzelf een goede en voor de hand liggende aanpak. Daar dreigt echter ook meteen het eerste probleem. Mensen die voldoende mantelzorgers hebben om veel zorg op zich te nemen en anderen die niet in zo'n omgeving zitten. Voor deze laatste mensen doet zich dan de situatie voor dat in de omgeving mantelzorg "georganiseerd" moet worden. De makkelijkste weg is om dan een verplichting voor directe familie achter de hand te hebben.
    De keerzijde van de medaille is dat mensen afhankelijk worden van mantelzorgers die dat niet volledig vrijwillig doen! Daarmee gaan we terug naar een situatie die we kennen uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Er zullen vele voorbeelden komen van mensen voor wie prima gezorgd wordt, maar die zijn er nu ook al. Wel zullen er meer voorbeelden komen van mensen die in een problematische situatie terecht komen omdat "verplichte" mantelzorgers zich niet (voldoende) aan afspraken/plichten houden of zelfs tegenprestatie in enige vorm vragen.
    Er mag verwacht worden dat steeds meer mensen "achter de geraniums" verdwijnen, vervuilen en last krijgen van een slechte gezondheid.

    In mijn ogen is het probleem dat achter deze actie een verkeerde motivatie zit. In het kader van bezuinigingen moet nu snel geld gevonden worden. Dan worden bochten afgesneden en wordt veel overgelaten aan "we zullen wel zien welke problemen dat nog oplevert". Een juiste aanpak zou zijn om te kijken naar de inrichting van wat er nog van onze verzorgingsstaat over is. Dat bezuinigen dan ook de initiator is zal een minder probleem zijn. We kunnen elkaar veel wijsmaken maar de totale zorg, professioneel plus vrijwillig, zal daar niet echt goedkoper van worden. Ook zullen WIJ er niet minder geld aan kwijt zijn. Alleen de overheid zal er minder geld aan uitgeven. Per Saldo zullen we dus veel meer zelf moeten betalen en dat kunnen we beperken door die zorg niet te kopen maar zelf te doen. Of.. als we veel geld hebben kunnen wij het inkopen voor degene aan wie we mantelzorg verplicht zijn/worden.

    Wat mij betreft is de richting oke maar de aanpak veel te kort door de bocht.

  • Djebali zei:

    Allemaal smoesjes zowel van Vierstroom alswel van de Staatscretaris, het begint nu met het verkoop-praatje van zg. wij doen "beroep doen op morale en vrijwillige ondersteuning". Tzt, zal het als volgt gaan: men dient over een mantelzorger te beschikken zoniet "sorry geen opname in een verpleeghuis".
    Dus voorbereid je maar voor (alvast) het zal heus niet lang op zich laten wachten;
    En nog dit: het zal niet bij 4 uren per week blijven hoor, het is maar een begin, succes ermee.

  • Greetsche zei:

    Waarom heet het mantelzorg????Omdat zorg moet aanvoelen als een warme mantel.en geen dwangbuis.Waarom zijn er instanties om mantelzorgers te begeleiden en te ontlasten.Omdat het nu al een teken aan de want is,dat de zorg te overbelast is.Wat is er voor mantelzorg in de thuissituatie?Dit zorgt voor meer problemen en gevaarlijke situaties.In instellingen is er normaal wel iemand met oog voor behoeftes24/7 En thuis????

  • Loes Knetsch zei:

    In principe zou dit helemaal geen punt van discussie moeten zijn.
    Iedereen heeft liefde genoeg in zich om dingen voor een ander te doen.
    Het punt is, het ontbreekt menigeen aan tijd, mogelijkheden en vooral kennis in de zorg. Overal moet je diploma's voor hebben, anders mag je het werk niet doen. Behalve in de (ouderen) zorg?
    Zelfs als je op een paar kinderen wilt passen, moet je als moeder van 6 kinderen eerst naar school voor de juiste MBO opleiding.
    Dit is weer echt Nederland op zijn best.

  • Eerde zei:

    Zorg uit de directe omgeving van de zorgvrager moet mijn inzien ook mentaal en fysiek haalbaar zijn voor de mantelzorger. Het is een pré dat het met integriteit, liefde en oprechtheid gegeven wordt.
    Een verplichting zal het wat mij betreft niet mogen worden, de zorgvrager is er immers niet bij gebaat als bovengenoemde aspecten ontbreken.

    Helaas lees ik ook reacties omtrent diploma's, jammer. Diplomering is niet alleen een bekwaamheid papiertje op zich, naast je bekwaamheid ben je terecht meer bevoegd en beschermt. Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat ongediplomeerden het minder goed doen.

    Een ander critisch punt vind ik dat het er door (mis)bezuinigen bij bedrijven en instellingen vakmensen ontslagen worden en er vervolgens vrijwiligers worden ingezet, de salarissen van de top gaan gewoon door. Zo als nu gebeurd bij een GGZ instelling in het noorden des lands, gediplomeerden zijn allemaal ontslagen, behalve een paar leidinggevenden, de rest loopt nu op ongediplomeerde vrijwilligers.

  • Marja Elling zei:

    De instelling moet gaan kijken welke taken onvoldoende vervult worden.
    Maak van deze zaken een takenpakket! Leg dit vast op papier + Arbeidsvoorwaarden etc. Een nieuwe vacature is geboren!

    Deze vacature kan dan opgevult worden door gediplomeerde mensen die op dit moment thuis zitten en leven van een uitkering.

    Zorginstelling kan d.m.v een bonus deze mensen motiveren, zodat ze met behoud van uitkering aangevuld worden tot de 100 %.

    Geen vrijwilligers.

    Vrijwilliger=mantelzorger.

  • Loes Knetsch zei:

    De zorg in Nederland wordt uitgekleed, en de naakte waarheid moet met de "mantel" der liefde worden bedekt....

  • bartje zei:

    Van dichtbij meegemaakt dat iemand opgenomen was in een verpleeghuis. Geen bejaarde maar een midden vijftiger.
    Zijn vrouw ging elke dag naar hem toe en hielp hem met heel veel dingen. Eten, uitstapjes e. d. Zorgde ervoor dat zijn kleding schoon en heel was. Verzorgde zijn haar en nagels.
    Een broer van hem wou zich aanmelden als vrijwilliger want die leek het wel leuk om hem elke dag te wassen. Iets wat de persoon in kwestie een afschuwelijks idee vond. Is gelukkig niet doorgegaan.

    Een ander echtpaar, daarvan was de vrouw opgenomen. Haar man haalde haar elke dag op en ook de weekenden. Hij haalde haar uit bed of bracht haar naar bed. Dat was afhankelijk van de dienst die hij had.

    Je zou dan toch denken dat er dan een korting op de eigen bijdrage toegepast zou worden, maar nee.

    Maar ik heb daar ook gezien dat iemand tijdens de maaltijd op visite kwam en er rustig bij ging zitten. En jatte van de druiven die op het bordje lag. Terwijl moeder zat te wachten op hulp van iemand van de verzorging die haar ging helpen met het eten. Want daar waren zij niet voor op visite. Dat moest de verzorging doen. Zij betaalden genoeg eigen bijdrage.

    Ik ben eerlijk gezegd bang dat als men geen aanpassing aan de eigen bijdrages gaan doen dat er veel mensen zullen zeggen dat men daarvoor niet op visite komt.

  • Fientje zei:

    Nooit verplichten, dat kan nooit goed gaan. Bovendien, zoals hier al door meerdere mensen is geopperd, een stukje rijden met de rolstoel, dat soort dingen...prima. Maar ook dan nooit uit verplichting. Je zult mee "moeten" met familie of iemand anders die dit eigenlijk niet wil, ik moet er niet aan denken.
    Ik heb zelf veel hulp nodig, ik weet dus waarover ik praat. Ik word nog steeds misselijk als ik de verhalen lees over PGB en het misbruik daarvan. Laat de verhalen maar eens horen waar het wel goed gaat. We worden aan alle kanten overspoeld met trieste en nare verhalen, m.n. vanuit de politiek.
    Ik ben dankbaar dat ik een groot stuk optimisme heb meegekregen, anders heb je als chronisch zieke geen leven met al deze plannen die steeds over ons heen worden gestrooid.

  • Marja zei:

    Beste mensen van de Vierstroom en andere betrokkenen,
    * ik wil helemaal mijn vader niet mee helpen verzorgen, hij heeft mij jarenlang misbruikt!! Hoe kan ik hem aanraken, of in zijn buurt zijn?
    * mijn moeder was er nooit voor mij.....hoe kan ik haar liefdevol helpen verzorgen?
    * mijn kinderen wonen allemaal in het buitenland, regelt u de vlucht?
    * mijn kinderen zijn gehandicapt,duwt u dan de rolstoel als ze mij komen helpen?
    * mijn enige dochter heeft schizofrenie, haalt u haar uit de inrichting?
    * Hoe is het met uw empathisch vermogen gesteld? Begrijpt u mijn angst??

  • Mams zei:

    Komt het nooit eens bij hun op dat een verplicht mantelzorger wel eens zelf vast kan lopen, deze personen moeten een baan hebben om zelf te kunnen overleven. Je kunt niet verlangen dat ze hiernaast nog even een baan erbij nemen, waar ze overigens door geen opleiding, ook geen kennis van hebben. Geef de mens met een beperking ruimte om niet verplicht terug te moeten vallen op hun dierbaren, dit geeft faalangst. Ik moet er niet aan denken dat mijn zonen me later moeten komen verschonen.

  • Marja zei:

    Oh ja ik vergeet nog wat,
    ik heb al heel veel gesolliciteerd om bij een verzorgingstehuis of andere instelling aan het werk te mogen komen, ik heb een hele goeie (HBO ) opleiding en veel positieve ervaring, maar men wil mij niet, ook niet in lagere functies, waarom kom ik niet voor die functies in aanmerking, ik krijg altijd te horen dat ze iemand hebben gevonden die net iets beter in het profiel past. En dan wil ú mij verplichten om als mantelzorger wel die taken te doen?? Ben ik dan ineens wel goed genoeg en pas ik dan wel in het profiel?? Sorry ik snap het niet helemaal!Kunt u mij dat uitleggen als u blieft?

  • stoffels zei:

    Volgens mij krijgen alle instellingen geld voor een totaal pakket ,waar ook begeleiding en ondersteuning in berekend is .

    Waar blijft dit geld krijgen de mantelzorgers dit van de instelling of wordt dit weer verdeeld door het management.

    Laat de mantelzorgers zich eerst eens afvragen aan wie dit geld besteed wordt.

    Extra aandacht voor de mensen is prima, en zeker als de eigen familie dit geven kan .
    Maar extra is bovenop de zorg die de organisatie verplicht is .
    Ga eens na hoeveel uren er geindiceerd is en waar blijven de centen ervan.

    Als je bedenkt dat alleen al bij de dagbesteding elke morgen uren in de zak van de organisatie verdwijnt.
    Een dagdeel is 4 uur en de mensen komen vaak pas na 9.30 uur .
    Het komt zelfs voor dat de dagbesteding pas om 10 uur open is voor de mensen .
    Dus tel uit de winst van 10 tot 12 is maar 2 uur en toch worden zij door de overheid 4 uur uitbetaald.
    Idem in de middaguren .
    De busjes rijden al om 15.00 uur, maar de organisatie krijgt betaald tot 16.00 uur . Inclusief de pauzes etc.
    Dus leuke verdiensten 3 uur totaal op een dag tel uit per persoon .
    Dit is een aardig bedrag , waar niets voor geleverd hoeft te worden.
    Misschien hebben ze als ze dit berekend hebben wel geld over voor een extra uitstapje.

  • wil zei:

    Toen ik bij mijn moeder op visite ging in een verzorgingshuis en een mevrouw aanbelde voor de thee en ik open deed ging ze gelijk weer weg want ze vond dat ik maar thee moest gaan zetten, ik heb haar er op gewezen dat als zij een theeronde loopt geen mensen mag overslaan alleen maar om het feit dat ze bezoek hebben, want ik hoef geen thee van haar. Wat is hier vrijwillig aan het wordt heel gauw een verplichting.

    Ik heb een dochter die zwaar lichamelijk gehandicapt is, zij woont op zichzelf en heeft een chronische ziekte. Wij zorgen al twaalf jaar voor haar vervoer betalen een vervangende auto en de kosten etc. etc. De gemeente betaalde de gereden kilometers tot een bepaald bedrag, nu vervallen deze zogenaamde vervoerskosten na onderzoek door een bureau blijkt dat de vervangende optie zoals Regio Taxi, Rolstoelbus, Valys etc. niet geschikt zijn voor mijn dochter. Helaas mag dat bureau alleen constateren en niet adviseren van de gemeente. Het verzoek om vervoerskosten werd daarom afgewezen.Op mijn vraag wat nu kreeg ik als antwoord "O maar jullie mogen haar wel blijven vervoeren" alleen wij draaien ook op voor de afgelegde kilometers zo'n 12.000 km per.
    Wij haar ouders zijn beide 68 jaar WAT VRIJWILLIG. Wij hebben er al 12 jaar mantelzorg opzitten maar op is op, straks hebben we het zelf nog nodig. Met als gevolg dat mijn dochter dus de deur niet meer uitkomt. Zo zorgt men in Nederland voor zijn gehandicapte mensen.

    Diegene die al deze toestanden bedenken moesten zich DIEP SCHAMEN.

    En de directeur van de Vierstroom in Gouda, zou ook wel eens een kopje koffie kunnen zetten, het is maar een idee hoor.

  • Petra Baks zei:

    Het is leuk bedacht. Maar het is hetzelfde als luizenouders zoeken op de basisschool. Je begint met een paar enthousiaste mensen maar uiteindelijk werkt het eigenlijk niet echt.

    Toch hoop ik dat dit gaat werken want erg veel alternatieven zijn er niet.

  • Hofker zei:

    Ik ben het helemaal eens met Bob Bruijn.
    Ik ben 83 jaar en blij met de wekelijkse
    P.G.B hulp in de huishouding, zo kunnen
    we nog op ons zelf blijven wonen.
    Ik zou er niet aan moeten denken
    dat ik afhankelijk zou moeten
    zijn van burenhulp, die mensen hebben
    het zelf druk met hun kinderen en hun
    werk. Mijn kinderen zijn al op
    leeftijd en wonen niet in de buurt
    en hebben het druk met het oppassen
    van hun kleinkinderen.
    Als ze komen,dan zijn ze al een hoog
    bedrag aan parkeergeld kwijt.

  • dick van heun zei:

    Het is voor echte mantelzorgers al erg genoeg als de partner opgenomen moet worden. Het niet meer samen in 1 huis kunnen leven, en dan ook nog verplicht mantelzorg geven in een verpleeghuis.Emotioneel is dat niet op te brengen.
    Ja als degene die opgenomen is in het verpleeghuis, die kun je altijd WEL bezoeken en even wat overnemen als een wandelingetje in de rolstoel of iets dergelijks, maar verplichten tot iets. Ik zie me al en wat moet ik dan als man doen ??
    Ik vind het een heel slechte zaak,maar ja als er alleen maar beknibbeld wordt aan de onderkant met hulp en de bestuurders gaan met zeer riante salarissen naar huis, de managers ook nog,dan is er toch altijd tekort personeel,als je meer aanneemt is er een tekort op de winst- en verliesrekening.

  • asjemenou zei:

    Wandelen met familielid of vriend(in) : ja! Evenals een spelletje doen en voor die persoon koffie inschenken of zo nodig zetten.
    Maar beslist niet voor de afdeling /andere mensen van de afdeling!!
    Opobezoek komen is voor die ene persoon en niet t.b.v. het personeel. Dus ook alleen wanneer de betreffende bwoner aangeeft iets te willen of van harte instemt met een voorstel van de mantelzoger en niet als de verzorgers zeggen dat iets zou moeten gebeuren.

    Ik ben wel erg benieuwd hoe het mij tegen die tijd zal vergaan :): ik heb helaas in de verste verte geen mantelzorgers :). En moet ik daar nou blij mee zijn, of niet?
    Wat Marja Elling zegt, vind ik een goed plan!
    En zelfs als verpleegkundige hoefden wij geen familie of vrienden te verplegen, dan kreeg je tijdelijk een andere zaal toegewezen!

    Zelf moet ik er neit aan denken afhankelijk te zijn van welke vrijwilliger dan ook en dan dankbaar te moeten zijn voor waar ik niets aan heb. Ooit heb ik een maand of zo, zo iemand gehad, die vond dat zij de perfecte persoon was om mij te helpen, en ik werd er knettergek van, maar kon dat niet uiten. Zij was totaal ongeschikt en had van mij verwacht dat ik haar iets speciaals zou gaan leren. (wat ikzelf ook niet in m'n vingers had)
    Ik ben best een moeilijk frommes, door de combinatie van mijn beperkingen met mijn goede dingen, maar dat betekent dan ook dat echt niet iedereen geschikt is met mij om te gaan. Ook niet om mijn huis te poetsen!!

  • paul willemsen zei:

    het is spijtig te zien hoe dingen veranderen zonder inzicht. Vaak gaat vooraf een zware periode van mantelzorg vooraf. Families worden verplicht zorg te bieden. Toch is dit afhankelijk van een persoonlijk leven wat een gezin kan, en welke zorg er gegeven moet worden, en welke periode.Verplichting gaat voorbij aan het biografisch verleden van ouder en familie. en dus is een ethische verarming van de maatschappij.

  • Wendel zei:

    Ik was zelf 5 jaar werkzaam als activiteitenbegeleidster in een particuliere zorgvilla, afgelopen februari is mijn functie opgeheven omdat er vanuit de gemeente geen vergoeding meer betaald wordt voor het bieden van activiteiten die voor de oudere zo hard nodig is.
    Maar wat blijkt nu mogen vrijwilligers de activiteiten doen, de zogenaamde mantelzorgers die de helft van de tijd afbellen, omdat ze liever wat anders doen.
    Met als gevolg dat de mensen s 'morgens in de huiskamer worden gezet en vervolgens s 'avonds tegen 19.30 uur weer naar bed worden gebracht. Niets meer te doen, veel onrust, geen aandacht van de kinderen, want die willen alleen maar komen wanneer het hun uitkomt.
    Ik wil alleen maar zeggen door het inzetten van mantelzorg die geen verstand hebben van hoe iemand met een ziektebeeld te benaderen, er zeker banen verloren gaan en vooral in de welzijn.

  • Greetsche zei:

    Marja dikke duim voor je reactie.Ik zou in jouw situatie ook over mijn nek gaan .Maar please vergeten jullie niet mantelzorger en vrijwilligerswerk datkangewoon leuk en gezellig zijn.BIj ons in de instelling als het marktdag is komen diverse gezinnen bij elkaar en gaan met moeder koffie drinken in het restaurant of een visje halen op de markt.Dat geeft jaloerse ogen,maar ook diverse bewoners wat het heel gezellig vinden als het wat drukker is in het cafe gedeelte.Zelf heb ik dinsdag onze vaste familiedag.als ik klaar ben met werken,dan komt mijn zus en dan gaan we samen met mam.een broodmaaltijd eten.om de beurt kopen we broodjes en iets lekkers.Mijn moeder eet dan goed en de laatste nieuwtjes worden vertelt.In de familie is dit bekend met als gevolg dat we vaak diverse tantes en verdere familieleden aan laten schuiven.Mijn ervaring is dat vaste tijdstippen voor bezoek en vw werk het beste werkt.In thuissituaties is het moeilijk om aan te zien dat familieleden geld vragen aan de zorgvrager voor klussen,boodschappen e.d.De zorgvrager zegt dan zij is mijn enigste kind,och ze zit in de bijstand,och ze is te hoog opgeleid om te werken,och ze moet toch ook eten.Sorry hoor maar dan denk ik wie is hier nu de klos,de zorgvrager of de dochter die 30 is en nog steeds op moeders zak teert.en niet zelfstandig haar leven kan voeren

  • Loes Knetsch zei:

    Mantelzorg:
    persoon 1 gaat elke week boodschappen doen
    persoon 2 regelt maandelijks alle financiële zaken
    persoon 3 gaat elke week mee naar jue de boule
    persoon 4 doet elke week wat huishoudelijk werk en maakt een praatje
    persoon 5 komt elke week een spelletje doen en wat lezen
    persoon 6 gaat elke week langs voor een bakkie
    persoon 7 maakt wekelijks een wandeling met zorgvrager

    Welke verricht de belangrijkste mantelzorg?

    Hoogte mantelzorgcompliment

    Het mantelzorgcompliment voor 2013 is maximaal € 200. U mag per (kalender)jaar voor 1 mantelzorger het mantelzorgcompliment aanvragen. De SVB betaalt het mantelzorgcompliment uit.

    Lijkt me handig dat hierin dan ook even wat aanpassingen worden gedaan.

  • Annelies zei:

    Ik mantelzorg me nu al vier slagen in de rondte met een zoon met ernstige dyslexie en een fikse ADD en een onderwijssysteem dat ondanks alle protocollen die er liggen, een inwonende schoonmoeder van ruim 70 met diabetes, klinische depressie enz., en een moeder van bijna 80(10 huizen verderop) met osteoporose en mogelijk beginnende dementie. Verder vindt de minister van emancipatiezaken dat ik als vrouw toch tenminste een inkomen op bijstandsniveau bij elkaar moet scharrelen en tenslotte heb ik ook een huishouden dat gerund moet worden.
    Verplichte mantelzorg is voor mij geen optie. Ik moet echt ook nog een paar uur per etmaal slapen!

  • Loes Knetsch zei:

    Annelies, als ik dat zo lees en goed begrijp haal jij die 4 uurtjes per maand met gemak, het gaat hem volgens mij om mensen die helemaal niets voor een ander doen, die ze willen verplichten tot 4 uur per maand maatschappelijk verplichte deelname.

  • Eerde zei:

    Beste Loes,

    Je schrijft...."het gaat hem volgens mij om mensen die helemaal niets voor een ander doen, die ze willen verplichten tot 4 uur per maand maatschappelijk verplichte deelname."

    Mensen die helemaal niets willen doen voor een ander of niets over hebben voor een ander zullen dat ook nooit gaan doen. Wanneer je die groep het aanbieden van mantelzorg zou gaan verplichten zou het een grote kans zijn dat dit niet ten goede komt van de zorgvrager. Het verplicht stellen van werk heeft wat mij betreft z'n duidelijke grenzen.....anderen mogen nooit en te nimmer te kort gedaan worden.

  • D.Guy zei:

    Het allerleukste is dat dit 'voorstel' komt van de op 3 na grootste graaier uit de zorg.

    De zorgkosten zijn met name zo explosief gestegen door de overcapaciteit aan managers en gebrek aan (lees wegbezuinigd) kundig personeel op de plek waar het moet.

    Het wassen in verpleegtehuizen gaat niet zo als we gewend zijn met een washandje, teiltje water, zeep en afdrogen. Nee, om tijd te besparen worden er washandjes gebruikt waarbij de (chemische) substantie vanzelf opdroogt. Hoera, we hoeven dus niet meer af te drogen. Als je als patiënt mondig genoeg bent, kun je een keer een extra douche per week bedingen. Anders volstaat het met 1 x per week. En als je helemaal pech hebt kun je met meerdere tegelijk onder de douche. Hoezo privacy?

    Hou me ten goede. Ik sta zeer positief tegenover mantelzorg en vrijwilligerswerk. Maar dit 'voorstel' riekt naar; We komen mensen te kort. Laten we een beroep doen op morele verplichting.

    Natuurlijk is 4 uur per maand niet veel. En een keer koffie zetten en uitdelen tijdens een bingomiddag is best gezellig. Maar zodra een grote graaier een beroep doet op mijn morele verplichting, zeg ik; jij eerst!

  • Roos zei:

    Loes Knetsch, mantelzorgcompliment word per 2015 afgeschaft. Gemeenten zijn verantwoordelijk volgens van Rijn.
    Dus dat probleem is weg.

    Ik denk nu een puur aan mijzelf, moeder van 2 gehandicapten jongeren en echtgenoot.
    Wie zal er straks voor mij zijn, wie zal mij helpen?
    Van mijn huisarts mocht ik op een gegeven moment mijn eigen moeder niet meer helpen en moest ik het huis uit, om er zelf niet aan onderdoor te gaan..
    School en mantelzorg, ik heb het gedaan
    Werk en mantelzorg, ik heb het gedaan

    Uitkomst:
    Mijn lichaam is op.
    Toch mantelzorg ik door, met een lichaam dat niet wil.
    Ik zorg al als kind van 7 jaar, zoals een kind dat kan.
    Met liefde en plezier, maar het is teveel, te lang.

    Zolang er profecionel krachten ontslagen worden zi er iets heel goed fout in onze samenleving!!!

  • Loes Knetsch zei:

    Dijsselbloem: nieuwe steun Grieken onvermijdelijk

    Volgens mij is dit het antwoord op alle zorg in de zorg en elders.

    Eerde: U heeft groot gelijk, iemand die uit zichzelf niets voor de samenleving doet, kan je verplichten, maar wil je niet.

    Roos: wegbezuinigen mantelzorgcompliment: zie bovenste regel....

  • Frank zei:

    L.S.,

    De europese leiders willen van de crisis gebruik maken om een eind te maken aan de naoorlogse verzorgingsstaaat,die een handicapt vormt in de wereldwijde concurrentie , zonder de minste scrupules gebruikt ook Rutte en c.s.deze systeemcrisis om harde anti-sociale maatregelen door te drijven, die tevens de ''zorg'' zwaar treffen.
    Er is geld genoeg. Sinds 2007 heeft de rijkste 10% van de Nederlanders er 30 miljard aan vrij besteedbaar vermogen bijgekregen. terwijl de armste 10% 10miljard armer werd. deze trend zal zich intensiveren. Op deze manier moeten wij, de meest kwetsbaren, betalen voor de verdere groei van de vermogens (> 1200 milard in ons land) die ons allen in hun zucht naar vermeerdering in de afgrond zullen storten.
    Europa bankroet ?? .. tegenover de schulden staan de vrij besteedbaar vermogens van ruim 10 biljoen in de EU landen en 1000 miljard aan belastingontduiking door het Groot Kapitaal.
    En nu dan verplichte mantelzorg/vrijwilligerswerk...dit gedwongen vrijwilligerswerk houdt lagere transactiekosten in dan de openbare diensten . Dit is het toepassen van de economische rationaliteit van het kapitalistisch imperialistisch model.
    Dit gedwongen ''vrijwilligerswerk'' ed, en de jacht op winst door de ondernemers ook in de zorg gaan hand in hand om de functies over te nemen die losgelaten worden door de neo-liberale staat.
    Vorig jaar maakten de Ned. Multi nationals nog 60 miljard winst, 20 miljard werd als divident uitgekeerd (we leven immers in een aandeelhouders economie) en met de rest wordt gespeculeerd op de financiele markten door de marktsisten ..
    tot zover eea om over na te denken ruim 20 miljard aan belastinontduiking door Grote bedrijven in Nederland, ambtenaren die dit in het verleden trachten op te sporen zijn weggesaneerd, en daarentegen wel de allesomvattende controle op de mensen die zich op de onderste treden van de maatschappelijke ladder begeven..zij worden gestigmatiseerd en dienen als bliksemafleider/zondebok voor de zgn. middenklassen die nu ook door rechts neo liberaal beleid worden getroffen
    Frank

  • Tineke Faber zei:

    "verplicht" mantelzorg verlenen is geen optie voor mij. Als je iemand wilt helpen moet je intrinsiek gemotiveerd zijn. Iets opleggen van buiten af werkt niet als het gaat om de kwaliteit van de hulpverlening. Ik heb jaren voor twee oude tantetjes ( geen kinderen) gezorgd omdat ik dat zelf wilde. Het gaf zorg ja,... maar ook voldoening. Alles wat je doet doe je voor jezelf, omdat je daarvoor kiest. Dus niet zeuren. Als je voor een goed geoel wilt gaan moetje input gevendan krijg je output.

    Wat ik graag hier onder de aandacht wil brengen zijn de exorbitante kosten die voor een plaatsing in een verpleegtehuis worden gevraagd. Zzp 5 is 80.000 euro op jaarbasis. U leest het goed. 8 dementerende ouderen op een afdelingen geeft een kostenpost voor de AWBZ van 640.000 euro. Maar een koekje bij de koffie kan er niet meer af. We zijn doorgeschoten met een bureaucratisch gereguleerde zorg. We hebben het over "opbrengsten" en clienten,
    Het bijhouden van zorgplannen en we leggen vast op papier of PC wat moet gebeuren terwijl dat vroeger gewoon zorgen voor de ander betekende.

    Weg met de managers, overbodige procedures, "proffesionele" hulpverleners en gewoon terug naar de menselijke maat. Zorg geven vanuit je hart, omdat je betrokken bent op je medemens dat is de kernvan mijnbetoog.

    Vrolijke groet, Tineke

  • M.Peulen zei:

    Hallo,
    Prima plan,
    Laat vooral de jongere meedoen .Mijn zoon heeft al 8 weken schoolvakantie
    ,zou dat heel goed kunnen,want ik zie hoe goed hij met mijn moeder omgaat
    maar vrijwillig zich melden doet hij dan weer niet.
    Hij zou er zoveel meer van kunnen leren !

  • Mams zei:

    Mijn kinderen en man hebben autisme, met een motorische beperking. Mijn zoon van 17 kan zijn eigen veters nog niet eens strikken. Ik zou het ook fijn vinden dat ze hun oma met autisme en versleten heupen konden helpen, maar helaas. Alles valt op mijn reuma. Misschien wil van Rijn mij vrijwillig naast zijn baan eens komen bijstaan.

  • Anja zei:

    Van Rijn kan dan wel positief zijn over een proefproject waar mantelzorgers 4 uur in de maand moeten meehelpen, maar een echte mantelzorger staat 24 uur klaar voor de patiënt, als de zorg te professioneel gaat worden, dan moet het uit handen worden gegeven aan mensen die daarvoor hebben geleerd.
    Dat is moeilijk voor de mantelzorger en voor de patiënt, maar als er dan gesteld wordt dat deze zelfde mantelzorger verplicht 4 uur moet komen opdraven voor dingen die normaal gesproken gewoon horen bij de dagindeling van de zorg instelling. Komt nog bij dat de mantelzorger vaak al heel wat jaren gezorgd heeft, is dit dan niet wat onredelijk?
    Deze taken kunnen ook worden ingevuld door goed gemotiveerde 50 plussers die veel ervaring hebben en graag wat willen bijverdienen, dit hoeft niet de hoofdprijs te zijn. Altijd goedkoper dan gediplomeerde krachten.
    Laten ze eerst maar een snijden in al die manager banen. die regelen alleen maar om het regelen.

  • Bren zei:

    Ik werk in de zorg als woonbegeleider voor mensen met een beperking. Bij sommige cliënten zien en horen we de familie regelmatig. Sommige zien of horen we nooit. We vragen dan wel eens om hulp omdat wij door de bezuinigingen niet kunnen leveren wat we zouden willen. Bij de cliënten met minder goed contact met hun ouders verloopt dit moeizaam. Wij zouden graag de leuke dingen doen met onze cliënten, dit zou ze enorm goed doen. Maar meer dan koffie drinken op de inloop zit er niet in. We hebben 1 vrijwilliger die 1x per maand op de zondag een leuke activiteit organiseert. Geen familie en dat werkt goed. Geen verplichtingsgevoel van de cliënten naar haar toe. Hebben ze ook eens een ander praatje, vrijer. Omdat ze hun familie niet af kunnen vallen. Het mantelzorgen moet blijven zo als het was. Ik denk dat cliënten er bijvoorbeeld helemaal niet op zitten te wachten als een familielid van een ander zich in ene met hen komt bemoeien. Het moet wel 'klikken'. Verder denk ik dat je mantelzorgers heel goed kunt ontlasten door werkelozen dit werk te laten doen. Mensen die kennis hebben in de zorg, die gemotiveerd zijn en dit willen gaan doen. Verplichten is gedoemd te mislukken, het brengt geen plezier!

  • Lian Roovers zei:

    Een aantal jaar geleden zijn we met ouders van kinderen met een verstandelijke beperking een woonvorm gestart. Deelname aan het project vroeg om `betrokkenheid` van ouders. Niks mis mee, daar koos je wel of niet voor. Ik denk dat in deze zorginstelling ook zoiets wordt bedoeld. Ze willen alleen nieuwe `aanwas` met een betrokken netwerk, zodat zorg(en aandacht) ook een gedeelde verantwoordelijkheid wordt. Maar ik ben ook bang dat dit door gaat slaan en het appel op het netwerk alsmaar toeneemt met de verminderde inkomsten voor de instelling. Ik denk ook dat dit met het goedkeuren van deze voorwaarden door onze overheid een harde eis kan worden voor toekomstige instellingsbewoners. Maar als dat gebeurd dan is er waarschijnlijk sprake van discriminatie. Mensen zonder eigen netwerk kunnen niet in deze instelling terecht. Ik zou dit wel eens bij het anti discriminatieburo willen voorleggen want feitelijk is het discriminatie op basis van handicap (en het niet in eigen kring kunnen oplossen van de problematiek)

  • Lian Roovers zei:

    PS. Ik wil deze discussie graag volgen en was dit vergeten aan te vinken, dus even een PS je zonder verder inhoudelijke toevoegingen....

  • Leon Soons zei:

    ook ik was vergeten de mail aan te vinken, vandaar dit loze berichtje

  • mindy zei:

    Nou...je zal maar geen familie meer hebben , of jij woont in drachten en je moeder in maastricht

  • WAM van Loenen zei:

    Mantelzorgen doe je thuis. Zodra je familielid naar een verzorgingshuis of verpleeghuis gaat stopt de mantelzorg. Maakt de organisatie van de instelling tevens gebruik van informele zorg van buiten dan noemen we dat vrijwilligers. En dat moeten we zo houden.

  • André de Jonge zei:

    Buren en bekenden verplichten? Dan komen die straks niet meer op bezoek, omdat ze bang zijn verplicht te worden mantelzorger te worden. Dat lijdt dus dan weer tot minder bezoek. En hoe wil je dat dan doen? Boetes gaan geven? Een bekende van mij werkte bij de gemeentereiniging, verloor zijn baan door bezuinigingen.Hij moet nu verplicht (omdat bij een bijstandsuitkering heeft) bijna het zelfde werk doen voor veel minder geld!! Zonder contract en cao. en dat is bij de wet verboden. Hij staat nu op het punt dakloos te worden. Dit gedoe met de mantelzorg dreigt ook z'n soort iets te gaan worden. Hup Holland hup

  • Hilde zei:

    Als ik aan mijn situatie denk zou ik zowel mantelzorg moeten geven als ontvangen. Beide onmogelijk. Mijn ouders zijn beide ziek, vader maagkanker, moeder een progressieve neurologische aandoening, die zeer wrsl ook mijn kinderen hebben. Ik heb vier kinderen met een handicap waarvan er minimaal twee progressief ziek zijn en de andere twee ook klachten beginnen te ontwikkelen. Verdere familie is er bijna niet. En dan gaan verplichten tot mantelzorg?? Er wordt totaal niet meer nagedacht in Nederland, tenminste niet met het hart. Het is beter het geld in de rijken en andere landen te steken, dan in eigen land.. Zo krom... Ik doe nu de meeste zorg voor de kinderen. Maar het wordt steeds zwaarder vol te houden, zeker als de regering zulke kromme beslissingen blijft nemen, zullen veel mensen instorten straks.

  • jan zei:

    Wat een malloot, hoort toch gewoon bij de zorg die deze zorginstelling hoort te geven. Verder is het zo dat je denken natuurlijk verandert als je alleen maar aanbezuinigen kunt denken, wanneer gaan we weer investeren in mensen dus ook in de behoeftige mens. Stop met die afgrijselijke dure gebouwen nergens voor nodig.

  • Greetsche zei:

    Out of de box denken raden managers aan.Dan valt me toch vaak de boks uit.Het moet design,cultureel en functioneel verantwoord.WANEER valt hier het kwartje.Mantelzorger worden overladen met regelgeving.voor dit moet je naar die instantie voor dat daarnaar toe.De gemeente de belastingen de Arbo arts het c.a k. Enzv. Maaaaaar hier is weer een oplossing voor de zorgMANAGER.Laatst werd ik behandeld in een ziekenhuis. 20 patiënten in de rondte en in het midden een zorgbalie.Ik heb alles kunnen beluister over belastingvoordelen computerstoringen,planningslijsten,pensioenregelingen enzv.Omkleden ging in een gezamenlijke ruimte,wel afgesloten met een gordijn.Je kreeg dan zo een charmant operatiehemd aan met zo een papieren onderbroek.NU was ik in de veronderstelling dat bij iedere operatie,poliklinisch of niet,je bloeddruk of op zijn minst je hartslag gemeten werd.niet dus. Na afloop mocht je zelf bepalen of je je beroerd genoeg voelde om voor een pijnstiller te vragen en als jeme er toe in staat voelde kon je zelf naar huis gaan.dat hoefde je ook niet te zeggen tegen de zorgbalie.En je weer aankleden was ook zonder begeleiding.Op zijn minst had je een hand extra nodig om dat verrekdes operatiehemd van achter gesloten te houden.mijn Mantelzorger moest ik opbellen omdat ze gezegd hadden dat het de hele dag zou duren.Ik had hem gezegd dat hij nog wat naar zijn werk kon gaan.Zou dit de VERPLEGING van de toekomst worden ?

  • sandra zei:

    Mantelzorg is vrijwillig.
    Aangezien ieder huisje zijn kruisje heeft, is de band tussen familieleden niet altijd goed.
    Werk zelf in de thuiszorg en dacht hier voorheen anders over toen ik hoorde dat iemand altijd alleen thuis zat.
    Nu heb ik geleerd dat daar soms redenen voor zijn die meespelen vanuit vroeger of het heden.
    Je kan niet zomaar iemand verplichten.
    Dus voor dat je een mening geeft, verdiep je eigen is in een gezinssituatie en oordeel dan.

  • Anne zei:

    No way, laat Meneer van Rijn zelf maar morele mantelzorg gaan verlenen. Hij heeft in ieder geval 4 uur per maand de tijd om zich vrij te maken. Dus meneer van Rijn...Go fot it!!! En hij mag beginnen in mijn huis om voor mijn man te zorgen als mantelzorger. Moet geen probleem toch?

  • Christa Huisintveld zei:

    Vind het belachelijk, verplichte mantelzorg
    mantelzorg moet verleend worden omdat mensen elkaar willen helpen en niet omdat het moet.
    Sommige personen hebben wel zo`n beperking dat daar eerst een opleiding voor nodig is om die te begeleiden.
    Er zijn gelukkig nog genoeg mensen die voor elkaar klaar staan zonder verplichtingen.

  • Wim zei:

    Mantelzorg zijn weer ideen van een kabinet die niet weet de problemen op te lossen.
    Naar de buitenwereld en mensen op de werkvloer willen ze niet luisteren.
    Het is van de gekke om kinderen die zelf een gezin hebben hun ouder (s) te moeten verzorgen.Ook als die op grote afstand wonen is dat niet te doen.
    Laten degene die met dit soort plannen/ideen komen eens kijken waar ze op kunnen bezuinigen.
    Al dat vergader en het laten rijden met eigen chauffeur,gouden handdruk,bonus etc.etc.
    Och de belastingbetaler maakt dit allemaal mogelijk.
    Laten mensen die in de zorg werken en thuis zitten in de WW van dit verbraste geld hun tijd en zorg met liefde uitvoeren voor de mensen die het echt nodig hebben.
    Zonder een mantel geven zij zorg met warme liefde.

  • Wietske zei:

    Volgens mij is er niets mis als je VRAAGT of mensen maandelijks tijd willen of kunnen investeren.
    Maar dan moet wat mij betreft het bij die vraag blijven.
    Het is duidelijk een verkapte bezuiniging.
    Het vreemde in dit geval is dat als je werkeloos wordt/bent er nadrukkelijk wordt gezegd dat je niet vrijwilligerswerk mag doen dat het vinden van een baan in de weg zit.
    Veel gevraagd vrijwilligers werk/mantelzorg IS vervanging van betaald werk.
    Ik heb wel een ander idee, iedereen die meer verdient dan de Balkenende norm MOET 4 uur per maand aan mantelzorg gaan doen...?!
    Anders wordt het gekort op hun inkomen. (belasting dienst controleert dit)

  • Wietske zei:

    En dan nu met het vinkje dat ik reacties krijg

  • denken zei:

    Minister, wat moet U toch veel denken na al deze commentaren op Uw voorstellen/besluiten.
    Er moet toch wel een Wijze man/vrouw in het land te vinden zijn om U van dienst te zijn in dit mirakels gedoe van zorg voor de Nederlandse inwoners. Straks gooien ze nog met pap en poep en hebben we eerder schoonmakers nodig in plaats van verzorgers!

  • Marja zei:

    Wietske, jouw idee is geweldig!!!!

  • Christel Steijger zei:

    Beste Marja, wil een poging wagen, tenminste het proberen waard. Waar is ze? En jij dan? Waar zit jij? Ik hoop snel goed personeel te mogen inzetten)
    D.Guy; wie is die derde grote graaier? en de eerste? en de tweede?
    Frank: !!
    Stoffels: totale pakket? nee: in ieder geval aansprakelijkheidsverzekering niet.
    dagbesteding wordt in dagdelen uitbetaald; of dit nu 3 of 4 uur betreft; de hoogte ervan hangt samen met zorgzwaarte klant. hoe meer 'gehandicapt', des te hoger de dagdeeldagbestedingvergoeding.
    Suggestief: er gaat alleen geld uit mijn zak voor het realiseren van die dagbesteding en dat is ook vanuit 'de organisatie'. Dat kan ook, he?

    En wauw, wat een geweldige input allemaal!!
    Weten we dat onze AWBZ bijdrage wordt ingehouden binnen in de loonheffing en dat nauwelijks iemand weet hoeveel dit is?
    Dus nog los van ongevraagd verplicht mantelzorg bieden, betalen we -evenzo ongevraagd- met zijn allen aan dit hele zware bestel, dat we zorg zijn gaan noemen.

    Inderdaad: witte boorden criminaliteit, en wees vooral niet te kritisch.Overigens heb ik nooit meegemaakt dat Nederland niet in schuld zat, en dat heeft niemand van ons, en staat de teller nu op zo'n 440 miljard.
    Ik werd zelfs uitgelachen op sollicitatie gesprek door destijdse locatiemanager toen ik vroeg of de indicatie uren van een klant ook naar beneden gaan (je wilt toch kwaliteit voor zorg!!) deze organisatie, en ik zal de naam niet noemen, bouwde 24 miljoen AWBZ schuld op: het geld dat middels onze loonheffing maandelijks wordt ingehouden en dat betalen we tot en met onze dood.
    Hartelijk dank, witte overhempjes.
    De zorg is omgeslagen en ik begrijp het niet: is dat vanwege 0% BTW dat deze sector zo aantrekkelijk is geworden voor zakelijke aangelegenheden? Ik begrijp die locatiemanager nu wel, dat hij moest lachen; hoe dom, hoe naief kon ik zijn?
    Ik volg de zorg al 25 jaar, actief, inactief, en ik leef mijn levenlang met een beperking, eentje die niet eens zou bestaan als ik de AWBZ doelgroepen lijst bekijk... Best raar... hebben we zoveel zintuigen; kennen we slechts twee zintuiglijke beperkingen?
    Maar goed.... veel went....
    alleen staan blijft dat kwaliteit essentieel is. En als er toch zoveel geld is, laten we dan eens stoppen met dit allemaal naar onszelf toe te trekken. Welke waarde heeft geld dan? Geld is niets, geld heeft geen waarde meer. Vroeger ruilden we ook onze middelen en dat lijkt mij een veel positievere beweging met zich meebrengen als al dat gedoe om geld.

    In ieder geval is ons systeem zo ingericht dat we in hokjes denken strucuur willen aanbrengen. Als we nu eens ozuden stoppen met denken in hokjes en gewoon die structuur willen aanbrengen? Ik denk dat we dan al een stuk efficienter bezig zijn. Als je het mij vraagt, stel ik anticiperen centraal.
    Want inderdaad, Marja: het is te triest voor woorden dat je met je HBO niet aan bak komt. Ik ook niet, overigens.
    En voor wie dit interessant vind, wijk ik met genoegen even af van dit onderwerp, hoewel de discussie volgens mij niet bestaat.
    Allen zijn het met elkaar eens toch? Mantelzorg kan niet verplicht worden.
    In dat geval.....
    Ik zou gewoon zeggen: ik heb soms van die woede aanvallen; heeft u de aansprakelijkheid goed geregeld? En als ik iets doe waartoe ik me liever niet gedwongen wil voelen, dan heb ik die eigenschappen nog wat heftiger. En wat doen ze dan? Je aan je haren trekken? Of, stel dat je zegt: sorry hoor, maar ik voel me al heel snel aangetrokken als ik zo dichtbij mensen met hen moet werken, ik kan enige overschrijding ten aanzien van seksualiteit niet uitsluiten: neemt u dit risico?
    (Alleen dan wel uitkijken dat je niet in traject van hulpverlening, medicatie, opname, ernstig verkeerde diagnosestellingen, en behandelingen terecht komt).
    Maar het kan toch ook gewoon niet?
    Dus inderdaad: blijf alert, en denk na.
    Wat zouden we kunnen doen? Gaan we niks doen? Kunnen we iets doen?

    Ik belandde in ww en bijstand; en terwijl ik ook bezig was met oprichting van eigen maatschappelijke bedrijfje. Daar moest ik mee stoppen van de gemeente; anders zou direct mijn bijstand worden stop gezet. Ik mocht voor elke andere onderneming vrijwilligerswerk doen, alleen niet voor mijn eigen organisatie! Is dat ff lekker? Gelukkig heb ik wel groen licht gekregen van de gemeente inmiddels (pfff) en ga ik nu bezwaar aantekenen tegen de niet onderbouwde stellingname van het Zorgkantoor dat mijn plan niet goed is om met mij een contract aan te gaan voor het AWBZ jaar 2014. Ik denk, na beschouwing, dat dit zorgkantoor mijn plan niet goed tot zich heeft genomen. Ze beargumenteerden niet wat de reden is dat zij mijn plan niet goed vonden. Ze beoordeelden wel dat ik niet aan de eisenvoldeed. Ik had die aansprakelijkheid nog niet geregeld.. jij gaat ook niet met je inboedel voor een huis staan omdat je er mogelijk later gaat wonen, toch? Eerst maar eens dat afspreken dan! En gelukkig maar, anders had ik nu een jaarpremie van 440 euro meer gehad omdat ik een verzekering moest afsluiten voor het zorgverzekeringskantoor.
    Beetje vervelend voor al die andere organisaties die dit hebben gedaan en ook een afwijzing op het plan hebben; is dit toegestaan? een eenmaal gesloten aansprakelijkheidsverzekering kun je niet meer opzeggen. Het had mij 440 euro meer gekost en ik had er niets aan gehad; dan zou het om overbodige verzekering gaan: de aansprakelijkheid ligt zonder contract met zorgkantoor niet bij mijn organisatie maar bij de klant met PGB of bij de hoofdaannemer van de zorgactiviteiten (en kunnen dan werken, als je mazzel hebt ;) met onderaannemerschap).
    Omdat velen met aandacht en intelligentie reageren, wilde ik dit hier toch maar even kwijt, met excuus voor de afdwaling. En dank voor de aandacht.

  • Christel Steijger zei:

    ((ik had een vinkje.... en nu ook weer))

  • Marja zei:

    Christel, wat een verhaal, sommige dingen snap ik wel hoor, de witte boorden mensen denken in hokjes, wij zijn creatief en proberen op allerlei manieren een goeie en passende oplossing te bedenken,geldbesparend en vooral menslievend. Wij denken dat we daarmee instanties ook de zorgverzekeringen e.d. positief kunnen helpen. Maar voor creatief denken zijn er geen hokjes, en de witte boorden kunnen niet verder kijken dan hun hokje, dat is een handicap daar kunnen ze niets aan doen als ze dat hebben. Helaas zitten meestal die gehandicapten in Nederland op de verkeerde stoel.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.