1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Mogelijke fusie SVB en UWV

19 Reacties

svbHet Kabinet gaat een fusie tussen de SVB en het UWV onderzoeken. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer.

De belangrijkste reden voor de fusie zou zijn om te bezuinigen: miljoenen euro’s zou het opleveren omdat beide organisaties dezelfde doelgroepen hebben en soortgelijke werkprocessen kennen.

Er wordt verwacht dat deze potentiële fusie voor veel tegenspraak zal zorgen. Beide instanties liggen sowieso al een hele tijd onder vuur. De SVB omdat er heel veel vertragingen waren opgelopen in het uitbetalen van pgb’ers. Maar ook het UWV heeft het vertrouwen geschaad. Zo moest zij een paar jaar geleden een groot ict-project afblazen omdat het te ingewikkeld was. Kosten van dit ‘foutje’? 87 miljoen euro.

Ook onderzoeksbureau Panteia raadt een eventuele fusie af, omdat dat alleen maar verwarring zou veroorzaken terwijl de taken nu duidelijk (zouden moeten) zijn. Het onderzoeksbureau beweert ook dat het helemaal niet duidelijk is hoeveel een fusie zou besparen, terwijl het wel degelijk duidelijk is dat een fusie veel geld en energie zal kosten.

Een eerder plan om te fuseren zorgde al eerder voor veel kritiek. Ook nu wordt er weer veel tegenstand verwacht. Toch gaat het onderzoek door. In 2017 en 2018 zal een team van onderzoekers in kaart brengen wat de voor- en nadelen zijn van een fusie van het UWV en de SVB.

Wat denk jij? Mooie manier om te bezuinigen omdat beide organen toch al veel overlap hebben? Of een verspilling van tijd en energie?

19 Reacties

  • asjemenou zei:

    De SVB was perfect!
    Nu, na het vergroten is er geen communicatie meer, geen reacties op mijn vragen per e-mail en opbellen kan ik niet (ben doof).
    Wek wordt ik overladen met massacommunicatie waar ik niks aan heb en die alleen maar heel veel tijd, papier en energie kost: bureaucratie ten top.
    Na fuseren zal het dus nog groter, nog logger, nog bureaucratischer en nog onpersoonlijker worden.
    Ik heb meermaals gelezen dat het tot 'men in Den Haag' begon door te dringen dat kleiner toch fijner is. Is dat alweer ontschoten dan?
    UWV terug naar regiokantoren...

  • dolfijn26 zei:

    Verspilling van tijd en energie!

    Fuseren is niet altijd raadzaam en een goeie ontwikkeling. Eerst zullen beide instanties afzonderlijk hun eigen zaken op orde moeten hebben. E.e.a. zal anders ongeloofwaardig overkomen en weinig vertrouwen opwekken.

    Als het dan uiteindelijk toch tot een fusie komt is het raadzaam deskundige en ervaren mensen aan de leiding te hebben.
    Bijv. meedenkende mensen die zich kunnen verplaatsen in mensen die met svb en uwv te maken hebben, er afhankelijk van zijn en niet de dupe worden van de administratieve puinhoop die sommige instanties ervan weten te maken.

    Onderzoekers ga er voor of het haalbaar is, wens jullie succes!

  • Marjon zei:

    Een fusie kan alleen rendabel zijn indien beide partijen heel duidelijk zijn naar elkaar toe .Belangrijk is dat beide partijen hun gebied bewaken zodat je alle belangrijkste zaken in de fusie meeneemt dus clusteren wat er te clusteren valt en zeer kritisch het hoogst noodzakelijke meenemen dit is bij elke fusie zo!!!!

  • Frans de Wit zei:

    Ik ben er sterk op tegen om te laten fuseren tussen het CAK en de SVB!
    1) belangen verstrekkeling ontstaat, vooral voor de gehandicapten nadelig. De SVB kan het nu al niet aan, weet zeker dat door de bezuinigingen er weer banen verdwijnen dan en dan komen ook de Wahjong uitkeringen in de problemen, let maar op.
    2)Het de zelfde ellende meegemaakt, toen de voorzieningen die we kregen via het GAK (CAK) die moesten toen overgenomen worden door de WVG, wat daarna weer WMO is gaan heten en nu weer anders. Wij zijn toen in het begina alle voorzieningen kwijt geraakt, zoals daar was: bewassing-slijtage kosten, km vergoeding tot een bepaald maximum per jaar, eiwitverijkt dieeet kosten vergoeding en nog iets...
    Overal in Nederland waren de toezeggingen anders. Onze dochter ging toen in Rotterdam naar school en daar waren kinderen uit Zeeland en Rotterdam zelf, die wel voorzieningen kregen vanuit hun Gemeente en wij dus niet. Dat noemde ze een Wet voorzieningen voor Gehandicapten. Nou die wet werd plaatselijk overal anders ingevuld. Ik heb iets van 6 jaar moeten procederen om iets voor elkaar te krijgen. Heb ook telkens gewonnen maar je wordt er zo moe van, die hele procudures. Die tijd gaat allemaal ten koste van de hulpbehoevende medemens. Nee het wordt alleen maar slechter na al die fusies. Las van de week weer over die paspoort procedure dat ze daadwerkelijk met een hoofddoek op de foto mogen, daar wordt met 2 maten gemeten. Mijn dochter die door haar handicap haar mond niet kan sluiten, wordt iedere keer maar moeilijk bij gedaan bij de paspoort aanvraag, zoals u al in de kranten heb kunnen lezen. Door minister Plassterk zijn de Gemeente's terug gefloten, althans dat idee had ik. Nee dus na 1 maand stond er weer een natrap in de krant, dat ze vinden dat ze toch gelijk hadden, dus over 8 jaar hebben we weer die ellende met mislukte foto's e.d.
    Maar ja het discriminerend uiterlijk veroorzaken is onze Nederlandse regering de laatste tijd heel goed in. Wat voor de ene mens wel geld, geld voor een ander persoon weer niet. Er is altijd te weinig geld voor van alles. Maar er kunnen altijd miljarden opgehoest worden voor dingen die buiten ons land omgaan. En voor hongerend Afrika moet een TV aktie georganiseerd worden. Eerlijk zijn is wel zo moeilijk voor die mensen.

  • dolfijn26 zei:

    Beste Frans,

    met veel dingen ben ik het met je eens, zeker na wat je allemaal te verduren heb gehad.
    Je wordt er zeker moe van, vechten tegen de bierkaai, en met je rug tegen de muur.

    Ken je de uitdrukking? Fuseren is kreperen, in jouw situatie wel van toepassing dacht ik.
    Velen hebben een kort lontje en worden nu eindelijk ook eens mondig, hebben een uitgesproken eigen mening. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Je hoeft niet alles meer te pikken wat zich afspeelt in het voormalige land van melk & honing pff.
    Waarom zouden er zoveel hun biezen pakken, vraag ik me af.

  • Caroline zei:

    Fuseren is altijd een moeilijk proces, maar 2 organisaties die beide al voldoende eigen problemen hebben samenvoegen???
    Dat is vragen om een nieuwe en veel grotere problemen!!!!!

  • Myriam zei:

    Zolang de SVB zijn zaakjes nog niet op orde heeft lijkt me fuseren vragen om problemen. Ook het UWV heeft de nodige problemen en weet niet altijd wat klantgericht zijn betekent. Ik vrees dat het veel geld en een hoop ellende oplevert voor de cliënten. Niet doen, zeker niet op korte termijn.

  • Anthera Zantinge zei:

    Alsjeblieft niet! Laat de SVB en UWV eerst es goed werk leveren binnen hun eigen toko! De hele PGB operatie naar SVB heeft al genoeg ellende en geld gekost! Hier gaan kwetsbare mensen weer de dupe van worden, geloof me!

  • josje zei:

    De SVB kon het werk van de overgang van PGB nog niet aan. Zowel Ict als informatievoorziening en verdere afdelingen. Nu is nog steeds niet alles in orde en dan begint nu de ellende van samenvoegen van 2 hele logge apparaten. Wat wordt dat dan een beest van apparaat dat door de gewone man al niet meer te doorzien is laat staan door alle andere 'gevoelige' gehandicapten die nu ook al flink worden aangepakt. Ik zeg hardop NEE geen fusie. Ga eerst je eigen speeltuin opruimen.

  • Mieke zei:

    Ik vraag me af wie het kabinet informeert; UWV is in mijn visie te log en te onpersoonlijk; geen vaste aanspreekpunten; niet voldoende know how en niet oplossingsgericht; Jammer wederom verspilling van onderzoeksgeld.; verdwijnt er weer heel veel geld in de verkeerde zakken. Krijg steeds meer de indruk dat de zorgsector een melkkoe aan het worden is waarbij veel ambtenaren garen spinnen en de mensen die zorg behoeven aan het kortste eind trekken. Is ook in tegenspraak met decentralisatie. Het doel was geld besparen en zorgen dat PGB's bij die mensen terechtkomt die het nodig hebben. Vraag me af welk doel nu gesteld wordt. Terugkijkend op 2014 is veel geld ergens anders terechtgekomen dan bij de beoogde doelgroep terwijl het juist een besparing moest opleveren. Vind het een schandelijke zaak dat vanuit overheidswege die doelgroep die het al zwaar genoeg heeft op deze wijze behandelt wordt. Denk zelf dat het beter zou zijn dat het hele zorgstelsel anders ingericht zou moeten worden en PGB's dan hierin geintegreerd zouden worden. Hierbij is het wel belangrijk dat de Verzekeraars buiten spel gezet worden met hun miljardenwinsten over de rug van zieke mensen.

  • Frans de Wit zei:

    Ik wil ook nog even kwijt, dat indien iemand doorgelicht is om het zo te noemen bij het toemalige GAK en dus door allerlei doktoren beoordeeld is dat iemand een bepaald gebrek heeft en dit door die doktoren bevestigd is. Dat iemand daardoor een voorziening heeft gekregen. Waarom dat iemand weer door een malle molen moet bij de Gemeente WMO? Ik bedoel iemand heeft toch al iemand gekeurd e.d. Dat heeft geld gekost en bij de patiënte, tijd, taxiekosten ergenis e.d. gekost. Die dokters hebben daarvoor weer werk verkregen en in rekening gebracht. En dan moeten de slachtoffers als zieken en gehandicapten weer zonodig ZWAAR belast worden. Bah! EN NOG EENS BAH!

  • Johanna Lindhout zei:

    Het is niet verstandig en ben er zeker niet blij mee als deze fusie tot stand zou komen.
    Hoe groter de organisatie wordt hoe onoverzichtelijk het is.
    Je ziet door de bomen het bos niet meer.
    Men moet terug naar de basis en dicht bij de behoefte van de personen blijven en niet verder vanaf komen.
    De regering is de weg kwijt en het volk lijdt hier onder.
    Laten wij een vuist maken voor deze gekke fratsen en elkaar helpen dat deze fusie niet komt.
    Kijk naar de huidige SVB, het is nog steeds een Chaos.
    Hoe kan een bedrijf die nog steeds de boel niet op orde heeft dan samen gaan werken met een ander bedrijf?
    Ook het UWV heeft zijn zaken niet voor elkaar.
    Dit koers op een regelrechte rampsenario!!!!!
    Nee je dien eerst je eigen zaken op orde te hebben of je zelf helpen voordat je dit bij een andere kan doen.
    Dit is een gegeven! !! Zo is het en niet anders!!!

  • Wietske zei:

    Volgens de feiten van welke fusie dan ook is fusie altijd kosten vergrotend en alleen al daarom NIET iets wat om te bezuinigen kan worden ingezet. Komt er ook nog om de hoek kijken dat bij beide organisaties wanbeleid en automatiseringssysteem (dus zo min mogelijk persoonlijke begeleiding van een dossier/ klant) de boven toon voeren. Hoe logger Hoe minder op maat Hoe meer managers die zich zelf nooit wegbezuinigen. Hoe meer overleggen Hoe meer aanpassingen aan de toch al veel te vaak veranderende lokatie. Kleiner en persoonlijker,meer expertise per te behandelen wet/regeling, en meer samen werken om systemen en mensen beter te begeleiden op zowel organisatie als "klant" niveau lijkt mij de enige juiste optie!

  • Frans zei:

    SVB = RAMP
    UWV = Grotere RAMP.
    Om deze 2 te fuseren is een catastrofe, hou je toch niet voor mogelijk dat dit de bedoeling is.
    Alle instellingen zijn te groot en ze weten van elkaar niet wat ze doen en moeten gaan doen.

  • Marjon zei:

    Het is ook mogelijk om een fusie van de positieve kant te bekijken maar dan moeten beide partijen zich erin kunnen vinden juist alle vb die ik nu hoor etc zouden beter in kaart gezet kunnen worden zodat er beter overzicht kan komen en de lijnen korter worden .

  • frank zei:

    Helemaal gelijk Frans, en dan hebben we het nog niet over de attitude van uwv medewerkers en uwv artsen die worden afgerekend op het aantal uitkeringen dat zij kunnen torpederen, onnoemelijk veel menselijk leed hebben zij al teweeggebracht , en dan de SVB kampioen blunders maken, ook ik kan morgen alweer aan de telefoon hangen om fouten ongedaan te krijgen.Als men dit samen voegt is de ramp niet meer te overzien voor kwetsbare mensen die van hulp afhankelijk zijn,
    dat is kennelijk de bedoeling van onze kapitalistenregering, de restanten van de naoorlogse verzorgingsstaat te niet doen !

  • Mogelijke fusie SVB en UWV | www.supportmagazine.nl zei:

    [...] (Bron: Nationale Hulpgids) [...]

  • A verwimp zei:

    Is niet raadzaam mensen die het nu al hard te halen hebben met een gehandicapt kind worden dan met een fusie nog meer gekort of er komt helemaal geen vergoeding meer.

  • Marianne zei:

    Fuseren ? Niet doen. Laat iedere organisatie nou maar zorgen voor zijn eigen orde op zaken. Ik zie dat bijna alle reacties zijn: NIET DOEN. Doe met die reacties gewoon je voordeel. Zorg dat het rustig blijft en overzichtelijk.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.