1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Proefproces over te laag pgb-tarief

36 Reacties

Jonge en oude hand in elkaarHet pgb-tarief zodanig verlagen dat er eigenlijk geen zorg meer van kan worden ingekocht? Een aantal gemeenten in Midden-Limburg heeft het tarief verlaagt van 13,46 per uur naar 4,75 per uur. Per Saldo, de belangenvereniging voor mensen met een pgb, vraagt zich af of dit wel mag en spant daarom een proefproces aan tegen deze gemeenten.

Het tarief zou toereikend moeten zijn om goede zorg mee in te kopen. Aan deze eis moeten gemeenten voldoen sinds zij vanaf 1 januari zelf hun pgb-tarieven mogen vaststellen. Veel gemeenten hebben hun tarieven verlaagd, maar Midden-Limburg springt er in negatieve zin uit volgens Per Saldo.

De belangenvereniging heeft de afgelopen tijd veel klachten binnengekregen over de Midden-Limburgse gemeenten. Half april zal Per Saldo een van haar leden ondersteunen in een proefproces tegen gemeente Leudal. Deze blinde en bejaarde budgethouder heeft haar dochter ingehuurd voor zorg. De dochter had haar baan hiervoor opgezegd, waardoor dit haar belangrijkste bron van inkomen was.

Omdat het tarief voor mantelzorgers nog maar een derde is van het oude tarief, kan de dochter nu niet meer rondkomen. De enige oplossing lijkt op dit moment dat de budgethouder een andere zorgverlener inhuurt in plaats van een familielid. Het pgb-tarief hiervoor is hoger, maar ook de kosten voor de gemeente stijgen daardoor.

De uitkomst van het proefproces kan gevolgen hebben voor andere gemeenten die het pgb-tarief hebben verlaagd.

36 Reacties

  • Mw Fokke zei:

    Gemeente Huizen kan er ook wat van...659 euro per maand...
    Een mantelzorger zonder werk elders, is dit alleen al kwijt aan huur en zorgpolis..

  • yvonne zei:

    Er bestaat toch een minimum loon of geld dit niet voor het pgb???

  • Judith de Vries zei:

    Dit is interessant.

    De budgethouder is gewoon een werkgever en dus verplicht om minimaal het minimumloon uit te betalen.

    In 2015 is dat voor een volwassen 8,66 per uur.
    https://www.minimumloon.nl/

    4,75 per uur is maar 25 cent hoger dan de maximale vrijwilligersvergoeding.

    Het lijkt me dat een proefproces in deze situatie kansrijk is want een budgethouder kan bij deze tarieven alleen iemand inhuren die 18 jaar of jonger is.

    Hoe verzinnen ze het.

  • Mw Fokke zei:

    Toch zorgzaam van Kabinet Prutte dat mantelzorgers dubbel gestraft worden
    op deze manier...Plus de PGB houders zelf qua eigen bijdrage WMO-zorg..
    Judith, mag ik aannemen dat je 8,66 BRUTO bedoelt ?

  • Harm Bertram zei:

    Beste Judith,

    Bij het vaststellen van het minimumloon gaat men uit van een dienstverband plus nog eens een werkgeversdeel van c.a. 36% van het uurloon voor pensioenkosten e.d. Dit komt effectief neer op een uurloon van € 11,78 per uur voor een frelancer of ZZPér die zelf de lasten dragen.

  • mw ruiter zei:

    Er zijn ook gemeenten waar je geen gebruik meer kunt maken van PGB voor Huishoudelijke hulpen. onder andere gemeente Bellingwedde.
    cliënten worden nu verplicht hun h.hulpen te ontslaan per 1-4-2015 en moeten maar afwachten wat voor hulp ze nu krijgen. terwijl de ontslagen hulpen al jaren bij de cliënten werken.

  • Judith de Vries zei:

    Ja Harm, je hebt gelijk, maar het is helaas niet verplicht om de kosten voor een pensioenvoorziening uit te betalen, dus daar kun je geen proefproces over beginnen.

    Dit proefproces is denk ik zo kansrijk omdat het zo helder is: een werkgever is verplicht het minimumloon uit te betalen en dat kan niet bij een budget van 4,75 per uur.

    En Mw Fokke ja, ik bedoel bruto, volg de link dan kun je het zelf nalezen.

  • veronique zei:

    De verlaging van het uurloon treft mantelzorgers én professionele krachten. De gemeente Heerlen verlaagt het uurloon voor professionele krachten naar € 21,68 voor individuele begeleiding. Hoe kan men dan spreken over dat de kwaliteit van de zorg omhoog moet? Een professionele kracht zal toch minimaal MBO of HBO moeten hebben om aan de kwaliteitseisen te voldoen. Een MBO-verpleegkundige heeft als ZZP-er al een regulier uurtarief tussen 25-45 euro per uur. Zelf hanteer ik voor begeleiding PGB een uurloon van € 40,- per uur (ik ben ingeschreven in een HBO-register). Hoe moet ik in de toekomst mijn cliënten kunnen blijven helpen?

  • asjemenou zei:

    In Amersfoort krijg ik voor hulp van een ZZP'er een bedrag (weet nog steeds niet welk bedrag, ook niet hoeveel uren, i.p.v. de 9 die ik zelf al had gekort naar 7 vanwege de bezuinigingen) en als ik een intelligente student inhuur, die er haar studie en bestaan van moet betalen tegenwoordig, dan krijg ik de helft daarvan.... maar hoeveel dat is, is voorlopig nog een raadsel.
    Mijn huis vervuilt dus nu weer en ik heb weer last van mijn huisstofmijtallergie.
    Afwachten is op dit moment het enige wat ik kan, denk ik.

  • Louis de Wit zei:

    Een heleboel mensen hebben anders wel weer op de VVD, PvdA en D66 gestemd. Betekend dit nu dat deze mensen het volledig eens zijn met de ontmanteling van de zorg en allerlei bezuinigingstrucjes die verpakt worden onder mooie namen zoals keukentafelgesprek, mantelzorg en burenhulp. Vergeet de truc, ondersteuning in zelfstandigheid niet. Alsof een ouder persoon opeens niet meer weet hoe hij of zij de huishouding zou moeten doen. We hebben dan ook te maken met een van Rijn die zijn eigen moeder in de zeik laat staan dus verwacht nou niets van deze bewindvoerders. Ook niet op gemeentelijk niveau. Tenslotte welzijn mensenwerk heeft ook een directeur in dienst met een salaris van € 300.000 per jaar.

  • Greetsche zei:

    Asjemenou,aan intelligentie heb je niets,ze moeten verstand van poetsen hebben en de gevolgen als je het niet doet.Zoals alle bekers en koppen afwassen of bij de afwas doen.Het is echt niet gezond als een client uit een beschimmelde beker drinkt.En wat de vergoeding betreft:Ik stop accuut als ik maar een v.w.vergoeding krijg.Hier heb ik mijn baan niet voor opgegeven.Dan krijgt ze zorg in natura of ze moet het verpleeghuis in.

  • asjemenou zei:

    Beste Greetsche, ik verschil met u van mening. Een mens die haar verstand gebruikt werkt sneller en beter en begrijpt mijn communicatie en ik die van haar en dat lijkt mij wel zeer belangrijk! Miscommunicatie op de werkvloer is een ramp!
    En beste Louis de Wit, wij hebben niet gestemd over de zorg, maar over de dingen die de provincies aangaan!

  • Linda zei:

    Beste mensen hoe je het went of keert .
    Wij ouderen tellen alleen nog mee voor de Belasting meer niet
    Wij zijn met ze alle een nummer voor gemeente en over heit.
    Bij ons is het niet anders .

  • Tuijnman zei:

    Ook mijn zoon met autisme krijgt via de gemeente Den Haag een verlaging voor groepsbegeleiding en individuele begeleiding van € 6.200 naar € 3.900.
    Onder het motto: "dan moet u zelf maar in de clinch met de zorgaanbieder zodat zij hun prijs gaan aanpassen......."
    Mijn zorgaanbieder is een Stichting voor Jeugdigen met Autisme, dus die mogen al geen winst maken .....
    Moet niet gekker worden toch ???!!

    Gemaakte kosten die dit jaar ingediend zijn bij de Sociale Verzekerings Bank zijn nog steeds niet betaald aan de Zorgaanbieder, ook dát loopt als een trein ......

  • Tuijnman zei:

    Is er ergens op internet te vinden wat alle gemeentes in Nederland als PGB-tarief hanteren ????? Dat moet toch ook inzichtelijk en transparant zijn ??

  • Wilma zei:

    Toen ik in loondienst werkte had ik €20,- euro per uur netto.
    Nu als zzp er reken ik 38,50 per uur buiten de weekends. Vergeet niet dat alle kosten zoals alle verzekeringen en belasting en loonheffing hier nog van af gaan dit buiten de verplichte bijscholingen en branche verenigingen waar je verplicht aan mee moet doen.
    Netto komt het dan op 12,00 per uur. En dat is echt minder dan dat je in loondienst werkt. Daarbij komt nog dat je vaak 7 dagen per week bezig bent.
    Ik vind het schandalig dat men maar €.4,75 vergoed. Dit terwijl als men zorg in natura neemt er minimaal 17,50 voor huishoudelijke zorg beschikbaar wordt gesteld en voor persoonlijke verzorging 41.00 euro.
    Wil men van het PGB af? Wees dan eerlijk en zeg dit dan. Hoe bedoelt men democratisch Nederland? Ja, zeker alleen voor de regeringspartijen.

  • Emma zei:

    Veel mantelzorgers hebben hun baan opgezegd omdat de nodige zorg eenvoudig niet geleverd kan worden door de zorgwereld. Het is 24x7 die men biedt, altijd klaar staan en nooit weten hoe de dag van morgen er uit zal zien. Ook bij mantelzorgers moet er brood op de plank. Wij rekenen nu niet de nachtelijke uren dat wij in de weer zijn voor de epileptische aanvallen maar mocht het uurtarief gehalveerd worden dan worden deze uren ook in rekening gebracht. Schandalig, heeft de overheid dan nu NOG NIET GENOEG geld.

  • Greetsche zei:

    Fijn asjemenou dat jij zo een goede ervaringen hebt met je hh.Ik niet.Wat vind je van opmerkingen als ik ben te inteligent om te poetsen,ik doe het voor het geld.
    of ik heb gewerkt in de jeugdzorg,we kunnen de h.h.omzetten in begeleiding( dat was nu net de hulpvraag) of als u alleen soep eet krijgt u alle voedingsstoffen.Dat doe ik ook.Sorry maar aan zo een h.h. Lever ik mijn moeder niet uit.

  • Marianne zei:

    Een wettelijk minimumloon betalen is niet verplicht aan familieleden en ZZP-ers.

  • veronique zei:

    Inderdaad Greetsche, en dat maakt mij ook zo kwaad. Ik geef hulp in de vorm ban persoonlijke begeleiding. Moet nog steeds dure opleidingen volgen om aan bepaalde vakbekwaamheidseisen te voldoen van verzekeraars etc. en dan draaien ze aan de andere kant de geldkraan dicht. zoals Wilma ook al schreef is een uurloon van € 38,50 of € 40,- als zzp-er echt niet te veel voor geschoolde krachten maar dat wil er blijkbaar niet in bij de politiek en de gemeentes...

  • Janette zei:

    4,75 per uur
    dat is kinderoppas tarief,
    als je hier zorg en verantwoordelijkheid voor mensen mee denkt te kunnen betalen
    dan....spreek ik maar niet uit wat je dan bent...
    maar sneu is het wel, heel sneu, als je zo denkt (als je als gemeente dat durft te vragen/eisen. schandalig..)

  • asjemenou zei:

    Beste Greetsche, intelligente mensen zijn nergens vies van en zullen alles doen wat nodig is. Mensen die zeggen dat ze ergens te intelligent voor zijn, zijn in wezen domme sukkels.

    De gemeente Amersfoort gaat ervan uit dat wij zelf de andere helft van het loon betalen, omdat we zo eigenwijs zijn een PGB te willen en geen ZIN.
    Als ik het goed heb begrepen is dit wel een aftrekpost voor de belasting, dus wie het kan voorschieten, krijgt het dan een jaar later terug. Maar het is een hele hap....

  • Mw Fokke zei:

    Zelfs ziekte-wet weet SVB nog niet fatsoenlijk te verwerken via Digi-D !
    1 externe zorgverleenster wordt 1 dag ziekte niet uitbetaald omdat...
    zij zogezegd mantelzorger zou zijn...De idioten !

  • asjemenou zei:

    Geachte mevrouw Fokke,
    het gros van de mensen daar is nieuw en snapt er inderdaad nog niet alles van en dat is erg lastig en vast voor henzelf zeer frustrerend.
    Om mensen daarom te beledigen vind ik niet echt fijn, dus alstublieft...

  • Rob van Maurik zei:

    Gemeente Weert stelt een maximum uurtarief van €28,46 voor professionele individuele begeleiding. Het maximum uurtarief voor individuele begeleiding bij het zorgkantoor was tot eind 2014 € 63,-. Dit is dus meer dan een halvering. Dit geeft grote problemen voor mensen die al jaren begeleiding hebben en nu een herindicatie krijgen. Zij kunnen niet meer verder met hun vertrouwde begeleider. Kan dat zo maar?

  • Cornelia zei:

    De zorg zou weer genationaliseerd moeten worden!!! Marktwerking werkt averecht. Net als nutsbedrijven/vervoer/post. Na de privatisering van de post is de postzegel vijfmaal duurder er komen drie soorten postbodes per dag langs? Moet t zo met de zorg ook? Geen verbetering maar verkapte bezuiniging. Inderdaad als zzp er kun je er niet van leven!,! Maar de gemeente moet de tarieven van 2014 handhaven in 2015 omdat dit een overgangsjaar is. Voor alle mensen met een indicatie die in 2015 nog doorloopt!!!! Voorbeeld vorig jaar was maximum tarief voor begeleiding € 63,00. Nu is dat in Amsterdam. €35,00 dat is een halvering. Dan kun je beter een werkhuisje zoeken in t zwarte circuit want dan houdt je meer over!

  • Paul Stolwijk zei:

    Ik val in de ene verbazing na de ander!! Waar is dit Goddeloze kabinet toch mee bezig ?
    Mijn toekomst:
    Ik ben nu 52:: Zonder gebit zit ik langs van de weg in de goot mummelend dat ik mijn halve leven ( ik werk nu 20 jaar in de zorg ) bejaarden heb verzorgd maar nu ik zelf bejaard ben krijg ik geen hulp meer en kan ik niet meer voor mezelf zorgen. Ongewassen en ongeschoren met gebroken bril met een gehoorapparaat zonder batterij half hangend uit mijn linkeroor. Batterijen zijn te duur voor mij.
    Dan komen verschillende politici langs al keuvelend over eventuele extra zetels bij de verkiezingen. Maar ze zien mij niet zitten ( letterlijk en figuurlijk ) en laten me barsten !

    Mijn stem zullen ze niet meer hebben !!! Kan ook niet want mijn stem is kapot van het roepen om aalmoezen !

    Soms denk ik weleens: waarom word ik geen drugsbaron of zo'n witte boordencrimineel ?

  • Herma zei:

    " Tuijnman zei:

    Is er ergens op internet te vinden wat alle gemeentes in Nederland als PGB-tarief hanteren ????? Dat moet toch ook inzichtelijk en transparant zijn ?? "

    Goede vraag, heeft iemand hier een antwoord op?

  • Ria zei:

    Goeie vraag:
    Misschien hier eens een brief over schrijven naar de juiste minister.
    Alles moet openbaar vind ik maar ik vind dat er landelijk ook 1 tarief moet komen.
    Vind dit ook iets waar per Saldo wel eens wat aan zou kunnen doen in Den Haag.

  • Peter zei:

    Meer stress
    meer gezeur
    meer gezeik

    en wie wordt hier nou beter op?
    ik krijg amper betaald,
    mijn client zit zo zwaar in de stress van dit allemaal dat hij nu voor het eerst EXTRA begeleiding nodig heeft...

    Dit is ronduit belachelijk hoe elke gemeente hiermee omgaat.

  • narmaal loon zei:

    helemaal mee eens ria

    ik vind dat iedereen een fatsoenlijk uurloon moet krijgen voor zn zorg arbeid

    en begeleiding daar werd nl veeeeeel te veeeeeel geld voor gevraagd
    terwijl er vaak amper iets voor gedaan werd
    dat was bizar
    ik vind het dus goed dat die tarieven aan banden zijn gelegd

  • A.W.Dörr zei:

    Nu nog een proef procedure bij de voorzieningen rechter over het helemaal niet verkrijgen van een PGB, vanwege de lamlendigheid van een staatsecretaris die mensen in de zeik zet en laat zitten!!! kijken wat daar het resultaat van wordt!!!

  • WAM van Loenen zei:

    Deze gemeenten willen met hun tarieven maar één ding en dat is dat je geen zorg meer vraagt.

  • jessica zei:

    nadat van 1 zorgverlener het uurloon omlaag was gegaan belde ik met de svb, deze melde mij dat nieuwe uurloon max loon is wat mijn gemeente opstelt.
    Dus ik bellen met mijn gemeente wmo , en rara,,die mailden mij terug met dat ze deze bedragen zelf niet kunnen vinden !!
    dus mijn gemeente weet zelf de bedragen niet !

  • Bertine zei:

    In Heemstede kunnen ze er ook wat van voor huishoudelijke ondersteuning! Ook daar zakt het tarief tot net iets meer dan 9 euro. Dat zou een goede vergoeding zijn voor mensen die de zorg zelf willen regelen.

    Jullie doen goed werk met dit proefproces. Ik blijf het graag volgen! En als het nodig is kom ik ook graag met informatie over mijn situatie.

  • Barbara zei:

    Gemeente Hilversum weigert zelfs de indicatie van CIZ door te geven aan SVB, zeggen eerst telefonisch contact met mij op te zullen nemen, ben al drie maanden van het kastje naar de muur gestuurd (en uiteraard nooit door iemand gebeld). Tot en met 2014 is prima uitbetaald door het zorgkantoor, nu zit ik (en mijn zorgverleners) met de gebakken peren en zonder geld. Kunnen ze deze hele ellende niet gewoon terugdraaien en toegeven dat het is mislukt?

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.