1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

VVD neemt afstand van kabinet bij PGB plannen

17 Reacties

Vrouw met lege handen kijkt wanhopig om zich heenDe VVD heeft gisteren afstand genomen van de kabinetsplannen om flinke beperkingen aan te brengen in de toekenning van de PGB. Weliswaar wil de regering de PGB tot ene recht maken maar volgens de meerderheid van het parlement wordt het wel een " uitgeklede"  PGB.

Om bezuinigingsredenen komen straks veel minder mensen in aanmerking voor een pGB dan in de afgelopen jaren. Bovendien worden de tarieven lager. Op die manier blijft er volgens de tegenstanders weinig meer over van het recht. Een probleem dat sommigen zien is het feit dat er met een PGB nog al wat mantelzorg wordt ingekocht. Zorg door mensen die dat in het verleden gratis deden of gedaan zouden hebben. Daarbij valt echter te bedenken dat mogelijke mantelzorgers zoals ouders, broers, zussen of buren voor die zorg een baan moeten opgeven.

Voorts wordt er nog al een sop gewezen dat het PGB fraudegevoelig is. Dat mag zo zijn als het gaat om bemiddelende instanties maar voor de PGB-houder zelf is fraude haast onmogelijk. Wie een indicatie heeft, zal zorg moeten ontvangen. Die moet op de een of andere manier worden ingekocht. De gedachte dat met een PGB een nieuwe tv kan worden aangeschaft of andere luxe zaken, is uit de lucht gegrepen omdat er altijd nog een verantwoordingsplicht is.

De tegenzin van de VVD tegen de bezuinigingen is vermoedelijk mede ontstaan door het grote aantal belanghebbenden op de publieke tribune tijdens de vergadering van de Kamer. Daardoor werd duidelijk hoeveel mensen belang hechten aan een goede PGB.

Het betekent niet dat de VVD in alle opzichten afstand nam van de coalitiepartners. Zo stemden VVD, CDA en PVV voor opheffing van de wachtlijst PGB met ingang van 1 januari. De wachtlijst zal dan ook niet meer terugkeren. Naast de drie genoemde partijen dienden ook de oppositieparrtijen een motie in om de wachtlijsten op te heffen. Andere moties drongen aan op bestrijding van fraude in de ZIN en maatregelen tegen malafide thuiszorgbemiddelaars.

Hierboven is niet het standpunt van de VVD-fractie weergegeven maar wel een aantal argumenten die de partij ertoe brachten tegen de voorstellen van de staatssecretaris te stemmen

17 Reacties

  • Tweets die vermelden VVD neemt afstand van kabinet bij PGB plannen – Thuiszorg Nieuws -- Topsy.com zei:

    [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door welbegrip, DeStructuurConsulent en Dennis Gerlings, Thuiszorgnieuws.nl. Thuiszorgnieuws.nl heeft gezegd: Nu op Thuiszorgnieuws: VVD neemt afstand van kabinet bij PGB plannen http://bit.ly/gFF9IQ thuiszorg [...]

  • gwehkamp zei:

    Uit studies over mantelzorg is al gebleken, dat langdurige mantelzorg leidt tot terugkeer van oude rolpatronen.
    In de praktijk betekent dit met name, dat vrouwen minder buiten de deur gaan werken en/of hun werk opgeven. Dit heeft voor gezinnen een behoorlijke inkomensachteruitgang tot gevolg om van teruggang in carriereperspectief nog maar niet te spreken.
    Dit probleem moet m.i. maar eens expliciet aan de orde komen.

    Het PGB had ten doel om mensen keuzemogelijkheid te bieden over de in te kopen zorg met inbegrip van de keuze het zelf te doen.
    In Engeland bestaat met dit doel het caregiversloan.
    Zo gek is het dus niet.
    Gezinnen met een langdurig zorgbehoeftig gezinslid hebben net zomin als de regering een geldboompje in de tuin staan!

  • Robby van Lankveld zei:

    Eindelijk realistische en verstandige standpunten mbt pgb... Ga zo door.. !!

  • Emile zei:

    Heeft dit te maken met de mensen die een pgb hebben, al dan niet op de tribune, of is het een zaak om een evt.opositie straks alvast de wind uit de zeilen te nemen? Het blijft politiek.Wat mij op het ogeblik veel meer zorgen baart, is het totaal gebrek aan langetermijnvisie.Je hoort er niets over.En echt, de grote problemen dienen zich binnen 5 jaar al aan.Grote,grote personeels tekorten in de zorg. Ben zelf vpk. en zzp. Zie de een na de andere collega vertrekken al dan niet naar een ander land.En dat terwijl het zorgen voor een ander, zo'n mooi ding is.

  • marcel zei:

    Waarom is het pgb door politiek destijds in het leven geroepen.
    Het was 25% goedkoper dan de ZIN.De budgethouders zoeken antwoorden op maat gemaakte hulp die helaas niet te bieden is door ZIN.
    Dus wat hebben de maatregelen voor een ZIN???

  • ACA Zorgmakelaar zei:

    Er zou inderdaad eens meer onderzoek mogen komen over de fraude gevoeligheid bij Zorg In Natura (ZIN). Als het kabinet net zo zorgvuldig met organisaties om zou gaan die ZIN leveren(dus kosten en batenplaatje wat kritischer bekijken en controleren of het geld inderdaad in de zorg wordt gestoken en niet in zg. overhead kosten en gebouwen)zou misschien wat meer geld overblijven voor PGB waardoor cliënten daadwerkelijk de regie over hun leven kunnen (blijven) houden.

    Ik kom regelmatig met schrijnende situaties in aanraking waarbij ZIN eerder een belasting voor het gezin tot stand brengt dan een ontlasting en zelfs gezinnen tot wanhoop leiden. Staat het kabinet ueberhaupt stil bij het feit dat met deze maatregelen een reële risico bestaat dat binnen nu en 5 jaar, NOG MEER geld nodig is voor zorg welke is ontstaan uit deze bezuinigingsmaatregelen?

  • gerdi zei:

    fraude in pgb is mi niet: betaald krijgen als mantelzorger als je de zorg van partner, ouder of kind deels op je neemt, maar als thuiszorginstelling betaald krijgen voor zorg die niet of onvoldoende geleverd wordt.
    laat ze dat een aanpakken.
    zorgverlener pgb

  • Kindervreugd zei:

    Beste Overheid,

    Als ik als zorgverlener van autistische kinderen kijk wat 3% minder PGB op een gezin met 5 autistische mensen heeft gedaan met de zorgverlening,hulp en begeleiding heeft men geen flauw idee hoe inventief je moet zijn om alles weer opnieuw in goede banen te leiden.Ik kan u verzekeren dat er met man en macht gewerkt wordt kwalitatief goede zorg neer te zetten. Het uitkleden van de zorg betekend niet alleen bezuiniging op de zorg maar een verarming daarvan waarbij kinderen en jong volwassenen terug zullen vallen in hun oude patroon.Daarbij zullen steeds minder mensen voor de zorg kiezen alleen al om het feit dat je geen verantwoorde zorg straks meer kunt bieden. Is dit dan de bedoeling? Willen we dan meer blauw op straat, Jeugdgevangenissen en meer jeugd in de psychiatrie. Als alles in ZIN moet waar halen we dan de zorgverleners of begeleiders vandaan en was dit al vanaf beginsel niet duurder dan het PGB? Waar moet het geld vandaan komen om steeds vroeger kinderen in huizen onder te brengen? Hoezo goedkopere zorg. Laten we allen erbij stil staan dat als je van zorg afhankelijk wordt, je graag geholpen wilt worden door mensen die dicht bij je staan en die je kent. Was dit ook niet de bedoeling van het PGB om zelf deze zorg in te mogen kopen?
    Denkt u eens in grote wachtlijsten voor ZIN want die zullen er links of rechtsom absoluut komen.

  • geert zei:

    wat moeten alle mensen die echt zorg hebben van hun naaste of familie die echt 24 uur klaar staan. moeten zij straks gaan zwerven of de straat op . houd in geen liefde , warmte een leefbaar leven geven en ga zo maar door. er zijn zoveel instanties bij de regering die maar geld uit geven kijk alleen maar naar de t.v wat het kost aan recepties , afscheidsrecep. enz enz. nieuwe gebouwen met dure in richteng ga zo maar door. kijk naar de kleine zorgkantoren die geen goede zorg leveren ja ga zo maar door. denk om spyg. zieken die echt niet weten wat er vaak om hen hun gebeurd vergeet ze niet!!!!!!!. laat de p.g.b niet onderuitgaan HELP A.U.B

  • Emile zei:

    Even een reactie op zorgmakelaar.
    NEE dit en ook alle vorige kabinetten staan en stonden nooit stil bij concequenties van maatregelen in de zorg en hun betekenis voor de zorg in de toekomst.Er wordt alleen gesproken over betaalbaar houden.Een mens is echter geen product hoewel je wel modellen kunt verkrijgen wat maatregelingen nu betekenen voor later.Kwestie van 1+1=
    Er zullen veel hogere kosten ontstaan in de nabije toekomst door bezuinigingen nu.Veel mensen zullen niet meer de hulp krijgen die nodig is.
    Even nog dit, ik schreef dat wij werken als vpk zzpers. Dit is bij ons noodzaak, omdat wij ook 2 kinderen met een handicap hebben en daarvoor een pgb.Onze dagen beginnen om 6 uur en we gaan met het laatste kind naar bed, als ik 's nachts niet moet werken tenminste.Overdag mijn vrouw. Hadden vorig jaar door het hebben van een pgb voor de kinderen maar liefst de luxe van 5 dagen vakantie.

  • kees zei:

    Ik snap niet waarom altijd de PGB in het geding is.
    Ik heb PGB net een jaar en ik ben daar heel blij mee.
    Eerst had ik zorg in zin vorm maar daar werd ik niet vrolijk van.
    Ik had dagbesteding in een grote instelling,
    ze vergaderen gerust als je een activiteit had.
    Zei je daar iets van, werd je uit de hoogte aangesproken dat je blij mag zijn dat je hier was. Zelf tot vernedering toe. Ik ben lichamelijk beperkt maar je werd benaderd als een verstandelijk gehandicapte.
    Ik zal maar zwijgen over de tarieven die ze berekenen, daar kwam ik achter toen ik zorg in pgb aanvroeg. Ik had 6 dagdelen maar van dat geld kon ik maar 3,5 dag komen.
    Wilde je bij een andere aanbieder wilde ze wel bemiddelen.
    Dat hield in dat zij van de 125 euro per dag 44 aan de andere betaalde en de rest in hun eigen zak staken.
    Ze kunnen beter zin aanpakken ipv pgb.
    Nu kan ik kleinschalig mijn zorg inkopen en word niet over prikkelt.
    ook zin gaat op luxe vakanties en als je niet mee gaat mag je een ....
    activiteit doen. Dus houd pgb aub in leven

  • Ad zei:

    Hallo allemaal,
    Ik kan voor een heel groot gedeelte en wellicht helemaal meegaan met de gedachten die de directeur van Per Saldo heeft geventileerd in haar reactie d.d. 14 december j.l.
    Hier een link naar haar reactie. het is een interessante denk- en zienswijze....
    http://www.pgb.nl/persaldo/nieuws-over-het-pgb/nieuws/actueel/trots-op-het-persoonsgebonden-budget/?waxtrapp=qeusdhDsHcwOhcPjBCGNAC&1view=larger
    Groeten,
    Ad.

  • sas zei:

    Zelf hebben wij een autistische zoon die ik zelf 27 uur per week zelf school geef om dat hij niet kan funtioneren in een groep. Dan heb ik het nog niet over al die andere uren per dag waar bij hij geholpen of begeleid moet worden. 2 Keer in de maand komt er iemand voor het pgb en mij hebben we voor 10 uur per week voor een klein bedrag in gehuurd. Ik kan geen andere juf nemen voor dit bedrag en de ECHTE expers konden al niet met hem om gaan of motiveren. Zelf kan ik dus niet meer werken.

    Als ik dan naar mijn vriendin kijk die 2 jaar geleden een hersen bloeding heeft gehad en natuurlijk revalidatie nodig had. Nu nog 2 keer in de week wordt opgehaald met een busje naar dagbesteding gaat 1 keer in de week zwemmen en 1 keer in de week fitnes doet wat allemaal uit het awbz betaaldt wordt. Zegt ja als ik dat allemaal zelf moet betalen kan dat niet doen.Alleen naar het centrum of met haar man zwemmen kan ze ook. Nodig heeft ze het al lang niet meer, maar het is wel lekker makkelijk.

    De mensen die het echt nodig hebben zijn van dit soort gevallen de dupe. Ik denk dat het er heel wat zijn. Kijk daar eerst eens naar daar kunnen een hoop andere voor geholpen worden.

  • agnes wulms zei:

    We moeten gewoon alle gevallen die we tegen komen bij mensen die ZIN vorm hebben en daar waar het niet klopt melding van gaan maken !!
    Roep een meldpunt in het leven waar wij als pgb zorgers melding kunnen gaan maken als een aanbieder in ZIN niet de juiste zorg of geen zorg geeft maar wel betaald heeft gekregen !! daar is het geld te halen, ik maak ondertussen dagelijks van deze praktijken mee alleen omdat ze gecertificeerd zijn... worden ze geloofwaardig genomen maar niets is minder waar !!! en de kwaliteit is ver te zoeken vaak tegen tarieven die klinken als een klok !!
    A.wulms

  • M zei:

    Even een reactie op Kees: ik heb altijd begrepen dat een dagdeel een ochtend of een middag is, dus 6 dagdelen zijn 3 hele dagen (ochtend + middag). Als je dan 3,5 dag kan komen, dan krijg je zelfs nog een halve dag extra!

    Groet,
    M.

  • Inge Jansen zei:

    Dat de zorgkosten de pan uit reizen is bekend. Dat er bezuinigd moet worden is dan ook nodig. Maar laat de overheid eerst eens kijken naar de zorgaanbieders. Mijn zoon is verstandelijk beperkt met een zware hechtingsstoornis en gaat zo nu en dan mee op kampen voor verstandelijk beperkte kinderen. Deze kampen worden door sommige aanbieders steeds luxer. Racen op het circuit van Zandvoort, reizen naar Suriname, duo sprongen uit een vliegtuig.... Wil niet iedereen dat? Waarom moet in hemelsnaam de gemeenschap hiervoor betalen? Voetballen, spelletjes doen en hutten bouwen brengt blijkbaar niet meer voldoende op voor deze zorgaanbieders. Laat ouders zelf dat soort evenementen betalen. Dat moeten ouders van gezonde kinderen toch ook! Hoe leuk mijn zoon dit ook zou vinden, ik laat hem niet meegaan. Uit principe! Dit soort bizarre special weekends worden dan ook met name aan het eind van het jaar gehouden omdat ouders hun budgetten op willen maken. Is dat hebberigheid of angst dat het budget voor het jaar erop dan gekort gaat worden??? Ieder jaar houd ik behoorlijk wat over maar nog nooit het jaar erop gekort! Als meer mensen deze instelling zouden hebben zou er meer PGB budget overblijven voor anderen die het ook hard nodig hebben. De zorgaanbieders gaan dan misschien weer normale, betaalbare kampen organiseren

  • geralda zei:

    Inge Jansen,

    Ik ben het helemaal met jou eens!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.