Te zout, te vet, te zoet…
Foto: Flickr/Dubravko Sorić (CC)
“Heb je ooit zo zout gegeten?” luidt een ouderwets gezegde. Ofwel, heb je ooit zoiets ergs gezien of meegemaakt? Tegenwoordig eten wij in onze spreektaal niet meer “zo zout”. Maar we eten dagelijks nog wel veel te veel zout. Althans, dat zegt de Consumentenbond, in haar tweejaarlijks onderzoek naar zout in producten in de supermarkt.
Van 90 producten die de bond al eens eerder testte, zijn er 40 nog steeds te zout. Dat schiet niet op, vooral niet als je bedenkt dat sommige van die producten zelfs nóg zouter zijn geworden! Enkele boefjes zijn de Wagner Big Pizza Supreme die 10% zouter is geworden en de kaas Old Amsterdam met zelfs 15% meer zout. En iedereen die een beetje verstand heeft van gezond leven weet dat zout niet goed is voor de bloeddruk, het hart en de bloedvaten.
De mens heeft maar 1 gram zout per dag nodig; boven de 6 gram zit hij in de gevarenzone. En wat is het geval, wij nemen gemiddeld 9 gram zout uit ons gefabriceerd voedsel tot ons. Veel te veel… Niet voor niets strijdt de Consumentenbond al sinds 2007 tegen fabrikanten die al dat zout in hun voedsel doen. De reden waarom fabrikanten dat doen, ontgaat me, de prijs van het bewerkte voedsel zal er ongetwijfeld mee te maken hebben…
Daar bovenop komt dan nog het feit dat we in zijn algemeenheid niet gezond eten. De “schijf van vijf” mag dan wel als ouderwets worden ervaren, toch was die schijf een aardige richtlijn. Twee dagen in de week vis eten, voldoende groenten en fruit, slechts een kwart van de Nederlanders houdt zich hier aan. Van kinderen op de basisschool eten volgens het RIVM slechts 3 op de 10 genoeg groenten en fruit, op de vervolgopleidingen is dat nog maar 14%.
Opvallend is dat vrouwen vaker fruit eten dan mannen (respectievelijk 30% en 22%) en dat allochtonen weer gezonder eten dan autochtonen. Slechts 14% van de bevolking eet twee keer in de week vis.
Met zo’n ongezonde leefstijl is het niet gek dat we zoveel mensen met overgewicht hebben, meent consumentenorganisatie Foodwatch. Bijna 42% van de Nederlanders is te zwaar, in 1981 was dit nog 33% volgens de organisatie. Vooral producten in de supermarkt die zijn gericht op kinderen is vaak te vet, te zout of te zoet. En dan blijf je vervolgens nergens, want wie eenmaal een smaak heeft ontwikkeld, komt daar maar moeilijk weer vanaf. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst… hmm, er is werk aan de winkel voor de voorlichters van gezonde voeding!
Er zijn hele goeie zouten tegenwoordig!
Keltisch zout, himalaya zout, maldon zout!
Dit zijn de goeie zouten!
Jozozout is troep dat klopt!!!
Oh ja, goeie vetten zijn gezond!
Kokosvet, roomboter, olijfolie.
Het is goed om daar onderscheid in aan te brengen.
Margarine en lightprodukten,dat is troep!!!!!!