1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Alternatieve therapie voor kinderen een goed idee?

22 Reacties

Kind geeft stopteken met handIn Nederland gebeurt het regelmatig dat jonge kinderen door artsen worden doorverwezen naar alternatieve therapieën. Waar het in Zweden verboden is voor kinderen tot 8 jaar om alternatieve therapie te krijgen, gebeurt dit in Nederland juist geregeld.

Uit onderzoek van de European Journal of Pediatrics blijkt dat 30% van de Nederlandse kinderartsen een doorverwijzing doet naar bijvoorbeeld een acupuncturist, chiropractor of hypnotiseur. Dit is al dan niet op verzoek van de ouders. Ook past 39% van de kinderartsen zelf wel eens een therapie toe die buiten de reguliere gezondheidszorg ligt, zoals homeopathische middelen of kruiden.

Hoewel veel mensen zeggen baat te hebben bij alternatieve therapieën, kan het bij kinderen anders liggen. Kinderen kunnen minder goed kenbaar maken wat hun problemen zijn, waardoor het niet duidelijk is wat de therapie voor hen doet. Zoals kinderarts Jan Peter Rake in de Volkskrant (7-10-2013) stelt: “Kinderen kunnen niet zelf beslissen, en de ouders zien de risico’s niet”. Daarnaast is het mogelijk dat alternatieve artsen niet gespecialiseerd zijn in kinderzorg.

In Nederland worden de klachten na alternatieve behandelingen niet centraal bijgehouden, maar sinds 1 januari zijn de alternatieve geneeswijzers ook onder toezicht gezet, net als reguliere verpleegkundigen en artsen. Medische missers moeten voortaan gemeld worden ontevreden klanten kunnen terecht bij een klachtenfunctionaris.

22 Reacties

  • Gio Vogelaar zei:

    Mag ik om uw verhaal wat te nuanceren een stukje informatie plaatsen over behandeling door het reguliere circuit:

    http://leefbewust.nu/schokkende-cijfers-doodsoorzaak-nummer-1-medicijnen-wat-kunnen-zelf-doen/

  • Joan van Wijnen zei:

    Wat is alternatief en wat is regulier. Wat nu alternatief is kan over een paar jaar een reguliere behandeling zijn. Mijn zoon heeft behalve Downsyndroom ook een vorm van autisme. Ik ben blijven zoeken om met hem in contact te komen. Uiteindelijk heb ik een methode gevonden, die zijn wereld geopend heeft. Op school werd het een wonder genoemd dat hij is gaan praten, al is het gebrekkig.

    Op de reguliere geneeskunde ben ik helemaal afgeknapt. Vaak weten ze zelfs geen diagnose te stellen. Ik kan er een boek overschrijven.
    Peter Gotzsche een Deense hoogleraar heeft het gedaan. Dat de praktijken van de farmaceutische industrie grenzen aan de maffiapraktijken. En dat medicijn gebruik doodsoorzaak nummer 3 is.
    http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/11/16/geneesmiddelen-zijn-gevaarlijk-1557102

    Uit mijn directe omgeving ken ik een verhaal van een moeder, die terminaal was. Zij is op aanraden van haar schoondochter gestopt met het innemen van alle medicijnen en kreeg daarvoor vitamines in de plaats. Ze is weer helemaal opgeknapt.

    Oh en zelf ben ik onder behandeling voor vitiligo. (Witte vlekken op de huid omdat er geen pigment meer wordt aangemaakt.) In de reguliere geneeskunde is het niet te genezen, maar bij de alternatieve behandeling, die ik nu volg zie ik het langzamerhand verminderen.

    Nee kinderen kunnen niet beslissen en ouders zijn de risico's niet. Maar dat geldt voor mij zeker ook voor het reguliere circuit.

  • asjemenou zei:

    Ik vind dat kinderen niet met het alternatieve circuit in aanraking moeten komen en de grens van 8 jaar vind ik laag.
    Zeker gaan er ook in het gewone circuit dingen fout, helaas.
    Maar therapieën van het alternatieve circuit hebben vaak effect op de psyche van de mens, daartegen moet een kind beschermd worden. Wat een volwassen mens doet, die kan zich goed informeren en op grond daarvan zelf beslissen.

  • Jolande Rommens-Musquetier zei:

    Wat jammer weer van deze stemmingmakerij en het plaatje met de hand die een stop/halt gebaar maakt. Het is duidelijk hoe negatief alternatieve therapie weer in het daglicht wordt gezet ten gunste van reguliere therapie. Misschien zou een meer objectiever stuk waarbij beide kanten aan het woord gelaten worden, wat meer recht doen aan de geneeskunde in Nederland.

    Als alternatief therapeut mag ik regelmatig mensen in mijn praktijk verwelkomen die bij de reguliere GGZ vaak in de kou zijn blijven staan of niet goed worden geholpen. Gelukkig kan ik ze vaak wel helpen en heb ik (nog) geen wachtlijst van maanden tot een half jaar.

    Mijn ervaring is anders als hierboven beschreven als het gaat om de effectiviteit van behandelingen in het reguliere circuit. Regelmatig bestaat de behandeling enkel uit opsluiten en verdovende medicatie toedienen. Therapie die past bij de cliënt en helpend is om te helen, wordt lang niet altijd gegeven.

  • Linda zei:

    Gezien het extreem lage aantal levensbedreigende situaties en doden als gevolg van alternatieve therapie in vergelijking tot de tienduizenden doden elk jaar in Australie als gevolg van medische missers en bijwerkingen van regulieren medicijnen lijkt alternatieve therapie mij absoluut een aanrader voor iedereen, maar vooral voor kinderen.

  • Ron wijdeveld zei:

    Het ligt over het algemeen niet aan de kinderen waarbij een algemeen probleem wordt teruggebracht naar een individueel probleem.
    Wij als volwassenen zijn vergeten dat we mens zijn.
    We weten niet meer hoe we met onze kinderen moeten omgaan.
    Dit hebben we als mens verleert.
    Hiervoor hebben we een aantal "geleerden"die het "wel weten"
    We zijn pas tevreden als de "geleerden of therapeuten"een sticker op het kind hebben geplakt.
    ADHD, ADD, AAD, Autist enz. enz.
    Let wel deze sticker gaat er nooit weer af.
    Zo nu zijn we tevreden.
    Veel mensen zijn verworden tot lege vaten die niet meer menselijk kunnen nadenken, o jé dat kunnen ze natuurlijk niet meer.
    We zijn bezig het menselijke steeds onmenselijker te maken, te beginnen bij de kinderen.
    Ooit een normaal mens gezien, ik niet

  • Caroline zei:

    En hoeveel kinderen sterven niet door fouten van artsen in het reguliere circuit, of door experimenten met nieuwe medicijnen vol met gif.
    Ik verwacht dat deze cijfers niet zo openbaar gemaakt worden, of wellicht zelfs niet eens in statistieken worden opgenomen.

  • Chantal Kas zei:

    Ik kan het volledig eens zijn met de bovenstaande reacties, alleen mis ik wel de opmerking die ook bij het stukje stond:
    Men moet wel geleerd hebben om kinderen te kunnen behandelen, cq te begleiden. Ik vind dit echt een vak apart welke een grondige opleiding behoeft.
    Zeker voor chiropractie hoewel ik het mij niet kan voorstellen dat dit als basis niet in hun opleiding voorkomt. Ik weet dat er ook speciale (vervolg) opleiding voor behandelingen aan kinderen is. Ik ga ervanuit dat deze meneer/mevrouw net als regelmatig in de reguliere geneeskunde voorkomt, een kapitale fout, medische misser, heeft gemaakt.

    Zelf ben ik psychosociaal hulpverlener met een eigen praktijk, gecombineerd met natuurkundige therapieën. Ik ben gericht op adolescenten en volwassenen. Ik heb kinderen in de praktijk gehad echter vond ik mijzelf daar niet zeker in en heb daarom ook besloten opnieuw een opleiding te doen die mij daarin de handvatten zal kunnen geven. Bij twijfel niet inhalen, zorg voor een gedegen kennis wanneer je mensen behandelt, begeleidt. En belangrijk, weet waar je naar toe gaat.

    Ook ik ben vaak bij een alternatieve therapie/arts geweest omdat de reguliere artsen mij niet konden helpen. Bij de cliënten die in mijn praktijk komen hoor ik regelmatig hetzelfde. Door de jaren heen is dat dus niet veranderd.

  • Anna zei:

    Ik ben het helemaal met Linda eens. De getallen in Australië waar bij het niet goed gegaan is gaan zelfs over 3 jaar.
    Eerlijker zou het zijn als daarnaast beschreven zou worden hoeveel kinderen ernstige complicaties en zelfs overlijden overhouden aan een reguliere behandeling. Dan zou je bv. beter de vraag kunnen stellen "Is het een goed idee chemotherapie therapie bij kinderen te verbieden. ???" En dat vinden de meeste mensen een rare vraag .
    Ik heb als verpleegkundige veel mensen zien langs komen met behoorlijke complicaties na reguliere behandelingen. Zoals verder moeten leven met een darmstoma na een baarmoeder verwijdering. Of zelfs een stoma na een hernia operatie. Je kan het zo gek niet bedenken. Het wordt volgens mij tijd dat we de termen alternatief en regulier gaan loslaten en gaan kijken wat in elke situatie de beste minst schadelijke behandeling is voor ieder kind ofvolwassene .

  • Dolly van de Wint zei:

    Wat een stemmingsmakerij! Wat een slecht generaliserend artikel!
    Ik onderschrijf het verhaal van Gio. Ik werk complementair en voldoe aan alle eisen voor 2017 die de zorgverzekeraar mij oplegd om voor vergoedngen in aanmerking te komen, dus in 2017 wordt er al enorm veel kaf van het koren gescheiden.
    Maar ik maak dus ook van dichtbij mee, vanwege samenwerkingen met het reguliere circuit, , hoe kinderen van instelling naar instelling gaan en hoe ze geen juiste hulp krijgen.
    Ik heb contracten met gemeentes en merk dat de transitie een feit is, maar de transformatie nog lang niet! Dit tot schadelijke gevolgen voor de kinderen!

  • Hélène Zack zei:

    Als kindercoach én doktersassistente vind ik dat er meer vanuit nuances gedacht en gehandeld moet worden. Zowel de reguliere- als alternatieve geneeskunde heeft veel te bieden.Niet vanuit tegenstellingen kijken maar als aanvullend dan haal je het beste vanuit 2 werelden.
    Een kanttekening wil ik plaatsen bij alternatieven genezers waarbij hulpvragers zich goed moeten oriënteren en letten op welke kwalificaties en opleidingen de genezer heeft gevolgd. Lees daarnaast eens artikelen over de geboden therapie: is dat wat aansluit bij jouw ideeën? Waar is de therapie op gebaseerd?

  • raam zei:

    alternatief was vroeger normaal
    en heel heilzaam
    accupunctuur is duizenden jaren oud en daar kan de arrogante medische betweterigheid nog heel vaal van leren
    maar nu lven we in een omgekeerde wereld
    big farma en de chemicalienterreur is aan de macht
    daar mag je wel aan dood gaan
    vinden ze NORMAAL
    kraait geen haan naar
    maar aan het leven dood gaan of aan alternatief mag niet
    want dat leverd big pharma en zn gehersenspoelde aanhang niks op
    dus de natuur moet aan banden van die geldwolven
    kan het zieker
    in mijn ogen niet
    ..
    we zijn met zan allen gewoon proefkonijnen van de chemische industrie
    ik hoop dat ouders hun wijsheid gebruiken
    en die chemische rommel zoveel mogelijk uit kinderen weg houden
    want kinderen dienen te worden beschermd door hun ouders
    laat je dat recht NOOIT afpakken

  • dit is een reactie voor asjemenou zei:

    asjemenou zei:
    Ik vind dat kinderen niet met het alternatieve circuit in aanraking moeten komen en de grens van 8 jaar vind ik laag.
    Zeker gaan er ook in het gewone circuit dingen fout, helaas.
    Maar therapieën van het alternatieve circuit hebben vaak effect op de psyche van de mens, daartegen moet een kind beschermd worden. Wat een volwassen mens doet, die kan zich goed informeren en op grond daarvan zelf beslissen.

    ...............

    hallo
    alles heeft invloed op de psyche
    ook de regulieren ideeen
    mijn vraag aan joe

    moeten kinderen dan niet tegen jou ideeen beschermd worden ?
    want die hebben ook invloed op de psyche
    en zijn mogelijk nog schadelijker dan alternatieve ideeen

  • Wendy zei:

    Zowel in het reguliere als alternatieve circuit komen missers voor. En de missers in het reguliere circuit hebben vaker een enorm grote impact.
    Volgens mij zou de stelregel moeten zijn: eerst door het reguliere circuit en daarna of parallel zoeken naar alternatieve middelen.
    Vooral (jonge) kinderen zijn in heeeeeel veel gevallen enorm gebaat bij alternatieve therapie omdat het minder/geen bijwerkingen heeft en wel geschikt is voor de jonge leeftijd.

  • Jolande Rommens-Musquetier zei:

    5 juli 2016 Volkskrant:In Nederland zijn tientallen, mogelijk honderden kinderen die worden 'rondgepompt' tussen jeugdzorg- en ggz-instellingen. Deze kinderen zijn zo complex dat instellingen zich geen raad met hen weten en hen telkens doorschuiven.

    Ik mag hopen dat een aantal van hen wel goed geholpen kunnen worden bij een alternatief therapeut die goed maatwerk levert.


    http://www.volkskrant.nl/binnenland/honderden-moeilijke-kinderen-rondgepompt-in-ggz-instellingen~a4333371/

  • Maria de Munnik zei:

    IK ben zelf al 36 jaar werkzaam in de zorg/welzijn. Daarnaast ook al 14 jaar natuurgeneeskundig opgeleid als Mesoloog. Door deze 6 jarige studie ban ik heel anders gaan denken over geneeskunde. Tuurlijk zijn er kwakzalvers, maar tegenwoordig moet je aan zoveel eisen voldoen dat je de kwakzalvers kunt scheiden van de deskundigen. Regulier zou veel meer samen moeten gaan werken met alternatief. Dat zou voor de mensen een MEERWAARDE kunnen betekenen. Maar jammer genoeg zijn we zo gehersenspoeld dat de reguliere geneeskunde als HEILIG wordt gezien. IK zeg altijd.. wees blij dat regulier bestaat, en vooral bij acute aandoeningen GA naar regulier, bij chronische aandoeningen kun je daarnaast ook kiezen voor alternatieve (integrale / complementaire)geneeskunde.

  • roos zei:

    Lieve mensen


    voor mij gaat het niet om wat ieder individueel vindt. Helpt het iemand helpt het iemand. Ga daarvoor. en leg een ander niet op wat voor jezelf Werkt . Daar zit het gevaar in. Als jou het helpt prima toch. Het punt is als men in nood zit doet men alles om eruit te komen. Abonneer je op sceptisme . Ik ken mijn leven wat voor mij werkt is niet voor een ander.
    en wat is de defenitie van alternatief . lees er eens OVER

  • WAM van Loenen zei:

    kinderarts Jan Peter Rake moet niet net doen of de reguliere medische zorg voor kinderen zo veilig is. Hedendaagse medicijnen die hij en z'n collega's voorschrijven zijn meestal nooit op kinderen getest voordat ze op de markt kwamen. En zijn uitspraak van 'ouders zien de risico’s niet'; moeten de ouders naar zo'n argument luisteren ook als er geen verdere behandelmogelijkheid meer is voor hun kind in de reguliere zorg?

  • Illi zei:

    Wat versta je onder alternatieve therapie? Veel therapievormen die nu regulier zijn komen uit het alternatieve circuit. Een kind kan de keuze niet maken, dat klopt. Maar een kind kan de keuze evenmin maken in het reguliere circuit. Daar moeten ouders ook de keuze maken voor medicatie waarbij je de vraag kunt stellen of dat wat oplost. Het is de verantwoordelijkheid van de ouder om goed te onderzoeken met wat voor therapeut ze in zee gaan. Zowel regulier als alternatief. Er zijn in het alternatieve circuit net als in het reguliere circuit ook beroepsverenigingen waar therapeuten moeten voldoen aan allerlei criteria. Ook daar is wel toezicht en controle op.

  • Greet zei:

    Ik ben zelf energetisch therapeut.
    Doordat ouders en kind het traject samen volgen kan het kind zijn geleerde zaken implementeren in een gezin waarbij ouders mee veranderen met het kind doordat zij de behandeling hebben mee beleefd. Veelal is het zelfs verstandig om eerst de ouders te behandelen in hoe met moeilijke dingen die bij het kind horen om te gaan en dan te kijken wat hiervan doorresoneert naar het jonge kind. Daarna kan je het jonge kind alsnog behandelen.
    Ik zou zo graag de handen ineen slaan met regulier zodat we samen goede zorg kunnen leveren. Hierdoor kan je in open en eerlijk overleg met andere behandelaars indien gewenst om feedback te halen en te geven over eerdere trajecten.
    Ps wijzelf en onze dochter worden alternatuef behandeld bij homeopaat en magnetiseur en komen zelden bij de huisarts. Wij mijden deze echter niet wanneer die zorg nodig geacht wordt.

  • Joan van Wijnen zei:

    Luister en huiver. De kinderen zijn de volgende target van de Farmaceutische industrie. Ik kwam per ongeluk op deze lezing op you tube:
    https://www.youtube.com/watch?v=g8bt8eUB1CU

  • W.van Ommen zei:

    Wat mij vaak opvalt is dat de reguliere geneeswijze als uitgangspunt wordt genomen. Maar was er voor die reguliere tijd (150 jaar of zo) niet al heeeel veel genezen en behandeld op basis van kruiden en persoonlijke visies! Dat bewijst volgens mij dat regulier in de kinderschoenen staat en aan bewijsdrang doet terwijl de andere oude methode zich reeds heeft bewezen!
    Dat in de natuur dieren blijven bestaan moet ons vertrouwen geven in de natuur! Niet in hard ingrijpen.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.