Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Professioneel in duo met mantelzorger

5 Reacties

Twee samenspelende violistenDe pakketmaatregel AWBZ leidt ertoe dat meer professionele zorg in handen van mantelzorgers terechtkomt. Susan Feith van Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg, pleit voor nauwere samenwerking.

Zij vindt dat juist de individuele professionele zorgverlener zich meer bewust zou moeten zijn van de belangrijke positie van de mantelzorger. ” Neem sneller en meer contact op, geef meer gedetailleerde informatie”, zo zegt zij. De professionele hulpverlener kan bijvoorbeeld gerichte informatie geven over het toedienen van zuurstof  aan iemand die zorg nodig heeft. ” Een ander belangrijk punt is de combinatie van medicijnen. Een vergissing op dat gebied kan fataal zijn”, zo benadrukt zij.

Ook de voor de mantelzorger zelf kan een goede informatie door de professionele zorgverlener van veel belang zijn. ” Tiltechnieken zijn heel belangrijk. Een mantelzorger die door zijn of haar rug gaat, kan geen zorg meer verlenen. Bovendien weten veel mantelzorgers niet hoe belangrijk respijtzorg voor hen kan zijn. Het betekent dat een andere vrijwilliger of een professionele zorgverlener tijdelijk de taken overneemt van een mantelzorger. Zo krijgt de mantelzorger tijdelijk rust of mogelijkheden om andere belangrijke dingen te doen.”

Centraal in het pleidooi staat dat professionele zorgverleners in een vroeg stadium zouden moeten overgaan tot contact met mantelzorgers. ” Het hoort eigenlijk een tweede natuur te worden”, zegt Feith. Uitgebreide informatie over het onderwerp is te vinden op www.expertisecentrummantelzorg.nl

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.

5 Reacties »

 • Cora Postema zei:

  Heel goed, ga alleen niet invullen wat je denkt dat een mantelzorger nodig heeft…. maar vraag het. En vergeet niet dat je als professional ook veel van de mantelzorger kunt leren. Die kent de zorgvrager tenslotte al wat langer en is daarmee een bron aan informatie.
  Ik ben voor gelijkwaardigheid tussen professional-mantelzorger. Hartelijke groet,
  Cora

 • marc leenders zei:

  Helemaal mee eens Cora,
  Ik ben de hele dag al aan het bedenken wat ik hiervan vind, en zeer belangrijk de onderliggende gedachte.
  De zorgverlener is aansprakelijk, mantelzorger niet!!!! Welke consequenties heeft dit?
  Wil men nu mantelzorg de professionele zorg laten overnemen? Wat denken de juristen hierover? Ik ben geen fan van juristen, die praten naar eigen beurs, uren schrijven!!! en cashen, dus daar moeten we niet zijn.

  Ik ben mantelzorger geworden omdat ik foute beslissingen en onkunde zag bij de specialisten!!! niet eens bij de thuiszorg, de man/vrouw aan het bed. Dat heeft mij gemaakt tot wat ik nu ben, geen mantelzorger maar veel meer en ik stijg ver uit boven de zorg met kennis ervaring en daadkracht. Geen ervaring deskundige meer, maar manager van een kleine private thuiszorg instelling, die ik thuis noem “thuis” en gewoon thuis zijn en blijven daar waar je hart is je ziel en je je eigen dingen kunt doen.

  Ik vertel de zorgverlener wat hij/zij moet doen ze zijn een aanvulling op mijn mantelzorg, bovenstaand verhaal is achterhaalt bij mij dan, en is ontstaan uit noodzaak in de situatie.

  Natuurlijk zijn er genoeg mensen die niet zo ver komen of willen/ kunnen. Het word tijd dat de mantelzorger respect krijgt en rechten, en zeker moet de zorgverlener indien gewenst sparren met de mantelzorger en kennis overdragen, ik heb ook geleerd van de verzorgers,en ze leren nog dagelijks van mij!!

  Over respijtzorg wil ik melden dat er zeker het loslaten een part speelt maar het moet ook mogelijk zijn/gemaakt worden, daarnaast vind ik dat WMO daar niets aan doet, mantelzorg ondersteuning word in gemeentes afgekocht, en is waardeloos, geef geld aan een clubje en kijk maar of er wat van komt dan zijn wij er vanaf, dit kost geld WMO geld dat bij de cliënt thuis hoort.

 • De redactie zei:

  Ik begrijp de zorg. Mij lijkt dat mevrouw Feith vooral een logische consequentie trekt uit de pakketmaatregel AWBZ. Goed contact tussen zorgverlener en mantelzorger kan dan toch alleen maar in het voordeel voor de drie partijen zijn?

 • Cora Postema zei:

  beste redactie, welke zorg bedoel je?

 • De redactie zei:

  De zorg voor een goed evenwicht tussen professional en vrijwilliger.