1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

PGB opzettelijk de nek omgedraaid

22 Reacties

Man sleurt andere man aan stropdas de trap opVolgens SP-Kamerlid Renske Leijten is de langdurige zorg bij dit kabinet niet in goede handen. Leijten: "Mensen die niet terecht konden in de reguliere zorg vonden hun weg naar het pgb. Het werd een vluchtheuvel, een reddingslijn, die knip je niet zomaar door."

"Helemaal niet nu de reguliere zorg jaar op jaar verslechterd is. Deze mensen kunnen nergens heen. De plannen van Rutte zijn een rechtstreekse aanval op het recht op goede zorg." Zij stelt het hard: "In de toekomst ben je afhankelijk van een onwillige zorgverzekeraar of van een gemeente die het geld ook mag uitgeven aan een parkeergarage." Een andere mogelijkheid is, dat je afhankelijk wordt van de liefdadigheid. Leijten wil aan zo'n samenleving niet meewerken. De vraag is of er nog mogelijkheden voor haar zijn om het tij te keren.

Overigens geeft zij niet alleen het huidige kabinet de schuld: "Al jarenlang is er aan de langdurige zorg gemorreld, allemaal omdat het zogenaamd te duur zou zijn." Volgens haar is dat minstens al sinds 2002 aan de gang.

Agnes Wolbert , kamerlid voor de PvdA, reageerde vlak voor de debatten over het PGB. Zij noemde de bangmakerij voor enorme kostenposten een bekende tactiek om een succesvol project de nek om te draaien. Eerst wordt de sfeer rond zo'n project verziekt en daarna is alleen nog de genadeklap nodig. Die is nu zo goed als volledig gegeven.

22 Reacties

  • b.rombout zei:

    wij moeten ons gek bezuinigen,de zakkenvullers zijn niet ui te roeien,ouderen laten se willens en wetens verrekken,bij ouderen kijken ze eerst naar je leeftujd of het nog de moeite waard is om op latere leeftijd je pacemaker te vernieuwen als de batterij bijna leeg is jammer dat je niet snel doodgaat.ze verzinnen van alles om zoiets niet uit te voeren .alle griekse ambtanaars gaan van ons geld op vacantie

  • Chris zei:

    Ik denk dat sommige ik zeg sommige PGB-houders zelf hieraan schuldig zijn. Want hoe haal je het in je hoofd om met vakantie te gaan naar Suriname met geld dat bedoeld is voor mensen die afhankelijk zijn van zorg? Ik bedoel hiermee, mensen die lichamelijk zwaar gehandicapt zijn?

    Heb net hier gelezen dat PGB-geld ook gebruikt werd voor parachute springen etc. Jaja.
    Dit soort dingen zijn GEEN noodzaak maar bijzaken die de PGB kapot hebben gemaakt. Vaak ligt het ook aan de begeleiders die dit soort zaken ''begeleiden''.

  • Marielle zei:

    Het geld van het pgb is bestemd om zorg in te kopen. Zorg die geindiceerd wordt door het CIZ en BJZ. En niet alleen voor mensen die lichamelijk zwaar gehandicapt zijn! Gewoon voor iedereen die zo´n indicatie heeft gekregen. En geloof me, het is steeds moeilijker een indicatie te krijgen.
    Niet alleen lichamelijk gehandicapte mensen worden nu het slachtoffer van een regering die er alleen maar op uit is om te bezuinigen over de rug van de zwakkere medemens heen (zolang ze zelf maar hun kapitale villa kunnen blijven betalen, maakt het die regeringslui niets uit wie er verder krepeert), ook mensen met een psychische aandoening worden zwaar de dupe.

    Mensen met autisme b.v. kunnen niet geholpen worden door een logge instelling. Daar is maatwerk bij nodig en die kan niet door een instelling geleverd worden. Deze mensen hebben vaak al jaren een vertrouwd persoon die hun begeleidt en waar ze zich veilig bij voelen. Als die persoon er niet meer mag komen werken, zitten de mensen met autisme EN hun omgeving met een enorm probleem, met psychoses en opnames of zware wereldvervreemding tot gevolg.

    En ja, er zullen best situaties zijn geweest waarin je je afvraagt of een indicatie daar wel terecht was, maar dat ligt dan dus aan de indicatiesteller en niet aan het pgb. Je moet als budgethouder alles tot op de laatste cent verantwoorden en op vakantie gaan van dat geld lukt echt niet!

  • Lia zei:

    Nee Chris,

    Geef maar gul aan de zorgaanbieders, waar een interim direkteur er met 250.000 euro vandoor gaat voor 6 maanden werken. Dit is echt te vertrouwen die ZIN..... Suriname... een wereldcruise kun je hiermee betalen.

    Spuug niet op de PGB houders die er veelal het beste van proberen te maken, en waar ouders zonder financieel gewin voor 400% werken.

    Je hebt het kennelijk niet echt begrepen Chris....

    Het gaat hier niet om de budgethouders tegen elkaar op te zetten, maar om de ZIN te verbetern....

  • Roos zei:

    Chris, stemmingmakkerij....Daaraan gaat het PGB kapot.
    Maar iedereen zwijgt over de wantoestanden in in ZIN
    De fraude in ZIN.

    Een tipje van de ZIN fraude ijsberg:
    http://www.skipr.nl/actueel/id7938-viva-personeel-slaat-tenten-op-in-tuin-stadhuis.html
    http://www.skipr.nl/actueel/id7937-vakbond-kraakt-ouderenzorg-in-zwartboek.html
    Hier word DIK voor betaald!!!!!!
    http://www.skipr.nl/actueel/id7910-afkoop-twee-specialisten-kost-olvg-miljoen.html
    http://www.skipr.nl/actueel/id7836-voormalig-azm-bestuurder-nog-drie-jaar-op-loonlijst.html

  • Harm zei:

    Geld dat ''over'' was had nooit voor vakanties gebruikt mogen worden, maar waarvoor het bedoeld was; voor zorg aan hulpbehoevenden!
    Mensen die van een minimum leven ( en dat zijn miljoenen) kunnen zich ook geen reis naar Suriname, en parachute vluchten veroorloven.
    Daarnaast hebben ook deze mensen ook autistische kinderen die geen Pgb indicatie hebben. Deze mensen worden vaak vergeten!

  • Gwendolyn Gevers zei:

    Chris,

    Volgens mij begrijp jij niet zoveel van het PGB of van het leven. Mensen hebben een bepaald besteedbaar inkomen. De een kan op vakantie naar Suriname en de ander niet. Ik heb een PGB budget voor verzorging&verpleging en ik heb een inkomen. Als ik van mijn inkomen me een reis kan veroorloven waar ook naartoe heb ik zelf de vrijheid het deze PGB uren te besteden in Nederland of aan een hulp in Belgie of desnoods Suriname. Maar er is geen manier om het verantwoord te krijgen een PGB budget in te zetten voor een vakantie naar Suriname dus dat is klinklare onzin en uit zijn verband vertrokken verhalen.
    En als het iemands wens is om eens te parachute springen mag iemand zijn/haar begeleidindsuren daar ook voor inzetten. Dat jij de medemens zijn/haar geneugtes niet gunt is jouw probleem.
    Als mensen een bijstandsuitkering hebben betekent wel dat deze mensen toch mogelijkheden hebben en keuzes kunnen maken welke mensen met (vaak zware) beperkingen niet hebben. Dat is het verschil.

    Dus Chris,
    Hoe haal je het in je hoofd te denken dat mensen van PGB naar Suriname gaan? Iedere PGB euro moet verantwoord worden... Maak dingen hard i.p.v. mensen te beschuldigen. Er gaan nu de wildste indianen verhalen rond aangewakkerd door kabinet Rutte... De werkelijkheid is zoveel anders. Wij worden gestigmatiseerd. Lees de werkelijkheid eens op www.pgb.nl Verder wordt er vergeten dat mensen ook betaald worden vanuit een PGB budget en dat dit dan gewoon een eerlijk loon/salaris is en dat iedereen vrij is een loon/salaris te gebruiken. Wat doe jij zelf met je loon/salaris? Mag je hiervan een vakantie sparen of een tv aankopen of zelfs boodschappen van doen? Hier is eerlijk en keihard voor gewerkt. Wordt nu heel erg vergeten. Ik ken mensen die hier wel 7 dagen per week 24 uur per dag, 365 dagen per jaar zorg voor verlenen en dan heb ik het wel over stoma's verwisselen, sondevoeding toedienen, wondverzorging, iedere nacht 3-5 bed uit enz enz. Waarom lees ik zo weinig over al DIE dingen?

  • DiaanB zei:

    Het PGB wat ik ontvang en dat is echt niet veel, maar genoeg om zelfstandig te blijven wonen..elke euro moet ik verantwoorden en ik zou het niet in mijn hoofd halen om het te misbruiken! mijn vakantie bestaat uit 1 week ergens op een roompot park..dus hou op over reizen naar Suriname...maar dat er door sommigen misbruik van gemaakt wordt dat is waar! betere controle dus want ik kan niet zonder het PGB.! ik hoop dat jij nooit van die zorg afhankelijk hoeft te zijn want je kunt zomaar een ongeluk krijgen! Groeten Chris..

  • Willem zei:

    Misschien geeft onderstaande een betere uitleg waarom ze deze veranderinge erdoor wil drukken:

    Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten geschokt door wantoestanden bij Osira Amstelring
    link:

    http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2011/04/11/staatssecretaris-veldhuijzen-van-zanten-geschokt-door-wantoestanden-bij-osira-amstelring.html

    maar:

    Ze was van juni 2008 tot januari 2009 bij Amstelring directeur a.i. Kennis, Expertise en Behandeling (KEB) en daarna
    sinds juni 2009 was ze werkzaam als specialist ouderengeneeskunde.

    http://www.amstelring.nl/site/archief.aspx?articleid=1522&zoneid=1

    Hee, wasdanou?? En doen of je in die periode het niet wist? En zij moet nu al dat prachtigs regelen voor intramurale Zorg, betaald uit het PGB?
    Er komt nog meer over haar belangen met haar eigen bedrijfje, maar ook dit is al heel raar.

    ==================


    Haar bedrijf, zelfs beschreven op de site van http://www.parlement.com/9291000/modulesf/g61imou3

    - eigenaar MVVZcoaching, Bureau voor advies, coachen en management in de zorg, van 2003 tot 2010

    is niet meer te vinden bij de Kamer van Koophandel onder die naam, ook niet bij de bedrijven die zijn weggegaan of van naam veranderd, ook niet onder nummer.

    Haar bedrijf heet MVVZ Coaching ( Haar namen M-arlies V-eldhuijzen V-an Z-anten)= MVVZ
    Geregistreerd Nummer 341020340000 (KVK)

    Waarom is dit niet meer traceerbaar? Waarom heeft de KvK geen gegevens meer ter inzage?( normaal ook van bedrijven die zijn gestopt of van naam veranderd)
    Alle informatie welkom!!!

    P.C. Boutenskade, HEEMSTEDE,2106ET,NETHERLANDS
    Telefoonummer023 5293831
    TypeEenmanszaak
    StatusActive

    Dit bedrijf heeft nog geen, of pas recentelijk jaarverslagen gedeponeerd. Om deze reden zijn deze nog niet geanalyseerd door ons systeem en zijn wij niet instaat om een kredietrapport aan te bieden.

  • C Kuit zei:

    @Chris
    Je bent dus ook in die nonsense gestonken. Ik ga toevallig dit jaar op vakantie naar Suriname, ben zelf PGB houder, maar denk je nu wekelijk dat ik mijn vakantie van het PGB ga betalen, wat ik nodig heb voor zorg en verpleging...Kom op zeg. Of is er hier spraken van een gevalletje "zo als de waard is vertrouwd hij zijn gasten"?

  • henk zei:

    C. Kuit, en anderen ga leren lezen!

    Chis heeft geen moment beweerd dat jij met PGB geld op vakantie gaat. En zoals de waard is vertrouwd JIJ jouw gasten!
    En wie de schoen past trek het maar aan!

    Ken iemand die diabeet is, en mist beide benen en een arm. Verder heeft hij aan de andere hand maar een vinger overgehouden, en deze persoon heeft niet zoveel mogelijkheden als ik hier lees. Twee uurtjes zorg per dag om te wassen. Hij had vergoeding voor zo'n invalide autootje aangevraagd en zelfs dit is hem geweigerd.

    Jij bent typisch zo'n persoon die denkt, ikke ikke en de rest maar stikken!

  • henk zei:

    Sommige mensen hebben geen flauw benul hoe moeilijk andere gehandicapten het hebben. Er zijn heel wat mensen die bijna niks vergoed krijgen. Anderen verzorgen familieleden al jaren zonder een cent te krijgen.
    Het geld is op krijgen ze te horen.

  • C Kuit zei:

    @ Henk,
    Nee jij moet leren lezen, vriend. Ik heb zelf een PGB, omdat ik een stofwisselingsziekte en een hoge dwarslaesie heb, dus ik heb het wel degelijk heel hard nodig, beetje raar om te oordelen terwijl je iemands situatie niet kent, en erdus gewoon vanuit gaat dat de PGB houders die hier hun mening geven uit hun nek kletsen. Ik ken je makker met diabetes niet maar ik ga er vanuit dat hij zijn pGB ook heel hard nodig heeft.

    Wat ik in mijn bericht aangeef, dat het hebben van een PGB en je eigen inkomen 2 hele verschillende dingen zijn. En Chris zegt wel degelijk dat mensen met een PGB daar verkeerde dingen mee doen, en ja als PGB houder voel ik mij zeker aangesproken door dit soort zwart makermakerij, en ik kan mij voorstellen dat andere PGB houders zich ook aangesproken voelen.

    Dus Henk, eerst vragen stellen dan oordelen!

  • henk zei:

    C. Kuit, lezen is niet jouw sterkste kant. Chris schrijft letterlijk en duidelijk, SOMMIGE mensen. En het woord ''verkeerde dingen ermee doen'' kan ik ook niet terug vinden. Dus dat verzin je gewoon.

    Maar als jij je aangesproken voelt, a la.

    Niemand heeft gezegd dat jij daar geen recht op hebt, jij bent zelf degene die je aangesproken voelt!
    Verder heeft niemand het over jouw ''inkomen'' gehad.
    Nogmaals C. Kuit, er zijn heel veel mensen die zwaar gehandicapt zijn en niet eens de kracht hebben om te posten. Mensen die het met veel minder moeten doen omdat het geld simpelweg, OP is, of op is gegaan. Jij bent echt niet de enige die recht op zorg heeft, er zijn heel wat mensen die buiten de boot vallen, omdat zorg niet toereikend is voor iedereen!

    De zorg moet betaalbaar zijn, en blijven voor ons ALLEMAAL. Of heb jij soms als enige patent erop?
    Iedereen heeft recht op zorg. En daarom moet het goed geregeld worden zodat NIEMAND buiten de boot valt. (zoals nu het geval is!)

  • C Kuit zei:

    C. Kuit, en anderen ga leren lezen!

    Chis heeft geen moment beweerd dat jij met PGB geld op vakantie gaat. En zoals de waard is vertrouwd JIJ jouw gasten!
    En wie de schoen past trek het maar aan!

    Wat is dit dan Henk?

  • C Kuit zei:

    @Henk
    "De zorg moet betaalbaar zijn, en blijven voor ons ALLEMAAL. Of heb jij soms als enige patent erop?
    Iedereen heeft recht op zorg. En daarom moet het goed geregeld worden zodat NIEMAND buiten de boot valt. (zoals nu het geval is!)"

    Ben jij zelf PGB houder? Ik vermoed van niet, anders had je dit nl niet geschreven, het PGB is beslist goedkoper dan de zorg in natura die wordt gegeven door thuiszorg instellingen, daar zijn al diverse rekenmodellen op los gelaten. Mijn conclusie blijft duys ook bij jou overeind, je hebt op het nieuws horen zeggen dat er van alles "goedlkoper"moet en je hobbelt er gewoon achteraan, ipv je eerst goed te informeren, om vervolgens daarna mensen lukraak te gaan afschieten. Zo en meer heb ik hier ook niet over te zeggen, heb belangrijkere dingen te doen.

  • henk zei:

    Waar staat dat "C. Kuit" met PGb geld op vakantie gaat? Je ziet dingen die niet zijn!

    Ikke ikke en de rest maar stikken, he C. Kuit?

  • henk zei:

    Daar gaan we weer.
    C, Kuit, waar heb ik het over zorg in natura gehad?
    Laat maar, je ziet dingen die er niet zijn.
    We betalen allemaal premie en hebben ALLEMAAL recht op zorg. En niet jij alleen!

  • C Kuit zei:

    Waar staat dat ik denk dat anderen dan mijzelf geen recht op zorg zouden hebben?
    " Ik ken je makker met diabetes niet maar ik ga er vanuit dat hij zijn pGB ook heel hard nodig heeft."

  • Roos zei:

    Beste allemaal,

    Er dient een front gevormd te worden...het front van de hulpbehoefende!
    Welke beperking er ook speelt, dat is van geen enkel belang. Iedere beperking brengt met zich mee dat er een zorgvraag ligt.
    Wij willen allemaal, eigen regie, maatwerk!!!!!!!!!

    Daar dienen wij voor te strijden

  • C Kuit zei:

    Helemaal mee eens Roos!

  • Ines Jansen zei:

    Chris is nergens in gestonken.Hij heeft het juist! Wel degelijk gingen al jaren kinderen met een zeer grote zorgverstrekker uit Almere mee naar Suriname. En ja dat wordt betaald vanuit PGB. En nogmaals ook ski reizen(as Kerstvakantie weer hoor), parachute springen, autoracen op circuit van Zandvoort. En zo weet ik nog wel wat luxe reisjes. En deze kinderen gaan niet 1 x maar meerdere keren per jaar mee met deze organisatie. Schuld ligt bij zorgkantoren die de PGB besteding voor dit soort reizen accepteren en niet checken. Maar dat oa daardoor het geld op raakt hierdoor is niet zo verwonderlijk. En Roos hou eens op met het zeggen dat dit stemmingmakerij is. Het is gewoon de waarheid en dat mag ook weleens gezegd worden. Het is toch erg dat door dit soort wanpraktijken daar heel veel PGB ers onder lijden. Niet je kop in het zand steken.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.