1. Ingelogd blijven
 2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

"PGB niet voor iedereen geschikt"

38 Reacties

thuiszorg budgetBezoekers van Thuiszorgnieuws vinden niet iedereen geschikt voor het persoonsgebonden budget (pgb). Slechts 23% vindt dat iedereen geschikt is voor een pgb. Vanuit zorgkantoren, CVZ, politieke partijen en het ministerie van VWS komen signalen om goed te onderzoeken welke zorgvragers in aanmerking zouden moeten komen voor een pgb.

Daarom zijn we vooral benieuwd naar wie u vindt dat er niet in aanmerking moet komen voor een pgb en wie absoluut recht heeft op zorg in de vorm van een pgb. Laat uw reactie hieronder achter.

De stelling van deze week luidt:

Paars-plus kabinet is beter dan rechts kabinet

Stemmen kan op elke pagina in de zijbalk.

38 Reacties

 • Cora Postema zei:

  Ik heb ook gestemd op de stelling en ik vind juist dat in principe iedereen in aanmerking moet komen voor een pgb.
  Want.... wie ben ik om te beoordelen of iemand daar wel of niet voor in aanmerking komt? Er schuilt hierin een grote mate van betutteldrang. De zorgsector eigen.
  Iemand die niet (meer) zelf kan handelen heeft een bewindvoerder. Die kan dan ook het pgb beheren. Maar om instanties en/of overheid te laten bepalen of ik al dan niet voor een pgb in aanmerking kom... nee!
  Wat ik nu wel zie is dat hoe handiger je bent in de regelgeving en indicatierichtlijnen hoe meer pgb je krijgt. Dat vind ik niet kloppen!Maak het simpel en transparant! Dan kunnen ook meer mensen er goed en gemakkelijk mee omgaan.

 • Ad de Laat zei:

  Hallo allemaal,
  Als budgethouder volg ik dagelijks het beleid, de ontwikkelingen en de problemen omtrent de zieken, ouderen en gehandicapten in dit land. Dagelijks raadpleeg ik de diverse sites als Per Saldo, de C-G raad en het Min. van VWS. Ook de site http://www.zoekPGBzorg.nl bezoek ik dagelijks. Mij kun je als een “zwaargewicht” beschouwen met kennis op het gebied van regelgeving in de WMO en AWBZ. Wanneer ik de plannen voor de AWBZ en de zorg zie dan heb ik de volgende ervaring(en)c.q. stellingen:
  a. op zich is het PGB -velen weten nog niet eens wat het inhoud- een ideaal middel om een gehandicapte zelf te kunnen laten beslissen over de wijze waarop hij zijn zorg inkoopt en zijn/haar leven indeelt,
  b. als ik de vragen zie die bijna dagelijks op wwww.zoekPGBzorg.nl worden “gedropt”, zonder na te denken hoe e.e.a. werkt of mogelijk is ,danwel even nagezocht op de site naar het antwoord wat soms al
  -tig keer gegeven is, dan schieten me echt de tranen in de ogen……
  c. Mijn ervaring is dat ik de stelling aandurf dat denk ik 70 % van de PGB houders niet of onvolledig in staat zijn hun PGB op de juiste en voorgeschreven wijzen te beheren. Indien velen een controle zouden krijgen zullen velen terug moeten betalen aan het zorgkantoor. De regelgeving en de voorschriften zijn uitermate ingewikkeld en moeilijk begrijpbaar voor de “gewone” Nederlander, laat staan een allochtoon…
  d. We gaan nog een hoop ellende in de vorm van bezuinigingen “aan de broek” krijgen…Kijk eens naar de bedragen die bezuinigd gaan worden (nu weer 287 miljoen op de langdurige AWBZ zorg=lees chronisch zieken enz.)
  Conclusie: Het PGB is op zich een prima subsidie regeling maar gaat ten onder aan zijn eigen succes. Maar als je geld geeft aan een willekeurig iemand met het doel om het op de juiste wijze te besteden dan mag daar ook een controle bij worden gehouden f de gelden op de juiste wijze worden besteed. En het inkopen van zorg en dan ook nog op de juiste wijze en voor de juiste zorg geeft menigeen grote hoofdbrekens en soms terugbetaling met het nodige verdriet achteraf.
  Dus beheren van een PGB is zo makkelijk nog niet. Maar om een criterium te gaan vaststellen wie wel en niet een PGB kunnen beheren zal erg moeilijk worden. Ondanks de ingewikkeldheid van de materie heb ik er "gelukkig" nog geen problemen mee gehad...
  Succes allemaal,
  Ad.

 • PGB Beheerder zei:

  Ik vraag mij af wat de overheid nu denk te besparen door de PGB af te schaffen of nog meer te beperken.
  Als je kijkt naar het aantal uren waarvoor men indicaties kan krijgen en daar een gemiddeld salaris tegenover zou zetten dan zou je heel erg veel geld kwijt zijn bij een even welke zorgaanbieder. De mensen met PGB weten echter dat je misschien wel een x aantal uur aan indicatie kunt krijgen maar dat je hiervoor niet het bijbehorende gemiddelde uurloon wat men vraagt krijgt als vergoeding. Sterker nog, ik heb het voor mijn kinderen eens uitgerekend en kom absoluut nooit hoger uit dan net 11 € bruto vergoeding per indicatie uur. Hiervan moet ik er gelijk bij zeggen dat je verplicht bent om iemand dus ook vakantie uren, en vakantiegeld moet uitbetalen. Dus bij die 11 € bruto per uur is de 7 % vakantie uren toeslag en 8% vakantie geld inbegrepen.
  Elke keer als wij mensen zoeken voor onze twee verstandelijk gehandicapte kinderen dan horen wij looneisen van ruim 20 tot zelfs 50 € per uur vragen. De gemiddelde PGB hulp weet heel goed dat je als PGB-er namelijk zelf de hoogte van het loon mag bepalen en het moet doen met de vergoeding die je krijgt. Dat betekend dus in de praktijk dat je iemand vaak moet inhuren met een betaling van een salaris van 3 of 4 uurlonen voor elk gewerkte uur.

  Als de PGB eraf zou worden gehaald dan blijft de vraag om zorg onveranderd bestaan. Sterker nog, volgens mij word het dan een stuk duurder voor de overheid omdat ze nu ineens het werkelijk aantal geïndiceerde uren moeten gaan leveren alleen wel tegen betaling van het werkelijk gevraagde uurloon van zorgverleners en zorginstellingen.
  Omdat het dan weer via een zorginstelling zal moeten lopen kan het niet anders dan dat de vergoeding per uur flink omhoog zal gaan. Niet alleen dat je nu ineens 4 uren vol salaris moet uitbetalen voor werkelijk 4 geleverde uren arbeid maar ook de kantoren van de zorginstellingen, de directie, schoonmaak personeel en panden enz moeten weer betaald gaan worden.
  Kortom, per geleverde uur arbeid aan zorgverlening zal volgens mij de overheid minimaal 4 maal misschien wel oplopend tot 10 maal het bedrag moeten neerleggen voor wat ze nu kwijt zijn.
  Bezuinigingen zijn zover ik weet nog nooit de juiste voorgeschreven medicijnen geweest om alle zieken en gehandicapten te doen genezen of te kunnen helpen!

  Volgens mij kom je een heel stuk verder door een wettelijke CAO te maken waarbij de vergoedingen aan PGB hulp in genormaliseerd moet worden.
  Moeten de regels van vakantie en weekeind opvang veel strenger gemaakt en nageleefd worden waarbij ook hier weer een vastgestelde wettelijk vastgestelde maximum vergoeding per uur, dagdeel of etmaal moet komen.
  Alleen zo kan er volgens mij op een betere manier worden omgegaan met de tegemoetkomingen waardoor mensen met een PGB beter uit kunnen komen met wat er is toegewezen en werkelijk word uitbetaald en hoeven ze bij her indicatie niet zo snel een ophoging van de indicatie te krijgen.
  Maar goed, ik ben maar een budgethouder met twee kinderen met een PGB.
  Zonder de PGB kunnen wij straks 1 of misschien zelf beide kinderen niet langer in huis houden en dat terwijl de kosten van kinderopvang in inrichtingen juist vele malen duurder zijn dan de kosten die ze nu aan PGB kwijt zijn.

 • Lia zei:

  Ja alle bezuinigingen bij het PGB, dit is een gemakkelijke doelgroep om op te bezuinigen. Zelf heeft mijn zoon een PGB, omdat de zorg voor zijn diagnose nog in ontwikkeling is.... en op dit moment tussen de GGZ[IQ] en de VGZ[aanpak] bungelt.Autisme en een goed IQ.

  Kijk eerst eens naar de kwaliteit van de zorg in natura, zorg voor een ....menselijke.... benadering bij de zorg in natura. Zorg voor opleiding voor mensen in de zorg in natura, zodat ZELF REFLEXIE normaal wordt onder alle hulpverleners, zodat deze op gelijkwaardige manier kunnen "COMMUNICEREN " met hun clienten dat levert vele maar dan ook zeer vele miljarden aan bezuinigingen op.
  Zeker aan de ongehoord vele wijzen waarop er klachten procedures zijn , die als marionetten met de directie van de grootschalige instellingen meebuigen en de verdediging inschieten ipv de dialoog met clienten en hun omgeving. Kost klauwen met geld, tot naar de rechtbank toe. Daar valt veel meer winst te behalen...

  Ik geloof in kleinschalige zorgprojecten, bijv dmv PGB op wettelijke grondslag.Daar waar de clienten centaal staan, itt de grootschaligheid waar de bureaucratie wint. En waar de medewerkers zich achter regels kunnen verschuilen bij hun soms onwettig tot op strafbaar handelen toe. In plaats van zorgend bezig zijn.

  Het is gebleken dat vadertje staat niet in staat is goede zorg voor een ieder te regelen , geef dit uit handen aan de kleinschaligheid en maar dit tot NORMAAL.

 • Marion Evers zei:

  Ik ben het eens met de stelling, omdat ik vindt dat alleen mensen, die zelf hun financiën kunnen beheren ( of hun familie) ook goed om kunnen gaan met het pgb budget.
  Dit voorkomt dat organisaties het budget van een klant gaan beheren .
  De gevolgen hiervan zijn al uitgebreid in het nieuws gekomen( fraude, pgb niet uitbetaald, PGB voor andere klanten gebruikt)

 • irma van den Heuvel zei:

  Dag,

  Wij coachen mensen met ADHD, ADD en ASS vanuit een pGB.
  Al deze mensen zijn heel blij dat ze een eigen keuze mogen maken in het zoeken naar de begeleiding die hen helpt en die bij hen past.
  Voor mij geldt dus, mede naar de wens van onze clienten, dat de vrije keus PGB moet blijven bestaan.

  groetjes
  Irma

 • mia hermans zei:

  mia zegt hoera voor het p.g.b.

  ik heb al pgb zolang het bestaat, en ben er zeer gelukkig mee. geen betutteling meer,en beheer het pgb zelf, dit is zeer goed mogelijk hoef je niet voor geleerd te hebben,als je het goed bij houdt is er weinig werk aan.
  eerst heb ik het buraus laten doen maar die zijn niet te betalen ik moest iedere keer geld bijleggen. toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben het zelf gaan beheren, en nu gaat er ieder jaar geld terug naar de zorgverzekering en kunnen er andere nieuwe pgb ers mee geholpen worden.en ik ben overgelukkig kan alles zelf bepalen en leef er heel gelukkig mee, een hoera voor het pgb het is veel goedkoper dan de instellingen.dank je wel pgb ga door.
  groetjes mia

 • Loet Spaanstra zei:

  Aan de invoering van het PGB ligt ook een ideaal ten grondslag. Namelijk het verbeteren van de maatschappelijke positie van gemarginaliseerde groepen, die afhankelijk zijn van zorg. Ik het kader van dit beschavingsoffensief is het idee dat zeggenschap over de besteding van dit budget bijdraagt aan emancipatie van de genoemde groep.
  Dat de vraag over nut en noodzaak van een PGB wordt voorgelegd aan thuiszorgmedewerkers of bezoekers van deze website is een gotspe. Alleen de PGB-houders kunnen deze vraag beantwoorden.

  Kortom, goed dat het PGB razend populair wordt onder zorgvragers. Ik acht het niet denkbeeldig dat ZIN zelfs volledig gaat verdwijnen en ook dat is een teken van beschaving vind ik.

  Groet,
  Loet Spaanstra

 • Roos zei:

  Citaat:
  Marion Evers zei:
  Ik ben het eens met de stelling, omdat ik vindt dat alleen mensen, die zelf hun financiën kunnen beheren ( of hun familie) ook goed om kunnen gaan met het pgb budget.
  Dit voorkomt dat organisaties het budget van een klant gaan beheren .
  De gevolgen hiervan zijn al uitgebreid in het nieuws gekomen( fraude, pgb niet uitbetaald, PGB voor andere klanten gebruikt)


  Dan is het mijn mening:
  -de bureau's moeten worden aangepakt.
  -regelgeving duidelijker, eenvoudiger
  -dusdanig dat iedereen voor PGB KAN kiezen.

  Want PGB geeft heel veel vrijheid, menselijkheid.
  Het moet zo worden aangepast dat iedereen die er voor kiest, het ook kan.
  Dan zet maar een overheidsinstantie op PGB beheer, maar de zorgvrager kiest zijn hulpverlener en rijden!!!!!!!

  Dat moet een recht worden en zijn.
  Dat is een juist uitganspunt zonder discriminatie.

 • Jose zei:

  Ik zou haast wel zeggen: "Mia Hermans chapeau"
  Dit is dan een van de weinige pgb ontvangers die er verantwoord mee om kunnen gaan!

  anderzijds is het voor heel veel mensen "vanzelfsprekend"geworden, om ook maar een budget aan te vragen, liefst zo royaal mogelijk, terwijl ze heel veel echt zelf nog kunnen.
  Dit zijn dan ook de mensen die niet praten over "mijn hulp is geweest", maar zeggen "mijn poetsvrouw is geweest",(lekker goedkoop) en vervolgens gaan ze 60 km fietsen!
  De laatste categorie beseft niet, dat hierdoor mensen met een echte indicatie buiten de boot gaan vallen!
  Waarom zijn er geen steekproeven, of onverwachte controles?
  Geef pgb aan mensen die het echt nodig hebben!

 • zusreannieee zei:

  Tjonge,terwijl het buiten erg warm is zit ik deze stelling en antwoorden te lezen.
  Ik werk zelf in de verpleging en kom vanuit de wijk nogal eens zielige mensen tegen die juist wel gebaat zouden zijn bij pgb.
  Het zelf in kunnen huren van de zorg,oppas,boodschappen samen doen,begeleiding van alles.
  Wij,als ervaringsdeskundig met een geweldige zoon van 17jaar met diagnose pdd-nos en ontwikkelingstoornis zijn heel erg blij met de PGB regeling die onze zoon krijgt en ik beheer.
  We hebben zorgverleners voor alle takken van de dagelijkse begeleiding.
  Wat zoverschrikkelijk fijn is dat je steeds dezelfde mensen kan inhuren wat het allerbelangrijkste is voor onze zoon.
  Ook ik betaal mijzelf uit de PGB.Dit is meegenomen in de indicatie.

  Terugkomend op iemand zijn reactie,iedereen vraagt maar een PGB aan!!!
  Ik kan u vertellen dat je echt niet zomaar een PGB krijgt hoor,no way!
  Het hemd wordt van je lijf gevraagd,een crimineel heeft het makkelijker.
  Alles wordt nagechekt want ja je zou eens kunnen liegen over het reilen en zeilen van je kind.

  Nogmaals,wij zijn als ouders enorm blij met deze PGB.
  We maken sinds 2jaa gebruik van deze regeleing,nog niet eens 2jaar.Alle jaren zelf gedaan met vele gevolgen van dien,want ja je wist niet beter toch?
  Dan mag ik toch echt hopen voor onze zoon dat het blijft bestaan.
  Laat ze in godsnaam zich eens druk maken om de realiteit in de Nederlandse samenleving.
  Voetbal rellen,waar tonnen in omgaan dat mag,maar de juiste zorg bieden,leveren,geven aan de betreffende persoon dat moet gewikt en gewogen worden.
  Ik kan er niet tegen,het is en lijkt de omgekeerde wereld wel jakkes...
  Voor iedereen succes met alles en ieders gezondheid...

 • zusreannieee zei:

  Nog vergeten,juist door de PGB heb ik de ruimte om ook de rest van ons gezin te steunen waar nodig....heeeeeeeeellll belangrijk!!!!

 • j groen zei:

  er werd gereageerd door mia hermans die stelt dat het pgb geld wat zij niet heeft opgebruikt terug gaat voor andere zorgbehoeftigen

  echter ik heb desgevraagd van het zorgkantoor cz gehoord dat dat geld niet teruggaat naar de centrale pot voor andere pgbers maar dat dat voor cz is

  verder moet pgb gewoon n recht zijn voor iedere zorgbehoeftige
  die zichzelf niet voldoende kan helpen
  het pgb is zo ie zo stukken goedkoper dan hulp via thuiszorginstellingen
  want pgbers doen de hele pgb administratie gratis
  en dat vind ik wel heel erg zwaar  s

 • Cora Postema zei:

  Prachtig die reacties hier! Veel vóór een pgb voor iedereen.

  Maar toch heeft blijkbaar 77% gestemd dat juist niet iedereen geschikt is voor een pgb. Daar lees ik niet veel meer van terug. Rarara hoe zit dat?

 • Reinier zei:

  Jose,

  Een schande hoe je over mensen praat die een PGB hebben.

  Een huishouding onderhouden is heel wat anders dan 60 kilometer fietsen.

  Zelf probeer ik uit alle macht alles zelf te doen. Mijn ABer (ambulant begeleidster) heeft enkele keren in het jaar een half uur mee geholpen met opruimen omdat ik door mijn Autisme de huishouding niet meer goed overzie en alles een chaos wordt.

  Het heeft er mee te maken hoe vaak je overprikkeld bent en hoeveel kracht je nog hebt. Mijn ambulante begeleidster heeft al enkele keren aangeboden om een aanvraag te doen bij de WMO om huishoudelijke hulp te krijgen. Dit wil ik echter niet omdat ik dat niet nodig vind. Als 1x per maand iemand mij helpt met een grote opruiming die mij goed kent dan heb ik totaal geen hulp nodig uit de WMO. De eerste keer dat ik werd geholpen in de huishouding (enkele keren per jaar) sliep ik continu overal te kijken en wist amper hoe en waar ik moest beginnen. Door omdat ik toch een klein beetje hulp krijg is het allemaal veel meer te overzien. Het is dan ook begeleiding in de huishouding en absoluut niet mijn poets vrouw is geweest.

  Dat is dan mijn stukje.

  Sommige mensen zullen nooit hun huishouding goed kunnen organiseren door bijvoorbeeld Autisme. Ik vind wel dat als er de mogelijkheid is dat ze wel moeten meehelpen met de huishouding op die manier misschien te leren de huishouding te organiseren. Als je de WMO zal inschakelen dan is het geen hulp meer in de huishouding, maar dan wordt de huishouding voor je gedaan. De meeste mensen die vanuit de WMO werken zullen denk ik geen verstand hebben van Autisme. Ook hebben ze denk ik veel minder tijd. Nou heb ik nooit hulp geha duit de WMO, dus ik weet niet precies hoe dat werkt.

 • Reinier zei:

  Nog even voor de duidelijkheid, het is niet eens 1x per maand, eerder 6x per jaar. Dit omdat ik steeds beter zelf leer alles te organiseren. Dat lukt je echt niet met de WMO.

 • tineke Veerkamp zei:

  ik begrijp niet dat Klink verder wil bezuinigen op het PGB budget.
  Het is toch bekend,dat ZIN veel duurder is als het PGB. Bij PGB wordt het geld geheel besteed aan de zorg,die nodig is. Bij ZIN gaat er enorm veel naar OVERHEAD, terwijl er al 25 % meer geld geleverd wordt dan bij een PGB budget.
  De vrijheid,de eigen regie is zo belangrijk voor mensen die door hun behoefte aan zorg toch al afhankelijker zijn van hun omeving. Door zelf hun zorgverleners te kunnen kiezen, krijgen zij betere zorg en zijn een stuk onafhankelijker.
  PGB is een verworven recht die echt moet blijven.
  Voor mensen voor wie het zelf beheren te moeilijk is,
  zou een instantie als MEE een betrouwbare beheerder kunnen zoeken,geen bureautjes maar één persoon.
  Deze beheerder zou uit dit PGB betaald kunnen worden.

 • Lia zei:

  Kop op Reinier,

  Als nu de mensen mét een PGB al over elkaar gaan betuttelen wat komt er dan van ons gemeenschappelijk belang terecht.
  Ik vind jouw aanpak lovenswaardig.
  Ik heb een zoon met autisme, hij zal echt ondersteuning, en wat je zegt zeker geen overname nodig hebben bij het huishouden, en als hij dan al 60 km wil fietsen daarbij heel graag.
  Hou je rug recht Reinier ook bij budgethouders onderelkaar.....
  negativiteit is overal...

 • julla zei:

  wat betrefd de te hoge pgb hulp/zorg tarieven ben ik het eens met de 3de reactie van n pgb beheerder
  ik krijg zelf veel minder geld dan wat er via pgb zorg gevraagd word
  ik hoor net op tv dat n huisartsloon 35 euro per uur is
  nou er zijn VEEL amper of niet geschoolde pgb hulpen die meer vragen per uur
  ik vind dat pgb door sommige hulpen met hun te hoge tarieven als melkkoe gezien word
  dat vind ik stuitend

 • Ad de Laat zei:

  Hallo allemaal,
  Na de reacties hiervoor te hebben gelezen, kun je zien hoe uiteenlopend de meningen zijn over het PGB. Zelf ben ik al jaren budgethouder en met groot genoegen kan ik mijn leven inrichten op de voor mij geschikte wijze. Voorts houd ik de ontwikkelingen bij van het beleid aangaande en zieken en gehandicapten in het land.
  Wanneer ik het hele gebeuren op me in laat werken denk ik wel eens: Hoe en/of op welke wijze zouden de ouderen, zieken en gehandicapten in de 60- en 70 er jaren hebben kunnen voorzien in hulp.? Toen was hulp of begeleiding of verzorging vanuit de medische wereld of thuiszorg, in tegenstelling tot de tegenwoordig erg , zoniet onmogelijk te realisren. De "voorzieningen" waren toen totaal niet te vergelijken met die van nu. Een van de reden is dat de wetenschap (lees = medische wereld) veel meer mogelijk heeft maakt en meer tot onze beschikking staat. En we maken er met zijn allen graag en grif gebruik van. Kijk maar eens om je hen hoe "eenvoudig" men zich tot de medici kan richten en wat er van hen verwacht wordt...Ben zelf 63 en heb de "oude tijd" meegemaakt. Oudjes werden door kinderen verzorgt.dat was "vanzelfsprekend". Kinderen met ernsige aandoeningen overleden op termijn. Ouders met zieke kinderen verdeelden hun taken (evt. met de buren en/of familie) en "gingen" voor hun kind of het kwam anders in een opvanghuis bij "de zusters". Dementen en gehandicapten "die niet meer te helpen waren" werden "weggestopt". Mijn oma kwijnde destijds op 80 jarige leeftijd weg in een "zusters ziekenklooster" Er was toen geen PGB of enige financiele tegemoetkoming, laat staan dat de overheid je hielp in dergelijks gezinssituaties. De ouderen onder ons kunnen zich de maatschappelijke situaties zich wellicht nog herinneren. Wat hebben we het nu i.t.t. vroeger het eigenlijk toch goed voor elkaar.??? of zie ik dat verkeerd.?
  Sederdien is de maatschappij, de normen en waarden alsmede de publieke wens naar de overheid om in te springen in ons leven indienhet "niet goed gaat" sterk veranderd. Het geld kwam er en de economie bloeide. We plukten en plukken nog uit "die grote ruif".
  Ik vraag me gelet op wat er in de wereld in de voorbije jaren op economisch en maatschappelijk terrein is gebeurd, of we mogen en moeten doorgaan met het blijven grijpen uit "die Ruif"....Willen we op gezondheidgebied dat alles mogelijk moet zijn en wat hebben we er met z'n allen voor over. ook lees ik dat er nog steeds weinig solidaritiet is over de bijdrage van de kosten. Jongeren zeggen veelal dat ze niet willen bijdragen aan de kosten. Ze weten niet wat ze zeggen totdat ze optermijn zelf ziek worden. DAT is de dagelijkse werkelijkheid.....
  Het gaat er om "wat willen we en wat eisen we en wat kan de overheid en de medische wereld ons bieden."....
  Het heeft allemaal te maken met de ethiek van de mens en een antwoord, laat staan een oplossing daaop zal er nooit komen. Daarvoor lopen de meningen (zie hierboven) en de belangene van dierse partijen te sterk uiteen en is ook de materie te divers. En zoals altijd blijkt is het PGB voor elk persoon en in elke situatie anders en iedereen hangt daar zijn eigen eisen wensen aan.
  Vvan mijn klant ben ik benieuwd of we op termijn niet in zekere mate terug (zullen moeten) gaan naar de "vroegere tijd" tijd waarbij in beginsel de overheid pas in beeld kwam bij de ergste gevallen....
  Graag verneem ik jullie visie over deze gedachtengang.
  Fijne dag verder..
  Ad.

 • rafmir zei:

  35 euro pu vind je erg veel???
  wat denk je dat er voor kosten van af gaan
  aan verzekeringen, auto kosten, blastingen en adm.?

  ik kan me niet zo maar ziek melden en doorbetaald krijgen daar staat een dure verzekering tegen over.(die huisarts waar jij het over hebt die heeft deze kosten niet) en zo zijn er een tal van kosten die ik heb alleen maar om dat ik zo graag induviduele zorg wil verlenen ik wil niet het 5e miepie zijn die van daag binnen komt waar je WEER alles aan moet uit leggen. ik ben er voor mn klient. je bouwt een sterke band met elkaar. nee 35 euro is niet erg duur.

  maar dat vraag ik zelf niet ik zit op 22.pu. maar dan moet ik echt heel hard voor draaien en kerren en beel veel gaat er van ag dan inder daad blijft er ongeveer 10 euro pu over. nou dat is geen vet pot.

 • keramiekje zei:

  Hallo allemaal,

  Ik heb gestemd dat een PGB niet geschikt is voor iedereen. De reden hiervoor is dat als mensen (of familieleden) zelf niet de administratie op orde kunnen houden en daar door een bureautje in de arm gaan nemen, ze minder zorg kunnen inkopen dan wat ze nodig hebben. Omdat een gedeelte van het PGB naar het bureau gaat. In onze gemeente worden deze kosten trouwens niet vergoed. Je moet het bureau dan zelf betalen.
  Ook vind ik dat iemand die met een PGB hulp in natura inkoopt, niet voor een PGB in aanmerking zou moeten kopen. Want waarom een PGB als je ZIN gebruikt?? Je hebt dan nog geen keuze vrijheid en bent altijd gebonden aan de regels van de zorgorganisatie. Het hele principe van een PGB vervalt dan. Daarbij komt ook nog eens dat deze mensen een hoger PGB krijgen omdat ZIN nu eenmaal duurder is.

  Dan heb je de ellende nog met de zorgkantoren en het CAK. Het is net of die 2 niet samen willen werken. De cliënt is elk jaar weer de dupe als je PGB via de AWBZ en via de WMO hebt. Je moet dan echt zelf heel scherp blijven om te zorgen dat je eigenbijdrage klopt. Het zorgkantoor weigert om je EB op 0 te zetten terwijl je toch kunt aantonen dat je echt aan het plafond van je eigenbijdrage bij de WMO zit. En dan nog je EB het jaar erna terug krijgen is ook een hele sport (hier tenminste) vandaar dat ik vind dat als men niet zelf deze regie met ondersteuning van familie of vrienden in de handen kan houden, je niet geschikt bent voor een PGB.

  En als laatste wil ik mij Reinier aansluiten, dat het een schande is hoe Jose over mensen met een PGB praat. Je moet je schamen, wie ben jij om zo over deze mensen te oordelen.

 • Cora Postema zei:

  Als ik e.e.a. lees, dan zou je het verschil moeten maken tussen een Pgb is niet voor iedereen geschikt omdat het te ingewikkeld is en een Pgb is niet voor iedereen geschikt omdat er misbruik van kan worden gemaakt. Maar dan zou het eigenlijk moeten gaan over het principe: Zou een Pgb voor iedereen geschikt moeten zijn?
  Zo ja.... dan moeten we het blijkbaar simpeler maken en op evt. misbruik controleren.
  Zo nee.... dan moet je criteria gaan aanleggen voor wie wel en wie niet en dan een soort van 'pgb-politie gaan instellen om onrechtmatig gebruik te controleren.
  Doe mij maar Ja en dan simpeler en evt. misbruik controleren.
  Waarbij dan vervolgens de vraag is... wat is misbruik? Als je een indicatie goed doet, zou misbruik niet mogelijk moeten zijn.
  Misschien kan ook een maximum aan pgb per persoon helpen?

  @ Ad, Wat jouw vraag betreft....
  Ik denk ook dat we naar een meer fundamentelere vraag moeten.
  Soms lijkt het alsof zorgaanbod en zorgvraag iets grenzeloos hebben. En iedereen lijkt zijn best te doen die grens op te zoeken. De zorgverlener kan eindeloos veel bieden en daar aan verdienen, de zorgvrager kan eindeloos zijn in de zorgvraag en vinden dat hij daar recht op heeft. Maar wie betaalt dit?
  Twee weken geleden werd van mij het hieronder staande in NRC geplaatst. Ik zou graag een maatschappelijke discussie voeren over de grenzen van medisch handelen.

  Artsen lijken wel voor God te willen spelen
  Over één ding wordt niet gepraat in de discussies over bezuinigingen in de gezondheidszorg: de dood.
  Zolang de technieken om mensenlevens te redden verbeteren en artsen het redden van levens als hun belangrijkste taak zien, zullen de kosten in de gezondheidszorg blijven stijgen.
  Mijn man kreeg februari vorig jaar een infarct in de hersenstam. We zijn blij dat hij nog leeft. Maar hij leeft met heel veel beperkingen, terwijl zijn geest onverminderd scherp is. Daarom ook vindt hij dat nog meer beschadiging aan zijn hersenen niet wenselijk is. Dit betekent dat hij niet meer wenst te worden gereanimeerd, mocht zich de noodzaak voordoen.
  Enkele weken geleden was hij voor een kleine operatie in het ziekenhuis. De vraag werd gesteld of hij in geval het mis zou gaan ook wilde worden gereanimeerd. Nee, was zijn antwoord. Maar toen hij op de operatietafel lag hoorde hij de discussie over zijn 'nee':"Hoezo, geen reanimatie, wij reanimeren hier altijd, dus ook nu".
  Gelukkig was het niet nodig. Maar in het slechtste geval was het wel nodig geweest en was hij nog meer gehandicapt geraakt. Terwijl hij dat nadrukkelijk niet wil.
  Spelen medici voor God door tegen de wil van de persoon zelf in toch te handelen? En wat kost dat de samenleving? Laten we daar eens naar kijken.

 • Ad de Laat zei:

  Beste Cora:
  Mijn aandacht gaat, omdat ik daar dagelijks de tijd voor heb naar de maatschappelijke ontwikkelingen en de economie (lees= consumtie-geld-macht-invloed-kapitaal enz.) in de wereld. Wanneer je goed om je heen kijkt en ziet wat er allemaal "loos" is in de wereld dan krijg je tranen in de ogen. Kijk naar de kosten van de WK en het belang an de bobo's en grote bedrijven. Het geld wat besteed wordt aan de ruimtevaart terwijl volksstammen vergaan van de armoede in de wereld.De winsten en gigantische kosten bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen....
  Het belang van de kostbare grondstoffen in landen in Azie waarom de Amerikanen daar oorlog voeren. Ik zou nog wel dagen kunnen doorgaan. Het verhaal hierachter is echter: Wat betekent nu een PGB hierin.? Naar mijn mening ondergeschikt. De politiek heeft om stemmen te winnen en het publiek voor haar te winnen door de lobby van divers balangengroeperingen, deze "zorgsubsidieregeling" in het leven geroepen met de achterliggende gedachten dat de dagelijkse zorgverlening aan patienten allemaal "goedkoper" zou kunnen. Het PGB springt echter, om het in de huidige gebruiktitel te benoemen "over zijn eigen schaduw heen". Velen denken simpel: Niet geholpen kunnen of willen)worden door de reguliere zorginstellingen.? Neem dan een PGB-tje en "doe het zelf" ....
  En voor wat je ervaren met je man aangaat wil ik je vragen of je altijd al gedacht zou hebben dat de artsen er "voor de patienten zouden zijn"... Ik denk het niet. Mijn idee en ervaring is dat de gezondheidszorg en de medische wetenschap een gigantische industrie geworden is waarmee en waarin veel geld is gemoeid en omgaat. De wetenschap dendert over de mensheid heen en iedereen is "een middel in het proces van de medici." Indien de mens iets mankeert krijgt hij/zij de "aandacht" van de medici. Soms leid dat tot "probeersels" en indien die lukken is het succes voor de patient erg fijn. Zoals uit je verhaal blijkt "maakt" de medische wereld haar eigen regels...het is een sterke macht omdat je "ze" nodig hebt in het geval dat. Als ik de verhalen op het reumaforum lees hoe eindeloos mensen aan het lijntje worden gehouden en op welke wijze ze veelal niet gehoord worden dan, wordt je moedeloos.
  Een maatschappelijke discussie in deze materie zoals je daarover denkt, zou wellicht een poging kunnen zijn maar zal, zoals gebruikelijk in dit land, weer zanden in óf de oprichting van weer een commissie van onderzoek óf zanden in een oeverloze discussie tussen de hoogleraren en de "zorgverleners" in brede kring want eenieder gaat in dit land altijd "voor zijn eigen straatje en belang ....
  Groet,
  Ad.

 • Roos zei:

  Maar toen hij op de operatietafel lag hoorde hij de discussie over zijn ‘nee’:”Hoezo, geen reanimatie, wij reanimeren hier altijd, dus ook nu”.

  Ik schrik mij wezenloos hiervan.................
  En gruwel van de machtsmisbruik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Cora, direkt een klacht, of zelfs aanklacht indienen.
  Dit mag niet, als jouw man te kennen geeft niet gereanimeerd te willen worden, dan dient men dat te respecteren.

  Moet er niet aan denken dat mijn wensen niet gerespecteerd worden en een ander beslist wat ik wel en niet wil.
  Het is geen dictatuur hier in Nederland.

 • H.S.Bliek zei:

  Hallo
  Ik heb de zorg van mij man,Die kan nog maar voor 20 procent zien.
  En op leeftijd,

  Maar ik ben er nieuw mee,Ik heb alles uit handen gegeven,svb.
  Heeft iemand daar ervaring mee,
  Want net las ik iets dat ik dacht,nou nou.

  Mevr P.Bliek-Roels

 • Ad de Laat zei:

  Mevr. Bliek,
  Kijk eens op de site van www.svb.nl en ga dan naar de serviceafdeling PGB. Daar vind je alle info die je maar wenst. Het is heel wat dus ga er "even" voor zitten....
  Succes,
  Ad.

 • Lia zei:

  Mw. Bliek,
  Als U met svb de sociale verzekeringsbank bedoelt, kan ik U vertellen dat dit voor ons een kosteloos veel werk uit handen neemt en voor ons steeds betrouwbaar was, geen zorgen over de Soc. verz. Bank.
  Succes...

 • keramiekje zei:

  Mevr. Bliek,

  De SVB neemt u werkelijk alles uit handen. Het enige wat u zelf nog moet doen is de verantwoording naar de zorgverzekering of naar de WMO als u ook daar hulp van ontvangt.
  Ze werken netjes en correct. Op de site van Per Saldo kunt u heel veel informatie vinden over het PGB. Hier staan ook al u rechten maar ook u plichten heel goed beschreven.

  Heel veel succes.

 • keramiekje zei:

  Hallo Ad,

  Ik heb je verhaal gelezen en vind met dit onderstaand stukje dat je zeer generaliseerd. Sorry maar ik behoor niet tot de oude garde....

  Quote Ad ”….Willen we op gezondheidgebied dat alles mogelijk moet zijn en wat hebben we er met z’n allen voor over. ook lees ik dat er nog steeds weinig solidaritiet is over de bijdrage van de kosten. Jongeren zeggen veelal dat ze niet willen bijdragen aan de kosten. Ze weten niet wat ze zeggen totdat ze optermijn zelf ziek worden. DAT is de dagelijkse werkelijkheid…..

  Niet alle jongeren zijn zo en je scheert ze wel allemaal over een kam. Ik heb liever met de jongeren te maken dan een groot deel van de ouderen, want daar krijg je de verhalen te horen die jij in jou stuk beschrijft (vroeger dit en dat) Wat de bijdrage in de kosten aangaat, zijn het vaker de ouderen die zeggen dat ze er hun hele leven voor gewerkt en betaald hebben. De kosten zijn voor de meeste chronisch zieken en gehandicapten gewoon niet meer te betalen en dus voor iedereen jong of oud, ziek of gezond gewoon weg niet meer op te brengen. Het is niet altijd een kwestie van onwil. Jongeren dragen best wel hun steentje bij, meer dan dat de meeste ouderen beseffen.
  Men gaat er altijd van uit, dat iemand die een hoog inkomen heeft, dus hoge eigenbijdrage dit ook allemaal makkelijk betalen kan. Maar heel vaak komen de mensen juist door hun hoge eigenbijdrages onder het bijstandsniveau uit en durven hier niet voor uit te komen.

  Quote Ad, van mijn klant ben ik benieuwd of we op termijn niet in zekere mate terug (zullen moeten) gaan naar de “vroegere tijd” tijd waarbij in beginsel de overheid pas in beeld kwam bij de ergste gevallen….

  Hier weet ik even niet goed, waar je met de overheid heen wilt. We leven niet meer in vroegere tijden. De huizen zijn hier niet op ingericht, Er wordt met 2 mensen gewerkt om maar rond te kunnen komen. Tuurlijk zijn er 2 verdieners die het heel erg goed hebben, maar de meesten kunnen gewoon niet anders. Ik ben gehandicapt, mijn kinderen zijn hier mee opgegroeid en hebben al hun hele leven moeten zorgen. Mogen ze dan ook nog de tijd krijgen om zelf een gezin te stichten en daar voor te zorgen. Of moeten ze maar handje op gaan houden bij de bijstand en daarnaast moeder en vader gaan verzorgen.
  We leven in 2010 en er wordt er al veel te veel van huisgenoten, mantelzorgers etc. verwacht.
  Vandaar dat ik je stukje overheid niet helemaal begrijp.
  Misschien nog een beetje uitleg hierover??

 • Ad de Laat zei:

  Keramiekje,
  Kijk om je heen, lees de kranten, kijk naar de reacties op internet in "de telegraaf" wanneer daar stellingen geplaatst worden die op de gezondheidszorg betrekking hebben..... Dan kom je echt tot de ontdekking wat er aan gedachten en gevoelens leeft onder de mensen in de maatschappij over de gezondheidszorg in het land....
  Het is of was zeker niet mijn bedoeling om te generaliseren. We moeten echter de harde werkelijkheid van de menselijke populatie en de ontwikkelingen in de gezondheidszorg en de medische wetenschap niet uitvlakken. En er zullen altijd personen zijn, zowel oud als jong die afwijkende meningen en opvattingen er op na houden. Dat was, is, en blijft zo. En ja, sommige oudjes denken "anders" dan wij tegenwoordig, hoewel ik (63) me nog niet onder de oudjes reken...Je moet het ook niet op je eigen persoontje richten maar in het algemeen zien.
  Zelf ben ik ook ernstig gehandicapt. Ik kan me jou situatie goed voorstellen. Menige oudere en gehandicapte heeft, ieder voor zich zo zijn/haar eigen problemen in hun individuele situatie. Je moet die echter zien in het totaal verband. Mijn vraag blijft dan ook staande: Waar gaan we met z'n allen in de toekomst naar toe met de gezondheidszorg.??? De overheid heeft daarin een grote taak, want die "financiert" de gezondheidszorg via de belastingpremies de en wie hebben deze volksverteenwoordiger aangesteld. Juist ja...Wij allemaal. Kijk eens naar de reeds doorgevoerde bezuinigingen en die zeker nog komen gaan als de plannen van diverse politieke partijen doorgang vinden. Ik denk daarom dat er voor ons, gehandicapten, nog moeilijke tijden aanbreken en de "vanzelfsprekendheid" niet meer zal worden als die in het verleden was. De diepgaande discussies daarover moeten nog beginnen....en ik zal ze met belangstelling volgen. naar mijn stellige overtuiging gaan we in de nabije toekomst over naar een "oudedagsverzorgingsverzekering" die de individuele zorg voor ouderen verzekerd bij ouderdom, ziekte en of gehandicap.
  We spreken elkaar nog eens over vijf tot tien jaar en hoe de gezondheidszorg er dan voor staat. Wellicht ben ik te pessimistisch, maar ikzelf acht me een realist... overigens voel ik met je mee hoe je je voelt in de door jou geschetste gezinssituatie....
  groet,
  Ad.

 • keramiekje zei:

  Hallo Ad,

  Op de eerste plaats wil ik natuurlijk helemaal niet zeggen dat je oud bent. Als dat zo overgekomen is dat spijt mij dat.
  Ik betrek dit niet op mijzelf, maar ik heb hier iedere dag mee te maken omdat ik hier direct bij betrokken ben via de gehandicaptenraad en de WMO raad. Kom alle situaties tegen, de ene nog schrijnender dan de ander. Ik zou tegen jou willen zeggen, lees niet alleen maar, maar probeer ook daadwerkelijk iets te betekenen.Uiteraard weet ik niet of jij in de gelegenheid hiertoe bent. Zo gauw als je iets gelezen of gehoord hebt, stuur het door naar de organisaties bij jou in de buurt, zodat zij er meteen bovenop kunnnen zitten.
  Neem de AWBZ pakketmaatregel. Ik heb het gevoel dat ik (wij) voor onze woonplaats echt wonderen aan het verrichten zijn. Ik doe bijna alles van thuis uit. De bijeenkomsten over de pakketmaatregelen ga ik uiteraard wel naar toe, maar vaak genoeg moet ik ook afhaken, maar dan heb ik wel al mijn commentaar etc. doorgegeven.
  En echt Ad het werkt.

  Quote Ad: Ik denk daarom dat er voor ons, gehandicapten, nog moeilijke tijden aanbreken en de “vanzelfsprekendheid” niet meer zal worden als die in het verleden was.

  Hier ben ik het totaal met je eens. En het enige wat wij daaraan kunnen doen is aan de bel blijven trekken.

  Ik wil je ook wel zeggen, dat ik het prettig vind om zo van gedachten te wisselen, want ook op deze manier krijg je weer andere inzichten.

  groet keramiekje

 • Ad de Laat zei:

  Keramiekje,
  Ik ben regelmatig als ernstig reumatisch gehandicapte uitvoerig op reumaforum.nl.....Wanneer ik iets zie of lees maak ik daar mijn medelotgenoten meteen deelgenoot van. Heb echter de afgelopen maanden veel in mijn gezin meegemaakt door overlijdens van diverse personen in mijn directe persoonlijke nabijheid (kind,zus en vrouw). Kijk maar, indien je interesse daarin zou hebben op voornoede site bij "delaatcv2" ......
  Helaas voor nu is deze discussie of zienswijze, of hoe je het noemen wilt, genoeg. Anders zou ik er nog wel een boek over kunnen schrijven en ik heb ook nog andere bezigheden...
  Gegroet en ik wens je veel kracht met je inzet.
  Ad.

 • Cora Postema zei:

  Keramiekje en Ad,

  Ook ik vind het prettig om zo van gedachten te wisselen. Net wat je zegt Keramiekje, je krijgt door wat een ander schrijft weer nieuwe inzichten.
  En Ad, als je spreekt over vroeger... dan weten jongeren niet waar je het over hebt, want zij weten niet hoe het vroeger was. Als je benoemt wat je bedoelt en niet spreekt over vroeger, dan klinkt het minder als vanuit een generatiekloof. Want de dingen gaan en komen steeds weer opnieuw. Voor elke generatie is iets weer nieuw, terwijl het voor mensen die al iets langer rondlopen een herhaling van zetten lijkt.
  En inderdaad uiteindelijk gaat alles om macht. En geld is macht. Dus daarom een Pgb in principe voor iedereen, omdat je dan in ieder geval meer baas over jezelf kan zijn dan zonder. En zoveel mogelijk baas over jezelf te zijn... daar gaat het volgens mij om in het leven. Dat betekent niet dat je alles zelf moet kunnen, maar wél dat je zelf moet kunnen kiezen.

 • jose zei:

  Renier,

  je vind dat ik totaal geen respect heb voor PGB houders.

  ik heb jouw reactie gelezen,en wil hier voor alle duidelijkheid even op ingaan.
  Ik ben zelf helpende, en geloof het of niet: ik ben bij mensen over de vloer geweest, waar de emmer en trap al naast de deur stond , als ik binnen kwam, en waar ik moest vragen of ik alsjeblief wat mocht drinken.(er werd gevraagd of ik wel recht had op koffiepauze!)
  waar alles stofvrij moest zijn tot in de puntjes vanwege ernstige cara, maar van de sigaretten die ze zelf rookte, hadden ze totaal geen last, evenmin van de vogels in de kooi, en de kat.

  En wat dacht je van deze:jonge vrouw van 35 jaar, loopt met kruk,klaagt dat ze niets kan, overal pijn heeft,en de dokters maar niets kunnen vinden,en ik daarom het huishouden moest doen, en de kinderen moest verzorgen, maar dezelfde avond, aan de andere kant van de grens, met een rock en roll club, een dans demonstratie weggeeft waar je geen woorden voor hebt(wat een ander land niet met iemand kan doen).

  Dit soort mensen, vind ik,ontnemen degene waar nu geen geld meer voor is, een stukje leven!DIT zijn de mensen die geen respect hebben voor hun medemens, anders zouden ze zoiets nooit doen.

  Ik ben zelf 50 jaar, heb al een aantal jaar 3 cliënten die mijn hulp nodig hebben op verschillende vlakken,ook organisatorisch, die blij zijn als ik binnen kom, en waar ik dankbaar voor ben, dat ik iets voor hun kan doen.

  ik hoop dat je mijn eerdere reactie nu beter begrijpt.

 • Cora Postema zei:

  En zo zie je maar weer hoe misverstanden kunnen ontstaan als we iedereen over één kam scheren. Dé Pgb-er bestaat niet en dan gaat het erom of je iedereen op voorhand in categorien voor wél of niet geschikt voor Pgb moet gaan indelen, of dat je beter indiceert. Ik ga voor het laatste.

 • keramiekje zei:

  @jose

  Ik vind het helemaal geen probleem als de emmer en de trap al klaar staan als de hulp komt. Als de hulp van te voren koffie wilt drinken, dan moet deze hulp maar eerder komen. Mensen zijn soms zo krap geïndiceert, dat iedere minuut telt.
  Tussen door een kop koffie vind ik persoonlijk altijd moeten kunnen, maar dat is ook niet bij iedereen het geval en het ligt er inderdaad aan hoeveel tijd er geïndiceerd is en of je inderdaad wel recht op die kop koffie hebt. Want laten we eerlijk zijn, een kop koffie drinken neemt al heel gauw 15 minuten van je budget af.
  Ik weet klinkt heel cru, maar zo is het wel.

  En als jij vind dat iemand onterecht hulp krijgt, kun je dat bij de instanties kenbaar maken. Maar dan zul je toch echt met harde bewijzen moeten komen.

  Over het 2de geval ga ik helemaal niets over zeggen.

  Maar in je eerste stuk val je echt de mensen met een PGB aan en nu kom je met 2 voorbeelden.
  Deze mensen zullen er altijd zijn, hoe er ook geïndiceert gaat worden.
  Maar dat sommige dingen niet kunnen ben ik het helemaal mee eens.

  En voor alle duidelijkheid, mijn hulpen krijgen altijd koffie of thee, maar zij komen uitzich zelf al vroeger.

 • janus zei:

  Zie link, brief Klink over pgb.

  http://www.ciz.nl/sf.mcgi?6251

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.