1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Verspilling in de ouderenzorg – de nullen vliegen je om de oren

25 Reacties

5857428223_e07b67ee5b_z Foto: TaxRebate (CC)

Omroep Max legt bloot wat velen al vermoedden en sommigen al wisten: in de ouderenzorg wordt heel veel geld verspild. En met heel veel bedoelen we HEEL VEEL… Meer dan 1 miljard euro per jaar. Een bedrag, zo rekende het programma “Tijd voor Meldpunt” van de omroep uit, dat goed is voor 30.000 full time verzorgenden. Stante pede…

Eén miljard: € 1.000.000.000

Huh…

En waar gaat dat geld dan onbedoeld aan op? Aan het weggooien van voedsel. In elk huishouden wordt veel eten weggegooid, dat is al eens in het nieuws geweest, maar de ouderenzorg kan er ook wat van: de helft van de warme maaltijden verdwijnt in de vuilnisbak (kassa! € 2.000.000). Bewoners vinden het eten te koud en smakeloos, er wordt te veel gekookt en de porties zijn te groot. Dat kan toch gemakkelijk anders?

Veel ouderen krijgen overbodige medicijnen, vaak antipsychotica om ze “rustig te houden”. Dat niet meer doen levert (kassa!) € 16.500.000 op. Mogen ouderen, ook al zijn ze dement, alsjeblieft zichzelf zijn? En als ze “onrustig” zijn, is er dan niet iets anders toe te dienen dan antipsychotica? Met extra verzorgenden zouden deze mensen ook wat meer aandacht kunnen krijgen in plaats van pillen.

Deur dicht! We stoken niet voor de gang!”, riep wijlen mijn moeder als we weer eens de huiskamerdeur open hadden laten staan… Tja kinderen… Maar in verzorgingshuizen gaat heel veel energie regelrecht de lucht in. Slechte isolatie en verouderde installaties zijn hiervan de oorzaak (kassa! € 115.000.000).

Sinds verzorgingshuizen groot “moesten” bouwen van de overheid, zijn er in elk huis wel ruimtes die niet worden benut. Overbodige ruimtes in alle tehuizen leiden tot een verlies van (kassa!) € 279.000.000. Geen kattenpis; wat zou je met al die ruimtes leuke dingen kunnen doen, als je ze toch al warm stookt en van licht, vloerbedekking en dergelijke hebt voorzien…

Hebben we nog in het rijtje staan: slecht inkoopbeleid; waarom niet gezamenlijk van alles inkopen (kassa! € 200.000.000), bureaucratie; hoef ik je niets over te vertellen… (kassa! € 100.000.000) en onnodige overheadkosten; kan ik me eigenlijk niet zo veel bij voorstellen, maar kennelijk zijn die kosten er wel (kassa! € 100.000.000).

Volgens gezondheidseconoom Wim Groot van de Universiteit van Maastricht is de geldverspilling reden waarom sommige huizen wel goed presteren in de ouderenzorg en andere niet. Inefficiëntie leidt er toe dat de kosten voor de zorg het sluitstuk van de begroting zijn, zei hij in het programma “Tijd voor Meldpunt”.

Max-directeur Jan Slagter, nooit te beroerd om zijn nek uit te steken, is door deze cijfers geïnspireerd zelf een verzorgingshuis op te zetten. Daarmee wil hij dan laten zien dat er met het beschikbare geld wel degelijk goede zorg kan worden geleverd. Zijn initiatief wordt door MAX vastgelegd in een documentaire. Wie in de “echte zorg” wil werken, melde zich snel aan bij Slagter als geïnteresseerde in een job! Liefst iedereen en zo snel mogelijk! Op die manier kan Slagter dan ook nog eens aantonen dat het niet aan de verzorgenden ligt dat de ouderenzorg er zo beroerd voor staat…

25 Reacties

  • cora zei:

    Er zal heus wel iets waar zijn van deze berichten maar ze worden wel voor het voetlicht gebracht door egotripper Slagter die op deze manier aandacht wil genereren voor zijn nieuw op te zetten verzorgingshuis. Volgens eigen zeggen verdient hij niets aan dit huis maar er wordt wel een tv serie van gemaakt, bij je raadt het al omroep Max!!!!!!En waar werkt Slagter ook al weer????!!!!

  • Cathy zei:

    Cora, ik proef iets van kinnesinne. Iemand die in NL zijn nek uitsteekt wordt bij voorbaat de kop afgehakt. Ook al zou er ego-tripperij aan ten grondslag liggen, als dhr. Slagter hiermee aan kan tonen dat het waar is wat heel veel anderen ook constateren, dan mag hij van mij. Ik werk tenslotte niet om belasting af te dragen wat verkeerd gebruikt wordt. Als het verspilt moet worden dan doe ik dat liever zelf.

  • cora zei:

    Nou kinnesinne is wel het laatste maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat vooral Slagter baat heeft bij deze berichtgeving en om hier blind achteraan te gaan lopen vind ik een beetje naief.

  • Cathy zei:

    Als dhr. Slagter deze gratis reclame gebruikt om aan te tonen dat de zorg beter kan met minder geld dan is daar niets naïefs aan om dat te willen waarderen.

  • Anita Elsinga zei:

    Buurtzorg heeft ook aangetoond dat het beter en efficiënter kan. Geef deze man de tijd en ruimte om zijn hoofd boven het maaiveld uit te steken.
    Als hij goed gevolgd wordt en goed presteert, hoop ik dat er veel navolging komt in Nederland.
    Nu worden de zorgbehoevenden de dupe van deze kaalslag , kunnen verzorgenden en verpleegkundigen en helpenden al jaren niet werken naar hun hart.
    Het wordt tijd dat er een grote Switch komt. Daar knapt iedereen van op!

  • Anet zei:

    na de ouderen graag de overige zorg aan pakken.
    Bijvoorbeeld verstandelijk gehandicapten die een voorkeur hebben voor dagbesteding, maar hier niet meer heen kunnen omdat het vervoer gekort is.
    Meervoudig gehandicapten kinderen die weinig meer naar een logeerhuis kunnen, laat staan een alternatieve woning kunnen krijgen.

    Er is nog zoveel waar veel te veel geld wordt uitgegeven die anders besteed kan worden.

    De overhead - al het management, secretariaten, P&O-en, misschien kan daar ook in gesneden worden. Zodat de handen weer aan het bed kunnen komen.

  • Luc rijnen zei:

    Natuurlijk gaat er wel eens niet helemaal goed. Waar gewerkt. Word vallen spaanders. Ik heb tegenwoordig veel hulp nodig. Tot mijn grote vreugde krijg ik deze hulp ook. Het zijn helden die mij elke dag maar weer verzorgen. Wat moet je zonder deze hulp ? Wachten tot er weer hulp komt. Chapeau.

  • Sprokel zei:

    Hebt helemaal gelijk. Mijn moeder is pas overleden. ze ging graag naar de kapel. Opgedoekt. Maaltijdbonen kopen, iets van in de WOII. Van kastje naar muur gestuurd om zaken te regelen. Spuiten die niet in een apparaat passen en zo noem ik nog tig zaken op. Natuurlijk zijn er goede instellingen, maar die zijn er maar mondjesmaat.

  • Michael van den Oord zei:

    Het is belangrijk dat we zeer kritisch zijn over uitgaven in de zorg.
    Ik ken het gehele onderzoek van dhr.Slagter niet maar over de samenvatting zijn wel enkele opmerkingen te maken. M.b.t. voeding is uitgebreide wet- en regelgeving over wat wel en niet mag. Hier dienen organisaties zich aan te houden.
    Met betrekking tot medicatie zou ik dhr.Slagter willen vragen om dit over te laten aan geneeskundigen. Het suggereren dat in Nederland maar met medicijnen gestrooid wordt, vindt ik erg goedkoop.
    Verder zijn er vele organisaties die een regionale inkooporganisatie hebben. Er zullen best organisaties zijn waar op onderdelen bezuinigd kan worden en dhr.Slagter heeft zeker het recht hierop te wijzen.
    Ik meen te weten dat er bij de omroeporganisaties ook nog wel honderden miljoenen kan worden bezuinigd. Dat zou prima overgeheveld kunnen worden naar de gezondheidszorg.
    Zou dhr. Slagter de laatst genoemde bezuinigingen ook eens willen onderzoeken.

  • Cathy zei:

    Michael van den Oord---Je zegt--M.b.t. voeding is uitgebreide wet- en regelgeving over wat wel en niet mag. Hier dienen organisaties zich aan te houden.
    Betekent dat dat je niet zelf hoeft na te denken, dus dat die enorme verspilling gerechtvaardigd is ?
    Je zegt --- Het suggereren dat in Nederland maar met medicijnen gestrooid wordt, vindt ik erg goedkoop.
    Dat wordt er dus wel, hoor niks anders om me heen.
    Je zegt --- Ik meen te weten dat er bij de omroeporganisaties ook nog wel honderden miljoenen kan worden bezuinigd. Dat zou prima overgeheveld kunnen worden naar de gezondheidszorg.
    Dit is typisch een antwoord van iemand die eigenlijk wel weet dat het waar is en daarom iets aanhaalt wat er totaal niet mee te maken heeft.

  • Michael van den Oord zei:

    Beste Cathy,

    Organisaties zijn volgens de warenwet verplicht om hygiënische redenen voeding te vernietigen. Het is dan ook niet aan organisaties om daar ander beleid in te voeren ook al zouden ze dat graag willen.
    Verspilling is nooit gerechtvaardigd.
    Wat u om u heen hoort, is in ieder geval niet van deskundigen als het over verspilling van medicatie gaat. Als dhr. Slagter op de stoel van de medicus gaat zitten, zijn we in Nederland ver gezakt.
    Ik heb in ieder geval wel voldoende bestuurs en management ervaring om op de stoel van een omroep directeur te gaan zitten, maar daar hebt u blijkbaar problemen mee.

  • Jose zei:

    Als we op deze manier kritiek aan elkaar gaan geven zitten we in allerlei stoelen. Dit levert verdeeldheid op en je kunt alleen iets bereiken door samen sterk te zijn.
    Er is iemand (deze meneer heet dan toevallig meneer slagter) die iets doet en wil doen om ouderen te helpen en een situatie daaromtrent te verbeteren.
    Daar vraagt hij geen geld voor en als het goed is kunnen deze mensen met hetzelfde geld wat er beschikbaar is voor deze zorg nog meer.
    Lijkt mij een heel goed plan.
    De regering (ministers e.d.) krijgt betaald voor alle bezuinigingen die zij bedenken. Wat in heel veel gezinnen voor enorme problemen zorgt. En dat mag wel!

  • Cathy zei:

    Je zegt ---Ik heb in ieder geval wel voldoende bestuurs en management ervaring om op de stoel van een omroep directeur te gaan zitten, maar daar hebt u blijkbaar problemen mee.
    Ik zit ook op een bestuurdersstoel maar zal me niet aanmatigend opstellen
    indien anderen initiatieven ontplooien.
    Heel jammer dat u de gemiddelde burger afserveert. Zij vertellen mij dat ze veel weg moeten gooien. En dat komt niet omdat de patient het MOET hebben, maar omdat er mensen zijn die WILLEN voorschrijven en die willen UITGEVEN over de toonbank.
    Ik durf het bijna niet te vragen maar stem je P en het eindigt op vdA.

  • Michael van den Oord zei:

    Beste Cathy,

    Laat nu eens een deskundige werkgroep kijken naar mogelijke verbeteringen in verzorgings- en verpleeghuizen , zowel wat voeding, medicatie als ook energie betreft.
    Wat betreft je gedachte over mijn politieke kleuring zit je er flink naast.

    Met groet,

    Michael

  • dirk zei:

    Ik heb dit even gelezen maar ik geloof dat jullie het mis hebben. Ik voel het meeste sympathie voor cathy's standpunt maar ik denk dat hoe goed de intentie ook is we er niet komen met extra regels. Je zag hier heel goed het verschil tussen de baas van een grote logge instelling en die van een kleine. Ik heb zelf een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis gewoond en inderdaad was het personeel de helft van de tijd met administratie bezig. En dan heb ik het nog niet over alle echte administratief medewerkers en bestuurslagen. De andere tijd waren ze vooral bezig met professioneel zijn en terwijl ik eigenlijk vierentwintiguurs zorg had was er niemand waar ik mee kon praten als ik het moeilijk had. De oplossing zit daarom denk ik ook in schaalverkleining en macht bij het uitvoerend personeel en de cliënten wat ze zinvol vinden. Een bestuurder kan zelfs helemaal niet zo veel weten omdat die cruciale informatie mist. Dit is de toekomst: http://www.nu.nl/nuzakelijk-overig/3897093/buurtzorg-nederland-beste-werkgever-2014.html. En over Slagter, slagter is goed want slagter is klein en ook ik vond dat reclame maken nogal genant ;)

  • Thea zei:

    De vader van een vriendin was terminaal ziek. Hij mocht naar huis om te sterven. Hij kreeg prima dag- en nachtzorg en is al snel rustig heen gegaan. Wij hebben voor drieeneenhalf duizend euro medicijnen teruggebracht naar de apotheek, die mededeelde dat dit alles (nog geen week oud) vernietigd zou worden. Over verspilling gesproken: de apotheek is in dezelfde straat als waar deze man woonde en de huisarts wist dat de man nog maar heel kort (dagen) te leven had. Waarom dan zulke grote hoeveelheden voorschrijven????? Het had toch per dag of per twee dagen gebracht kunnen worden in kleinere porties?

    En over buurtzorg gesproken: Wij hebben zeer slechte ervaringen met zo'n team: vijf minuutjes werken en dan een uur aan de koffie. Kassa, want dit werd natuurlijk in tijd gedeclareerd. Er is vrijwel geen controle op het declaratiegedrag, ook daar zou eens een onderzoek/meldpunt voor moeten komen.

  • Cathy zei:

    Michael van den Oord Wat betreft je gedachte over mijn politieke kleuring zit je er flink naast.--Daar ben ik in ieder geval blij om :-)

  • dirk zei:

    hm das minder, dat wist ik niet, of eigenlijk wel, ja fraude komt voor en dat heb ik zelf gezien en ik vind dat heel slecht. Ik ben voor een meldpunt. Moet je wel goed over na denken omdat het vaak om kwetsbare mensen gaat die dan zo'n melding moeten doen.

    Die medicijnen is ook niet goed maar daar zou ik eerder de farmaceutische industrie voor aanpakken. Die ontrekken veel meer geld dan echt nodig is om goede medicijnen te produceren. En dan houden ze ook de ontwikkeling nog tegen door overal octrooien op aan te vragen waardoor anderen er niet op voort kunnen borduren. De ontwikkeling zou door universiteiten gedaan moeten worden en de productie wederom door kleine bedrijven die wel gaan concurreren.

  • groetjes.....van Luc Rijnen rijnen zei:

    de verzorging in nederland is prima. degene die het beter weten zijn nog bezig met hun enigen werk. laat mij even weten wanneer u tijd heeft om te helpen. zie mijn site.

    ik hoor met dit logo wil ik het gebruik van een reply ("gelezen" of "gezien" ) introduceren. deze reply wordt door mij bijzonder op prijs gesteld ...... bij voorbaat hartelijk ..... Dank voor je reactie / mailtje groetjes Luc Rijnen .... doe je ook mee ? van u

  • cora zei:

    Beste Luc Rijnen ik begrijp niets van je warrige bericht "zijn nog bezig met hun enigen werk"????Ik hoor met dit logo????????????

  • Marianne zei:

    fijn dat we er aan herinnerd worden, hoe het gesteld is in de zorg...maarrrr, laten we a.u.b. ons bezighouden met gewoon zorg verlenen......laat je hart spreken en bedenk hoe fijn het zou zijn voor iedere zorgvrager, dat ze gezien worden.....en jah....het zou anders kunnen met de centen......PUNT voor PUNT aanpakken alsjeblieft.....REGERING.....ik zou zeggen. Let eens op hoeveel onnodig er medicijnen weggegooid/vernietigd worden bij de apothekers. Begin daar maar eens en heb dat eerst maar eens op orde. Vervolgens alle indicaties ophogen met 25% en er is weer tijd voor één ieder.....dat is de bedoeling lijkt me. En of ik nou wakker moet gaan liggen van een maaltijd die maar half genuttigd wordt omdat het niet lekker voelt,valt,smaakt.....IK doe het niet !!

  • H.H. Neijenhuis zei:

    @dirk en @Thea: om te grote verspilling van medicatie en extra materialen tegen te gaan zou je die te grote hoeveelheid aan medicijnen kunnen weigeren en de aantallen door de apotheek zelf kunnen laten aanpassen.
    Alleen zou je dan iedere 2 dagen weer een nieuw voorraadje moeten halen.
    Je houdt de hand dan aan je eigen portemonnee, want je hoeft dan ook niet teveel te betalen.
    Verder is het een feit dat er GEEN systeem bestaat tussen de apothekers en medicijnfabrikanten voor het retoursturen EN kosten terugkrijgen van nog goede medicijnen. En daar is de klant ALTIJD de dupe van.
    Een klant besteld bij apotheek. Deze levert dat aan klant. En stuurt rekening naar zorgverzekeraar. Die verrekent dat bedrag met klant.
    Omdat de apotheek geen mogelijkheid heeft om door de klant teruggebrachte medicijnen aan fabrikant terug te sturen is de enige mogelijk voor hen om alles te vernietigen.
    Als er wel zo'n systeem zou zijn dan zou dat echt veel geld schelen. Zeker voor de klant!
    Of je weigert, zoals gezegd, teveel voorraad mee naar huis te nemen. Dan heb je geen nieuw systeem nodig.

  • H.H. Neijenhuis zei:

    Of je past de hoeveelheden aan samen met je eigen huisarts. Want die kan soms ook te grote aantallen willen bestellen. Terwijl de huisarts zou kunnen weten welke hoeveelheid echt noodzakelijk is.

  • H.H. Neijenhuis zei:

    Als je zelf ervoor probeert te zorgen dat je niet alles wat een huisarts of apotheek je vertelt, maar als waarheid aanneemt en zelf (of samen met familie/vrienden/kennissen) blijft nadenken wat jullie zelf zouden willen, dan kan het je heel veel geld schelen.
    Je wordt dan niet zo snel afhankelijk van 'anderen'.

  • Gerard Roorda zei:

    Mijn ervaring is dat de verspilling toeneemt door versplintering. Ik begon met een case manager die regelde voor me dat er zorg kwam. Later moest er iemand van het CIZ langskomen voor herindicatie. De volgende stap dat CIZ met een zorgkantoor dat een zorgplan, en drie formulier met tijdrovende vragen en een tweede gesprek eiste. En nu zijn CIZ en Zorgkantoor vervangen door 4 ja 4 andere instanties zonder dat enige vorm van overdracht plaatsvond. Soortgelijke vragen meer net iets anders gesteld moeten nu tweemaal worden ingevuld en tweemaal beoordeeld. Daarnaast de kosten om nieuwe instanties op te zetten nieuwe mensen te trainen nieuwe dossiers te vormen etc. Ze vergaderen zich tegen hoge kosten suf om alles dat alles in goede banen te leiden. Ook de organisatie van de thuiszorg marktconform betekent vaak dat thuiszorgers van de ene wijk of zelfs stad naar de andere moeten '' vliegen''. Dat werkt ook verspilling in de hand omdat ze om overbelasting te voorkomen op de veilige automatische piloot werken. Niet meer kijken of iets de was in moet maar bij elke douchebeurt de kleren in de vuile wasmand doen. Ook de doorgeschoten bureaucratisering kost klauwen met geld en gaat ook ten koste van kwaliteit. Kortom met efficiënte organisatie is met het beschikbare geld goede zorg mogelijk.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.