1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Minachting voor hulpvragers in pgb-debat

46 Reacties

4983892436_b9318750e8_b Foto: Flickr/-JvL- (CC)

Gisteren werd er weer eens met staatssecretaris Martin Van Rijn gepraat over de chaos, voor de vijfde keer om precies te zijn. Minachting voor het parlement en minachting voor de hulpvragers die het pgb nodig hebben om de regie over hun eigen zorg te kunnen voeren. Zo noemde Renske Leijter van de SP, die het vertrouwen in Van Rijn allang had opgegeven, de huidige situatie.

Dit debat was vooral een voorbereiding voor het zesde, belangrijkste debat op woensdag 20 mei. Dit is zo’n belangrijk debat omdat de Kamer al eerder een deadline had gesteld: op vrijdag 15 mei moeten de uitbetalingen door de SVB op orde zijn. Of dat ook echt is gelukt, horen we dus op 20 mei.

In dit vijfde debat werd er vooral stoom afgeblazen. De SP, PVV en 50-Plus waren er allang klaar mee: met Van Rijn en met de gehele situatie. Maar ook GroenLinks en het CDA beginnen steeds meer het vertrouwen in Van Rijn te verliezen. Dit is opvallend omdat zij eerder nog duidelijk kenbaar hebben gemaakt dat zij de zorghervorming van Van Rijn steunden. De anderen die altijd volledig achter Van Rijn en zijn hervormingen stonden zijn D66, ChristenUnie, SGP, PvdA en VVD. De ChristenUnie was als enige echt kritisch en de rest hield zich vooral mak.

Zolang de VVD en PvdA achter Van Rijn blijven staan, zal aftreden nog wel even uitblijven. Maar zoals we zagen bij GroenLinks en CDA, kan deze beloofde support zomaar omslaan. Wie nog wel rugdekking aan Van Rijn bieden weten we op 20 mei. Het is dan erop of eronder: de SVB heeft de betalingen op orde en Van Rijn heeft zich aan zijn deadline gehouden, of Van Rijn heeft (weer) gefaald waarna zijn support vanuit de Kamer verder zal afnemen.

46 Reacties

  • Antje zei:

    Dit duurt toch al veel te lang. Dat zo'n man hiermee weg komt, gaat mijn pet te boven. Hij stort menig budgethouder in de afgrond met deze treurnis. Wie stuurt die man weg?

  • Harm Bertram zei:

    Beste Mensen,

    Als bewindvoerder lever ik op dit moment een stijd met de SVB en de Gemeente. Het gaat daarbij om een PGB dossier "Verzorging" en een PGB dossier Huishoudelijke Hulp. In beide dossiers zegt de gemeente aan alle voorwaarden te hebben voldaan. De SVB heeft steeds weer een ander argument waarom niet tot uitbetaling kan worden overgegaan. Geen budget, onvoldoende budget, dossier niet goedgekeurd door de gemeent, ligt nog bij een afdeling waar wordt beslist, formulieren kloppen niet ect ect.

    Ook weet ik inmiddels dat ik gewoon wordt voorgelogen. Anders kan ik niet verklaren waarom ik op één dag drie verschillende redenen hoor waarom niet wordt uitbetaald. Het meest minachtend vindt ik nog de uitspraak van de SVB op mijn verzoek om eens contact op te nemen met de gemeente voor overleg. Dit verzoek werd afgewezen omdat de SVB daarvoor niet wordt betaald en overleg niet is opgenomen in het budget.

    Gefrustreed moet ik afwachten totdat iemand bij de gemeente of de SVB zich geroepen voelt om actie te ondernemen. Ondertussen geeft de zorgverlener aan te wilen gaan stoppen omdat zij al vanaf 1 januari 2015 geen geld heeft ontvangen. De achterstalligen vordering wil zij dan bij een deurwaarder nerleggen.

    Was het Nazi beleid toch wel menselijker? Daar werden de sociaal zwakeren uit hun leiden verlost. En zijn de slachtoffers van toen nu niet de achterban van machthebbende politieke partijen?

    Met vriendelijke groet,

  • Marjon zei:

    De manier waarop er steeds geschermd wordt met : de PGB houder staat centraal en ook ik vind het heel vervelend dat.... komen me mijn neus uit!

    Staan nu eindelijk mijn gegevens goed in het SVB systeem, blijkt mijn zorgverzekeraar domweg niet mee te werken aan het rekkingsrecht. Gevolg: ik dien urenbriefjes is ( eerst of tweede van de maand), SVB verwerkt ze en maakt loonstrookjes aan ( rond de 13e). Dan moet alles naar de zorgverzekeraar, die per persoon gaat bepalen of er niet teveel uurloon in rekening gebracht is, waarbij iedereen die via SVB de betaling laat regelen gelijk op een max van € 20,= gezet is, ongeacht de diploma's en werktijden. Dan beslissen zij of en hoeveel er betaald gaat worden, en dat wordt dan overgemaakt aan SVB die daarna pas kan betalen. Men hoopt bij SVB dat het salaris van maart nu op 4 mei betaald kan worden. En Univé? Die stelt doodleuk dat ik maar zsm moet laten herindiceren, want dan kan ik gelijk over naar ZIN, en asl ik dat niet wil? Gewoon mijn mensen die ik al jaren in dienst heb het lagere uurloon betalen, of ze ontslaan en anderen in dienst nemen die zzp-er zijn, want die mogen wel meer uurloon krijgen, of mensen die voor het door hun vastgestelde tarief willen komen werken.... Helemaal geen wettelijke verankering voor PGB in zorgverzekeringswet, geen vrije keuze meer, en vooral geen begrip en benul om te snappen waarom een PGB zo belangrijk is. Maar nog steeds roept meneer van Rijn dat hij het betreurd, en dat hij alle zeilen bijzet om..... Het is nu 30 april, de voorlopige overeenkomst met SVB en zorgverzekeraars loopt af, en wij zitten met de puinhopen van dit ongelofelijk domme en falende beleid. Persoonlijke verzorging en verpleging is doelbewust uit de wet langdurige zorg gehaald en bij de zorgverzekeraars ondergebracht met het doel om deze vorm van zorg via een PGB onmogelijk te maken. Ik heb de rest van mijn leven zorg nodig, ben 54, en als het een beetje tegenzit in de loop van het jaar mijn PGB kwijt omdat de voorwaarden waaraan ik moet voldoen om eventueel in aanmerking te komen voor echt te zot voor woorden zijn. En dit is echt geen partijtje doemdenken hoor: een rondje bellen langs de verschillende maatschappijen levert hele schokkende richtlijnen voor de komende jaren op. De minister die over het beleid gaat kan best zeggen dat iets in de basisverzekering opgenomen is, en dat dus iedereen er gebruik van kan maken..... de aanvullende bepalingen waaraan voldaan moet worden mogen de zorgverzekeraars echt zelf bedenken, en die zijn er op gericht om PGB zo min mogelijk te laten gebruiken , dan wel toe te kennen. Ik voel me door dit kabinet, en de leugens van meneer van Rijn en consorten echt gediscrimineerd in mijn mogelijkheden op een volwaardig en zo zelfstandig mogelijk leven.

  • tiny bongers zei:

    Diep tragisch dat deze man nog niet is opgestapt! Nog steeds is het een chaos bij de SVB. En schandalig dat 'men' zegt dat declaraties niet op tijd worden door gegeven......wacht nu weer op mijn loon van maart....moedeloos...

  • Martin zei:

    Jammer dat het zo gaat. Er lijkt geen sprake te zijn van hervormingen of beleid maar van koude sanering. De betalingen zijn nog lang niet in orde. Als zorgverlener heb ik te maken met te late betaling, onvolledige betaling, niet-betaling, bedragen niet niet overeenkomen met de factuur omdat er allerlei afrondingen toegepast worden. Is het nu echt zo moeilijk om een factuur te betalen? Verder krijgen we te maken met lagere tarieven (kortingen van 20-30%) die gewoon opgelegd worden. Toen AH vorig jaar zijn leveranciers met 2% kortte, lag heel Den Haag over elkaar heen om te verklaren dat dit soort situaties absoluut niet kan en nu is het heel normaal dat de overheid 20% (dus 10x zoveel!!) korting oplegt aan haar zorgleveranciers. Maar de kwaliteit moet wel omhoog, de administratieve last neemt verder toe en om dat allemaal te verwerken worden er in elke gemeente volop nieuwe ambtenaren aangenomen die na een driedaagse cursus opeens zorgspecialist zijn. Volgens mij wordt er een situatie opgetuigd die zoveel kost dat er straks echt geen geld meer is voor daadwerkelijke zorgverlening. Wanneer gaan we nu echt hervormen?

  • Lianne zei:

    Op dit moment wacht ik nog steeds op de uitbetaling van 3 maanden loon. Ik ben grotendeels afhankelijk van dit inkomen en heb nu al 2 keer de huur moeten betalen door mijn spaarrekening te gebruiken. Veel langer houdt ik dit niet vol, want dan sta ik in het rood.
    Ik tel de dagen af tot 15 mei maar ik ben er bang voor dat het dan nog steeds niet opgelost zal zijn...
    Hoe moeilijk kan het zijn!?

  • Simone zei:

    Ongelofelijk dat hij nog gesteund wordt...
    Het is toch niet meer geloofwaardig.
    Het is natuurlijk moeilijk om toe te geven dat begrijp ik.

  • Harriët Kemper zei:

    In en in triest, het is nog steeds één grote chaos/puinzooi bij de SVB. Heb vanaf januari geen loon meer ontvangen van de SVB. Telefonisch word er door de SVB geen uitspraken cq toezeggingen gedaan betreffende uitbetaling salaris, of ze staan je helemaal niet te woord. Hoe zou de staats secretaris zelf reageren als hij 4 maanden zijn salaris niet krijgt of de medewerker van het SVB. Zie het ook niet zitten dat de betalingen in mei rond moeten zijn. Onze vaste lasten lopen wel door....

  • willem zei:

    mijn vrouw werkt in de zorg voor haar zelf en heeft cliënten die al vanaf januari geen PGB hebben ontvangen maar mijn vrouw laat ze ook niet vallen want men heeft de zorg nu eenmaal nodig.maar dat de SVB nog steeds weg komt met argumenten die nergens op slaan begrijp ik niet. je hoeft ook niet bij de supermarkt om op rekening te kopen ook die willen geld zien.en ook hebben we gevraagd of de hypotheek kon wachten dus niet he dit zijn gelukkig maar voorbeelden maar toch is het nijpend dat iedereen zomaar weg komt met weet ik wat voor rot smoes dan ook.nederland noemt zich een welvarend land nou kom maar op met die PGB en laat de zorg niet in de kou staan.en schop die minister maar van zijn stoel naar huis toe want daar hebben we toch niks aan.

  • Frank Jenniskens {Aubade bij u Thuis/Sound-Heart} zei:

    In maart ontving de belastingdienst de paar tientjes btw die ik moest betalen 2 dagen te laat (omdat het weekend was). Kreeg meteen een dreigbrief dat ik de volgende keer als het voorkwam een boete zou krijgen.

    In april was het dan eindelijk zover: de SVB betaalde mijn PGB-factuur over JANUARI uit ! Geen excuus, geen compensatie voor gemaakte onkosten.
    Voor mij hoeft van Rijn nu niet weg want hoe lang duurt het voor een last-minute opvolger ingewerkt is...
    Maar wat me wel terecht lijkt is:
    * openbare excuses aan alle zorgvragers, zorgverleners, gemeentes, zorginstellingen én alle BELASTINGBETALERS in Nederland
    * een ruimhartige - en zeer eenvoudige - compensatieregeling voor alle betrokkenen
    * en bij wijze van openbare boetedoening: in de vakantie 3 dagen als PGB-er (onbetaald natuurlijk) op een aantal plekken meedraaien om echt gevoel te krijgen voor wat voor werk er verzet wordt en wat dat voor administratieve rompslomp met zich meebrengt.

    En dan mag hij gelouterd en verrijkt aan de slag om te zorgen dat dit nooit meer voorkomt (en tot de parlementaire enquete aan het licht brengt wat hier achter de schermen gebeurd is...)

  • planaid, ineke zei:

    Deze meneer van Rijn zou ik zeer graag uit willen nodigen bij ons op de werkvloer. Deze meneer WEET NIET, wil niet weten wat voor ellende hij heeft afgeroepen en dan nog niet eens het lef hebben om zijn excuus aan te bieden voor deze puinzooi. Waar zijn zijn waarden en normen gebleven tijdens zijn opvoeding. En dat moet ons land regeren. Ik lust hem rauw, zonder voor deze toon. Maar we kunnen dit toch echt niet langer slikken en pikken mensen. Wat kost deze ellende wel niet allemaal? Wordt daar ook bij stil gestaan en wie moet dan betalen? Niet van Rijn van zijn maandsalaris, nee wij allen moeten dit geld weer ophoesten en wie zijn weer de dupe????????????????????/ Juist de mensen met een zorg/behoeftevraag.
    Bah Nederland dat het zo moet

  • nicolette zei:

    Al een tijd lees ik alle berichten van iedereen, zorgverleners, zorgvragers. Stuitend is het dat deze situatie zo lang duurt. Zelf heb ik enorm veel last van de niet uitbetalende SVB bank.
    Helaas heb ik er een wekelijks ritueel bij namelijk een klacht indienen bij d svb, afdeling pgb en alle niet betaalde factuurnummers maar weer invullen....maandag ochtend vaste prik.
    Wat mij echter het meest raakt is de roekeloze ondeskundigheid waarmee de gesprekken met de sociale wijkteams verlopen. Waar komen deze mensen vandaan en hoe is het mogelijk dat een gemeente , kennelijk wel overwogen, deze mensen heeft geselecteerd. Los van de enkeling die wel over sociale vaardigheden beschikt is het om te huilen. Geen respect, geen inzicht in de al jaren aanwezige problematiek, niets weten van regelgeving en vooral eindeloos lang vragen stellen waardoor cliënten volledig het spoor bijster zijn en volledig overbelast raken. Het ingrijpen van mij na een zeer ongehoorde opmerking "goh dus u wordt suïcidaal als uw hulp wegvalt" wordt gezien als intimiderend, liever was het gesprek zonder mij geweest....ja ja !Om kort te gaan denk ik dat de tijd erop zit voor de huidige beleidsmakers , tijd voor echte hervormingen met vooral aandacht voor de kwaliteit.

  • cora zei:

    Wat er nu gebeurt is natuurlijk vreselijk voor de mensen die het treft maar het debat over de uitbetalingsproblemen leidt volgens mij alleen maar de aandacht af van het echte probleem. Dat is dat het pgb een onmogelijk systeem is. Het lokt fraude en overbodige zorgkosten ui en is zeer lastig te controleren. Welke staatssecretaris er ook.
    zit. Ik zie een duidelijke overeenkomst met de ""rugzakjes"(leerling gebonden financiering)in het onderwijs , was ook een zeer kostbaar, fraudegevoelig en volkomen uit de hand gelopen systeem ,waar dan ook terecht een eind aan gemaakt is.

  • jjjdvk zei:

    Cora heet eigenlijk Martin, Martin van Rijn !
    Je weet duidelijk niet waar je het over hebt Cora !!!!
    Nu kan ik hier een heel relaas afsteken, maar weet nu al dat dit zinloos is, laten we het erop houden dat uw visie en de visie van de PGB-houders volledig lijnrecht tegenover elkaar liggen, en dat is niet om het zoveelste vooroordeel "fraude", want dat word echt het merendeel gedaan door bureautjes en instellingen.
    Eerst maar eens in feiten verdiepen i.p.v. loze verzinsels !!

  • Hinke zei:

    Cora, wat jij beweert, maakt me kotsmisselijk. Makkelijk om ons als budgethouder fraudeur te noemen. Dit is een smoes voor de puinhoop die door bemiddeling buro's en andere oplichtings instelling is gemaakt. Ook ik ben bewindvoerder en heeft mijn clënt in een fraude woonvorm gewoond. Er werd voor 400.00 euro achterover gedrukt. Ik heb hem er op tijd weggehaald.
    Cora, als jij je bewering volhoudt, heb je dezelfde minachting voor chronisch zieken en gehandicapten als van Rijn en VVD - PVDA.

    Boze bewindvoerder en tevens gehanticapte PGB-er.

  • Lianne zei:

    Cora, kritisch zijn mag. Maar kom dan asjeblieft wel met een andere oplossing. Het PGB afschaffen is geen optie zolang er geen oplossing is voor alle chronisch zieken en gehandicapten die zorg nodig hebben.
    Ja, er gaat binnen PGB best wel eens wat mis. Maar het gedoe rondom uitbetaling treft ook duizenden, eerlijke mensen. Die het risico lopen dat hun zorgverleners wegblijven.
    Het gezin waar ik werk heeft een chronisch zieke zoon die geen seconde alleen gelaten kan worden, hij heeft constante aandacht nodig die een zorginstelling hem vaak ook niet kan bieden vanwege allerlei bezuinigingen bij het personeel.

    De momenten dat ik of de andere werknemers er niet zijn betekend dat 1 van hun gezinsleden constante aandacht moet geven aan hun zoon. Met 2 studerende kinderen en allebei een baan is dat nogal ingewikkeld.

    Thuiskomen is daar niet thuiskomen in de rust.

    Kritisch zijn mag, maar vertel me dan asjeblieft hoe je dit zou oplossen?

    En hoe ik mijn huur ga betalen volgende maand...

  • Margreet zei:

    Ik begrijp er ook helemaal niets van dat die van Rijn ermee weg komt. Weg wezen met die man als het kan vandaag nog.

  • Gea S zei:

    Kreeg altijd al de betalingen via de SVB van een client en hoewel er helemaal niets is veranderd in deze overeenkomst krijg ik al vanaf Dec 2014 helemaal geen salaris overgemaakt van de SVB. Herhaaldelijk gebeld met de SVB en de gemeente Eemsmond in dit geval. Geen reactie van welke kant dan ook! Hoe nu verder?

    Groet Gea

  • Marjon zei:

    ​Cora, maak jij zelf gebruik van een PGB?of ben je iemand die reageert vanwege "horen zeggen op het laatste verjaarspartijtje bij vrienden van buren die kennis hebben aan....? ". Echt schandalig dat je ons allemaal over één kam scheert. We zijn allemaal voor aanpak van fraude in zowel PGB als in alle andere vormen van zorg en dienstverlening. Ik heb ruim 8 jaar een PGB persoonlijke verzorging, heb keurig alle jaren de gevraagde controles uitgevoerd en stukken toegezonden ( ben twee keer de gelukkige van een uitgebreide controle geweest waarbij alle contracten en nota's ingezonden moesten worden), en heb gewoon mijn overschot aan budget terugbetaald. En zo gaat het met het gros van de mensen die gebruik maken van een PGB. De onzinnige voorstelling dat we alleen voor een PGB kiezen om er zelf beter van te worden en iedereen een poot uit te draaien is net zo onbeschoft en grof als de halfslachtige manier waarop we steeds de schuld krijgen van het debacle van deze reorganisatie en de problemen bij SVB, gevolgd door een even halfslachtige manier van excuses maken en berichten tegenspreken dat deze staatssecretaris doet. Natuurlijk mag iedereen op een forum reageren en zijn/haar mening geven, maar alsjeblieft wel uit eigen ervaring en kennis putten, maar wel met respect, en niet dit soort kwetsende enormiteiten verkondigen​.

  • Margreet zei:

    Beste Marion,

    Het is toch ook niet normaal wat van Rijn doet. De aanpak van fraude ben ik het 100% mee eens.Hoe makkelijk dat allemaal ging als je dat zo hoort. Hoe kun je daar mee leven als je dat gedaan hebt.

  • Gerhard zei:

    Lieve mensen
    weet dat zodra het gaat om fraude, het een afleidings manuvre is om een verandering erdoor heen te kunnen jassen.
    Ons geld is ontoereikend om er fraude van te kunnen plegen en moeten ook verantwoordelijkheid afleggen van iedere bestede cent.!!
    Ik zal u vertellen dat wanneer de pgb er niet zou zijn om passende zorg in te kunnen kopen voor een loon die een stuk minder hoog ligt als in de gewone sector. En dat uurloon door de gemeente nog verder naar beneden gaat worden gedrukt.
    Als iedere hulpbehoeftige vanaf morgen naar een zorginstelling zou moeten omdat de pgb wordt gestopt komen de kosten 10x hoger uit. Omdat deze werknemers een hoger salaris rekenen en minder flexibel zijn in hun werkuren.
    Trouwens al gekeken naar het programma RAMBAM npo3 hoe ned. grote bedrijven gratis en graag helpt aan het omzeilen van belastinggeld.
    mensen die de leiding hebben over de financieen krijgen in hun eentje (en zijn met velen en worden ook uit pgb kas betaald) meer dan 10 klienten bij elkaar. Het vizier staat altijd op de kleine man, men valt nl niet hun eigen klasse ter discussie !!!! Zou je wel doen is morgen de tekorten in de zorg plots verdwenen.

  • marie-anne zei:

    Als die van Rijn weg is, IS HET PROBLEEM nog niet opgelost.
    Ik verwacht dan gewoon nog meer problemen, hoe los je in Godsnaam zo'n chaos op?
    En als vóór 15 mei alle betalingen van de SVB gedaan moeten zijn, nou dan ben ik blij, en ik denk met mij meerderen.

  • Wilma zei:

    Beste lezers,

    Na 3 maanden, vele telefoontjes met inderdaad zeer ondeskundige mensen, betaald de SVB nu eindelijk goed uit! Ik hoop dat het voor alle andere ook goed komt. De meeste van mijn betalingen liepen ook al via de SVB. Altijd top geregeld en inderdaad net als Gea ineens geen uitbetalingen meer. Wel netjes op tijd voldaan aan alle nieuwe overeenkomsten.

    Maar nu de toekomst! Binnen onze Gemeente zijn er straks 3 verschillende bekostigingscategorien. Gebaseerd op de zorgvraag van de client. Van zeg maar basiszorg naar complexe zorg. Maximale tarief ligt volgens mij rond de 37 euro. Gezinsleden/ partner inzet 20 euro per uur. Geen idee hoe ze het logeren gaan indiceren dan wel welk prijs kaartje ze eraan gaan hangen!

    Mijn hele werk, gezin en hulpverleners zijn om mijn zoon heen gebouwd! Hij is nu redelijk stabiel omdat hij deze begeleiding krijgt. WLZ en zorg bij instellingen is vele malen duurder! En niet passend bij zijn vraag!!

    Wie heeft al ervaring met herindicaties aanvragen bij de Gemeente via Jeugd en Gezinsteams? Hoe verloopt dit? Er als je het niet eens bent met de indicatie?

    Hoor graag jullie ervaring!

  • philippe pauwels zei:

    Na het volgen van al deze troosteloze ellende, waar ik meer dan genoeg negatieve ervaring heb. In plaats van hulp in te kopen ( heb veel p.g.b. betaald ) heb ik schulden ingekocht, zou ik aangifte doen is de kans nog groot dat ik er nog meer schulden bij heb, is het raar dat mensen er nooit meer boven op komen. Waar is Nederland mee bezig, in 2015 ? Ze moesten zich heel diep schamen, en eigenlijk zou er al decennia geleden zoals in Scandinavie referenda moeten ingevoerd worden, dat is pas democratie.
    Ik wens alle politici eens een burn out, depressie en daarna een p.g.b. toe, ervaar het zelf maar eens. Ik ben nu acht jaar tegen de stroom ingegaan en er steeds beter bovenop aan het komen, heb dat dus echt niet aan hulpverleners te danken, maar aan koppigheid, tegen werking weerstaan en maar ploeteren zonder beklag, ik kom er op mijn manier wel en heb gelukkig ook enkele super goede mensen ontmoet, ook een zeer idealistische zorg boerderij en daar heb ik drie jaar echt vriendschap, hulp en ondersteuning ervaren, een speld in een hooiberg.
    Maar ik blijf positief, er is altijd nog genoeg in de mensheid over dat wel goed is, en dat maakt het mogelijk om die positiviteit te houden.
    Echt er moet eens zeer grondig naar de mensen die alles al tegen hebben gehad en dit als dank worden gekeken en met terugwerkende kracht alles direct betaald worden, ook een sorry mag d.h.r. van Rijn persoonlijk aan al die mensen komen zeggen, ik wens dat deze politiek er snel niet meer is en er weer terechte veranderingen komen, bezuinig op de rijken, de macht hebbende , en politici naast de Balkenende norm en de 25 neven functies, eens komt iedereen zichzelf tegen, daar ben ik van overtuigd en ben blij niet met die spiegel na mijn overlijden te worden geconfronteerd. Slaap zacht.

  • brigit zei:

    Het is een schande! Regering, van Rijn, SVB hebben de hele transitie slecht voorbereid! Alsof de transitie in november 2014 is vastgesteld om per 1 januari in te voeren zo is de uitvoering tot heden.
    Wie zijn de dupe? Clienten en zorgverleners

  • simone zei:

    ik zou ook HEEEEl graag mijn salaris betaald krijgen !
    dat loopt nu al 2 mnd achter en dat van 4 cliënten. blijkbaar heb ik geld zat .............
    meerdere facturen i 1 envelop geeft ook problemen, blijkbaar kunnen die eikels ook niet lezen . wordt er echt heel mismoedig van en mijn cliënte zouden de dupe zijn

  • Wilma zei:

    Beste Simone,

    Ik stuur alle uren verantwoording / rekening ZZP ers van de hulpverleners van mijn zoon via de SVB website met digiD. Inloggen. Geld wordt binnen 10 dagen gestort.

    De hulpverleners volgens regels SVB met nieuwe overeenkomst aangemeld voor 1 oktober 2014. Deze zijn alle zichtbaar als ik inlog als verantwoordelijke voor de budgethouder.

    Digitaal werkt dus snel en goed!

    Succes!

  • Simone Matthijs zei:

    Het is een schande hoe er met ons, zorgverleners wordt omgegaan. Je kunt geen contact met de SVB krijgen, telefonisch kom je er niet door, mailtjes worden niet beantwoord en op brieven krijg je ook al geen antwoord. Het is mij 1 keer gelukt om er telefonisch door te komen. Maar helaas mochten ze mij geen gegevens verstrekken ( over mijzelf!!!) dat deden ze alleen aan de budgethouder of de vertegenwoordiger. Ze konden wel voor mij kijken of ik al was uitbetaald. Ja hallo, dat kan ik zelf ook wel zien op internetbankieren. Nee, dikke rode cijfers, niet uitbetaald dus. Van 1 PGB werd ik uiteindelijk wel netjes betaald, maar vorige week moest de SVB ineens een kopie van mijn ID bewijs hebben, anders konden ze mij niet uitbetalen???? Er is steeds een andere reden of ze weten het niet eens. Ik heb een zoon met Coeliakie, het wordt steeds moeilijker om dieet producten voor hem te kopen. Ik moet daar soms geld voor lenen, mensen beginnen dat geld nu terug te vragen. Mijn zoon heeft ook nieuwe schoenen nodig, er zit een gat in zijn zool. Als het regent heeft hij natte voeten. Helaas heb ik geen geld voor nieuwe schoenen. Binnenkort moet ik zijn schoolreis betalen, heb ik geen geld voor dus kan hij niet mee.
    Dat de heer van Rijn zichzelf nog aan durft te kijken in de spiegel!

  • Marjorie zei:

    Voor iedereen die al maanden niet betaald heeft gekregen, ik zat met hetzelfde probleem, heb een melding gedaan via per saldo, dan moet je een spoedformulier invullen, en in mijn geval heb je binnen 3 dagen je geld.
    Het is maar een tip!

  • Joke zei:

    Wauw wat heb ik een geluk gehad , ik heb alle facturen betaald gekregen. Een enkele te laat maar allemaal binnen 2 weken. Maar het is een schande hoe er gesproken wordt over zoveel menselijke leed. Het PGB is voor velen de boei die ze boven water houdt waardoor ze zelfstandig kunnen blijven wonen. Dan heb je nog de gezinnen met een gehandicapt kind waar de zorg thuis professioneel verleend word. Je kind naar een instelling sturen is vaak geen optie en vele malen duurder.
    Er is ook een uitstekend advocatencollectief in Amsterdam: van der Woude de Graaf. Ze zijn gespecialiseerd in gehandicaptenrecht en gezondheidsrecht en wat ik gehoord heb de beste van Nederland.

  • Ien zei:

    Helaas is Dhr. van Rijn wegsturen geen oplossing want de wanorde is al een feit, ik weet niet welke achtergrond deze mensen hebben zoals de minister en de staatssecretaris en de mensen bij svb, maar ik heb altijd geleerd bij een nieuw systeem hou een noodscenario gereed. Nou dat is toch wel heel apart om daar aan te denken, en ja ook ik ben de dupe helaas, heb geen geldboom in de tuin staan waar ik aan kan schudden, blijf gewoon ook de zorg verlenen want de zorgvrager kan er al helemaal niets aan doen. maar het feit is en blijft dat de huidige regering Nederland naar de afgrond laat afglijden, pgb is een fractie van alle ellende, kijk naar de zorgverzekering het uitgeklede basispakket huren die de pan uitrijzen en ga zo maar door.Ik weet ook niet de oplossing wat ik wel weet is dat die witte boorden criminelen die het op dit moment voor het zeggen hebben zo snel mogelijk weg moeten en er verkiezingen moeten komen zodat een volgend kabinet hopelijk de puinhoop kan opruimen en menselijker gaat regeren.

  • Marga zei:

    Gea S. ik heb jouw verhaal via messenger doorgestuurd naar de wethouder van Eemsmond, misschien kan Sandra wat voor je doen.

    Maar troost je ook ik moet van 1 client nog steeds het salaris van februari en maart hebben....

  • Beertje zei:

    vier jaar lang 10 hulpvragers begeleid niks aan de hand. Alles verliep soepel. Nu in 2015 door dit shit beleid heb ik nog 3 hulpvragers over. De 7 andere hulpvragers zijn gestopt met zorg af te nemen via PGB daar de financiele sleur en rompslom te veel stress voor hun mee bracht! Slecht bereik van het SVB. Gemeenten die van niks weten en consulentes die geen kennis hebben van de problematiek. Slechte communicatie tussen gemeentes en SVB. Van de laatste drie hulpvragers doe ik er één Pro Bono. Hier ben ik al drie maanden in 2015 zonder loon aan het werk. Als hulpverlener kan ik deze persoon niet in de steek laten. Overigens de andere hulpvragers ook niet maar ze schaamde zich dat de rekeningen niet meer betaald werden en hebben het contract gestopt! Daar naast maar een andere baan genomen om toch het hoofd boven water te houden. Men moet toch eten en je rekeningen betalen. Gelukkig dat bij de andere twee hulpveleners het wel redelijk verloopt. Maar ook hier weer elke dag bellen en mailen naar het SVB en gemeenten. Niemand geeft dan thuis. Totdat je op twitter een tweet stuurt met "help" op de SVB twitter site. Dan wordt je uiteindelijk gebeld door het SVB! Doen beloftes maar komen die helaas niet na!!! Wat is er toch aan de hand mensen? Dit kan toch niet? ik wordt hier zo moedeloos van. Laat staan de hulpvragers.

  • Louis de Wit zei:

    Beste mensen,
    Natuurlijk is er vanuit dit kabinet een volledige minachting ten aanzien van hulpvragers. Staatssecretaris van Rijn is daarin dan ook het schoolvoorbeeld. Motto{ Uw zorg mijn een rot zorg. Echter de minachting van dit kabinet betreft toch de gehele werkende en gepensioneerde bevolking Kijk maar eens naar de zorg Zorgkantoren banken goede doelen door de overheid gesubsidieerde instellingen en overheidsinstellingen waar directie en bestuurders over gestapt zijn op het verrijken van zichzelf en de Zalm-norm hanteren. (1 miljoen/per jaar mag toch)
    Verwacht niets van deze graaiers en stem niet meer op een kabinet dat zijn normen en waarden af gestemd heeft op verrijking van een kleine groep al zorgende voor een heel diepe kloof tussen arm en rijk.

  • Gea S zei:

    Dank je Marga, heb vanmorgen nog contact met WMO loket van gemeente Eemsmond gehad, ze bellen me vandaag terug, want hun computersysteem lag eruit.

  • Paul Stolwijk zei:

    Ik vraag me af waarom ik jarenlang naar school ben gegaan als ik zie hoe gestudeerde mensen, met name de heer Van Rijn, er een puinhoop van maken !
    Als ik naar een functie solliciteer wordt mijn doopceel gelicht en moet ik mijn Curriculum tonen en referenties van andere werkgevers geven: M.a.w: waarop worden politici gesorteerd: op vakkennis of vriendschapsbanden in de bekende vrijmetselaars circuit / Old boys netwerk ? Ik ben geen lid van sociëteit De Witte aan het Plein in Den Haag.
    Ik bedoel maar.

    Maar goed, het is nagenoeg bekend hoe de heer van Rijn met zijn moeder om gaat.

    CDA laat de C van Christelijk eens in jullie politiek t.a.v de ellende in de gezondheidszorg de boventoon voeren: In de Bijbel lees ik dat Jezus ( ik ben uitvaartpastor ) de zieken opzocht en genas. Hij zal ongetwijfeld in de zorg gewerkt hebben als Hij nu op aarde leefde. En: het verzorgen van zieken is een van de 7 werken van de Goddelijke Barmhartigheid. In Matheus 25 staat ook dat bij het OOrdeel God niet kijkt naar je diploma's maar of je o.a. je naar de zieke medemens hebt omgekeken !

    ( Zo, dit is de preek voor aanstaand weekend ).

    Ik wens iedere hulpverlener veel Licht en Kracht toe !!!

  • maan zei:

    die domme van RIJN is een schande voor de zorg

  • tiny zei:

    Vandaag maar weer het formulier voor een spoedbetaling ingevuld....ben het inmiddels spuugzat om op deze manier aan mijn loon te komen....per 1 april (geen grapje..) is het een vast maandloon geworden....dit zullen ze vast niet aan kunnen bij de SVB....weer een verandering....en ja ik weet het zeker HET IS ALLEMAAL GOED INGEVULD....Van Rijn wegsturen is volgens mij juist een hele goede optie...want hebben we vooruitgang geboekt? Het kan mijns inziens niet slechter....Een groot deel van het probleem ligt bij de SVB...die houden zich vast aan 1 betaaldag in de maand ( Exclusief de spoedbetalingen)..de betaaldag van 24 april ben ik al weer misgelopen (Zekers op tijd de declaratie gedaan).. Vandaar nu de spoedbetaling...dit kost weer extra werk voor de SVB....en zo lopen ze steeds achter....zet daar de juiste deskundigheid op....en zet wat meer betaaldagen in...zo kan ieder tijdig zijn loon krijgen!

  • gwehkamp zei:

    De rol van de zorgkantoren wordt volledig onderbelicht. Die moeten 100% controle vooraf uitoefenen. Hoe verloopt die nu? Het duurt 6 maanden, voordat een zorg beschrijving plus contract wordt goedgekeurd. Al die tijd werkt de SVB met voorlopige gegevens, waardoor betalingen blokkeren.
    In feite kun je nu geen nieuwe contracten afsluiten, omdat je zorgverlener geen toezeggingen kunt doen over de betaling.
    Tot nu toe geen info van het zorgkantoor ontvangen over deze routing per 1-1-15.
    Nieuwe budgethouders tasten volledig in het duister.
    Hoe ziet bijv. De brochure PGB in 8 stappen er per 1-1uit?
    In de praktijk moet je een contract zowel aan de SVB als aan het zorkantoor opsturen plus de Zorgbeschrijvingen aan het zorgkantoor.
    Vervolgens valt het stil tot die gegevens aan elkaar gekoppeld zijn.Zucht!!!

  • I.Visser zei:

    Tot nu toe heb ik ook nog geluk gehad. De meeste rekeningen werden op tijd betaald maar van 1 cliënte werd ik ook niet betaald. Heb voor deze cliënt 3 x mijn zorgcontract en zorgbeschrijving moeten in sturen omdat ze 2x alles kwijt waren geraakt.Hoe bestaat zoiets denk ik dan eten ze die formulieren op bij SVB?
    Toen ik na 3 weken nog niet betaald was heb ik ze een 1ste herinnering gestuurd
    met de mededeling dat ze de betaal termijn overschreden hadden, en raad eens 2 dagen later was het gestort. Via de telefoon en mail krijg je geen antwoord.
    Ik hoop echt dat dit voor iedereen dat het..liever gisteren dan vandaag word opgelost. Tis een schande!

  • elise bouwer zei:

    CORA.

    het is altijd aan diegene die fraude willen plegen de hebzucht. wat u zo zegt. heb ik een week over nagedacht. U ben eigenlijk een boegbeeld van hoe menen soms dneken in onze maatschapij
    VRESELIJK HOE U MENSEN zo neerzet alsof ieder dat doet. Ik weet dat mensen voor duizenden 10 duienden euros opgelicht zijn. en zelf de verantwoordelijkheid moeten dragen omdat ze ten alle tijde verantwoordelijk zijn. Mensen die gehandicapt zijn mensen die minder begaafd zijn enz enz. En u geeft hun de schuld. het gaat echt nergens over. ik vindt het uitbuiting en de hoogste klasse van criminlaiteit wat vertegenwoordigers gedaan hebben.


    hoezoe de heer van rijn. hij verdiend veel geld.al maanden een hoog salaris tekens krijgt hij uitstel zijn loon gaat doorr. Zo wil ik ook een baan. plus nog betaling van de gemeenschap als hij aftreedt gaat allemaal door. en nu zeg je eigenlijk och wat zielig he tis toch ook niet te doen voor de heer van RIJN . Fraude pleeg je uit hebzucht of totale nood. maar het zijn diegene die vertegenwoordigers waren. Ik heb alle gaten van het niet gezien . maar ik ga voor goede zorg. regie . laten we het daar eens over hebben. ik heb een pgb voor mijn gezondheid. daarvoor heb ik het enz. en niet voor een werkveruimende maatregel. ik heb het voor zorg en zorg is samenwerken . regel A no cure no pay. daar moet het beter in worden en was niet. loze regels . sinds de crisis krijg ik soms 63 reacties op een advertentie . mensen met geld problemen . of die mij al een uitdaging zien , neen het is zorg. pgb is geen bijbaan het is zorg. en mensen met netwerken vriendje hier en daar enz zz pers die aansluiten. hoor niet bij pgb. pgb is eigen regie samenwerking . zorgen dat een client vooruitgaat niet meer niet minder . Daar wil ik over praten. grenzen . maar dat het pgb in zijn huidige vorm afgeschaft is lag niet aan de fraude . absoluut niet. Men wilde BEZUINIGEN. dat was het
    prima dat begrijp ik. maar dat de vorm van hulpverlening gaat veranderen. mensen die zonder hulp zitten thuis. enz .. Heeft niets met bezuiniging te maken LAAT VANRIJN MAAR 4 MAANDEN IN EEN BROEK VOL MET STRONT ZITTEN ACHTER DE GARANIUMS DAT IS WAT NU IS. EN CORA ZEGT EIGENLIJK IEDER VERDIENT STRAF cora daar gaat het over mensen die niet gefraudeerd hebben . ga voor die groep enpak met ons samen het beleid aaan ipv dit soort negatieve . je zegt eigenlijk hou allemaal je mond En oh wat zielig van rijn kijk naar zijn salaris . CORA AUB VERDWIJN AUB VAN DEZE SITE .OF GA EEN GESPREK AAN OF JE GAAT EENEIGEN FORUM OPRICHTEN MET JE PROBLEMEN omdat je niet meer open kan staan voor het goede. menzen zitten in nood en jij gaat even een beklag doen. maak een onderwerp op het forum ALS TITEL FRAUDE. HELDER DUIDELIJK. KUN JE ER OVER PRATEN MAAR NU LANCEER JE ONDERGRONDSE STEKEN EN ZEGT EIGENLIJK DAT IEDER MAAR BEGRIP MOET HEBBEN DAT ZE GEEN ZORG HEBBEN OMDAT ER FRAUDE GEPLEEGD IS .

  • cora zei:

    Beste Elise

    Volgens mij moet jij eens beter lezen. Waar heb ik gezegd dat iedereen dat doet? En waar staat dat iedereen maar begrip moet hebben dat ze geen zorg krijgen? Volgens mij helemaal nergens. En volgens mij is het niet aan jou om te bepalen of ik wel of niet iets op de site mag zetten, dat heet vrijheid van meningsuiting. En misschien moet je je hoofdlettergebruik een beetje beperken, dat is namelijk bij internetgebruik schreeuwen.

  • PGB NU zei:

    Beste mensen in dit forum,

    PGB NU is in samenwerking met De Nationale Hulpgids een actie begonnen. De bedoeling is 12 mei te protesteren in Den Haag. Vanwege de deathline en de smoesjes die de SVB en Van Rijn is het uiterst belangrijk onze stem te laten horen. Zowel van zorgverlener als zorgvrager. Doe mee en meld je aan voor ons evenement. Je kunt voor aanmelding ook mail naar [email protected]. Kijk voor meer informatie op facebook.com/pgbnu. KOM IN ACTIE! Zeg het voort!

  • Netty zei:

    Beste allemaal,

    Ik heb hier zo het e e a gelezen maar de moed zakt voorbij mijn schoenzolen .
    Ik heb een zoon die nog thuis woont en overdag naar een DAC gaat , hij heeft een PGB indicatie begeleiding , dus ook overgeheveld naar de SVB , ik krijg gewoon de facturen van zijn DAC per maand toegestuurd en zet mijn handtekening er op en verstuur ze naar de SVB , of zij het DAC uitbetalen of niet , daar maak ik mij niet druk om , ik betaalde voorheen altijd keurig op tijd de facturen , als het SVB dat niet doet kan ik niet helpen , ik kan niet anders dan facturen doorsturen en tot nog toe heb ik van het DAC nog niets gehoord dat zij niet betaald werden.
    Dus tot zover gaat het bij mij nog goed , maar ....... eind van de maand of begin juni moet mijn zoon een nieuwe indicatieaanvraag doen bij de WMO en daar ben ik heel benieuwd naar of we dan ook al deze ellende over ons heen krijgen.
    Er is misschien 1 voordeel dat ik niet met hulpverleners zit die thuis komen helpen en allen apart een factuur sturen die ik uit moet betalen via de SVB . Thuis doe ik het zelf allemaal alleen (al 30 jaar) en dat hoop ik nog een poosje vol te kunnen houden omdat onze zoon ook zelf nog wel iets kan . Dus dat is misschien nog een voordeel dat de SVB nu alleen bij ons het factuur van het DAC hoeft uit te gaan betalen. Nou ik ben benieuwd hoe het zal gaan verlopen, zoals ik het hier allemaal lees zijn mijn verwachtingen niet hoog , dus kan het altijd meevallen.
    Als bij ons straks alles via de WMO loopt met de nieuwe indicatie hoop ik jullie nog eens te berichten hoe het bij ons nu verder gaat.

    Verder wens ik jullie allemaal sterkte met de strijd en ik hoop dat het toch voor een ieder opgelost zal worden , want dit is echt schandalig wat er nu gebeurd.

  • sonja zei:

    12 mei is er een demonstratie in den haag.

    Ik heb na 2 maanden uitbetaald gekregen. Nu krijg ik foute betalingen binnen, onbekende betalingen zonder duidelijke referentienrs en dubbele uitbetalingen.
    Een creditering voor elkaar krijgen is net zo moeilijk als alles bij het SVB.

  • john zei:

    Een alternatief om van het hele PGB probleem af te komen is om met een niet gecontracteerde zorgaanbieder in zee te gaan.
    Zij leveren zorg tegen het zelfde tarief als een PGB en kunnen gewoon bij verzekeraars declareren

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.