1. Ingelogd blijven
 2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Veelgestelde vragen over de AGB-code

31 Reacties

helpFormele zorgverleners zijn voortaan verplicht om over een AGB-code te beschikken, zodat de pgb-houder de code kan vermelden op de declaratie naar de zorgverzekeraar. Hieronder bespreken we de meestgestelde vragen over deze AGB-code.

1. Voor wie geldt de plicht om een AGB-code aan te vragen?

Voor verplegers en verzorgers die voor Pgb-houders in de Zorgverzekeringswet werken en het formele uurtarief declareren.

2. En voor wie dus niet?

De plicht om een AGB-code aan te vragen geldt niet voor jou, als:

-Je geen zzp’er of BIG-geregistreerde bent

-Je niet werkt voor een pgb-houder in de Zorgverzekeringswet (wijkverpleging). De plicht geldt dus niet voor bijvoorbeeld begeleiders (zonder overnachting), huishoudelijk hulpen, oppassers, of voor verzorgers/verplegers in de Wlz (Wet Langdurige Zorg).

3. Hoe weet ik of ik in de Wet Langdurige Zorg (Wlz) of Zorgverzekeringswet werk?

Als je niet weet of je verzorgende/verpleegkundige bent in de Wlz of in Zorgverzekeringswet, is het belangrijk dat je dit navraagt bij de cliënt waar jij voor werkt. Of de verplichte AGB-code ook voor jou geldt is namelijk afhankelijk van of jouw cliënt wel of niet hoeft te declareren bij de zorgverzekeraar.

4. Wanneer mag je als hulp in de Zorgverzekeringswet het formele uurtarief declareren?

Als je verpleegkundige niveau 4 of 5 bent en geregistreerd staat in het BIG-register, of beschikt over een inschrijving bij de Kamer van Koophandel onder SBI code 86 (gezondheidszorg), 87 (verpleging, verzorging, begeleiding met overnachting) of 88 (maatschappelijke dienstverlening zonder overnachting). Het formele tarief bedraagt minimaal €23.

5. Wanneer werk je als hulp voor het informele tarief?

Als je familie bent van de hulpvrager, dan werk je altijd voor het informele tarief van maximaal €23. Ook als je geen Kamer van Koophandel of BIG-registratie hebt, werk je voor het informele tarief. Een AGB-code is dan niet nodig.

6. Heb ik een KIWA registratie nodig om een AGB-code aan te vragen?

Een KIWA registratie is een keurmerk voor zzp'ers in de thuiszorg. Als je dit keurmerk hebt laat je zien dat je als zzp'er voldoet aan de beroeps- en ondernemerseisen, en goede zorg verleent. Ook kunnen hulpvragers daarmee een keuze maken uit het grote aantal zzp'ers. Kosten: €110 per jaar, exclusief BTW.

Je hebt een KIWA registratie voor de aanvraag van de AGB-code nodig als:

-Je verpleegkundige niveau 4 bent, met kwalificatie 9109 en BIG, óf

-Je verpleegkundigen niveau 5 met kwalificatie 9110, BIG en een HBO-diploma bent, óf

-Je verzorgende met kwalificatie 9111, en een verzorgende diploma, bent een KIWA registratie nodig.

Voldoe je hier niet aan? Dan hoef je volgens de website van de AGB-code geen KIWA registratie aan te vragen.

7. Waar vraag ik de AGB-code aan?

Dat kan op www.agbcode.nl. Houd wel rekening met een verwerkingstijd van 3 tot 5 weken.

Zoek je nog werk als zorgverlener? Meld je gratis aan op de Nationale Hulpgids!

31 Reacties

 • mery zei:

  En weer een extra last om op te letten/uit te zoeken voor pgb-houders en hun (over het algemeen genomen) zorgverlener.
  Het lijkt de belastingdienst wel... "Leuker kunnen we het niet maken"... En makkelijker ook niet.
  Pfffffff

 • mery zei:

  PS. Dank voor de duidelijke informatie!

 • Dorien zei:

  En wat houdt kwalificatie 9101 voor BIG geregistreerde niveau 4 verpleegkundige in?

 • Dorien zei:

  Sorry 9109

 • marianne Banning zei:

  Ondertussen heb ik de aangevraagde agb code toegekend gekregen.
  tip: vraag bij kiwa een officieel bewijs van deelname.
  noteer op hrt aanvraag formulier je derden wacht woord en nummer zodat ze alles kunnen checken.
  vergeet niet om alle documenten in de bijlage toe tevvoegen.
  succes.
  Hartelijke groet Marianne

 • Marjon zei:

  Het ontmoedigingsbeleid van zorgverzekeraars om zo mijn mogelijk PGB te hoeven toelaten heeft zich nu uitgebreid naar de hulpverleners. Ik ben gisteren weer eens met de neus op de feiten geduwd:
  Als PGB houder ben ik verantwoordelijk voor de betaling aan mijn mensen, en dus ook verantwoordelijk voor het laten aanvragen van de AGB code door de ZZP-ers in mijn dienst.Ik had dat kunnen weten adhv de reglementen. Dat die pas 16 december inzichtelijk waren wordt gezien als ruim voldoende.

  Het aanvragen van de code is gratis. Maar als je al een poos ingeschreven staat bij KvK vraag dan een nieuw bewijs aan ( € 15,00), anders wordt de aanvraag niet in behandeling genomen vanwege onjuiste inschrijving! Vanwege de drukte bij KvK duurt dat inmiddels ook langer als je zou verwachten. De verwerkingstijd bij AGBcode.nl is inmiddels 4 tot 6 weken.

  Er ontstaat dus een betalingsprobeem. De codes zijn niet beschikbaar voor het eind van deze maand. Zonder codes wordt een declaratie niet in behandeling genomen. De zorgverzekeraar voelt zich niet verantwoordelijk voor de langere verwerkingstijd bij andere instanties. En de mooiste zin van het gesprek van gisteren? : U HEEFT ZELF GEKOZEN VOOR EEN PGB, DUS MOET U OOK MAAR REKENING HOUDEN MET DE CONSEQUENTIES!!!!. Ehm..... Mijn geld staat op jullie "bank"... jullie hebben bepaald dat er een nieuwe aparte "pas" nodig is om van mijn geld gebruik te kunnen maken.... maar jullie hoeven niet mee te denken aan een oplossing, c.q clementie van max twee maanden om iedereen de kans te geven ook aan de nieuwe voorwaarden te kunnen voldoen????? Geen enkele mogelijkheid dus. Er wordt heel interessant geschermd met wettelijke verplichtingen van de zorgverzekeraar, zorgvuldigheidseisen waar zij aan moeten voldoen voordat een maatregel ingezet kan worden, en vanwege die wettelijkheid kan er niet twee maanden later met de invoering begonnen worden.... Op mijn vraag waar die wettelijkheid dan in zit als het wetsoverleg in de Tweede Kamer net opnieuw twee weken is uitgesteld.... Geen antwoord en het riedeltje dat als ik het er niet mee eens ben ik toch gewoon een klachtenbrief schrijf? Alsof dat helpt. Vorig jaar een half jaar ellende gehad met SVB en zorgverzekeraar over betalingen. Dit jaar is de zorgverzekeraar de boosdoener van weer betalingsproblemen, en zoektochten naar nieuwe mensen, want lang niet iedereen wil en kan zich als ZZP er vestigen, maar kan ook niet komen werken voor € 23,= bruto per uur, dat is het uurbedrag inclusief alles: werktijden toeslag, reiskosten en vakantietoeslag. Want het is echt niet mogelijk om ( zoals voorgesteld is) de maand januari eerst maar even voor te schieten....desnoods door het ergens te lenen. Leuker kunnen ze het echt niet maken bij de zorgverzekeraars. :(

 • Pia zei:

  En dan ligt het KIWA Keurmerk momenteel onder vuur en wordt aangeraden je te registreren bij de V&VN?? Dat accepteert de AGBcode weer niet, dus dubbele registratie en dus dubbele kosten.
  En ja, mag allemaal afgetrokken worden van de belasting, maar het is allemaal dubbel werk!!En over 3 maanden verandert het allemaal weer!Ik word er behoorlijk gestoord van. Laat me gewoon mijn werk doen...

 • Erik zei:

  Wat betekent de afkorting AGB code? Hieronder gekopieerd uit de website van Menzis.

  Altijd handig om te starten met de definitie bij de uitleg van een code!

  "Een Algemeen GegevensBeheer-code (kort: AGB-code) is een landelijke code waarmee de zorgaanbieder kan worden herkend. Met deze unieke code staan zorgaanbieders geregistreerd in een landelijke database. Dit systeem wordt beheerd door Vektis."

  Groet,

  Erik

 • Marijke zei:

  Dank voor deze info ! Super. Ik heb een vraag welke ik graag wil voorleggen aan jullie. Ik heb een registratie bij Vektis gekregen met omschrijving Zorgsoort : ZZP'ers in wijkverpleging/PGB aanbieders/beheerstichtingen. Code kwalificatie 4102. Als ik AGB bel met de vraag hoe deze administratieve afwikkeling werkt, kunnen zijn niet beantwoorden. Ik werd doorgestuurd naar multizorg contactbeheer en daar wisten zij het ook niet. Kunnen jullie mij misschien hierbij helpen ? Groet, Marijke

 • Marjon zei:

  Marijke, volgens mijn informatie ( van de zorgverzekeraar gekregen) blijft de werkwijze van declareren voor werk bij PGB houders vooralsnog gelijk. Alleen moet je de code die je nu ontvangen hebt op al je nota's zetten. Mijn mensen dienen gewoon hun nota bij mij in, en ik zorg dan dat die met de juiste formulieren bij de zorgverzekeraar komt. Zij betalen uit aan mij en ik betaal dan mijn mensen weer uit. Ik kan me zo voorstellen dat je even je layout van je rekeningen moet aanpassen en de zojuist verkregen code daarop toevoegd. Ik hoop dat je hiermee geholpen bent? :) xxx

 • gila zei:

  Hallo,

  Wat is nou weer een KIWA registratie en waar is dat nou weer voor nodig?

 • De redactie zei:

  Beste Dorien,

  De kwalificatiecode 9109 is de kwalificatie van de zorgverlener (van verpleegkundigen niveau 4).

  Met vriendelijke groet,

  Colinda van der Zalm
  Het Nationale Hulpgids team

 • De redactie zei:

  Beste Gila,

  Een KIWA registratie is een keurmerk voor zzp’ers in de thuiszorg. Als je dit keurmerk hebt laat je zien dat je als zzp’er voldoet aan de beroeps- en ondersnemerseisen, en goede zorg verleent. Ook kunnen hulpvragers daarmee een keuze maken uit het grote aantal zzp’ers. Kosten: €110 per jaar, exclusief BTW.

  Met vriendelijke groet,

  Colinda van der Zalm
  Het Nationale Hulpgids team

 • nicoline zei:

  De verwerkingstijd per code is gemiddeld 3 weken, maar let er op dat u ruim op tijd uw code aanvraagt.
  wachttijd is heden vanaf 5 weken.
  ik werk als zorgverlender, verzorgende bij diverse pgb'ers. de meeste zorgverleners hebben voor eind jan. nog geen agb code binnen, of zijn nog in afwaching van hun kiwa keurmerk, waarna zij pas de agb code kunnen aanvragen.
  ik zie hier een dringend knelpunt.
  tevens waren veel zorgverleners op vakantie in de december-begin januari.
  een uitstel tot april zou voor pgb budgethouders en hun zorgverleners een contuinering geven in zorg.


  namens 15 budgethouders alleen al in mijn omgeving.

 • Johan zei:

  Dit is snel snel ingevoerd zonder rekening te houden met zorgverleners die bezig zijn met hun bijscholing. Zo gaat men niet om met zorgverleners!

 • Johan zei:

  @Pia, zo is dat. Daarnaast biedt V&VN ook de mogelijkheid tot bijscholing, iets wat de KIWA keurmerk niet doet!

  Dit riekt naar monopolie, heb hier een gruwelijke hekel aan!

 • Marijke zei:

  Hoi Marjon, dank voor je reactie. Ik heb voor mijn gevoel de verkeerde AGB code gekregen. Het is verwarrend want ik heb code 86 en 88 (maatschappelijk advies, gemeenschapshuizen (raar woord overigens:) en samenwerkingsorganen op het gebied van welzijn op mijn KvK. Ik ben geen verpleegkundige.Ik ben coach en begeleid mensen met chronische stressklachten en andere psychische hulp bv hoe gaan ze met hun ziekte en moeilijke situaties in hun dagelijks leven. Alleen ik krijg niet de juiste info via de AGB site en na 4 telefoongesprekken met AGB kan niemand mij te woord staan hoe te manoeuvreren op deze site. Via ministerie van Volksgezondheid heb ik ook toestemming gekregen dat ik als instelling die zorg mag verlenen waarop aanspraak bestaat op grond van de Wet langdurige zorg en of Zorgver. wet. Wie heeft een tip voor mij ? Groet, Marijke

 • Marjon zei:

  Sorry Marijke,
  Ik ben maar een simpele PGB houder ;).
  Als ik je werkzaamheden zo lees, klopt de omschrijving van je code wel.
  tenminste,voor de zorg die via de zorgverzekeraar vergoed gaat worden. En voor de vergoedingen uit Wlz en WMO heb je geen AGB code nodig, dus daar verandert dan niks aan je manier van nota;s insturen.

  Maar pin me er niet op vast hoor! Ik ben geen deskundige :) xxx

 • nicoline zei:

  Hoi marijke, ik ben vanmiddag met hetzelfde bezig geweest. Ik werk als verzorgende en begeleider in de thuiszorg bij mijn pgb klanten. Ook in kleinschalig logeerhuis als zzp'er. Alle leeftijden, beperkingen e.d.
  Ik heb kvk gebeld en in overleg met hun ,wijzigingen dwz nog een code erbij .
  Je kunt zelf bij kvk.nl de lijst van sbi codes checken. Mvg

 • Nelleke zei:

  Ik heb de snelste weg gevolgd en alleen een AGB op grond van mijn KvK-inschrijving geregeld.
  Vektis, dat de codes uitgeeft, vond dat ik als verpleegkundige inderdaad dan een 9109 AGB moest aanvragen (mét Kiwa) maar geen enkele ziektekostenverzekeraar stelt dat verplicht voor budgethouders voor zover ik weet. Een inschrijving KvK met één van de juiste SBI-codes is voldoende.

 • suzanna zei:

  en wat verzinnen ze weer over een half jaar?

 • Rob zei:

  Wat kost die AGB-code?

 • Marijke zei:

  Dank Marjon, Nelleke en Nicoline. grtz

 • Johan zei:

  Vraag me af wat het kwaliteitsregister per jaar opstrijkt, als enige kwaliteitsbureau in de zorg...

 • Atie Postma zei:

  Ik kreeg gisteren net dezelfde vraag van de moeder vanmijn PGB-houder (meisje van 10 jaar) die via de Zorgverzekering uitbetaalt: "weet jij hier iets vanaf?" Van de AGB-code...nee ik nog niet,ik werk namelijk al vanaf augustus 2008 als werknemer bij deze PGB-houder, ben geregistreerd bij de BIG als Verpleegkundige, (maar weet niet wat mijn kwaliteitscode is, waar kan ik die vinden)? Staat niet op mijn diploma dat ik in 1980 kreeg, óf op mijn Kinderaantekening die ik in 1981 behaalde en ook niet in mij BIG-registratie, of het moet verwerkt zijn in mijn BIG-nummer: 99013859430?! Ik ben geen ZZP-er, dus geen KvK nummer. Moet ik nu als informele zorgverlener betaald worden of een AGB-code aanvragen? Wel werk ik sinds vorig jaar weer met veel plezier in mijn eigen vakgebied bij een Thuiszorgorganisatie: Kinderverpleegkundige, maar daar kon ik mij in 2013 nog niet in her registreren omdat ik niet meer voldoende bekwaam was in al de specialistische verpleegkundige handelingen, ik ben ze nu stuk voor stuk weer, onder begeleiding, aan het leren. Maar wat nu, mijn PGB houder heeft net mijn diploma's opgestuurd om te bewijzen dat ik het formele bedrag mag ontvangen en nu dit?

 • B zei:

  @Atie, dat moet jij zelf regelen, je moet jou zorgnemers niet ermee opzadelen! Zij hebben die regels ook niet bedacht. Ok, de regels zijn zomaar van de ene dag op de andere ingevoerd en iedereen is nu in de war door deze onprofessionele gedoe.
  Ik zou zeggen, kijk op de site van AGB stel daar jou vragen.

 • Marijke zei:

  Nog een vraag van mijn zijde wat ik niet kan herleiden op de site.. wie weet of de WMO ook valt onder het PGB als PGB aanbieder ? Is dat dezelfde AGB code nl 4102 ?

  Groet,
  Marijke

 • Marjon zei:

  Marijke, Voor alle zorg kun je een PGB aanvragen. Dat geldt dus zowel voor de zorg die vanuit de gemeente (WMO),Zorgkantoor ( Wlz) en Zorgverzekeraars(zvw) gverstrekt en betaald wordt. De AGB code is alleen verplicht voor zorgverleners die werken voor mensen met een PGB verzorging en verpleging, die een formeel tarief declareren. Voldoe je niet aan die eis, dan moet de PGB houder jouw nota's indienen bij de SVB, en mag je niet meer dan € 23,- bruto per uur in rekening brengen. Je AGBcode geldt dus niet voor WMO of Wlz. alleen voor zvw. (om het makkelijk te houden.)

 • Fiona zei:

  Vraagje: hoe lang is een AGB code geldig?

 • JannaZorgt zei:

  Binnen een (1) week had ik mijn AGB-code al binnen! Het uittreksel van de KvK-handel kost 7.50 euro, dat is een digitale versie, wordt gewoon geaccepteerd.
  Ik heb nu een AGB voor een onderneming en niet `op persoon`. Voor de zekerheid even contact met de verstrekkers opgenomen, volgens hun is het prima geregeld zo. Ik ben helemaal blij, had veel problemen verwacht.

 • Jeannette jager zei:

  Ga in maart a.s. een stichting opzetten, wij bundelen dan onze cliënten
  Ik ben verpleegkundige .
  Hoe kom ik zo spoedig mogelijk aan een agb code?
  heb deze wel gehad toen ik met een pilot mee deed via de zorgproff.

  Groet J Jager

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.