Meer werk met aanbevelingen
Adverteren op de Nationale Hulpgids is voor iedere hulp en zzp-er een geweldige manier om hulpvragers te vinden. Je adverteert doelgroepgericht en je hebt veel ruimte om iets over jezelf, je vaardigheden en ervaring te vertellen. Mensen die op zoek zijn naar jou, of een collega, komen zo al een heleboel van je aan de weet, zonder nog maar één e-mailtje te hebben uitgewisseld.
Eén ding valt ons altijd erg op, als je al het aanbod bekijkt: mensen met aanbevelingen krijgen meer reacties dan mensen zonder. Aanbevelingen, referenties, getuigschriften, geef het beestje maar een naam, het heeft een belangrijke waarde voor je uitstraling van betrouwbaarheid. Waarom zou je niet om aanbevelingen vragen als het zo veel effect heeft? Hieronder verkennen we de mogelijkheden.
Mogelijkheid 1: niemand wil iets aardigs over je zeggen.
Met ‘niemand’ bedoel ik dan cliënten, (voormalige) collega’s, (voormalige) leidinggevenden. Helemaal niemand die 4 regels op papier wil zetten voor jou. Is dat zo? Ben je zo verschrikkelijk oncollegiaal, slecht in je werk en onvriendelijk tegen je cliënten dat helemaal niemand een kleine aanbeveling wil schrijven? Vast niet! Als dat het geval was, zou je lekker in je vaste baan blijven zitten en nooit van zijn leven als zelfstandige gaan werken. Want dan moet je naast alle andere zaken, ook je eigen PR verzorgen.
Mogelijkheid 2
:niemand vindt het belangrijk.
Niet belangrijk? Mondreclame is de belangrijkste reclame die er bestaat! Als je er tenminste van uitgaat dat wat er wordt gezegd ook klopt. Valse getuigenissen, daar heeft niemand wat aan. Je zou ook kunnen zeggen, ja, hè hè, alle getuigenissen zijn positief, anders plaats je ze niet in je profiel. Dus heb je ze niet nodig. Daar zou je het wel eens mis kunnen hebben. Nu wek je – en met jou al die honderden andere zzp’ers op de website – de indruk dat je nog helemaal niets hebt om op te bogen. Een of twee (of drie) aanbevelingen maken jou een stuk aantrekkelijker om uit te nodigen voor een kennismaking…
Mogelijkheid 3
:niemand durft referenties te vragen.
Waarom niet, bijten je cliënten, collega’s of leidinggevenden? Vind je het vernederend om iets dergelijks aan een ander te vragen? Waarom niet een leuk klein ‘gasten’boekje aangeschaft waarin je al je cliënten en collega’s iets leuks laat schrijven (zoals vroeger het poëziealbum). Dan is het helemaal niet ‘eng’ meer. Vraag hun toestemming om dat voor je advertentie te mogen gebruiken en je hebt een schat aan aanbevelingen! Meteen doen!
Ik denk dat het voor veel mensen moeilijk is. Onze generatie heeft niet geleerd om "jezelf op de borst te kloppen". "Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg", daarmee zijn de meesten van ons opgevoed.
Wanneer je eerlijk naar jezelf kijkt en naar wat je als werkzaamheden doet, dan is het niet gek om een aanbeveling te vragen.
Misschien mag onze generatie leren, dat je jezelf mag profileren, daarmee doe je niemand kwaad. En de (toekomstige) hulpvrager weet al een beetje uit wat voor hout je gesneden bent.
Dus toch maar "gewoon" doen!
Jeanne
Ik kan me vanuit mijn ervaringen met de nationale hulpgids niet zo erg vinden in jullie statement dat aanbevelingen zouden leiden tot meer werk of zelfs maar tot meer reacties.
Ik heb op mijn advertentie op de Nationale hulpgids meerdere aanbevelingen staan en in al die jaren dat mijn advertentie er staat (lang, want toen heette de Nationale hulpgids nog zoekPGBzorg en betaalde je niet voor het geven van een reactie aan een zorgvrager!) SLECHTS 1x een cliënt gevonden en ik heb de laatste 2 jaar nauwelijks reacties gekregen!
Gelukkig ben ik voor werk niet afhankelijk van de Nationale hulpgids en heb ik werk genoeg via mijn eigen website, folders en mond-op-mond reclame.
Beste Anne,
Bedankt voor je feedback. Naast de aanbevelingen die in je advertentie staan, zijn er nog meer aspecten belangrijk. Een volledige en goed verzorgde advertentie is de basis. Daarnaast is zelf actief op zoek gaan naar hulpvragers ook van belang bij het vinden van werk. In je sollicitatiebericht ga je in op de specifieke hulpvraag en geef je aan hoe jij deze persoon kunt helpen. Als de hulpvrager vervolgens jouw advertentie leest en de aanbevelingen ziet, dan heb je zeker een streepje voor op hulpen zonder aanbeveling!
Vriendelijke groet,
Jolien Ruiter
Community Manager Nationale Hulpgids