1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Geen PGB als er schulden zijn

53 Reacties

Pijlen die allemaal doel missenMinister Ab Klink heeft al eerder voorgeteld om geen PGB te verstrekken als iemand schulden heeft. De angst bestaat dat mensen hun PGB anders gaan gebruiken om de schulden van af te lossen. Waarmee zij hun zorg dan moeten betalen, blijft in dat verband onduidelijk.

Hoe dan ook, directeur Aline Saers van Per Saldo, de vereniging van PGB-houders, zet grote uitroeptekens bij het voorstel. " Wij vinden dat de Minister eerst maar eens heel goed duidelijk moet maken wat hij precies wil. Naar ons idee ligt het probleem heel ergens anders. De voorlichting over het al dan niet aannemen van een PGB is verre van voldoende. Mensen worden veelal een PGB ingedreven waarmee zij dan uiteindelijk niet goed uit de voeten kunnen. Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat Zorg in Natura niet mogelijk is. Daarmee zit de client voor het blok."

Saers vindt dat de overheid aan toekomstige clienten goed moet uitleggen wat er met een PGB allemaal wel of niet mogelijk is. " Als je van het PGB-geld iets overhoudt, moet je het terugstorten. Hoe zou je dat dan ooit moeten gebruiken voor aflossing van schulden?"  Zo zijn er tal van argumenten om duidelijk te maken dat de kansen op fraude met PGB-geld door de client nihil zijn. " Maar het Ministerie weigert tot nu toe aan onze wens van goede voorlichting tegemoet te komen."

53 Reacties

  • a. v.d.velden zei:

    Goede avond,
    Zou het dan misschien niet beter zijn dat een instanties als de SVB of Per Saldo weer de budgetten gaat beheren. Dus zoals het meerdere jaren geleden ook was. Want in ieder geval in 2001, 2002 en 2003 beheerde de SVB de budgetten en ik vond dat toen best wel gemakkelijk. Dan kunnen mensen die schulden hebben ook een budget krijgen. En volgens mij is het dan ook niet zo fraude gevoelig. Alle uitbetalingen via hen en niet alleen degene waar de opting-in regeling bij van toepassing is.
    Groetjes, Albert.

  • marc leenders zei:

    Dit lijkt me weer een argument om PGB niet te verstrekken. Het is veel beter om mensen die schulden hebben ook schuld hulp te verlenen, niet saneren maar begeleiden. Daarnaast wat word verstaan onder schuld hypotheek is ook schuld en een lening voor de auto ook. Wat zijn de criteria? Negatieve vermelding bij CBR? Hoeveel mensen staan daar niet onterecht, en wat te doen met privacy van die mensen.

  • Tweets die vermelden Geen PGB als er schulden zijn – Thuiszorg Nieuws -- Topsy.com zei:

    [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door wim jaegers, Thuiszorgnieuws.nl. Thuiszorgnieuws.nl heeft gezegd: Nu op Thuiszorgnieuws: Geen PGB als er schulden zijn http://bit.ly/aOj2SL thuiszorg [...]

  • Carla zei:

    Het is en feit dat er veel gefraudeerd wordt door mensen met een PGB.
    Dat hiernaar gekeken wordt, is alleen maar goed. Het is tenslotte ons gemeenschapsgeld.
    Ik ken mensen die op de lijst van hulpverlener staan, bv partner en hiervan hele leuke dingen doen..

  • cora zei:

    Zeker moet er een constructie komen, dat mensen met schulden, die van hun pgb gaan leven en er hun schulden mee aflossen, beschermd worden en niet dieper in de ellende komen. Ik denk dat deze mensen wel bekend zijn bij de instanties, want deze dingen gaan vaak niet onopgemerkt.
    Moedeloos word ik wel eens van de beschuldigingen aan het adres van familie van pgb-houders die betaald krijgen voor hun 'werk' en daar alleen leuke dingen van te doen. Vertellen ze dit dan in geuren en kleuren dat ze ontvangen en er niks voor doen????

  • Carlo Mutsaars zei:

    Wat ik te gek vind is dat bedrijven het PGB budget op kunnen eisen voor mensen met een PGB. Voor deze mensen is het dus niet handig als zij het budget zelf in beheer hebben.
    Voor hen is het goed als zij, als ze gestart zijn met schuldhulpverlening dat het PGb budget daar ook onder valt en zodoende er iemand is die mee kijkt met de besteding ervan.
    Ik heb in het verleden ook mee gemaakt dat mensen al in de schulden zaten, wel een PGb hadden en er toch voor kozen om hun auto te repareren ipv de hulpverlener te betalen(ik) .
    Als het geld in zulke gevallen naar een instantie als het SVB kan worden doorgesluisd denk ik dat je daar al wel veel mee kunt ondervangen.

    Maar ik denk ook altijd( en spreek uit ervaring) dat ZIN instanties ook gelden van clienten binnenhalen zonder daarvoor de zorg te leveren die clienten toekomt. Nu al weer voor client welke een ZZP pakket heeft maar inmiddels al 1/2 jaar geen woonruimte krijgt aangeboden. Gelden( ben ik bang voorZ) worden wel gecasched door de instantie

  • a. v.d.velden zei:

    Carlo.
    Inderdaad, enkele jaren geleden werd ik door een thuiszorg organisatie gedouched. Ik ben rolstoelafhankelijk en daarom rekende men 45 minuten per keer. Terwijl men maar een 20 tot 25 minuten bij mij in huis waren.
    En Carla, Wanneer is het fraude als de partner op de lijst van hulpverleners staat. Zijn of haar inkomen wordt ook gemeld bij de belastingdienst. Het gezamelijke inkomen wordt hoger. En wordt daardoor ook weer meegeteld voor de eigen bijdrage. En dit gaat dan weer van het totale budget af. Waardoor dus minder geld overblijft.
    Er zijn ook veel partners die minder gaan werken en dan als hulpverlener van de partner het inkomen wat op het oude niveau proberen te houden. Maar daardoor wel wat sociale zekerheid kwijt raken. Want b. v. bij ontslag of ziekte krijgen ze niet over het hulpverlenersgedeelte doorbetaald.
    Groet, Albert.

  • Natalie zei:

    Ik vind het inderdaad ook belangrijk dat er kritisch moet worden gekeken naar de besteding, maar zie ook het meest in het idee om mensen die normaal gesproken al moeite hebben met het managen van hun eigen huishouden, hierin te laten ondersteunen door het beheer/ uitbetaling uit handen te geven aan het SVB.

    Wat betreft het inhuren van familieleden:
    Ik beheer het pgb van mijn zus die een verstandelijke handicap heeft en bij mijn moeder woont.
    Voorheen woonde mijn zus in een instelling maar is enkele jaren geleden met mijn moeder naar het buitenland geemigreerd. Toen zij naar twee jaar weer terug kwamen naar Nederland was er geen plek voor mijn zus in de instelling waar zij daarvoor had gewoond.
    Zij kreeg toen in de weekenden ondersteunende begeleiding zodat mijn moeder ontlast werd en mijn zus geactiveerd.
    Het gevolg: continu wisselende jonge meiden waarmee mijn zus totaal geen klik had. De meiden waren brutaal en hadden geen respect voor het feit dat ze ook met mijn moeder te maken hadden.
    Inmiddels bleek dat mijn zus het prima naar haar zin had thuis. Ze gaf zelf aan liever niet naar de instelling te willen, vooral daar zij nu ouder wordt steeds slechter kan omgaan met jonge medebewonders, klachten krijgt als een hoge bloeddruk, e.d.

    Vervolgens heb ik een pgb aangevraagd. Sinds drie jaar is er rust. Er zijn twee vaste begeleiders die mijn zus op de zondagen ophalen. Daarnaast komt zij om het weekend bij mijn gezin logeren, waarvoor ik betaald wordt. Ze gaat vijf weken per jaar logeren in een gezinshuis voor de ouder wordende cliënt en heeft hier haar plek.
    Daarnaast blijft er nog een groot stuk pgb over dat van voor rekening is voor mijn moeder.
    Fair? Ja, ik vind van wel. Zij zorgt dat ze 'sochtens op tijd weg is. Zij moet er voor zorgen dat ze altijd 'smiddags om drie thuis is. Zij moet met haar naar de fysiotherapeut, naar de arts én moet dealen met de nukken die zij - vooral nu zij ouder wordt- steeds vaker heeft.

    In het begin voelde ik mij hier wel eens schuldig over: ik word betaald wanneer mijn zus hier komt.
    Maar... feit is ook... Dat er elk jaar geld overblijft wat terug wordt gestort.
    Feit is ook, dat mijn zus het prima naar de zin heeft in de voor haar ontstane situatie.
    Feit is vooral... dat wanneer mijn zus in een instelling zou wonen het gehele budget, en wellicht nog meer op zou gaan aan de instelling.

    Kortom. Wij zijn erg blij met de mogelijkheden die het pgb voor ons heeft gecreeerd.

  • Jan zei:

    Het is een feit dat er dank zij de regeling PGB ook veel goede dingen gebeuren, maar dat schijnt heel moeilijk te zijn om dat ook eens te vermelden.
    Ongenuanceerd oordelen over familie van zieke mensen als het PGB ter sprake komt, dat schiet op.
    Dan nog een woordvoerder van een zorgverzekeraar die op TV verteld dat er eigenlijk geen controle mogelijkheid is ?!?!? en het hek is van de dam.(zorgkantoor/CIZ/belastingdienst/FIOD/Politie???)

    Nee, de minister stopt PGB, de ZiN instellingen draaien overproduktie, weigeren vervolgens onderaannemerschap met PGB aanbieders.
    Ik heb in de wandelgangen begrepen dat de ZiN instellingen volgend jaar vanuit de AWBZ worden gecompenseerd voor de overproduktie van dit jaar terwijl het nu voorkomt dat cliënten ondermaats of helemaal geen zorg ontvangen van die instellingen vanwege die overproduktie.

    Dit is ook gemeenschapsgeld, dat wordt regelrecht de zorgreuzen ingepompt,dus dan zal het allemaal wel goed zijn?

    Dit is geweldig moeilijke materie waar we allemaal goed over na moeten denken, om iedere keer als PGB ter sprake komt gelijk te reageren dat ermee gefraudeerd wordt vind ik vrij kortzichtig en doet groot onrecht aan alle goedwillende budgethouders en zorgverleners.

  • Carla zei:

    Jan zei:

    Klopt Jan wat je zegt, echter ook hier zullen de goeden onder de kwaden moeten lijden.
    Richt je verhaal aan degenen die de PGB kapot hebben gemaakt.
    K ben ruim 5 jaar werkzaam in de thuiszorgwereld en gezien dat ruim de helft van de PGB voor andere doeleinden gebruikt wordt. Een schandelijk zaak!

  • Carla zei:

    Aanvulling; Heb laatst aangifte van oneigenlijk gebruik van PGB gedaan bij de zorgverzekeraar. Ze vonden het fijn te horen, echter ze konden er niets mee..

  • Jan zei:

    Beste Carla,

    Ik hoef me niet tot fraudeurs te richten, het is niet mijn taak om oneigenlijk gebruik van een subsidieregeling te controleren, dit ligt bij de overheid die aan deze regeling voorwaarden heeft verbonden.

    Het zorgkantoor, CIZ en de belastingdienst waar ik in de praktijk mee te maken heb zijn niet zo flauw zoals geschetst wordt, maar misschien ben ik wel niet zo slim, dat kan.

    Het is aan het Zorgkantoor te oordelen of een PGB oneigenlijk gebruikt wordt en niet aan mensen werkzaam in de thuiszorg.
    De maatregelen die volgen op vaststelling van oneigenlijk gebruik zijn niet misselijk.

    Als je zegt dat het zorgkantoor niets doet dan heb je nog nooit een intensieve controle meegemaakt.

    Bovendien noem mij 1 subsidieregeling die 100% fraudebestendig is.

    De keerzijde van je verhaal is dat de regeling PGB een oprechte betrokkenheid bij de zorg in de samenleving heeft losgemaakt ten eerste van familieleden maar ook van zorgverleners / ZZP'ers, initiatieven zijn geboren, zorgboerderijen, Thomashuizen, begeleid wonen noem maar op.

    Eindelijk een effectieve, goede regeling waar veel mensen met een beperking enorm veel baat bij hebben.

    Die dient gekoesterd te worden en niet door rare tendentieuze berichtgeving in een crimineel hoekje te worden geduwd.

    Je mag niet te hard rijden ook, gebeurt toch heel vaak, betekent dat de ondergang van de auto?

  • cjaan zei:

    Vanuit mijn werk merk ik dat er veel PGBhouders zijn, die met een goed budget heel zuinig omgaan. Goed kijken wat mogelijk is om het budget uit te geven aan de zorg die nodig is.

    Het criterium schulden hebben is ook wel erg breed...... mensen met een hypotheek vallen er ook onder......

  • wunjo zei:

    Mensen met schulden hebben nog iets te leren aan zelfredzaamheid.
    Dit is nu precies waar het PGB op toegespitst is tijdens de vorige bezuinigingsronde.
    Hoezo beleid?

  • B.Buisman zei:

    Beste lezers,
    Ik ben zorgcoördinator bij een stichting die ambulante hulp verzorgd aan mensen met een lichte verstandelijke beperking. Als deze mensen bij ons aangemeld worden heeft 95% schulden en zit vaak diep in de shit. Als ze deze plannen dus door gaan zetten verliezen wij onze banen maar bovenal krijgen onze cliënten dus geen begeleiding meer.
    Dit is dus weer één van de vele ondoordachte plannen van deze minister.
    Het effect op de lange termijn zal dramatisch zijn, mensen met schulden kunnen nog minder hulp krijgen, ook al omdat budgetbeheer en schuldhulpverlening overvol zit en met minder mensen meer werk moet gaan doen. In Haarlem bijvoorbeeld duurt een aanvraag schuldhulp minimaal een jaar voordat er ook maar iets word afgelost aan schuldeisers.
    Minister Klink, graag eerst nadenken voordat je iets zegt!!!
    B.Buisman, Haarlem

  • Xantippe zei:

    A. v.d Velden; als Thuiszorg medewerkster heb ook ik
    te maken met reistijden die doorberekend moeten.
    Time is money tegenwoordig, hoe ****** dit ook klinkt..

    Niettemin; ook ik betaal mezelf deels als begeleidster
    van eigen kind..
    Anders komt er niets terecht van gestructureerd leven
    voor haar qua adhd..
    NIEMAND is te vinden om ochtend tussen 6.15 en 7.15
    hier te komen zodat IK 7.15 kan gaan werken
    (zorginstelling)noch iemand die meerdere dagen
    per week de middagen kan opvangen als ik avond moet werken..
    Als vader steeds eerder vrij moet nemen
    kan HIJ andere baan gaan zoeken..
    Overigens betaal je achteraf met PGB verantwoording
    én eerlijk invullen belastingpapieren alsnog fikse mep
    aan ziektepremies etc..zelfs ruim 33% zijnde Box 2..

  • Mery zei:

    En natuurlijk hebben we het wéér over fraude en niet over mensen die er de dupe van worden. Is het PGB nog niet genoeg "onder handen" genomen en moet (Zie berichtje Jan) niet eens gekeken worden of wellicht de overheadkosten van ZINleveranciers niet eens naar beneden kunnen? Mijn ervaring is dat PGBhouders zorgen voor weinig overhead en veel "handen aan het bed"..

    Natuurlijk snap ik de (ongenuanceerde) uitspraak van Klink enigzins..PGB moet besteed worden aan waar het voor bedoeld is..Zorg! En ik kan me eerlijk gezegd heel goed voorstellen dat er ook mensen zijn die (diep) in de schulden zitten en dat verleid worden tot betalen van schuld met PGB. En dat kleine stukje valt ook niet goed te praten! Misschien moet er eens gekeken worden naar ipv een PGB-stop voor die mensen ene begeleiding op betalingen en beheer van het budget voor die mensen.

    Doodmoe word ik ervan..telkens is het wéér de pGBhouderd ie in kwaad daglicht word gezet. En stiekum denk ik..zou dit niet gewoon weer een verkapte bezuiniging zijn?? En zo ja..hoe zou die dan werken? Goed kan dat nooit zijn volgens mij.

    Overigens..even nog als reactie op melding onheus gebruik PGB..een zorgkantoor kan daar weldegelijk iets mee. Wat dacht je van een intensieve controle? Of doormelden een betreffend BJZ of CIZ (vermits goed onderbouwd EN bewezen!) zodat er geen PGB meer geadviseerd word aan betreffend persoon?
    Maar ja..dan moeten mensen na gaan denken en ook nog eens gaan werken..En dat schijnt nogal lastig te zijn.

    tenslotte kan ik me alleen maar aansluiten op deze woorden van Jan:"Eindelijk een effectieve, goede regeling waar veel mensen met een beperking enorm veel baat bij hebben.

    Die dient gekoesterd te worden en niet door rare tendentieuze berichtgeving in een crimineel hoekje te worden geduwd.

    Je mag niet te hard rijden ook, gebeurt toch heel vaak, betekent dat de ondergang van de auto?"

  • Ikke zei:

    Carla,

    Heb je je ook ooit afgevraagd hoe zwaar sommige mensen het hebben?Ik heb 3 gehandicapte kinderen en voor sommige dingen huur ik mijzelf in..omdat mijn kinderen bovengemiddelde zorg nodig hebben (als ze wakker zijn altijd toezicht en begeleiding.) Als ik hiervoor bij instanties aanklop kost het 10 keer zoveel.Zullen we ruilen,mag jij dat beetje rotgeld hebben wat ik ermee verdien.Ik kan namelijk niet gaan werken.

  • Xantippe zei:

    Carla, lijkt me zinvol als je hier niet meer op reageert..
    Danwel dat je totaal geen idéé hebt HOE knel velen van de
    PGB beheerders het water tot de lippen staat..
    Dan gaat het niet om géld maar om de energie die
    de zorgvragers van de verzorgers/begeleiders vragen..
    Heb je zelf een handicap, zoals ik, en probeer je nog IETS
    te verdienen met werk buitenshuis..zit je boven het minimum
    en kun je zelf WMO hulp deels betalen..terwijl ik een PGB
    grotendeels zou moeten terugbetalen..
    Kortom, ook ik maak gebruik van OB..
    Deze hulpverlener ondersteunt mij met huishouden waardoor
    ik mijn kind met handicap hoef te laten meewerken (voor zover
    dat zóu lukken..) na schooltijden..
    Scheelt me Wmo bijdrage, PGB is weg op deze manier en..
    ik meer energie voor mijn kind dat zoveel aandacht en
    structuur eist vanaf 6.15 en na 12/15.30 uur als zij
    thuis is na ZMOK-dag..
    en lange rit met bus heeft gehad..

  • lambertus zei:

    Ook als ouder van 2 kinderen met handicap van 8 en 13 en chronisch zieke vrouw zie het pgb als een uitkomst en gebruik het zelf ook voor een deel omdat ik niet volledig kan werken maar de boodschappen wel betaald moeten worden, ook kan mijn vrouw niet werken omdat er net als bij velen er geen hulp gevonden kan worden van 6.15 tot 7.45 als de kids naar school gaan en er om 13.00 uur of 15.30 erweer zijn na een taxi rit van 45 minuten en erg moe zijn en er nog bijkomt dat ze zonder hulp niet alleen thuis kunnen wezen, en zelf er ondanks haar ziekte zich voor zover als het kan voor de 100% inzet. Wat zal meer kosten dat wij worden betaald uit het pgb of de kinderen in een instelling, laten we eerlijk wezen dat iedereen dat wel weet. Dat er gefraudeerd wordt zal echt wel voorkomen maar is die dikke salarissen van de heren directeuren en managers geen legale fraude van onze centen? Laten ze in Den Haag maar eens echt werk maken van dingen die echt nodig zijn en onze doelgroep eens met rust te laten.

  • a. v.d.velden zei:

    Xantippe:Toen ik opbelde over de afwijkende tijden kreeg ik te horen dat dit was voor medicijnen uitzetten en voor het aanvragen van de indicatie. Geen van beide was bij mij van toepassing. Dat doe ik namelijk altijd zelf. Reistijd werd niet genoemd als reden. Deze Thuiszorgorganisatie werkt bij meerdere personen in deze wijk en hoeft dus niet bij elke persoon waar zij komen de reistijd te rekenen. Want als dat bij iedereen een 20 minuten zou zijn zou dat erg op gaan lopen vooral als de cliënten naast elkaar wonen.
    Groet. Albert.

  • Jan zei:

    Beste Mery,

    Mijn vrouw is verpleegkundige en chronisch ziek, op die manier heb ik een aantal jaren geleden kennis gemaakt met de zorgsector en de regeling PGB.
    Ik heb een goede baan opgezegd en heb samen met mijn vrouw een eigen thuiszorg team opgezet, zodat mijn vrouw ondanks haar beperking in volle glorie haar vak kan uitoefenen en niet in een grote ZiN instelling ten onder gaat.

    Tijdens de crisis een goede baan opzeggen met 2 kinderen en een zieke vrouw om een sociale onderneming op te zetten, ik daag meer mensen uit om dit te doen.

    Wij hadden de afgelopen week een terminale zorgvraag en ik had op zaterdagmiddag binnen een uur een 24 uur-team op de benen, de sfeer is heel familiair en iedereen voelt zich heel erg betrokken.

    Dat gekakel over fraude vind ik minstens zo schadelijk als de fraude zelf. Zolang de zorgvraag centraal staat en het zorgkantoor akkoord gaat is het niet aan ons buitenstaanders om te oordelen.

    Even on-topic schuld is een ruim begrip ik vraag me af waar de minister (Mw. Schippers is trouwens nu toch minister?)de scheidslijn wil trekken, 500 euro in het rood of 1.000 of 10.000? En hoe is de verhouding tot het inkomen?
    Net zoals het PGB voor de belastingen niet meetelt als inkomen zou het ook buiten deze financiele huishouding moeten vallen. Mensen wordt standaard geadviseerd om een aparte rekening te openen voor het PGB. Mensen die ondanks dat toch willens en wetens besluiten het PGB aan te wenden om hun schulden af te lossen raken van de regen in de drup, dan krijg je de gerechtsdeurwaarder van het zorgkantoor op je nek.

    Het valt mij trouwens ook op dat in deze discussie de politiek eigenlijk de controlerende overheidsorganen een brevet van onvermogen geeft, ik vraag me af wat daar achter zit?

  • Mery zei:

    Jan zegt: "Het valt mij trouwens ook op dat in deze discussie de politiek eigenlijk de controlerende overheidsorganen een brevet van onvermogen geeft, ik vraag me af wat daar achter zit?"

    Wat dacht je van : het PGB nóg meer te kijk zetten/in twijfel brengen zodat straks de volgende maatregel niet zo hard qua protest ontvangen word door mensen die er zelf nauwelijks mee te maken hebben maar wel willen mee oordelen en dus de stem van mensen die wél weten waar ze het over hebben overschaduwd zal worden? Of zou het weer complete onnadenkendheid zijn?

    Wat betreft jouw/jullie kleinschalige thuiszorg: Chapeau!!! Het is idd durven dat in deze tijd nog te doen. En mooi dat het er is.

    En wat betreft deze zin:"Net zoals het PGB voor de belastingen niet meetelt als inkomen zou het ook buiten deze financiele huishouding moeten vallen."..ook daar kan ik me helemaal bij aansluiten!

  • Jan zei:

    Beste Mery,

    Ik heb dit Mw. Leijten van de SP gevraagd n.a.v. die uitzending bij Knevel een paar weken geleden.
    Het is zo'n paradox, natuurlijk moet fraude worden voorkomen maar waarom nou steeds PGB met fraude associëren? Ik kan dit niet rijmen met de sociale instelling van de SP. Ik heb haar ook gevraagd om in dergelijke berichtgeving dan wel gelijk een praktijkvoorbeeld te geven waarin de regeling wel goed uitwerkt, die zijn er te over.

    We hadden ook een bouw fraude, die was toch niet het einde van de bouw?

  • Carla zei:

    Jan zei:

    Je mag niet te hard rijden ook, gebeurt toch heel vaak, betekent dat de ondergang van de auto?”
    .
    Klopt, maar je krijgt er wel een boete voor en bij een uitzonderlijke overtreding raak je het rijbewijs kwijt.

  • Carla zei:

    Xantippe zei

    Ik mag reageren conform de huisregeld zo vaak ik wil.
    t zegt iets over u om zo een opmerking te plaatsen.
    Ik heb ruim 5 jaar ervaring met PGB en weet waarover ik het heb.
    Dus niet huilie huilie doen.
    Time changes, wen er maar vast aan.

  • Jan zei:

    Beste Carla,

    exact, en wie geeft de boete? de Politie.
    En wie beoordeelt over het rijbewijs? de officier van justitie.

    Gelukkig niet het publiek!

    Net zoals over oneigenlijk gebruik van PGB een geauthoriseerde instantie moet beoordelen en niet het publiek.

  • Xantippe zei:

    Ik snap iets ECHT niet..
    Hoezo NIET als inkomen zien ?
    De PGB houder is idd niet aan te slaan
    qua belastingen/inkomen.,.
    Degene die het ontvángt (ouder of ander
    gezinslid) betaalt WEL belasting hierover..
    Althans,
    wordt mij verteld door de belastingdienst..
    Idem voor zorgverzekeringswet; flink deel premie
    nog te betalen..

    Overigens knap om in deze tijd eigen zaak op
    te zetten ! Petje af !

    Albert; is je formulier in orde qua handelplan ?
    Ofwel; staan die med. en aanvraag er NIET op
    heb je gelijk..Je tekent immers voor akkoord..
    En..ik werk in semi-murale instelling dus ook veel
    deuren nast elkaar qua zorgverlening aan huis..
    TOCH moet ik reistijd berekenen qua lopen..
    Alarmeringen. sleutels vergeten en andere
    zorg buiten het rooster om dien ik in te vullen
    mét extra tijd (lopen ernaartoe én de geleverde zorg..)

  • Carla zei:

    Jan zei

    Hiermee ben ik het eens. Het publiek hoeft mi niet te oordelen, maar mag mi wel misbruik aangeven. Mi een burgelijke plicht.
    T is toch van de zotte dat een instantie als de zorgverkeraar zegt, niets met een aangifte te kunnen?
    K ben zeer zeker voorstander van PGB, zelfs regelmatig me hiervoor hard gemaakt en veel mensen kunnen helpen mbt aanvraag hiervan.
    T is en blijft echter gemeenschapsgeld en hiervoor horen duidelijke en tranparante regels te gelden.

  • a. v.d.velden zei:

    Xantippe,
    Het handelplan was alleen voor douchen. En aangezien ik bezwaar heb gemaakt en in het gelijk ben gesteld heb ik dus recht van spreken.
    Het gaat trouwens over zorg die ik in 2004 al heb ontvangen.
    Maar ik heb aan de bel getrokken omdat ik in die tijd de eigen bijdrage per uur moest betalen. En daardoor merkte ik dat ik per week zeker 1 uur teveel aan eigen bijdrage moest betalen.
    Nu ben ik ook voor de pv budget houder en dat bevalt me heel goed.
    Groet, Albert.

  • Simone zei:

    Ik denk dat je voor mensen met schulden niet het PGB moet stop zetten of niet afgeven.
    Maar dat je wel kan verplichten dat het budget bij een PGB beheerder komt, zodat deze erop toe kan zien waarvoor het word ingezet.

    Zo kunnen mensen met schulden of te weinig inkomen niet in de verleiding komen om het buget zo op te maken.

  • Jan zei:

    Beste Carla,

    we hebben hier een sociaal stelsel met wahjong/wia/wao/aow en weet ik veel wat, dat krijg je nooit helemaal fraudebestendig.
    Het is aan de politiek om dit in goede banen te leiden.

    Als wij als zorgverlener werkelijk voor de behoeftige mensen staan moeten wij zorgen dat de regeling optimaal benut wordt, wij moeten aan de politiek laten zien dat dit een geweldige regeling is die effect heeft.

    De overheid is niet achterlijk, die snappen echt wel dat er gefraudeerd wordt.
    Het voegt mijns inziens helemaal niets toe om telkens wanneer er iets over PGB in het nieuws komt een comment te plaatsen dat het zo fraudegevoelig is.
    Dat weten we nu allemaal wel, laten we nu met zijn allen eens constructief er iets van maken.

    Wat Mery al aangaf, af en toe krijg je de indruk dat er moedwillig op aangestuurd wordt om de hele regeling op de schop te doen.

    In ons micro-economische plaatje betekent dat dat ik gewoon een kantoorbaantje neem, onze 15 kanjers van zorgverleners die gaan weer achter de benzine pomp, de kassa of op de kinderen passen met hun zorgdiploma's op zak en onze cliënten die krijgen weer 36 verschillende medewerkers voor het 10 minuten zorgmomentje over de vloer ipv onze persoonlijke aandacht.

  • a. v.d.velden zei:

    Volgens mij zijn er veel mensen die niet weten wat er precies van een budgethouder gevraagd wordt om een budget te beheren.
    B. v. vorig jaar was mijn koel-vriezer kapot. De monteur die aan huis kwam bedacht toen maar even dat ik die nieuwe koel-vriezer dan maar uit het budget moest betalen. U heeft toch een PGB??? Toen ik hem vroeg hoe hij dacht dat ik die dan moest verantwoorden aan het Zorgkantoor kreeg ik van hem te horen: "O, moet dat dan"? Ja dus.......

    Eerlijk gezegd zoals ik al eerder heb gemeld. Waarom niet weer de budgetten onder beheer bij de SVB?????
    Elke maand kreeg je toen bericht hoe de stand van zaken was.
    Mensen met schulden kunnen geen extra problemen krijgen doordat zij verkeerd gebruik maken van het budget. En zo'n monteur kan iemand, die niet stevig in de schoenen staat, niet verleiden tot de aankoop van iets wat op dat moment niet betaald kan worden. En voordat ik hier opmerkingen over krijg. Wel de koel/vrieskast gekocht maar niet uit het budget betaald.
    Groet, Albert.

  • Xantippe zei:

    Carla,

    Je reageert maar al ben ik het NIET
    met je eens in veel opzichten..
    A; wel fijn dat het terugbetaald/kwijtgescholden is..
    Het gebeurt idd maar al te vaak dat maanden later pas
    rekening komt..
    Zorgkantoor denkt overigens dat er VEEL met VBB
    van PGB kan; kopieerkosten, ordners voor al die dubbele
    mega dikke stapels die ZIJ opsturen..en lidmaatschappen
    organisaties voor de doelgroep..
    Geloof me, die 1,5% is ZO op hoor..
    Weer anderen denken dat het je komt aanwaaien maar
    de TIJD en vooral..frustratie die je ontmoet
    als je WEER moet bellen/schrijven/mailen met het
    Als SVB die loketten nu eens bundelt middels vorm
    van EPD zijn we al heel veel verder !
    Nu UREN strijd gehad qua recht op TOG, ZorgCompliment..
    Alsof DAT niet ten koste gaat van je eigen arbeidsijd
    en dus geld verdienen..dit PGB deel komt je écht niet
    aanwaaien hoor..Nu jij, Carla..
    zóveelste loket voor MAAR 1 zorgvrager !
    Laat staan als je meerdere kinderen hebt..!

  • Marleen Holtkamp zei:

    Ik heb als professional organizer al een flink aantal clienten met schulden de weg naar een schuldenvrij leven kunnen wijzen, met behulp van een PGB. Zonder PGB had ik deze mensen niet kunnen helpen, en een schuldhulpverleningsbureau is niet voor iedere client de juiste oplossing.

    In sommige gevallen kan het handig zijn om iemand tegen zichzelf in bescherming te nemen en het PGB te laten beheren door een stichting. Ook moet een client zich ervan bewust zijn dat een schuldeiser mogelijk een claim op het PGB geld kan leggen. Maar als iemand deze voorwaarden begrijpt, dan is er volgens mij geen enkele reden om een PGB te weigeren.

  • Carla zei:

    Marleen Holtkamp zei:

    Pure fraude dus. Begrijpt u wel dat dit dus zaken zijn, die voor de eerlijk oprecht en gebruik makende PGB-er dus de doodsteek is of gaat worden?
    Ik vind dit een schandelijke zaak. K ben verheugd dat de rechtse politiek dit flink gaat aanpakken.

  • Carla zei:

    Xantippe zei:

    Kunt u alstublieft uw caps lock uitlaten? Staat zo schreeuwerig.

  • Xantippe zei:

    ik vind die organisers idioot duur qua
    ob begeleiding; dat is zóóóó op..
    ik heb ooit erom gevraagd maar toen bleek dat
    puur telefonische steun met af en toe
    huisbezoekjé hooguit 1,5 uur minstens
    65 euro per úúr ging kosten..
    dan maar een ob hulp in de vorm van werkelijke
    steun en hulp door sámen te werken in het huishouden..
    en..helpt ze me met administratie op usb te zetten..

    carla; zonder capslock dus hoofdpijn zul je niet krijgen
    van mijn "geschreeuw"..juist omdat ik dól word van dit
    soort muggenzifterij..

  • Jan zei:

    Beste Carla,

    ik wil er geen politieke discussie van maken maar als je niet begrijpt dat er zieke mensen zijn die hulp van een professionele organizer nodig hebben om zelfstandig te blijven dan hou ik m'n hart vast voor de nieuwe rechtse politiek.

    Laat ik het zo zeggen, uit onze praktijk...ik heb een cliënt van 80 die heeft kanker en rijdt wekelijks zelf naar de chemokuur in het ziekenhuis.
    Ze wilt aan haar lijf geen polonaise maar ze wil wel graag hulp bij haar administratie omdat ze zich niet meer zo goed kan concentreren.
    Met die paar tientjes per maand uit haar PGB houden wij haar lekker in haar eigen huis, zelfstandig en naar haar zin.

    Als jij voor haar beslist dat een professional organizer uit een PGB betalen fraude is, dat vind ik nogal wat.

  • Jan zei:

    Nog even voor alle duidelijkheid, over voorgaande reactie, onze cliënt gebruikt een onafhankelijke organizer zonder onze tussenkomst.
    Zo blijft het lekker transparant en kan die organizer gelijk onze instelling een beetje controleren.
    Sla je 2 vliegen in 1 klap.

  • Carla zei:

    Beste Jan,

    Laat ik proberen het nog een keer uit te leggen;
    Toendertijd is het PGB in het leven geroepen om mensen met een lichamelijk en/of geestelijke aandoening hulp te bieden in de zin van Persoonlijke Verzorging (PV), Verpleging (VP)en ondersteunende begeleiding (OB).
    Wb de ondersteunende begeleiding zie je dus nu allerlei bureaus opkomen, die deze begeleiding zeer ruim gaan nemen met alle gevolgen van dien.
    Als mensen in de schulden zitten, is PGB niet de aangewezen manier om mensen hieruit te halen. Hiervoor zijn al regelingen zoals schuldsanering, voogdijschappen ed geregeld.
    Wb administratie uit handen nemen; hiervoor zijn administratiekantoren.
    Doordat de PGB uitgehold wordt door mensen met minder goede bedoelingen, lijden nu inderdaad de goeden eronder.
    Maar ik begrijp de bureau's wel die nu volop ageren en verontwaardigd zijn, ze zien hun inkomen verdwijnen. Kan er niet meer van maken.
    En dit beste Jan, kan wat mij betreft niet hard genoeg aangepakt worden!

  • Jan zei:

    Beste Carla,

    een morele discussie is altijd nuttig, zeker in deze.
    Je hoeft mij niet uit te leggen hoe het werkt, ik ken de materie.
    Voor mij is het glas halfvol, ik zie leuke nieuwe initiatieven, jij ziet meer de schaduwkant.
    Zolang we allemaal ervan doordrongen zijn dat er meerdere kanten zijn, zijn we toch klaar.

    Ik wens je een prettig weekend :o)

  • Xantippe zei:

    Jan, ik sluit me bij je aan..
    Juist deze groep mensen heeft geen geld
    om zelf financiéle experts in te huren..
    Kan het via PGB ofwel Ondersteuning..
    heb ik er géén problemen mee..
    Volgens mij is Carla zelf zo'n organiser
    die particulier wil verdienen maar geen klanten
    krijgt behalve de mensen die tóch al budget hebben
    qua inkopen..
    Heb zelf ook gesprek gevoerd met bewoonster
    die heel veel geldzorgen heeft qua zware handicaps/
    miniem AOW,
    geestelijk gehandicapte meerderjarige dochter in
    instelling..haar geadviseerd PGB te laten verhogen
    zodat ze hiermee de taxi kan betalen waarmee dochter
    dan op visite kan komen bij haar moeder..(28 euro per rit ..)
    Jan, beterschap voor je cliënte..

  • Mery zei:

    Carla zegt: "Toendertijd is het PGB in het leven geroepen om mensen met een lichamelijk en/of geestelijke aandoening hulp te bieden in de zin van Persoonlijke Verzorging (PV), Verpleging (VP)en ondersteunende begeleiding (OB)."
    Je vergeet TV (Tijdelijk verblijf) voor het gemak even. Iets wat voor deze alleenstaande moeder, zelf in een rolstoel en de nodige geestelijke bagage én 2 kinders met een behoorlijk intensieve zorgvraag vanwege autisme, nogal een belangrijke is. ;-)

    Carla zegt:"Als mensen in de schulden zitten, is PGB niet de aangewezen manier om mensen hieruit te halen. Hiervoor zijn al regelingen zoals schuldsanering, voogdijschappen ed geregeld.
    Wb administratie uit handen nemen; hiervoor zijn administratiekantoren."
    Dit is mijns inziens kort door de bocht gedacht en hier kan ik me niet bij aansluiten. De vraag is volgens mij of je naast schulden PGB mag hebben. En mijn mening is daarover heel helder: Ja, dat moet kunnen! Schuldsanering of voogdijschap heeft dan ook helemaal niets met PGB te maken! Persoonsgebonden budget is voor zorg, zoals je zelf en velen met jou aangeven. Dat is een hele andere voorziening dus.
    Zo simpel is dat.
    En het is leuk te roepen dat er voor administratie administratiekantoren zijn en ergens is dat ook zo..Maar heb je er dan ook 1 in de aanbieding die gratis de administratie doet voor PGBhouders, welke zorgverleners in dienst hebben die op freelance-basis werken? Dat doet het SVB namelijk niet hoor. Ennuh..ga alsjeblieft niet roepen dat je dat dan maar zelf moet bekostigen. Geloof me..dat kleine beetje vrije voet wat je hebt is niet eens genoeg om alle postzegels en kopieen te betalen (incluis alle inkt, mappen, enveloppen, extra papier ed)..of misschien als je heel bewust doet net aan. Zwijgen we maar over al het "liefdeswerk/oud papier" wat je er als budgethouder in moet steken..

    Het is heel makkelijk kort door de bocht te gaan en te oordelen..maar ik heb geleerd..oordeel en roep niet voor je daadwerkelijk in zo'n situatie hebt gezeten.
    Waarmee ik dus ook niet zeg dat jij dat niet hebt, maar voor mijn idee ga je heel kort door bochten heen en dan trap je hardwerkende mensen op hun tenen.

    Ik ben zelf (zei ik al eerder in dit bericht) alleenstaande moeder, die mede door eigen handicaps en handicap kinderen behoorlijk (sociaal) geisoleerd leef. Ik kan je vertellen..het valt niet mee om op deze manier te leven en/of rond te komen. Ik gebruik dus niets van de PGB's voor mezelf. Maar leef van een W.A.O-uitkering. En dat met drie mensen in een huis die alleen extra zorg nodig hebben en extra kosten (moeten) maken.
    Daar word slechts een deel van gecompenseerd, dus kort door de bocht is het een wonder dat we geen schulden hebben. (Zwijg ik maar even over de schulden die mijn ex-man me kado deed en die ik ook heb weggewerkt op eigen initiatief zonder hulp van welke instantie of PGB ook..want zoals iemand al eerder riep..daar is PGB niet voor bedoeld)Maar aan alle kanten doet men toch ernstig zijn best chronisch ziek of gehandicapt nog verder af te straffen en te isoleren. Door te stellen dat de PGB niet meer zou mogen voor mensen die het net niet redden..straf je ook deze mensen wer meer af en worden ze aangewezen op Z.I.N.. En dat houdt (als ik in mn eigen straatje blijf) dus in dat er "zorg" zou komen voor mijn dochter op tijden dat ze op school zit! Werkelijk mee gemaakt. Soms is het dus niet eens een bewuste keuze voor PGB maar een keuze voor hulp op tijden die er wel toe doen..en dat ga je die mensen dan ook ontzeggen. Verdienen ze dat omdat ze toevallig hulp/zorg nodig hebben? Ik vind van niet.
    Trap ze maar verder de grond in, die lui die het verprutsen met geld (en zonder te weten waarom ze schuld hebben op gebouwd). Is dat terecht?

    Ook ik wens je een prettig weekend en vraag je eens na te denken over bovenstaand..Misschien kan je je mening herzien...

  • Xantippe zei:

    Mery,

    Compliment voor je taalvaardigheid en..
    sluit me geheel bij je aan qua verweer
    tegen Carla..
    SVB kán je administratie wellicht overnemen
    maar..de hulpverleners die ziek worden moet
    je zelf OOK ziek melden bij SCB en dan weer..
    zelf berekenen qua gelden..
    Kortom, dat schiet geen fluit op..zeker niet voor
    reken-minkukels zoals Carla ons laat lijken..

  • Carla zei:

    Xantippe zei:

    Tja, als je je eigen PGb wilt beheren moet je er ook zelf iets voor doen. t is net als een eigen bedrijf hebben.
    Geweldig dat de overheid paal en perk gaat stellen, wen er maar vast aan.

  • Xantippe zei:

    carla,
    is niet kwestie van pgb wíllen hebben maar
    noodzaak..
    bied je zelf anders aan als vrijwilliger ??

  • Roos zei:

    Carla, bent u wel in het bezit van enige empathie?
    Ik stoor mij aan uw kortzichtelijke reactie's, uw wantrouwen.
    Waarschijnlijk is het voor u tijd om een totaal andere richting te kiezen als beroep.
    Laat het zware beroep van zorg achter u en ga iets leuks doen!!!!!
    Want op uw domme en geenszins oplossingsgerichte opmerkingen heeft niemand iets.

    De kwestie waar het om ging:
    Geen PGB als er schulden zijn.

  • Xantippe zei:

    carla; ik zie 2 opmerkingen terug dus even aangehaald..
    K ben ruim 5 jaar werkzaam in de thuiszorgwereld..
    kennelijk dan toch niet lang genoeg om intens met
    velen van hen diep contact te maken qua echt wel schrijnende
    gevallen...die hebben dus kennelijk geen behoefte gehad dit
    althans met jóu te delen..
    k ken mensen die op de lijst van hulpverlener staan, bv partner en hiervan hele leuke dingen doen..
    doe ík ook ermee; zeker als je tv kapot gemaakt wordt door
    het kind met adhd/pdd-nos dus vervangen moet en dan bij gebrek
    aan ouderwets model met toeter-achterkant..luxe lcd/breedbeeld..
    en..omdat kind zo máteloos veel energie heeft betaal ik er ook
    de (dure) sporten mee en vakanties waar energie mee uitgelaten
    wordt ipv. nog meer slopen thuis..leve ook de tog en compliment;
    díé zijn tenminste belastingvrij en dus geen gemekker van mensen
    die het allemaal maar luxe vinden..
    of bied jij je aan als oppas voor de buitenschoolse uren danwel voor de school begint ?? niet dat ik van plan ben je in te huren hoor;
    dit soort "klokkenluiders' mijd ik juist liever..je snapt het wel..
    je zou anders onterecht mee-profiteren van dit "oneerlijk" verkregen
    budget..

  • Carla zei:

    Xantippe zei:

    Juist uw verhaal, is voor mij en inmiddels velen met mij, de conclusie dat er paal en perk gesteld gaat worden.
    Het lurken van de subsidiekraan gaat stoppen.
    Btw; ik moet gewoon werken voor mijn tv en evt vakantie. Zouden meer mensen moeten doen.

  • Mery zei:

    Carla zegt:"Juist uw verhaal, is voor mij en inmiddels velen met mij, de conclusie dat er paal en perk gesteld gaat worden."
    "Btw; ik moet gewoon werken voor mijn tv en evt vakantie. Zouden meer mensen moeten doen."


    Even uit nieuwsgierigheid mijnerzijds..welke mensen?

    Ennuh..hier is t sparen voor huishoudelijke zaken en zelfs dingen ervoor laten. Bewuste keuzes maken.. en vakantie? Kan je dat eten? Ofwel..dat zit er niet in.

    Toch heb ik ook (dubbel) TOG en 2 x kinderbijslag (twee kids dus geen fraude Carla ;-) )..en kies ik er soms voor een huishoudelijk apparaat te vervangen wat mijn kind idd in zijn nogal boze bui sloopte en vervang ik die wasmachine omdat ik vele malen meer moet wassen en het ermee stopte..van de TOG. Is dat dan ook fraude?

    Terug naar de discussie dan maar? Mag je naast schulden PGB hebben?

  • Xantippe zei:

    Ja je mag naast PGB schulden hebben;
    het kind of zorgvrager kan DAAR niets
    aan doen..
    De schulden ontstaan meer door minder
    kúnnen werken (of carla moet 5 ochtenden
    per week en eens per maand weekeinde
    oppassen tussen 6.30-8.30 danwel na
    half 4 (neem de rebound van adhd uitwerking
    ook ff erbij please !)..
    O ja en dan die weekeinden overdag tussen
    7.15 tot ca. 16 uur; kan ik hele dag werken
    en man storingen rijden..

  • Xantippe zei:

    ps; vergat te melden dat ik dan wel degelijk
    snel mijn schuld kan wegwerken en het pgb
    niet nodig heb..nu heb ik er paar schatten
    van óók moeders voor die thuis ondersteunen
    wat vader/andere niet kunnen..
    en logeren zodat ander kind in gezin ook eens
    aan bod komt zonder gebonk en gebeuk van
    de oudste..en kan uitslapen ipv. elke morgen
    wakker van actief / energiek kind..

    want dacht je nu echt dat familie dit doet ?
    zelfs opa en oma moet je bidden en smeken
    voor 1 nacht..

    sandra; stel jezelf eens belangeloos op
    en klets pas mee als je dit hebt gedaan..

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.