1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Lagere uitkering bij gezamenlijke huishouding

32 Reacties

2149309015_0de38248c9_b Foto: Flickr/See-ming Lee (CC)

Deel je als bijstandsgerechtigde met meerdere mensen een woning, dan krijg je straks een lagere uitkering. Dit staat in het wetsvoorstel dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken dinsdag heeft ingediend. Het idee is dat de vaste lasten door huisgenoten worden gedeeld, waardoor de kosten lager zijn.

Dit voorstel gaat niet om partners die in hetzelfde huis wonen (hiervoor gold de regel al), maar juist om mensen die niets met elkaar hoeven te delen, behalve hun huis. Zij krijgen voortaan te maken met de ‘kostendelersnorm’ als het aan Klijnsma ligt.

Hoe meer mensen in het pand wonen, hoe lager de bijstand, AOW, Iaow of Ioaz zal worden. Woon je samen met veel werkenden, zoals in een woongroep, dan zal je uitkering dus flink gekort worden. Ook als je als mantelzorger met een bijstandsuitkering je familie in huis haalt, zal je uitkering lager worden. Bijna 60 duizend AOW'ers zullen worden getroffen door de maatregel (Volkskrant, 13-11-2013).

Werkenden die met een bijstandsgerechtigde in huis wonen, mogen wel hun eigen salaris houden, omdat werk moet lonen. Verwacht wordt dat deze maatregel ervoor zorgt dat meer mensen aan het werk gaan. Klijnsma: “Mensen moeten als ze niet of nauwelijks inkomen hebben een beroep kunnen doen op de bijstand. Tegelijkertijd vind ik het heel belangrijk dat mensen vanuit de bijstand meedoen in de samenleving. De aanpassingen in de Wwb zijn daar dan ook op gericht. Vanzelfsprekend blijft de bijstand ook in de toekomst een vangnetvoorziening voor mensen die het op eigen kracht niet redden.”

32 Reacties

  • sophia tooi zei:

    Lijkt me niet goed, dan denk ik er nog wel een keer extra over na of ik mijn vader bij mij thuis laat wonen...
    Hij heeft zijn hele leven gewerkt, werkt nog en dan zou hij omdat hij bij mij in huis gaat wonen gekort worden op zijn aow en dus zijn hand bij mij moeten ophouden!!??
    Dat doet hij nooit...dus moet hij, als hij zorg nodig heeft, naar een verzorgingshuis; wat is nu duurder!!!!???

  • Lian Roovers zei:

    Dit is gewoon weer de herinvoering van de huishoudtoets die nou juist was afgeschaft omdat het geen goed idee was...... Blijft een slecht idee!

  • A. ten Napel zei:

    Quote: 'Werkenden die met een bijstandsgerechtigde in huis wonen, mogen wel hun eigen salaris houden, omdat werk moet lonen.'

    Het moet niet gekker worden. Je ontvangt je salaris omdat je daarvoor gewerkt hebt niet omdat mevrouw Klijnsma besluit dat je dat mag houden. De absurditeit dat ze zelf aan het inkomen van werkenden zouden kunnen tornen.

  • Marga zei:

    Dit staat haaks opdat de gemeenten meer mantelzorgers wil waardoor er op de WMO kan worden bespaard.

    Een simple voorbeeld: Ik werk en mijn moeder heft AOW met klein pensioentje, ze is in 2011 opgenomen in een ziekenhuis waarna haar galblaas is verwijderd en in 2012 aan keelkanker geopereerd. Beide keren heft ze langere tijd bij mij ingewoond en heb ik haar verzorgd, die tijd woonde ze dus in principe bij mij in maar ze behield natuurlijk haar Eigen woning met vaste lasten, dus zou ze de maanden dat ze bij mij in zat gekort moeten worden op haar AOW terwijl haar rekeningen gewoon doorliepen, hypotheek, zorgverzekering, water, gas en elektriciteit enz...

    Dan had ik haar niet kunnen verzorgen,maar had ze dus de veel duurdere Thuiszorg of Buurtzorg moeten hebben...

    Dus geen bezuiniging maar extra kosten.... Is weer niet goed over nagedacht

  • Faritza ten Holt zei:

    Ik vind een BELACHELIJK idee.
    Slaat ECHT NERGENS OP!!
    Laten ze een keer maatregels gaan nemen, tegen de rotte appels die profiteren van het Rechtssysteem!
    Is Jetta Klijnsma helemaal gek geworden, Wat denkt ze?
    Dat er niet genoeg gekort word op uitkeringen en zo?
    Dat er niet genoeg mensen in de grootste financiële problemen zitten?
    Dat er niet genoeg mensen ontslagen worden!
    Dan zitten ze te zeuren dat er zoveel mensen grote schulden maken, maar door dit gekkigheid en debiele wet die Klijnsma wil laten doen gelden, komen er meer en meer mensen in de problemen, dat beseft ze niet!
    Het gaat ten koste van vele huishoudingen en in de zorg, en dan is het te laat!
    Ik hoop dat de rest van de Kabinet niet instemmen met deze idiote en absurde plan!

  • Petra zei:

    Dat je op de bijstand gekort word kan ik nog voorstellen. Je leverd de maatschappij geen tegenprestatie dus kun je kosten delen met elkaar.
    Wat ik vreemd vind is dat je eerst 47 jaar betaald voor aow zodat je denkt wat op te bouwen. Je altijd netjes gewerkt hebt. Zuinig geleeft. Geen aanspraak maakt op zorgtoeslag.
    Ook niet op huursubsidie. Ik nu verplicht ben tot mijn 67 te werken. Mijn pensioen gekort word en altijd zuinig leef ik straks in het verzorgingshuis extra aangeslagen word omdat altijd voor mijnzelf gezorgd heb.
    En dan straks geen weduwe pensoen meer.
    Geweldig zeg. Ze hebben echt goed voor elkaar.

    Werken word niet beloond. Bedankt regering

  • tamara zei:

    De zorg moet zo blijfen
    ik ben zo blij mee

  • Anita vd Drift zei:

    Vergeten wordt dat de verzorgingshuizen dicht gaan. Die dure optie is al weg.
    De hulpbehoevende ouderen doen er goed aan snel te overlijden volgens dit kabinet.
    Misschien een gratis euthanasiepil? Zal de PvdA en de VVD binnenkort wel meekomen!
    Wat een walggelijke maatschappij hebben zij ervan gemaakt.
    Bij de verkiezingen mogen we geen fout maken er nog een keer bij de PvdA in te stinken!!!

  • Regina zei:

    Hoe werkt het dan met de Wajong? Ik heb 2 gehandicapte jongens van 18. Zij ontvangen een wajong met aanvulling van Duo. Ze redden het zelf maar net met dat bedrag qua zorgkosten en eigen bijdrages en reiskosten. Ik heb bijstand. We zouden het net kunnen redden met z'n 3'en maar als ik, of wij zelfs allemaal gekort gaan worden dan net niet meer. En werken loont? Je mag dan als werkende je salaris wel houden maar de inwonende uitkeringsgerechtigde moet inleveren dus hoezo salaris houden? Daar draai je dan toch indirect voor op?
    So much voor de mantelzorger....

  • Maria zei:

    Zeer idioot idee! Stelletje simpele zielen bepalen ons lot. Triest:-(
    Met hun idiote ideetjes helpen ze het land naar de ..... en raken mensen hun baan kwijt. Moeten mensen echt daarvoor nog meer gestraft worden?

  • willum zei:

    Deze overheid is nu al uit op de volgende bezuinigingen omdat ze weten dat Rutte en Samson wederom gelogen hebben. En wat is er makkelijker, mensen die afhankelijk zijn korten of mensen die de moord stikken van de poen proberen geld af te nemen? Het eerste is dus de weg van de minste weerstand. Ze zou trots moeten zijn op een groepje van 4 Aowers die samen in 1 huis wonen. De 1 helpt dan de ander en ze leven gelukkiger dan alle 4 in een bejaardenasiel.

  • Greetsche zei:

    Vanuit de regering een goed idee.De nette oppassende burger uitknijpen,want die betaald toch wel.De beunhaas,en de profiteur,een beetje angst aanjagen.misschien dat deze dan alsnog het een en ander gaat aangeven bij de gemeente of belasting.Geen of weinig betaalde controle,want dat zijn weer banen en kost geld.Zodat veel fouten gemaakt worden,de mensen wanhopig,de banken en de geldschieter blij.BEZINT EERT GE BEGINT.berg je zorg hart in een kluis op,want je snijd je in je eigen vingers.Wat dan wel??????

  • joviool zei:

    ken vrouw van 60 met bijstand waarvan dochter en kleinzoon door scheiding en schulden op straat kwamen. ze heeft wia en loon beslag. kan dus daardoor niet zelfstandig wonen en hoogte van inkomen blijft staan dus geen bijstand ea. die vrouw is wel bijna genoodzaakt om ze op straat te zetten . straks inkomen van 1230 euro met 600 euro loonbeslag kun je niet van leven.

  • Alida zei:

    Het wordt weer heel mooi gepresenteerd ...... de werkende mag zijn loon behouden, maar degene met een uitkering van welk soort dan ook wordt gekort, oke dat snappen we..... Er wordt alleen niet aan gedacht dat degene die werkt dus die korting op de uitkering wel opvangt en dat dus de lasten van de werkende wordt verzwaard. Loont het dan om te werken? Is het dan nog 'rendabel' om je hulpbehoevende familielid in huis te nemen zodat die zonder die peperdure zorg intern of extern) van een instelling kan of minstens minder zorg daarvan nodig heeft.

    Daarnaast is het nog altijd zo dat ´hulpbehoevende´ altijd meer kosten hebben dan een ´gezond´ mens. Hier zal dus zeker wel rekening mee gehouden moeten gaan worden.
    In andere gevallen kan het misschien zo zijn dat iemand noodgedwongen tijdelijk moet gaan inwonen (door bv afgebrande woning) dan kun je naar mijn idee ook niet zomaar zeggen degene met een uitkering korten .... Daarmee doe je beide partijen toch te kort, de goedheid van de een wordt 'gestraft' en de ander wordt door verhoging van zijn lasten beperkt in verdere mogelijkheden.

  • Anja zei:

    Quote: "Verwacht wordt dat deze maatregel ervoor zorgt dat meer mensen aan het werk gaan" Ik verwacht dat er nog meer gaan frauderen en/of in de goot terecht komen. Wat een kabinet zeg!!!

  • m van Oosten zei:

    Korten op uitkering omdat je bij elkaar inwoont is niet slim, want beseft men wel dat ook een uitkeringsgerechtigde kosten heeft zoals de verplichte zorgkosten eigen verzekeringen en andere lasten. Hoeveel houdt die korting dan in enkele tientjes of meer dan honderd euro`s. Volgens mij heeft mevr Kleinsma nooit van een uitkering hoeven te leven. Zij heeft een goed ambtenarensalaris met de extra`s. De uitkering gerechtigde is zoals altijd de klos. Dit is gewoon de mensen die het al moeilijk genoeg hebben extra op de kosten te jagen.
    het wordt hoog tijd voor een nieuwe regering.

  • y.barendsen zei:

    dus mijn gehandicapte zoon, die men het liefst zolang mogelijk thuis willen laten, kan ik toch beter in een zorginstelling doen, en opa en oma zoeken het ook maar uit...die stoppen we dan meteen ook maar in een tehuis...langer thuis gaat niet meer, dat kan bruin niet trekken....maar ben ik nou gek of was het nou juist de bedoeling dat iedereen langer voor elkaar ging zorgen en thuis bleef wonen.....

  • y.barendsen zei:

    gaan werken ?.....waar liggen dan de bannen voor het opscheppen ?...om mij heen zoeken mensen zich suf naar betaald werk, of liggen er na een jaarcontract weer uit, of zijn toch te oud en passen niet binnen profielen daardoor....hoe kan je mensen klem zetten....armoede kweekt terrorisme zei onze koning ooit eens....ik denk dat we de terrorisme straks niet van buitenaf hoeven te verwachten maar van mensen die in nood rare sprongen gaan maken....

  • Janna Zorgt zei:

    Dit wetsvoorstel,(let op `voorstel`)is duidelijk weer een proefballon.
    De dames en heren op het pluche zijn niet in staat om zelf te bezuinigen/snijden in eigen vlees, dus pakken ze de minima/ouderen/hulpbehoefden enz. nog maar een keer. Het houdt een keer op, maar besef van hun ideetjes is weinig tot niet aanwezig. Zolang er nog volop gefraudeerd/geld over de balk gegooid wordt, vooral in `hogere` kringen zal het `gepeupel` moeten bloeden. Wie gaat de pleister plakken?
    De pleister komt van `de kamer` zelf, eerst flink de boel stangen daarna afzwakken. Vervolgens roepen dat ze zo goed zijn.
    Natuurlijk zijn er zogenaamde klaplopers, mensen die wel kunnen werken, ook niet willen. Er van uitgaand dat men wel wil werken, welke baan dan?
    Er wordt op zo ongeveer op alles bezuinigd. Mijn werk wordt bedreigd omdat men `steuntrekkers` in de thuiszorg willen inzetten, geldt mijn opleiding niet meer? Moet ik maar in de bijstand omdat ze elders ongeschoolden uit de hoge hoed toveren die goedkoper werken?

    Ik ga maar solliciteren in Den Haag, pluche zit vast lekker.

  • mary zei:

    Wat een heerlijke overheid hebben we toch. We moeten meer voor elkaar gaan zorgen, maar als je dat doet achter de zelfde voordeur gaat het vingertje omhoog: nee, nee, dat mag niet. U heeft een uitkering. Werken moet u. Welke baan er dan gecombineerd kan worden met die zorg is de vraag. Welke werkgever staat te trappelen om werkende met een mantelzorg plicht in dienst te nemen. Als er al een baan vrij is tegenwoordig.

    En als je dan wel een baan hebt, maar je partner niet, vooral NIET DOODGAAN. Je partnerpensioen is ook al niet meer zeker. Sparen wordt gestraft, dat doe je niet. Uitgeven moeten we. MAAR WAARVAN DAN?

    Hoop voor iedereen met bijstand, AOW of wat voor uitkering dan ook dat ze nooit voor hun ouders hoeven te zorgen, dat ze alleen een voordeur hebben en dat onze overheid de paniekpolitiek eens achter zich laat en een visie voor de lange termijn gaat krijgen.
    IK MAAK ME HEEEEEL VEEEEL zorgen voor onze toekomst.

  • Willy zei:

    Het zou goed zijn om alle mensen die beslissingen moeten nemen over,het korten van uitkeringen ,te verplichten om eerst zelf eens 3 maanden of 6 maanden van een uitkering te leven,dàn pas weten ze waarover ze moeten gaan beslissen.DIT KAN ECHT NIET!!!!!!!!

  • Ellen zei:

    Die woongroep waar ik graag naar toe wil kan ik nu dus wel vergeten....en ik ben er zo aan toe om samen met meerdere mensen te wonen...te lang alleen...ik moet dus maar alleen blijven wonen....?

    Er is genoeg geld: 500 rijksten hebben samen 113 miljard, en ziekenhuizen gaan failliet , laten ze het daar vandaan halen. Zullen we die volksopstand maar eens gaan beginnen, dit kan toch niet!

  • Marian zei:

    Het is ongelooflijk wat de PVDA flikt, die Klijnsma voelt zich machtig en krijgt nu ineens Rutte-neigingen..Bah...hoe moet eem ouder met bijstand die voor een 18 jarige gehandicapte zoon zorgt met Wajong straks rondkomen!! Nee dan dit, dat is de andere kant: http://www.nuzakelijk.nl/portemonnee/3627683/nederlands-rijksten-opnieuw-rijker.html

  • Gea zei:

    Het probleem is dat onze regering steeds de problemen verschuift met hun maatregelen i.pv. oplost.Het systeem is dat wat veranderd dient te worden.

    Ikzelf heb even de ondersteuning nodig van het UWV nodig na 28 jaar geen hand te hebben opgehouden qua uitkeringen,subsidies ect heb ik even geen werk.

    Voor iemand die net kennis maakt met UWV ,werkt deze voor mij absoluut demotiverend en komt zelfs enigzins agressief over. Het gaat allang niet meer om een leuke plek in de maatschappij om te werken waar je je thuis zult voelen.
    Nee, het gaat weer es om de centen er moeten onze economie draaiende houden terwijl het een zinkend schip is en de graaiers er met mijn zuurverdiende geld er vanddoor gaan zoals de pensioenfondsen,zorgverzekeraars,(europese)politici ect.of met mijn centen hebben gspeculeeerd en verloren beurs.

    Ik heb schulden moeten maken ivm pgb fraude van mijn werkgever;ik kreeg het door en werd er sneaky tussenuit gewerkt en ik moest me financieel maar zien te redden ondanks de rechtsbijstand.De werkgever heeft nl. mijn salaris niet uitbetaald.Advocaat erbij en mogelijk kan ik naar mijn centjes fluiten want er is niks meer.

    Jette Klijnsma zou in dit geval wachtgeld krijgen en ik maak schulden ,hoe krom mag het zijn?En hoe lang pikken wij dit nog als maatschappij?

  • Mars zei:

    Ik woon alleen en weet nu niet meer rond te komen kom al 5 euro per week te kort wegens de btw verhoging verder wordt de eenmalige uitkering voor chronische zieken afgeschaft die we hebben gekregen omdat we de kosten die niet in verhouding staat van die uitkering niet meer mogen aftrekken. Laat ik wel zijn dat zijn een paar 1000 euro per jaar. Ik ben uitgezuinigd eigelijk kunnen ze me opknopen omdat het water zo hoog staat.

  • mar zei:

    bizar en krom

  • yvonne zei:

    Waar zijn we toch mee bezig, van alle kanten worden we belaagd er heerst steeds meer onvrede onder de bevolking.
    Wordt het niet eens tijd dat het hele kabinet valt!!!!!!!

  • G Wehkamp zei:

    Het artikel is onvolledig; ook op de ANW uitkering wordt gekort.
    Niet op de WAJONG, maar die wordt grotendeels afgeschaft.
    Toch is het een vooruitgang in vergelijking met Rutte 1:
    Toen was het voorstel om ouders van werkende kinderen geen bijstand meer te verlenen en kinderen van werkende ouders evenmin.
    Als diezelfde kinderen dan maar bij opa en oma waren gaan wonen zouden die kinderen ook niets krijgen, dus opa en oma zouden wel uitkijken.
    In 2015 komt alles bij elkaar, over stapeling gesproken!

    Wat mij betreft een 6- voor de PvdA.

  • mar zei:

    dit is een splijtende wet

  • mar zei:

    JA ELLEN

    DE RIJKEN ZIJN RIJK GEWORDEN DOOR ARMEN TE GEBRUIKEN ZO NIET UIT TE BUITEN

    rijke worden alleen rijk en/of rijker over de rug van anderen

    gandhi zei er is genoeg voor iedereen maar niet voor ieders hebzucht


    de rijken hebben deze crisis veroorzaakt

    en de gewone hardwerkende en zieke/oude burger moet er voor opdraaien

  • martine zei:

    wil de evhte socialistische jetta kleinsma opstaan ben deze nep socialist zat !!!
    cpb berekebde dat minder mensen pgb krijgen maar toch zijn ze er meer geld aan kwijt
    ik snap er niets meer vam je moet je familie thuis verzorgen daar zou je voor beloond moeten worden opv gestraft
    ik vraag me af of het wettelijk mogelij is om aow te korten op die manier

  • Ulla zei:

    Werkenden mogen hun eigen salaris houden? Dat klinkt raar. Daar kan ze niet aankomen. Dat kosten in huis ( naar rato) gedeeld worden lijkt me logisch. Maar als je een huis deelt en verder voor jezelf leeft heeft niemand wat met je salaris te maken. Behalve de belasting dan.
    Als je dan dus niet op in wilt leveren, kun je gewoon niet meer met een bijstandsgerechtigde samenleven of diegene moet idd zien hoe hij rondkomt met zijn uitkering. Als ze serieus willen dat werkenden (onvrijwillig) mee betalen voor mensen met een uitkering terwijl die hun eigen leven hebben is dat wel erg krom. En mag dat wel?

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.