Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Je baby troosten of laten huilen?

3 Reacties

Je kent het vast wel, je kinderen, oppaskinderen of kleinkinderen moeten naar bed maar hebben daar nog helemaal geen zin in. Ze blijven veel liever dichtbij jou: dus zetten ze het op een schreeuwen. Het is dan aan jou om te bepalen wat je daarmee doet. Troosten, omdat je het zielig vindt, of omdat je ook wel eens rust wilt..of toch maar laten huilen zodat hij zichzelf moe huilt en omdat troosten toch niet helpt?

Vroeger dachten we dat je je baby beter kon laten huilen. Dat zou goed zijn voor de longetjes, verwendheid tegengaan en ze zouden zichzelf dan lekker moe huilen waardoor ze vanzelf in slaap vallen. Inmiddels weten we dat het niet goed is om je baby (lang) te laten huilen. Kinderen die (meteen) getroost worden zouden zelfs minder vaak huilen dan baby’s die niet getroost worden. Je baby kan overstuur raken van te lang huilen, waardoor hij/zij al helemaal niet meer gaat slapen. Ook zou je moeten voorkomen dat je baby zich onveilig of eenzaam zou voelen. Je hoeft natuurlijk niet bij elk klein kreetje naar boven te rennen, maar als grens wordt toch wel maximaal een minuut huilen geadviseerd.

Pedagogen zijn er steeds meer van overtuigd dat baby’s niet voor niets huilen, en ze met huilen dus een noodsignaal uitzenden. Als eerste check je altijd honger/dorst, de luier, de temperatuur, lighouding/krampjes en misschien een vastzittend boertje. Als daar alles mee in orde lijkt, kan het dat de kleine behoefte aan nabijheid heeft. Je moet het zo zien dat jouw baby 9 maanden lang heel dichtbij jou was, warm, er was veel geluid en hij werd gedragen en gewiegd. Nu is dat allemaal anders: prikkers en indrukken zijn best veel. Hierdoor heeft een jonge baby veel behoefte om gedragen en vastgehouden te worden.

Kortom: alle baby’s huilen, sommige meer dan andere. Een baby die ervaart dat zijn/haar ouders ingaan op zijn/haar behoeften zal doorgaans minder vaak en minder lang huilen dan baby’s die gewend zijn om niet getroost te worden als zij huilen.

Een betrouwbare oppas nodig? Plaats je oproep gratis

Op zoek naar werk als oppas? Reageer nu op de vacatures bij jou in de buurt

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.

3 Reacties »

 • asjemenou zei:

  “Tegenwoordig” ???
  Al 50 jaar geleden leerde ik op de kinderafdeling dat je direct goed luistert hoe een kind huilt en afhankelijk van wat je hoort loslaat waar je mee bezig bent en rent, of dat je er rustig naartoe gaat. Maar ernaartoe gaan doe je altijd en zo snel mogelijk.

 • raam zei:

  troosten altijd

 • Truus zei:

  Tegenwoordig ?? Mijn jongste is bijna dertig 30! heeft zus van 34 en een zus van 37!! en ook toen zei men vroeger…… en met de rest van het verhaal kan ik het alleen maar eens zijn. huilen is communicatie, kind kan immers niet anders tenzij ze kunnen praten .