Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Is het een kunst om optimistisch oud te worden?

5 Reacties

sengeo&kaankleurjpeg

Er bestaan veel clichés over ouderen en in de media zie je vaak twee uitersten: Vlotte Zwitserleven-senioren/ ouderen, die lachend in hun speedboot zitten en rollator-ouderen die de hele dag hulpeloos achter het raam niks zitten te doen. Maar waar blijft de échte oudere van vandaag de dag? Er zijn toch ook ouderen die steeds langer een actieve rol in de samenleving spelen? Die hun persoon, talent en ervaring tot op hoge leeftijd in weten te zetten? Die zelfstandigheid koesteren en dat steeds meer als de maat der dingen zien? De oudere van nu is eigenlijk best mondig, weet wat goed voor hem is en wil daarnaar kunnen handelen. Of dat nu gaat om wonen, familie en vrienden, ‘werken’ of reizen. Maar bijvoorbeeld ook als het gaat om het ouder worden zélf. Maar waarom laten ze ons díe ouderen dan nauwelijks zien?

Op een dag werd ik wakker en besloot een lans voor hen te breken, ik wilde hier wat mee maar wist nog niet goed hoe. Toevallig had ik een afspraak met een collega (Diana) om eens lekker te sparren over ons werk. Onder het genot van een broodje begonnen we te kletsen over wat we mee maken en waar we tegenaan lopen. Diana vertelde dat ze een leuk boek zou willen hebben die ze cadeau kon doen aan nieuwe cliënten of netwerkcontacten en ik vertelde haar over de vele clichés over ouderen waar ik me aan irriteerde en waar ik iets aan wilde doen. Van het één kwam het ander! Er ontstond een mooi idee…We zouden zelf het unieke boekje kunnen maken!! Het moest een mooi, positief en inspirerend boek worden over de vorige generatie in de sfeer van de tijdschrift Flow. Een energiek boek vol foto’s, verhalen en oneliners van de oudere anno 2016. We zijn gelijk aan de slag gegaan met het op een rijtje krijgen en verwoorden van welke ouderen we graag zouden interviewen, en dit is het resultaat.

OPROEP:
SenGeo & Kaan Specialisten in Welzijn zetten zich in voor een positievere beeldvorming over ouderen en zijn op zoek naar 40 tot 70 ouderen die mee zouden willen werken aan een project in het kader van Maatschappelijk betrokken ondernemen.

In de huidige maatschappij wordt de oudere neergezet als kwetsbaar, er treden veranderingen op, men zou lichamelijke beperkingen krijgen, cognitief achteruit gaan, vereenzamen en wat niet meer. Wij, SenGeO en Kaan Specialist in Welzijn, willen het negatieve beeld dat over ouderen heerst doorbreken. Gelukkig kennen we genoeg verhalen en zien we die ook terug in de praktijk: Ouderen met een mooi verhaal die kijken naar de mogelijkheden in hun leven. De oudere van nu is namelijk mondig, weet wat goed voor hem is en wil daarnaar kunnen handelen. Of dat nu gaat om wonen, familie en vrienden, werken of reizen maar ook als het gaat om het ouder worden zélf. Wij willen laten zien hoe mooi, wijs en verrassend ouderen zijn en hoe belangrijk de rol is die zij nog steeds in onze maatschappij spelen. Ons doel is de échte ouderen laten zien en deze groep een podium geven door ze in hun kracht te zetten.

Naar deze mensen zijn wij op zoek om een mooi, inspirerend boekje uit te brengen over de ouderen anno 2016. Een boek vol met prachtige, positieve verhalen. Natuurlijk horen daar ook sfeervolle foto’s bij. Kortom we zoeken zo’n 40 tot 70 ouderen in de leeftijd van 75+ die positief in het leven staan en een mooi, krachtig verhaal hebben en dit met ons willen delen. Naast een gezellige middag krijgen de deelnemers uiteraard een bijzonder portret van zichzelf en het boek cadeau.

Ken je of ben je zo’n oudere?
Neem dan contact op met Susan Blanco
Bekijk haar profiel op de Nationale Hulpgids >>
of haar website www.sengeo.nl

susan sengeo

About Susan Blanco

Susan Blanco is Sociaal Pedagoog en Specialist in Welzijn vanuit haar bedrijf SenGeO. Susan wilt professionele (mantelzorg)ondersteuning, begeleiding of gezelschap bieden van mens tot mens, op een menselijke niet al te ingewikkelde manier. In haar werk en dagelijks leven komt ze regelmatig mensen tegen met boeiende levensverhalen, dit deelt ze graag met ons in haar blogs. Wil je meer weten over Susan en haar dienstverlening, ga dan naar haar profiel op de Nationale Hulpgids of naar haar website

5 Reacties »

 • asjemenou zei:

  Beste SenGeO,

  leuk idee!
  Maar ik kan mij ergeren aan het verkeerde gebruik van irriteren… u ergert zich aan en u raakt geïrriteerd door iets.
  Succes!

 • Myriam zei:

  Ik vroeg me net af of ik zou reageren op dit mooie idee dat hierboven beschreven staat. En toen las ik de reactie van alsjemenou. Ja, ook ik heb me geërgerd aan het verkeerde gebruik van irriteren. Het wordt tegenwoordige heel vaak verkeerd gebruikt. Maar het idee is een erg leuk idee. Succes.

 • Anna zei:

  tjonge jongen wat een gezeur over één woordje. Mensen kijk toch naar de inhoud. Ergeren of irriteren, boeien! Het gaat om de inhoud, en die is fantastisch!! Meiden heel veel succes en jullie hebben mijn mail…..

 • raam zei:

  ik heb er vooral moeite mee als mensen niet zelf de verantwoording van hun gevoel dragen maar die n ander verwijtend inwrijven

  bv n nwe vrijwilliger wil allerlei dingen die ik niet kan
  daar ergerd ze zich blijkbaar aan
  en verwijt mij dan dat ik niet leuk ben en haar n rot gevoel heb gegeven !!

  haar gevoel is haar verantwoordelijkheid en niet die van mij
  als zij geen nee wil horen wil ze macht over mij als hulpvrager

  ………………..

  als mensen zich ergeren of irriteren zegt dat wat over die persoon die zich ergerd of irriteerd
  die is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen gevoel

  daar n ander de schuld van geven is emotionele chantage

 • Diana Kaan zei:

  wat goed dat er gereageerd wordt op het artikel dat Susan plaatste!

  Het heeft ons doen besluiten de interviews voor het boek te redigeren. Het is namelijk ons doel om een positieve insteek te nemen. Niet om mensen te ergeren of irriteren….opbouwende kritiek is dan ook welkom! groet Diana Kaan