Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:

Interessant artikel?

Deel het via:

Home » categorie Nieuws » artikel

Decentralisatie maakt ouderenzorg niet goedkoper

De decentralisatie van de ouderenzorg heeft niet geleid tot bezuinigingen maar eerder tot hogere kosten, minder zorg en meer bureaucratie.
Dit heeft het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico berekend, onder andere voor de Groene Amsterdammer en het Algemeen Dagblad.

2 jaar geleden vond een grote decentralisatie-operatie plaats, om de zorg dichter bij de mensen te regelen en goedkoper te maken. Maar volgens Investico is het de overheid niet gelukt om structureel te bezuinigen op ouderenzorg. “Per oudere zullen de kosten voor de langdurige ouderenzorg binnenkort terug zijn op het niveau van drie jaar geleden. De besparingen worden teniet gedaan door stijging in de kosten op andere zorggebieden en door extra investeringen die nodig zijn om de zorg in de verpleeghuizen weer op aanvaardbaar niveau te krijgen.”

Investico concludeerde dat het Rijk in eerste instantie wel heeft bespaard op langdurige zorg voor ouderen, maar dat kwam door een andere bezuinigingsoperatie uit 2012. Sinds die tijd heeft de overheid 1,33 miljard euro bezuinigd op de ouderenzorg, waardoor er zo’n 420 euro minder wordt uitgegeven per 65-plusser dan vijf jaar geleden.

Problemen vooruit schuiven

Het doel van de besparing was om de kosten van de dure verpleeghuiszorg terug te dringen, maar dit heeft volgens Investico veel achterstallig onderhoud veroorzaakt. Investico wijst erop dat volgens de Nederlandse Zorgautoriteit 1,3 miljard extra moet worden geïnvesteerd in verpleeghuizen om de kwaliteit te verbeteren. De overheid investeert volgend jaar alvast 435 miljoen extra in verpleeghuizen.

Ouderen meldden zich in 2016 20% vaker op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen dan het jaar ervoor. Ook nam het beroep van ouderen op zorginstellingen, omdat zij om medische redenen tijdelijk niet thuis konden wonen toe met bijna 90%. Investico constateert dat als gevolg van de transitie de bureaucratie in de wijk- en thuiszorg is “geëxplodeerd” en dat gemeentelijke regels niet in de plaats zijn gekomen van de bureaucratie van de rijksoverheid, maar erbovenop.

De decentralisatie van de ouderenzorg had nooit gepaard mogen gaan met een grote bezuiniging, concludeert zorgeconoom Guus Schrijvers in een reactie. ‘We hebben de ouderenzorg grotendeels afgebroken zonder dat er goede zorg thuis tegenover stond.’

Prof dr Rob Van Eijbergen van de Vrije Univesrsiteit in Amsterdam noemt de overheveling van zorgtaken van het Rijk naar gemeenten ‘het slechtste van twee werelden’. Het leidde volgens hem tot ‘marktwerking zonder vrijheid van de markt en bureaucratie zonder de zekerheid van een overheid.’

Lees hier het gehele artikel:

https://www.platform-investico.nl/artikel/de-paarse-krokodil-terug-nu-prijs-verhoogd/

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.