1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Heksenjacht geopend op PGB Houder

25 Reacties

Negatief nieuws blijkt in Nederland beter aan te komen dan positief nieuws. Vooral als het om zorg gaat horen wij liever verhalen over misbruik van de regels en liefst horen wij dat de fraude ook nog gepleegd is door een allochtoon.

Maar dat wij in Nederland zo diep konden afzakken dat wij negeren wat er in de grondwet staat, had ik nooit verwacht.

Zorgkantoren hebben als taak de AWBZ gelden te controleren en daarmee hebben ze dus ook de controle functie over de welbekende PGB budgetten. Nederland is een VRIJ land (zeggen wij). Wij kunnen ons objectief verkregen recht op zorg verzilveren in een budget (PGB) zodat wij de VRIJHEID hebben om zelf naar wens zorg in te kopen. Dit objectief recht is vastgesteld door het CIZ, een onafhankelijk overheidsorgaan waar wij met ons allen zo'n slordige 130 miljoen voor betalen.

Deze VRIJHEID blijkt echter een illusie te zijn. Het zorgkantoor is namelijk volledig de weg kwijt geraakt. Ze trekken de expertise van het CIZ in twijfel en gaan op eigen initiatief met onze kostbare belastingcenten het gehele recht op zorg opnieuw toetsen! Ze hebben er zelfs een geheime afdeling " speciale zaken" voor opgezet.

Blijkbaar heeft het zorgkantoor teveel naar CSI-achtige programma's gekeken want ze nemen hun taak uiterst serieus. Zelfs het Amerikaanse rechtssysteem nemen ze over.

Voor het gemak vergeten ze namelijk dat wij in Nederland samen besloten hebben dat MEN PAS SCHULDIG IS MITS BEWEZEN EN HET NIET ZO IS DAT DE BURGER EERST VEROORDEELD WORDT EN VERVOLGENS ZIJN EIGEN ONSCHULD MOET GAAN BEWIJZEN.

Neem nu Mevrouw Akbas.

Zij heeft al jaren een PGB voor haar gehandicapte zoon. Alle verantwoordingen over de verkregen gelden zijn alle jaren door het zorgkantoor goedgekeurd. Van de ene op andere dag krijgt zij te horen dat ze aan de criteria voldeed om op de afdeling speciale zaken te komen. Welke criteria dat waren was STRIKT GEHEIM, maar ze waren echt zorgvuldig vastgesteld, zo werd ons verteld.

Haar budget en daarmee haar recht op zorg werd acuut stopgezet totdat het onderzoek afgerond zou zijn, dit zou enkele maanden duren! Mevrouw zat van de ene op andere dag zonder zorg. Er werd vanuit gegaan dat mevrouw fraude had gepleegd, alleen kreeg ze niet te horen waar dat op was gebaseerd ..wellicht haar achternaam of postcode?

Mevrouw Akbas moest meewerken met het onderzoek en haar werd verzocht om alle gegevens van de laatste 3 jaar op te sturen (deze gegevens was het zorgkantoor namelijk zelf kwijtgeraakt bij verhuizing!) Ze moest dus zelf aantonen dat ze niet schuldig was en dit terwijl ze niet eens te horen kreeg waarvan ze beschuldigd werd.

Na een wat dwingendere vraagstelling wilde het zorgkantoor loslaten dat de cijfers niet klopten. Op verzoek van mevrouw Akbas heb ik haar dossier doorgenomen en mijn bevindingen voorgelegd aan het zorgkantoor..want wat bleek! De cijfers die niet klopte bleken een gevolg te zijn van een rekenfout DOOR het zorgkantoor zelf!

Een excuus kon er echter niet van af, want er was ook nog een TROEF in handen! De cijfers waren nu wel verhelderd maar mevrouw kon het CIZ wel eens verkeerd hebben voorgelicht..het onderzoek zal pas afgerond worden als het CIZ (onder dwang van het zorgkantoor) OPNIEUW een onderzoek naar het recht op zorg inzet! Hierbij even vermelden dat dit nog geen 8 maanden geleden was gedaan door CIZ!

Als we nu deze gehele controledrang in Nederland eens aan de band leggen en wij ons aan de grondwet houden... dan kan er heel wat bezuinigd worden..zonder dat de mensen die het nodig hebben minder zorg ontvangen!

25 Reacties

  • M zei:

    Het moet niet gekker worden!
    Ik begin me langzaam aan te schamen voor mijn nederlandse identiteit, want in zo'n land met zulke praktijken wil je toch eigenlijk helemaal niet wonen! Ik vind het walgelijk.

  • Reinier zei:

    Niet alleen allochtonen worden gediscrimineerd, maar ook mensen aan de onderkant van de samenleving, mensen met een lager leervermogen dan gemiddeld, mensen met neurologische stoornissen zoals Autisme, mensen met een afwijkende voorkeur van seks, zoals homo's of Lesbisch, enz enz.

    Ik weet niet of Nederland nog lager kan gaan zakken. De tijd zal het gaan leren.

  • Lian zei:

    Het is echt werkelijk te gek. Het zorgkantoor vraagt ineens ook om begeleidingsplannen (naast nota's en overeenkomsten) die dan waarborg zouden moeten bieden voor de inzet van zorg..... Er wordt dan ook nog uitdrukkelijk bij gesteld dat het niet gaat om intensieve controle. Dat is namelijk wel vastgelegd en bepaald hoe vaak het zorgkantoor dat mag doen bij een budgethouder. Ik begeleid een familie waarbij de man jong dementerend is. Hij loopt weg en is verward. Hij heeft een indicatie en zijn vrouw is in dienst van zijn PGB om hem veilig te houden. Nu kun je dat afleiden aan de arbeidsovereenkomst omdat het een overeenkomst is met een inwonend familielid en hoe gek, ze hebben ook nog dezelfde achternaam. Bovendien is er een formulier familieverhoudingen ingevuld waar uit je dat ook zou kunnen herleiden, maar nee het zorgkantoor wenst ook een begeleidingsplan. Ik heb de echtgenoot geholpen met het "opschrijven" wat zij voor haar man doet en dit hebben we opgestuurd. Geen bericht van ontvangst, geen afkeuring, geen goedkeuring, gewoon stilte. Tot gisteren bij de familie een brief met een budgetafrekening binnen viel met een afgekeurd bedrag ter hoogte van het salaris wat door de SVB aan de echtgenote was uitbetaald in 2010. Volledig afgekeurd dus! Vandaag viel bij hen een acceptgiro binnen omdat er niet (binnen de termijn) was voldaan aan dat wat het zorgkantoor had gevraagd. Schandalig.
    We laten het er natuurlijk niet bij zitten en gaan in bezwaar maar belachelijk!!!!!!!!

  • kees zei:

    wat ben ik blij dat ik op mijn stoel zit, anders zakte mijn broek spontaan van mijn kont.
    Ik word er echt ziek van dat je als zwaar misdadiger word behandeld.
    zelf kan het zorgkantoor er ook wat van.
    ze geven altijd de ciz de schuld. Maar maken er zelf een afval berg van
    Mijn eigen bijdrage werd op het maximale gesteld door het zorgkantoor omdat het ciz de gegevens niet had geleverd.
    Ciz benaderd en deze had maanden geleden al bericht gestuurd.
    Na veel mailen en bellen en gegevens opsturen kreeg ik ruim 8 maanden extra geld gestort in 2011 over 2010. ruim 4000 euro.
    helaas kon ik mijn zorg niet meer inkopen, dus ik kon van de 4000 euro ruim 2800 terug storten.
    Ook hier kon geen foutje bedankt af.
    ze willen je gewoon ontmoedigen denk ik.

  • Emiel zei:

    En zo zie je maar weer dat we in een gekozen DIDTATUUR leven.

  • bewust zei:

    De Sukkels van t zorgkantoor maken bij mij ook al 2-3 jaar dezelfde fouten...uitleggen kunnen ze t niet,maar het moet hen steeds uitgelegd worden... waar hun de administratieve fout gemaakt hebben :(( misschien moet er eens meer gecontrôleerd worden op t (dis)functioneren van de zorgkantoren!!!En ipv n behandelingsplan n afhandelingsplan op tafel komen!Een bepaald
    opleidingsniveau verplichting eraan verbnden ook!?
    Heb begrepen dat t aantal klachten bij de Nationale Ombudsman ook niet minimaal is over hun functioneren via insiders. Misschien dat iedereen waarbij dergelijke zaken zo beroerd lopen ook n klacht neerlegd bij de Nationale Ombudsman dan denk ik dat er zo n advies uit zal rollen en dit iig ook richting Politiek ook zal gaan rollen....

  • liwen zei:

    dit verhaal is echt shockerend, wat gemeen zeg!

  • frank zei:

    Beste Lian,

    bij mij weten mag een CIZ en zeker een ""zorg"kantoor nooit inhoudelijk vragen wat de hulpverlening precies behelste, het is slechts aan het CIZ tijdens de indicatiestelling te bevragen om welke problemen het gaat en op welke wijze wat begeleiding geboden kan worden.De handelwijze van dat Zorgkantoor kent m'i geen enkele wettellijke grondslag en er is sprake van willekeur, in strijd met de alg. beg. van hoorlijk bestuur die NORM zijn voor ieder bestuursorgaan. de bestuursrechter zal hen in het ongelijk stellen .
    Indien er wel een wettelijke grondslag zou bestaan (door wie vastgesteld ?) dienen er officiele beleidslijnen te bestaan. Je kunt dan krachtens de WOB) (wet openbaarheid van bestuur) de officiele onderliggende beleidsstukken in deze opvragen.
    Als die niet bestaan, of geen wettelijke grondslag bestaat hiertoe dan zijn de leken van het zorgkantoor (hoe zit het met hun opleiding) goed fout,
    misschien kun je mij wat meer vertellen,?? enne ..neem een goede advocaat he..
    Bij een niet goedkeuring van de uitgaven dient men een gemotiveerde beschikking af te geven waartegen bezwaar of rechtstreeks beroep kunt instellen.

  • Saskia zei:

    Ik (zorgverlener) werd ooit gebelt door het zorgkantoor over een gezin waar ik al jaren kwam. Of ze het budget voortaan aan mij over konden maken, want misschien dat dat verstandiger was. Toen ik doorvroeg bleek dat ze bedacht hadden dat mensen met een moeilijk gezinsleven vanwege kinderen met een autisme spectrum stoornis, vast het geld niet konden beheren.....

    Of door het CIZ, met de mededeling dat ze mensen met een autisme spectrumstoornis nooit een budget toekennen, dit gaat namelijk nooit meer over, en dat is nodig wil je er een PGB voor toekennen.

    Ik blijf me keer op keer verbazen. Ik werk nu denk ik zo'n jaar of 8 via het PGB en geniet nog elke dag van mijn werk. Maar er zitten dagen bij dat ik er moedeloos van wordt, mensen die onjuist behandeld worden, zeker door de telefoon. Mensen die flink gekort worden op hun budget zonder duidelijke reden. Gezinnen die voor een tweede persoon geen PGB krijgen 'omdat er al iemand anders is met een budget'. Mensen die te horen krijgen dat ze zelf toch best drie kinderen ( waarvan 2 met een stoornis) onder kunnen brengen bij een opa of oma als het te veel is voor andere kinderen of henzelf.

    Wat moet ik hen vertellen/uitleggen als gezinnen/mensen me hierover bellen?

    Ook met bemiddelingsorganisaties heb ik nare ervaringen (zie ander topic in deze nieuwsbrief), van forse bemiddelingskosten, tot hoge uurlonen ( waar je tijden later achterkomt bij toeval), tot rechtstreekse dreigementen ( als je bij ons weg gaat mag je niet alleen Saskia niet meenemen, we zullen ook zorgen dat het zorgkantoor niet voldoende reden meer heeft om een budget toe te kennen).

    Ik vindt het belangrijk de zorg af te kunnen stemmen op de persoon, vandaar dat ik ooit zo begonnen ben. Sinds enige tijd werk ik echter weer deels voor een instelling, want het wordt me te onzeker....Ik moest al op verschillende plekken stoppen omdat het budget te krap werd en merk dat er bovendien veel meer aanbod is (vaak onervaren mensen die van alles aanbieden, maar weinig waar maken). Soms komen mensen dan terug, het koste minder, maar bleek niet te zijn wat ze zochten.

    Gelukkig zijn er nog de mensen waar ik wel kom, het blijft uitdagend, persoonlijk en fijn werk.

    Of het discriminatie is weet ik niet, maar wel op z'n minst een ontmoedigingsbeleid waar je U tegen zegt!

  • Saskia zei:

    @frank

    Fijn iemand die meer kennis heeft! Ben altijd blij dat er mensen zijn die zich verder verdiepen. Wat ik alleen lastig vind is dat de mensen waar ik kom zich vaak wild schrikken en ook niet weten wat wel en niet mag. Daarom gaan ze dan mee in alle vragen en leggen ze zich ook vaak neer bij besluiten.

  • Ikke zei:

    Ach ik heb 2 kinderen met een PGB en elke indicatie of her indicatie zijn ze onze papieren weer kwijt...
    Zo gaat het al zeker 4x nu, vergeten in te scannen, vergeten onder op een stapeltje....

    De afdeling heeft achterstand, dus duurt het eeuwen eer er een budget gestort wordt...

    Zo ook met je afrekeningen, je moet ook al is je budget gewoon verlengt, gewoon tot de datum dat de indicatie afloopt verantwoorden, ipv gewoon het eind van het jaar... en zet je het op 1 formulier dan is het te moeilijk om het totaalbedrag dat is uitgegeven naast het verstrekte budget te leggen en wordt je budget stop gezet.... terwijl het jaarbedrag gewoon klopt dus!!

    En dat na gebeld te hebben, was notabene het advies van het zorgkantoor zelf om het gewoon eind van het jaar in 1x te verantwoorden, nee dat klopte volgens de volgende medewerkster weer niet, dan moest ik de datum voorop het formulier doorkrassen en aanpassen, maar nee volgens de 3e medewerkster mag dat dus ook niet.... dan moet je op het ene formulier gewoon 0 zetten en die ook nog insturen....snappen jullie het nog? nou ik niet meer hoor!!!

    Het is om gek van de worden, mogen wel een budget krijgen ten ontlasting van stress ten gevolge van het zorgkantoor....

  • Emmy Wijngaard zei:

    Inderdaad, bij een zorgkantoor word je beschuldigd, terwijl je schuld nog niet bewezen is.
    Het is mij gebeurd dat een directielid, althans een vrouw, duur gekleed komende met hoge hakken en een dure auto, mij kwam vertellen dat ik geen rechten had, mondeling natuurlijk. Daarna ben ik op haar kantoor geweest, roze marmer chique was de hal het duurste van het duurste, chique en groot. Ik werd vriendelijk ontvangen en compleet voor de gek gehouden, o.a. de uitleg ging als volgt Jaar 2005 dat waren getallen onder elkaar van 2004 - 2005 - 2006, aldoor enkele maanden zoveel storting in verschillende jaren en hier zou dus uit blijken dat ik dat geld had ontvangen voor mijn man parkinson en moeder 100 jaar, 2 24 uurs patienten , die bij mij wilden blijven voor het jaar 2005, de berekening klopte voor geen meter, de administratie werd vastgehouden van mij door per saldo, nooit terug gehad. DUS GEEF JE ADMINISTRATE NOOIT AF!!!!, want je hangt!!
    Ook de affaire administratie weg door zorgkantoor komt nogal eens voor. Kortom het heeft al mijn geld gekost plus schulden, vroeg me af waar dat geld van die zorg dan gebleven was, want wij kregen het niet helemaal. Het bewijs lag bij de zorg en ik werd beschuldigd ook nog dat moeder mishandeld was door mij.
    De zaak is natuurlijk nooit uitgezocht, en de aanklacht door mij wegens valse beschuldiging was niety geldig ging de doofpot in! Dus layten ze het zorgkantoor eens nakijken, dan komt er een hoop boiven water.
    Aantoonbare bewijzen liggen hier.

  • Emmy Wijngaard zei:

    Ik heb wat leed gezien, veroorzaakt door het zogenaamde zorgkantoor.
    Vriendjespolitiek en graaiers
    Dat is mijn conclusie.
    Waar blijven nu die 12000 verpleegsters aan het bed en geen
    koffiejuffrouws, die het overigs goed menen, maar niet met mensen kunnen omgaan.
    ewm

  • Astrid zei:

    Ik ben ook een van die mensen die na 3 maal opnieuw verantwoording af te moeten leggen voor mijn zoon s PGB, door een begeleider die even mijn taak over moest nemen daar ik zelf in bed belande.\Hij dacht dit grondig te doen , met behandelingsplan erbij. werd er ineens gezegd dat hij mij ook zorg verleende en dit in mindering gebracht moest worden op de pGB, 1 verkeerd regeltje of jou naam voorop ipv mijn zoon kan je dus de kop kosten.
    affijn , vanuit mijn toestand, het heft toch maar weer zelf in handen genomen en 3 maal opnieuw alles op te sturen , kreeg ik eindelijk te horen dat alles klopte.
    he he kon weer ademhalen, DACHT IK.
    Ineens een intensieve controle paar weken later.
    Ook dat klopte weer niet volgens hun, nog meer uitleg over de gemaakte kosten , daar er niet precies in de zorg overeenkomst stond wat een tijdelijk verblijf koste ect.
    Dit is al een kleine 3 jaar verschillend , maar meestal het zelfde. lijkt me logisch dat een weekend opvang minder kost dan een midweek cw week cq crisis opvang. ( overigens duidelijk vermeld in de rekening )
    heb alle nota s, alle bank afschriften, steek niets in eigen zak, moet nl gezien mijn eigen kapotte rug en inmiddels ook psychische problemen alle zorg wel uit handen geven.
    Dan zijn het ook nog eens de grote zorgkantoren waar over ze moeilijk doen.
    dat men moet controleren oke , alle begrip, als je niet aan kunt tonen dat je hebt ingekocht ipv uitgegeven.
    maar gezinnen ( alleenstaand wordt nog extra gepakt ivm tog) als deze, we hebben nl niet voor niets een pgb toegekend , hebben het al moeilijk genoeg.
    Ook is het niet zo dat ze maar als boterbriefjes de toonbank overgaan.
    een ieder weet dat je niet zomaar een pgb krijgt of een verlenging.
    Alsof de zorg en de problemen al niet genoeg zijn voor ons als ouders, zorgen ze ook nog even dat je helemaal in elkaar klapt.
    Wordt de intensieve controle nl niet geaccepteerd , kom ik voor het eerst van mijn leven als gehandicapte , dus onder aan de ladder als nog in de financiele problemen, omdat ik een pgb voor mijn autistische zoon kan terug betalen. Kosten plaatje, zo n 16000 euro.
    kleine kanttekening, betreffende zorgkantoren en inkoop zorg.
    ik kreeg een PGB, vroeg om hulp, bij MEE, wat zijn goede zorgkantoren, waar moet ik heen , hoe moet ik het doen.
    komt er zo n mevr thuis, meerdere keren en kon alleen zeggen : ik weet het niet, zal eens bellen, deed ze waar ik bij was, en ook die wisten me niet te vertellen waar ik heen moest. Dus zoek het maar uit.
    Wie heeft er nu geleerd voor dit soort dingen en wie moet ons begeleiden.
    Maar zoals hier boven al vaker beschreven, leert het zorgkantoor schijn baar niets bij in de loop der jaren en hebben ze van excuses niets gehoord.
    dat jij maanden in de stress zit en daardoor minder goed voor je kind of ander familielid kan zorgen dat doet er schijnbaar niet toe.
    Maar goed, positief denken ?
    De zorg vervalt toch volgend jaar, dus PGB ben ik dan toch wel kwijt daar ik cq mijn zoon het meeste krijgt voor tijdelijk verblijf, daar de situatie thuis anders niet te handhaven valt.
    Dus weg PGB, minder zorg ?? welkom pleeggezin??
    ja hoor het wordt er allemaal beter op, vooral voor dit soort mensen.
    Alle mensen met een PGB dat ze nodig hebben kunnen NIET zonder.
    maar mensen met autisme of aanverwante aandoeningen , worden door de maatschappij misschien nog wel minder begrepen, valt tenslotte niet altijd iets aan te zien. En doe je volgens de buiten wereld toch al moeilijk. En tja als het zorgkantoor kan zeggen en de regering dat mijn kind per direct geen autisme meer heeft, wie ben ik dan als leek om te zeggen dat hij het wel heeft??????????
    een niemand,een niemand , die zorgt , die piekert, die nadenkt, niet meer slaapt, een nobody.
    En als het aan de regering ligt worden alle gehandicapten een nobody !
    ogen dicht, snaveltjes toe, kop in het zand.
    gehandicapten ? waar ? hebben we die dan ? nee vast niet !
    Klink ik boos? ben je mal, ben psychisch gestoord !

  • Lian zei:

    Arme Astrid, Arme wij allemaal. Het is echt ook om gestoord van te worden. Ik help al een aantal mensen en zou zo zeggen kom, ik ga je ook helpen. Maar ik weet gewoon dat ik dan zelf ook ga overlopen. Zoek hulp.
    juridische afdeling van de CG raad, (ws ben je lid van de NVA en zo kun je ook een beroep doen op hun ondersteuning) maar het kan bv ook via je lidmaatschap van Per Saldo. Ik heb ook geen hoge pet op van de medewerkers van MEE. Veel te algemeen. Maar je kan ook naar het juridisch loket. Hun advies is gratis en niet gekoppeld aan een lidmaatschap. Zeker in jouw situatie is een advocaat op basis van een (kosteloze) toevoeging mogelijk. Ik weet dat het weer energie kost en dat zou eigenlijk niet moeten hoeven. Het is inderdaad van de knotse deze handel en wandel van het zorgkantoor. Maar ergens in je verhaal moeten aanknopingspunten zijn, waar juridisch iets mee te doen valt.
    Voor jezelf en voor alle lotgenoten. Ik kan me ook voorstellen dat je denkt, ik kan niet meer, laat de lotgenoten met meer energie het maar doen. Toch goed dat je het hebt opgeschreven zo. Ik hoop dat dat je in ieder geval iets heeft opgeleverd en mensen wakker schud. Ik weet in ieder geval dat ik wel strijdbaar ben en blijf voor een eerlijke bejegening van de mensen die ik ondersteun. En Frank, of het mag of niet. Volgens een medewerker van het Zorgkantoor West Brabant is dat nieuw beleid. Het Zorgkantoor heeft een verplichting zeggen ze om uitgaven die zij niet vertrouwen te onderzoeken. Ik ben wel benieuwd waar jij op baseert dat het Zorgkantoor dat niet mag en dat het een taak is van het CIZ (of bjz). je mag me ook rechtstreeks mailen [email protected]

  • Astrid zei:

    Ps .

    heb 8 uur thuiszorg( voor mezelf), kon ik PGB voor krijgen , heb bedankt , doe maar in natura!
    kan dan niet zelf beslissen wie er komt, wanneer, hoelang.
    moet dan wel thuisblijven en steeds invallers accepteren.
    vertrouwen hebben in vreemde die overal komen in mijn huis, die ik niet kan natrekken op goed gedrag ect.
    die ook allemaal maar om moeten kunnen gaan met mijn zoon.
    En ik terstond een klik mee moet hebben.
    maar ik Heb tenminste hulp, lever wel veel in, van mijn toch al beperkte vrije tijd,maar ja, wat moet je anders?
    Nog meer verantwoordingen en intensieve controles , no thnks.
    want wie weet simuleer ik dan wel, en heb ik geen kapotte rug, en slik ik alle medicatie , omdat ik wellicht wel aan de drugs zit.
    En ben ik te lui om te werken, en geniet ik van de bijstand.Ik ben maar een mantelzorgen ! hele dagen vakantie toch?

    En betreft bezuinigingen regering en nu praat ik even alleen voor mezelf en natuurlijk mensen die in hetzelfde schuitje zitten.
    Zoals ik al zei ben ik alleenstaand.
    .
    pa is verdwenen, kan niet omgaan met zijn zoon en dochter, trekt het niet. doet afstand, psychisch en financieel. dat was een vorm van tijdelijk verblijf , weekend naar Pa.
    maar hij kan gewoon opstappen,no problem.
    je wint tig recht zaken betreffende kinderalimentatie , maar betalen ho maar.
    Dus wie betaald , de gemeente !
    belachelijk , hiervan kunnen ze de gehele PGB vergoeden.
    das pas bezuinigen!!!

  • Astrid zei:

    Beste Lian.

    Ik ben zeker nog strijdbaar hoor, al ben ik aan het eind van me latijn met weer een hernia.
    Maar mijn hele leven vecht ik al voor mijn kids , maar ook zeker voor een schuld vrij leven.
    En als het zorgkantoor , de intensieve controle, na 2 maal weer opsturen en begeleiding hierin van de zorgkantoren( die ik heb ingehuurd) hierin niet accepteert neem ik zeker een advocaat in de hand.
    want ik kom echt NIET in de schulden voor zorg die mij is toezegt en die ik gebruikt heb op een eerlijke manier.
    Misschien zit er een klein foutje in een contract(inmiddels opgelost als goed is ) , maar ze kunnen zien dat ik hiervoor betaald heb, dat hij geweest is ect ect. Geld wat over was, netjes terugbetaald, dus haal niet eens het onderste uit de kan.
    gebruik alleen dat wat nodig is.
    nee............ ik vecht wel door, zoals denk ik een ieder van ons wel doet, al zou het niet zo moeten gaan.
    Weer een kostenplaatje dus , duurder dan een PGB.

  • R.M. de la Porte zei:

    Korte opmerking: wordt het niet tijd voor een soort zorg-ombudsman? En dan een met een (naar de overheid met name...) bindend oordeel? Daarnaast vraag ik mij af: als media zo smullen van "slecht of negatief nieuws", waarom schrijven ze dan niet over dit soort misstanden?

  • frank zei:

    Beste Lian,

    bij een redelijk ernstig vermoeden van fraude mag het zorgkantoor of het OM een nader onderzoek instellen, dit dient dan middels vigerende beleidsstukken, richtlijnen aangegeven te worden,.dus geen willekeur.
    Indien die medewerker van dat zorgkantoor in Brabant stelt dat zij mogen vragen om ''begeleidingsplannen'', dan dient daartoe een wettelijke grondslag te bestaan, dan dient dat tot uitdrukking te komen in hun officiele beleidsstukken,.
    Een verzoek om toezending van deze onderliggende beleidsstukken ex de WOB dient door het zorgkantor zsm , binnen 14 dagen (art. 6 WOB) gehonoreerd te worden. Mocht blijken dat men dat mag vragen wat de pgb-er /hulpverlener inhoudelijk hebben uitgevoerd dan is dat in strijd met je recht op privacy hetgeen een grondwettelijke verankering kent en tevens beschermd wordt door het EvrM.tenzij er een redelijk vermoeden van fraude bestaat, dat dient dan gemotiveerd te zijn.
    Overigens, een begeleidingsplan is voor langere termijn natuurlijk niet vast te stellen, de situatie kan van dag tot dag, van week tot week verschillen,dus nogal absurd om uberhaupt te vragen om dit soort ''begeleidingsplannen'' , zeker als dit door het CIZ tijdens een huisbezoek al uit de doeken is gedaan.
    De reacties die ik hier lees zijn in en in triest, en getuigt van machtsmisbruik door het zorgkantoor, maar je staat niet rechteloos, neem een goede advocaat.
    hoop dat ik hiermee wat duidelijker ben . (privacyschending was voorheen altijd taboe..alles riekt naar willekeur.)

  • Astrid zei:

    Ik heb de buik vol van Bindende oordelen, want niemand die er iets aan doet als ze niet nageleefd worden ! Zijn ook weer regeltjes voor nl
    been there seen it
    Onbegrijpelijk maar waar.
    ze controleren ons, intensieve controle s, verantwoordingen ect.
    Wie controleert de instanties en krijgen wij dan ook het bindend oordeel te horen ?
    nee daar heb je van die mooie potten voor,
    DOOFPOTTEN

    je idee is goed, maar hoezo een bindend oordeel?
    in dit geval hebben we die toch, we hebben zieken naasten, bepaald en gecheckt door artsen en psychologen.
    Een aandoening, handicap , voor de rest van hun leven.
    maar van de een op de andere dag, kan je ineens lopen, zien, begrijpen ect.
    Ben blij dat de politiek ons allen genezen verklaard !
    wel raar dat als je een been breekt , die toch nog in het gips mag.
    maar als het niet hersteld, tja dan hoor je bij onze groep,
    WELKOM

  • frank zei:

    ..wat is ontstaan is een geinstitutionaliseerd wantrouwen jegens de arme ''onderkant'van deze maatschappij, terwijl er voor vele miljarden wordt gefraudeerd in het bedrijfsleven, alleen al onze multi-nationals ontduiken de belasting voor ruim 16 miljard,dit is geld waar de werkende klasse voor heeft gezwoegd.
    Maar.. daar komen ze niet aan, nee, kwetsbare mensen helemaal kapotmaken..
    De arme ''onderkant'van onze aandeelhouderseconomie wordt al te zeer in de kwade hoek gezet, gestigmatiseerd, bevindt zich in een uiters kwetsbare positie waar de klappen te veel en te dicht op elkaar vallen,. Herstel de eerlijkheid en solidariteit om een beetje vertrouwen bij arme zieke mensen te herwinnen , doch de heersende manager-cultuur, het gebrek aan inlevingsvermogen , dreigt mensen in hun mens-zijn te schofferen ,financieel voorgoed bankroet, geen open oog voor de belangen van die ander, die kwetsbare pgb-er, bevooroordeeld.
    Medewerkers van zorgkantoren gedreven door een te ver doorgeschoten ''fraude-alertheid''een beleid dat ont-mense-lijkt.
    Medewerkers die gewoon hun werk doen,iedere dag weer, en zich niet verantwoordelijk weten voor misstanden en incompetentie..
    De medewerkers conformeren zich aan deze nieuwe cultuur van machtsmisbruik,ook hij wil ''erbij horen'',ze leven in een schijnbewustzijn ,zodat ze eender denken en eender handelen en zich aanpassen aan de autoritaire persoonlijkheid'', hij die zich niet hieraan wenst te onderwerpen zal t zwaar te verduren krijgen.
    In tegenstelling tot de neo-liberale retoriek (de terugtredende overheid) zullen juist deze staatsbureaucratien en controleapparaten die grenzen aan het paranoide aleen maar uitdijen..
    tot zover mijn beschouwing..

  • Susan Verlinden zei:

    Beste mensen,

    Wat een reacties!
    Allemaal even schrijnend.
    En inderdaad daarom is het van belang om je verhaal op mail te zetten en te verzenden naar [email protected]

    Zij coördineert het zwartboek zorgkantoren, alleen door je ervaringen aan haar te mailen kan er echt iets veranderen!

    Sterkte en Succes!

    Susan Verlinden

  • Astrid zei:

    Gedaan ! kopie en mailen maar, uiteraard alleen mijn eigen deel ivm privacy lotgenoten en medemens.

  • Margo zei:

    help !

    Ik zit al maanden in de stress !
    Plots mijn verantwoording afgewezen van 2010, het zou geen AWBZ-zorg zijn !
    Bezwaarschrift ingedient mbv Ggz-Pgb consulent met uitleg over
    hoe, wat, waar de wel daadwerkeljke begeleiding heeft plaatsgevonden.
    Belde vandaag het zorgkantoor op om behandelingsplannen ?

    M.i ook verkeerd geformuleerd

    Help ! Wie wil mij helpen een begeleidingsplan te schrijven ?

    Alvast dank

  • Lian zei:

    Ik had al terug gemailed op de melding dat er weer een reactie was, maar dan wordt het hier niet zichtbaar. Margot, ik wil je wel helpen zoals ik ook in die situatie hierboven deze mensen help, maar dat doe ik omdat de echtgenoot van 75 jaar niet de beroepskwalificaties heeft om dat te doen. Zij is gewoon een echtgenoot die voor haar man met Alzheimer zorgt. Zij krijgt een klein deel van de zorg gecompenseerd door salaris via het PGB, haar dochter die bij hen in is komen wonen doet het leeuwendeel omdat de echtgenoot ook slecht ter been is.
    Het vult hun WAO een beetje aan. Van deze mensen kan je niet verwachten dat ze een begeleidingsplan kunnen schrijven. Maar jij hebt waarschijnlijk hulp ingekocht met je pgb. Die hulpverlener moet dat plan schrijven, Niet jij zelf. Dat is toch ook logisch. Is die hulpverlener uit beeld? Ik wil je wel helpen hoor maar dan moet ik het eerst wel snappen. Ik heb wel wat voorbeelden vanuit de begeleiding van mijn eigen twee kinderen met een PGB en kan nog wel aan meerdere voorbeelden komen die goedgekeurd zijn door het zorgkantoor. Je mag me mailen op [email protected]

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.