1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

"Goed dat er een pgb-keurmerk komt"

10 Reacties

controle pgb-bureausDe lezers van Thuiszorgnieuws vinden het een goed idee dat er een pgb-keurmerk komt. 73% Van de lezers staat achter het keurmerk. Maar tegen de kosten van € 1.000 - €2.000 kijken ze wel op.

Denkt A. Smit dat bureaus alleen in aanmerking komen voor dit keurmerk:

Het is inderdaad zo dat de bemiddelaars met geld dit keurmerk makkelijk kunnen betalen en dit ten koste gaat van zowel het inkomen van de zorgverlener alsmede het budget van de PGB houder.

Henny van Uden ziet vooral wat in de kracht van het publiceren van bona- en malafide bureaus:

Wanneer mensen (pgb Buro’s) achteraf niet aan de eisen voldoen kan hen het keurmerk worden afgenomen en dit kan gepubliceeerd worden. Op deze manier zullen de goede en de slechte buro’s zich onderscheiden.

10 Reacties

  • Herman zei:

    Het kán goed zijn, dat er een pgb-keurmerk komt.
    Maar dit € 1.000,= tot € 2.000,= moet kosten, is natuurlijk belachelijk. Daarbij mag je vooronderstellen dat dit niet eenmalige kosten zullen zijn.
    Volgens mij wil hier weer iemand in korte tijd rijk worden over de rug van de (thuis)zorg. En ongetwijfeld zal de rekening hiervoor uiteindelijk bij de zorgvrager terecht komen.

  • Helga zei:

    Een keurmerk?
    Alsof de zorg inkopen via een PGB nog niet duur genoeg is....
    Als ik ongeveer 500 euro per 4 weken krijg om mijn zoon daar 2x een weekend voor naar logeeropvang te doen, en men rekent 500 euro per weekend denk ik dat we al wel genoeg uitgebuit worden....En dan zijn er ook nog eens rustig 5 a 6 kinderen in 1 weekend aanwezig.....dat is dan wel 2500/3000 euro voor 1 weekend werken....En voor dat geld mogen ze een boer helpen op de boerderij ofzo....ja ik denk wel dat die het bedrag van 1000/2000 euro kunnen betalen voor een keurmerk....

    Maar hoe zit het dan met opa en oma? Dat zijn de enige mensen die mijn zoon met liefde WEL individueel opvangen voor het gestelde bedrag van het PGB...moeten zij straks ook aan een keurmerk voldoen?
    En de studente die wel betaalbaar is en die wij zelf in dienst hebben genomen omdat de uurlonen van instellingen of bemiddelaars zo exorbitant hoog zijn dat wij niet met ons budget uitkomen, moet zij ook aan een keurmerk voldoen of moet zij dan zich bij een bemiddelaar aansluiten om zo tegen 2x het uurloon toch bij ons te kunnen komen?

    Ja ik denk wel dat er controle mag zijn op de prijs/kwaliteit verhouding, maar niet als dit ten koste gaat van de vrijheid om zelf te bepalen al dan wel of niet zorg in te kopen via een bedrijf.
    Men zou er goed aan doen een limiet te stellen aan de uurlonen en bedragen van zorgverleners en instellingen voor de geleverde zorg/opvang.

    Nu is het net alsof het PGB een goudmijntje is voor elke zorgverlener/ zorginstelling die snel geld wil verdienen met zo min mogelijk werk.

  • peter zei:

    Ik krijg een beetje van de nederlandse zorg het
    "jacobse en van es " gevoel , de zorgverlening is voor een aantal mensen schandalig genoeg " een gat in de markt " geworden. En dan kopen we toch een keurmerkje of een erkening , hangen er nog een paar dure kreten aanvast . huren nog even voor een paar uur per maand iemand in met het liefst een universitaire opleiding en draaien maar.

  • Francis Vos zei:

    De Thuiszorg komt oorspronkelijk uit de familiekring. Uitgaande van het ideaalbeeld is dit een zorgzame, liefdevolle en betrokken omgeving waarin de patient verpleegd wordt. De politiek heeft de taken die van de familie naar de kerken doorgeschoven was, op zich genomen. Zorg is een product geworden, zonder de eigenschappen die de zorg was ten tijde van dat dit een taak van de familie was. Zorg IS GEEN PRODUCT en GEEN DIENSTVERLENING. Net zo goed als dat sexualiteit alleen werkt binnen een liefdevolle relatie, werkt zorg alleen als de zorgverlener betrokken MAG zijn. Een gesprek, een gezamenlijk kopje thee en een luisterend oor zijn INTEGRAAL ONDERDEEL van zorg. Mensen in de zorg zeggen allemaal hetzelfde. Maar de managerscultuur bepaald dat geld moet bepalen.

    De schrijver is relatiecoach

    F.M.Vos

  • cis zei:

    In dit land draait alles tegenwoordig om "marktwerking". Ben benieuwd van welke politieke partij deze term afkomstig is. Want het is overal slechter geworden voor degenen die het werk moeten doen en degenen waarvoor je het moet doen, ook bij de schoonmaakdiensten.

    En zo is men erin geslaagd om de arme sloeber arm te houden om zichzelf te blijven VERRIJKEN.
    Wat een walgelijke systeem zeg, baH.
    Weet op welke partij je deze keer gaat stemmen!

  • Roelie Thole zei:

    Helga
    Denk toch dat je te gemakkelijk denkt inzake kosten logeeropvang

    Wij zetten op een groep van vijf kinderen 2 werknemers in.
    De kosten voor deze werknemers zijn niet alleen het bruto uurloon maar ook de werkgeverslasten moeten daarbovenop worden betaald.
    Plus daarbonvenop de ORT


    Daarnaast moeten er dan 7 mensen worden voorzien van
    1 keer ontbijt
    2 keer warme maaltijd
    1 keer lunch
    knabbeltjes -frisdrankjes etc
    2 keer douchen
    et huis moet weer schoongemaakt worden en bedgoed en linnengoed moet uitgeqwassen worden.
    Het logeerhuis moet verwarmd worden ,gezellig aangekleed zijn en uiteraard gehuurd of gekocht worden. Daarnaast werken wij veelal met thema,s waar we vaak spulletjes voor moeten aanschaffen.
    Dus snel rijk worden is er beslist niet bij.
    Wat ik je wel aanraad om eens te kijken dat je een extra indicatie in dagdelen zou kunnen krijgen want heb je bijvoorbeeld daarvoor een indicatie dan kun je vaak wel 2 keer een logeerweekend inkopen.
    Vaak is het zo dat er in combinatie met een logeerweekend ook een dagdeelindicatie wordt afgegeven en of een indicatie persoonlijke verzorging

    Veel succes
    Roelie Thole

  • Helga zei:

    Roelie bedankt voor je advies.

    De logeeropvang waar ik het over heb is nota bene in de eigen woning, die evengoed verwarmd moet worden.
    De begeleiding wordt door de boerin zelf gedaan, niet één medewerker die in loondienst is. Of mensen die naast hun eigen gezin in de weekenden er een paar logeerkinderen "bij" hebben.
    Ik snap wel dat er eten, schoonmaakkosten, loon etc betaald moet worden maar dit staat denk ik nog steeds niet in verhouding tot de inkomsten die ik eerder noemde.

    Er worden weekenden aangeboden in vakantieparken met uitjes naar pretparken en thema's voor dezelfde prijs als op een boerderij waar de boerin alleen de begeleiding doet en de 5 logeerkinderen niet meer kunnen doen dan meehelpen op de boerderij. Of de gezinnen waar de kinderen gewoon meedraaien in het gezinsleven....
    Daar heb ik het dus over......

    Ik vind dat als er een bedrag geïndiceerd wordt, je daar ook de benodigde zorg voor in moet kunnen kopen, en dat is gewoon niet het geval. Wil je extra zaken zoals uitjes dan kost dit meer, maar er zou een soort van basiszorg moeten zijn die wel te betalen is met dit budget.Daarom zijn wij heel blij met opa en oma.

    Maar als er dan ook nog eens een keurmerk moet komen (en dan zullen opa en oma vast afvallen net zoals dat in de kinderopvang gebeurt is) Dan is het dus volledig onmogelijk om nog uit te komen met het budget.

    Ik heb extra budget voor begeleiding in dagdelen, maar deze is voor de begeleiding welke mijn zoon thuis ook nog heeft, deze is er niet voor om dure logeeropvang te betalen.

    Ik zou graag zien dat het budget dat verstrekt wordt voor logeeropvang gelijk is aan de prijs welke we er voor moeten betalen.
    Dus of de prijzen moeten omlaag óf het budget moet omhoog....

    Het is geen kritiek aan het adres van goede opvang, maar wel aan die van mensen die hier een slaatje uit slaan. En daar ben ik er helaas al veel van tegen gekomen.

  • emile zei:

    Graag nog even een reactie op marktwerking.Ben vanuit een commerciele baan in 1990 bewust de zorg in gegaan.Dit vanuit de gedachte, zorg is mensenwerk aan/voor mensen.Heb al jaren het gevoel dat ik weer commercieel moet denken als zorgverlener.Ben zelfstandig gaan werken in 2002 om weer aandacht te kunnen geven aan de mens.Nu een keurmerk halen/kopen is weer een kwestie van geld neerleggen om winst te maken.Heb bij de vorige verkiezingen het "genoegen"mogen hebben om 15 min met Andre Rouvoet te kunnen praten bij een kraam vd cristenunie op de eo familiedag.Er was daar verder niemand en hij was alleen. Daar uitgelegd waar ik al jareen steeds meer tegenaan liep in de zorg. Het heeft niets geholpen.MARKTWERKING betekent niets meer of minder dan,ZOVEEL MOGELIJK WINST tegen ZO LAAGST MOGELIJKE KOSTEN.Het is een utopie en bewijs van kortzichtigheid om anders te denken.Wat mij betreft ook een gebrek van inteligentie en empathie van de beleidbepalers.Zo heerlijk dat moest ik even kwijt.

    Ben werkzaam als verpleger en heb twee kinderen met sinds kort een meer dan noodzakelijk pgb.

    Hartelijke groeten Emile.

  • Maggy zei:

    Ik begrijp niet waarom weekendopvang zo duur is, (verhaal Helga)
    In de tarievenlijst van PGB-AWBZ 2010 staat toch 102 euro per etmaal?
    Ik ben vorig jaar ook voor mezelf begonnen en heb geen keurmerk, er komt bij mij regelmatig een autistische jongen logeren. Ik vraag dan 120 euro, ik sta dan 24 uur tot zijn beschikking, hij kiest meestal zelf wat hij graag wil doen (niet te ver weg en niet te duur), tenzij we met een aantal anderen bv. gaan zwemmen bij centerparcs of zo en er een extra begeleider mee gaat, dan vraag ik 150 euro ( dat is ook incl. vervoer, eten, slapen, etc.) De anderen blijven overigens niet slapen, die gaan alleen mee naar Centerparsc zwemmen met het budget voor dagopvang groep ( 47 euro per dagdeel) Entreegeld wordt niet vergoed uit het PGB en moet ik zelf bekostigen, als de gekozen activiteit te duur is overleg ik eerst met de ouders en moeten de ouders die entree zelf betalen bv.Efteling (de rest betaal ik dan weer).

    Voor mij is een keurmerk niet gunstig, daar ik nog met opleiding bezig ben en nog geen diploma heb, heb wel div. cursussen gevolgd.
    Maar ik probeer de situaties zeker niet uit te buiten, ik vindt het leuk om te helpen en doe mijn werk met liefde en plezier.
    Ik verdien er niet echt veel aan, een keurmerk zijn onwelkome kosten.
    Jammer dat er zoveel zorgverleners wel schandalige prijzen vragen en over de rug van anderen geld als water verdienen, investeren moeten we allemaal, maar dat mag niet ten koste gaan van de clienten die het geld voor zorg vaak hard nodig hebben.
    Ik zie mijn toekomst als zorgverlener somber in met alle nieuwe regels.

    groet, Maggy

  • Roelie Thole zei:

    Etmaal verblijf betekent ook alleen het verblijf -de extra kosten zitten in de begeleiding overdag ,dagdeelopvang en persoonlijke verzorging.
    Meestal wordt er een indicatie afgegeven voor alle onderdelen van de zorg die ook gebruikt moet worden voor de zorg.
    Bij ons betaal je €400 euro per weekend per kind als het kind in een groepje van vijf kinderen komt logeren,komt het kind in een groepje met minder kinderen logeren dan stijgen de kosten.

    Dagdeelopvang in een groep van vijf kost per kind €47 per dagdeel.Dagdeelopvang = dagdeel van vier uur -inclusief warm maaltijd ,activiteitenkosten
    Indviduele begeleiding kost €34 per uur.
    Je kunt bijvoorbeeld ook je buurvrouw in dienst nemen of wie dan ook dan betaal je vaak een beduidend lager tarief.
    Dit zijn altijd keuzes die men maakt.

    Wij hebben twee betaalde krachten en een stagiaire op een groepje van vijf
    Wij hebben gekwalificeerd personeel in dienst die een jarenlange opleiding hebben genoten en dus ook aan doelen werken binnen de logeer/dagdeelopvang.
    Het is maar net wat je wilt voor je kind .

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.