1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Menzis acht PGB hoog

38 Reacties

Man spionneert met verrekijkerMenzis gaat als eerste verzekeraar een intensieve controle uitoefenen op het gebruik van het PGB." Dat gaan we juist doen omdat we er zoveel waarde aan hechten", zegt woordvoerder Michael Verheul.

Menzis start een pilot waarbij PGB-houders onaangekondigd bezoek kunnen krijgen om na te gaan of de budgetten iop de juiste manier worden ingezet. " Bij de huidige manre van controleren, gebeurt dat onvoldoende. De controle is nu schriftelijk en heeft achteraf plaats. Ik heb wel eens het idee dat in een heel laat stadium alles zo wordt neergezet dat het klopt. Tegelijkertijd zijn er gevallen waarin wij wel fraude vermoeden. Er komen signalen binnen van méér dan één kant en dan is er aanleiding om eens nauwkeuriger te gaan kijken."

Overigens maakt Verheul duidelijk dat veel fouten per ongeluk worden gemaakt. Op de keper beschouwd zou er in zo'n geval geen onaangekondigd bezoek nodig zijn. " Als het te goeder trouw gebeurt, kunnen we ook op een andere manier helpen", meent hij. Hij hoopt dat Menzis op deze manier kan aantonen dat fraude maar op zeer beperkte schaal voorkomt en dat het PGB dus de moeite waard is voor onze samenleving. " Het is hèt middel om mensen met een zorgbehoefte de regie te laten behouden over hun eigen leven", meent hij

38 Reacties

  • gwehkamp zei:

    Wat denkt Menzis zoal aan te treffen bij de huisbezoeken, wat ze op andere manieren niet aan denkt te treffen?
    Er valt geen fraude aan te tonen, voordat de fraude gepleegd is en dat is bij de verantwoording.
    PGB is voor mensen, die regie kunnen voeren. Die vraag moet m.i. worden beantwoord voordat een PGB wordt toegekend. Daar valt nog een wereld te winnen!

  • Roos zei:

    Het zou ook héél erg prettig zijn om intensieve controlle uit te voeren in ZIN.
    Krijgen de ZIN clienten ook echt de uren die gedeclareerd worden?

  • marc zei:

    Ach ja weer eens wat anders,
    Ze komen natuurlijk altijd als je geen zin of tijd hebt!
    Je kunt je altijd beroepen op de grondwet art 12 lid 1

    Artikel 12
    *
    1.Het binnentreden in een woning zonder toestemming van de bewoner is alleen geoorloofd in de gevallen bij of krachtens de wet bepaald, door hen die daartoe bij of krachtens de wet zijn aangewezen.
    *
    2.Voor het binnentreden overeenkomstig het eerste lid zijn voorafgaande legitimatie en mededeling van het doel van het binnentreden vereist, behoudens bij de wet gestelde uitzonderingen.
    *
    3.Aan de bewoner wordt zo spoedig mogelijk een schriftelijk verslag van het binnentreden verstrekt. Indien het binnentreden in het belang van de nationale veiligheid of dat van de strafvordering heeft plaatsgevonden, kan volgens bij de wet te stellen regels de verstrekking van het verslag worden uitgesteld. In de bij de wet te bepalen gevallen kan de verstrekking achterwege worden gelaten, indien het belang van de nationale veiligheid zich tegen verstrekking blijvend verzet.

    En anders Europese grondwet
    ARTIKEL II-67: De eerbiediging van het privé-leven en van het familie- en gezinsleven

    Eenieder heeft recht op eerbiediging van zijn privé-leven, zijn familie- en gezinsleven, zijn woning en zijn communicatie.

  • Verstegen zei:

    Terecht, die controles! Er wordt zeer veel gefraudeerd voor miljoenen euro's. van zeer nabij maak ik mee dat iemand haar moeder jaarlijks voor 60000 bestolen heeft en dat al over een jaar of vijf. Hoe? Heel simpel: alles verantwoorden maar niet of te weinig aanwezig zijn. Bij dementerenden is dat vrij gemakkelijk. Ik heb er alles aan gedaan , ook de zorgverzekeraar menzis in kennis gesteld maar die zei dat alles (administratief)klopt!

    Dat zal wel maar staan zij voor de deur te posten?? Ik ook niet dus ik kan niks bewijzen en woon op afstand.De zorgverlener heeft erg veel macht. Zij chanteerde haar moeder en andere familieleden dat zij niet meer zou komen en dan zou de moeder haar dochtyer kwijt zijn. Ik heb overogen deze zorgverlener aan te geven maar vond op mijn pad weer anderen...........

  • Verstegen zei:

    Suggesties ter verbetering PGB:

    1.Het CIZ geeft veel te gemakkelijk een PGB indicatie af. Ik zou een belangrijk criterium hanteren als familie de zorgverlener is.
    Als er meerdere kinderen zijn zou je degene die de zorg levert moeten verplichten met de andere familieleden te overleggen. Hiervan moeten ze een logboek bijhouden. De andere familieleden zouden dit moeten bevestigen. Wanneer dit niet gebeurt is de kans groot dat er ruzie is. Dan: PGB veranderen in ZIN. Ook veel beter bij PG clienten of bij mensen met geestelijke beperkingen.
    Als wijkverpleegkundige heb ik dit maar al te vaak meegmaakt dat er een vete is binnen de familie en dat gaat helaas vaak over geld wat te maken heeft met de kinderen/familieleden van de client.
    2.De zorgverzekeraars moeten geen eigen kinderen afschermen van het contact met het Zorgkantoor wat nu wel gebeurt en wat ik schandelijk vind als een lid van de familie zorgverlener is. Eigen kinderen moeten altijd informatie kunnen krijgen. Misschien uit te breiden met andere familieleden.
    3.Zorgkantoren krijgen vaak signalen dat er iets niet pluis is. Waarom nemen ze deze signalen niet of pas zo laat serieus?? Ze moeten deze superieure houding afleggen!
    4. De zorg moet terug naar de buurt met de wijkverpleegkundige als regiehouder. ZZPers behouden de zorg maar ondfer supervisie van de Wijkverpleegkundige. dze treedt altijd op als casemanager en beoordeelt de rapportage en het zorgcontract.
    4,

  • H.J van Apeldoorn zei:

    Henk zegt.
    Als ik zie wat Menzis zich voor ogen heeft om onaangekondigd bij mensen binnen te vallen en net als de elastingdiens een soort Fiod controle te houden, vraag ik mij af of dit zomaar kan.
    Volgens ondergetekende dient Menzis zich als zorgverzekeraar te baseren op de gemeente's die namens menzis de uren voor zorg afgeven, te betalen.
    Dit geldt ook voor het C.I.Z. of vertrouwd Menzis dit soort adviserende instandzie's niet die volgens de wet of door Menzis zelf zijn aangesteld.
    Het is al moeilijk genoeg met alle wijzigingen die jaarlijks overons heenkomen, alles te controleren en te verrekenen en tevens nog eens op een goede en juiste wijze te verantwoorden.

  • gwehkamp zei:

    "PGB is voor mensen, die regie kunnen voeren. Die vraag moet m.i. worden beantwoord voordat een PGB wordt toegekend. Daar valt nog een wereld te winnen!"

    Mevrouw Verstegen: U geeft een goed voorbeeld van een situatie waar dit niet het geval is. Hier behoort een Onderbewindstelling te zijn.
    Van een OBS behoren ook broers en zusters op de hoogte te zijn.
    Wanneer die menen, dat er iets verkeerds gebeurt kunnen de broers en zusters de kantonrechter gratis vragen de bewindvoerder ter verantwoording te roepen.
    Reken maar dat die dat doen als hun broer/zuster zo binnenloopt.

    PGB is nooit bedoeld geweest voor mensen, die geen regie kunnen voeren.
    Vraag maar aan Erica Terpstra!

  • Roos zei:

    Beste Verstegen,
    4. De zorg moet terug naar de buurt met de wijkverpleegkundige als regiehouder. ZZPers behouden de zorg maar ondfer supervisie van de Wijkverpleegkundige. dze treedt altijd op als casemanager en beoordeelt de rapportage en het zorgcontract?

    Ik kan heel erg goed mijn eigen zaken regelen, ben tenslotte geen kind.
    Tamelijk kleinerend zoals het hier staan geschreven, waarschijnlijk in een gesprek zou het anders overkomen, dat realiseer ik mij.
    Maar terug naar de wijk, nee dank je. Dan mag ik weer tot 10.00 a 11.00u wachten voordat iemand mij komt wassen.
    Blij toe dat die monipolo eidelijk weg is en ikzelf mag bepalen wat IK wil en wens.

  • marc zei:

    en wat vind je hiervan dan gemeentes steken WMO geld in eigen zak.

    De 5 Zd-Kennemerland gemeenten w.o. Haarlem hebben over de jaren 2007-2009 € 64.349.300,-- als WMO-uitkering van het Rijk ontvangen. Daarvan is 88%gevoed t.b.v. Huishoudelijke Zorg c.q. € 56.627.400,--. Deze gemeenten hebben over genoemde 3 jaren totaal uitbetaald € 25.480.000,-- aan de zorginstellingen. Van het overschot ad € 31.145.000,--. Hebben zij gezamelijk gereserveerd € 8.258.566,--. Het restant ad € 22.886.000,-- hebben de gemeenten besteed voor andere al of niet WMO-projecten c.q. gebruikt versterking van het eigen vermogen. Derhalve misbruik van de besteding van WMO-gelden ten nadele van de zorginstellingen die forse verliezen hebben geleden in de WMO-thuiszorg.Deze verliezen worden onderschreven door het Analyse Rapport Zorg 2010 van PWC. Feitelijk is bij de gemeenten het overschot ad € 22.886.000,-- nog veel groter omdat de opbrengsten van het CAK niet zijn meegerekend. Over maatschappelijke verantwoordelijkheid van de gemeenten jegens de WMO-thuiszorg gesproken. Een fraai staaltje van onbehoorlijk bestuur.

    Zie link:

    http://www.zorgvisie.nl/Personeel/Collectief-ontslag-thuishulpen-Viva-blijft-uit.htm

  • Ad zei:

    Marc,
    vroger bij de WVG, de voorloper van de WMO, mesten de gemeenten de gelden die ze ontvingen van ht Rijk volledig verantwoorden. De controle daarop gebeurde door het "verificatiebureau" van de VNG ofwel de äccontant van de gemeenten. Een duidelijke zaak.
    Nu krijgen de gemeenten geld uit Den Haag en ze hoeven dat niet te "oormerken" ofwel aan te tonen waraan ze het hebben besteed. De minister van VWS heeft wel de overweging daartoe weer over te gaan maar dat duurt allemal veel te lang...
    En v.w.b. de toepassing van het PGB heb ik als budgethouder al eens het volgende voorstel aan ht zorgkantoor gedaan:
    Maak een declaratie formulier waarop de zorgvelener de gepleegde zorg noteerd en dat formulier moet zowel door de zorgverlener als de budgethouder ondertekend worden voor instemming en akkoord.
    Daarna wordt het formulier gezonden aan het zorgkantoor (mogelijk kan dat in de toekomst digitaal)en vervolgens betaalt het zorgkantoor de gelden uit waarna de budgethouder het salaris weer kan uitbetalen aan de zorgverleners. Voordeelis ook dat de niet deskundige budgethouders nit over een "voorraad"geld kunnen beschikken....
    Indien er conflicten ontstaan tussen de zorgverlener en budgethouder hebben zij een probleem en niet het zorgkantoor. Gevolg> beide partijen meten vooraf goede afspraken maken...
    Zelf werk ik geruime tijd met zo'n formulier voor mijn bpekhouding en ik geef ook een duplicaat aan mijn zorgverleners.
    Werkt prima en beide partijen weten waar ze aan toe zijn..
    Het overigens nimmer iets vernomen van het zorgkantoor....

  • hans zei:

    Ronduit belachelijk en discriminerend. Een zorgkantoor moet zich niet met de zorgindicatie bezighouden maar de geldstroom controleren. Zorgkantoren lijken wel een woekerend gezwel; ze proberen de gehele gezondheidszorg te bepalen. Advies: gedraag je net als andere verzekeraars (bv. auto of inboedel) en verzeker!

  • miranda zei:

    Wat een akelig idee dat een verzekeraar zomaar onaangekondigd je huis binnen kan komen.
    Je doet zo je best als pgb houder of als ouder van een pgb houder om alles goed te regelen.
    Word je op deze manier al te kijk gezet als fraudeur.
    Zo erg dat het deze richting op gaat met het pgb.
    Controle moet er zijn, maar op deze manier?
    Dit is pure intimidatie.

  • Jeanet zei:

    waarom toch zo moeilijk doen,nu is het zo dat zorgvrager kan kiezen tussen zorg in natura of pgb.Zorgkantoor heeft bestand met instellingen waaruit zorgvrager kan kiezen.Maar waarom heeft zorgkantoor geen bestand met zzpers,kunnen ze zelf bemiddelen en zorgverlener uitbetalen.Op die manier voorkom je een boel ellende.En hoef je niet achteraf te controleren.Ben sindskort zelfstandig,heb gemerkt dat heel veel clienten de administatie uit handen geven met de nodige gevolgen van dien.Ben in contact geweest met bemiddelingsburo's,maar die hebben allemaal verschillende manieren van werken en de tariefen verschillen ook nog al.Heel omslachtig allemaal.Vindt trouwens wel dat de pgb zorgverlening niet zomaar door iedereen gedaan kan worden,de echte zorg door profesionels en het randgebeuren door mantelzorgers vrijwillegers enz.En dat eigen kinderen hier geld voor krijgen,moeten ze direct verbieden.Je kunt hier toch betaald verlof voor krijgen.

  • Hans zei:

    Reactie op Verstegen

    Suggesties ter verbetering PGB

    Punt 4; beste collega, ik geloof niet dat je het helemaal begrijpt als je zegt dat de supervisie bij de wijkverpleegkundige moet komen. Waar denk je dat het PGB voor is?!!!

    Eerst nadenken voordat je wat zegt!

    Ik ben zelf al jaren werkzaam als verpleegkundige bij PGB-houders en voer voor die mensen op hun verzoek ook de regie als zzp-er. Daar hebben we geen "casemangers" bij nodig.

    Hans

  • leva zei:

    Belachelijk..Ik fraudeer niet met het PGB en in die incidentele gevallen waar het wel gebeurt, wordt het flink opgeblazen. Naar verhouding is het PGB peanuts in vergelijking met het geld dat ZIN opslokt. Laten ze de geldstromemen in ZIN maar controleren. Als ze dat al lukt, want dit is inmiddels zo ondoorzichtig geworden dat er geen beginnen aan is. Een mooi staaltje van 'fraude' hebben we laatst gezien bij EEN VANDAAG waar ongekwalificeerd personeel het werk doet van gekwalificeerd personeel. Daarom stort men zich nu op budgethouders bij wie dit gemakkelijk gemakkelijk te controleren is.

  • Aly zei:

    Onterecht WMO geld gebruik.
    Gemeentes die fietspaden ,schuifdeuren en straat verlichting betaalden uit gelden WMO.Antwoord: Ouderen en gehandicapten maken hier toch ook gebruik van. Sorry ,maar dat recht hadden wij toch al als gewoon burger!!

  • MeryJvG zei:

    Jep..Ik zie het al gebeuren..Menzis valt binnen bij een gezin met autisme: beide kids auti en mams ook.
    Dat word lol..(not)

    Toch..zoals het hier is neergezet, vind ik het niet verkeerd. Het verkleind m.i. de fraude..of kan dat doen. En als naaste reden aantonen dat fraude helemaal niet op zo'n grote schaal gebeurd vind ik lovenswaardig.
    De vraag is alleen hoe uitvoerbaar dit is binnen PGB-land. Want ik neem nu even gevoegelijk aan dat niet alleen mensen met autisme "overvallen" raken door zo'n onverwachte controle. Vaak zijn de mensen die PGB hebben toch minder stabiel (lees daar: kunnen zo'n onverwacht iets niet aan)en hebben er dus nog dagen, zo niet vele malen langer last van...Iets om mee te nemen misschien?

  • silvia zei:

    Als moeder van 4 kinderen waarvan 3 met pgb werk ik mij kapot om alles rond te krijgen. Ik kom net rond met het geindiceerde budget.Door uitbestedinging van zorg aan instellingen en brutaler wordende medewerkers die het salaris wensen van een instelling is het ook nog moeilijk om goed betaalbaar personeel te vinden voor mijn gezin.
    Indien Mensis niet daadwerkelijk gaat kijken op de werkvloer kunnen ze nooit een opjectief oordeel hierover hebben.
    Dus laat ze maar de handen uit de mauwen steken en eens mee werken in gezinnen waarvan zij vinden dat die dan te veel geld krijgen...

  • Paula zei:

    Ik wil wel een mening geven,
    Ik verzorg mijn man,Ik begeleid hem,

    Maar dat er gecontroleerd gaat worden is oké.
    Ze bellen toch wel neem ik aan,Ik kan wel in me pyama lopen.

    Het lijkt wel dat er mensen zijn die een beetje paniekerig van worden.
    Als je niks te vrezen heeft,Maakt het toch niet uit.

    je kan toch zelf een boekje bij houden,waar je het aan uit geeft,
    Je weet zelf waar aan je het kan besteden.

    laat maar contoleren,Kan geen kwaad,

  • Harm zei:

    Ik denk dat het een goede zaak is dat er gecontroleerd gaat worden, als je je pgb goed gebruikt heb je immers niets te vrezen.
    Ik hoop dat het helpt om aan te tonen dat er nauwelijks wordt gefraudeerd met het pgb. Wellicht dat het ook beter is, om al met de indicatie beter te controleren, nu gaat dat nog heel vaak telefonisch.
    Het is jammer dat alle pgb-ers kennelijk moeten boeten als er weer eens fraude aangetoond.

  • Hoofd hart handen zei:

    N.a.v. dit stukje kun je reageren op de stelling: Fraude doet afbreuk aan het PGB.
    12 % stemt "mee eens" bij alleen omvangrijke fraude. M.a.w. kleine fraude doet geen afbreuk? Dat is toch zo'n 8 % waarvan ik vermoed dat die fraudeert op kleine schaal. Dus: controleren, en niet met 1 inspecteur voor het hele land.

    M.vr.groet
    Annet
    Hoofd hart handen

  • kees zei:

    ik vind ook dat ze controle moeten uitvoeren op de gene die zorg krijgen via zin.
    Mijn moeder krijgt huishoudelijke hulp via de wmo.
    voor het zware werk.
    De gene die komt doet dat niet omdat ze daarvoor niet komt
    ze komt veel te laat en gaat vaak eerder weg.
    of ze komt gewoon niet omdat ze een cursus moet volgen voor haar werk
    ze wordt niet vervangen.
    Deze persoon antwoord het maakt niet uit hoeveel uur ik kom, de eigen bijdrage blijft toe het zelfde

    Ik had ze er al lang uit geschopt en een klacht ingediend bij de wmo.
    Gelukkig doen wij alles via het pgb en dan krijg je waar voor je geld.
    Je kan ze veel beter aansturen.

  • caroliwen zei:

    Dat er gecontroleerd wordt is niet zo erg, maar waarom altijd bij de zwakkere in de samenleving? Verzekeringsmaatschappijen bijvoorbeeld worden jaarlijks belazerd door zoveel mensen in Nederland, het gaat hierbij om veel grotere bedragen dan in de PGB en niemand die zich daar druk om maakt, zelfs de verzekeringsmaatschappijen niet. Maar heel nederland vind het wel belangrijk dat de 100 euro die ik per maand aan mijn begeleider betaal of dat niet gefraudeerd is. Wat een muggenzifterij!

  • Greetje zei:

    Ik vind het een verschrikkelijk idee dat ze onaangekondigd bij je langs komen om niet alleen je PGB administratie te komen controleren maar ook om te zien hoe het budget daadwerkelijk wordt ingezet.
    De gedachten alleen al maakt mij gespannen en gestrest en dit kunnen wij als PGB houders er net niet bij hebben.
    De controles, administratieve procedures, handelingen staan bijna niet meer in verhouding tot het budget wat we uitgekeerd krijgen.

    Als ze aanbellen laat ze dan eerst maar eens aantonen dat er sprake is van eventuele fraude voordat ze binnen komen.
    Maandag ga ik via de rechtsbijstandverzekering informeren naar mijn rechten.

  • Lia zei:

    De ZIN wordt gecontroleerd door de IGZ.
    Dit zijn ook awbz gelden en zvw gelden.
    De IGZ kan samen met de zvw een instelling sluiten, komt er nooit van bij de GGZ.

    Deze IGZ controleert slechts of de zorg de regels naleeft en levert geen commentaar of deze zorg wel of geen kwaliteit heeft.

    Hierbij ZIN kan een veel intensievere controle kunnen.
    Maar dit gebeurt niet.

    Waarom meten met twee maten bij mensen, die te goeder trouw een budget beheren, zelfs in een kwaad daglicht stellen.
    Veelal mensen die zuinig en effectief omgaan met dit budget.

    Bij controle van de ZIN is meer eer te behalen.
    Maar natuurlijk hierna ook de Budget gelden.
    Maar dan door anderen dan de financierders...
    Zoals bij ZIN.
    Controle door de zvw lijkt mij onwettig.

  • Noa zei:

    Ik ben voor controle.
    Ik heb gesolliciteerd bij een gezin als hulp in de huishouding. Mevrouw werkte zelf 32 uur buitenshuis. Daarbij had ze zoveel noten op haar zang. In 4 uur haar hele huis schoonmaken van zolderverdieping tot de benedenverdieping. Matrassen stofzuigen. 2 x dweilen...2e keer met schoon water etc.
    Toen ik begon las ik mijn contract en las tot mijn verbazing dat ik als begeleider van haar zoon op papier stond.
    Dit ging toch wel echt in tegen al mijn normen en waarden. Mensen die pgb echt nodig hebben krijgen het niet en zei verkwanselt de uren van haar zoon voor een hulp omdat ze zelf 32 uur werkt. De donderdag was haar vrije dag en die was voor haarzelf...ook dan bleven de kinderen over op school. Ja da..aaag! Ik ben vertrokken.

  • Jantien zei:

    Ik ben voor controle.
    Ik heb gesolliciteerd bij een gezin als hulp in de huishouding. Mevrouw werkte zelf 32 uur buitenshuis. Daarbij had ze zoveel noten op haar zang. In 4 uur haar hele huis schoonmaken van zolderverdieping tot de benedenverdieping. Matrassen stofzuigen. 2 x dweilen...2e keer met schoon water etc.
    Toen ik begon las ik mijn contract en las tot mijn verbazing dat ik als begeleider van haar zoon op papier stond.
    Dit ging toch wel echt in tegen al mijn normen en waarden. Mensen die pgb echt nodig hebben krijgen het niet en zei verkwanselt de uren van haar zoon voor een hulp omdat ze zelf 32 uur werkt. De donderdag was haar vrije dag en die was voor haarzelf...ook dan bleven de kinderen over op school. Ja da..aaag! Ik ben vertrokken.

  • Jantien zei:

    Sorry deze reactie was overbodig. Ik kreeg bericht dat ik niet kon plaatsen en probeerde het maar op een andere naam. Bleek hij toch wel geplaatst te zijn onder mijn naam Noa. Dus nu 2x.

  • Heleen zei:

    Controle is goed. Vertrouwen is beter.

  • MeryJvG zei:

    "De donderdag was haar vrije dag en die was voor haarzelf…ook dan bleven de kinderen over op school. "

    @ Noa of Jantien:
    Enig idee wat het je kost om kinderen met een plus op te voeden en er dag en nacht voor te staan?
    Niet dat ik dit huishoudelijke ipv begeleiding goed praat hoor..maar ik snap wel donders goed waarom een ouder dus een dag voor haarzelf zou plannen. Ik zou bijna willen roepen..slimme vrouw! Want die snapt dat je het zonder tijd voor jezelf nemen, het dus niet vol gaat houden..

    Maar dan nog vind ik wel dat het PGB van haar zoon aan haar zoon besteed had moeten worden..had ze ook haar vrije uren gehad..en blijkbaar had haar zoon dus echt recht op het PGB en we weten allemaal dat wat je toegewezen krijgt vaak te weinig of minder is dan nodig is..dus je heel creatief moet zijn (lees daar zelf een stuk meer zorg geven maar ook zoeken naar hulp die betaalbaar is en wel goed)

    Kortom..ik begrijp jouw reactie maar begrijp ook heel goed waarom de dame die dag voor haarzelf pakte. En er wel eens bij stil gestaan dat je wel moet werken omdat je anders niet voldoende hebt om te kunnen (over)leven????? Laat staan om je kids iets extra's te gunnen..dus misschien was haar werk wel noodzaak..

  • MeryJvG zei:

    En Heleen: Je slaat de spijker op zijn kop! Maar helaas zijn er gewoon mensen die er misbruik van maken..van vertrouwen..en mogen alle mensen met een PGB daar weer voor boeten.
    Zie ook de reactie van Noa/Jantien..die worden zo makkelijk gegeven..en gelezen.. En dan word er geroepen:"Zie je wel! Misbruik!"..Zonder de gehele situatie te kennen..

    Menzis zou er goed aan doen om idd. waar te maken wat ze schrijven dat als oneigenlijk gebruik zonder opzet tot fraude blijkt ze ondersteuning en uitleg gaan geven..ipv pgbhouders af te straffen..wat nu gebeurd door mensen die de klok hebben horen luiden maar geen notie hebben waar die klepel toch hangt.

    dat is wat mij stoort..eerlijk gezegd.

  • Noa zei:

    Oke nog een verhaal. Ik heb ook gesolliciteerd bij een man voor begeleiding. Man was 12 jaar in Nederland, als asielzoeker binnengekomen maar kent de wegen al wel om aan geld te komen.
    Ik zou voor 8 uur op papier komen net als zijn andere begeleidster. Zij kwam echter maar 5 uur en omdat ik een uur moest rijden nam hij genoegen met 4 uur. Ik zou 25 euro per uur krijgen. Dus 800 euro bruto per 4 weken voor 4 uurtjes werk pw. Echter wou meneer daar zelf 150 euro van terug zien. Dit gebeurde ook bij zijn andere begeleidster. Dus hij pakt naast zijn uitkering 300 euro per maand mee.
    Ik als alleenstaande moeder met 2 kids werk me een kwartslag in de rondte om rond te komen. Ik heb geen dagje voor mezelf zoals ik beschreef van de vrouw uit mijn vorige bericht. Zij kiest er zelf voor om 32 uur te werken want haar man had ook een volledige en goede baan. Dus ik weet waar ik over praat een oordeel daar ook naar.
    Ik kan alleen over deze situaties praten en ik vind dat misbruik maken van pgb.

  • Ad zei:

    Noa,
    Na je berichtje te hebben gelezen denk ik dat die man waarvoor je werkte je nu "dubbel" gepakt heeft. Hij geeft n.l. de volledige kosten die hij jou betaalt (dus E 800,=) in zijn verantwoording op aan het zorgkantoor en geeft die ook op op het door hem verplicht aan het zorgantoor te overleggen belastingformulier. Dus jij wordt bij de belastingdienst "aangemeld" met de verdiensten van E 800,= per 4 weken, terwijl je werkelijk slechts bruto E 650,= ontvangt.
    Dus je betaald straks belasting over E 850,= i.p.v. E 650,= !!!
    Ik zou zoiets onmiddelijk melden bij zijn zorgkantoor en vermelden dat je een lager salaris van hem ontvangt dan hij opgeeft via het zorgkantoor aan de belastingdienst. Wellicht krijgt hij daa een control... Evt. kun je een afschrift van dat briefje aan het zorgkantoor ook zenden aan de inspectie der belastingen in je regio waaronder je valt. Het is toch te belachelijk voor woorden om zo door je werkgever "genept" te worden.??
    Met zo'n handelwijze kwam hij bij mij niet mee weg.
    Ben zelf ook een tevreden budgethouder die het erg goed kan vinden met zijn zorgverleensters en heb mijn administratie perfect voor elkaar en kan m.i. elke controle toets doostaan...
    Ad.

  • geert zei:

    HET IS TOCH NIET MOGELIJK OM BINNEN TE VALLEN BIJ IEMAND MET SPYG. PROBLEMEN EN ANGST HEEFT EN OM DEZE PERSOON HET LEVEN NOG MOEILIJKER TE MAKEN IN ZIJN VERTROUWDE OMGEVING. IK MAG DAAR NIET AAN DENKEN. FRAUDEREN GEBEURT BIJ PERSONEN DIE DAAR OP UIT ZIJN. MAAR NIET BIJ PATIENTEN DIE DAT ECHT NODIG HEBBEN OM HUN EEN LEEFBAAR LEVEN TE GEVEN. PAS OP MENSEN DAT DIT NIET GAAT GEBEUREN HET ZOMAAR BINNENVALLEN ALS DAT NIET KAN. MAAK DE SPYG. PATIENTEN NIET BANG!!!!!

  • Noa zei:

    Ad,

    Ik heb het niet gedaan. Gaat in tegen al mijn normen en waarden en dat ik belasting moet betalen over het hele bedrag was mij ook al volkomen duidelijk.
    Toch bedankt voor je meedenken.

  • Marloes zei:

    Ik ben ook bezig mijn zin om te zetten in pgb. Met huishoudelijk hulp heb ik dit al. Nu nog de persoonlijke verzorging.
    Vorig jaar was het pgb potje leeg en moest ik wel zin accepteren. In 4 weken tijd 19 verschillende mensen voor mijn neus gekregen die mij kwamen helpen met douchen en aankleden. Daar word je niet vrolijk van hoor!! Ik regel het liever zelf, dan kun je veel betere afspraken maken.
    En controle, hoe hadden ze dat willen doen dan?? Gaan ze in de struiken zitten te loeren of de zorgverlener wel iedere dag van zo tot zo laat komt?

  • Wiljo zei:

    Onaangekondigd huisbezoek, vind ik wel heel erg ver gaan, hoor!!

    Jaren geleden wilde de de Sociale dienst ook onaangekondigde huisbezoeken afleggen. Bij mensen die een uitkering kregen,of zij al dan niet samenwonend waren en 2 uitkeringen hadden.En op 2 verschillende woonadressen stonden ingeschreven. Tandenborstels tellen, in kleren kasten kijken en dat soort zaken.Dat is toen niet gedaan. Omdat het rechtelijk niet mag, zomaar iemands huis binnen gaan. Politie moet daar ook toestemming voor vragen bij justitie o.i.d, huiszoekingsbevel.
    Dus waarom zou een zorgkantoor dat wel mogen.

    Ik heb nu 4 jaar een PGB en heb dit jaar voor het eerst een intensieve controle gehad. Voor mij part doen ze elk jaar een intensieve controle bij elke PGB-houder. Lijkt mij wel heel veel werk,voor PGB-houder en zorgkantoor.Maar het punt is wel dat je dan eerder eventuele fraude kan opsporen en aan het licht komt.

  • Roos zei:

    Ik vond het heel veel werk!
    Mijn zoon neemt best veel hulp af, verschillende hulpverleners en er is een heel dik pakket gekopieerd met de rekeningen van de zorgverleners, zorgcontracten, mijn eigen uren administratie.
    Het ging niet in een grote envellope.

    Daarbij koste het behoorlijk wat aan kopieeren en postzegels.
    Maar het ergste vond ik nog wel dat ik in het postkantoortje, in ons dorp, stond met een grote map, geen ruimte waar ik de orginele en de kopieen kon laten............
    En de stress om een orgineel kwijt te raken....

    Het was gewoon veel te veel.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.