1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Gemeenten versnipperen wajong

18 Reacties

Man met pijlen die zijn  uiteenlopende gedachten weergevenBernhard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW toont zich tegenstander van de uitvoering van de Wajong door de gemeenten. Hij vreest een uitvoeringsmoeras.

Het lijkt hem een beter idee als de regeling voor jonggehandicapten in handen blijft van het UWV. Dat is ongetwijfeld voor werkgevers een gemakkelijker aanspreekpunt dan de gemeente. Volgens Wientjes krijgen werkgevers te maken met 420 verschillende aanspreekpunten. In beginsel zal dat overigens vooral gelden voor ondernemingen die in méér dan één gemeente zijn gevestigd.

Hij is vooral bang voor verschillen in het beleid tussen de diverse gemeenten. " Het raakt veel teveel versnipperd", zegt hij. Daarmee reageert hij op plannen van staatssecretaris Paul de Krom om ook deze voorziening naar de gemeenten over te hevelen.  Centrale uitvoering door het UWV is voor de werkgevers het meest overzichtelijk. De uitvoering blijft dan bovendien in ervaren handen.

Behalve voor ondernemers met méér dan één vestigingsplaats is een gemeentelijke uitvoering ook lastig voor VNO-NCW. De belangenbehartiger kan zich nu steeds wenden tot één uitvoerende organisatie met 30 vestigingen.

18 Reacties

  • Roos zei:

    In mijn gemente is er geen expertise betreffende mensen met een verstandelijk of psychische beperking.
    Triest maar waar, zelfs de politie beschikt daar niet over.

    Nooit, nooit, maar dan ook nooit overhevelen naar de gemeente.
    Die zijn daar namelijk zoooooooooo DOM!!!
    Voorbeeld.
    Zoon zit op speciaal onderwijs, loopt stage, tekent bij het bedrijf een stagecontract incl de werktijden.
    Vervoer word via school met de betreffende gemeente geregeld.
    Alles goed denk je dan, ja toch?

    Busje komt zoon ophalen, zet zoon af.
    Nog niets aan de hand, toch?
    Zij het dat zoon 3 kwartier te vroeg word afgezet....
    Zoon heeft een verstandelijke beperking én autisme.

    Wat moet hij doen, hij is 3 kwartier te vroeg.....?

    Bellen met de gemeente, uitleggen...
    Antwoord:

    Nou hij rijd gewoon mee met een busje dat de andere kinderen naar school brengt. tja, dan ie hij er iets eerder, u kan toch niet verwachten dat wij hem apart vervoeren, hij mag ook 15 minuten eerder afgezet worden...die speling mag wettelijk...enz enz.

    School en ik als ouder hebben gebeld.
    je kan een jongere namelijk met deze problematiek niet zo maar uit je bus "pleuren" en zoek hetzelf maar verder uit!
    Daarbij neem je het stage adres niet serieus, wat moet het kind wel niet denken?

    Nou, als je zin hebt ga je werken, maakt niet uit hoelaat en hoelang...
    HALLO!!!

    School en ouder zijn bang de stageplek te verliezen omdat de gemeente zich niet houd aan afspraken betreffende de werktijden.
    Zoon loopt doelloos rond totdat het tijd is om naar binnen te gaan...
    45 minuten lang.

    Geen begrip bij de gemeente.
    ***gemeente, ***handicap, ***toekomst.
    Ben boos, teleurgesteld en zie ook geen toekomst meer.

    NOOIT NAAR DE GEMEENTE!!!
    WILLEKEUR, WANT NIET IEDERE GEMEENTE ZAL HET ZO VRESELIJK BEROERD DOEN ALS DE MIJNE.

    Zelfs gesprekken met een jurist van MEE met de wethouders lopen op niets uit.
    Wij zijn de klos, de gehancicapten en ouders.

  • Aly zei:

    Dit mag NOOIT door de Gemeentes geregeld worden. Hebben daar de know-how niet voor. Ook nog persoonlijke willekeur van ambtenaren
    die je zouden moeten begeleiden.
    Laat het aub bij UWV, daar heeft men jarenlange ervaring.

  • joanne zei:

    Ben ik roerend mee eens, nooit zoiets aan de Gemeente overlaten. Ze snappen daar niets van allerlei beperkingen.
    Zo had ik jarenlang PGB-WMO begeleidinghuishouding gekregen omdat ik ADD en autisme heb.
    tot mijn inwonend kind 23 jr werd. Bij de gemeente is dat een dag ,waarvan ze vinden ,dat kind dan wel hier en daar kan meewerken in de huishouding.DAAR GAAT HET DUS HELEMAAL NIET OVER de huishoudelijke begeleiding moet verstand van autisme hebben en gespecialiseerde begeleiding in de huishouding geven. Je kan toch niet verwachten dat een kind tegen de moeder zegt"mam, nu doe je het zo en dan zo, of zullen we wat structuur en organisatie erin brengen ?
    Er ontbreekt me niet aan energie of er mankeert me niks aan mijn handen of benen. Waar de gemeente steeds vanuit gaat bij WMO huish. hulp.Na ettelijke keren getelefoneer om uit te leggen dat dit specialistische hulp is, wilden ze toch graag het kind zien, om te kijken ? of het in staat is mij te begeleiden. Kind wist nog niet van de diagnose en zou op zo'n manier geconfronteerd worden !? Ze heebne geen idee wat voor impact dat heeft. Het getuigt van zo'n onnozelheid ! Ik heb geweigerd, "het kind te laten zien", alsof dat iets zou helpen. Nu dan maar zolang kind in huis woont, een deel van de gewone PGB eraan besteden.

  • Henk de Vries zei:

    Ben het helemaal met u eens. Nooit naar de gemeente, ook de Begeleiding niet! Wordt één grote zooi, net als de WMO.

  • ton taselaar zei:

    de expertise die benodigd is voor de behandeling van de Wajong inhoud en processen is bij de gemeente Enschede niet aanwezig.
    de klantgerichtheid van de gemeente is op andere vlakken al zo bedroevend slecht dat je het ergste vreest als ze de Wajong a la WMO gaan uitvoeren.
    Ze zullen het misschien als een mooi intern werkgelegenheidproject zien maar resultaat verplichtingen lijken mij ver te zoeken.
    De gemeente is bovendien nauwelijks aanspreekbaar op verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid en je kunt er als klant niet van weglopen:gedwongen winkelnering dus.
    Bij het UWV kun je tenminste nog vragen naar echte expertise inzake beperkingen en oplossingen.
    Laat de staatssecretaris eens ervaringsdeskundige worden door een paar dagen met Wajongers en ouders van Wajongers mee te lopen en niet te vertrouwen op de loze toezeggingen van gemeenten.

  • Roos zei:

    Nieuws Platform VG
    Gemeenten mogen één regeling later invoeren
    7 april 2011
    Het kabinet is bereid gemeenten een jaar uitstel te geven bij de invoering van de nieuwe regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt: Wet werken naar vermogen. In de nieuwe regeling worden de bijstand, sociale werkplaatsen en de Wajong voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn, samengevoegd.

    2013
    Het kabinet wilde dit al volgend jaar doen, maar om gemeenten meer voorbereidingstijd te geven zou dat nu per 1 januari 2013 kunnen. Dat blijkt uit een concept-onderhandelaarsversie van het zogeheten bestuursakkoord tussen het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. Het onderhandelingsresultaat is woensdag 6 april besproken door het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de dag erna door het Interprovinciaal Overleg (IPO). Vrijdag 8 april wordt het in de ministerraad besproken.

    Re-integratiemiddelen
    De VNG had van begin af aan om uitstel gevraagd voor het arbeidsmarktplan. Wel wil het kabinet in 2012 onder meer al beginnen met 400 miljoen euro van de geplande bezuinigingen op re-integratiemiddelen voor het aan het werk helpen van werklozen. Ook wordt nog dit jaar door het ministerie van Sociale Zaken een projectgroep geformeerd voor de nieuwe regeling Werken naar vermogen.

    Loonaanvulling
    Zo is het idee is om vanaf 2013 gemeenten de mogelijkheid te bieden om mensen die bijvoorbeeld wegens een verstandelijke, lichamelijke of psychische beperking niet in staat zijn zelfstandig 100 procent van het minimumloon te verdienen, tijdelijk met een loonaanvulling aan de slag te helpen. Werkgevers hoeven dan alleen te betalen voor dat deel dat deze personen wel productie kunnen leveren. Het bestuursakkoord gaat verder nog over herverdeling van taken op onder meer het gebied van de AWBZ, jeugdzorg, ruimte, natuur en water.

    Zie:
    http://www.platformvg.nl/Home

    Kan wel janken..........

  • Wim zei:

    A.U.B. NIET NAAR DE GEMEENTE ik draai al 30 jaar mee in dit wereldje,toen we in '94 van GAK naar gemeente gingen, was dat het begin van het einde, ik kan het niet vanwege mijn hoge dwarslaesie anders zou ik wel op mijn knieen willen, zodat Wajong bij het UVW blijf. gr. Wim

  • Kindervreugd zei:

    Vaak stel ik mij de vraag hoeveel geld de overheid wil pompen in mensen, die daarvoor niet zijn opgeleid om te oordelen, of iemand met een beperking, laat staan iemand met een psychiatrisch beperking, wel of niet voor een WAJONG in aanmerking komt. De valkuil hierin schuild
    dat deze mensen vaak welbespraakt zijn maar de druk, stres en prikkels niet aan kunnen om een reguliere baan te vervullen.
    De kans op overvraging van deze jongeren is zeer groot waardoor steeds meer jongeren in de problemen komen en uitval op werk vaker zal toenemen. Daarbij daalt hun eigenwaarde omdat ze steeds zien dat ze in hun eigen kunnen falen terwijl eigenwaarde zo ontzettend belangrijk is om staande te kunnen blijven in deze ongestructureerde
    onoverzichtelijke samenleving. Als deze mensen vanwege foutieve beoordeling ook nog eens hun WAJONG kwijt raken, hun dagbesteding of
    het werken in WSW verband ,is voor deze doelgroep en hun directe omgeving de gevolgen niet meer te overzien. Zij vallen letterlijk in een GAT waarbij psychische doorslagingen niet van de lucht zijn en verstrekkende gevolgen t.a.v. DEPRESSIEVITEIT.Dat wat deze doelgroep heeft opgebouwd wordt onder hun handen weggeslagen. Ik werk met deze doelgroep en weet als geen ander wat er gebeurdt als structuur, veiligheid, duidelijkheid en nabijheid weg komt te vallen voor deze doelgroep.
    Er volgt TOTALE ONTREDDERING voor deze mensen die niet meer weten hoe ze verder moeten. WAT KOST DIT ONZE SAMENLEVING!!!!! Hebben wij nog oog voor onze zwakken in onze samenleving????? Zij hebben niet om hun onvermogen gevraagd!!!!!!!

  • Roos zei:

    Zie:
    De miljardenbezuinigingen op de sociale werkplaatsen, de jeugdzorg en zorg zijn dichterbij gekomen. Het kabinet bereikte met gemeenten en provincies een akkoord over de overdracht van taken. Gemeenten nemen taken over, maar daar horen 2,5 miljard aan bezuinigingen bij. Dat blijkt uit het concept bestuursakkoord waaruit de Volkskrant vandaag publiceert.

    De grootste klapper maakt het kabinet met de afspraken over de sociale werkplaatsen, de bijstand en de regeling voor jonggehandicapten (Wajong). Daarvoor is ruim 2 miljard aan bezuinigingen ingeboekt. De drie regelingen gaan op in de Wet werken naar vermogen. De gemeenten gaan deze wet uitvoeren vanaf 1 januari 2013, een jaar later dan in het regeerakkoord stond. Daardoor wordt de bezuiniging later gehaald, aldus de Volkskrant.

    Ministers
    Bij de overdracht door rijksoverheid en provincies naar gemeenten horen circa 2,5 miljard euro aan bezuinigingen. De ministerraad kijkt vandaag naar het akkoord. Als de ministers instemmen, zijn de afspraken definitief.

    Wmo
    De gemeenten worden vanaf 2013 verantwoordelijk voor een deel van de zorg. Nu wordt 'begeleiding' nog betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, AWBZ. Deze taak wordt verschoven naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarvoor de gemeenten verantwoordelijk zijn. Het gaat om ouderen, geestelijk gehandicapten en andere hulpbehoevenden.

    Voorziening
    Voor de uitvoering van de taken uit de AWBZ krijgen de gemeenten 5 procent minder. Het kabinet heeft hier 140 miljoen voor ingeboekt. Begeleiding via de AWBZ kost volgens het conceptakkoord nu tussen 2,1 en 3,3 miljard euro per jaar. De AWBZ geeft een recht op zorg, de Wmo is een voorziening. Dat betekent dat de zorg ophoudt als de gemeente er geen geld meer voor heeft.

    Een derde
    In het aantal sociale werkplaatsen wordt fors gesneden. Op termijn blijven zo'n 30 duizend mensen in de werkplaatsen werken, ongeveer een derde van nu. De inkrimping begint in 2014. Dan mag de 'instroom' in de sociale werkplaatsen nog maar een derde zijn van het aantal mensen dat vertrekt.

    Re-integratie
    De gemeenten zijn akkoord gegaan met een bezuiniging van 400 miljoen op het 're-integratiebudget' om werklozen te begeleiden naar nieuw werk. Deze korting gaat volgend jaar al in.

    Jeugdzorg
    De gemeenten gaan ook de totale jeugdzorg uitvoeren. Die is nu versnipperd over ministeries, provincies en gemeenten. In 2012 begint de overdracht van taken aan gemeenten. Uiterlijk in 2016 moet de operatie zijn afgerond. Dan worden de gemeenten verantwoordelijk voor het laatste deel van de jeugdtaken, de jeugdreclassering.

    Inkopen
    Gemeenten worden volledig financieel verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Kleine gemeenten moeten samenwerken, bijvoorbeeld om plekken 'in te kopen' bij instellingen voor gespecialiseerde zorg. Op termijn moet de jeugdzorg zo 300 miljoen euro goedkoper worden.

  • E. Raap zei:

    NOOIT, NOOIT EN DAN OOK NOOIT NAAR DE GEMEENTE MET DE WAJONG,
    want dan komt het op de kop verkeert met deze groep mensen.
    Laat het A.U.B bij het UWV.

    Want veel gemeentes maken er een rot zootje van.
    Dus de Wajong moet gewoon weg bij het UWV blijven, want hier hebben ze veel ervaring met deze doelgroep en de gemeentes hebben er geen kaas van gegeten.

  • E.G. zei:

    Ook ik zeg uit eigen ervaring: NOOIT naar de gemeente!! Ook dit wordt niet een "uitvoeringsmoeras" maar een uitroeiingsslag in een groep mensen die niet om hun handicap hebben gevraagd en die hierdoor alleen maar nog meer gehandicapt raken.Ik ben zelf al 33 jaar door verkeersongeluk gehandicapt en een van mijn kinderen al 10 jaar. Wij hebben te maken (gehad) met veel fouten en ondeskundigheden van UWV, ziekenhuizen, gemeenten, psychologen,verzekeraars, artsen, CIZ, Zorgkantoor, RIO en overige instanties. Ik vind hen voor het merendeel betweters die geen strobreed in de weg wordt gelegd, omdat de klachtencommissie van hetzelfde bedrijf is: De slager keurt zijn eigen vlees.

  • Roos zei:

    Luisteren........ministers vinden dat erg moeilijk!
    Tamelijk degenigerend antwoord....
    Zie:

    Bijsterveldt tikt school op de vingers
    Leerlingen van De Bodde, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen (zml), hebben minister Van Bijsterveldt brieven gestuurd waarin zij aangeven het niet eens te zijn met de bezuinigingen op passend onderwijs.

    De brieven zijn door de leerlingen zelf geschreven; in hun eigen woorden beschrijven ze de negatieve gevolgen van de bezuinigingen voor hun school.

    In haar reactie op deze brieven tikt de minister de school op de vingers, omdat een leerling op een in haar ogen wat onbeleefde manier kritiek heeft geuit op het voornemen van de minister om te bezuinigen op passend onderwijs. Van Bijsterveldt vindt het 'jammer dat jullie en de meesters en juffen daar niet een beetje meer op gelet hebben'.

    De minister gaat ook inhoudelijk in op de gevolgen van de bezuinigingen die volgens haar noodzakelijk zijn omdat te veel leerlingen in Nederland een rugzak hebben. Zij heeft haar best gedaan om haar reactie in de brief zo eenvoudig mogelijk te verwoorden.

    De directeur van De Bodde heeft vervolgens een brief op poten naar Den Haag gestuurd. Hierin schrijft zij onder andere dat Van Bijsterveldt haar leerlingen en personeel tekort doet door haar uitspraken.

    "Als u zich écht in onze doelgroep verdiept zou hebben, dan zou u begrijpen dat het antwoord dat u in uw brief geeft voor onze leerlingen (...) niet passend is."

    Wel nodigt de directeur de minister van harte uit voor een persoonlijk gesprek op de school om de zorgen te bespreken.

    Lees meer bij Onderwijs Brabant.

    Bron: Onderwijs Brabant

    Geplaatst op: 07-04-2011

  • Roos zei:

    Wajong op de schop
    22/04/2011


    Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken heeft donderdag een van de ingrijpendste wetsvoorstellen aangekondigd uit de recente geschiedenis van de sociale zekerheid. De Wajong, de uitkering voor mensen die al voor hun 18de arbeidsongeschikt zijn geraakt, gaat op de schop.

    De instroom wordt aan banden gelegd en een deel van hen zal in de bijstand belanden. En dat is niet het enige dat er verandert. Wat merken de medewerkers van de sociale werkplaats? Er wordt de komende jaren flink bezuinigd. Echter: de honderdduizend mensen die nu in de sociale werkplaatsen werken (WSW'ers, naar Wet sociale werkvoorziening), hoeven niet te vrezen voor hun plek.

    Volgens de FNV komen hun cao-lonen wel onder druk te staan, aangezien de gemeenten naar eigen zeggen te weinig geld krijgen om deze te betalen. 'De kortingen op het budget zijn zo groot dat de loonkosten voor de huidige WSW'ers voor veel gemeenten een molensteen om hun nek worden', waarschuwt ook René Paas, namens de sociale diensten. Zijn angst is dat dit ten koste zal gaan van het budget voor de banenjacht van andere werklozen. Er staan ook nog eens twintigduizend mensen op de WSW-wachtlijst. In principe houden ze recht op hun plek. Maar dan moeten deze wel vrijkomen, vanaf 2013 komt er namelijk pas een plek vrij als drie andere WSW'ers - door bijvoorbeeld pensionering - zijn vertrokken. In de toekomst zullen alleen de 'zware gevallen' in aanmerking komen voor een beschutte werkplek. Uiteindelijk zullen er nog zo'n 30 duizend mensen overblijven in de sociale werkvoorziening.

    Wat verandert er voor Wajongers?
    Voor degenen die voor december 2009 een Wajong-uitkering hebben aangevraagd, verandert er relatief weinig. Wel zal deze groep worden opgedeeld in een deel dat nooit meer kan werken, en een deel dat nog wel kan werken. Degenen die wel kunnen werken, krijgen ook te maken met een werkplicht. Ze moeten zich 'naar vermogen inzetten'. Hun uitkering wordt verlaagd van 75 naar 70 procent van het wettelijk minimumloon. Het kabinet hoopt dat zo veel mogelijk Wajongers uit deze laatste groep alsnog aan de slag gaan. Naar verwachting van het UWV zal 40 procent van de jonggehandicapten uit deze groep niet kunnen werken, oftewel zo'n 80 duizend man.

    De rest zou (deels) kunnen werken. Voor jonggehandicapten die na 1 januari 2010 een uitkering hebben aangevraagd, gelden weer andere regels. Donner, destijds minister van Sociale Zaken, had de Wajongwet namelijk al aangescherpt. Dat betekent dat iedereen die na januari 2010 zo'n uitkering heeft aangevraagd, al gekeurd is.

    Ze zijn verdeeld in een groep van wie met zekerheid gezegd kan worden dat ze nooit meer kunnen werken, en een groep die nu of later zal kunnen werken. Wajongers die na 2012 in de regeling stromen, zullen uiteindelijk onder de Wet werken naar vermogen vallen die officieel in 2013 het licht ziet. Dat betekent dat ze zich moeten melden bij de gemeenten, en te maken krijgen met een huishoudtoets.

    Hoe ziet de nieuwe Wajong eruit?
    Vanaf 2013 gaan de nieuwe regels in. Alleen mensen 'die duurzaam en volledig arbeidsongeschikt' zijn, krijgen een Wajong-uitkering. Naar verwachting doen zestienduizend mensen op jaarbasis een beroep op de Wajong. Ongeveer zesduizend van hen kunnen inderdaad nooit meer werken. De rest komt in het aangescherpte bijstandsregime van de gemeenten. Dat betekent dat er een werkplicht is, en dat er ook gekeken wordt naar het inkomen en het vermogen van het hele gezin. Als de andere gezinsleden te veel verdienen, wordt de uitkeringsaanvraag (deels) afgewezen. Naar verwachting is het gezinsinkomen in de helft (vijfduizend) gevallen te hoog, deze mensen krijgen dus geen uitkering meer. Deze maatregel treft bijvoorbeeld gehandicapten die nog wel kunnen werken, en bij hun ouders wonen.

    Omdat niet iedereen productief genoeg is om het minimumloon te verdienen, komt er loondispensatie voor de werkgevers. Het kabinet hoopt dat het zo aantrekkelijker wordtomwerknemers met een 'vlekje' in dienst te nemen. Welke groep heeft het meeste 'last' van de Wajongmaatregelen? Uitkeringsinstantie UWV denkt dat de groep met een licht verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblemen het meeste last krijgt van de nieuwe regels.

    'De Wajong- groei was de laatste jaren voor een belangrijk deel toe te schrijven aan deze groep', aldus Fred Paling, lid van de raad van bestuur van het UWV. 'De eisen van de arbeidsmarkt zijn enorm toegenomen. Zij hebben moeite om een plekje te vinden. Het lastige is dat je bij deze mensen niet ziet dat er iets mis is.' Deze groep kan in theorie best werken. Ze zullen voortaan dus in de bijstand belanden - of als hun gezin te veel verdient, niets krijgen. Paling: 'Gemeenten zullen het extra moeilijk krijgen om deze groep te helpen.' Het budget voor reïntegratie wordt immers ook flink gekort.

    Wat verandert er in de bijstand?
    De Krom hervormt niet alleen de Wajongwet en de Wet sociale werkvoorziening, ook de bijstandswet wordt aangescherpt. Vanaf volgend jaar worden de regels een stuk strenger. Althans, dat wil de staatssecretaris. Momenteel ligt het voorstel bij de Raad van State en daarna gaat het naar de Kamer. Als alles doorgaat moeten onder andere alleenstaande ouders met een kind jonger dan 5 jaar weer solliciteren. Sinds 2009 waren ze vrijgesteld.

    Circa 25 duizend alleenstaande ouders krijgen te maken met een sollicitatieplicht. Dat is niet het enige wat De Krom doet om mensen 'te prikkelen' een baan te zoeken. De bijstand wordt komende jaren geleidelijk verlaagd. En het wordt lastiger om überhaupt een uitkering te krijgen. Zo vraag je niet meer als individu een uitkering aan, maar als huishouden. Bij de toekenning wordt gekeken naar het inkomen van alle gezinsleden. Alleen het inkomen van minderjarige kinderen en studerende kinderen wordt in principe niet meegeteld - tenzij zij te veel verdienen. Naar schatting hebben twintigduizend gezinnen als gevolg van deze maatregel straks minder te besteden.

    Daarnaast komt er een werkplicht: als je een uitkering krijgt, ben je verplicht een tegenprestatie te leveren. Of dit betekent dat werklozen straks moeten sneeuwschuiven of koffie moeten inschenken bij bejaardentehuizen, mogen de gemeenten bepalen. Het kabinet heeft donderdag ingrijpende wijzigingen in de sociale zekerheid aangekondigd. De Wajong wordt uitsluitend voor 'volledig arbeidsongeschikten', de bijstand wordt gekort. (Tekst Elsbeth Stoker, foto ANP)

  • Henk zei:

    Ik denk dat het ook niet onbelangrijk is om al die commerciele reitegratiebureaus cq zakkenvullers ook eens onder de loep te nemen. Naar mijn mening is 1 van de redenen dat het UWV de centen op heeft mede veroorzaakt door dit soort goudenbergen belovende bureaus. Wij hebben 7 jongeren bij ons in dienst waarbij sommigen 6 uur per week jobcoaching a €78.80 per uur op zit. Of we zien helemaal geen jobcoach of ze komen 10 min per week langs en ga er maar vanuit dat er wel maandelijks een kleine €2000,- met het UWV afgerekend wordt en dan heb ik het nog niet eens over de plaatsingsgelden die deze bureaus ontvangen
    Ik denk dat het goed is, als een werkgever er voor kiest om een wajonger in dienst te nemen, dat ook die begeleidingsuren naar de werkgever vergoed moeten worden zij steken tenslotte hun nek uit en inversteren in diegene.
    Of er moet meer controle vanuit het UWV komen om dit soort cowboys te verbannen.

  • Roos zei:

    Geef mij dan maar een PGB daarvoor.
    Als moeder zorg ik ervoor dat IEDERE cent goed aan mijn kinderen word besteed!!!!!!
    Maar nee, dat vertrouwd onze overheid niet.
    Zo ook dat gedoe met het rugzakje........
    Weggegooit geld was dat, ik heb nog gevraagd of ik het bedrag kon krijgen en het geld mocht inzetten voor echte hulp.

    Maar helaas, dat kon niet.
    Enkel en alleen 2 gesprekjes per jaar, daar ging al het geld naar toe en uiteraard de raportage.....Triest.
    Want het kind had dringend hulp nodig.
    Gevolg, kind mocht de opleiding verlaten....

    Terwijl er alleen maar goede begeleiding nodig was...
    En nu krijgen wij dit er weer bij.
    Geen inkomen meer voor het kind, jong volwassene.
    Ons besteedbar inkomen nog kleiner, eigen bijdrage's en zorgverzekering nog hoger en geen enkele compensatie.........

    Hieper de piep!!!
    18 jaar, verstandelijke beperking en autisme.
    Gezellig bij pap en mam, zolang ze het nog kunnen trekken want Tijdelijk Verblijf is er ook al niet meer....

  • maria zei:

    hallo henk een wajonger die zouw kunnen werken laat maar zegen paar uuur daar krijgt werkgever ook nog subsidi voor en dat kan ik hard maken en socialen werk plaaatsen ook die moeten ze aan pakken die moeten ook zo maar over ijnt kunnen blijven net als wij wij moeten ook ieder dubbeltje omdraaien ze pakken echt de verkeerde mensen word echt tijd dat deze kabinet wat nu zit ook vald en nog wat die huis artesen posten deugen ook niet ik maak van daag mee mij kind dood ziek op bed last van der epelepsie en niet komen maar ze zijn er nog niet mee klaar moeten we 10kliometer verder van onze woon plaats medicatie halen en dokter ziet door tel wat ons kind heeft wij komen daar en ik alleen als moeder en daar zitten ze dan met zes man sterk op hun gat koffie drinken en thee ik zij wat hebben jullie het goed dat was tegen het zeren been maar ze weten dat ze met ons nog niet klaar zijn we hebben al eerder inspectie in geschakeld en dat gaat nu ook weer gebeuren stelletje lamme tipie,s.en daar betalen we dan zo duren eigen bijdragen voor voor koffie drinken en thee en paas stol er bij ohoh wat moest ik me in hoden had ze wel wat kunnen doen.maar ik pakte de medicatie aan en ging.

  • Jeannette zei:

    Als moeder van een zoon die lijdt aan een ongeneeslijke spierziekte en in de wajong zit, word je er niet vrolijk van. Onze zoon heeft 24 uur per dag verzorging/toezicht nodig. Het pgb wordt steeds minder, straks halen ze ook nog eens zijn uitkering weg! Zo erg hoe dit kabinet omgaat met deze kwetsbare groepen; ze laten ze "stikken", op alle fronten. Ik weet wel, het is voor iedereen beter om te werken, maar sommigen kunnen nu eenmaal niet werken. En de werkgevers staan ook niet te springen om iemand met een handicap aan te nemen! Het kabinet staat grotendeels buiten de werkelijke maatschappij heb ik het idee. Bezuinigen op speciaal onderwijs; waar moeten die kinderen naar toe? Bezuinigen op de wajong, het zijn mensen die door " het leven", hun aandoening al zo gepakt zijn! Deze groep wordt door het kabinet gewoon afgeschreven! De grote mannen mogen de bonussen verdienen, de werknemers kunnen op een houtje bijten! Hebben jullie minister Kamp gezien tijdens het vragenuurtje over de bonussen en hoge salarissen? Die man heeft (sorry hoor) echt een blok beton voor zijn hoofd!

  • maria zei:

    belachelijk en ongeneeselijk wat je allemaal hoort en leestover de gehandicapte ze zijn echt gek in den haag hopelijk worden ze zelf snel ongeneeselijk ziek want ze maken nu het hele land kapot en alle legen gebouwen steeds meer werken lozen waar gaat het heen gaat fout in heel nederland.we moeten terug denk ik naar de jaren 30 toen mij oders er ook mee te maken hadden armoede en nog eens armoede.te gek in een rijk land als nederland.volgens mij zien ze ons liever vandaag nog dood gaan dan later.ik heb er verder geen woorden meer voor.triest in en in triest

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.